Dodaj do ulubionych

Współpraca z Generali

IP: *.centertel.pl 16.07.06, 13:08
Witam,
w zeszłym tygodniu byłam na spotkaniu w firmie Generali. Szukają osób które
założą działalność gospodarczą i będą sprzedawały ich produkty (ubezpieczenia,
fundusze itd). Firma organizuje szkolenia.
Na drugiej rozmowie zaniepokoiło mnie to, że wśród wymagań jest dostarczenie
zaświadczenia o niekaralności oraz podpisanie weksla (nie wiem na jaką kwotę).
Dali mi do wypełnienia kwestionariusz osobowy ale nie dostałam umowy i do tej
pory nie wiem jak ona wygląda.
Do tego dochodzą różne opłaty i znaczki skarbowe na około 100 zł.
Czy ktoś z was już to przechodził, czy to jest normalne, czy warto brnąć w to
dalej?
Jeżeli ktoś już współpracuje w ten sposób to proszę o jakieś informacje, rady.

Z góry dziekuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: xx Re: Współpraca z Generali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 16:25
      o proszę o jakieś informacje, rady.
      Mogę ci poradzić jedno - trzymaj się od takiej firmy jak najdalej.
      • Gość: Karolina Re: Współpraca z Generali IP: *.centertel.pl 16.07.06, 18:59
        Dzięki za radę.
        Czy radzisz mi tak bo masz jakieś doświadczenia z tą firmą czy na podstawie tego
        co napisałam?
        • Gość: xx Re: Współpraca z Generali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 21:26
          Z tą firmą nie mam doświadczenia, ale miałem z inną (dużą) firmą ubezpieczeniową.
          Natomiast z tego, co napisałaś, to całkowitą dyskwalifikacją (w moich oczach) jest weksel.
          Rozważ natomiast, że jest to dział. gosp. Twoim przychodem będzie prowizja, która musi pokryć koszty: ZUS (ok.800 zł), dojazdy do klientów (paliwo), telefony i inne wydatki, a dopiero to, co zostanie (po zapłaceniu podatku) będzie twoim dochodem. Natomiast znaleźć i przekonać klienta, aby sie ubezpieczył, to już całkiem odrębna historia.
          • Gość: luz Re: Współpraca z Generali IP: *.nask.waw.pl 17.07.06, 11:05
            a jak nazywa sie stanowisko ? doradca klienta ?
            • Gość: Karolina Re: Współpraca z Generali IP: *.centertel.pl 17.07.06, 11:44
              Tak,stanowisko to doradca klienta.
    • ekusztal Re: Współpraca z Generali 18.07.06, 16:52
      opłaty to z tytułu wydania licencji KNUIFE,natomaist weksel to zabezpoeczenie
      jakby Ci umowy 3-fialarowe padły...jeśli zaintersowan jestes pracą w tym
      zawodzie a boisz się wspólpracy z ta firmą napisz do mnie...ja szukam osób
      które będą sprzedawały Otwarty Fundusz Emerytalny na stanowisku przedstawiciel
      handlowy możliwa forma współpracy umowa o pracę.W mailu udziele więcej
      informacji...
    • ekusztal Re: Współpraca z Generali 18.07.06, 16:52
      opłaty to z tytułu wydania licencji KNUIFE,natomaist weksel to zabezpoeczenie
      jakby Ci umowy 3-fialarowe padły...jeśli zaintersowan jestes pracą w tym
      zawodzie a boisz się wspólpracy z ta firmą napisz do mnie...ja szukam osób
      które będą sprzedawały Otwarty Fundusz Emerytalny na stanowisku przedstawiciel
      handlowy możliwa forma współpracy umowa o pracę.W mailu udziele więcej
      informacji...
      • Gość: agent Re: Współpraca z Generali IP: *.ols.vectranet.pl 18.07.06, 17:35
        Bzdura.Weksel jest po to żeby zabezpieczyć się przed defraudacją składki.Jest
        to normalne w każdej firmie (na pewno ciebie nie oszukają zabezpieczają siebie)
        Akurat ubezpieczenia nie są złe aczkolwiek polecam być multiagentem (oferty
        kilku firm) bo z jednej jest cięzko.Co do ZUS kolega też przesadził bo jak 1
        raz rejestrujesz działalność to przez 2 lata jest coś ok 270zł a nie
        800.Powtórzę się bo już odpowiadałem na podobne pytania.Niektórzy tam szybko
        odpadają,inni sobie dorabiają a są tacy którzy mają zarobki na poziomie
        kilkunastu tys.zł i więcej.Kwestia czy nadajesz się do tego,będziesz mieć
        samodyscypline,i co najważniejsze nie zniechecisz po kilku porażkach.Na
        początku to trudny kawałek chleba ale po 2-3 latach masz wielu stałych klientów
        którzy chcą żebyś ty ich obsługiwał/a i masz już praktycznie stałe
        dochody+ciągle od nowych.Pzdr.

