grek.grek 23:30 TVP1 "Saper" [1998] 02.08.23, 06:22 Cóż może mieć do roboty saper w filmie zatytułowanym tak jednoznacznie: nic innego, jak tylko szukanie bomby, celem jej rozbrojenia; zapewne chodzi o bombę szczególnej troski, taką co, z rąk groźnych jak sam Belzebub terrorystów, może wysadzić pół miasta wojewódzkiego; w tle pojawić się musi, a nawet powinien, wątek przepracowywania osobistej straty, w tym przypadku: dziecka. Powodzenia, oby się nie pomylił, ale jak znam kino lat 90-tych nie ma specjalnego niebezpieczeństwa skrętu scenariuszowego w ten zaułek. Reżyseria: Keoni Waxman. Bis: z czwartku/piątek, 2:50. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 2:50 TVP1 "Saper" [1998] 03.08.23, 06:12 Cóż może mieć do roboty saper w filmie zatytułowanym tak jednoznacznie: nic innego, jak tylko szukanie bomby, celem jej rozbrojenia; zapewne chodzi o bombę szczególnej troski, taką co, z rąk groźnych jak sam Belzebub terrorystów, może wysadzić pół miasta wojewódzkiego; w tle pojawić się musi, a nawet powinien, wątek przepracowywania osobistej straty, w tym przypadku: dziecka. Powodzenia, oby się nie pomylił, ale jak znam kino lat 90-tych nie ma specjalnego niebezpieczeństwa skrętu scenariuszowego w ten zaułek. Reżyseria: Keoni Waxman. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 23:45 TVN "Zmierzch" [2008] 02.08.23, 06:23 Z dawna wyczekiwana ekranizacja bestsellerowej powieści wampiryczno-młodzieżowo-romantycznej Stephenie Meyer. wg mnie : naprawdę dobra robota filmowa, choć oczywiście w warstwie fabularnej można nie być wybitnej rangi fanem opowiadanej historii, odwołującej się jednak do melodramatów licealnych, choć zarazem rozpowszechnionych w kinie i serialu, a jeśli pod wampira podłożyć postać całkiem realistyczną - wyglądać to zaczyna zupełnie obiecująco :] Kristen Stewart i Robert Pattinson od razu zostali aktorami kultowymi w kręgach nastoletnich kinomanów, a teraz próbują dzielnie, coraz dzielniej, wydobywać się z dławiących objęć tego kostiumu. Możliwe nawet, że już dzieła dokonali, dowiedli swojej ambicji zostania aktorami poważnymi i renomowanymi, może wręcz zaczynają nimi być, a co najważniejsze : reżyserzy i producenci nie muszą się obawiać, że kojarzeni jednoznacznie młodzi aktorzy będą obciążeniem dla kręconych filmów, co lepsze : swoje najbardziej cenione role oboje zagrali w kinie za grubsza rzecz ujmując arthouse'owym, dla wymagających reżyserów. Reżyseria : Catherine Hardwicke. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 23:50 Stopklatka "Ciało" [2003] 02.08.23, 06:25 Film z głównym bohaterem w osobie nieboszczyka i nawet niekoniecznie zombiaka; otóż: nieboszczyk ów, tytułowe ciało, a nawet, co brzmi minimalnie ryzykownie, zwłoki, podróżuje po Polsce, co i rusz przestawiany, przekładany, przerzucany, ukrywany, kamuflowany przez kolejnych ludzi mających z nim do czynienia, zwłaszcza wiedzących o jego faktycznej śmiertelnej kondycji. Brzmi ciekawie, nieodparcie komediowo, a twórcami są panowie autorzy wziętego w kinie i teatrze "Testosteronu": Tomasz Konecki i Andrzej Saramonowicz. Obsada: Rafał Królikowski, Edyta Olszówka, Zbigniew Zamachowski. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 23:55 TVN7 "Powiernik królowej" [2017] 02.08.23, 06:26 Judi Dench w roli brytyjskiej królowej Wiktorii. Reżyseruje sam Stephen Frears, zdjęcia sporządził Danny Cohen, a muzykę przygotował Thomas Newman. Dekoracje i kostiumy w wykonaniu najlepszych angielskich specjalistów w branży, co gwarantuje efekty estetyczne oraz wiarygodność historycznej opowieści, co sugerują nominacje oscarowe w kat. : charakteryzacja i fryzury oraz kostiumy ! Fabuła dotyczy relacji monarchini z przybywający na królewski dwór cudzoziemcem z Indii, wkrótce awansującym do roli jej osobistego sekretarza, co oczywiście staje się powodem licznych domysłów i plotek a'propos charakteru ich znajomości, a także przyczynkiem do oceny sposobu w jaki przedstawiciel państwa poddanego kolonialnej władzy Wielkiej Brytanii mógł ewentualnie wpływać swym doradztwem na politykę wobec tegoż, zatwierdzaną przez królową, a bywa inicjowaną samorzutnie. Obok Judi Dench : Ali Fazal, także : Tim Pigott-Smith, Eddie Izzard, Michael Gambon. Na RT : 66 % z 198 recenzji krytycznych - obniżka notowań za "brak równowagi w narracji", cokolwiek ona oznacza - oraz 68 % z ponad 5 tys. opinii ludzkości. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 0:10 TVP 2 "Bezwarunkowa miłość" [2012] 02.08.23, 06:27 Kino obyczajowego dramatu. Pani bohaterka zostaje z dnia na dzień wdową i musi odnaleźć się w tej, pod każdym względem, nieprzyjemnej okoliczności; gdy już zdąży się o tym przekonać, zjawia się dawny przyjaciel z młodości, teraz pasujący idealnie na nowego partnera, ale zapewne musi upłynąć jakiś czas, zanim pani wdowa taki wariant rozwoju wypadków rozważać zacznie. W samej rzeczy, opowieść dąży do pokazania jak dwoje doświadczonych przez los ludzi zakłada fundację non-profit zajmującą się zbieraniem pieniędzy na pomoc dzieciom, najpewniej z biednych rodzin. Na ekranie: Lynn Collins, Michael Ealy, Bruce McGill. Reżyseria: Brent Mccorkle. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 3:35 TVP 2 "Bezwarunkowa miłość" [2012] 06.08.23, 07:19 Kino obyczajowego dramatu. Pani bohaterka zostaje z dnia na dzień wdową i musi odnaleźć się w tej, pod każdym względem, nieprzyjemnej okoliczności; gdy już zdąży się o tym przekonać, zjawia się dawny przyjaciel z młodości, teraz pasujący idealnie na nowego partnera, ale zapewne musi upłynąć jakiś czas, zanim pani wdowa taki wariant rozwoju wypadków rozważać zacznie. W samej rzeczy, opowieść dąży do pokazania jak dwoje doświadczonych przez los ludzi zakłada fundację non-profit zajmującą się zbieraniem pieniędzy na pomoc dzieciom, najpewniej z biednych rodzin. Na ekranie: Lynn Collins, Michael Ealy, Bruce McGill. Reżyseria: Brent Mccorkle. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 1:15 Polsat "Nagi peryskop" [1996] 02.08.23, 06:31 Humor nocny, czyli typowa amerykańska parodia filmów poważnych, tym razem: tych dziejących się na morzu, oceanie, generalnie: w, pod i na wodzie:] Reżyseria: David S. Ward. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 2:20 TVN7 "Wymarzony" [2018] 02.08.23, 06:34 Kino obyczajowe z Belgii i Francji. Mamy tu klincz! : świeżo upieczona pani matka pozostawia swoje dziecko do adopcji, na rodzica zastępczego awansuje pewien pan, szybko nawiązujący z malcem bardzo bliską relację, ale w kolejce czeka jeszcze inna, poważna i zdeterminowana kandydatka na matkę; nie można również zapomnieć o tej biologicznej, która zawsze może sobie doznać przypływu szczerego uczucia macierzyńskiego i gotowa zgłosić się po odzyskanie dziecka! W obsadzie: Sandrine Kiberlain, Gilles Lellouche, Élodie Bouchez, Olivia Côte. Reżyseria: Jeanne Henry. Na RT: 85 % z 13 recenzji krytycznych. Replay: piątek, 21:00. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:00 TVN7 "Wymarzony" [2018] 04.08.23, 04:40 Kino obyczajowe z Belgii i Francji. Mamy tu klincz! : świeżo upieczona pani matka pozostawia swoje dziecko do adopcji, na rodzica zastępczego awansuje pewien pan, szybko nawiązujący z malcem bardzo bliską relację, ale w kolejce czeka jeszcze inna, poważna i zdeterminowana kandydatka na matkę; nie można również zapomnieć o tej biologicznej, która zawsze może sobie doznać przypływu szczerego uczucia macierzyńskiego i gotowa zgłosić się po odzyskanie dziecka! W obsadzie: Sandrine Kiberlain, Gilles Lellouche, Élodie Bouchez, Olivia Côte. Reżyseria: Jeanne Henry. Na RT: 85 % z 13 recenzji krytycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 3:00 TVP2 "Syn 2" [2019] / 20 02.08.23, 06:35 Druga seria sagi rodzinnej z akcja umieszczoną w XIX-wiecznej Ameryce. Główny bohater został porwany za młodu przez KOmanczów, a teraz, już starszy i dorosły, prowadzi biznes [hodowla bydła i ropa naftowa], w czym pomagają mu zasady i bezwzględność, które wpoili mu Indianie. Teraz stoi na czele rodu, który w Teksasie posiada liczne wpływy. W ciągu tych 10 odcinków 1. sezonu zaprezentowano być losy familyji na przestrzeni całych 150 lat oraz według powieści Phillipe'a Meyera, która startowała do Pulitzera i chyba nawet tę nagrodę uzyskała. W 2. serii kluczowe mogą być relacje między naszym głównym bohaterem, twardym przedsiębiorcą, a jego synem, romantykiem i idealistą; oczywiście, najpewniej nierzadko pojawiać się będą retrospekcje wyjaśniające historię całej rodziny. Reżyseria: Kevin Dowling. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 3:00 TV6 "Benny Hill" [1985] 02.08.23, 06:36 Same najlepsze numery z kabaretowych programów angielskiego komika! Pan Benny Hill na ekranie wcielał postać rubasznego hedonisty, cała swą aktywność koncentrującego na próbach kradzieży całusa i zerknięcia pod spódniczkę urodziwych młodych panien, ewentualnie opowiadaniu historii pełnych chrupiących sucharów, prywatnie zaś okazał się refleksyjnym ascetą i samotnikiem, który po śmierci czekał kilka dni na zorientowanie się kogokolwiek w zaistniałej sytuacji, a jego majątek, kilka milionów funtów, przez niego samego używany sporadycznie, gdyż właściwie wiódł żywot człeka rekordowo skromnego jak chodzi o materialne wymagania i skłonność do zbytku, rozdzielono między pazernych uczestników rodziny, wcześniej za chińskiego boga nie przyznających się do swego krewniaka, w telewizorze ganiającego z wybałuszonymi gałami i jęzorem na brodzie za dziewczynami, ot, dola człowiecza! A zabawa przednia, rozluźniająca, bo przy całej banalności tematycznej skeczy, mają one niezaprzeczalny wdzięk. Reżyseria: John Robins. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 4:05 Kultura "Philip Roth - spotkanie z pisarzem" 02.08.23, 06:39 Dokument francuski z 2015 roku. "W 2012 roku wybitny amerykański pisarz Philip Roth zapowiada, że wraz z premierą swojego najnowszego dzieła „Nemesis” kończy karierę i zaprzestaje rozmów z dziennikarzami. Postanowienia dotrzymuje do momentu, kiedy Franocis Busnel prosi go o udzielenie ostatniego wywiadu. Dokument ujawnia wcześniej niepublikowane zdjęcia oraz odpowiedź na pytanie: dlaczego Philip Roth przestał pisać? Całości dopełniają czytane przez Bernarda Giraudeau i Erica Elmosnino fragmenty powieści Rotha" [www.tvp.p] Reżyseria: François Busnel & Adrien Soland. W TVP VOD: vod.tvp.pl/filmy-dokumentalne,163/philip-roth--spotkanie-z-pisarzem,301185 Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 10:30 Kultura "Sto minut wakacji" [1998] 03.08.23, 05:09 Jakże sympatyczny film , w okolicznościach mazurskiej przyrody ! :] Zabiegana mama, zawodowo - aktorka, zabiera córkę na wakacyjny wypad, a w okolicy biwakuje jej rówieśnik, któremu udało się wyciągnąc na wakacje równie zabieganego ojca, reportera telewizyjnego. Oczywiście, rzecz w tym, by dorośli nie zwiali powodowani terminami, telefonami i "nagłymi okolicznościami", a w dalszej perspektywie, żeby ich ze sobą poznać. Sprzyjać temu może, choć w kłopotliwej formule, fakt że w pewnym momencie ojciec chłopca dostaje firmowe polecenie śledzenia pani aktorki i zrobienia jej paru zdjęć. To może przyspieszyć zawarcie znajomości ;] Pp. Fraszyńska i Zieliński, reżyseria wytrwanego opowiadacza historii z pogranicza dziecio-dorosłego Andrzej Maleszka, no i sympatyczna z gruntu atmosfera letniego kina wakacyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:45 Historia "1920.Wojna i miłość" [2010] 1/13 03.08.23, 05:14 "Oglądałam przy pierwszej emisji, podobał mi się bardziej niż film ;) głównie ze względu na fajnie zagranych trzech głównych bohaterów" Mania Kolejny serial historyczny, o tematyce zarysowanej już w tytule, nawiązującym do powieści Tołstoja ;] Rzecz całkiem współcześnie nakręcona, co zawsze mnie jakoś nieufnością napawa, bo stoję na stanowisku, że seriale opisujące realnośc sprzed 100 lat znacznie lepiej udawały się w czasach nie aż tak całkiem od niej odległych ;] Dzisiaj czuje się sztuczność, pacykowanie, nawet miejscami jakieś formy przebieranki. Miejsca, stroje, akcent, język jakim oraz JAK mówią aktorzy zdradza raczej rekonstrukcję historyczną aniżeli serial mający aspiracje oddania w sposób wiarygodny, optymalnie naturalny kondycję i osobowość minionej epoki :] Pewnie się w swej subiektywnej impresji mylę, więc tym chętniej serial dopisuję do propozycji, z nadzieją że tylko mnie coś tam zgrzyta ;] Reżyseria : Maciej Migas. Odcinek 1 : "Powrót". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:10 Historia "1920.Wojna i miłość" [2010] 2/13 04.08.23, 04:11 "Oglądałam przy pierwszej emisji, podobał mi się bardziej niż film ;) głównie ze względu na fajnie zagranych trzech głównych bohaterów" Mania Kolejny serial historyczny, o tematyce zarysowanej już w tytule, nawiązującym do powieści Tołstoja ;] Rzecz całkiem współcześnie nakręcona, co zawsze mnie jakoś nieufnością napawa, bo stoję na stanowisku, że seriale opisujące realnośc sprzed 100 lat znacznie lepiej udawały się w czasach nie aż tak całkiem od niej odległych ;] Dzisiaj czuje się sztuczność, pacykowanie, nawet miejscami jakieś formy przebieranki. Miejsca, stroje, akcent, język jakim oraz JAK mówią aktorzy zdradza raczej rekonstrukcję historyczną aniżeli serial mający aspiracje oddania w sposób wiarygodny, optymalnie naturalny kondycję i osobowość minionej epoki :] Pewnie się w swej subiektywnej impresji mylę, więc tym chętniej serial dopisuję do propozycji, z nadzieją że tylko mnie coś tam zgrzyta ;] Reżyseria : Maciej Migas. Odcinek 2 : "Początek". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:15 Historia "1920.Wojna i miłość" [2010] 3/13 08.08.23, 05:36 "Oglądałam przy pierwszej emisji, podobał mi się bardziej niż film ;) głównie ze względu na fajnie zagranych trzech głównych bohaterów" Mania Kolejny serial historyczny, o tematyce zarysowanej już w tytule, nawiązującym do powieści Tołstoja ;] Rzecz całkiem współcześnie nakręcona, co zawsze mnie jakoś nieufnością napawa, bo stoję na stanowisku, że seriale opisujące realnośc sprzed 100 lat znacznie lepiej udawały się w czasach nie aż tak całkiem od niej odległych ;] Dzisiaj czuje się sztuczność, pacykowanie, nawet miejscami jakieś formy przebieranki. Miejsca, stroje, akcent, język jakim oraz JAK mówią aktorzy zdradza raczej rekonstrukcję historyczną aniżeli serial mający aspiracje oddania w sposób wiarygodny, optymalnie naturalny kondycję i osobowość minionej epoki :] Pewnie się w swej subiektywnej impresji mylę, więc tym chętniej serial dopisuję do propozycji, z nadzieją że tylko mnie coś tam zgrzyta ;] Reżyseria : Maciej Migas. Odcinek 3: "Pierwsze uderzenie". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:40 Historia "1920.Wojna i miłość" [2010] 4/13 09.08.23, 05:23 Oglądałam przy pierwszej emisji, podobał mi się bardziej niż film ;) głównie ze względu na fajnie zagranych trzech głównych bohaterów" Mania Kolejny serial historyczny, o tematyce zarysowanej już w tytule, nawiązującym do powieści Tołstoja ;] Rzecz całkiem współcześnie nakręcona, co zawsze mnie jakoś nieufnością napawa, bo stoję na stanowisku, że seriale opisujące realnośc sprzed 100 lat znacznie lepiej udawały się w czasach nie aż tak całkiem od niej odległych ;] Dzisiaj czuje się sztuczność, pacykowanie, nawet miejscami jakieś formy przebieranki. Miejsca, stroje, akcent, język jakim oraz JAK mówią aktorzy zdradza raczej rekonstrukcję historyczną aniżeli serial mający aspiracje oddania w sposób wiarygodny, optymalnie naturalny kondycję i osobowość minionej epoki :] Pewnie się w swej subiektywnej impresji mylę, więc tym chętniej serial dopisuję do propozycji, z nadzieją że tylko mnie coś tam zgrzyta ;] Reżyseria : Maciej Migas. Odcinek 4: " Zdrada". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:30 Historia "1920.Wojna i miłość" [2010] 5/13 10.08.23, 03:40 Oglądałam przy pierwszej emisji, podobał mi się bardziej niż film ;) głównie ze względu na fajnie zagranych trzech głównych bohaterów" Mania Kolejny serial historyczny, o tematyce zarysowanej już w tytule, nawiązującym do powieści Tołstoja ;] Rzecz całkiem współcześnie nakręcona, co zawsze mnie jakoś nieufnością napawa, bo stoję na stanowisku, że seriale opisujące realnośc sprzed 100 lat znacznie lepiej udawały się w czasach nie aż tak całkiem od niej odległych ;] Dzisiaj czuje się sztuczność, pacykowanie, nawet miejscami jakieś formy przebieranki. Miejsca, stroje, akcent, język jakim oraz JAK mówią aktorzy zdradza raczej rekonstrukcję historyczną aniżeli serial mający aspiracje oddania w sposób wiarygodny, optymalnie naturalny kondycję i osobowość minionej epoki :] Pewnie się w swej subiektywnej impresji mylę, więc tym chętniej serial dopisuję do propozycji, z nadzieją że tylko mnie coś tam zgrzyta ;] Reżyseria : Maciej Migas. Odcinek 5: "Braterstwo". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:50 Historia "1920.Wojna i miłość" [2010] 6/13 11.08.23, 05:16 Oglądałam przy pierwszej emisji, podobał mi się bardziej niż film ;) głównie ze względu na fajnie zagranych trzech głównych bohaterów" Mania Kolejny serial historyczny, o tematyce zarysowanej już w tytule, nawiązującym do powieści Tołstoja ;] Rzecz całkiem współcześnie nakręcona, co zawsze mnie jakoś nieufnością napawa, bo stoję na stanowisku, że seriale opisujące realnośc sprzed 100 lat znacznie lepiej udawały się w czasach nie aż tak całkiem od niej odległych ;] Dzisiaj czuje się sztuczność, pacykowanie, nawet miejscami jakieś formy przebieranki. Miejsca, stroje, akcent, język jakim oraz JAK mówią aktorzy zdradza raczej rekonstrukcję historyczną aniżeli serial mający aspiracje oddania w sposób wiarygodny, optymalnie naturalny kondycję i osobowość minionej epoki :] Pewnie się w swej subiektywnej impresji mylę, więc tym chętniej serial dopisuję do propozycji, z nadzieją że tylko mnie coś tam zgrzyta ;] Reżyseria : Maciej Migas. Odcinek 6: "Ucieczka". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 13:05 Historia "1920.Wojna i miłość" [2010] 7/13 16.08.23, 05:36 Oglądałam przy pierwszej emisji, podobał mi się bardziej niż film ;) głównie ze względu na fajnie zagranych trzech głównych bohaterów" Mania Kolejny serial historyczny, o tematyce zarysowanej już w tytule, nawiązującym do powieści Tołstoja ;] Rzecz całkiem współcześnie nakręcona, co zawsze mnie jakoś nieufnością napawa, bo stoję na stanowisku, że seriale opisujące realnośc sprzed 100 lat znacznie lepiej udawały się w czasach nie aż tak całkiem od niej odległych ;] Dzisiaj czuje się sztuczność, pacykowanie, nawet miejscami jakieś formy przebieranki. Miejsca, stroje, akcent, język jakim oraz JAK mówią aktorzy zdradza raczej rekonstrukcję historyczną aniżeli serial mający aspiracje oddania w sposób wiarygodny, optymalnie naturalny kondycję i osobowość minionej epoki :] Pewnie się w swej subiektywnej impresji mylę, więc tym chętniej serial dopisuję do propozycji, z nadzieją że tylko mnie coś tam zgrzyta ;] Reżyseria : Maciej Migas. Odcinek 7: "W okopach". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:35 Historia "1920.Wojna i miłość" [2010] 8/13 17.08.23, 05:25 Oglądałam przy pierwszej emisji, podobał mi się bardziej niż film ;) głównie ze względu na fajnie zagranych trzech głównych bohaterów" Mania Kolejny serial historyczny, o tematyce zarysowanej już w tytule, nawiązującym do powieści Tołstoja ;] Rzecz całkiem współcześnie nakręcona, co zawsze mnie jakoś nieufnością napawa, bo stoję na stanowisku, że seriale opisujące realnośc sprzed 100 lat znacznie lepiej udawały się w czasach nie aż tak całkiem od niej odległych ;] Dzisiaj czuje się sztuczność, pacykowanie, nawet miejscami jakieś formy przebieranki. Miejsca, stroje, akcent, język jakim oraz JAK mówią aktorzy zdradza raczej rekonstrukcję historyczną aniżeli serial mający aspiracje oddania w sposób wiarygodny, optymalnie naturalny kondycję i osobowość minionej epoki :] Pewnie się w swej subiektywnej impresji mylę, więc tym chętniej serial dopisuję do propozycji, z nadzieją że tylko mnie coś tam zgrzyta ;] Reżyseria : Maciej Migas. Odcinek 8: "Odwrót" Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:15 Historia "1920.Wojna i miłość" [2010] 9/13 18.08.23, 05:31 Oglądałam przy pierwszej emisji, podobał mi się bardziej niż film ;) głównie ze względu na fajnie zagranych trzech głównych bohaterów" Mania Kolejny serial historyczny, o tematyce zarysowanej już w tytule, nawiązującym do powieści Tołstoja ;] Rzecz całkiem współcześnie nakręcona, co zawsze mnie jakoś nieufnością napawa, bo stoję na stanowisku, że seriale opisujące realnośc sprzed 100 lat znacznie lepiej udawały się w czasach nie aż tak całkiem od niej odległych ;] Dzisiaj czuje się sztuczność, pacykowanie, nawet miejscami jakieś formy przebieranki. Miejsca, stroje, akcent, język jakim oraz JAK mówią aktorzy zdradza raczej rekonstrukcję historyczną aniżeli serial mający aspiracje oddania w sposób wiarygodny, optymalnie naturalny kondycję i osobowość minionej epoki :] Pewnie się w swej subiektywnej impresji mylę, więc tym chętniej serial dopisuję do propozycji, z nadzieją że tylko mnie coś tam zgrzyta ;] Reżyseria : Maciej Migas. Odcinek 9: "Do broni". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:35 Historia "1920.Wojna i miłość" [2010] 10/13 22.08.23, 05:23 Oglądałam przy pierwszej emisji, podobał mi się bardziej niż film ;) głównie ze względu na fajnie zagranych trzech głównych bohaterów" Mania Kolejny serial historyczny, o tematyce zarysowanej już w tytule, nawiązującym do powieści Tołstoja ;] Rzecz całkiem współcześnie nakręcona, co zawsze mnie jakoś nieufnością napawa, bo stoję na stanowisku, że seriale opisujące realnośc sprzed 100 lat znacznie lepiej udawały się w czasach nie aż tak całkiem od niej odległych ;] Dzisiaj czuje się sztuczność, pacykowanie, nawet miejscami jakieś formy przebieranki. Miejsca, stroje, akcent, język jakim oraz JAK mówią aktorzy zdradza raczej rekonstrukcję historyczną aniżeli serial mający aspiracje oddania w sposób wiarygodny, optymalnie naturalny kondycję i osobowość minionej epoki :] Pewnie się w swej subiektywnej impresji mylę, więc tym chętniej serial dopisuję do propozycji, z nadzieją że tylko mnie coś tam zgrzyta ;] Reżyseria : Maciej Migas. Odcinek 10: "Zniewolenie". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:50 Historia "1920.Wojna i miłość" [2010] 11/13 23.08.23, 05:14 Oglądałam przy pierwszej emisji, podobał mi się bardziej niż film ;) głównie ze względu na fajnie zagranych trzech głównych bohaterów" Mania Kolejny serial historyczny, o tematyce zarysowanej już w tytule, nawiązującym do powieści Tołstoja ;] Rzecz całkiem współcześnie nakręcona, co zawsze mnie jakoś nieufnością napawa, bo stoję na stanowisku, że seriale opisujące realnośc sprzed 100 lat znacznie lepiej udawały się w czasach nie aż tak całkiem od niej odległych ;] Dzisiaj czuje się sztuczność, pacykowanie, nawet miejscami jakieś formy przebieranki. Miejsca, stroje, akcent, język jakim oraz JAK mówią aktorzy zdradza raczej rekonstrukcję historyczną aniżeli serial mający aspiracje oddania w sposób wiarygodny, optymalnie naturalny kondycję i osobowość minionej epoki :] Pewnie się w swej subiektywnej impresji mylę, więc tym chętniej serial dopisuję do propozycji, z nadzieją że tylko mnie coś tam zgrzyta ;] Reżyseria : Maciej Migas. Odcinek 11: "Szwadron". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:35 Historia "1920.Wojna i miłość" [2010] 12/13 24.08.23, 05:24 Oglądałam przy pierwszej emisji, podobał mi się bardziej niż film ;) głównie ze względu na fajnie zagranych trzech głównych bohaterów" Mania Kolejny serial historyczny, o tematyce zarysowanej już w tytule, nawiązującym do powieści Tołstoja ;] Rzecz całkiem współcześnie nakręcona, co zawsze mnie jakoś nieufnością napawa, bo stoję na stanowisku, że seriale opisujące realnośc sprzed 100 lat znacznie lepiej udawały się w czasach nie aż tak całkiem od niej odległych ;] Dzisiaj czuje się sztuczność, pacykowanie, nawet miejscami jakieś formy przebieranki. Miejsca, stroje, akcent, język jakim oraz JAK mówią aktorzy zdradza raczej rekonstrukcję historyczną aniżeli serial mający aspiracje oddania w sposób wiarygodny, optymalnie naturalny kondycję i osobowość minionej epoki :] Pewnie się w swej subiektywnej impresji mylę, więc tym chętniej serial dopisuję do propozycji, z nadzieją że tylko mnie coś tam zgrzyta ;] Reżyseria : Maciej Migas. Odcinek 12: "Przełom". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:50 Historia "1920.Wojna i miłość" [2010] 13/13 25.08.23, 05:21 Oglądałam przy pierwszej emisji, podobał mi się bardziej niż film ;) głównie ze względu na fajnie zagranych trzech głównych bohaterów" Mania Kolejny serial historyczny, o tematyce zarysowanej już w tytule, nawiązującym do powieści Tołstoja ;] Rzecz całkiem współcześnie nakręcona, co zawsze mnie jakoś nieufnością napawa, bo stoję na stanowisku, że seriale opisujące realnośc sprzed 100 lat znacznie lepiej udawały się w czasach nie aż tak całkiem od niej odległych ;] Dzisiaj czuje się sztuczność, pacykowanie, nawet miejscami jakieś formy przebieranki. Miejsca, stroje, akcent, język jakim oraz JAK mówią aktorzy zdradza raczej rekonstrukcję historyczną aniżeli serial mający aspiracje oddania w sposób wiarygodny, optymalnie naturalny kondycję i osobowość minionej epoki :] Pewnie się w swej subiektywnej impresji mylę, więc tym chętniej serial dopisuję do propozycji, z nadzieją że tylko mnie coś tam zgrzyta ;] Reżyseria : Maciej Migas. Odcinek 13: "Biały fortepian". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 15:35 Kultura "Papusza" [2013] 03.08.23, 05:16 Film państwa Krauze : odznaczająca się uwodzicielską aurą czarno-białych zdjęć, wycezelowana, wzbogacona dialogami w języku romskim, rzecz o niewdzięcznym losie poetki cygańskiej, Bronisławy Wajs, jak również o końcu świata taborów, wozów kolorowych i pewnej kultury w polskiej rzeczywistości społecznej, przy czym romska wspólnota pokazana jest w formie dysonansu : z jednej strony - twórca silnej, jednostkowej tożsamości, ale i brutal strzegący jej sekretów, grupa zhierarchizowana, patriarchalna, przykrawająca swoich uczestników do przestrzeganych z żelazną konsekwencją zasad i norm, oaza wolności i niezależności nie pozwalająca rozwinąć skrzydeł indywidualności samorealizującej się w sposób z nimi niezgodny. Sama pani poetka znajduje się w dylemacie moralnym : zdobywanie wiedzy [potajemna nauka pisania i czytania już w wieku małoletnim], a później pisanie wierszy wynika z najgłębszej potrzeby jej duszy, a równocześnie ze wszech miar należy ona do swojej społeczności, nie chce żyć poza jej obrębem, gorliwie pragnie przestrzegać reguł, w jakich ją wychowano, a te z kolei uważają już sam fakt znajomości alfabetu i składania wyrazów przez kobietę za zuchwały bunt wobec męskocentrycznej filozofii plemiennej, co prowad Losy Papuszy [w romskiej mowie znaczy : "Lalka"] i strukturę romskiego świata poznajemy oczyma Jerzego Ficowskiego, ukrywającego się przed państwowym wymiarem sprawiedliwości w taborze "gadzia" ,zaintrygowanego kulturą cygańską, włóczącego się z nimi, mówiącego po ichniemu, żyjącego ich życiem, ale zawsze jednak obcego, nie-swojego. Własnie pan Ficowski odkrywa wiersze Papuszy i motywuje ją do pisania, a parę lat później przyczynia się do wydania ich drukiem. W ten sposób ściąga na przyjaciółkę gniew jej pobratymców, oskarżających jejmość o zdradę ich tajemnic zewnętrznemu światu, co z kolei wiedzie ją do poważnej choroby nerwowej, pobytu w szpitalu psychiatrycznym i przekleństwa swoich "wierszyków". Gdy polskie prawo wprowadza zakaz podróżowania taborami po kraju, Romowie zostają zmuszeni do zamieszkania w starych kamieniach, gdzie nie mogą znaleźć ukojenia po tak bolesnej stracie i właściwych sposobów zagospodarowania czasu. Tam również odbywają się ostatnie spotkania Papuszy i Jerzego : ona biedzi się w sfatygowanym mieszkaniu oraz trudnym małżeństwie ze znacznie starszym, popijającym mężem, poetyckie uznanie właściwie do niczego jej nie było potrzebne, przeciwnie wręcz, a teraz i natchnienie znikło, razem z ustaniem pięknej tradycji cygańskich podroży donikąd, co reżyserzy bardzo zgrabnie łączą ze sobą w jeden, symboliczny obrazek; jemu zaś wiedzie się dostatnio, ma ładną żonę, dom, pracę - chciał dobrze dla niej, nie dla siebie, wg mnie film wyklucza egoistyczne pobudki Jerzego, który nie chciał być "odkrywcą egzotycznej poetki", ale naprawdę wierzył w jej wyjątkowość, lecz, cóż, tak jak ona pisząc, tak on, działając w celu publikacji jej wierszy, zderzyli się ze ścianą społeczności, tyleż romantycznej, co betonowo twardej wobec każdego, kto narusza jej zasady. Piękna jest ta wspólna scena odwiedzin, oboje tacy niezręczni, jakby wszystko chcieli sobie powiedzieć, ale wiedzieli zarazem, iż nie zostało do powiedzenia już nic. Wspaniały film, z urzekającą aurą, kompozycjami muzycznymi, liryczną, melancholijną goryczą i sekwencjami niesłychanej żywotności, pochwały wolności [scena w więzieniu, gdzie zamknięci przez nieubłaganą milicję Romowie dają koncert przyprawiający funkcjonariuszy o rozpacz - bezcenna!]. Dobrzy : Jowita Budnik i Antoni Pawlicki - odpowiednio wystylizowani, w głównych rolach,. oraz liczni aktorzy charakterystyczni, idealnie romscy. Koniecznie warto obejrzeć! Jutro już o 9:50 - replay! Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 9:50 Kultura "Papusza" [2013] 04.08.23, 04:07 Film państwa Krauze : odznaczająca się uwodzicielską aurą czarno-białych zdjęć, wycezelowana, wzbogacona dialogami w języku romskim, rzecz o niewdzięcznym losie poetki cygańskiej, Bronisławy Wajs, jak również o końcu świata taborów, wozów kolorowych i pewnej kultury w polskiej rzeczywistości społecznej, przy czym romska wspólnota pokazana jest w formie dysonansu : z jednej strony - twórca silnej, jednostkowej tożsamości, ale i brutal strzegący jej sekretów, grupa zhierarchizowana, patriarchalna, przykrawająca swoich uczestników do przestrzeganych z żelazną konsekwencją zasad i norm, oaza wolności i niezależności nie pozwalająca rozwinąć skrzydeł indywidualności samorealizującej się w sposób z nimi niezgodny. Sama pani poetka znajduje się w dylemacie moralnym : zdobywanie wiedzy [potajemna nauka pisania i czytania już w wieku małoletnim], a później pisanie wierszy wynika z najgłębszej potrzeby jej duszy, a równocześnie ze wszech miar należy ona do swojej społeczności, nie chce żyć poza jej obrębem, gorliwie pragnie przestrzegać reguł, w jakich ją wychowano, a te z kolei uważają już sam fakt znajomości alfabetu i składania wyrazów przez kobietę za zuchwały bunt wobec męskocentrycznej filozofii plemiennej, co prowad Losy Papuszy [w romskiej mowie znaczy : "Lalka"] i strukturę romskiego świata poznajemy oczyma Jerzego Ficowskiego, ukrywającego się przed państwowym wymiarem sprawiedliwości w taborze "gadzia" ,zaintrygowanego kulturą cygańską, włóczącego się z nimi, mówiącego po ichniemu, żyjącego ich życiem, ale zawsze jednak obcego, nie-swojego. Własnie pan Ficowski odkrywa wiersze Papuszy i motywuje ją do pisania, a parę lat później przyczynia się do wydania ich drukiem. W ten sposób ściąga na przyjaciółkę gniew jej pobratymców, oskarżających jejmość o zdradę ich tajemnic zewnętrznemu światu, co z kolei wiedzie ją do poważnej choroby nerwowej, pobytu w szpitalu psychiatrycznym i przekleństwa swoich "wierszyków". Gdy polskie prawo wprowadza zakaz podróżowania taborami po kraju, Romowie zostają zmuszeni do zamieszkania w starych kamieniach, gdzie nie mogą znaleźć ukojenia po tak bolesnej stracie i właściwych sposobów zagospodarowania czasu. Tam również odbywają się ostatnie spotkania Papuszy i Jerzego : ona biedzi się w sfatygowanym mieszkaniu oraz trudnym