maria421 13.11.15, 23:40 www.gazeta.pl/0,0.html chce mi sie wyc :-( Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ertes Re: Paryz 13.11.15, 23:59 No costy! Nie mozna wyc. Trzeba wiecej uchodzcow wziac. Bedzie bezpieczniej! Odpowiedz Link
ertes Re: Paryz 14.11.15, 00:09 I Szengen poszlo sie je*ac... Szwecja i Francja zamknely granice. Odpowiedz Link
iwannabesedated Re: Paryz 14.11.15, 00:55 Jak najbardziej uzasadnione w tej sytuacji. Znajomy z Paryża zarzucił info na fejsie, był dwie ulice dalej z kobitą i dzieciakiem. Odpowiedz Link
ertes 149 osob w tej chwili 14.11.15, 02:09 Bron nuklerna trzeba uzyc przeciwko tym szczurom. Wykonczyc szumowiny. Odpowiedz Link
iwannabesedated Re: 149 osob w tej chwili 14.11.15, 02:22 Sama bym nuknęła Ertesie, gdybym wiedziała dokładnie gdzie i na kogo. Czarny dzień dla starej dobrej Europy :( Odpowiedz Link
ertes Re: 149 osob w tej chwili 14.11.15, 02:25 Caly Bliski Wschod. Spopielic. Zaczynalo sie kilka lat temu od palenia samochodow. A dlaczego francja? Bo najwiecej tego szmatlawstwa naprzyjmowala. Europo obudz sie bo niedlugo bedzie za pozno. Dobrze ze w Polsce mamy ten rzad ktory teraz na pewno nie pozwoli na przyjmowanie tego bagna! Odpowiedz Link
iwannabesedated Re: 149 osob w tej chwili 14.11.15, 02:31 Hah, wiesz co, to co napisałeś w ostatnim zdaniu - to jest pierwsze co mi przyszło do głowy. W obecnej sytuacji wdzięczna jestem, że Habeamus Dudam. Nie tyle, że ich nie wpuszczą, ale się po prostu przyjechać będą zwyczajnie bali. Tyle naszego. Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Re: 149 osob w tej chwili 15.11.15, 02:21 ertes napisał: > Bron nuklerna trzeba uzyc przeciwko tym szczurom. Wykonczyc szumowiny. Twoja przybrana ojczyzna chyba by Ciebie nie poparla. Po pierwsze, rozpieprzylbys instalacje naftowe, ktorymi zarzadzaja wielkie koncerny, glownie amerykanskie. No i bez ropy USofA by sie rozpadla. Po drugie, zlikwidowalbys plac zabaw i gier wojennych amerykanskiego wojska oraz rynek zbytu dla amerykanskich producentow broni. Tez niedobrze. Lepiej nie naciskaj tego guzika... Luiza-w-Ogrodzie Forum AUSTRALIA Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Co Wy byscie zrobili w takiej sytuacji? 14.11.15, 02:43 Dopoki wojny inicjowane lub wspierane przez europejskie imperia kolonialne i USA toczyly sie "gdzies tam daleko", wszystko bylo OK. Zniszczone wojnami i glodem Afryka i Bliski Wschod byly tylko newsami, ale PARYZ, jak to, ktos sie osmielil zaatakowac Europe? Czysta hipokryzja. Francuskie zycia sa chyba warte wiecej niz np afrykanskie sadzac z zainteresowania ostatnimi wydarzeniami, co? Ile razy to forum oburzalo sie i produkowalo tragiczne watki gdy ginely tysiace, dziesiatki i setki tysiecy w wojnach o rope czy post-kolonialnych konfliktach w Afryce? Zero... Przy okazji, czy pamieta ktos tutaj jeszcze najbardziej dramatyczny przyklad - studniowa masakre w Rwandzie w 1994, gdy zginelo okolo miliona ludzi? Korzenie tego konfliktu siegaja kolonizacji niemieckiej tego obszaru. Owszem cos tam bylo o tym w mediach, ale Europa nie zrobila prawie nic a ONZ okazalo sie bezzebna stara babcia. Panstwa tzw zachodnie same sprowokowaly swoimi dzialaniami wiele wojen dla objecia kontroli nad drogocennymi kopalinami. Ocieplenie klimatu (zaostrzone emisja dwutlenku wegla przez "kraje rozwiniete") wywolalo wielkie susze w jednych obszarach i katastrofalne powodzie w innych. Co maja robic ludzie tam mieszkajacy? Maja trzy wyjscia: 1. polozyc sie i umrzec, 2. uciec szukajac bezpieczenstwa, 3. zemscic sie Co Wy byscie zrobili w takiej sytuacji? Ja bym wziela dzieci, ciezkie buty, porzadne ciuchy sprzedala co sie da (wlacznie z soba) i probowala sie dostac gdzies, gdzie bylibysmy bezpieczni. Ertesa widze w zawoju na glowie z kalachem... No, slucham? Luiza-w-Ogrodzie PS. Zaczely sie wojny glodowe w wielkiej skali.www.nytimes.com/2015/03/03/science/earth/study-links-syria-conflict-to-drought-caused-by-climate-change.html Jak ropa sie skonczy, beda to glowne wojny tego swiata. Stosownie do mojej sygnaturki ponizej: Despite all our accomplishments we owe our existence to a six-inch layer of topsoil and the fact it rains. Odpowiedz Link
iwannabesedated Re: Co Wy byscie zrobili w takiej sytuacji? 14.11.15, 02:52 Wybacz Lu, reagujemy z pierwszej czakry i na gorąco :( Siedzę prawie w środku tego pierdulnika, o zamachu się dowiedziałam 10 minut po tym jak padły pierwsze strzały. Nie potrafię być zen. Nie potrafię myśleć "coby gdyby". I nie, w tej chwili nie potrafę czuć empatii. Włączył mi się mechanizm obronny. :( Trzymaj za nas kciuki, bo puszczają nerwy. Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Re: Co Wy byscie zrobili w takiej sytuacji? 14.11.15, 03:19 iwannabesedated napisała: > Wybacz Lu, reagujemy z pierwszej czakry i na gorąco :( Siedzę prawie w środku > tego pierdulnika, o zamachu się dowiedziałam 10 minut po tym jak padły pierwsze > strzały. > > Nie potrafię być zen. > > Nie potrafię myśleć "coby gdyby". > > I nie, w tej chwili nie potrafę czuć empatii. > > Włączył mi się mechanizm obronny. > > :( > > Trzymaj za nas kciuki, bo puszczają nerwy. W moim poscie nie reklamowalam zen ani nie wzywalam do empatii, raczej do zrozumienia, dlaczego maszyna wojny ruszyla w strone Europy z taka sila. Przyszlosc Europy widze nieciekawie, granice zamkna sie dla uchodzcow, wzrosna ruchy nacjonalistyczne i wiecej wojska ruszy na Bliski Wschod. To jeszcze zwiekszy cisnienie w tym garnku. Mechanizm obronny wlacza sie odruchowo, ale mysle, ze Polska jest bezpieczna. To zbyt zapyzialy i niezamozny kraj, z ktorego nie warto robic przykladu dla innych, bo nie jest symbolem kolonialnego, bogatego Zachodu... Trzymajcie sie i wylaczcie TV/komputery. Co z tego, ze bedziecie liczyc kazdego trupa i wprowadzac sie w panike lub agresje? Schodze z sieci i ide do ogrodu. Wojna wojna, a zarcie ktos musi hodowac. Luiza-w-Ogrodzie Forum AUSTRALIA Odpowiedz Link
swiatlo Re: Co Wy byscie zrobili w takiej sytuacji? 14.11.15, 05:04 luiza-w-ogrodzie napisała: > > Mechanizm obronny wlacza sie odruchowo, ale mysle, ze Polska jest bezpieczna. To zbyt zapyziały kraj Mam nadzieję że na zawsze pozostanie "zapyziały". Odpowiedz Link
swiatlo Re: Co Wy byscie zrobili w takiej sytuacji? 14.11.15, 05:07 iwannabesedated napisała > > Włączył mi się mechanizm obronny. > Zajęło Ci to wiele lat, ale cieszę się że wreszcie to się stało. Odpowiedz Link
maria421 Re: Co Wy byscie zrobili w takiej sytuacji? 14.11.15, 07:02 Luiza, w Paryzu zginelo grubo ponad 100 przypadkowych osob, winnych tylko tego ze znajdowali sie w niewlasciwym miejscu o niewlasciwej porze. Nie zal Ci tych ludzi? Czy jest Ci ich mniej zal niz biednych Afrykanczykow tylko dlatego ze nie sa biednymi Afrykanczykami a bogatymi Europejczykami? Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Re: Co Wy byscie zrobili w takiej sytuacji? 14.11.15, 07:32 maria421 napisała: > Luiza, w Paryzu zginelo grubo ponad 100 przypadkowych osob, winnych tylko tego, ze znajdowali sie w niewlasciwym miejscu o niewlasciwej porze. Jak wiele osob nie bedacych zolnierzami w trakcie kazdej wojny. BTW, w wypadku nalotow USA na Irak nazywalo sie to eufemistycznie collateral damage > Nie zal Ci tych ludzi? Czy jest Ci ich mniej zal niz biednych Afrykanczykow tylko dlatego ze nie sa biednymi Afrykanczykami a bogatymi Europejczykami? Skad wniosek ze mi ich nie zal? Albo ze stopniuje zal w zaleznosci od bogactwa zmarlych? A tak a propos zalu w stosunku do masowych zabojstw, mechanizm psychologiczny jest taki ze im wiecej ludzi zginelo i im dalej od miejsc, ktore znamy, tym mniej nas to naprawde obchodzi. Jak to pisal Lem w ktorejs ze swoich powiesci; jego bohater powiedzial (cytuje z pamieci) "smierc mojego wujka, ktora widzialem osobiscie dotknela mnie bardziej niz wiadomosc o smierci glodowej dziesiatek tysiecy ludzi w Afryce". Mario, czy widzialas kiedys smierc z bliska, trzymalas umierajacego w ramionach? Zadna smierc nie jest obojetna, ale te, przy ktorych bylismy przebijaja wszystkie masakry widziane w telewizji. Wczorajsza strzelanina w Paryzu (w ktorym chyba wszyscy forumowicze- oprocz mnie - byli) wydaje sie straszniejsza niz czwartkowa smierc ponad 40 osob w Bejrucie w wyniku zamachow samobojczych, prawda? Zginelo ponad 40 przypadkowych osob (200 rannych), winnych tylko tego, ze znajdowali sie w niewlasciwym miejscu o niewlasciwej porze. Nie zal Ci tych ludzi? Nie widzialam, zeby w czwartek ktokolwiek sobie na forum szaty rozdzieral nad tymi Libanczykami. W koncu to daleko stad, wojny tocza sie na Polwyspie Arabskim od zawsze, ci, ktorzy zgineli to byla tylko "dzicz arabska"... Kwestia dystansu geograficznego, ot i wszystko. Po cholere weszlam na forum. Na dworze pada, niczego nie zrobilam w ogrodzie. Ide prasowac, dla swiata wiekszy bedzie z tego pozytek niz z prezentowania moich pogladow na marginesowym forum internetowym. Pozdrawiam i zycze spokojnego snu, co bedzie mozliwe tylko po odlaczeniu sie od mediow, karmiacych sie smiercia i nieszczesciem. Luiza-w-Ogrodzie Forum AUSTRALIA Odpowiedz Link
maria421 Re: Co Wy byscie zrobili w takiej sytuacji? 14.11.15, 08:06 Luiza, relatywizujesz i odnosze nawet wrazenie ze na sile szukasz usprawiedliwienia tego podlego aktu terroryzmu. Odpowiedz Link
ertes > Ertesa widze w zawoju na glowie z kalachem... 14.11.15, 16:24 To co napisalas jest obrzydliwe ale wyobraz sobie ze ja mam taka wizje Ciebie: Stoisz obok tych bandytow ktorzy strzelaja w glowe bezbronnym ludziom i tlumaczysz ze przeciez w Afryce dzieci z glodu umieraja wiec co tam ich smierc... Ze ten strzal w glowe to nic jak post-kolonialne echo, ze to wszystko przez Rwande. I oczywiscie zanim kula wbije sie w mozg pokazujesz zdjecie jak to zginal ktos gdzies tam na Bliskim Wschodzie... Brrr... Odpowiedz Link
swiatlo Re: Paryz 14.11.15, 05:08 Multikulti w swej całej dojrzałej i okazałej postaci. Odpowiedz Link
ertes Re: Paryz 14.11.15, 07:19 Dokladnie, dokladnie Swiatlo. takie wlasnie opinie jak np Luiza mnie przerazaja. A to cala milosc do ludzi ktorzy sa niekompatibilni z nasza kultura doprowadza do tego cis dizeje na swiecie. Luizo, ja jako czlonek tej wasnie society co ma gleboko w dupie ile ludzi umiera w afryce nie potrzebuje kalacha. Mnie wystarczylby guzik z setka bomb nuklearnych.... Odpowiedz Link
maria421 Re: Paryz 14.11.15, 08:19 ertes napisał: > takie wlasnie opinie jak np Luiza mnie przerazaja. Mnie tez. Przeraza mnie to obarczanie zbiorowa odpowiedzialnoscia nas, tzn. ludzi Zachodu, tzn. Ciebie i mnie, za wszystkie grzechy naszej cywilizacji, za kolonializm, podboj Ameryki, krucjaty itp. i sugerowanie ze sami sobie na to zasluzylismy... Przeraza mnie ta wyrozumialosc dla aktow terroru , usprawiedliwianie ich "naszymi", tzn. Twoimi i moimi, domniemanymi winami. Zaraz sie pewnie tez odezwa glosy ze "to nie ma nic z islamem wspolnego"..... Odpowiedz Link
