chris-joe 05.03.04, 20:32 na koktajlach nie znam sie prawie wcale, a tu obiecalem paru znajomym wieczor koktajlowy. Czy znacie i polecacie jakies? Jakie trunki sa absolutnie konieczne i podstawowe do robienia koktajli? Hepl! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basia553 Re: koktajle- pomocy! 05.03.04, 20:40 Jezeli to Amerykanie, to podaj Kalhua z mlekiem. Ale to chyba nie koktajl tylko long drink? Sie nie znam, juz milcze! Odpowiedz Link
ani-ta Re: koktajle- pomocy! 05.03.04, 20:44 "u nasz w zasciankowie" dostepne sa ksiazki... w cenie... no ujdzie (100zl)... ale za to pieeeeknie wydane... a w tych ksiazkach sa POKAZANE i opisane koktajle... baaaa... jest nawet opis dla malpy... czyli GWIAZDKOWY... od pieciu do jednej w zaleznosci od trudnosci:)) marzy mi sie taka ksiazka... chyba sobie kupie za pierwsza (hipotetyczna) pensje;)))) ale... skoro kogos naszlo na wydanie ksiazki... to mysle, ze i kogos naszlo na stworzenie stronki:) juz ide szukac:) cmok a.:) Odpowiedz Link
chris-joe Re: koktajle- pomocy! 05.03.04, 20:50 tez zaraz pogmeram, choc jestem strasznie leniwy i mam ochote na drzemke. Mialem nadzieje, ze sie wami wysluze :) Z bolem mysle, ze bede musial sie wybrac do monopolu, a co dopiero do monopolu ORAZ ksiegarni! Za oknem jest parszywie... leje jak z cebra, taki niby deszcz, niby snieg... moze z tego by sie jakis koktajl dalo zrobic? Odpowiedz Link
ani-ta Re: koktajle- pomocy! 05.03.04, 21:01 koktajl jak koktajl... zalezy jak zanieczyszczony ten deszczo-snieg;) tak czy siak... milej zabawy przy nauce drinkow;))) juz ci zazdroszcze:))))) a.:)) Odpowiedz Link
chris-joe Re: koktajle- pomocy! 05.03.04, 20:46 mleko mam:) a kahlua z pewnoscia nalezy do tych podstawowych trunkow. A co to jest long drink? Baska, ja na pomoc czekam a nie na komplikowanie tematu! Odpowiedz Link
ani-ta Re: koktajle- linki:) 05.03.04, 20:58 www.grovin.bitserwis.pl/images/ www.ate.pl/~superprzemek/main.htm images.google.pl/imgres? www.thescotchcorner.de/images/coctail_images/ itd.:) w googglach masz wybor;) a.:) Odpowiedz Link
akawill Re: koktajle- pomocy! 05.03.04, 20:52 chris-joe napisał: > na koktajlach nie znam sie prawie wcale, a tu obiecalem paru znajomym wieczor > koktajlowy. > Czy znacie i polecacie jakies? Jakie trunki sa absolutnie konieczne i > podstawowe do robienia koktajli? Hepl! Pewien mój przyjaciel zawsze serwuje Side Car: www.bartenderboys.com/sidecar.htm Link może się też przydać. Żeby mieć zaopatrzony barek do drinków trzeba się trochę wykosztować. Wydaje się, że Triple Sec jest w wielu drinkach. Brakuje dona. Ale był taki wątek o drinkach niedawno. Może jutka wpadnie i doradzi? Odpowiedz Link
chris-joe Re: koktajle- pomocy! 05.03.04, 21:15 dzieki akawil, zajrze tam. Wlasnie wiem, ze to dosc kosztowne... myslalem wiec, by zakupic z 5-6 trunkow w micky size i w ten sposob wykrecic sie sianem... Odpowiedz Link