małżeństwie ze znacznie starszym, popijającym mężem, poetyckie uznanie właściwie do niczego jej nie było potrzebne, przeciwnie wręcz, a teraz i natchnienie znikło, razem z ustaniem pięknej tradycji cygańskich podroży donikąd, co reżyserzy bardzo zgrabnie łączą ze sobą w jeden, symboliczny obrazek; jemu zaś wiedzie się dostatnio, ma ładną żonę, dom, pracę - chciał dobrze dla niej, nie dla siebie, wg mnie film wyklucza egoistyczne pobudki Jerzego, który nie chciał być "odkrywcą egzotycznej poetki", ale naprawdę wierzył w jej wyjątkowość, lecz, cóż, tak jak ona pisząc, tak on, działając w celu publikacji jej wierszy, zderzyli się ze ścianą społeczności, tyleż romantycznej, co betonowo twardej wobec każdego, kto narusza jej zasady. Piękna jest ta wspólna scena odwiedzin, oboje tacy niezręczni, jakby wszystko chcieli sobie powiedzieć, ale wiedzieli zarazem, iż nie zostało do powiedzenia już nic. Wspaniały film, z urzekającą aurą, kompozycjami muzycznymi, liryczną, melancholijną goryczą i sekwencjami niesłychanej żywotności, pochwały wolności [scena w więzieniu, gdzie zamknięci przez nieubłaganą milicję Romowie dają koncert przyprawiający funkcjonariuszy o rozpacz - bezcenna!]. Dobrzy : Jowita Budnik i Antoni Pawlicki - odpowiednio wystylizowani, w głównych rolach,. oraz liczni aktorzy charakterystyczni, idealnie romscy. Koniecznie warto obejrzeć! Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Stopklatka "Porachunki" [2013] 03.08.23, 05:25 Film Luca Bessona, w obsadzie : Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, Tommy Lee Jones. Akcja umieszczona jest we Francji, gdzie w ramach programu ochrony świadków ukrywa się amerykański mafioso, który wsypał kolegów; jego "oficerem prowadzącym" jest gliniarz o nazwisku... Stansfield ;] Oczywiście, american gangster jest człowiekiem niesfornym i dokazuje bez przerwy, przez co nawet w dalekiej Normandii zwraca na siebie uwagę i w ten sposób niejako zawiadamia o miejscu swojego pobytu mścicieli dybiących na jego życie. KOmedia raczej ?, ale może z elementami przypominającymi najwybitniejsze gatunkowe filmy Bessona, czyli "Nikitę" i "Leona zawodowca" ? Oby. Na RT : 29 % z recenzji krytycznych i 41 % od widowni, a więc tak średnio jakoś ;] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 TV Puls "Fujary na tropie" [2010] 03.08.23, 05:26 Komedia z gliniarzami, nie tak dobra jak te nasze, w końcu któż w Ameryce wymyśliłby rozwalenie komendy głównej granatnikiem przez samego komendanta głównego, niezmordowane ściganie rowerzystów bez maseczek, aktywistów za pomocą wysięgnika, albo brawurowe naloty na gabinety ginekologiczne w trakcie odbywających się tam czynności, ale kto wie, może i tutaj będzie choć w połowie tak śmiesznie. Dwaj bohaterowie filmowi są tak kiepscy w tym co robią, iż szefostwo wysyła ich na bezterminowy urlop, a oni, rzecz jasna, na tym urlopie właśnie, wplątują się przypadkiem w grubą aferę z narkotykowym kartelem. Jak zwykle w tego typu historiach, można domniemywać, że koniec końców dowiodą swego męstwa i profesjonalizmu, czyli inaczej niż nasze orły. Na ekranie: Bruce Willis, Tracy Morgan, Adam Brody. Reżyseria: Kevin Smith. Replay: sobota, 21:45 w TV Puls2. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:45 TV Puls2 "Fujary na tropie" [2010] 05.08.23, 06:10 Komedia z gliniarzami, nie tak dobra jak te nasze, w końcu któż w Ameryce wymyśliłby rozwalenie komendy głównej granatnikiem przez samego komendanta głównego, niezmordowane ściganie rowerzystów bez maseczek, aktywistów za pomocą wysięgnika, albo brawurowe naloty na gabinety ginekologiczne w trakcie odbywających się tam czynności, ale kto wie, może i tutaj będzie choć w połowie tak śmiesznie. Dwaj bohaterowie filmowi są tak kiepscy w tym co robią, iż szefostwo wysyła ich na bezterminowy urlop, a oni, rzecz jasna, na tym urlopie właśnie, wplątują się przypadkiem w grubą aferę z narkotykowym kartelem. Jak zwykle w tego typu historiach, można domniemywać, że koniec końców dowiodą swego męstwa i profesjonalizmu, czyli inaczej niż nasze orły. Na ekranie: Bruce Willis, Tracy Morgan, Adam Brody. Reżyseria: Kevin Smith. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Kultura "Dziewczęta z Nowolipek.Frania/teatr 03.08.23, 05:30 Rocznik 1970. Część 1. Wedle powieści Poli Gojawiczyńskiej, poniekąd kanoniczna rzecz: losy czterech bliskich sobie koleżanek mieszkających przy tytułowej warszawskiej ulicy; ich usiłowania odnalezienia własnej drogi życiowej i miejsca pod słońcem, także miłości, realizacji planów czy zdobycia środków na utrzymanie idą równolegle z przyspieszającą historią w stronę wybuchu pierwszej wojny światowej, co nieuchronnie wpłynąć musi na ich decyzje w zmienionej diametralnie rzeczywistości; oby nigdy więcej takich problemów stojących przed Polakami, chyba że w formule fikcji literackiej albo filmowej. Grają: Elżbieta Kępińska, Emilia Krakowska, Zofia Kucówna, Ewa Wiśniewska. Reżyseria: Stanisław Wohl. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Kultura "Dziewczęta zNowolipek.Kwiryna/teatr 10.08.23, 03:54 Rocznik 1970. Część 2. Wedle powieści Poli Gojawiczyńskiej, poniekąd kanoniczna rzecz: losy czterech bliskich sobie koleżanek mieszkających przy tytułowej warszawskiej ulicy; ich usiłowania odnalezienia własnej drogi życiowej i miejsca pod słońcem, także miłości, realizacji planów czy zdobycia środków na utrzymanie idą równolegle z przyspieszającą historią w stronę wybuchu pierwszej wojny światowej, co nieuchronnie wpłynąć musi na ich decyzje w zmienionej diametralnie rzeczywistości; oby nigdy więcej takich problemów stojących przed Polakami, chyba że w formule fikcji literackiej albo filmowej. Grają: Elżbieta Kępińska, Emilia Krakowska, Zofia Kucówna, Ewa Wiśniewska. Reżyseria: Stanisław Wohl. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Kultura "Dziewczęta z Nowolipek.Bronka"teatr 17.08.23, 05:39 Rocznik 1970. Część 3. Wedle powieści Poli Gojawiczyńskiej, poniekąd kanoniczna rzecz: losy czterech bliskich sobie koleżanek mieszkających przy tytułowej warszawskiej ulicy; ich usiłowania odnalezienia własnej drogi życiowej i miejsca pod słońcem, także miłości, realizacji planów czy zdobycia środków na utrzymanie idą równolegle z przyspieszającą historią w stronę wybuchu pierwszej wojny światowej, co nieuchronnie wpłynąć musi na ich decyzje w zmienionej diametralnie rzeczywistości; oby nigdy więcej takich problemów stojących przed Polakami, chyba że w formule fikcji literackiej albo filmowej. Grają: Elżbieta Kępińska, Emilia Krakowska, Zofia Kucówna, Ewa Wiśniewska. Reżyseria: Stanisław Wohl. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Kultura "Dziewczęta zNowolipek.Amelka"teatr 24.08.23, 05:39 Rocznik 1970. Część 4. Wedle powieści Poli Gojawiczyńskiej, poniekąd kanoniczna rzecz: losy czterech bliskich sobie koleżanek mieszkających przy tytułowej warszawskiej ulicy; ich usiłowania odnalezienia własnej drogi życiowej i miejsca pod słońcem, także miłości, realizacji planów czy zdobycia środków na utrzymanie idą równolegle z przyspieszającą historią w stronę wybuchu pierwszej wojny światowej, co nieuchronnie wpłynąć musi na ich decyzje w zmienionej diametralnie rzeczywistości; oby nigdy więcej takich problemów stojących przed Polakami, chyba że w formule fikcji literackiej albo filmowej. Grają: Elżbieta Kępińska, Emilia Krakowska, Zofia Kucówna, Ewa Wiśniewska. Reżyseria: Stanisław Wohl. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:05 Polsat "To skomplikowane" [2009] 03.08.23, 05:32 Komedia obyczajowa : państwo byli małżeństwem, ale rozeszli się. Pani zabrała trójkę ich dzieci, a pan znalazł sobie nową żonę. I teraz oto sytuacja następująca : eks-małżonkowie spotykają się na jakimś party, ponownie iskrzy między nimi i zostają kochankami :"] To dopiero historia ! następnie w życiu pani eks-żony i aktualnie kochanki eks-męża zjawia się pan, z którym mogłaby stworzyć nowy związek. I teraz dopiero staje przed wyborem ! :] istotnie, skomplikowana sprawa ;] Meryl Streep, Alec Baldwin, Steve Martin w głównych rolach Reżyseria i scenariusz : Nancy Meyers. Bis: z niedzieli/poniedziałek, 1:00. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 1:00 Polsat "To skomplikowane" [2009] 06.08.23, 07:09 Komedia obyczajowa : państwo byli małżeństwem, ale rozeszli się. Pani zabrała trójkę ich dzieci, a pan znalazł sobie nową żonę. I teraz oto sytuacja następująca : eks-małżonkowie spotykają się na jakimś party, ponownie iskrzy między nimi i zostają kochankami :"] To dopiero historia ! następnie w życiu pani eks-żony i aktualnie kochanki eks-męża zjawia się pan, z którym mogłaby stworzyć nowy związek. I teraz dopiero staje przed wyborem ! :] istotnie, skomplikowana sprawa ;] Meryl Streep, Alec Baldwin, Steve Martin w głównych rolach Reżyseria i scenariusz : Nancy Meyers. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:05 TV4 "Drużyna A" [2010] 03.08.23, 05:33 Film oglądała Mania! :] : "Wczoraj dla rozrywki i odprężenia obejrzałam sobie film (na motywach popularnego kiedyś serialu ;) ).) Ogólnie - fabuła jakaś zbytnio skomplikowana nie była. Drużyna A została wrobiona w przejęcie matryc do druku dolarów, potem jakoś musiała się oczyścić z zarzutów i odzyskać matryce. Ale nie o fabułę przecież chodziło, to był pretekst do nieziemsko widowiskowych i kompletnie nieprawdopodobnych akcji :))) - jak choćby próby pilotowania spadającym czołgiem ;) Dużo akcji, dużo wybuchów, dużo humoru :) A do tego bardzo fajni aktorzy - Liam Neeson w roli szefa drużyny (dziwnie trochę wyglądał z siwymi włosami), Bradley Cooper, na którego zawsze przyjemnie popatrzeć ;) w roli "Buźki" i zjawiskowo (dla mnie) piękna Jessica Biel w roli jego dawnej dziewczyny, pani kapitan, która ich ściga. Jakbyście kiedyś przypadkiem trafili - da się obejrzeć :)" Voila! Bis: niedziela, 12:50. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:50 TV4 "Drużyna A" [2010] 06.08.23, 05:47 Film oglądała Mania! :] : "Wczoraj dla rozrywki i odprężenia obejrzałam sobie film (na motywach popularnego kiedyś serialu ;) ).) Ogólnie - fabuła jakaś zbytnio skomplikowana nie była. Drużyna A została wrobiona w przejęcie matryc do druku dolarów, potem jakoś musiała się oczyścić z zarzutów i odzyskać matryce. Ale nie o fabułę przecież chodziło, to był pretekst do nieziemsko widowiskowych i kompletnie nieprawdopodobnych akcji :))) - jak choćby próby pilotowania spadającym czołgiem ;) Dużo akcji, dużo wybuchów, dużo humoru :) A do tego bardzo fajni aktorzy - Liam Neeson w roli szefa drużyny (dziwnie trochę wyglądał z siwymi włosami), Bradley Cooper, na którego zawsze przyjemnie popatrzeć ;) w roli "Buźki" i zjawiskowo (dla mnie) piękna Jessica Biel w roli jego dawnej dziewczyny, pani kapitan, która ich ściga. Jakbyście kiedyś przypadkiem trafili - da się obejrzeć :)" Voila! Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:05 SuperPolsat "72 godziny" [2014] 03.08.23, 05:34 Byłemu asowi wywiadu zostało niewiele życia, jest śmiertelnie chory. Wtedy zgłasza się do niego kolezanka po fachu i w imieniu agencji proponuje układ : jesli w ciągu 72 godzin namierzy i zlikwiduje terrorystę, dostanie lekarstwo które ocali mu życie. Co ma robić agent, w stanie śmiertelnej choroby będzie sprintował, skakał, lewitował i walczył celem wywiązania się z umowy, ale bez przyjemności, bo lekarstwo potrzebne mu po to, by móc pozostać z żoną i córką. Produkcja i scenariusz Luca Bessona, obsada z pp. Costnerem, Heard, Steinfield, Nielsen, zdjęcia Thierry'ego Arbogasta Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:10 TVP2 "Bogowie Egiptu" [2016] 03.08.23, 05:36 Superprodukcja za całe 140 mln zielonych prezydentów :] oczywiście, bogowie się materializują, chcą wygnieść ludzkość jakby była kopcem mrówek [co wcale nie oznacza, że mrówki należy wygniatać, może nawet wprost przeciwnie], ludzie się bronią i szukają innych bogów, żeby ich obronili. MOżna by ewentualnie dostrzec w tym jakąś wybujałą metaforę porządku świata, ale czy o refleksję koniecznie chodzi autorom takich blockbusterów ? ;] reżyseria : Alex Proyas. Na RT surowe noty : 16 % z recenzji krytycznych i ledwie 37 % od widowni. Bis: sobota, 23:50 Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek * 23:50 TVP2 "Bogowie Egiptu" [2016] 05.08.23, 06:30 Superprodukcja za całe 140 mln zielonych prezydentów :] oczywiście, bogowie się materializują, chcą wygnieść ludzkość jakby była kopcem mrówek [co wcale nie oznacza, że mrówki należy wygniatać, może nawet wprost przeciwnie], ludzie się bronią i szukają innych bogów, żeby ich obronili. MOżna by ewentualnie dostrzec w tym jakąś wybujałą metaforę porządku świata, ale czy o refleksję koniecznie chodzi autorom takich blockbusterów ? ;] reżyseria : Alex Proyas. Na RT surowe noty : 16 % z recenzji krytycznych i ledwie 37 % od widowni. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:15 Zoom TV "10 w skali Richtera" [2014] 03.08.23, 05:36 Film o fabule, wobec tytułu, nieuchronnej. Będzie trzęsienie ziemi! W Kalifornii na dodatek! Gdyby Kalifornia w Niemczech, państwo z TVP Info z pijanego szczęścia chodziliby po suficie i szczekali. Ale, pech!, Kalifornia w Niemczech nie leży, na dodatek mamy rzecz zupełnie fikcyjną, choć akurat w ww. telewizji faktów od fikcji od ośmiu lat nie odróżniają, więc może po filmie na czerwonym pasku pojawi się alarm: "Tusk wywołał trzęsienie ziemi w Kalifornii"? Warto sprawdzić, tyle naszej uciechy na okoliczność konfiskaty naszej wspólnej instytucji przez partyjkę gołod^pców, którzy wychodzą z założenia, że uczciwa praca nie popłaca, skoro z państwowego kraść można pełnymi garściami i urządzać się na cztery pokolenia do przodu. Za dużo polityki? Albo za mało ;] Reżyseria: David Gidali. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:35 TVP Kobieta "Na zawsze w moim sercu" [2019] 03.08.23, 05:38 Stara miłość nie rdzewieje, czyli historia jak świat stara: oto nasi państwo byli się rozeszli pięć lat temu,a teraz, najzupełniej przypadkiem, rzecz prosta, spotykają się i od słowa do słowa, od gestu do gestu, od uśmiechu do uśmiechu, wygląda na to, iż wcale nie zapomnieli o sobie i przez ten cały czas coś myśleli, czy ja wiem, o drugiej szansie danej temu drugiemu i sobie samym? Reżyseria: Steven R. Monroe. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:40 Metro TV "Firewall" [2006] 03.08.23, 05:39 Kino akcji i sensacnji : oto chytry złodziej próbuje wykraść pieniądze z banku, w tym celu bierze jako zakładników rodzinę pracownika instytucji, czuwającego nad sprawnością jej komputerowych zabezpieczeń. Tak chce pokierować calą akcją, aby zgarnąć kasę, a winą obarczyć nieszczęśnika. Czołowe role : Harrison Ford, Paul Bettany, Virginia Madsen rezyseria : Richard Loncraine na RT : 18 % z 158 recenzji krytycznych, właściwie przytaczanie antyrekomendacji byłoby zadaniem zbyt niewdzięcznym ;] Widownia przyznała 37 %, też średnio jak na thriller. Ale : nigdy nie mów nigdy, subiektywna ocena nawet milionów widzów nigdy nie tworzy recenzji obiektywnej ;] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 22:05 TV Puls "Gliniarz z Beverly Hills" [1994] 03.08.23, 05:40 Ponownie ! :] Brawurowa komedia sensacyjna, z rewelacyjnym soundtrackiem prosto z Motown, cudownie bezczelnym i z nieopisanym wdziękiem szarżującym Eddie'em Murphym [cóż za vis comica !] , rozprawiająca się w zabawny sposób ze stereotypami kulturowych róznic między amerykańskimi West Coach i East Coast, tutaj : pachnącym forsą i przepychem, słońcem i luksusem Beverly Hills oraz robotniczymi dzielnicami Detroit, wówczas jeszcze w szczycie powodzenia czołowego przemysłowego ośrodka w Stanach, dzisiaj miasta-widma z którego uciekają zbankrutowani pechowcy. POza wszystkimi odmiennościami w stylu bycia i wizażu ;], jedno jest tożsame dla tych dwóch światów : tu i tam panoszą się przestępcy, choć ci z Los Angeles są odziani w drogie garnitury i jakby bardziej elokwentni są, a przez to możliwe że jeszcze bardziej upiorni w swojej bewzględności. Mnóstwo komizmu sytuacyjnego, crime story niespecjalnie odkrywcza, ale tak obudowana zabawnymi poczynaniami detektywa, a poźniej całej trójki, że zupełnie ten aspekt ginie w ogólnej wymowie filmu i przy jego energii płynącej z przebojowej muzyki, słowem : seans koniecznie do złapania ! :] Reżyseria : Matin Brest. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 22:20 Historia "Stawka większa niż życie" 8 / 18 03.08.23, 05:41 J-23 znów nadaje, tym razem via TVP Historia. Zatem, będziemy mogli - szczęśliwcy, zwłaszcza - obejrzeć wszystkie 18 odcinków serialu :] Odcinek 8: "Wielka wsypa" Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 14:00 Historia "Stawka większa niż życie" 9 / 18 06.08.23, 05:57 J-23 znów nadaje, tym razem via TVP Historia. Zatem, będziemy mogli - szczęśliwcy, zwłaszcza - obejrzeć wszystkie 18 odcinków serialu :] Odcinek 9: "Genialny plan pułkownika Krafta" W czwartek: o 22:55. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 22:55 Historia "Stawka większa niż życie" 9 / 18 10.08.23, 04:16 J-23 znów nadaje, tym razem via TVP Historia. Zatem, będziemy mogli - szczęśliwcy, zwłaszcza - obejrzeć wszystkie 18 odcinków serialu :] Odcinek 9: "Genialny plan pułkownika Krafta" Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 13:50 Historia "Stawka większa niż życie" 10 / 18 13.08.23, 05:26 J-23 znów nadaje, tym razem via TVP Historia. Zatem, będziemy mogli - szczęśliwcy, zwłaszcza - obejrzeć wszystkie 18 odcinków serialu :] Odcinek 9: "W imieniu Rzeczypospolitej" W czwartek: o 22:55. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 22:55 Historia "Stawka większa niż życie" 11 / 18 17.08.23, 05:59 J-23 znów nadaje, tym razem via TVP Historia. Zatem, będziemy mogli - szczęśliwcy, zwłaszcza - obejrzeć wszystkie 18 odcinków serialu :] Odcinek 9: "W imieniu Rzeczypospolitej" Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 13:55 Historia "Stawka większa niż życie" 11 / 18 20.08.23, 05:11 J-23 znów nadaje, tym razem via TVP Historia. Zatem, będziemy mogli - szczęśliwcy, zwłaszcza - obejrzeć wszystkie 18 odcinków serialu :] Odcinek 11: "Hasło". W czwartek: o 22:50. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 22:55 Historia "Stawka większa niż życie" 11 / 18 24.08.23, 05:52 J-23 znów nadaje, tym razem via TVP Historia. Zatem, będziemy mogli - szczęśliwcy, zwłaszcza - obejrzeć wszystkie 18 odcinków serialu :] Odcinek 11: "Hasło". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 13:45 Historia "Stawka większa niż życie" 12 / 18 27.08.23, 05:49 J-23 znów nadaje, tym razem via TVP Historia. Zatem, będziemy mogli - szczęśliwcy, zwłaszcza - obejrzeć wszystkie 18 odcinków serialu :] Odcinek 12: "Zdrada" Powtórka: czwartek, 23:05. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 23:05 Historia "Stawka większa niż życie" 12 / 18 31.08.23, 05:59 J-23 znów nadaje, tym razem via TVP Historia. Zatem, będziemy mogli - szczęśliwcy, zwłaszcza - obejrzeć wszystkie 18 odcinków serialu :] Odcinek 12: "Zdrada" Odpowiedz Link Zgłoś