ertes Re: Paryz 14.11.15, 16:04 Jestem ciekaw czy znajdzie sie jeszcze jakis idiota co zacznie mowic ze Islam to religia pokoju.... Chociaz myslac o tym... na pewno sie znajdzie. Ile takich zamachow jeszcze trzeba zeby wszyscy wreszcie zrozumieli ze z nimi nie ma pokoju. Jest walka na smierc i zycie kazdymi metodami. Nastepnym razem zgina tysiace. A krew bedzie plynela po tych ktorzy bronia tych ludzi i ich religii. Odpowiedz Link
maria421 Re: Paryz 14.11.15, 19:35 ertes napisał: > Jestem ciekaw czy znajdzie sie jeszcze jakis idiota co zacznie mowic ze Islam t > o religia pokoju.... > Chociaz myslac o tym... na pewno sie znajdzie. > Ile takich zamachow jeszcze trzeba zeby wszyscy wreszcie zrozumieli ze z nimi n > ie ma pokoju. Jest walka na smierc i zycie kazdymi metodami. > Nastepnym razem zgina tysiace. A krew bedzie plynela po tych ktorzy bronia tych > ludzi i ich religii. Po zamachu na Charlie Hebdo Merkel pojechala do Paryza sfotografowac sie w marszu razem z innymi przywodcami panstw. Dzien pozniej fotografowala sie na tle Bramy Brandenburskiej w Berlinie z przywodcami muzulmanskimi na znak tego ze ona chroni tutejszych muzulmanow. Rozumiesz? Muzulmanie napadaja na "niewiernych", a Merkel chroni muzulmanow... Tego samego dnia czy troche pozniej powiedziala ze "islam nalezy do Niemiec"... Nie spodziewam sie niczego innego po tej tragedii. Bedzie zwykle bla bla bla, zwykle gesty, a potem znow pitolenie ze "to nie ma nic wspolnego z islamem". Odpowiedz Link
maria421 Re: Paryz 14.11.15, 06:56 Nie moglam zasnac, zle spalam, obudzilam sie wczesnie i zaraz wlaczylam TV. I nadal chce mi sie wyc z bezsilnosci. Odpowiedz Link
blues28 Re: Paryz 14.11.15, 10:40 Brak slów :-((((( Przypomnial mi sie Madryt, marzec 2004 :-((( Odpowiedz Link
ewa553 Re: Paryz 14.11.15, 10:51 Jezus Maria! Wstalam dopiero pol godziny temu i dopiero tu dowiedzialam sie co sie stalo. Nie wiem co powiedziec, kazde slowo jest nie na miejscu. Jestem przerazona. Musze ochlonac. Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Paryz 14.11.15, 12:33 Mnie jest zawsze przykro gdy czytam jak ludzie sie zrzna. Po pierwsze wiec Jutka, Fedo - jesli czytasz oraz Felinecaline, jako osoby mi znane i bedace zwiazane z Francja i Paryzem najblizej...jest mi bardzo przykro i pozwolcie 'Laski', ze Was przytule. Mam nadzieje, ze nie stracilyscie nikogo bliskiego. Oraz tym wszystkim...poleglym bezimiennym i mnie osoboscie nie znanym oraz rodzinom...przesylam wyrazy wspolczucia oraz wsparcia. Tyle moge zrobic, w sposob konstruktywny, zanim sie okaze do konca kto i dlaczego. Ja tez na ten koniec czekam. Ja chce wiedziec kto finansuje ta dzialalnosc terorrystyczna, gdzie widze finansowe efekty nie na Bliskim Wschodzie. Nie mam tez zamiaru sie zaspokoic posrednikami lapanymi w miedzyczasie. Chce wiedziec kto Tym kieruje. Moze zajac jeszcze pare lat, ale hej, jestem cierpliwa. Nie mam tez checi na snucie teorii spiskowych - poprostu nic mi sie w tej obecnej dzialalnosci terorrystycznej nie dodaje. Rozumiem jednakze wszystkie impulsowne wpisy. Do tego jest Forum. Zycze wszystkim spokojnej niedzieli. Kan Odpowiedz Link
maria421 Re: Paryz 14.11.15, 13:03 Kanie, podobno IS sie przyznal do tych zamachow. Ale w koncu czy to nie wszystko jedno ktora z islamskich organizacji terrorystycznych za tym stoi? Wczoraj wieczorem slyszalam na zywo komentarz ktory mnie najbardziej przerazil- przypomniano ze w Mumbaju w 2008 roku terrorysci szaleli po miescie przez 60 godzin.... Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Paryz 14.11.15, 13:35 Mario - jesli jest to IS i takowe nie jest powiazane, finansowane przez innych...mnie tez by daloby satysfakcje. A co, jest sa? Co jesli sa finansowani przez tzw zachod? Czy powinnismy zamknac na to oczy? Kan Odpowiedz Link
maria421 Re: Paryz 14.11.15, 13:46 Kanie, nie ma zadnych dowodow na to ze IS jest w jakikolwiek sposob finansowane przez Zachod, nie snuj teorii spiskowych. Kiedys widzialam reportaz BBC o IS w ktorym mowili ze zdobywajac miasta w Syrii i Iraku IS zdobyl rowniez banki w tych miastach. Mowi sie tez ze sa finansowani przez bogatych Saudyjczykow i Katarczykow. To sa najbardziej prawdopodobne zrodla finansowania tych diablow, ktorzy pieniadze potrzebuja tylko i wylacznie na wojne. Mozliwe tez , ze przerozne skladki przeprowadzane w europejskich meczetach na pomoc humanitarna dla Syrii trafiaja w rece IS. Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Paryz 14.11.15, 14:01 Skad wiesz Mario, ze nie ma powiazan. Bo prasa nawet nie jest pewna skad sie atak wzial? Ty wiec wiec chyba snujesz jakis domysly spiskowe? Ja wole poczekac. Odpowiedz Link
maria421 Re: Paryz 14.11.15, 14:09 Powiazan kogo z kim? Prasa juz podaje ze "Islamic State claims responsability" : ent.siteintelgroup.com/Statements/is-claims-paris-attacks-warns-operation-is-first-of-the-storm.html Odpowiedz Link
ertes Re: Paryz 14.11.15, 15:50 Jak widac sa jeszcze ludzie ktorzy nie zroumieli skad to wszystko sie bierze i nadal beda bronic tego plugastwa z Bliskiego Wschodu. Zamnknac Europe, zadnych uchodzcow. Chca uciekac niech ida do swoich. Czyz Polska juz kiedys nie stala na strazy wschodniej granicy europy? Czas wybudowac mur. Odpowiedz Link
maria421 Re: Paryz 14.11.15, 16:12 Ertes, problem nie bierze sie tylko z uchodzcow. Niektorzy terrorysci islamscy sa "home grown"- tu sie urodzili i wychowali, niektorzy konwertowali sie na islam. Problemem jest ideologia ktora doprowadza do tego, ze zwykly , czesto niezle wyksztalcony mlodzieniec ktory moglby prowadzic zwykle, spokojne zycie w Europie, nagle odkrywa "piekno islamu" ktore go tak fascynuje ze jest dla niego gotowy zabic i samemu zginac. W Europie jednak nie zwalcza sie zrodla, czyli ideologii, a tylko jej ekstremalne skutki. Odpowiedz Link
ertes Re: Paryz 14.11.15, 16:20 Dokladnie Mario. We wfrancji gdzie jest ich najwiecej otwarcie sie mowi o rownosci,imilosci i braterstwie a tak naprawde to sa obywatele drugiego rzutu. Laczac to z ideologia Islamu wychowuje sie na bezwglednych mordercow. To jest wojna naszej, Zachodniej cywilizacji, z Islamem. I trzeba byc absolutnie bezwzglednym. Nie bawic sie w zadna moralnosc bo przegramy. Odpowiedz Link
maria421 Re: Paryz 14.11.15, 17:39 Ertes, nie zgodze sie z tym, ze sa to "obywatele drugiego rzutu". Co z konwertytami, czyli np. rodowitymi Niemcami ktorzy staja sie terrorystami? Odpowiedz Link
ertes Bron 15.11.15, 00:17 Dlugo sie bronilem ale to jest ostatnia kropla. Trzeba zaopatrzyc sie w pistolet. Swiatlo podejrzewam ma arsenal :) Odpowiedz Link
swiatlo Re: Bron 15.11.15, 00:32 Jeszcze nie, ale trwa proces przekonywania żony do tej idei. Na początku powiedziała kategoryczne nie, ale powoli zaczyna się przekonywać. Odpowiedz Link
ertes Re: Bron 15.11.15, 00:35 Moja juz przekonana tym bardziej ze wiekszosc znajomych jest uzbrojona. Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Bron 15.11.15, 00:49 Ertes, Maria, Swiatlo - czy naprawde nie zdajecie sobie sprawy jak bardzo nietaktowne sa te Wasze wpisy w momencie gdy dziewczyny, ktore mieszkaja lub mieszkaly w Paryzu wciaz milcza.?? Ja rozumiem zdenerwowanie ale nie bardzo gdy ktos poprostu wymiotuje tutaj I to w sposob bardzo oczywisty, nie uzywajac nawet zadnych argumentow do prowadzenia dyskusji. Moze tak prosciej sobie otworzyc strone na Facebooku I zaczac oficjalnie sie wypowiadac, zamiast tutaj po kryjomu zygac na swoich starych znajomych???, ktorzy dokladnie znaja I wiedza co napiszecie w takiej chwili? No wlasnie dlaczego Wasze poglady sa anonimowe?? Bez odbioru Kan Odpowiedz Link
ertes Re: Bron 15.11.15, 01:04 Tak, tak Kan. Jak zwykle to samo: wyciac watek, admini zabanowac bla bla bla. A poza tym to chyba potrzebuje tlumacza zeby zromumiec twoj wpis. Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Bron 15.11.15, 01:13 Tlumacze. Jest tutaj czesc forumowa, ktora mieszkala w Paryzu, ma tam wiec znajomych, rodzine, przyjaciol, miejsca w ktorych bywala regularnie, czyli nie jest to dla tych osob abstrakcyjna wiadomosc z gazet, tylko cos co stalo sie u nich w domu. Nie wiesz wiec, czy osoby te nie stracily kogos i milcza bo sa w zalobie. Moze by tak poczekac chociaz na wpis czy sa ok? W koncu Twoje poglady, jak I Marii czy Swiatla sa znane I nic nowego czy odkrywczego na Forum 'przyjaciol' nie wnosicie. Z takich przepychanek, to mnie wychodzi, ze macie wszyskich w dupie, bo najwazniejsze w takim momencie jest sie wlasne odreagowanie - czy robi wiekszy sens? Kan Odpowiedz Link
ertes Re: Bron 15.11.15, 01:41 Absolutniego zadnego sensu nie ma to co piszesz. Zupelnie zadnego. Jest to tak bezsensowne ze az trudno w jakikolwiek sposob skomentowac. Nie mowiac juz o tym ze obydwa wpisy raczej kultura osobista sie nie wykazuja. Napisz cos na temat watku ktory tu sie dyskutuje a nie na temat ludzi ktorych nie lubisz ale za to lubisz na ich temat pisac. Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Bron 15.11.15, 02:16 Ertesie - co chcesz abym dodala do Twojego wpisu, w ktorym proponujesz aby uzyc bombe nuklearna. Ok sprobuje przedyskutowac ten punkt. Gdzie ja proponujesz uzyc aby problem IS rozwiazac? Czy tylko na terenie samej Syrii? czy tez nalezy dolaczyc do tego tez Pakistan? z ktorym EU nie problemow w kwestii uchodzcow ale wiadomo, ze ww jest wylegarnia i przechowywalnia terrorystow? Moze wiec dorzucic tez Indonezje i ich ekstremalne grupy islamskie, ktore wyslawily sie nawiekszym po 9/11 terrorystycznym zamachem w Bali? Co w takim razie zrobic z uchodzcami islamskim naplywajacymi glownie do Francji z Afryki? Nastepny nuc profilaktycznie na Afryke. Po co w takim ukladzie oszczedzac Arabie Saudyjska, ktora finansuje rezim syryjski, dorzuc nalezy tylko Iran, bo Ci ostatni finansuja IS. Nie wiem czy nie nalezy w takim ukladzie oszczedzac sprzedajacych bron, tylko tutaj jest jeden problem? US z Obama i jego administarcja jest nawiekszym upychaczem broni na Bliski Wschod, lepszy od samego Busha. Tuz za takowymi sa Niemcy i Francja, i drobniejsza reszta... Mnie wychodzi, za aby rozwiazac problem calkowicie IS, terroryzmu, islamu to nalezaloby zlikwidowac cala populacje tego globu, co generalnie mnie ani przeszkadza, ani cieszy. Mam nadzieje, ze Ciebie rowniez satysfakcjonuje moja pro-nuklearna postawa oraz calosciowe podejscie do tematu. Kan Odpowiedz Link
maria421 Re: Bron 15.11.15, 08:32 kan_z_oz napisała: > Ertes, Maria, Swiatlo - czy naprawde nie zdajecie sobie sprawy jak bardzo nieta > ktowne sa te Wasze wpisy w momencie gdy dziewczyny, ktore mieszkaja lub mieszka > ly w Paryzu wciaz milcza.?? > Kan, co jest nietaktownego w moich postach? To ze Ci napisalam zebys teorii sposkowych nie snula? Czy tez moze fakty sa dla Ciebie "nietaktowne"? > Ja rozumiem zdenerwowanie ale nie bardzo gdy ktos poprostu wymiotuje tutaj I to > w sposob bardzo oczywisty, nie uzywajac nawet zadnych argumentow do prowadzeni > a dyskusji. Moze tak prosciej sobie otworzyc strone na Facebooku I zaczac oficj > alnie sie wypowiadac, zamiast tutaj po kryjomu zygac na swoich starych znajomyc > h???, ktorzy dokladnie znaja I wiedza co napiszecie w takiej chwili? > > No wlasnie dlaczego Wasze poglady sa anonimowe?? > > Bez odbioru > Kan Kan, jezeli tu ktos na kogos rzygnal to Luiza na Ertesa i teraz Ty na mnie, Ertesa i Swiatlo. Tez bez odbioru. Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Re: Paryz 15.11.15, 02:18 Jak widac, ani Maria, ani Swiatlo, ani Ertes nie przeczytali tego co napisalam. A jesli przeczytali to nie zrozumieli. A jesli zrozumieli, to tylko czesciowo, i na tyle, na ile im bylo wygodne (Maria pisala o moim "relatywizmie" a Ertes odmalowal wizje mojej osoby stojacej przy trupie i robiacej wyklady na temat rownosci ludzi). Wiem, skad wyciagneliscie takie wnioski i wizje - z Waszych glow. Co zreszta bylo do przewidzenia. Jak to napisala Kan, dosc tych wymiotow. Nikogo nie usprawiedliwialam, natomiast z punktu widzenia antropologa zwrocilam za to uwage na dwa mechanizmy, jeden spoleczny, drugi psychologiczny, obydwa bazujace na biologii czlowieka: 1. Mechanizm powstawania terroryzmu, ktorego przykladem jest atak w Paryzu. Kilkusetletnia dominacja Europy dobiega konca, jak to bylo z poprzedzajacymi imperiami. Moze sie to nam podobac albo nie, ale Europa zapadnie sie pod naporem o wiele liczebniejszych a biedniejszych nacji. W miedzyczasie ataki terrorystyczne sluza jako trampolina dojscia do wladzy dla sil skrajnie prawicowych i nacjonalistycznych. Tu troje moich rozmowcow na pewno sie ucieszy. 2. Mechanizm psychologicznej dysocjacji od zdarzen majacych miejsce "daleko stad" i dotyczacych "obcych". Stad na forum dyskusja o Paryzu, ale nie o Bejrucie. I przyklady ignorowania masakr w Afryce. I traktowanie wszystkich z Bliskiego Wschodu jako "szumowin". Wiecie, czuje sie jak w czasach studenckich, gdy dyskutowalismy swiat i ludzi. W jednej grupie byli studenci przyziemnych, namacalnych kierunkow: medycy, biologowie, antropologowie i - o dziwo - fizycy teoretyczni. W drugiej humanisci podpierajacy sie teoriami i wizja szlachetnej ludzkosci: filozofowie, psychologowie, socjologowie. Zgadnijcie na czyje wyszlo. Ludzkosc w swojej masie to gatunek, ktory przez swoja inteligencje pokonal wplyw srodowiska wychodzac ponad ewolucje biologiczna, po czym uzyl te inteligencje i wszystkie wspaniale wynalazki zeby robic dobrze sobie i swoim najblizszym, a zle tym, ktorzy sa inni. Proste, zwierzece, plemienne zachowania pod otoczka technologii. Mysle, ze ludzkosci zostalo nie wiecej niz 80 lat istnienia; ciesze sie ze tego nie dozyje. Ten watek jest dla mnie zamkniety, powiedzialam co chcialam, wy moja wypowiedz zinterpretujecie jak zawsze. Ide do ogrodu. Wczoraj przywiozlam drugi ulik, trzeba go dzisiaj ustawic. Luiza-w-Ogrodzie Mówił Kon Fu Tse: Chcesz być szczęśliwy kilka chwil? Upij się. Kilka lat? Ożeń się. Całe życie? Załóż ogród... Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Paryz 15.11.15, 02:44 Ciekawa wypowiedz, bardzo sie ciesze ze moge przeczytac antropologa. Ulik? Masz pszczoly??? Dawaj na pierdulum cos wiecej. Kan Odpowiedz Link
swiatlo Re: Paryz 15.11.15, 02:51 Szczerze mówiąc też mam większą ochotę rozmawiać o ulach niż Paryżu. Myślę co myślę i nie mam zupełnie nic więcej do powiedzenia. Nic nie zależy ode mnie, nie mam żadnej możliwości zmienić cokolwiek, więc staram się być jak najbardziej pozytywny jak mogę. Przynajmniej w obecnym momencie. Odpowiedz Link
minniemouse Re: Paryz 15.11.15, 03:34 Popieram Luize. ma swieta racje. to co sie teraz dzieje w Europie, Ameryce to tylko nareszcie przez wieki zarobione odsetki "cywilizowania dziczy" via Imperium Byrtyjskie, francuskie, portugalskie, hiszpanskie itd itd, te pierwsze kolonie "uczace dzikusow jak sie zyje w/g bialy czlowiek" ktore im przerwaly ich wlasny naturalny postep cywlizacyjny, im - ludom na kontynencie afrykanskim, arabom, na bliskim wschodzie itd. np bialy czlowiek z Imperium Brytyjskiego przyjechal do dawniejszego Iranu/Iraku, tam narzucil swoje prawa i tradycje i sciagal krwawy haracz z ich naturalnych bogactw, ludu (niewolnicy) mieszal sie do polityki, to teraz prosze bardzo - zbieraja nalezne. kilka wiekow pozniej to samo robila i robi USA to tez zbieraja swoje zniwo. w jednej godzinie spuszczaja bomby na dzieci i ratuja te same dzieci, nieprawdopodobne ale prawdziwe. (wprawdzie to skomplikowane bo niby "jest" tego powod no ale tak wlasnie jest ) Ogladalam zaraz po 9-11 swietne documentary w BBC o przyczynie dlaczego w takim np Afganistanie do dzis zyja jak w sredniowieczu, dlaczego sa takie kontrasty na ziemi ze w jednym miejscu na kuli ziemskiej my zyjemy w stalowo szklanych wiezowcach z penthousami a drudzy w lepiankach z krowiego 'manuru' na klepisku? i wlasnie bylo to o Iranie Iraku jaki wplyw mialy panstwa europejskie na zahamowanie rozwoju cywilizacji w tych rejonach, ich pobyt z ich nowoczesna technologia i nauka tam przyniosl w gruncie rzeczy odwrotny skutek. zdemoralizowal i rozbil narod. niestety nie pamietam tytulu, i nie pamietam nic zeby cos sensowniej wylozyc -mam postepujaca skleroze, cusz. ale dlatego rozumiem dobrze Luize i 100% sie z nia zgdzam. drugi przyklad, eksploatacja narodow afrykanskich przez bialych dla diamentow, zaczela sie w ktorym wieku? i trwa do dzisiaj, miala i ma wplyw na kazda dziedzine zycia od polityki po gume do majtek. to kazdy wie, ale czy tak naprawde, NAPRAWDE gleboko rozumie jaki to ma wplyw na kraj? na rozwoj cywilizacji w tym rejonie? Oczywscie ze jestem wstrzasnieta tym co sie w Paryzu stalo. ale nie obwiniam za to emigrantow chcacych uciec od glodu i wojny - oni nie maja z tym nic wspolnego. to (ataki) by sie stalo tak czy siak, chociaz nie przecze, masowe ucieczki terrorystom znacznie terroryzowanie ulatwily. sami emigranci pragna tylko jednego - chca w spokoju zyc. btw Trudeau zadeklarowal ze Kanada przyjmie 25 000 uchodzcow z ISIS. szkoda, ze nie mam warunkow aby kogos sponsorowac bo bym to zrobila. Minnie Odpowiedz Link
jutka1 Re: Paryz 15.11.15, 03:45 minniemouse napisała: >btw Trudeau zadeklarowal ze Kanada przyjmie 25 000 uchodzcow z ISIS. ************* Chyba z Syrii? Odpowiedz Link
maria421 Re: Paryz 15.11.15, 08:56 minniemouse napisała: > Popieram Luize. ma swieta racje. to co sie teraz dzieje w Europie, Ameryce to t > ylko nareszcie > przez wieki zarobione odsetki "cywilizowania dziczy" via Imperium Byrtyjski > e, francuskie, portugalskie, hiszpanskie itd itd, Minnie , zastanow sie dlaczego wiec swiat nie boryka sie z problemem terroryzmu hinduskiego, kreolskiego czy latynoskiego a tylko z problemem terroryzmu islamskiego. USA nie mialy zadnych kolonii, a tez byly ofiara ataku z 9/11. Odpowiedz Link
minniemouse Re: Paryz 15.11.15, 09:34 maria421 napisała: USA nie mialy zadnych kolonii, a tez byly ofiara ataku z 9/11. nie, ale nieraz ingerowaly w polityke wew. panstw w taki czy inny sposob. zreszta tak samo jak Europa, tylko E nie miala az takich mozliwosci bo nie byla nigdy superpower. a dlaczego swiat nie boryka z terroryzmem hinduskim itd? a wiesz, to chyba by trzeba bylo chyba poczytac duzo historii i geografii. np. Pakistan powstal przeciez na terenie Indii gdzie mieszaly sie trzy glowne religie- Sikhowie, muslim i Hindu, za panowania brytyjskiego. juz masz pewne przeslanki aby podejrzewac ze ogolnie muslim moga miec z dziada pradziada zadawniona uraze do Sikhow (ktorzy nie byli przesladowani) do Hindu (ktorzy nie byli przesladowani) i do bialych (ktorzy byli przesladowcami) na terenie Indii - mowiac dalece lopatologicznym jezykiem. tudziez, jak wyjasnialam poprzednio, na terenie dawniej Persji, tez na przyklad. bieda, brak edukacji, niska stopa zyciowa - to sa powody dla ktorych ludzie sie buntuja, religia jest tylko srodkiem ktory ludzi w tym laczy i duchowo wspiera badz niebezpieznie podnieca - a czy w PL bylo inaczej za komuny? tzn religia nie byla tym slynnym opium ktorym polski lud sie wspolnie odurzal przed komuna? i byly zbrojne wystapienia tez- na krajowa skale. byl Poznanski Czerwiec, Marzec 68 itd. byly nawet rozruchy na wieksza skale bo Praska Wiosna, Budapeszt 2006 itp. a teraz, coz mamy ze 30 lat wiecej i inne czasy. i inne warunki. pomiedzy jest jeszcze taka kwestia - a ile ludzi wierzylo w idee socjalizmu, poparlo Rewolucje Pazdziernikowa calym sercem nie maja pojecia co sie naprawde szykuje? i to samo w Chinach? ilu ludzi myslalo ze nareszcie bedzie rownosc i sprawiedliwosc, ilu zostalo zmuszonych do tej "rownosci"? skad wiesz ze teraz tez tak nie jest? Minnie Odpowiedz Link
maria421 Re: Paryz 15.11.15, 10:27 Minnie, USA mieszaly sie prawie wszedzie. USA wmieszaly sie nawet w plany Hitlera utworzenia tysiacletniej III Rzeszy. I co? Czy jakis niemiecki neonazista w odwecie zaatakowal Pentagon? USA wmieszaly sie w Wietnam. I co? Czy jakis wietnamski komunista w odwecie zaatakowal Pentagon? Wszedzie ludzie maja podstawy do tego, zeby sie buntowac, ale nie wszedzie buntuja sie eksportujac terroryzm. I ponownie zapraszam do lektury : www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/11/14/islamic-state-claims-responsibility-for-paris-attacks/ oraz do przedstawienia autorom tego tekstu racji ktore tu przedstawiasz. Odpowiedz Link
minniemouse Re: Paryz 16.11.15, 01:44 maria421 napisała: I co? Czy jakis niemiecki neonazista w odwecie zaatakowal Pentagon i to, ze w ogole nie rozumiesz o co mi chodzi. tu nie chodzi o to kto konkretnie sie mieszal i kiedy, tylko ze w ogole sie mieszal i OD kiedy, zaklocajac tym naturalny rozwoj danej cywilizacji, narodu, grupy etniczej. to ma wielki wplyw na to co sie pozniej dzieje i jak, w wielkim skrocie mowiac. teraz tego widac efekty. kraj ktory byc wiecznie jakos okupowany poczawszy od kolonistow nie mogl sie normalnie rozwijac. albo sie jakos zdegenerowal (Natives w Amerykach, Aborigines w Australii), albo caly narod zniknal albo chociaz jego jezyk, albo zatrzymal sie w rozwoju jak Aganistan, na przyklad. albo prowadza wojny domowe itd. itd itd itd to wlasnie wina wplywow z zewnatrz. kolonializm np. wbrew pozorom uczynil wiecej szkody niz pozytku. to zatrzymalo naturalny rozwoj Afrykanow na korzysc kultury i tradycji bialego czlowieka. chyba nie musze tego tlumaczyc. to samo dotyczy bliskiego wschodu. w tej chwili, to co sie dzieje to w wiekszosci plony o jakich zaczela mowic Luiza. narod chce wrocic do swoich wlasnych korzeni, a bezwgledni oportunisci jak np kiedys Bin Laden wykorzystuja sytuacje zaslaniajac sie chytrze religia. naprawde kryje sie za tym chcec staniecia u wladzy - co juz raz mowilam. Minnie Odpowiedz Link
maria421 Re: Paryz 16.11.15, 10:08 Minnie, wiem o co Ci chodzi. Chodzi Ci o to, ze cala wina lezy po stronie Zachodu , wiec nie zostaje nam nic innego jak posypac glowy popiolem (tym ze zburzonych wiez WTC, na przyklad) i powtarzac "nostra culpa". Co do kolonializmu, to przypominam ze Konstantynopol jest do tej pory kolonializowany przez Turkow :) No i ze w ogole Kair jest kolonializowany przez muzulmanow i muzulmanie powinni go oddac Koptom, tak jak powinni oddac chrzescijanom caly Maghreb, Damaszek , zoroastrianom Teheran itp. Odpowiedz Link
ertes Re: Paryz 15.11.15, 03:14 Boze Luiza co za wymiociny! Jaki ulik? Biedne pszczoly. Jak mozna je tak meczyc i nie ustawic od razu tylko czekac caly dzien! Odpowiedz Link
maria421 Re: Paryz 15.11.15, 08:52 Luiza, znow usprawiedliwiasz terroryzm tlumaczac mechanizmy jego powstawania. Zapominasz jednak ze za kazdym terroryzmem stoi jakas ideologia. Za terroryzmem RAF czy BR stala ideologia skrajnie lewicowa, za terroryzmem ETA stala ideologia separatystyczna, za terroryzmem islamskim stoi ideologia islamu. Bzdura jest tlumaczenie terroryzmu bieda. Najbiedniejsi nie zajmuja sie terroryzmem, nie stac ich na to. Bzdura jest tez tlumacznie terroryzmu europejska przeszloscia kolonialna. Anglia kolonialozowala Indie, ale to nie Hindusi stali za zamachami w Londynie w 2005 a muzulmanie. Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Paryz 15.11.15, 09:38 Mario - kazdy czyta i interpretuje jak chce - tak to widze. Ja nie widze w Luizy wpisie zadnego usprawiedliwiania terorryzmu. Mysle, ze wyrazila sie jasno. Widzi koniec Europy jako symoblicznego juz od lat lidera swiata zachodniego i widzi Azje jako nowa sile napedowa. (to ostatnie wyrazila gdzies tez ostatnio). Nie widze powodu aby wkladac w jej usta jakies inne rzeczy i do tego dosyc drazniace. Tak Mario - wpis, ze ktos usprawiedliwia terorryzm jest drazniacy, bo oznacza, ze ten ktos nie tylko jest slepy ale tez dosyc ograniczony umyslowo. No coz, ja to widze podobnie, jak Luiza. Glownie biorac pod uwage roznice w populacji. W ostatnich latach - niestety lub stety - miazdrzaca przewage ekonomiczna Azji. I jesli jest jakas inna nacja, ktora sie nie asymiluje to zapewniam Cie, ze jest czesc Azji, ktora ma nie tylko apetyt konsumenta zachdniego, jego wymagania ale i tez w nosie cala Europe. Nie ma tez checi sie asymilowania w ukladzie gdzie moze przejac kontrole. Zreszta Chiny w takim ukladzie mialyby popracie Indii, Tajlandii, Malezji, Indonezji...etc Nie do konca wiadomo jaka pozycja zajelaby Rosja.? Zachodu nie stac wiec ani populacyjnie, ani finansowo w takim ukladzie na walke z islamem, bo oznaczaloby trzecia wojne swiatowa, gdzie Chiny przejelyby calkowita kontrole. Wojna w Syrii to biznes i w tym ukadzie bardzo dobry biznes dla zachodu. Uchodzcy to efekt uboczny, ktorego sie oczywiscie Europa nie spodziewala. Wojne z islamem to mozna bylo prowadzic na etapie wojen krzyzowych w celu eksterminacji ww co tez okazalo sie nie do wykonania. Obecnie, to ekterminacja rasy bialej jest duzo latwiesza do wykonania niz jakkiekolwiek innej. W tej sytuacji to proponuje sie cieszyc luksusem dopoki trwa. Kan Odpowiedz Link
maria421 Re: Paryz 15.11.15, 10:22 Kan, tylko jedno- to nie MY prowadzimy wojne z islamem. To islam prowadzi wojne z nami i jeden z aktow tej wojny mial miejsce wlasnie w sobote w Paryzu. Proponuje ponownie przeczytac to : www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/11/14/islamic-state-claims-responsibility-for-paris-attacks/ a potem wytlumaczyc autorom tego przeslania Twoje racje. Odpowiedz Link
ertes Re: Paryz 15.11.15, 03:20 "Nie wiem, czy wszyscy, ale ja mam już dość bycia kolejnym wcieleniem ofiary islamskich ludobójców. Nie jestem dzisiaj Francuzem ani żadnym Charlie Hebdo, bo nie chcę być baranem idącym na rzeź. Nie chcę już więcej „europejskiej solidarności”, która polega na tępych zaklęciach, że „islam nie jest tożsamy z terroryzmem”. W tej chwili nic mnie nie obchodzi egzegeza istoty islamu, chcę natychmiastowych działań w celu ochrony i powstrzymania morderczej islamskiej hołoty. Odróżniam normalnych wyznawców islamu od islamskich terrorystów, ale klepanie takich oczywistości niczym mantry nie zmienia sytuacji, w której islam wykorzystuje idiotyczną niemoc Europy. Nie chcę już słyszeć sloganów o konieczności „współpracy w dziedzinie bezpieczeństwa”, która to współpraca kończy się po wybrzmieniu ostatniej sylaby tego sloganu. Mdli mnie, gdy słyszę po raz tysięczny, że intencją terrorystów jest zastraszyć Francję Europę, bo Francja i Europa są już sparaliżowane strachem do stopnia całkowitej niemocy. W takiej sytuacji mówienie, że potrzeba jest nam jeszcze więcej europejskiej solidarności jest po prostu poddaniem się terrorowi. Bowiem w obecnej chwili jeszcze więcej solidarności z Niemcami i z Francją oznacza przyzwolenie na przyjmowanie milionów islamskich imigrantów, a wczorajszy zamach udowodnił, że nie mamy szans ich skutecznie skontrolować. Mam gdzieś „ideę Schengen”, czyli otwartych granic w Europie, skoro znaczy ona zielone światło dla islamskiego terroru, bo do tego w istocie się w tej chwili sprowadza. Dlatego nie mam zamiaru być dzisiaj Francuzem. Dość już pustych haseł, pięknoduchowskich frazesów i zaklęć na europejską współpracę w dziedzinie bezpieczeństwa, które nie są warte papieru, na którym je zapisano. Terroryści islamscy są wrogami rodzaju ludzkiego, a wyrośli na pożywce swojej religii i kultury. I my, jesli chcemy się ocalić, to musimy powstrzymać najazd tej kultury na Polskę, jeśli w ogóle można to kulturą nazwać. Europą rządzą dzisiaj przysłowiowi rumiani idioci, nie można się na nich oglądać. Polska musi zbudować mur, postawić tamę, siłą – jeśli zajdzie potrzeba - przeciwstawić się morderczemu terrorowi. I nie możemy się przed użyciem siły zawahać, bo oni się nie zawahają, jeśli okażemy słabość. Nade wszystko nie wolno nam dzisiaj być Francuzami." Odpowiedz Link
minniemouse Re: Paryz 15.11.15, 03:39 Krotko mowiac, uwazasz Ertes, przykladowo Amerykanie nie powinni nigdy wiecej wpuszczac Polakow do USA bo to Kaczynscy (Oklahoma) zatem - all Poles raus! Minnie Odpowiedz Link
maria421 Re: Paryz 15.11.15, 09:15 Jedno mnie smieszy. Panstwo Islamskie przyznalo sie do sobotnich atakow na Paryz , wylozylo jasno co jest podstawa ideologiczna tego dzialania i powody dla ktorych Francja zostala "ukarana" : www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/11/14/islamic-state-claims-responsibility-for-paris-attacks/ ale Luiza, Kan i Mannie i tak wiedza lepiej niz samo Panstwo Islamskie :-) Proponuje wiec zeby Luiza, Kan i Minnie wytlumaczyly Panstu Islamskiego dokladnie to samo, co staraja sie tlumaczyc mnie, Swiatlu i Ertesowi. Powodzenia! :-) Odpowiedz Link
maria421 Re: Paryz 15.11.15, 11:01 Ni i jak? Zdazylyscie przeczytac? Najpierw jest cytowana 59 sura Koranu : Allah (ta'ala) said, {They thought that their fortresses would protect them from Allah but Allah came upon them from where they had not expected, and He cast terror into their hearts so they destroyed their houses by their own hands and the hands of the believers. So take warning, O people of vision} [Al-Hashr:2]. Potem jest mowa o "blogoslawionej bitwie" prowadzinej w imie Allaha przez zolnierzy kalifatu In a blessed battle whose causes of success were enabled by Allah, a group of believers from the soldiers of the Caliphat ktorzy maja nadzieje zginac w walce dla Allaha wspomagajac jego religie hoping to be killed for Allah's sake, doing so in support of His religion, najwidoczniej Allahowi bardzo sie nie podobaja koncerty i "prostytucja" Bataclan theatre for exhibitions, where hundreds of pagans gathered for a concert of prostitution and vice. no i to ma byc przestroga ze jak sie "krzyzowcy" i "niewierni" beda mieszac w sprawy kalifatu to kalifat tak wlasnie bedzie reagowal Let France and all nations following its path know that they will continue to be at the top of the target list for the Islamic State and that the scent of death will not leave their nostrils as long as they partake in the crusader campaign, as long as they dare to curse our Prophet (blessings and peace be upon him), and as long as they boast about their war against Islam in France and their strikes against Muslims in the lands of the Caliphate with their jets, which were of no avail to them in the filthy streets and alleys of Paris. Indeed, this is just the beginning. It is also a warning for any who wish to take heed. No wiec moze im wytlumaczycie ze sie myla? Ze zle interpretuja Koran? Ze wlasciwie nie chodzi im o nasz rozrywkowy styl zycia, tylko o to ze oni sa biedni i ucisnieni, a my bogaci? I oczywiscie ze szanujecie ich kulture kalifatu w ktorej kobiety- niewolnice moga byc sprzedawane na targu, 9-letnie dziewczynki moga byc wydawane za maz , przeciwnicy moga byc dekapitowani, krzyzowani, tysiacletnie zabytki moga byc rozwalane w pyl? Odpowiedz Link
swiatlo Re: Paryz 15.11.15, 12:52 Mario, let go. Gdyby te forumowe nerwy miały cokolwiek lub kogokolwiek zmienić to miałoby sens. Ale szkoda zdrowia. Gdybym miał jakieś magiczne możliwości walki bądź zmiany rzeczywistości, to bym ich użył. Ale nie mam, więc takie bezsilne miotanie się tylko mnie samemu szkodzi. Więc szkoda nerwów. Robię to co mogę. Głosuję, kupuję broń, upewniam się że wróg nie przyjdzie do mojego sąsiedztwa. Jak widzę lokalnych brodatych to jak mogę im się sprzeciwstawiam. Ale co zmieni jak zszargam własne nerwy tutaj na forum? Odpowiedz Link
blues28 Re: Paryz 15.11.15, 13:02 Ano wlasnie, co daje forumowe miotanie sie? Rozumiem niepokój, bezradnosc, stres, poczucie bezsilnosci… Ale po co ta bitwa na forumowym podwórku? Po co linkowanie i cytowanie plugastw i oczekiwanie, ze ktos IS cokolwiek wytlumaczy? Niby w jaki sposób? To troche tak jak te wirtualne rzucanie bomb atomowych (gdzie, w jakie miejsca zeby nie bylo collateral damages???), budowanie murów (znowu gdzie i jak?) i zakupy kalachów na wlasny uzytek. Luiza i Kan z dystansu antypodów rozmawiaja o genezie problemu ale to nie oznacza, ze nie sa wstrzasniete zamachechem albo ze rozumieja/podzielaja poglady zamachowców. Na taka interpretacje trzeba naprawde duzo zlej woli. Ja nie widze zadnego rozwiazania. To juz jest wezel gordyjski duzo, duzo wiekszy niz konflikt izraelsko-palestynski. No bo skoro caly islam jest zly to jak go wykorzenic? Jak zdmuchnac z ziemi ok 2 miliardy jego wyznawców? He? A z drugiej manki, jesli ISIS liczy ok 800 tys czlonków, zarzadza (i terroryzuje) ok 7 mln ludzi i prowadzi wojne w Syrii i Iraku zabijajac wspólwyznawców tegoz islamu, to co to jest? Jakis pokaz? Dla kogo? I jaki to procent wyznawców islamu? Naprawde, w obliczu piatkowej tragedii wzajemne przepychanki i wymyslania sobie sa mocno nie na miejscu. Odpowiedz Link
ertes Re: Paryz 15.11.15, 16:14 > Naprawde, w obliczu piatkowej tragedii wzajemne przepychanki i wymyslania sobie > sa mocno nie na miejscu. Tak, zgadzam sie Bleus. Mam nadzieje ze Luiza i Kan ktore to zaczely przeprosza. Mnie osobiscie jest przykro ze dalem sie poniesc zlosci i odpowiedzialem na prymitywna zaczepke Luizy. Niepotrzebnie. Trzeba bylo pominac milczeniem. Wracajac do tego co sie stalo i co sie stanie w przyszlosci to jasne i wyraznie widac ze metody jakie dotad sie stosuje nie sprawdzaja sie a zaczyna ginac coraz wiecej niewinnych ludzi. Gdyz zaczyna byc coraz gorzej a mam nadzieje ze pamietacie od czego sie zaczynalo w 2004 roku. Europa musi zmienic swoje podejscie do tych ludzi. Najwiekszym bledem jest przyjmowanie uchodzcow i rozdawanie im zycia za darmo. Pomoc socjalna tylko na poczatku a potem do roboty. Ale na to moze byc juz za pozno gdyz getta juz istnieja i jak widac sa wylegarnia mordercow. Natomiast samo ISIS zniszczyc wszelkimi metodami. Jak na razie Zachod ma zwiazane rece bo nie lubi Assada w Syrii wiec nie pomaga jego wojskom. Dlatego podoba mnie sie akcja Putina. Mam nadzieje ze teraz do roboty wezma sie inni. Coz, nikt sie nie odwarzy na opcje nuklearna a powinni. Nie twierdze zeby zaraz wyczyscic caly Bliski Wwschod ale moze jeden z drugim by pomysleli zanim by sie dolaczyli. W kazdym razie bomardowac nieustatniie i pomagac tym ktorzy chca z nimi walczyc czyli Syryjczykom. Szukanie genezy problemu z jednoczesnym tlumaczeniem nie ma najmniejszego sensu. Po co? Co to zmienie. Prezydent Francji powiedzial i jak najbardziej sie zgadzam: To jest akt wojny. Wiec trzeba doszczetnie zniszczyc wroga i mam nadzieje ze moze , wreszcie Francja sie obudzi. Odpowiedz Link
xurek Re: Paryz 15.11.15, 17:29 Ja w sobote rano, kiedy juz bylo w miare wiadomo co i w jakim rozmiarze sie stalo, skrapialam poranna kawe lzami. Plakalam nad tymi ktorzy zgineli w niewyobrazalnym strachu w momencie, kiedy w poczuciu bezpieczenstwa i wolnosci oddali sie milej rozrywce po tygodniu stresujacej pracy. I plakalam nad moim kontynentem, moja kultura i stylem zycia, ktory nieodwolalnie ginie. Ginie w bombach i kulach terrorystow, w napadach skrajnej prawicy na migrantow i nowych policyjnych przepisach wprowadzanych przez nasze wlasne prawicowe ruchy. Nie bedzie juz ani poczucia wolnosci, ani lekkosci, ani tolerancji, ani rownosci, ani czlowieczenstwa ani demokacji. Zastapia je strach, nienawisc, kontrola i ograniczenie wolnosci obywatelskich. Jak juz minal pierwszy bezsilny bol ogranela mnie bezgraniczna wsciekosc. Wscieklosc na tych, ktorzy sa powodem nieodwracalnego upadku Europy takiej, w ktorej ja chce zyc. Wszystkich tych zaklamanych, zadnych wladzy i pazernych bez granic potworow kierujacych losami tego swiata: czasem otwarcie a przewaznie pociagajac za sznurki wystawionych marionetek. Te stare stetryczale europejskie i polnocnoamerykanskie dziadygi, ktorym wciaz za malo wladzy, kasy, ropy, diamentow, zlota, ziemi, kontroli, broni itd. Te stare zakute arogancjkie arabskie paly przepeolnione ta sama rzadza wladzy i poczuciem posiadania jedynej nieomylnej prawdy i bezgranicznej wladzy nad chlopcami wysylanymi na smierc i gwalconymi kobietami. I te stare oblesne grubasy siedzace u steru afrykanskich krajow i pekajace z przezarcia lapowkami branymi za przyzwolenie okradania i mordowania powierzonych ich opiece narodow przez europejskie, amerykanskie i azjatyckie hieny. A potem opanowala mnie bezsilna rezygnacja i bezgraniczny smutek spowodowany pewnoscia, ze 90% ludzkosci wpadnie w ich sidla i da sie wciagnac w gierki tej garstki starych dziadow nienawidzac i zabijajac sie na wzajem, chociaz ani sie nie znaja, ani nic sobie na wzajem nie zrobili zlego. Divide et impera. Juz zawsze taki bylo, jest i chyba niestety bedzie. Jakze prawdziwe jest to powiedzenie, ze jedyne, czego nas uczy historia to to, ze niczego nas nie uczy. Luizo, zupelnie sie zgadzam z tym, co mowisz i to jeszcze bardziej mnie pograza, bo potwierdza moja obawe, ze obojetnie jaki bedzie dalszy los tej „wojny“ ofiara, ktora zginie w tych bojach bedzie zawsze ta sama: Europa z wartosciami, ktore czynia mnie dumna i szczesliwa: tolerancja, demokracja, humanitaryzm, wolnosc, rownouprawnienie kobiet. Ja tez nie jestem zen, ale moje mordercze zapedy spowodowane desperacja chwili ida w zupelnie innym kierunku niz te Swiatly, Ertesa, Marii czy Stokrotki: ja bym sobie w takich chwilach zyczyla z calego serca, zeby powstala jakas nowa wszechmocna RAF, ktora w przedbiegach i przed faktem eliminowalaby te jednostki, ktore wymyslaja i realizuja plany destabilizujace cale regiony, pozbawiajace cale nacje podstaw bytu, hamujace postep naukowy w imie zwiekszania zyskow, manipulujace niewinnych by zabijali innych niewinnych itd itp. I to najlepiej z szeroka reklama na wszystkich socjalnych platformach, by kazdy nastepny szef organizacji czerpiacej korzysci z wyzysku i konfliktow zbrojnych zastanowil sie sto razy zanim zacznie nam wmawiac, ze musily zbombardowac cale panstwo bo ponoc ma niedozwolona bron, ze musimy wysadzic w powietrze 2000 niewinnych ludzi i przy okazji samych siebie bo sa wrogami naszego boga, czy przypadkiem sam sie tym klamstwem nie udlawi na smierc. Nie szadze, ze jestem w stanie cokolwiek zrobic, by uratowac Europe przed strachem, nienawiscia i nietolerancja. Ale moge uratowac siebe i byc moze jeszcze kilka osob. Dlatego napisalam do mojej gminy, ze jezeli istnieje taka potrzeba, to przyjme u siebie chetnie jesydzkich uchodzcow, najchetniej kobiety badz rodzine z dziecmi. Odpowiedz Link
swiatlo Re: Paryz 15.11.15, 17:45 To twoje RAF by musiały zacząć od Sorosa, Rottshildów, Rockefellerów, Saudów, euro-korporacji. Czyli nawołujesz do ogólnoświatowej rewolucji która by przywróciła XIX-wieczną idyllę. Powrót do prostej pionierskiej Ameryki, do narodowych państw, do prostych i skutecznych zasad społecznych, do religii i wiary. Słuchaj: nasze idylle się w 100% pokrywają. Jak zauważyłaś na mojej liście zabrakło Putina. On jest dla mnie obecnie bohaterem pozytywnym. On jest dla mnie zbawcą. Odpowiedz Link
xurek Re: Paryz 15.11.15, 18:06 Niezupelnie Swiatlo, ja nie chce narodowych panstw. Ja chce ziemie, na ktorej wszedzie zyje sie tak samo wolno i tak samo dobrze. Na takiej ziemi 90% nie bedzie nigdzie migrowalo, bo wiekszosc ludzi migruje jedynie z koniecznosci. Te migrujace 10% robiloby to zas z checi poznania i wchloniecia nowego i bylo dla kazdego miejsca, gdzie sie osiedla wzbogaceniem a nie plaga. Nie chce tez rzadow religii, tylko jej wolnosci. Chce tolerancji, ale takiej wzajemniej: takiej, w ktorej „wyzwolony ateista“ stoleruje burke a mullah stoleruje mini i dekolt do pasa i to do mnie bedzie nalezal wolny wybor, czy zaloze dzisiaj hijab czy tez czerwone szpilki i mala czarna. Ale zgadzam sie co do Rotszyldow, Rockefellerow i Saudis. Odpowiedz Link
ertes Re: Paryz 15.11.15, 18:09 Utopia. Czlowiek musialby przestac byc czlowiekiem a to sie stanie wtedy gdy juz nikogo tu nie bedzie. Odpowiedz Link
xurek Re: Paryz 15.11.15, 17:46 Pisalam niedawno na forum, ze wciaglelam parogodzinna szwajcarska dokumentacje na temat IS. IS finansuje sie z irackich, syryjskich tudziez europejskich badz amerykanskich bankow znajdujacych sie na terenach przez nia zajetych. Zasoby pieniezne i zlota tych bankow zostaly skonfiskowane przez IS, ktora przez te banki prowadzi nadal operacje finansowe. Zaden z nich nie zostal ostrzelany, zniszczony ani tez zamkniety przez banki macierzyste. Inne banki nadal prowadza z tymi bankami wymiane…. Drugim zrodem finansowania jest ropa. Niby jest embargo, ale IS tankuje rope na ciezarowki – cysterny, ktore calymi konwojami wywozone sa do Turcji, w ktorej to sa sprzedawane po cenach nizszych niz ogolnie panujace. Nikt oprocz Peshmergi tych konwojow jakos nie bombarduje.....Tworcy dokumentacji nie byli pewni czy nabyca jest jedynie Turcja czy tez rowniez zachodnie koncerny naftowe..... Najwieksze straty w ludziach na skutek masakr, gwaltow, mordow i handlu niewolnikami poniesli kurdyjscy jesydzi, ktorym jednak procz pozostalych Kurdow i kilku nalotow amerykanskich nie pomaga nikt, poniewaz zbyt silna jest presja Turcji, ktora obawia sie ze zwyciestwo Kurdow nad IS zwiekszyloby ich szanse na stworzenie niepodleglego kurdyjskiego panstwa na terenach Syrii, Iraku i Turcji. Wrecz przeciwnie, Turcja wznowila dzialania zbrojne przeciwko PKK i Peshmerdze, by te organizacje oslabic. Peshmerga jest jak dotad jedyna organizacja, ktorej udalo sie odniesc czesciowe zwyciestwa nad IS i odzyskac czesc zajetych przez IS terenow, tudziez obronic Kirkuk przed zajeciem przez IS. Peshmerga finansuje sie glownie z datek organizowanych przez organiazcje kurdyjskie na calym swiecie tudziez przejcie broni uciekajacej irakijskiej armii….. Odpowiedz Link
xurek Re: Paryz 15.11.15, 17:59 I jeszcze cos, co mi umknelo: wg. owej dokumentacji kurdyjscy jesydzi jako jedyna meska grupa na tych terenach organizuja bojowki w celu wyzwolenia swoich uprowadzonych kobiet i przyjmuja ze wzruszeniem i radoscia swoje odzyskane a przedtem zgwalcone przes IS zony, corki i matki z powrotem na lono rodziny. Dla nas w Europie to oczywiste, w swiecie polwyspu arabskiego cud. Odpowiedz Link
ertes Re: Paryz 15.11.15, 18:07 Coz, Swiat jest zajebiscie niesprawiedliwy. Ja chce w tym swiecie zyc bez poczucia zagrozenia ze strony mordercow spod jakiekowliek wezwania. Tym razem jest to Islam lub jak kto woli "radykalny Islam" bo to brzmi bardziej PC. Mnie sie w glowie nie miesci gdy czytam jakie niesamowite ilosci pieniedzy ISIS zarabia. A najgorsze jest to ze konsumentami jestesmy my. I kolko sie zamyka. Ja moge placic 5 dolarow za benzyne jesli to pomoze zniszczyc to cale ISIS. I nie popuszczac innym ktorzy przyjda za nimi. Odpowiedz Link
maria421 Re: Paryz 15.11.15, 20:44 Xurku, ja nie mam zadnych morderczych zapedow i nie ida one w zadnym kierunku. Piszesz o Utopii, wydaje mi sie ze w Europie bez granic bylismy juz jej blisko. Po II wojnie swiatowej, po obaleniu komunizmu udalo nam sie zrealizowac marzenie ze narody ktore kiedys sie zwalczaly teraz zyja ze soba w zgodzie, wspolpracuja ze soba, ze ludzie ciesza sie dobrobytem i bezpieczenstwem. Niestety, to bylo zbyt piekne zeby moglo dlugo trwac i to sie wlasnie zaczyna konczyc. A zaczyna sie konczyc wlasnie dlatego ze jacys psychopaci spod czarnej flagi chca zawrocic swiat do epoki sredniowiecza , ale przy pomocy naszej nowoczesnej technologii. To ci psychopaci wlasnie, wykorzystujac proznie jaka powstala po upadku Saddama Hussejna i po upadku Kadafiego tworza kalifat, Panstwo Islamskie ktore wydalo wojne najpierw wszystkim "niewiernym" na terenach przez nich podbijanych, potem wszystkim umiarkowanym muzulmanom, ale glownie calemu cywilizowanemu swiatu, zaczynajac od Europy. W Iraku, Syrii czy Libii nie bylo zadnej skrajnej biedy. Byli dyktatorzy ( w Syrii jeszcze jest) , okrutni dyktatorzy, ale byl spokoj. Po usunieciu dyktatorow Libia i Irak wpadly z deszczu pod rynne. Wysuwam z tego wniosek ze spoleczenstwa tych krajow nie nadaja sie do demokracji, musza byc rzadzone twarda reka. W Egipcie "Arabska Wiosna" doprowadzila do wyboru islamisty z Bractwa Muzulmanskiego. Na szczescie w pore wojsko i Sisi przejeli wladze, znow twarda reka, inaczej mielibysmy jeszcze pareset tysiecy uchodzcow z Egiptu. Nie godze sie z ciaglym obwinianiem Europy czy Zachodu o sytuacje w tych krajach. Czasami mysle ze my siebie bardziej nienawidzimy i obwiniamy niz oni nas. Zreszta, jezeli wala tu drzwiami i oknami, to moze jednak nie jestesmy tacy zli za jakich sie uwazamy? Tez widzialam reportaz o Kurdach ktorzy z narazeniem zycia potajemnie filmuja Panstwo Islamskie czy tez wyzwalaja kobiety z niewoli tych IS-psycholi. Jestem dla nich pelna szacunku. O wiel bardziej niz dla tych, ktorzy zostawiaja rodziny na terenach objetych wojna (?) i sami uciekaja do Europy. Odpowiedz Link
xurek Re: Paryz 15.11.15, 21:04 Mario, ja sie z Toba zupelnie zgadzam, ze usuniecie Husseina, Gadaffiego, Mubaraka & Co jest powodem powstania IS i fali teroryzmu. I zupelnie sie z Toba zgadzam, ze Arabowie nie nadaja sie do demokracji i znacznie lepiej dla nich i dla nas, zeby oni zostali na polwyspie Arabskim a my w Europie, pomijajac tych paru, ktorzy chca rzetelnie zmienic styl zycia i przyjac europejski, bo im bardziej pasuje. Z czym zas zupelnie sie nie zgadzam i uwazam, ze przeczysz sama sobie to problem naszej "winy". To my a konkretnie nasze zachodnie rzady, ekonomiczne lobbies i koncerny naftowe spowodowaly owa "nisze" starajac sie wielkim nakladem srodkow (i rowniez zycia naszych zolnierzy) o upadek arabskich dyktatorow pod plaszczykiem klamstw i hipokryzji. Gdybysmy zostawili ich dyktatorow w spokoju placac za rope tyle, ile chcieli i nie wtracajac sie w ich wewnetrzne konflikty, ktore od kiedy siegnie pamiecia i ogladam telewizjie wciaz wybuchaly w tym regionie, to mielibysmy nadal nasz swiety spokoj na naszym kontynencie. Odpowiedz Link
minniemouse Re: Paryz 16.11.15, 01:24 xurek napisała: Arabowie nie nadaja sie do demokracji a moim zdaniem nie macie racji. problem w tym, ze zawsze i wszedzie ton nadaje ta mala garstka bogatych rzadzacych -3-4% calego spoleczenstwa, ktora w zaden sposob nie oddaje zyczenia wiekszosci. najlepszy przyklad - komuna. krajami demoluda rzadzila niewielka klika ktora miala wszystko - power i money, i ani jej w glowie bylo to popuscic bo reszcie zle sie dzialo. arabskie kraje niby naleza do najbogatszych w swiecie ale KTO tak naprawde jest bogaty? ci co sa u wladzy, nie ci co pracuja dla innych. SA poor jestem pewna ze wraz z powszechna, dostepna edukacja dla wszystkich, demokracja jest tam jak najbardziej mozliwa. moze nie wygladalaby ona dokladnie tak samo jak w Europie ale bylaby bardzo zblizona. cos na ksztalt zdemokratyzowanej monarchii. Minnie Odpowiedz Link
maria421 Re: Paryz 16.11.15, 10:41 Minnie, wiesz ze panstwa islamskie nie podpisaly Deklaracji Praw Czlowieka ? Ze zamiast tego wymyslily sobie wlasna Deklaracje Praw Czlowieka w Islamie? "Believing that fundamental rights and freedoms according to Islam are an integral part of the Islamic religion and that no one shall have the right as a matter of principle to abolish them either in whole or in part or to violate or ignore them in as much as they are binding divine commands, which are contained in the Revealed Books of Allah and which were sent through the last of His Prophets to complete the preceding divine messages and that safeguarding those fundamental rights and freedoms is an act of worship whereas the neglect or violation thereof is an abominable sin, and that the safeguarding of those fundamental rights and freedom is an individual responsibility of every person and a collective responsibility of the entire Ummah;" www1.umn.edu/humanrts/instree/cairodeclaration.html Koran jest dla nich najwyzszym prawem. Zadne prawo stanowione przez czlowieka nie moze byc sprzeczne z Koranem. W demokracji to ludzie ustanawiaja prawa. Dla nas podstawa prawna sa nasze konstytucje, nie Biblia. Odpowiedz Link
minniemouse Re: Paryz 17.11.15, 05:41 nie, nie wiedzialam, ale... - no tatak. bo porownywalnie, w ktorym wieku zaczeto pomalu usuwac krzyze i biblie z instytucji panstwowych (np szkoly) w krajach chrzescijanskich, z sadow, z urzedow rzadowych itd itp? od kiedy skonczono z obowiazkowym przysieganiem z reka na opaslym tomisku biblii w sadzie ".. as God is my witness", "... so help me God"?? no wlasnie. stopniowo. Do rozdzielenia religii od konstytucji trzeba dojrzec. moze te narody jeszcze nie dojrzaly. calkiem mozliwe ze wlasnie na skutek tych roznych interwencji o ktorych wczesniej pisalam, nie obwiniam, stwierdzam tylko fakt. czytalas te ich Konstytucje? co ci sie w niej nie podoba? Panstwa europejskie jednak etniczo rozwijaly sie bez wiekszych zaklocen. nawet kolonizacja Konstantynopola przez Turkow nie jest az tak diametralnie rozna jak przez Imperium Bryt. i inne panstwa Europy Bliskiego Wschodu lub Afryki, gdzie kraje te etniczo roznily sie kompletnie ( w koncu Bizancjum bylo czescia Imperium Osmanskiego. o ile mnie pamiec nie myli. I nie rozumiem dlaczego Kair mialby byc oddany Koptom, zdaje sie Kair zrodzil sie w starozytnym Egipcie z wielu tzw "settlements" - glownym Memfis- i pozniej tez Coptic Cairo, ktory byl tylko jedna czescia z owych osiedli. Ale ponad to wszystko - nie, wprawdzie wiem ze ironizujesz ale odpowiem powaznie - nie, "zachod nie ma walnac sie w piers, wykrzyknac gromko "nostra culpa" i posypac glowy popiolem, tylko, uwazam, jest pora przestac oburzac sie na "dzicz" i zadac aby "dziczy nie wpuszczac" oraz zwalac wszelkie zlo na ich religie. nie, bo to nie jest takie proste, i nie calkiem prawda. Religia gra tu pewna role, tego zaprzeczac nie zamierzam, ale nie o to tu chodzi, a o najzwyklejsza brudna polityke przez ktora cierpia i gina niewinni ludzie po OBU stronach. tylko tyle chce powiedziec. a nie tyle wina co przyczyna - poczatki przyczyny - tego tkwi MIEDZY INNYMI w dawnej, bardzo dawnej juz historii. ktora dzieje sie do dzisiaj. aby zrozumiec dlaczego USA 9/11, dlaczego France 11/13 (Friday) - nalezaloby nie tylko znac historie, geografie ale i psychologie w tym (specjalistyczna np pranie mozgow) aby to moc pojac. 98% emigrantow z Syrii to normalni ludzie ktorzy chca tak jak ty kiedys Mario, jak kiedys ja po prostu lepszego zycia. dla swoich dzieci, dla siebie. chca praktykowac swoja islamska religie w spokoju, chca byc uzytecznymi czlonkami spoleczenstwa ktore je przyjelo. chca byc happy hockey moms w hijabie and zawsze zartujacy little league dads w kufis. nie chca wcale ani zamieszania, ani mieszac sie do polityki. niestety, zbyt czesto sie zdarza ze same spolczesnstwo powoduje ze normalnej muzlmance czy muzulaninowi w koncu noz sie w kieszeni otwiera. Bo ilez mozna znosic krzywych spojrzen, Mario, niezyczliwych uwag, jak dlugo znosic a tym bardziej starac sie przebic niechetny, milczacy, wrogi mur? czy to znaczy ze ja mowie - wpuszczac jak leci? no nie, tego nie mowie, tez boje sie terroryzmu - ale muslim tez ludzie, tez maja jakos godnie zyc, trzeba pomyslec jak to rozwiazac. zdecydowanie nie podobalo mi sie jak uslyszalamw TV ze jeden z kamikaze - terorystow byl podejrzany o terroryzm juz 5 lat temu a mimo to wpuszczony do Francji jako emigrant. no jak to!? to wiedzieli ze trefny ale go wpuscili? JAK TO ???!!!??? i znowuz zaraz po zamachu przepytali na granicy jednego z podejrzanych, ale wypuscili do Belgii. klap klap klap. ale winni sa wszyscy, jak leci. nie pasuje mi to. Minnie Odpowiedz Link
maria421 Re: Paryz 17.11.15, 09:37 Minnie, po kolei : 1. Usuwanie krzyzy. Jak mozesz twierdzic ze usuwano "stopniowo" kiedy wiesz (powinnas wiedziec) ze np. w Polsce, jak i we wszystkich krajach bloku sowieckiego usunieto je zaraz po II wojnie swiatowej, wraz z nastaniem komunizmu? W niektorych krajach, jak np. Wlochy krzyze wisza do tej pory i Wlochy wygraly proces o krzyze w Strasburgu. Tak wiec nie bylo to wcale "stopniowo", tylko to zalezalo od kraju. Co innego jest jednak nasze debatowanie nad tym czy krzyze powinny wisiec w klasach czy nie , a czym innym jest zdejmowanie ich ze scian dlatego ze muzulmanie mogliby sie poczuc urazeni. 2. Te narody, czyli kraje islamskie, nie dojrzeja do rozdzialu panstwa i religii, bo islam takiego rozdzialu nie przewiduje. Jezeli dojrzeja, to tylko za sprawa jakiegos nowego Ata Türka. 3. Bizancjuzm stalo sie czescia Imperium Osmanskiego dlatego ze zostalo PODBITE , SKOLONIALIZOWANE najpierw przez Arabow a potem przez Turkow. 4. Religia, czyli islam gra tu najwieksza role, bo daje podstawe ideologiczna. Tak jak nazizm byl podstawa ideologiczna dla hitleryzmu, jak komunizm byl podstawa ideologiczna dla stalinizmu, tak islam jest podstawa ideologiczna na bazie ktorej powstalo Republika Islamska w Iranie, Talibowie w Afganistanie, ISIS i wszystkie inne islamskie organizacje terrorystyczne. 5. Koptowie w Kairze na nikogo nie napadali, to oni zostali podbici i skolonializowani przez muzulmanow. 6. Dobrze jednak ze przyznalas ze Zachod nie musi sie walnac w piers :-) Tak dlugo jednak jak pewne grupy beda sie zachowywac jak dzicz, tak dlugo mozna ich nazywac dzicza. 7. Skad Ty wiesz ze sie muzulmaninowi czy muzulmance "noz w kieszeni otwiera" z powodu naszych krzywych spojrzen, pozostanie Twoja tajemnica :) 8. Nie ma odpowiedzialnosci zbiorowej, wiec w sensie prawnym nie sa "winni wszyscy jak leci" tylko konkretni ludzie ktorzy sie dopuscili konkretnych czynow. Moralna wspolwine ponosza jednak wszyscy ci ktorzy przymykaja oczy i albo tworza atmosfere poparcia dla terroryzmu, albo w imie slepej tolerancji hoduja weza na wlasnym lonie. To jest zbiorowa moralna odpowiedzialnosc. Odpowiedz Link
minniemouse Re: Paryz 18.11.15, 03:11 dopisze sie jeszcze tu. maria421 napisała: 1. Usuwanie krzyzy. Jak mozesz twierdzic ze usuwano "stopniowo" kiedy wiesz (po > winnas wiedziec) ze np. w Polsce, jak i we wszystkich krajach bloku sowieckiego > usunieto je zaraz po II wojnie swiatowej, wraz z nastaniem komunizmu alez Mario, chodzilo mi stopniowe o wycofywanie krzyzy w krajach demokratycznych, jak np USA i Kanada. w Kanadzie np w szkole publicznej nie ma krzyza i nie dlatego coby nie urazal delikatnych uczuc muzulmanina a po prostu nastapilo, jak sama zauwazylas, rodzielenie religii od reszty. 2. Te narody, czyli kraje islamskie, nie dojrzeja do rozdzialu panstwa i religii, bo islam takiego rozdzialu nie przewiduje. fakt, zapomnialam o tym. ale religia jest zawsze kwestia interpretacji, a humanity kwestia cywilizacji wiec i tak duzo moze sie zmienic. > 4. Religia, czyli islam gra tu najwieksza role, bo daje podstawe ideologiczna. > Tak jak nazizm byl podstawa ideologiczna dla hitleryzmu, jak komunizm byl podst > awa ideologiczna dla stalinizmu, tak islam jest podstawa ideologiczna na bazie > ktorej powstalo Republika Islamska w Iranie, Talibowie w Afganistanie, ISIS i > wszystkie inne islamskie organizacje terrorystyczne. no owszem, ale tez i tak jak wiekszosc Niemcow nie chciala tego hitleryzmu, a kraje demoludu komuny, tak wieszkosc muzlmanow wcale nie chce talibanu i ISIS. sadze, ze wiekszosc chce praktykowac swoj islam w spokoju. niekoniecznie ci najglosniejsi reprezentuja to, co mysli i chce wiekszosc. Skad Ty wiesz ze sie muzulmaninowi czy muzulmance "noz w kieszeni otwiera" z > powodu naszych krzywych spojrzen, pozostanie Twoja tajemnica to jest normalna reakcja na brak akceptacji, nawet ze strony majacej poczatkowo dobre checi. w kazdej dziedzinie zycia. ten mechanizm jest dobrze widoczny u dzieci - "nie chce sie ze mna bawic, to dam mu lopatka po glowie". nie zrozum mnie tylko zle, nie chce pzrez to powiedziec ze brak akceptacji automatycznie wywoluje terroryzm - tego nie chcialam powiedziec. ale wzajemna niechec. jaka akcja taka reakcja itp. Moralna wspolwine ponosza jednak wszyscy ci ktorzy przymykaja oczy i albo tworza atmosfere poparcia dla terroryzmu, albo w imie slepej tolerancji hoduja weza na wlasnym lonie. jasne. i ja sie z tym zgadzam, tylko dla mnie walka z terroyzmem to nie jest nazywanie ludzi "dzicza" tylko dlatego ze maja odmienna religie. Minnie Odpowiedz Link
swiatlo Re: Paryz 16.11.15, 02:26 xurek napisała: > Mario, > > ja sie z Toba zupelnie zgadzam, ze usuniecie Husseina, Gadaffiego, Mubaraka & C > o jest powodem powstania IS i fali teroryzmu. I zupelnie sie z Toba zgadzam, ze > Arabowie nie nadaja sie do demokracji i znacznie lepiej dla nich i dla nas, ze > by oni zostali na polwyspie Arabskim a my w Europie, pomijajac tych paru, ktorz > y chca rzetelnie zmienic styl zycia i przyjac europejski, bo im bardziej pasuje > . > [...] > Gdybysmy zostawili ich dyktatorow w spokoju placac za rope tyle, ile chcieli i > nie wtracajac sie w ich wewnetrzne konflikty, ktore od kiedy siegnie pamiecia i > ogladam telewizjie wciaz wybuchaly w tym regionie, to mielibysmy nadal nasz sw > iety spokoj na naszym kontynencie. > Przecież Ty mówisz jakbym to ja mówił! Odpowiedz Link
maria421 Re: Paryz 16.11.15, 09:46 Xurku, jak to mowia..."Madry Polak po szkodzie"... Nie tylko Polak po szkodzie madry sie robi. Ja nie mam pretensji do Busha o to ze usunal dyktatora i tyrana Saddama Husseina. Mysle , ze on swiecie wierzyl ze uda mi sie zrobic w Iraku to, czego dokonali Alianci po 1945 roku w Niemczech. Zachod jest w ogole w takiej sytuacji ze cokolwiek by zrobil, zawsze bedzie niedobrze. Usunal tyranow- niedobrze, bo ich miejsce zajeli jeszcze gorsi , nieobliczalni tyrrani. Nie usunal, czyli nie interweniowal w Syrii przeciw Asadowi- tez zle .... Przestanmy sie obwiniac za wszystkie kleski tego swiata. Odpowiedz Link
minniemouse Re: Paryz 16.11.15, 01:04 maria421 napisała: Allah (ta'ala) said, {They thought that their fortresses would protect them > from Allah but Allah came upon them from where they had not expected, and He ca > st terror into their hearts so they destroyed their houses by their own hands a > nd the hands of the believers. So take warning, O people of vision} [Al-Hashr:2 > ]. no i co takiego? blah blah blah ktore mozna przelozyc na dowolne chrzescijanskie"mysleliscie ze wasz Bog/Pan?Jezus was ochroni, i gdzie on teraz jest? wasza forteca zostala obalona, strach zasiany w waszych sercah blah blah blah" co sie sprowadza, fundamentalnie, do "my god trumps your god". alez puh-leese, to tekst ktorym KAZDY islamista moze w dowolny sposob w dowolnej sytuacji sie tlumaczyc/straszyc. In a blessed battle whose causes of success were enabled by Allah, a group of believers from the soldiers of the Caliphat ogladalas Browna " Cod da Vinci"? The Da Vinci code torturing scene (Paul ma niezly tylek) frikow religijnych nie brakuje w zadnej religii. najwidoczniej Allahowi bardzo sie nie podobaja koncerty i "prostytucja" tak jak polskim ksiezom halloween, chociaz przyznaje z tego powodu nie podkladaja bomb. no ale tez przyznaje sytuacja polityczna PL jest nieco inna, jak rowniez jej postep cywilizacyjny, zasoby naturalne, polozenie geograficzne, nawet sam rozmiar. Planned Parenthood Bombing Terrorist Caught Attempting To Bomb Abortion Clinic and, lol co wygrzebalam ku wlasnemu zdziwieniu Who Are The Christian Terrorist Groups? j kobiety- niewolnice moga byc sprzedawane na targu, 9-letnie dziewczynki moga byc wydawane za maz , o Bountiful, o Winston Blackmore slyszalas? i jakos nie siedzi, chociaz w jego "community" 9 letnie dziewczynki tez sa gwalcone. 16x9 - Inside Bountiful: Polygamy investigation Winston Blackmore on Polygamy (2003) - the fifth estate rzecz w tym Mario, ze to zbyt skomplikowane aby mozna bylo powiedziec "jest tak i tak, wszystkiemu winna religia" Taki Pakistan. to tez islam. a kobiety nie wygladaja tam jak kobiety w Afganistanie czy Jordanie. nie chodza zakutane w nikaby czy nawet w burki Islamabad women czyli jednak nie sama religia jest winna. Minnie Odpowiedz Link
swiatlo Re: Paryz 16.11.15, 02:24 Minniemouse, zróbmy trochę matematyki. Zgodnie z Twoją filozofią. Ile żyć ludzkich kosztowały Krucjaty i lata kolonizacji? Czy są jakieś szacunki. No powiedzmy niech to będzie pół miliona. Nie uważam że aż tyle, ale niech będzie. Pół miliona. Na tamte czasy to bardzo dużo. W przeliczeniu na obecne czasy to jakieś ja wiem? Niech będzie dwadzieścia milionów. Ile do tej pory żyć kosztowały wszystkie islamskie zamachy do tej pory? Włączając WTC, Londyn, Madryt, Paryż? No powiedzmy cztery tysiące. Czyli mamy dwadzieścia milionów w stosunku do czterech tysięcy. Nawet nie ma porównania. Czyli zgodnie z Twoją filozofią jesteśmy nadal winni Muzułmanom prawie dwadzieścia milionów żyć. Aby wyjść na moralne równe. Czyli uważasz że należy im teraz ten dług oddać? Czyli dać im wyrżnąć te dwadzieścia milionów chrześcijan i Europejczyków? Czy to przez cały czas usiłujesz powiedzieć? Nie pytam teraz o jakieś filozoficzne tłumaczenie i moralne bicie się w piersi. Pytam o konkretne akcje. O konkretne zachowanie. Czy mamy im dać te rachunki teraz wyrównać? Odpowiedz Link
minniemouse Re: Paryz 16.11.15, 04:08 swiatlo napisał: Czyli uważasz że należy im teraz ten dług oddać? Czyli dać im wyrżnąć te dwadzieścia milionów chrześcijan i Europejczyków? Czy to przez cały czas usiłujesz powiedzieć? alez w zadnym wypadku. wasze odpowiedzi dowodza jak bardzo kazdy w tym co czyta, widzi to co chce widziec, bez wzgledu na tego rzeczywista tresc. Ja Swiatlo mowie o tym ze na dzisiejsze (i inne) zamachy sklada sie m.inn. dluga i wczesna historia powstawania jednej cywilizacji, na ktora miala i ma wplyw bardziej, szybciej rozwinieta cywilizacja. ze to skomplikowane, ze nie ma czarne i biale. i wcale nie chodzi o to zeby oddawac oko za oko itd ale zeby z tego wyciagnac wnioski. byle nie takie: nie takie "wybic dzicz w pien" Minnie Odpowiedz Link
maria421 Re: Paryz 16.11.15, 09:58 Ludzie, o czym Wy mowicie? Jezeli zaczynacie liczyc ofiary od czasow krucjat, to policzcie tez ofiary ekspansji islamu z Polwyspu Arabskiego na Pn. Afryke, na Azje Mniejsza , na Europe. Krucjaty byly REAKCJA na dwiescie lat muzulmanskich podbojow Europy! Policzcie ofiary ekspansji Turkow, poczawszy od rzezi Konstantynopola w 1453 roku. Policzcie ofiary muzulmanskiego piractwa na Morzu Srodziemnym, ktoremu kres polozyli dopiero Amerykanie w pierwszej polowie XIX wieku. Policzcie ilu niewolnikow , tak europejskich (branki, janczarzy- to cos Wam mowi?) wzieli do niewoli Turcy. Policzcie ilu afrykanskich niewolnikow muzulmanie sprzedali bialym do Ameryki. Odpowiedz Link
maria421 Re: Paryz 16.11.15, 09:49 Minnie, dlaczego Ty mi tlumaczysz jak nalezy Koran interpretowac? Ty wytlumacz im, tym fanatycznym muzulmanom ze oni zle Koran interpretuja. Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Rasa ludzka zdaza ku samounicestwieniu 16.11.15, 01:02 Kan, Minnie, dziekuje za czytanie moich postow ze zrozumieniem. Blues, Twoj post powinien byc w zasadzie zakonczeniem tego watku. Nic dodac, nic ujac. Xurku, doskonale rozumiem Twoje emocje. Tez przechodzilam przez podobne stadium tyle ze jeszcze na studiach, zas apogeum rozczarowania ludzkoscia osiagnelam gdy wybuchla wojna w Jugoslawii. Od tego czasu moje zdanie o naszym gatunku jest zdecydowanie negatywne. Od wiekow rasa ludzka zdaza ku samounicestwieniu, ale w ostatnim stuleciu ten proces wyraznie przyspieszyl. Przypuszczam, ze do krancowego rozwiazania przyczynia sie nie tyle wojny (choc nie nalezy lekcewazyc kilku bombek oraz rozsiewania zaraz biologicznych tu i owdzie), ile zmiana klimatu i spowodowana nia kleska glodu na rowni z zanieczyszczeniem srodowiska i zwiazanymi z tym mutacjami smiercionosnych bakterii i wirusow. Gmeranie przy genach tez dobrze nie wrozy. Przyklady? Najnowsze badania kalifornijskiego uniwersytetu wskazuja, ze CZTERY TYSIACE OSOB DZIENNIE umieraja w Chinach na choroby serca, pluc i udary zwiazane z zanieczyszczeniem powietrza. To 1.6 miliona osob rocznie. Pisalismy o wojnach miedzy krajami czy organizacjami - tu mamy do czynienia z panstwem, ktore przez wlasna niedbalosc i pogarde dla zdrowia i zycia obywateli masowo ich usmierca. Coz, jest to zaledwie jeden promil populacji, milion zgonow w te czy we wte nie gra roli... W obliczu wszechogarniajacej korupcji, agresji i brutalnosci jedyne co pozostaje nam to byc dobrymi ludzmi w swojej skali: w naszych rodzinach i spolecznosciach. Badzmy dobrzy, wspolczujacy, altruistyczni. Nauczmy nasze dzieci jak rozpoznawac i bronic sie przed oglupianiem i praniem mozgow przez marketing, trendy w mediach spolecznosciowych, ideologow religii i polityki. Wyrazajmy swoje niezadowolenie wobec tych, ktorzy przyczyniaja sie do fizycznej zaglady ludzkosci poprzez promowanie niewolnictwa, sprzedaz broni i narkotykow, niszczenie srodowiska naturalnego dla korzysci finansowych. Badzmy ludzmi nadajacymi pozytywna wartosc slowu "czlowieczenstwo". Luiza-w-Ogrodzie Mówił Kon Fu Tse: Chcesz być szczęśliwy kilka chwil? Upij się. Kilka lat? Ożeń się. Całe życie? Załóż ogród... Odpowiedz Link
swiatlo Re: Rasa ludzka zdaza ku samounicestwieniu 16.11.15, 02:15 Jest racja w tym co piszesz. Ja też mam taką obsesyjną wizję że to co widzimy to końcówka. Szkoda tylko wnuków. Jest jednak tląca się nadzieja. Moja nadzieja jest w... Putinie. Putin jest dla mnie nadzieją na ocalenie Północy. Już nie Zachodu, on jest stracony, ale Północy. Cywilizacja zachodnia, nawet włączając USA, jest tak zniewieściała i bezbronna że wydaje mi się że jest już za późno na ratunek. Jeśli GOP nie wygra w 2016, jeśli hipsterstwo znowu zatriumfuje, to nawet kowbojskie USA jest stracone. Upadek Rzymu nadchodzi wielkimi krokami. Nadchodzą wieki ponownego Średniowiecza. Odpowiedz Link
swiatlo Dodo 16.11.15, 02:03 Odpowiadam Xurkowi. Ja też w swoim czasie uważałem zach. Unię Europejską jako realizację utopii. Też to była dla mnie Ziemia Obiecana. Rzecz jest w tym że aby utopia istniała to utopia musi istnieć w całkowicie izolowanym środowisku. Musi sobie kupić własną planetę, i to też na tyle daleko aby nie było mowy o jakimkolwiek wpływie zewnętrznych czynników. Utopia, kiedy graniczy ze społeczeństwami "nie-utopijnymi", na przykład demoludem (lata 80-te), albo Bliskim Wschodem (obecnie), to nie ma szansy na przeżycie. Bowiem utopia w dłuższym wymiarze czasu zabiera człowiekowi instynkt samozachowawczy, usypia go. Człowiek, jak i każde stworzenie, aby przeżyć musi mieć instynkt walki. Jeśli tego instynktu nie ma to byle najmniejsze zagrożenie może stać się katastrofą. Byle fizyczne zetknięcie się z bardziej zorganizowaną brutalną siłą powoduje kompletną klęskę. Znany jest przykład Dodo, ptaków na wyspie Mauritus. Żyły one w środowisku które im zapewniało wszystko, włącznie z całkowitym bezpieczeństwem od naturalnych zagrożeń. Czyli żyły w świecie utopii. Do czasu kiedy przyszło pierwsze zagrożenie, czyli człowiek. Ptaki te nawet nie usiłowały uciekać, nie miały żadnego instynktu strachu czy obrony. Wkrótce zniknęły zupełnie, obecnie nawet nie ma jednej kości na podstawie której można by określić ich DNA. Zniknęły kompletnie. Przykładem takiej utopii była też zach. Europa w latach 90-tych. Upadek naturalnego wroga, czyli ZSRR, jednocześnie stała ochrona NATO, bogactwo i przesyt dóbr materialnych, poczucie całkowitego (choć kompletnie fałszywego) bezpieczeństwa - wszystko to wytworzyło arogancję, pychę, upadek religijnej duchowości, rozpasaną konsumpcję i poczucie trwałości danej sytuacji. Charakterystyką tego społeczeństwa stały się mit celebrycki, moralny relatywizm, brak autorytetów, ślepe i fanatyczne podejście do trendów i mód, kultura masowa, przeżarcie i zepsucie, tabloizacja całej kultury i systemu informacji. Człowiek stracił poczucie rzeczywistości. Utracił kontakt ze swoją własną biologią. Stał się barankiem idącym ślepo za trendami. Więcej: podążanie za społecznymi trendami stało się nowym przykazaniem, potem kulturowym nakazem, a wreszcie terrorem i prawnym obowiązkem. Czym bowiem jest nakaz politpoprawności jak nie właśnie tym?! W takim systemie przepychu, przeżarcia oraz całkowitego zaniku instynktu walki i obrony, byle zdyscyplinowany fanatyzm jest w stanie wejść w ten system jak w masło. Jeden wilk jest w stanie hulać i bezkarnie mordować w tłumie tysięcy owiec. Jest całkowicie nietykalny. Nie ma systemu, nie ma fizycznej siły, aby się jemu przeciwstawić. Nic więc dziwnego że kilkunastu fanatyków było w stanie sterroryzować kilkumilionowe miasto. Jak trzech gówniarzy mogło sterroryzować salę z ponad setką młodych też osób? Jak to możliwe że nikt nie zdobył się na odruch obrony, na instynktową próbę walki i obezwładnienia zabójców, a woleli panicznie uciekać. Ci trzej zbójcy musieli kilka razy przeładowywać broń, więc byli w tym momencie do zaatakowania. Dlaczego nikt się nie zdobył na elementarny instynkt? Ileś tam miesięcy temu w owym pociągu we Francji na szczęście było trzech Marines. Wystarczyło trzech pozornie bezbronnych, ale zmotywowanych i odważnych Marines na urlopie aby obezwładnić jednego uzbrojonego bandytę. Gdzie byli ci Marines w czasie owego koncertu w Paryżu??? Pytam się: gdzie jest w społeczeństwie zachodnim mit mężczyzny? Mit wojownika? Mit zwycięstwa za każdą cenę? Jest za to mit transgendera, zniewieściałego i tchórzliwego, choć niezwykle wrzaskliwego, z najnowszymi gadżetami, ubranego zgodnie z najnowszą modą hipsterstwa. Permanentnie urażonym i permanentnie roszczeniowym. Hipsterstwa z umysłem do reszty zatrutego "progresywnymi" trendami. Xurek, może ten Twój wymarzony Zachód wcale nie był ostatecznym celem w planach Sorosa i innych. Może to tylko stan przejściowy na który Ty dałaś się nabrać? Może ich rzeczywistym celem jest właśnie to co się dzieje. Zagłada europejskiej kultury? Odpowiedz Link
minniemouse Re: Swiatlo.. 16.11.15, 04:26 Charakterystyką tego społeczeństwa stały się mit celebrycki, moralny relatywizm, brak autorytetów, ślepe i fanatyczne podejście do trendów i mód, kultura masowa, przeżarcie i zepsucie , tabloizacja całej kultury i systemu informacji. ..czyzbys zamierzal zalozyc czarny kaptur? . Ci trzej zbójcy musieli kilka razy przeładowywać broń, więc byli w tym momencie do zaatakowania. myslisz ze jednoczesnie przeladowywali? na powaznie, to ja wyobrazam sobie Swiatlo ze po pierwsze jesli chodzi o sale koncertowa to bylo tam pewnie ciemno, po drugie to malo ktory zrelaksowany, zaskoczony i przerazony cywil umie podbiec do strzelajacego seriami i zakutanego w czarne szmaty terroryste stojacego nie wiadomo gdzie. W takim systemie przepychu, przeżarcia oraz całkowitego zaniku instynktu walki i obrony, byle zdyscyplinowany fanatyzm jest w stanie wejść w ten system jak w masło. hm. a jak to wobec tego widzisz u Amiszy? oni nie sa przezarci ani zdegenrowani, wrecz przeciwnie. myslisz, ze rnatychmiast zaczeliby rzucac swoimi bibliami jak szurikenami, a kosami jak kusarigama? osobiscie powatpiewam, i to nie z powodu Witness.. Jest za to mit transgendera, zniewieściałego i tchórzliwego, choć niezwykle wrzaskliwego, z najnowszymi gadżetami, ubranego zgodnie z najnowszą modą hipsterstwa. po ilu glebszych jestes? zostaw transow w spokoju. co oni ci zrobili? wczoraj wprawdzie byla sobota, ale jakos nie wierze ze akurat ktorys w ciemnej uliczce wzial i cie zgwalcil... Minnie Odpowiedz Link
kan_z_oz Maria, Ertes 16.11.15, 06:15 Nie sadzilam, ze moje wpisy sa odbierane tez jako wymioty. Nie mialam zamiaru wymiotowac na nikogo. Martwi mnie, ze dziewczyny z Francji nawet na ten watek nie weszly. Chodzilo mi wiec tylko aby nieco zluzowac, bo generalnie w szoku sa wszyscy, a napieta atmosfera watku byla od samego poczatku. Niemniej, nie wazne co chcialam tylko jak odebraliscie. Przepraszam wiec Marie i Ertesa. Kan Odpowiedz Link
felinecaline Re: Maria, Ertes 16.11.15, 09:49 Kan - mylisz sie.Weszlam, przeczytalam i docenilam. Ale nie bede sie chwilowo wypowiadac w takim jazgocie. Jazgocie nie tylko na tym forum ale w calej "cyberprzestrzeni". Dziekuje wszystkim za wyrazy otuchy dla nas, w tej chwili to bardzo wazne - wracajac do wspomnianych lekow: przynosi ulge skuteczniej niz psychotropy. Odpowiedz Link
maria421 Re: Maria, Ertes 16.11.15, 10:00 kan_z_oz napisała: > Nie sadzilam, ze moje wpisy sa odbierane tez jako wymioty. Nie mialam zamiaru w > ymiotowac na nikogo. > Martwi mnie, ze dziewczyny z Francji nawet na ten watek nie weszly. Chodzilo mi > wiec tylko aby nieco zluzowac, bo generalnie w szoku sa wszyscy, a napieta atm > osfera watku byla od samego poczatku. > Niemniej, nie wazne co chcialam tylko jak odebraliscie. Przepraszam wiec Marie > i Ertesa. > > Kan OK, nie ma sprawy:-) Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Swiatlo.. 16.11.15, 06:57 Jest tez inna mozliwosc. Pisalam o tym duzo wiele lat temu, nie bede wiec produkowac od nowa bo generalnie malo kogo to tutaj obchodzilo. To co Luiza dosyc trafnie podsumowala, a Xurek opisala swiat w ktorym chcialby zyc, jest ta wlasnie transformacja cywilizacji, ktora onegdaj probowalam tutaj opisywac. Z tego co widze, to jestesmy na etapie przeksztalcania sie calej obecnej cywilizacji w jakis nowy uklad spoleczno-ekonomiczny, ktory szczerze mowiac nie wiem (nie mam tez wiele checi aby sie doszukiwac) w szczegolach jak moglby ani wygladac ani funkcjonowac. Wyglada mi na to, ze cala planeta bedzie sobie musiala wymyslic jakis nowy schemat, gdzie bedzie mozliwa koegzystencja wszystkich ras i odmiennosci jeden obok drugiego. Powodem tego jest prosty fakt, ze perspektywa nastepnej wojny swiatowej nie pozostawilaby wiele a Ci ktorzyby przetrwali raczej zyczyliby sobie tez odejsc niz wegetowac w zgliszczach. W zwiazku z tym bedzie coraz wiecej wydarzen we wszystkich dziedzinach zycia jak rowniez coraz powazniejszych zaburzen pogodowych, zmuszajacych cala populacje tej planety do pokojowej koegzystencji. W naturze czlowieka jest niestety wpisane, ze dopoki nie jest bezposrednio zagrozone jego zycie oraz srodowisko naturalne czyli nie jest pod znakiem zapytania cala jego egzystencja, nie ma checi do zmiany, ani szukania rozwiazan na zas. Zostaniemy wiec zmuszeni do szukania. Jedyny kierunek w takim ukladzie jaki widze bedzie robil jedyny sens to prowadzenia pokojowego trybu zycia opartego na wzajemnej akceptacji i tolerancji. Oczywiscie zdaje sobie sprawe z tego, ze do tej pory to zadej poprzedniej cywilizacji nam znanej sie nie powiodlo... Nie sadze tez abysmy musieli czekac az 80 lat, czyli jak Luiza to widzi. Ja widze niesamowita akceleracje tego zjawiska. Z naszego podworka, czyli meza majacego dostep do wydrukow farmacji sprzedajacych pewne leki oraz lekarzy je przepisujacych; obecnie taki wzrost srodkow psychotropowych przepisywanych dla kazdego wieku, ze cudem w mojej okolicy jest ktos kto nie jest. Jesli wezmiemy pod uwage, ze mowimy o naszych dzieciakach i ludziach mlodzych juz ode mni o lat 20-cia, to nie widze nawet szansy aby te generacje mogly w bliskiej przyszlosci kontynuuowac jakkakolwiek prace. Bedzie wiec ciekawie. Ja nie mam w zwiazku z tym ani checi, ani sily na klotnie forumowe. Nie za bardzo tez chce mi sie myslec za duzo bo i tak juz zbyt duzo czlowieka sil kosztuje aby poprostu zyc. Kan Odpowiedz Link
iwannabesedated Afterthoughts 17.11.15, 18:03 Ja skorzystałam z jakże słusznej porady Luizy, i se wzięłam kilka dni offline coby nie dodawać do ogólnej nerwowości. Ubawiło mnie jednakowoż, bo poczyniłam kilka osobistych konstatacji: Ja jednak z racji wychowania, jestem ten Proud Polish American i przy bezpośrednim zagrożeniu mój pierwszy odruch to jest NUKE'EM ... I w sumie nieważne kogo ani gdzie, kogokolwiek gdziekolwiek, zetrzeć, spopielić, a potem się zastanawiać. Oh well... Zresztą Stara Dobra Europa tylko z wierzchu tak spokojnie wygląda, w środku są tysiące lat tradycji bezustannych krwawych wojen jeden przeciw drugiemu. I to także wychodzi, no bo czemu nie! Rezaty, rżnąć, ciąć, palić i mordować, bo przecież człowiek strzela, ale kule Pan Bóg nosi, trafią w końcu pod właściwy adres no nie? W Islamie w sumie coś podobnego mają, mordować wszystkich, Allah wybierze swoich. Tak czy śmak. Czas pokaże. Odpowiedz Link