basia553 Re: koktajle- pomocy! 05.03.04, 20:58 Jutka wpadnie i doradzi? Jutka wpadnie i wypije!!! c-j, ja myslalam ze long drink to po angielsku:))))) tak sie u nas nazywaja rözne niewysokoprocentowe napoje w wiekszej ilosci. Co to mozesz pic dlugo i röwnie dlugo pozostawac trzezwym. A moze Ty tylko ze mnie zazartowales? Odpowiedz Link
chris-joe Re: koktajle- pomocy! 05.03.04, 21:24 baska, mowilem ze nic z drinkow nie kumam. Ja rozumiem znaczenie nazwy "long drink", tylko nie wiem co sie za tym kryje. Czy to cos innego niz koktajl. Ale teraz rozumiem, ze to chodzi chyba rzeczywiscie o drink rozcienczony do saczenia. Jak powiedzmy espresso, long badz short. Tylko, ze wiesz, jak ja sie do tych drinkow zabiore, to chyba nie o saczenie bedzie mi chodzic...:) Odpowiedz Link
ani-ta Re: koktajle- pomocy! 05.03.04, 21:34 c-j strawdzales na forum GW kuchnia? teraz mi do glowy przyszlo;) a.:) P.S. alkohol to sprawa drugorzedna... najwazniejsze sa szklaneczki, kieliszeczki, parasolki, mieszadelka...:)) Odpowiedz Link
basia553 Re: koktajle- pomocy! 05.03.04, 21:02 Znalazlam jedna z wielu niemieckich stron o koktajlach. www.supi-cocktailrezepte.de/ Jak przeczytalam liste tego, co nalezy miec w barku (czyli barniku, jak mawial möj maz), to mi sie na zawsze odechcialo koktajli w domu:)))) Odpowiedz Link
ani-ta Re: koktajle- scurviajac:) 05.03.04, 21:11 przydalby sie don... on sie chyba na tym znal... a.:( Odpowiedz Link
chris-joe Re: koktajle- pomocy! 05.03.04, 21:27 na zapodanej stronie wszystko po niemiecku, obok linki do "tatoo" oraz "IQ test"... wiesz, to chyba strona na PO drinkach, badz w trakcie :) Odpowiedz Link
starypierdola Mid-Canadian 05.03.04, 21:57 Poniewaz jestes pol z Vencouver i pol z Montrealu to proponuje zebys serwowal srodkowo-Kanadyjska specjalnosc: Cesar. 2/3 Clamato juce 1/3 vodka (im pozniej tym wiecej) dwie - trzy krople Tabasco szczypta pieprzu wloz do srodka seler zielony; celery stick; do jedzenia i mieszania Have fun Odpowiedz Link
emre_baran nie wypada 05.03.04, 23:09 W zasadzie nie wypada mieszac, i jeszcze nie wypada znac czegos czego sie nie pije panowie wodka i szkocka, panie wina. Jezeli prosza o cos dziwacznego naleze uniesc brwi w gescie zdziwienia i panom przyniesc Crown Royala a paniom Shardone Yellow dog. Odpowiedz Link
jutka1 Sidzej 06.03.04, 00:48 Kurdebalans, raz na ruski rok czlek sie wypusci na miasto, i wraca a tu pytania z mojej dzialki.... Jakie masz alkohole? czy juz za pozno????????? bede jeszcze na nogach z pol godziny cmok Odpowiedz Link
starypierdola Jutka, 06.03.04, 00:55 Dozo mu nie poradzisz. TO nie Francja-elegancja. W quebecku to glownie samogon, szczegolnie zima! Czuj Duch! SP Odpowiedz Link
jutka1 Re: Jutka, -- SP 06.03.04, 01:00 eeeee tam znam Quebec dzieki (?) Zoltej Linie nie jest zle, moze sie odezwie.... :)))))))))) Odpowiedz Link
starypierdola Re: Jutka, -- SP 06.03.04, 01:02 Watpie; jak ma gosci to ma inne zmartwienia na glowie .... Nalewka na Maple Syrup?? SP Odpowiedz Link
jutka1 Re: Jutka, -- SP 06.03.04, 01:08 starypierdola napisał: > Watpie; jak ma gosci to ma inne zmartwienia na glowie .... > Nalewka na Maple Syrup?? ********* Yuck!!!!!!!!!!!!!! Mialam na mysli bona fide (zna sie te... ;)))) zapotrzebowanie na przepisy.... Stary, a kiedy do Paryza zawitasz???? Odpowiedz Link
starypierdola Paryz 06.03.04, 01:12 Chciala by dusza do raju... Kiedys sie tam pojawie! SP Odpowiedz Link
jutka1 Re: Paryz 06.03.04, 01:14 Pierdolo, Ty sie spiesz bo ja niedlugo zjezdzam do Heimatu :) Odpowiedz Link
starypierdola Re: Paryz 06.03.04, 01:16 No worries, Gory Sowie tez troche znam. No i obiecalem straszyc! SP Odpowiedz Link
jutka1 Re: Paryz i gory sowie 06.03.04, 01:17 daj znac 2 dni wczesniej.... cmok, ide spac :))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link
starypierdola Re: Paryz i gory sowie 06.03.04, 01:18 SWEET DREAMS. I'll take care of C-J. SP Odpowiedz Link
i.p.freely Re: koktajle - pomocy! 06.03.04, 02:54 Liste zakupow przygotowalam, liste latwych drinkow tyz ale u niego to wszystko nagle..... Czy on ta bibe to dzisiaj ma? Odpowiedz Link
emre_baran tere fere 06.03.04, 03:05 Shtirlitz went into Mueller`s office and found that no one was around. He walked up to the safe and pulled on the handle, only to find that it wouldn't open. After making sure that he was alone, he took out his gun and blasted away; still, the safe wouldn't open. Next, he put a hand grenade under the safe and removed the pin. After the smoke had cleared, Shtirlitz once again tried to open the safe. Again, however, he was unsuccessful. "Hmmm..." the experienced intelligence officer at last concluded, "must be locked." Odpowiedz Link
i.p.freely Re: tere fere 06.03.04, 03:30 The damn thing wouldn't budge? I would think of something but first, I have an important warning concerning a worrisome topic that, unfortunately, is very much on my mind these days: pecan safety. Did you know that they are quite capable of going into ''spontaneous combustion''. Gues what happened to the house few blocks down. Went down in smoke!! Some nuts, heh?! Congress needs to hold hearings into this question: How come airlines go to all that trouble to prevent people from taking bombs onto planes, and then just HAND EVERYBODY A BAG OF NUTS? hehehe... Odpowiedz Link
chris-joe Re: tere fere 06.03.04, 15:33 have you flown lately? I am afraid the nuts era is over. It's all pretzels these days... dommage.... BTW, dzieki za wszystkie porady, zwlaszcza za TWOJE jutka! Poniewaz wystraszylem sie brakiem konkretnych porad oraz cena zaopatrzenia najpodstawowszego (jest takie slowo?) barku ucieklem sie do chytrego (w obu znaczeniach slowa) wybiegu i zakupilem butelke belwederu oraz sok z grejpfruta. Po paru i tak wytoczylismy sie do rynsztoka, czyli do knajp. Jesli wiec mam dzis kaca, a owych paru przyjaciol mnie porzuci, gdyz wyszukanymi drinkami sie nie wykazalem, i umre sam, rozgoryczony, na wygnaniu- bedzie to wina wylacznie jutkowa. Jezus, a dzis jedziemy "za granice"! Czy do Stanow na kacu wpuszczaja? btw#2: chyba jednak zaczne zbierac trunki. Nie mam jednak pewnosci, czy dobrze zaopatrzony barek jest oznaka dobrago smaku, czy tez starzenia sie...? Odpowiedz Link
jutka1 Re: tere fere 06.03.04, 18:27 chris-joe napisał: > wyszukanymi drinkami sie nie wykazalem, i umre sam, rozgoryczony, na wygnaniu- > bedzie to wina wylacznie jutkowa. ******** znowu wszystko moja wina, karma jakas czy jak, ide za kanape albo pod kredens, nie wiem jeszcze, bo mam kaca ;))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link
chris-joe Re: tere fere 06.03.04, 18:40 swiadomosc, ze nie cierpie sam kacowych katuszy bardzo mi pomogla. Mozesz juz wylezc spod kozetki :) Odpowiedz Link
basia553 Re: tere fere 06.03.04, 19:05 Heh, Jutka ma kaca, bo wypröbowywala koktajle dla c-j:)))))) Odpowiedz Link
jutka1 Re: tere fere 06.03.04, 19:48 basia553 napisała: > Heh, Jutka ma kaca, bo wypröbowywala koktajle dla c-j:)))))) *********** :)))))))))))))))))))))) ide gotowac grochowke :)) Odpowiedz Link
i.p.freely Re: grochowka???? 06.03.04, 20:07 Taka prawdziwa... z boczusiem .... mariankiem, tfu - majrankiem .... cebulka.? Slinotoku dostaje. Odpowiedz Link
i.p.freely Re: tere fere 06.03.04, 20:01 C.J. Napisal: > have you flown lately? I am afraid the nuts era is over. It's all pretzels > these days... dommage.... Nuts or....pretzels? Obadam w kwietniu, Southwest Airlines do El Paso, TX... Tak czy inaczej kanapka - chleb razowy ze smalcem - bedzie w kieszeni, he he. Mlodziencza figurke trzeba jakos zachowac. Atkins podobno robi cuda. Odpowiedz Link
jutka1 Re: tere fere --- Ajpi :)))) 06.03.04, 20:12 i.p.freely napisał: > Tak czy inaczej kanapka - chleb razowy ze smalcem - bedzie w kieszeni, he he. > Mlodziencza figurke trzeba jakos zachowac. Atkins podobno robi cuda. *********** chleb ze smalcem? to nie Atkins :))))))) grochowka z boczkiem wedzonym i majerankiem, mniam mniam, jak u babci Odpowiedz Link
i.p.freely Re: tere fere --- Ajpi :)))) 06.03.04, 20:34 >> chleb ze smalcem? to nie Atkins :))))))) 'see food diet'? Odpowiedz Link
akawill Re: Atkins 08.03.04, 20:43 i.p.freely napisała: > Atkins podobno robi cuda. Tak, czyni cuda, także w umysłach ludzkich. Spożycie soku pomarańczowego w Stanach zmalało o bodajże 17 %, bo tyle w nim tych węglowodanów. A w moim supermarkecie na stoisku z wodą są plakietki "Low Carb" (produkt niskowęglowodanowy). Burger King sprzedaje low carb whoppers - pięknie - nie przytyje się od węglowodanów i z zadowoleniem można się nachapać tyle tłuszczów nasyconych ile dusza zapragnie. Pochlastać się można (ew. po jankieskiemu: bagls de majnd). Nawiasem mówiąc w tym samym supermarkecie zakup piwa to cała operacja przy kasie: specjalna osoba ze specjalnym kluczem musi coś tam przekręcić, dokumentacja osobna też musi być. No ale jeżeli woda jest low carb to czemu sie dziwić? Odpowiedz Link
maria421 Re: koktajle- pomocy! 06.03.04, 15:36 Kir Royal: ok 20-25 ml creme de casisse dopelnic szampanem. (moim zdaniem szkoda na to szampana).... Odpowiedz Link
i.p.freely Re: koktajle- pomocy! 06.03.04, 19:46 Babelki jednak cos daja. A nawet lepiej smakuje na lodzie... Odpowiedz Link
i.p.freely Re: Bold Pussy 06.03.04, 20:11 1 1/2 shots Melon Liqueur 1 shot Lime Vodka 1 shot Absolut Vodka 1 shot Triple Sec 1 1/2 shots Blueberry Schnapps 1 splash Lime Juice 1 splash 7-Up Wlac skladniki do 'higball glass' (normalna 8 do 12 oz szklanka) z lodem, wymieszac i ....chlac powoli. Odpowiedz Link
ertes B-52 06.03.04, 20:09 Kahlua + Bailey's + Grand Marnier. Podpalic Grand Marnier, poczekac chwile az sie gora zagrzeje i wypic. Odpowiedz Link
i.p.freely Re: 57 Chevy 06.03.04, 20:15 1/2 oz Vodka 1 1/2 oz Southern Comfort 1/2 oz Grand Marnier Fill with Pineapple Juice Wlac skladniki do niskiej szklanki (rock glass/lowball) z lodem, zamieszac i serwowac. Odpowiedz Link
i.p.freely Re: Lube Job 06.03.04, 20:21 Ingredients 3/4 oz Absolut Vodka 3/4 oz Bailey's Irish Cream Napelnij 'shot glass' (mala 30 ml szklaneczka) do polowy Irish Cream, napelnij szklaneczke do reszty wodka i ...wychylic do dna bez namyslu. Odpowiedz Link
i.p.freely Re: Blow Job 06.03.04, 20:28 1/4 oz Bailey's Irish Cream 1/2 oz Amaretto Wlac trunki do szklanki 'szotki' (znow ta mala 30 ml) i dopelnic bita smietana hehehe. Nastepnie poprosic pijacych by podniesli szklaneczke ustami, bez udzialu rak, nastepnie odchylili glowe do tylu i .... pili. Czy ktos pil piwo na jardy? Odpowiedz Link
ertes Re: Blow Job 06.03.04, 20:32 Jak bede kiedys w Rola to zajrze tyz do Land of Lincoln na drinki :) Odpowiedz Link
i.p.freely Re: W Rolla - Lesbian Lover 06.03.04, 20:40 is a must. 12 oz Zima 1 1/2 oz coconut rum (Captain Morgan's Parrot Bay) Wlac Zime do zmrozonej szklanki Pilsnerowki, dodac coconut rum - pycha Odpowiedz Link
ertes Re: W Rolla - Lesbian Lover 06.03.04, 20:42 W Rolla to ja bede pil Coctail ala Calavasito. Odpowiedz Link
i.p.freely Re: W Rolla - Lesbian Lover 06.03.04, 20:49 Ha! ala Calavasito powiadasz? Jakas specjalnosc starego? No to mi klinika zadales. Odpowiedz Link
ertes Re: W Rolla - Lesbian Lover 06.03.04, 20:58 Ty masz blisko wiec mozesz sie zaprosic: circa 120 mil, ja 1800. Powiesz czy w Rolla robia dobre drinki ala Calavasito. Odpowiedz Link
starypierdola Re: W Rolla - Lesbian Lover 06.03.04, 21:02 Piszcie kiedy tam bedziecie; ja tez sie zjawie! Drinla a la Calavasito nigdy nie przepuszcze! SP Odpowiedz Link
i.p.freely Re: W Rolla - Lesbian Lover 06.03.04, 21:56 'Nie ma problema'. Nawet jak ala Calavasito specjalnosc jest tu nieznana to podejrzewam, ze Stary moze cos w tej materii pomoc... Coz sie nie robi dla rozpowszechnieniea kultury ..... picia? Odpowiedz Link
jutka1 Sex on the beach 06.03.04, 22:07 1 oz. Vodka 3/4 oz. each: Chambord & Peach Schnapps Splashes of Pineapple, Orange and Cranberry juices Shake with ice & serve in a Collins or decorative glass Odpowiedz Link
jutka1 Orgasm 06.03.04, 22:09 Orgasm 3/4 oz. each: Amaretto, Kahlua & Baileys, Shake over ice, Strain into a Shot glass Odpowiedz Link
i.p.freely Re: Orgasm 06.03.04, 22:28 My kind of drink, hehehe Kiedy robimy balange? Beach Party w srodku zimy, u mnie. Tylko pare rzeczy dokupie i jestem gotowa... Kostiumy kapielowe nie obowiazuja... Uprasza sie gosci by przyniesli torbe lodu jako 'wkupowe'. Odpowiedz Link
starypierdola Calavasito 06.03.04, 20:53 Ja juz od rana pijany. Tres esquinas. Tyle ze nie w Rolla. SP Odpowiedz Link
i.p.freely Re: Calavasito 06.03.04, 21:10 No to ci zazdroszcze. Ja nic, co ma jakikolwiek uplynniony % , nie dotykam od dwoch miesiecy. Trudno sie skupic nad tabelami amortyzacji, depreciation, capital gains itd. kiedy w glowie szumi. Odpowiedz Link
i.p.freely Re: Blow Job 06.03.04, 21:48 ertes napisał: > Jak bede kiedys w Rola to zajrze tyz do Land of Lincoln na drinki :) ********** Blow Job Cie zwabil? Odpowiedz Link
i.p.freely Re: Blow Job 06.03.04, 22:51 ertes napisał: > A zrobisz? A jakze, wszystko dla Ciebie. Co jak co ale wieloletnia wprawa nie jest bez znaczenia... P.S Mam nadzieje, ze o napitku mowisz. Odpowiedz Link
starypierdola Re: Blow Job 06.03.04, 23:06 No to ja juz napewno do Rolla przyjade... SP Odpowiedz Link
i.p.freely Re: Blow Job 06.03.04, 23:10 starypierdola napisał: > No to ja juz napewno do Rolla przyjade... > SP ************** Tylko lodu nie zapomnij.... Odpowiedz Link
starypierdola Re: Blow Job 06.03.04, 23:14 OK. Pojade przez Kanade; tam lod naturalny. Ile potrzebujesz? Kostki? Bloki? SP Odpowiedz Link
ertes Re: Blow Job 06.03.04, 23:17 Jadac z zachodu wezme exit 185 na 14 ulice a potem North Bishop i gdzie dalej? Odpowiedz Link
starypierdola Re: Blow Job 06.03.04, 23:18 Moze w McDonaldziew? Ty organizator to wyznacz miejsce! I licz na mine! SP Odpowiedz Link
ertes Re: Blow Job 06.03.04, 23:20 Moze byc w Miki Dees, dzis rozdaja 15 milionow za samo wejscie to moze cos wygramy. Ale daj namiary bo nie znam Rolla az tak dobrze a food court na UMR w sobote chyba zamkniety. Odpowiedz Link
ertes Re: Blow Job 06.03.04, 23:24 starypierdola napisał: > Bishop?? Na odpuszczenie grzechow?? You tell me. Odpowiedz Link
i.p.freely Re: Blow Job 06.03.04, 23:26 ertes napisał: > Jadac z zachodu wezme exit 185 na 14 ulice a potem North Bishop i gdzie dalej? *********** Mam lepszy pomysl. Zamiast zjezdzac na 185 exit-cie kontynuuj do St.Llouis. Stad do O'Fallon juz blisko. Jak juz bedziesz za East St.Louis "you can knock me up any time" - przez telefon. Odpowiedz Link
starypierdola koktajle 06.03.04, 23:17 No a co zrobimy z C-J. Przeca to on potrzebowal pomocy. I pisze ze juz w drodze... pewno tez do Rolla?? U niego jeszce lod. Jak duzo przywiezie to moze ja bede mogl jechac na skroty? SP Odpowiedz Link
ertes Re: koktajle 06.03.04, 23:24 CJ dostanie Blow Job od IP Freely a potem Jutkowy Orgasm. Odpowiedz Link
i.p.freely Re: koktajle 06.03.04, 23:31 Stary Ty od Lube Job zaczniesz czy od Calavasito? Odpowiedz Link
jutka1 Re: koktajle 07.03.04, 00:08 ertes napisał: > CJ dostanie Blow Job od IP Freely a potem Jutkowy Orgasm. ************ uuuuuuuuuuuuuuuu ;)))))))))))) czemu nie, czemu nie, dobrego nigdy za wiele :))))))))) Odpowiedz Link