P/S jeżeli interesują cię ubezpieczenia tylko życiowe to osobiście znam teraz
        tylko jedną firmę w której szybko można się dorobić w pozostałych będzie
        baaardzo ciężko.
        • Gość: xx Re: Współpraca z Generali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 20:33
          > P/S jeżeli interesują cię ubezpieczenia tylko życiowe to osobiście znam teraz
          > tylko jedną firmę w której szybko można się dorobić w pozostałych będzie
          > baaardzo ciężko.
          i zapewne jest to firma, w której akurat pracujesz :)
          • Gość: agent Re: Współpraca z Generali IP: *.ols.vectranet.pl 18.07.06, 21:35
            Akurat się mylisz nie mam kompletnie nic z nią wspólnego to po 1.Po drugie
            podpowiadam co i jak bo sobie "tylko" dorabiam na ubezpieczeniach i akurat
            tylko komunikacyjnych i czasami majątkowych.

P/S przypadek sprawił że ostatnio miałem okazję poznać ich ofertę i uważam za
            bardzo dobrą i dobrze sprzedającą się a mam porównanie bo znam oferty wielu
            firm jeżeli chodzi o ubezpieczenia życiowe (byłem kiedyś menadżerem w jednej z
            nich)
            • Gość: xx Re: Współpraca z Generali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 21:41
              > podpowiadam co i jak bo sobie "tylko" dorabiam na ubezpieczeniach i akurat
              > tylko komunikacyjnych i czasami majątkowych.
              Fakt, na ubezpieczeniach tego typu można tylko "dorobić"
              > firm jeżeli chodzi o ubezpieczenia życiowe (byłem kiedyś menadżerem w jednej z
              > nich)
              To powinieneś byc juz przynajmniej dyrektorem sprzedaży, a nie outsiderem
          • Gość: agent Re: Współpraca z Generali IP: *.ols.vectranet.pl 18.07.06, 21:37
            Cholera:) i jeszcze jedno.Jakbym w niej pracował to pisałbym w stylu "pisz na
            maila dam ci namiary", "ta firma to xxxx" itd.Cuż tak nie jest i nie zależy mi
            na tym.Pozdrawiam
            • Gość: xx Re: Współpraca z Generali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 21:42
              Jak widzisz ja nawet nie pytam co to za firma,
              • Gość: agent Re: Współpraca z Generali IP: *.ols.vectranet.pl 18.07.06, 22:28
                Co do dorobiania to zależy co masz na myśli.Ja dorabiam owszem od 1000 do 3000
                m-cznie.Kolega z którym współpracuje zarabia coś około 20-25tys.Więc jak w/g
                ciebie się nie da to twoja sprawa.Nie jestem wyżej jak menadżer bo
                odszedłem.Robię w zupełnie innej branży ale że właśnie zostały mi kontakty to
                ja to "przedłużam" i kasa leci dalej.
                • Gość: xx Re: Współpraca z Generali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 21:49
                  > odszedłem.Robię w zupełnie innej branży ale że właśnie zostały mi kontakty to
                  > ja to "przedłużam" i kasa leci dalej.
                  Jeszcze tylko jedno konkretne, acz mocno niedyskretne pytanie: prowizją dzielisz się z zaprzyjaźnionym dyrektorem zakłdu sprawiedliwie, czy po równo ;) ?
                  P.s. Kiedyś chyba już spotkaliśmy sie na forum w podobnym temacie.
                  Gwoli wyjaśnienia: zajmowałem sie kiedys ubezpieczeniami i cos tam wiem na ten temat.
                  • Gość: agent Re: Współpraca z Generali IP: *.ols.vectranet.pl 20.07.06, 15:59
                    Kolejny błąd.Prowizja dzielisz się przy ubezpieczeniach grupowych w zakładach
                    pracy.Dzielisz się zazwyczaj z ksiegową i to tylko dlatego że nie jest jej
                    obowiązkiem słuzbowym pilnowanie i opłacanie tych składek czyli płacisz jej za
                    usługe.Śmiesznie napisałeś (bez obrazy) że dzielę się z dyrektorem.W firmach
                    które mam ubezpieczone dyrektorzy zarabiają po kilkadziesiąt tys. zł więc mają
                    głęboko w d..e kilkaset zł. mojej prowizji.Poza tym napisałem (czytaj uważniej)
                    że robie głównie komunikacyjne OC,a te każdy musi mieć więc raczej z moim
                    klientem który przedłuża,bądź wykupje OC się nie dziele (musiałbym na głowe
                    upaść skoro i tak musi się ubezpieczyć)poza tym nawet nigdy nie usłyszałem
                    takiej propozycji.Pzdr.

