ariwederczi 28.05.03, 17:56 Które miasto zajmuje drugie miejsce pod względem liczby ludności w Polsce? (z "Awantury...") Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reptar A które jest pierwsze pod względem powierzchni? 18.08.03, 19:04 A które jest pierwsze pod względem powierzchni? Odpowiedz Link Zgłoś
miky Re: A które jest pierwsze pod względem powierzchn 19.08.03, 13:43 Szczecin. Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: A które jest pierwsze pod względem powierzchn 20.08.03, 00:37 Właśnie, Szczecin. Na co dzień nie operuje się powierzchniami miast, ważniejszym parametrem jest liczba ludności, więc kiedy przyjdzie co do czego, intuicja płata figle. Na przykład czy wiecie, że Częstochowa jest równa co do powierzchni Liechtensteinowi, a Kraków ma tyle hektarów, co Częstochowa i Liechtenstein razem wzięte?   ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
reptar trzy różne nazwy 18.08.03, 19:03 Płynie sobie w Polsce jeden potok. Niepozorny, poza tym, że... ...że na trzech odcinkach ma trzy różne nazwy. Proszę podać wszystkie. Słyszałem dawno, dawno temu, że takie pytanie było w Wielkiej Grze; czy rzeczywiście tak było, nie mam pojęcia; ale taki potok jest; przynajmniej jeden   ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
luxer Re: trzy różne nazwy 31.10.03, 18:08 Rozwiązując jedno z zadań Rozrywki napotkałam nazwę rzeki: Netta, Mota, rzeka w północno-wschodniej Polsce. Źródła w jeziorze Czarne. Przepływa przez Pojezierze Zachodniosuwalskie, Równinę Augustowską i Kotlinę Biebrzańską. Uchodzi do Czerwonego Bagna, poniżej wsi Polkowo. Do Augustowa nosi nazwę Rospuda. Poniżej jeziora Necko tworzy liczne zakola, starorzecza, rozwidlenia. Poniżej Sosnowa stanowi część Kanału Augustowskiego na odcinku 11 km, dzięki czemu tworzy połączenie dorzeczy Wisły i Niemna. Ale czy to o nią chodziło, pewnie nie. Jestem ciekawa nazwę tego cieku. Reptarze Ty pamietasz ją? Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: trzy różne nazwy 03.11.03, 08:14 Cytuję za stroną www.e-gory.pl/gory_bieszczady_siecwodna.php : PROWCZA / NASICZNIAŃSKI POTOK / DWERNIK Jest równie piękny, choć nie tak kręty jak Wetlina. Potok ten odwadnia zbocza otaczające Berehy Górne, po czym - zwany tu Prowczą - wlewa się w wąski przełom miedzy Połoniną Wetlińską a Caryńską i mija wieś Nasiczne (przybierając tu od niej nazwę - Nasiczniański Potok) i wreszcie, z kolei jako Dwernik, wpada do Sanu koło miejscowości Dwernik.   (koniec cytatu) Od siebie dodam, że kiedyś było to dla mnie bardzo łatwe pytanie, ponieważ ten potok przepływał przez trasy moich licznych pieszych wycieczek   ;-) Odpowiedz Link Zgłoś