P/S nie wiem jak długo pracowałeś (ja robie to od 9 lat)ale naprawde "coś"
                    tylko wiesz:) Oczywiście bez obrazy ale ja w życiu nie dałem nikomu części
                    prowizji (uzasadnione wypadki-kolega mówi "mam klienta,chce oc,ac zrób mu
                    jakies tanie- daje sam od siebie połowę prowizji a nie dlatego że on mi tak
                    powiedział lub postawił warunek)
                    • Gość: xx Re: Współpraca z Generali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.06, 20:53
                      Nie miałem na myśli drobnicy, którą wymieniasz tylko ubezpieczanie majątku firmy, skoro tego nie robiłeś i nie robisz, to nie mamy o czym dyskutować. Życzę powodzenia w "dorabianiu".
                      • Gość: agent Re: Współpraca z Generali IP: *.ols.vectranet.pl 20.07.06, 21:28
                        Widze że nadal nie czytasz ze zrozumieniem:)Ta "drobnica" to np.2-3 auta
                        dziennie OC czyli jakieś 100-130zł prowizji.I faktycznie dorobienie bo pensji z
                        nowej działalnosci mam ze 3 razy tyle.A firmy owszem mam ale nigdy i nikt nie
                        będzie miał tyle co OC.Firmy trafiają mi się 1 m-cznie czasami nawet
                        rzadziej.Pzdr.
                        • Gość: xx Re: Współpraca z Generali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.06, 22:01
                          > Widze że nadal nie czytasz ze zrozumieniem:)Ta "drobnica" to np.2-3 auta
                          > dziennie OC czyli jakieś 100-130zł prowizji.I faktycznie dorobienie bo pensj
                          Może i nie czytam ze zrozumieniem :)
                          Mówimy o różnym rodzaju ubezpieczeń (pracowałem w firmie brokerskiej). Nie podejmuję dalszej dyskusji - bo to nie ta skala ubezpieczeń, prowizji etc.
                          • Gość: agent Re: Współpraca z Generali IP: *.ols.vectranet.pl 21.07.06, 15:59
                            Dziękuję za wymianę spostrzeżeń i opinii.Fakt nie ma sensu porównywać brokera z
                            agentem bo to 2 inne bajki.Summa summarum wiadomo że można zarobić ale lekko
                            nie ma:))

P/S i jak wspominałem ja tylko przedłużam moim stałym klientom bo robie
                            zupełnie coś innego ale skoro tu wpada parę złotych to czemu nie:))Pozdrawiam
        • Gość: Tomek Re: Współpraca z Generali IP: *.pentacomp.com.pl 19.07.06, 11:42
          Dziwny wetłumaczenie tego weksla. Przecież jest sporo stanowisk (np. kasjer)
          gdzie ma się doczynienia z większą gotówką, a żadnych weksli się nie podpisuje?
          • Gość: agent Re: Współpraca z Generali IP: *.ols.vectranet.pl 19.07.06, 15:24
            Oj,raczej w kasach to są kamery,poza tym siedzisz w budynku przy tej kasie więc
            będzie wiadomo kto zrobił manko.W przypadku agenta załużmy scenariusz (miałem
            tak)Jadę w ciągu dnia do 2 dużych firm.Przedłuzali u mnie umowy.W sumie składek
            zebranych miałem ok 7tys zł.Masz czas 48 godzin na wpłacenie na konto TU.Więc
            zakładam że w 2 dzień też mógłbym wziąć drugie 7tys i ....no właśnie nie
            pojawić się już z tymi pieniędzmi.(to przykładowe składki)Kolejna sprawa że
            mógłbyś tak robic nawet miesiąc,niby nic w tym czasie nie ubezpieczałeś.Można
            tak "zawinąć" kilkadziesiąt tysięcy złotych.Myślę że to w miarę jasno
            wytłumaczyłem a jak nie to czekam na kolejne pytania:))

P/S co nie znaczy że na wszystkie znam odpowiedź:) Pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka