maria421 17.11.15, 19:56 jakby ktos jeszcze mial ochote dyskutowac Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maria421 Afterthoughts Doroty 17.11.15, 20:00 iwannabesedated napisała: > Ja skorzystałam z jakże słusznej porady Luizy, i se wzięłam kilka dni offline c > oby nie dodawać do ogólnej nerwowości. > > Ubawiło mnie jednakowoż, bo poczyniłam kilka osobistych konstatacji: > > Ja jednak z racji wychowania, jestem ten Proud Polish American i przy bezpośred > nim zagrożeniu mój pierwszy odruch to jest NUKE'EM ... I w sumie nieważne kogo > ani gdzie, kogokolwiek gdziekolwiek, zetrzeć, spopielić, a potem się zastanawia > ć. Oh well... > > Zresztą Stara Dobra Europa tylko z wierzchu tak spokojnie wygląda, w środku są > tysiące lat tradycji bezustannych krwawych wojen jeden przeciw drugiemu. I to t > akże wychodzi, no bo czemu nie! Rezaty, rżnąć, ciąć, palić i mordować, bo przec > ież człowiek strzela, ale kule Pan Bóg nosi, trafią w końcu pod właściwy adres > no nie? W Islamie w sumie coś podobnego mają, mordować wszystkich, Allah wybier > ze swoich. > > Tak czy śmak. Czas pokaże. > Odpowiedz Link
swiatlo Re: Afterthoughts Doroty 17.11.15, 21:19 LOL! Zgadzam się że w takich sytuacjach przychodzi żądzą napierdolenia komuś. Rzecz jest w tym że właśnie trzeba wiedzieć komu. I gdzie. I jak. Najlepiej jakby wymyślono coś zamiast ropy. Pewnie już wymyślono, ale globalni gangsterzy jak Chevron, BP i inni blokują, bo im ISIS na rękę. A Obamek (mogę tak mówić?) dalej swoje hipsterskie gadanie. Bla bla. W czasach Ojców Założycieli taki byłby oskarżony o zdradę. Ale w czasach hipsterstwa Obamek jest bohaterem. Republikanie równo skorumpowani. Wywalili Behnera bo on to już otwarcie był przydupasem Obamka. Ale inni nie lepsi. Gówno ich obchodzi naród, oni wyłącznie za karierą, forsą i prywatą. Korupcja w GOP na całego. Republikanie to już nie Republikanie. Dlatego nadzieja w Trumpie. Odpowiedz Link
maria421 Hannover 17.11.15, 20:19 Wlasnie odwolano mecz Niemcy-Holandia i ewakuowano stadion z powodu "konkretnego zagrozenia terrorystycznego". Odpowiedz Link
ertes 100 postow 17.11.15, 20:28 O co chodzi z tym otwieram nowych watekow po setnym poscie? Odpowiedz Link
maria421 Re: 100 postow 17.11.15, 20:49 ertes napisał: > O co chodzi z tym otwieram nowych watekow po setnym poscie? O to ze jak watek jest za dlugi to trudniej sie w nim zorientowac. Odpowiedz Link
ertes Re: 100 postow 17.11.15, 20:50 eee tam. A poza tym chcieli dobrych zmian to sie towarzystwo okoniem postawilo. Odpowiedz Link
jutka1 Re: 100 postow 17.11.15, 21:42 Chyba o to, że niezalogowany (a czytamy czasem bez logowania) ma przez GW uciete na setnym wpisie, i musi wchodzic na następna setkę. Upierdliwość tak zwana. Odpowiedz Link
ertes Re: 100 postow 17.11.15, 21:59 Bardziej upierdliwe jest ciagle otwieranie nawych watkow IMHO. Odpowiedz Link
jutka1 Re: 100 postow 17.11.15, 22:14 Każdemu własna perspektywa, Ertesie. Jeśli autor wątku uważa tak, albo siak, to niech będzie. I już. Odpowiedz Link
swiatlo Re: Paryz 2 17.11.15, 21:01 Wątek powinien być nazwany Europa. Mecze odwoływane, inne imprezy sportowe też. Właśnie ewakuowano stadion przed meczem Niemcy-Holandia. Pod znakiem zapytania są Euro we Francji. Europa wchodzi w stan wojny. Brawo Polska, brawo narodowcy, brawo wszyscy patrioci. Poza tym to jestem już zmęczony gadaniem o tym. Gadaniem o oczywistym. Chociaż odnoszę wrażenie że niestety przez następne lata nie będzie wyboru. Odpowiedz Link
iwannabesedated Re: Paryz 2 17.11.15, 21:24 Kurwa mać, KONIEC ŚWIATA. No jak już MECZE odwołują.... Swiatlo, JAK TO. Zmęczony??? Teraz gdy OJCZYZNA w potrzebie, wróg infidelski u bram, a Ty się nie zrywasz, szabli nie chwytasz tylko coś trujesz, że Cię wykończyła jakaś dwójka małych dzieci, i wymiękasz? Ty, jedyny prawdziwy polski patriota na wychodźstwie?? No nie.... Aha, czy na poporzednim odcinku Paryża, ktoś zazwał Polskę zapyziałym i śmierdzącym krajem na zadupiu Europy, czy zdawało mnie się? Odpowiedz Link
ertes Kolega Swiatlo 17.11.15, 21:58 Ja to se mysle ze Swiatlo to cos ma ten teges pod kopulka. Bo jak se historycznie przypomne to byl pro-bush, potem zrobil sie anty-Bush jednoczesnie robiac sie pro-Obama a teraz juz jest anty-Obama. Tak samo byl pro-PO a teraz jest bardziel pisiorki niz PiS czyli jest anty-Po a pro-PiS. Swiatlo, co sie dzieje? Odpowiedz Link
swiatlo Re: Kolega Swiatlo 17.11.15, 22:07 ertes napisał: > Ja to se mysle ze Swiatlo to cos ma ten teges pod kopulka. Bo jak se historyczn > ie przypomne to byl pro-bush, potem zrobil sie anty-Bush jednoczesnie robiac si > e pro-Obama a teraz juz jest anty-Obama. Tak samo byl pro-PO a teraz jest bardz > iel pisiorki niz PiS czyli jest anty-Po a pro-PiS. Pokręcone były drogi. Krowa która się nie rozwija ani nie uczy na zawsze pozostaje krową. Byłem i jestem anty-Bush, bo od niego się zaczęło. Był słabym prezydentem. To znaczy może nie słabym, ale głupim. I to teraz się odbija. Na Obamka głosowałem bo to były inne czasy. Miałem nadzieję że zjednoczy Amerykę. Tymczasem zrobiło się dokładnie na odwrót. On ją podzielił i zjątrzył. On stworzył kult nienawiści i nietolerancji. To Obamek zrobił ze mnie konserwę. Poza tym parę innych rzeczy też się zdarzyło. Na przykład przymierze z Bogiem. Ale to już nie dla forum... Odpowiedz Link
ertes Re: Kolega Swiatlo 17.11.15, 22:27 hehe czyli dokladnie powteirdziles to co napisales. Troche tak jak listek na wietrze zmieniasz poglady. A myslalem zes Ty facet w 100%. A tu panienka co zmienia spodniczki co 2 minuty przed pierwsza randka ;) Odpowiedz Link
swiatlo Re: Kolega Swiatlo 17.11.15, 22:38 ertes napisał: > hehe czyli dokladnie powteirdziles to co napisales. > > Troche tak jak listek na wietrze zmieniasz poglady. A myslalem zes Ty facet w 100%. > A tu panienka co zmienia spodniczki co 2 minuty przed pierwsza randka ;) Nie wiem na ile jestem procent, ale po twoich PMS-owskich wpisach mam wątpliwości co Twoich procentów! lol Odpowiedz Link
ertes Re: Kolega Swiatlo 17.11.15, 23:42 A pewien jestes tego co napisales czy juz zmieniles zdanie? Odpowiedz Link
swiatlo Re: Kolega Swiatlo 17.11.15, 23:50 ertes napisał: > A pewien jestes tego co napisales czy juz zmieniles zdanie? Ale Ty szukasz guza! Odpowiedz Link
ertes Re: Kolega Swiatlo 17.11.15, 23:58 hahaha Nie zaczynaj bo wydaje mi sie ze jestem i wiekszy i w lepszym shape :) Odpowiedz Link
minniemouse Re: Kolega Swiatlo 18.11.15, 00:27 ertes napisał: A pewien jestes tego co napisales czy juz zmieniles zdanie? aco? to zdania juz nie wolno zmieniac? zajezdza mi bigbroderyzmem... Minnie Odpowiedz Link
swiatlo Re: Kolega Swiatlo 18.11.15, 00:50 minniemouse napisała: > zajezdza mi bigbroderyzmem... WTF is it? Odpowiedz Link
minniemouse Re: Kolega Swiatlo 18.11.15, 03:59 lol - zartobliwie pozwolilam sobie stworzyc nowe polskie slowko od "big brother" , Swiatlo. teraz lampka ci sie zapalila? :) M Odpowiedz Link
swiatlo Re: Kolega Swiatlo 18.11.15, 04:08 minniemouse napisała: > lol - zartobliwie pozwolilam sobie stworzyc nowe polskie slowko od "big brothe > r" , Swiatlo. Skojarzyłem, ale wciąż nie wiem co to znaczy? :) Odpowiedz Link
minniemouse Re: Kolega Swiatlo 19.11.15, 01:15 swiatlo napisał: Skojarzyłem, ale wciąż nie wiem co to znaczy? nie czytales ogladales 1984 - Big Brother is watching you.. Minnie Odpowiedz Link
swiatlo Re: Kolega Swiatlo 19.11.15, 01:20 minniemouse napisała: > swiatlo napisał: > Skojarzyłem, ale wciąż nie wiem co to znaczy? > > nie czytales ogladales 1984 - > Big Brother is watching you.. Czytałem, znam dobrze. Pytałem co to znaczy w danym kontekście. Never mind... Odpowiedz Link
minniemouse Re: Kolega Swiatlo 19.11.15, 01:34 jak pragne... never mind nevermind. mowa byla o zmianie zdania, Swiatlo - "co, moze znowu zmieniles zdanie"? ja sie zapytalam a co, nie wolno juz zmieniac zmiana (bo co, Big Brother nie pozwala? :)) to miala byc taka zartobliwa ironia, badz ironiczny zart, i teraz juz naprawde nevermind.. M Odpowiedz Link
swiatlo Re: Paryz 2 17.11.15, 22:00 iwannabesedated napisała: > Kurwa mać, KONIEC ŚWIATA. No jak już MECZE odwołują.... > > > Swiatlo, JAK TO. Zmęczony??? Teraz gdy OJCZYZNA w potrzebie, wróg infidelski u > bram, a Ty się nie zrywasz, szabli nie chwytasz tylko coś trujesz, że Cię wyko > ńczyła jakaś dwójka małych dzieci, i wymiękasz? Ty, jedyny prawdziwy polski pa > triota na wychodźstwie?? No nie.... Chodzi mi o forum. Chociaż czasami to miejsce jest dobre żeby wyrzucić z siebie jad. Ale postaram się to kontrolować. Chociaż niektórych poglądy są tak irytujące i głupie że nie można się powstrzymać... :) > Aha, czy na poporzednim odcinku Paryża, ktoś zazwał Polskę zapyziałym i śmierdz > ącym krajem na zadupiu Europy, czy zdawało mnie się? To była Luiza. Nie aż takim językiem, ale w tym samy duchu. Na co ja odpowiedziałem że mam nadzieję że Polska na zawsze pozostanie zapyziała i na zadupiu Europy. Choć być może za dziesięć lat będzie to przedmurze. Granica pomiędzy szariatem a życiem. Pomiędzy śmiercią a nadzieją. Odpowiedz Link
iwannabesedated Re: Paryz 2 18.11.15, 00:56 A jak Luiza to ok. Sama mi kiedyś wyjaśniała, że taki mechanizm jest atawistyczny. Że jak komuś zależy i się boi, że straci, to instynktownie przed sobą i wszystkimi tę rzecz się stara zdewaluować i upodlić, żeby ewentualna strata była mniej dotkliwa. To znaczy, że Luiza Polskę kocha jak cholera i jej bardzo zależy :) Apropos dyskusji swiatlo-ertes to mi się taki mem z fesja. Idą patrioci Młodzieży Wszechpolskiej w pochodzie. Jeden wrzeszczy "Jeb..ć Tuska!" - drugi mu mówi, ale już nie ma Tuska. To ten wrzeszczy "Jeb...ć Platformę!", na to ten drugi, "Ale już nie ma Platformy". Na to rozsierdzony pierwszy patriota "Zaraz Tobie zaj...bię !". Ja sądzę, że generalnie ludzie, włącznie ze mną, mają ochotę komuś "zaj.. bać" od czasu do czasu, a reszta to ideologia i dorabianie uszu pi.. pi.. pi... (już się nawet pisać nie odważam bo to słowo pewnie także jest na indeksie). Tak czy siak, jako dumna posiadaczka jednej czwartej chatki puchatka na afrykańskim śmierdzącym zadupiu, wszystkich potencjalnych uchodźców z Europy lub Ameryki do siebie zapraszam. Będziemy strzelać do maup z procy, robić własne sery i się żreć. Będzie bosko. Odpowiedz Link
ertes Re: Paryz 2 18.11.15, 01:12 Ja tam nie mam ochoty nikomu zajebac. Zauwaz ze moje zlosliwostki pod adresem szanownego swiatlo sa pelne emotikonow. A mnie wsiora wno, a mnie wsio rawno Odpowiedz Link
swiatlo Re: Paryz 2 18.11.15, 01:26 ertes napisał: > Ja tam nie mam ochoty nikomu zajebac. ... a ja mam :) Odpowiedz Link
iwannabesedated Re: Paryz 2 18.11.15, 01:35 Oczywiście, że nie. Ty jesteś człowiek spokojny i elegancki. Dlatego najlepiej spuścić bombem, a teraz się to w ogóle dronem załatwia. Siedzą sobie eleganccy spokojni goście nad kawą ze Starbucks gdzieś tam w Ameryce, i jebut, przed lunchem 1000 ludzi, po lunchu drugie tysiąc ... BTW Ertes, co Ty tak właściwie robisz zawodowo... ;) Odpowiedz Link
swiatlo Re: Paryz 2 18.11.15, 02:52 iwannabesedated napisała: > Oczywiście, że nie. Ty jesteś człowiek spokojny i elegancki. Dlatego najlepiej > spuścić bombem, a teraz się to w ogóle dronem załatwia. Siedzą sobie eleganccy > spokojni goście nad kawą ze Starbucks gdzieś tam w Ameryce, i jebut, przed lunchem 1000 ludzi, po lunchu drugie tysiąc ... OMG! That would be awesome! Najlepiej na iPadzie. Jebut! Jebut! Odpowiedz Link
ertes Re: Paryz 2 18.11.15, 03:24 Jeb - Bagdad, Jeb - Teheran, Jeb - Damaszek. JEb, jeb, jeb - Bliski Wschod Odpowiedz Link
ertes Re: Paryz 2 18.11.15, 03:19 Storage, backups, data management. Ale firme mi ch*e sprzedaly wiec mnie pewnie wypier*la niedlugo wiec bede mial przedluzone wakacje :) Pojade wtedy do Portland spuscic lomot Swietlistemu. A prpos Starbakcs to kupilem sobie dzis Gingerbread Latte nie wiedzac ze gtrzeba zmowic 2 pump. Boze co za slodka ohyda... Odpowiedz Link
ertes Re: Paryz 2 18.11.15, 03:22 a poza tym jestem pryncypal co mie sie strasznie podoba bo mnie zarabiscie smieszy i przyomina mojego dyrektora z podstawowki bo on chyba na siebie mowil pryncypal. Odpowiedz Link
iwannabesedated Re: Paryz 2 18.11.15, 03:44 Tak, Wy tu sobie pierdu pierdu, a tymczasem to jednak Francja oraz Rosja rzucają te bomby. Głupi ruch ISIS ruszać Putina, bo on właśnie szukał komu by tu przypierniczyć. Dodatkowo, Rosjanie historycznie mają "soft spot" dla Paryża i Francji. Ciekawe teraz jak się w tym znajdzie Polska, z Macioszką zamierzającym wznowić śledztwo smoleńskie. No i co Panowie w tym temacie "miękkiej i niezdolnej do niczego Europy" ? To chyba atakować dronami jest kurwa jakieś takie tchórzliwe i do płaczliwej cienkiej dupy. Jakbym była facetem, to jednak bym osobiście wolała rezać, bombować i mordować. Odpowiedz Link
ertes Re: Paryz 2 18.11.15, 04:10 Na razie jeszcze niewiele zdzialali. Poza tym wez pod uwage ze Francuziki rzucaja te bomby na cele ktore im pokazuja Amrykanie. Czas najwyzszy zeby EU wziela sie do roboty. My sobie popatrzymy z boczku rzucajac bombki z dronow. Odpowiedz Link
swiatlo Re: Paryz 2 18.11.15, 04:38 > No i co Panowie w tym temacie "miękkiej i niezdolnej do niczego Europy" ? To c > hyba atakować dronami jest kurwa jakieś takie tchórzliwe i do płaczliwej cienki > ej dupy. Jakbym była facetem, to jednak bym osobiście wolała rezać, bombować i > mordować. No tak, Francja rzuciła do walki swoje 12 samolotów. USA wysłały armię w sile 50 chłopa. Będzie się dziać! Ja natomiast bym przyjął jeszcze więcej uchodźców. Uważam że Polska powinna ich przyjąć 15 milionów. Trzeba być humanitarnym. Oraz otwartym i tolerancyjnym. Trzeba szanować że ktoś chce poderżnąć gardło sąsiadowi albo własnej córce. Jak multikulti to multikulti. Te 15 milionów trochę by też odświeżyło naszą słowiańską spermę, które po wiekach tego odizolowanego zaścianka stała się już zatęchła i nieświeża. Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Sprostowanie 18.11.15, 06:46 iwannabesedated napisała: > Aha, czy na poporzednim odcinku Paryża, ktoś zazwał Polskę zapyziałym i śmierdzącym krajem na zadupiu Europy, czy zdawało mnie się? Zdawalo Ci sie. Nastepna, ktora czyta zupelnie cos innego niz napisalam... Chodzilo mi o to, ze dla terrorystow w porownaniu z tzw. Zachodem Polska nie jest atrakcyjnym celem. Rosja i Azja zreszta tez nie, ale z innych powodow. A napisalam tak: ...mysle, ze Polska jest bezpieczna. To zbyt zapyzialy i niezamozny kraj, z ktorego nie warto robic przykladu dla innych, bo nie jest symbolem kolonialnego, bogatego Zachodu... I prosze nie interpretowac tego okreslenia jako wyrazu mojej gwaltownej acz niechetnej milosci do Polski. Psychologiem i antropologiem tego foruma jestem ja i nikt nie bedzie mi sikal na moim terenie, no! :) Luiza-w-Ogrodzie Forum AUSTRALIA Odpowiedz Link
ertes Re: Sprostowanie 18.11.15, 16:15 Chyba musisz jasniej pisac bo wszyscy odebralismy to dosc jednoznacznie. Co nawet mnie zdziwilo ale ze Swiatlo sie dolaczyl to pomyslalem ze macie jakies wspolne konszachty. Odpowiedz Link
maria421 Re: Paryz 2 18.11.15, 09:07 No i prosze jak sie forum przez noc uaktywnilo! Dorotko, czy ja sie moge zapisac na azyl w Twojej afrykanskiej chatce? Dobrze gotuje, pieke itp... Odpowiedz Link
maria421 @Minnie 18.11.15, 11:51 Odpowiadam tu na Twoj nocny wpis : fakt, zapomnialam o tym. ale religia jest zawsze kwestia interpretacji, a humanity kwestia cywilizacji wiec i tak duzo moze sie zmienic. Minnie, zastanowilas sie dlaczego inne religie nie maja "problemu interpretacji", ze jedyna religia ktora ten problem ma jest islam? Zreszta w kontekscie rozdzialu panstwa od religii nie ma to znaczenia, bo w islamie, jakkolwiek bys go interpretowala takiego rozdzialu nie ma. W chrzescijanstwie jest "Bogu co boskie, cezarowi co cesarskie", dlatego w chrzescijanstwie zawsze istniala wladza swiecka w rekach krola czy cesarza i wladza koscielana w rekach papieza czy patriarchy. Wyjatkiem anglikanizm gdzie to Henryk VIII oglosil sie glowa kosciola. W islamie kalif, pozniej sultan sprawowal tak wladze swiecka jak i religijna. W Iranie do tej pory najwyzsza wladza w panstwie lezy w rekach duchownych, podobnie w Arabii Saudyjskiej. Nasze konstytucje musza byc zgodne z Deklaracja Praw Czlowieka, konstytucje panstw islamskich opieraja sie na Deklaracji Praw Czlowieka w Islamie, a ta sie opiera na prawie koranicznym... no owszem, ale tez i tak jak wiekszosc Niemcow nie chciala tego hitleryzmu, a kraje demoludu komuny, tak wieszkosc muzlmanow wcale nie chce talibanu i ISIS. sadze, ze wiekszosc chce praktykowac swoj islam w spokoju. Wiekszosc Niemcow nie urodzila sie w hitleryzmie i nie wychowala sie w hitleryzmie. Tak wiec nie mozna powiedziec ze hitleryzm byla jakas ekstremalna forma swiatopogladu w ktorym oni sie urodzili. Muzulmanie natomiast dziedzicza islam po ojcu, sa w nim wychowani od dziecka. Poza tym - co z tego ze wiekszosc Niemcow nie chciala hitleryzmu? Zeby zlo zwyciezylo potrzeba jest tylko tego, zeby wiekszosc milczala. To chyba Burke powiedzial. to jest normalna reakcja na brak akceptacji, nawet ze strony majacej poczatkowo dobre checi. w kazdej dziedzinie zycia. ten mechanizm jest dobrze widoczny u dzieci - "nie chce sie ze mna bawic, to dam mu lopatka po glowie". Porownujesz muzulmanow do dzieci? :-) Ja od doroslych wymagam wiecej niz od dzieci. I znowu- dlaczego tylko muzulmanie tak zle reaguja na "brak akceptacji" ? I do jakiego stopnia ma sie posunac ta nasza "akceptacja" zeby oni sie w koncu dobrze poczuli? Odpowiedz Link
minniemouse Re: @Minnie 19.11.15, 00:26 maria421 napisała: > Minnie, zastanowilas sie dlaczego inne religie nie maja "problemu interpretacji", ze jedyna religia ktora ten problem ma jest islam? nie moglabym inaczej. kazda religia byla jest i bedzie jakos interpretowana, chrzescijanska nie jest zadnym wyjatkiem. katolicyzm aby dojsc do takiej postaci w jakiej jest teraz, przeszedl wiele metamorfoz, a kazda wersja byla prawda absolutna. zabijanie heretykow - prawda absolutna. palenie czarownic na stosie - prawda absolutna. ziemnia jest plaska i slonce sie wokol niej kreci - prawda absolutna. od grubszych poprzez drobniejsze jak "bij-geja" - wszystko prawda absolutna. czyz kwestia co robic z gejem nie jest aktualnie interpretowana w chrzescijanskiej religii? kwestia kobieta- ksiedzem? kiedys nie bylo watpliwosci w tym zakresie.. tak samo bylo jest i bedzie z muzulmanstwem. Zreszta w kontekscie rozdzialu panstwa od religii nie ma to znaczenia, bo w islamie, jakkolwiek bys go interpretowala takiego rozdzialu nie ma to w sumie nie ma znaczenia, bo to zalezy tylko i wylacznie od interpretacji religii. rozsadna religia moze rzadzic, czemu nie. tak czy siak u wladzy stoja ludzie, ktorzy dowolna religie interpretuja wedle wlasnego widzimisie. bardzo dobry przyklad podalas Henry VIII. W chrzescijanstwie jest "Bogu co boskie, cezarowi co cesarskie", dlatego w chrzescijanstwie zawsze istniala wladza swiecka w rekach krola czy cesarza i wladza koscielana w rekach papieza czy patriarchy. niemniej jednak, w rzeczywstosci wladza koscielna zwykle siega o wiele dalej, prawda? ot, popatrzmy na polityczne wplywy kardynala Richelieu albo zwyczajne na wplyw jaki ma na zycie Polski zwykly, lol, ksiadz - bez aprobaty kleru niewiele sie dzieje. lol. Nasz papiez JPII w duzym stopniu bral udzial w politycznym zyciu Polski, i sa przeslanki swiadczace o tym ze przyczynil sie do upadku komuny. a w kazdym razie dzialal w tym kierunku. obejrzyj documentaries jesli nie widzialas Witness to Hope, The Millenial Pope Nasze konstytucje musza byc zgodne z Deklaracja Praw Czlowieka, konstytucje panstw islamskich opieraja sie na Deklaracji Praw Czlowieka w Islamie, a ta sie opiera na prawie koranicznym.. no to co? uwazasz, ze zadnemu krajowi nie wolno opierac swojej konstytucji na religii jaka wyznaja? i zadalam ci juz pytanie - ktory z punktow ich deklaracji ci sie nie podoba i dlaczego? odpowiesz? Wiekszosc Niemcow nie urodzila sie w hitleryzmie i nie wychowala sie w hitleryzmie. to nie ma nic do rzeczy. wystarczy fakt, ze zaszlo zjawisko. Muzulmanie natomiast dziedzicza islam po ojcu, sa w nim wychowani od dziecka. so? podciagasz wszystkich muzulman pod jedna miare. a skad wiesz ze "wszyscy urodzeni" mysla tak samo? Porownujesz muzulmanow do dzieci? :-) porownuje mechanizm. jesli tego nie potrafisz wlasciwie zintepretowac, to zastanawia mnie czego jeszcze.... I znowu- dlaczego tylko muzulmanie tak zle reaguja na "brak akceptacji" ? I do jakiego stopnia ma sie posunac ta nasza "akceptacja" zeby oni sie w koncu dobrze poczuli? a czy ja powiedzilam ze tylko muzulmanie? ponownie - w niecheci do "subjectu" w pospiechu znowu zle interpretujesz. tlumacze -wzajemna animozja powstaje z braku dobrych checi z OBU stron, nie tylko z jednej. wystarczy, ze jedna strona chce dobrze, ale napotyka na staly opor drugiej. wystarczy, ze na skutek owych zamachow w Paryzu - czym jestem wstrzasnieta, jak wszyscy, i jak wszyscy gleboko wspolczuje ofiarom zamachow i im rodzinom, przyjaciolom, Paryzowi, Francji, swiatu - - wystarczy ze na skutek owych zamachow ty i ja zaczniemy patrzec na kobiete w chuscie z nienawiscia. wystarczy, ze nie pomozemy muzulmanom, ktorzy w koncu sa LUDZMI, ktorzy uciekaja bo nie chca talibanu, nie chca isis, chca po prostu normalnie zyc - tylko krzykniemy im w twarz - won, ty dziczo! do czego to prowadzi Mario? jak myslisz? Minnie Odpowiedz Link
maria421 Re: @Minnie 19.11.15, 13:51 minniemouse napisała: > nie moglabym inaczej. kazda religia byla jest i bedzie jakos interpretowana, ch > rzescijanska nie jest zadnym wyjatkiem. katolicyzm aby dojsc do takiej postaci > w jakiej jest teraz, przeszedl wiele metamorfoz, a kazda wersja byla prawda abs > olutna. > zabijanie heretykow - prawda absolutna. palenie czarownic na stosie - prawda a > bsolutna. > ziemnia jest plaska i slonce sie wokol niej kreci - prawda absolutna. od grubsz > ych poprzez drobniejsze jak "bij-geja" - wszystko prawda absolutna. czyz kwesti > a co robic z gejem nie jest aktualnie interpretowana w chrzescijanskiej religii > ? kwestia kobieta- ksiedzem? > kiedys nie bylo watpliwosci w tym zakresie.. > > tak samo bylo jest i bedzie z muzulmanstwem. Minnie, jezeli piszemy o "problemie interpretacji" w religiach to do czego sie odnosi ta "interpretacja" jezeli nie do swietych ksiag tych religii???? Chrzescijanstwo- czy masz w Ewangeliach jakis nakaz zabijania heretykow, palenia czarownic czy cokolwiek na temat ksztaltu Ziemi???? Nawet o plci ksiezy nic tam nie masz , ani o celibacie! Wiec moza najpierw zapoznasz sie ze zrodlem zanim bedziesz pisac o jego interpretacji? W islamie swieta ksiega jest Koran, i juz raz chyba zadalam Ci pytanie jak mozesz interpretowac sure 4 - 34 gdzie jest nakaz bicia nieposlusznych zon.... > to w sumie nie ma znaczenia, bo to zalezy tylko i wylacznie od interpretacji re > ligii. > rozsadna religia moze rzadzic, czemu nie. tak czy siak u wladzy stoja ludzie, > ktorzy dowolna religie interpretuja wedle wlasnego widzimisie. bardzo dobry pr > zyklad podalas Henry VIII. Minnie, jeszcze raz : Jezeli mowisz o "interpretacji" to powiedz mi o "interpretacji" czego mowisz jezeli nie swietych ksiag na ktorych opieraja sie religie? Masz w Ewangelii "Bogu co boskie a cezarowi co cesarskie" czy nie? Czy w Europie nie bylo podzialu na wladze swiecka (krol, cesarz) i wladze koscielna (papiez, patriarcha) ? Czy w islamie nie bylo kalifow, czyli przywodcow ktorzy , bedac nastepcami Mahometa, laczyli wladze religijna i panstwowa, tak jak i sam Mahomet? > niemniej jednak, w rzeczywstosci wladza koscielna zwykle siega o wiele dalej, > prawda? > ot, popatrzmy na polityczne wplywy kardynala Richelieu albo zwyczajne na wply > w jaki ma > na zycie Polski zwykly, lol, ksiadz - bez aprobaty kleru niewiele sie dzieje. > lol. > Nasz papiez JPII w duzym stopniu bral udzial w politycznym zyciu Polski, i sa p > rzeslanki swiadczace o tym ze przyczynil sie do upadku komuny. a w kazdym razie > dzialal w tym kierunku. obejrzyj documentaries jesli nie widzialas Witness to > Hope, The Millenial Pope Minnie, jezeli jest PODZIAL WLADZY na swiecka i duchowa, to znaczy ze krol nie ustanawia katechizmu a papiez konstytucji. Jasne? Jasniej juz nie potrafie. Tarcia miedzy jedna a druga wladza zawsze byly. Swiecka wladza moze ustalac jakie swieta koscielne sa dniami wolnymi od pracy i czy religia bedzie nauczana w szkolach, na przyklad. Wladza koscielna moze protestowac przeciw pewnym prawom swieckim uznajac je za nieetyczne. Ale rozdzial i podzial rol i tak pozostaje. > no to co? uwazasz, ze zadnemu krajowi nie wolno opierac swojej konstytucji na r > eligii jaka wyznaja? Oczywiscie ze wolno! Tylko im bardziej prawo opiera sie na szariacie, tym wiecej kamieniowan za cudzolostwo, obcinania rak za kradziez, wydawania za maz 9-letnich dziewczynek , kary smierci dla homoseksualistow i apoostatow. > i zadalam ci juz pytanie - ktory z punktow ich deklaracji ci sie nie podoba i d > laczego? odpowiesz? OK, na przyklad : Parents and those in such like capacity have the right to choose the type of education they desire for their children, provided they take into consideration the interest and future of the children in accordance with ethical values and the principles of the Shari'ah. W praktyce oznacza to ze nawet w stosunkowo cywilizowanym Egipcie, jezeli muzulmanin rozwodzi sie z chrzescijanka, to chrzescijanka nie ma zadnych szans na prawo do wychowania dzieci, bo nie wychowalaby ich zgodnie z szariatem. > to nie ma nic do rzeczy. wystarczy fakt, ze zaszlo zjawisko. > so? > podciagasz wszystkich muzulman pod jedna miare. a skad wiesz ze "wszyscy urod > zeni" mysla tak samo? Minnie, kurcze, czy Ty czytasz co ja pisze???? Ja pisze ze muzulmanie dziedzicza religie po ojcu, tak jak Zydzi po matce. Chrzescijanie religii nie dziedzicza bo staja sie chrzescijanami przez chrzest. Co to stwierdzenie ma wspolnego z "podciaganiem muzulmanow pod jedna miare"??? > porownuje mechanizm. jesli tego nie potrafisz wlasciwie zintepretowac, t > o zastanawia mnie czego jeszcze.... Dziwne ze ten mechanizm dziala glownie u muzulmanow :-) No ale Ty pewnie bedziesz to potrafila slusznie zinterpretowac. > a czy ja powiedzilam ze tylko muzulmanie? ponownie - w niecheci do "subjectu" w > pospiechu > znowu zle interpretujesz. Jasne,znowu ja zle interpretuje :) Nie powiedzialas ze "tylko muzulmanie". To ja mowie ze z zadna inna grupa nie ma podobnych problemow. > tlumacze -wzajemna animozja powstaje z braku dobrych checi z OBU stron, nie ty > lko z jednej. wystarczy, ze jedna strona chce dobrze, ale napotyka na staly opo > r drugiej. > wystarczy, ze na skutek owych zamachow w Paryzu - czym jestem wstrzasnieta, jak > wszyscy, > i jak wszyscy gleboko wspolczuje ofiarom zamachow i im rodzinom, przyjaciolom, > Paryzowi, Francji, swiatu - > - wystarczy ze na skutek owych zamachow ty i ja zaczniemy patrzec na kobiete w > chuscie z nienawiscia. wystarczy, ze nie pomozemy muzulmanom, ktorzy w koncu > sa LUDZMI, > ktorzy uciekaja bo nie chca talibanu, nie chca isis, chca po prostu normalnie > zyc - tylko krzykniemy im w twarz - won, ty dziczo! > do czego to prowadzi Mario? jak myslisz? Minnie, w Niemczech mamy muzulmanow ktorzy sa na wysokich stanowiskach partyjnych, mamy muzulmanskich pisarzy, aktorow , lekarzy. To swiadczy ze kto chce, to moze robic kariere i nikt tutaj mu w tym nie przeszkadza , nikt go nie dyskryminuje. Wiec przestan z tymi historiami o patrzeniu z nienawiscia na kobiety w chuscie i ze to jest powoedem ze oni sie radykalizuja bo to jest kompletna bzdura. > Odpowiedz Link
minniemouse Re: @Minnie 19.11.15, 23:23 maria421 napisała: Chrzescijanstwo- czy masz w Ewangeliach jakis nakaz zabijania heretykow, palenia czarownic czy cokolwiek na temat ksztaltu Ziemi???? Nawet o plci ksiezy nic tam nie masz , ani o celibacie! Wiec moza najpierw zapoznasz sie ze zrodlem zanim bedziesz pisac o jego interpretacji? lol. nie ma ? naprawde? widocznie sie pomylilam sadzac ze to ze Biblii wywodzi sie zakaz wstepowania kobiet w szeregi ksiezy. tak samo Swieta Inkwizycja najwidoczniej pomylila sie opierajac swoje swiete wojny na naukach Biblii. > Minnie, jezeli jest PODZIAL WLADZY na swiecka i duchowa, to znaczy ze krol nie > ustanawia katechizmu a papiez konstytucji. Jasne? Jasniej juz nie potrafie. tak, jasne Mario. i rozumiem o co ci chodzi. jest taki wyrazny podzial. i co z tego. bo jest jedno male ale. teoretycznie tak jest, w rzeczywstosci jak historia wskazuje te dwie rzeczy czesto sie mieszaly. bardziej kosciol mial wplyw na zycie polityczne niz odwrotnie. religia muzulmanska czyni to owtarcie - laczy wladze swiecka z religia. i tyle. > W islamie swieta ksiega jest Koran, i juz raz chyba zadalam Ci pytanie jak moze > sz interpretowac sure 4 - 34 gdzie jest nakaz bicia nieposlusznych zon.... a my zesmy to juz przerabialy. zone mozna "bic" metaforycznie - niekoniecznie fizycznie. poza tym, za zdrade powinien byc tez karany maz. ty czytalas Koran, moze powiedz jak z tym jest? nie jest przypadkiem tez jakos karany za zdrade? zona zdaje sie teoretycznie moze wystapic o rozwod. praktycznie jest to niemozliwe, wiem . fakt jednak pozostaje, w/g ich praw JAKOS jest odpowiedzialny. wiem, wiem, w religii islamskiej kobiety traktowane sa strasznie. mnie tez sie to nie podoba. niemniej jednak, to ich sprawa. Tylko im bardziej prawo opiera sie na szariacie, tym wiecej kamieniowan za cudzolostwo, obcinania rak za kradziez, wydawania za maz 9-letnich dziewczynek , kary smierci dla homoseksualistow i apoostatow. a co, w sredniowiecznje Europie tak nie bylo? nie obcinalo sie rak za kradziez?, nie karalo smiercia homoseksualistow?, a 9 letnie dziewczynki moze nie byly wydawane za maz ale za to bez problemu gwalcone. w Umberto Eco "Imie rozy" jest ustep gdzie pisze, ze gwalt dziecka byl uwazany nie za caly grzech a za pol, bo dziecko to bylo "tylko pol czlowieka" - i stosownie do tego karany. wprawdzie to fikcja, lecz nie watpie ze oparta na faktach. i zauwaz, ze, co wczesniej podkreslalam, tak rygorystycznie przestrzegaja shariat radykalowie, - radykalowie ktorzy niekoniecznie reprezentuja zyczenia calego spoleczenstwa. Iran wcale nie byl za happy z nastania talibanu. ci u wladzy byli. > Nie powiedzialas ze "tylko muzulmanie". To ja mowie ze z zadna inna grupa nie m > a podobnych problemow. przeczytaj sobie to: ciekawe > Wiec przestan z tymi historiami o patrzeniu z nienawiscia na kobiety w chuscie > i ze to jest powodem ze oni sie radykalizuja bo to jest kompletna bzdura. nie zrozumialas mnie, jak zwykle i nie pierwszy raz ;) Minnie Odpowiedz Link
maria421 Re: @Minnie 20.11.15, 08:45 minniemouse napisała: > lol. nie ma ? naprawde? widocznie sie pomylilam sadzac ze to ze Biblii wywodzi > sie zakaz wstepowania kobiet w szeregi ksiezy. Pomylilas sie. W Biblii nie ma NIC na temat ksiezy. > tak samo Swieta Inkwizycja najwidoczniej pomylila sie opierajac swoje swiete wojny na naukach Biblii. Swieta Inkwizycja nie prowadzila zadnych wojen religijnych. > tak, jasne Mario. i rozumiem o co ci chodzi. jest taki wyrazny podzial. i co z > tego. > bo jest jedno male ale. teoretycznie tak jest, w rzeczywstosci jak historia ws > kazuje > te dwie rzeczy czesto sie mieszaly. bardziej kosciol mial wplyw na zycie polity > czne niz odwrotnie. > religia muzulmanska czyni to owtarcie - laczy wladze swiecka z religia. i tyle. Te dwie rzeczy nigdy sie nie mieszaly, zawsze byl podzial na wladze swiecka i duchowna , choc czesto byly tarcia miedzy ta wladza. Nie ma tu teraz miejsca na mierzenie czy to kosciol mial zawsze wiekszy wplyw na wladze polityczna czy odwrotnie, radze Ci jednak przypomniec sobie kto zlikwidowal Panstwo Papieskie, na przyklad, albo jak komunisci traktowali kosciol. > a my zesmy to juz przerabialy. zone mozna "bic" metaforycznie - niekoniecznie f > izycznie. Powiedz to muzulmanom. Powiedz im zeby "netaforycznie" bili nieposluszne zony :-))) > poza tym, za zdrade powinien byc tez karany maz. ty czytalas Koran, moze powied > z jak z tym jest? nie jest przypadkiem tez jakos karany za zdrade? zona zdaje s > ie teoretycznie moze wystapic o rozwod. praktycznie jest to niemozliwe, wiem . > fakt jednak pozostaje, w/g ich praw > JAKOS jest odpowiedzialny. Za seks pozamalzenski karany jest tak mezczyzna jak i kobieta. To znaczy jezeli chlopak i dziewczyna przed slubem maja ze soba seks, to sa oboje karani. Pamietaj ze muzulmanin moze miec 4 zony, wiec jak juz jest zonaty z jedna, to sobie moze wziac druga zone i z nia bezkarnie miec seks. W Iranie jest cos takiego jak "malzenstwo czasowe" zawierane na pare dni. To jest taka ich furtka dla seksu (prostytucji) bez narazania sie na kary fizyczne. > wiem, wiem, w religii islamskiej kobiety traktowane sa strasznie. mnie tez sie > to nie podoba. > niemniej jednak, to ich sprawa. Ich sprawa??? Ty sie uwazasz za postepowa feministke? > a co, w sredniowiecznje Europie tak nie bylo? > nie obcinalo sie rak za kradziez?, nie karalo smiercia homoseksualistow?, a 9 > letnie dziewczynki moze nie byly wydawane za maz ale za to bez problemu gwalcon > e. > w Umberto Eco "Imie rozy" jest ustep gdzie pisze, ze gwalt dziecka byl uwazany > nie za caly grzech a za pol, bo dziecko to bylo "tylko pol czlowieka" - i stos > ownie do tego karany. > wprawdzie to fikcja, lecz nie watpie ze oparta na faktach. Minnie, to bylo w sredniowieczu!!! Teraz mamy XXI wiek, a Ty tolerujesz sredniowiecze w krajach islamskich? > i zauwaz, ze, co wczesniej podkreslalam, tak rygorystycznie przestrzegaja shari > at radykalowie, > - radykalowie ktorzy niekoniecznie reprezentuja zyczenia calego spoleczenstwa. > Iran wcale nie byl za happy z nastania talibanu. ci u wladzy byli. W Iranie nigdy nie "nastal taliban". > nie zrozumialas mnie, jak zwykle i nie pierwszy raz ;) Minnie, ja rozumiem jedno- Ty nie bardzo wiesz o czym mowisz. Piszesz to, co Ci sie wydaje, np. ze w Biblii jest cos o ksiezach, ze Inkwizycja prowadzila wojny religijne, ze w Iranie "nastal taliban" itp. Odpowiedz Link
minniemouse Re: @Minnie 21.11.15, 03:46 maria421 napisała: Pomylilas sie. W Biblii nie ma NIC na temat ksiezy moze nie mowi krysztalowo jasno, ale wlasnie dlatego mowie wciaz o INTERPRETACJI tekstow religijnych. celibat w kosciele - zreszta jak i wybor wylacznie mezczyzn na ksiezy, wzial sie wylacznie z ludzkiej interpretacji roznych stosownie a oportunistycznie wyrwanych cytatow z Biblii, w tym przypadku np: 1 Kor 7:32-33 32. Chciałbym, żebyście byli wolni od utrapień. Człowiek bezżenny troszczy się o sprawy Pana, o to, jak by się przypodobać Panu. Mt 19:12 12. Bo są niezdatni do małżeństwa, którzy z łona matki takimi się urodzili; i są niezdatni do małżeństwa, których ludzie takimi uczynili; a są i tacy bezżenni, którzy dla królestwa niebieskiego sami zostali bezżenni. - bo skadby ?????? stad chcacemu nietrudno wywnioskowac iz ksiadz nie tylko ze ma byc facetem, ale i singlem. tu jest ciekawa dyskusja na ten temat: jest w Biblii czy nie a tu artykul . Powiązanie bezżennej formy życia z kapłaństwem urzędowym da się jednak potwierdzić jedynie pośrednio (por. 1 Kor 7, 32-35; 1 Tm 3,2.12; Tt 1,6). Celibat tu uzycie slowka "posrednio" ladnie dowodzi jak mozna dowolnie religia manipulowac :) raz nie trzeba zyc w celibacie, potem koniecznie trzeba zyc w celibacie, teraz moze nie trzeba ale dobrze zyc w celibacie, a co dalej - nie wiadomo... ta sama religia a ile pomyslow :) > Te dwie rzeczy nigdy sie nie mieszaly, zawsze byl podzial na wladze swiecka i duchowna , choc czesto byly tarcia miedzy ta wladza. Nie ma tu teraz miejsca na mierzenie czy to kosciol mial zawsze wiekszy wplyw na wladze polityczna czy odwrotnie, radze Ci jednak przypomniec sobie kto zlikwidowal Panstwo Papieskie, na przyklad, albo jak komunisci traktowali kosciol. moiwlam - mieszaly sie, tyle ze nie oficjalnie . i ten likwidowal kto akuratnie byl u wladzy. i mylisz sie, historia wykazuje wyraznie ze kto ma wiekszy wplyw ma wielkie znaczenie. za komuny to "pod stolem" kosciol jednoczyl i dawal ludziom nadzieje w walce z komunizmem. ale gdy kosciol zacznie za duzo sie wtracac w zycie prywatne ludzi bedzie to samo co z komuna - ludzie zaczna sie buntowac przeciwko. i nie moze byc inaczej, bo nikt nie lubi opresji - w zadnej formie. a w islamie te dwie rzeczy - religia i swieckosc -sa scisle zwiazane i oficjalne- jedyna roznica. Swieta Inkwizycja nie prowadzila zadnych wojen religijnych. "swiete wojny Inkwizycji" napisalam w przenosni, chodzilo mi oczywscie tylko o ich walki z heretykami. ale skoro jestesmy przy temacie wojen religijnych to: Przejawem dążeń uniwersalistycznych Kościoła oraz zwiększenia wpływów politycznych w Europie były zorganizowane przez Rzym w latach 1095-1291 wyprawy krzyżowe (krucjaty). krucjaty krucjaty, m.in "propagowanie religii chrzescijanskiej". w jaki sposob? malo pacyfistyczny, imo. > Minnie, to bylo w sredniowieczu!!! Teraz mamy XXI wiek, a Ty tolerujesz sredniowiecze w krajach islamskich? ale fakt pozostaje faktem ze duzo radykalnych muzulamanow zyje jak Europa kiedys w sredniowieczu - czyz nie? wystarczy popatrzec na zdjecia, obejrzec documentaries. posluchac co ci ludzie mowia. jak mowia. Europie dojrzenie do dzisiejszego poziomu zabralo ile lat? a ty chcesz, aby przecietny chlop czy chlopka z Afganistanu czy Syrii czy Pakistanu zyjacy we wsi z podloga z klepiska, ktorzy nie wiem czy skoczyli 7 klas podstawowych z dziada pradziada, operowali na poziomie 'ultra-zachod XXI wiek.' Muzulmanie z naprawde XXI wieku, jak zauwazylas, mieszkaja z toba i pracuja z toba. ich kobiety zapewne nie musza nosic hijabow jak nie chca, a na pewno wolno im pracowac i prowadzic samochod. itp itd. suicide bombers natomiast w wiekszosci to sa porypani, brain washed ludzie. np w Kanadzie byla taka porypana para nuts to byli wlasnie "muslims" ktorzy planowali "jihad". tragi -lol Ich sprawa??? Ty sie uwazasz za postepowa feministke? jako postepowa femnistka chetnie udziele im wszelkiego wsparcia - facetom jak nie traktowac kobiet, kobietom jak byc postepowa feministka. ale tak, to ich sprawa do wykonania przez nich dla nich. a co twoim zdaniem prawdziwie feministycznie powinnam zrobic - spuscic na nich bomby? Powiedz to muzulmanom. Powiedz im zeby "netaforycznie" bili nieposluszne zony tak jak mowilam Mario - to jest straszne i oburzajace, ale to robia narody zyjace na poziomie sredniowiecza. zeby tego nie bylo, trzeba by ich z tego sredniowiecza wyprowadzic. kiedy to sie stanie w np. Afganistanie? gdzie na dobra sprawe od poczatku sa co chwila wojny, a gdzies od 17-18 wieku o niego bija sie Rosja, UK i USA? ( w wielkim skrocie) nie pomne o wojnie domowej - raz taliban, raz jihad, raz to raz tamto. W Iranie nigdy nie "nastal taliban". ale byl radykal Khomeini a to prawie jeden gwizdek. Minnie, ja rozumiem jedno- Ty nie bardzo wiesz o czym mowisz. hmm, jak nie mamy argumentu to obrazajmy autora, tak? probowalam ci wytlumaczyc Mario, jako ze mieszkam w multi-kulti kraju, mam naoczne przyklady co sie dzieje gdy mieszaja sie nacje i tradycje (ot, chocby biali i rdzenni Indianie, Hindusi i niehindusi, muslim i reszta, itd itp) ze b. wazne jest aktywne integrowanie odmiennych etniczo i religijnie nacji przyjedzajacych do nowego kraju. np, w Infidel Hirsi Ali trafnie opisuje w Holandii grupki emigrantow-Arykanow trzymajacych sie razem, odizolowanych od reszty spoleczenstwa. czy zastanawilas sie co sie za tym kryje? jakie moze za soba ciagnac skutki? ze taka milczaca obojetnosc ze strony "tutejszych" wrecz zmusza emigrantow do budowania wlasnych, odizolowujacych sie etniczych enklaw, niechetnych do zintegrowania sie z nowa 'ojczyzna'? a czesto, zwlaszcza 'kolorowa' (sorry za akurat takie slowo) mlodziez, narazona jest na wyrazna niechec i odepchniecie ze strony native rowiesnikow. to (wbrew twojemu rozweseleniu) moze ewentualnie prowadzic do zamiast intergracji i rozwoju w nowych spoleczenstwie, jeszcze wiekszego poczucia wiezi z wlasna mala enklawa. to moze, nie musi ale moze, byc zarodkiem ze np jakis wyjatkowo rozczarowany wiecznymi wrogimi spojrzeniami i ostracyzmem muslim w koncu zwroci sie tam gdzie poczuje sie potrzebny i wazny. tak nie powinno byc. powinno sie zapewniac emigrantom lepsze wjscie w nowy narod, lepiej ich integrowac, a samo spoleczenstwo lepiej przygotowywac na emigrantow - uczyc skad przyjezdzaja, o ich kulturze, zwyczajach, religii. w obie strony bedzie latwiej. i lepiej. bardzo polecam obejrzec ten filmik: cultural shock sudanese cultural shock te filmiki nie sa w calosci, ja obejrzalam calosc ale nie potrafie akurat znalezc - a bardzo polecam jesli komus sie uda. jestem pewna, ze brakuje nam lepszego, blizszego kontaktu z wlasnymi sasiadami muzulmanami. mysle, ze gdybysmy mieli z nimi lepszy kontakt to byloby to z korzyscia dla obu stron. a zwlaszcza dla kobiet. Minnie Odpowiedz Link
maria421 Re: @Minnie 21.11.15, 09:59 minniemouse napisała: Akurat w tych cytatach nic o plci nie ma. Minnie, do mniej- wiecej IX wieku nie bylo celibatu w chrzescijanstwie wlasnie dlatego ze nie w Ewangelii nic na ten temat nie ma. Listy Apostolskie z ktorych cytujesz nie sa wiazace tak jak Ewangelie. Celibat byl wprowadzony wlasciwie z przyczyn praktycznych. Duchowni, szczegolnie wyzszego stopnia, biskupi, nie mogli sie zenic, wiec nie mogli miec dzieci i nie mogli dzielic majatku miedzy dzieci. W ten sposob majatek zostawal w kosciele. > tu uzycie slowka "posrednio" ladnie dowodzi jak mozna dowolnie religia manipul > owac :) > raz nie trzeba zyc w celibacie, potem koniecznie trzeba zyc w celibacie, teraz > moze nie trzeba ale dobrze zyc w celibacie, a co dalej - nie wiadomo... > ta sama religia a ile pomyslow :) Jezeli mozna "manipulowac" to dlatego wlasnie ze nie ma jednoznacznego nakazu celibatu. > moiwlam - mieszaly sie, tyle ze nie oficjalnie . i ten likwidowa > l kto akuratnie byl u wladzy. > i mylisz sie, historia wykazuje wyraznie ze kto ma wiekszy wplyw ma wielkie zna > czenie. > za komuny to "pod stolem" kosciol jednoczyl i dawal ludziom nadzieje w walce z > komunizmem. > ale gdy kosciol zacznie za duzo sie wtracac w zycie prywatne ludzi bedzie to sa > mo > co z komuna - ludzie zaczna sie buntowac przeciwko. > i nie moze byc inaczej, bo nikt nie lubi opresji - w zadnej formie. > a w islamie te dwie rzeczy - religia i swieckosc -sa scisle zwiazane i oficj > alne- jedyna roznica. Minnie, jak mozesz porownywac "nieoficjalne" i zmieniajace sie w zaleznosci od czasow historycznych i rozne w roznych krajach uklady miedzy wladza swiecka i duchowna w krajach chrzescijanskich do ificjalnego laczenia wladzy religijnej i panstwowej w islamie? > "swiete wojny Inkwizycji" napisalam w przenosni, chodzilo mi oczywscie tylko o > ich walki z heretykami. To badz laskawa pisac jasno, bo wojny religijne to jedno, a Inkwizycja to drugie. > Przejawem dążeń uniwersalistycznych Kościoła oraz zwiększenia wpływów polity > cznych w Europie były zorganizowane przez Rzym w latach 1095-1291 wyprawy krzyż > owe (krucjaty). > krucjaty Wiesz jaka byla przyczyna krucjat? 200 lat podbojow islamskich Europy i pozniej zniszczenie swiatyni Grobu Panskiego w Jerozolimie przez muzulmanow. Krucjaty byly REAKCJA chrzescijanstwa na muzulmanskie podboje. Prawda jednak jest ze bedac niejako pierwsza miedzynarodowa koalicja europejska skonsolidowaly Europe. Tak jak teraz NATO konsoliduje kraje do niego nalezace. > krucjaty, m.in "propagowanie religii chrzescijanskiej". > w jaki sposob? malo pacyfistyczny, imo. Nie opowiadaj glupot! Krucjaty byly REAKCJA na 200 lat inwazji muzulmanskiej na Europe. W czasie pierwszej krucjaty Hiszpania byla juz w rekach muzulmanow, podobnie jak i chrzescijanska Syria i pn. Afryka, no i Jerozolima gdzie muzulmanie zniszczyli swiatynie Grobu Panskiego. > > Minnie, to bylo w sredniowieczu!!! Teraz mamy XXI wiek, a Ty tolerujes > z sredniowiecze w krajach islamskich? > > ale fakt pozostaje faktem ze duzo radykalnych muzulamanow zyje jak Europa kiedy > s w sredniowieczu - czyz nie? wystarczy popatrzec na zdjecia, obejrzec document > aries. Wiec co, Minnie? Mamy czekac az oni dorosna do XXI wieku? A w tym czasie beda nas wyrzynac? Dziwne ze oni tylko mentalnie zyja w sredniowieczu, bo z naszej nowoczesnej technologii bardzo chetnie korzystaja. > Muzulmanie z naprawde XXI wieku, jak zauwazylas, mieszkaja z toba i pracuja z > toba .... studiuja z naszymi dziecmi, np. w Hamburgu, a po wykladach planuja zamach na WTC... > jako postepowa femnistka chetnie udziele im wszelkiego wsparcia - facetom jak n > ie traktowac kobiet, kobietom jak byc postepowa feministka. > ale tak, to ich sprawa do wykonania przez nich dla nich. > a co twoim zdaniem prawdziwie feministycznie powinnam zrobic - spuscic na nich > bomby? Zacznij od walki z chustami. > > tak jak mowilam Mario - to jest straszne i oburzajace, ale to robia narody zyja > ce na poziomie sredniowiecza. zeby tego nie bylo, trzeba by ich z tego sredniow > iecza wyprowadzic. Na przyklad wzywajac ich do rewizji Koranu. > kiedy to sie stanie w np. Afganistanie? gdzie na dobra sprawe od poczatku sa co > chwila wojny, a gdzies od 17-18 wieku o niego bija sie Rosja, UK i USA? ( w wi > elkim skrocie) > nie pomne o wojnie domowej - raz taliban, raz jihad, raz to raz tamto. To nie wojny sa przyczyna zacofania, tylko islam! > hmm, jak nie mamy argumentu to obrazajmy autora, tak? Nie, po prostu jak mi piszesz o wojnach religijnych Inkwizycji, a potem, sie tlumaczysz ze nie mailas na mysli tego co mialas itp itd. to widze pewne braki... Minnie, Europa tez sie zrobila multi-kulti i tez mamy tutaj doswiadczenie z przeroznymi imigrantami z przeroznych stron swiata. Wszyscy imigranci w Europie maja takie same warunki startowe, chociaz powodzenie integracji zalezy tez od poziomu ich wlasnej edukacji z jaka przyjechali. Analfabete z Afganistanu nie mozna od razu poslac na kurs niemieckiego bo on czatac i pisac nie potrafi... wiec najpierw go trzeba tego nauczyc. Ale wsrod tych wieli grup imigranckich tylko jedna ma problem z integracja i sa to muzulmanie. To oni chca ciagle przywilejow dla siebie, nie chca sie integrowac, chca zebysmy my sie do nich integrowali i zawsze robia z siebie ofiary. Odpowiedz Link
minniemouse Re: @Minnie 22.11.15, 01:21 maria421 napisała: > Jezeli mozna "manipulowac" to dlatego wlasnie ze nie ma jednoznacznego nakazu celibatu. nie. manipulowac mozna, poniewaz jest pole do manipulacji. i w zaleznosci od tego kto jest u wladzy, tak manipuluje. z islamem nie ma wyjatku. zaraz sie oburzysz "no przeciez w Koranie jest jasno napisane' - na co ja ze nie szkodzi i wcale nie tak jasno. nawet slowo "stoning" pozostawia pole do manipulacji. ostatecznie jakby sie uparl, to samo "stoning" nie musi oznaczac kamieni tylko slowa. Allah mogl sobie zyczyc wlasciwej interpretacji ;) najlepszy przyklad jak doslownie kazda rzecz mozna zmanipulowac w taki czy inny sposb jest sala sadowa. > Minnie, jak mozesz porownywac "nieoficjalne" i zmieniajace sie w zaleznosci od czasow historycznych i rozne w roznych krajach uklady miedzy wladza swiecka i duchowna w krajach chrzescijanskich do ificjalnego laczenia wladzy religijnej i panstwowej w islamie? bo Mario, ostatecznie liczy sie tylko efekt jaki obie wladze- i religijna i swiecka - w taki czy inny sposob mialy FAKTYCZNY wplyw na zycie w kazdej postaci narodow. a ze oficjalne, nieoficjalne - jakie to ma znaczenie. mialy, wystarczy. w islamie jest otwarcie polaczone. ale w islamie tez sa starcia pomiedzy ultra ortodoksyjnymi islamistami i bardziej postepowymi. zacofani radykalowie kamieniuja kobiety, islamski rzad Pakistanu zabrania tego i aresztuje ich. a opieraja sie na tej samej biblii. zeby jasniej ci wytlumaczyc - czy wladza jest swiecka i religijna razem, czy te dwie rzeczy sa osobno, ich wplyw na kraj jest wlasciwie ten sam. przyklad - czy kosciol nie zabrania aborcji? nie ma wplywu na decyzje swieckich glosow w rzadzie? Wiesz jaka byla przyczyna krucjat? 200 lat podbojow islamskich Europy i pozniej zniszczenie swiatyni Grobu Panskiego w Jerozolimie przez muzulmanow. Krucjaty byly REAKCJA chrzescijanstwa na muzulmanskie podboje mowa byla o tym ze "nie prowadzili wojen" - a prowadzili. jihadysci tez maja swoje motywacje. a jak mamy byc dokladni, to technicznie nie mieli co odbierac, bo to pierwszy Aleksander siegnal po nie swoje -podbil dobrze juz rozwinieta cywilizacje w tym rejone - imperium perskie. jajko czy kura? jakby sie zastanowic to polwysep arabski nalezy do Beduinow, czyli- Arabow. Minnie, to bylo w sredniowieczu!!! Teraz mamy XXI wiek, a Ty tolerujesz sredniowiecze w krajach islamskich? nie toleruje, wyjasniam tylko ze trudno sie spodziewac zachowania po kims kogo z roznych przyczyn (m. inn ingerencji zachodniej) rozwoj zatrzymaj sie praktycznie w "sredniowieczu". nie mozna wiec mierzyc takiego tymi samy kategoriami jak USAczy Europa zachodnia. i trzeba tez odpowiednio inaczej taki problem rozwiazywac. Zacznij od walki z chustami. a co to znaczy walczyc, bo nie rozumiem ? To nie wojny sa przyczyna zacofania, tylko islam! przeciez sama napisalas ze znasz normalnych, postepowych muslim ktorzy koolo ciebie mieszkaja i pracuja, sa prawnikami, lekarzami itd - wiec raczej nie islam. Nie, po prostu jak mi piszesz o wojnach religijnych Inkwizycji, a potem, sie tlumaczysz ze nie mailas na mysli tego co mialas itp itd. to widze pewne braki... oczywscie ze piszac 'swiete wojny inkwizycji' uzylam przenosni. czepiasz sie slowek i tyle. ty po prostu wciaz nie rozumiesz o co mi chodzi. ty chcesz zebym ja ci udowodnila wyzszosc chrzescijanstwa nad islamem i ogole kazdej innej religii, byle tylko udowodnic swoje racje - ze zrodlem wszelkiego zla u nich jest islam. a w kontekscie tego co ja probuje ci powiedziec, nie ma znaczenia czy np. w biblii jest czy nie jest napisane czarno na bialym "ksiezom nie wolno sie zenic'- wystarczy to co jest napisane i gdzie i jak jest napisane, bo TO ludzie i tak sobie dowolnie zinterpretuja dla wlasnych interesow co przeklada sie w praktyce. dlaczego w religii katolickiej ksieza nie moga sie zenic? dlaczego kobiety nie moga byc ksiezami? dlaczego ksieza musza zyc w celibacie? skads sie to wzielo i na to musza byc dowody z biblii lub oparte na biblii - jak inaczej? inaczej motywacje mozna sobie wymyslac z kosmosu. ale to niewazne jak dalece klarowne sa te przeslanki do motywacji - co ja probuje ci wyjasnic to jak pomiedzy zawila interpretacja by proxy Biblii chrzescijanskiej a bezposrednia Koranu - w zasadzie nie ma roznicy jak to sie odbija w zyciu. i jedno, i drugie jest otwarte do interpretacji. islam tez mozna zmienic przez interpretacje Koranu . jak tego nie zrozumiesz to juz nie zrozumiesz. powodzenie integracji zalezy tez od poziomu ich wlasnej edukacji z jaka przyjechali. Analfabete z Afganistanu nie mozna od razu poslac na kurs niemieckiego bo on czatac i pisac nie potrafi... wiec najpierw go trzeba tego nauczyc. to jest normalne. powodzenie integracji zalezy od b. wielu czynnikow, edukacja jest oczywscie bardzo wazna, jesli jednak bedzie sie odbywala w atmosferze chlodu, niecheci i podejrzenia ("nie mam ochoty pomagac terrorystom a musze") to sie nie powiedzie ale nie z powodu analfabetyzmu. Ale wsrod tych wieli grup imigranckich tylko jedna ma problem z integracja i sa to muzulmanie. To oni chca ciagle przywilejow dla siebie, nie chca sie integrowac, chca zebysmy my sie do nich integrowali i zawsze robia z siebie ofiary. alez to jest zrozumiale. oni sa wychowani w takim duchu, ,syla ze tak powinno byc. i to nalezy przelamac, nauczyc ze do spoleczenstwa trzeba sie wlaczyc, dac cos z siebie. do tego sa przydatni starzy emigranci, juz zintegrowani. tego moze brakowac to fakt. ale z czasem to sie zmienia. Minnie, Europa tez sie zrobila multi-kulti i tez mamy tutaj doswiadczenie z przeroznymi imigrantami z przeroznych stron swiata. jezli to multi kulti polega na zabranianu noszenia muzulankom chust do pracy, to wielkich sukcesow nie przewiduje. to moze byc powod dla ktorego integracja przychodzi im z trudem. pln Am ma o wiele wiele dluzszy staz jesli chodzi o doswiadczenia z emigrantami i multukulti. dyskutujac z toba Mario mam wrazenie ze rozmawiam z soba 30 lat temu, wiec nadzieja ze bedzie lepiej jest a to juz dobrze ;) na koniec - czy ja przez to uwazam ze islamskich terorystow powinno sie glaskac po glowce? nie, to sa terorysci. z terroryzmem sie walczy. ale uwazam, jest jakis powod do takiego stanu rzeczy, i skoro dotychczasowe metody nie pomagaja to chyba czas sporbowac cos innego. np pomoc finansowa i edukacja dla kobiet w islamie i dla biednych, doksztalcac ich i poprawiac im warunki bytu. od tego zaczac. btw to kobiety wychowuja dzieci. od nich zalezy jacy beda chlopcy. islamskie kobiety w duzej mierze same wychowuja sobie oprawcow. ten krag powinno tez sie przerwac. Minnie Odpowiedz Link
maria421 Re: @Minnie 22.11.15, 10:21 Minnie, zlituj sie! W niektorych krajach islamskich stosuje sie kare ukamieniowania za cudzolostwo te kare wydaje "sedzia szariacki". Powiedz IM, tym oprawcom zeby kamieniowali slowem! i1.wp.com/www.genuinewitty.com/wp-content/uploads/2012/10/iran-stoning.jpg Zamiast tracic czas na "tlumaczenie mi" jaki jest islam, idz wytlumacz IM ze sie myla, OK? Co do naszego rozdzialu panstwa i kosciola, to jak widzisz- kosciol katolicki nie dopuszucza rozwodu, ale we wszystkich kodeksach cywilnych panstw chrzescijanskich jest prawo do rozwodu. Kosciol katolicki zabrania aborcji, ale wlasciwie nie ma zadnego kraju chrzescijanskiego z calkowitym zakazem aborcji, bo te sprawy reguluje prawo panstwowe. Kosciol nie uznaje zwiazkow jednoplciowych, ale w wielu krajach chrzescijanskich prawo legalizuje zwiazki jednoplciowe. Kosciol zabrania eutanazji ale w niektorych krajach chrzescijanskich eutanazja jest legalna. Jakich jeszcze wiecej dowodow potrzebujesz na rozdzial panstwa i kosciola? Minnie, ja rozmawiajac z Toba tez mam wrazenie ze rozmawiam z soba 30 lat temu. Wtedy tez mialam tak samo zerowe pojecie o islamie jak Ty teraz. Tylko ze wtedy , 30 lat temu, islam to bylo cos bardzo odleglego, cos co nas nie dotyczylo. Po 9/11 Busha i Blaire co prawda zapewniali ze "islam jest religia pokoju" , ale to mnie nie przekonywalo, wiec postanowilam sama sie doksztalcic w temacie . Co Tobie tez radze. Odpowiedz Link
minniemouse Re: @Minnie 23.11.15, 00:36 maria421 napisała: Co do naszego rozdzialu panstwa i kosciola, to jak widzisz- kosciol katolicki nie dopuszucza rozwodu, dopuszcza, w wyjatkowych wypadkach. ok, dla przypomnienia: . Stoning in the Sunna mainly follows on the Jewish stoning rules of the Torah. wiki dalej: Some modern Muslim scholars suggest that stoning to death should not be part of Sharia, because only Quran should be the basis of sharia, and hadiths should not be considered as source of sharia. i tu juz masz dowod na to ze kazda ksiega moze byc dowolnie interpretowana, w tym islamski stoning. dalej: The vast majority of Muslims and most Islamic scholars, however, consider hadiths, which describe the words, conduct and example set by Muhammad during his life, as a source of law and religious authority second only to the Quran. They consider sahih hadiths to be a valid source of Sharia, justifying their belief on Quranic verse 33.21,[22] and other verses.[23][24][25] pytanie KTO nie chce aby zniesc kamieniowanie? oczywscie ten kto nie chce zrezygnowac z wladzy, Mario. bo dowod na to ze muslim moze Koran zinterpretowac tak aby obylo sie bez kamieniowania jest bezsporny. Zatem, ponawiam - problem jest nie w religii, problem jest w ludziach, zwlaszcza w zadnych wladzy, naduzywajacymi, znecajacymi sie nad kobietami - mezczyznach. > Zamiast tracic czas na "tlumaczenie mi" jaki jest islam, idz wytlumacz IM ze sie myla, OK? to sie juz dzieje Mario: stop stoning death to taliban prtesty p/kamieniowaniu Czechy w koncu to musi upasc. pytanie tylko, wobec takiego oporu jak dlugo to bedzie trwalo. Kosciol katolicki zabrania aborcji (zwiazkow jednoplciowych, eutanazji) ale wlasciwie nie ma zadnego kraju chrzescijanskiego z calkowitym zakazem aborcji, bo te sprawy reguluje prawo panstwowe. i fajnie. a teraz idz w PL do ginekologa i powiedz ze chcesz pigulke 'po' albo tabletki anty to co uslyszysz? ze nie, bo jego katolickie sumienie mu nie pozwala tego wypisac. oto katolicki lekarz -ginekolog w kraju swieckim. albo to: kentucky oszolom jailed for refusing to serve a gay couple and that's my point. Minnie Odpowiedz Link
minniemouse Re: @Minnie 23.11.15, 00:39 ps. jedyne co musze przyznac, to przy oficjalnym i wyraznym rozdziale panstwa od "swieccyzny", to przynajmniej mozna sie odwolac do rzadu swieckiego o dyskryminacje na tle religijnym. w islamie nie. Minnie Odpowiedz Link
maria421 Re: @Minnie 23.11.15, 15:10 Minnie, od 2 tysiecy lat w judaizmie nikt nikogo nie ukamieniowal. Znasz troche Ewangelie? Pamietasz przypowiesc o jawnogrzesznicy? Pamietasz slowa Jezusa "kto sam jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamieniem"? W Iranie te kare przywrocono oficjalnie w XX wieku, nieoficjalnie pewnie ja zawsze stosowano. I prosze Cie, nie bron islamu wyszukujac mi co twierdza rozni "islam scholars" ! Idz i powiedz tym muzulmanom, ktorzy uznaja kare ukamieniowania za sluszna ze sie myla. W kosciele katolickim nie ma "rozwodu" jest tylko "anulowanie malzenstwa" , to tak gwoli scislowsci. Minnie, wsrod terrorystow belgijskich zamieszanych w ataki w Paryzu byla tez jedna mloda kobieta. Wczesniej zyla po zachodniemu, tzn. pila alkohol, palila, chodzila na dyskoteki, do momentu az zapragnela stac sie "dobra muzulmanka" gotowa zginac "na sciezce Allaha" Gdyby zapragnela stac sie dobra chrzescijanka , to pewnie przystapila by do jakiejs oazy, jezdzila by na spotkania Taize´ , na kolka rozancowe ... i jeszcze by zyla Wyczuwasz roznice? Odpowiedz Link
minniemouse Re: @Minnie 23.11.15, 22:02 maria421 napisała: Minnie, od 2 tysiecy lat w judaizmie nikt nikogo nie ukamieniowal. prawda? ale zeby kamieniowac jest/bylo napisane, czy nie? Jezus jest w Nowym Testamencie. a co bylo poprzednio? ktos tu poprzytaczal jakies argumenty ze stosownymi cytatami z Biblii cytaty I Mario, chcesz mi powiedziec za kazdy kto przechodzi na religie muzulmanska staje sie terrorysta? Minnie Odpowiedz Link
minniemouse Re: @Minnie 23.11.15, 22:12 ps - a tych dwoch bialych terrorystow z Kanady wstapilo, bo tez wlasnie z narkotykow, alkoholu itd zapragneli nagle "uczynic w zyciu raz cos wielkiego". Bog jeden raczy wiedziec dlaczego akurat to, ale nie watpie ze terroysci juz dobrze wiedza kogo agitowac do swojej "wielkiej sprawy". nietrudno sie domyslec, o ile latwiej omamic kogos kto jest nikim i niczym niz jednostke zdrowa i zdajaca sobie sprawe z wlasnej wartosci. nic nie wiem o tamtej dziewczynie ale moge sie domyslac ze czegos z pewnoscia w jej zyciu brakowalo. bardzo. tym czyms bylo dowartosciowanie. wiedzieli jak jej to dac, to i poszla z nimi. czemu chrzescijanie sie nia nie zaintersowali rownie intensywnie? Minnie Odpowiedz Link
maria421 Re: @Minnie 24.11.15, 08:35 Minnie, czy ja, albo ktokolwiek inny kiedys powiedzial ze kazdy kto przechodzi na islam staje sie terrorysta? Faktem jednak jest, ze wsrod muzulmanskich terrorystow jest WIELU takich ktorzy sie konwertowali na islam. Natomiast nie znany mi jest ani jeden przypadek muzulmanina ktory po konwerski na chrzescijanstwo stal sie terrorysta. Odpowiedz Link
minniemouse Re: @Minnie 24.11.15, 23:25 to ze nie znasz, nie wiadomo czy tak nigdy nie jest. kwestia tez taka ze oszszszszolomem mozna stac sie z czasem. ale nawet, nic nie szkodzi, tak czy siak wystarcza nasi domorosli :) turn or burn agreement christian chrzescijanie to, co, idziemy juz na piwko? :piwo: Minnie Odpowiedz Link
maria421 Re: @Minnie 25.11.15, 15:47 Minnie, nie ufaj takim MEMom dla gimnazjastow :) Jezeli fundamentalista to ktos, kto doslownie przestrzega zapisow wlasnej swietej ksiegi, to : -chrzescijanski fundamentalista powinien nadstawic drugi policzek -muzulmanski fundamentalista powinien "zabijac niewiernych gdzie tylko ich znajdzie" Na szczescie niewielu chrzescijan nadstawia drugi policzek i niewielu muzulmanow "zabija niewiernych gdzie tylko ich znajdzie". Odpowiedz Link
minniemouse Re: @Minnie 25.11.15, 22:45 ejjjj- ment !! czas to muzulmansko-chrzescijanskie zakonczenie dyskusji opic Mario :) pojutrze weekend, wiec dobrze zaczac trenowac ;) po szampanie nie wiem jak ty, ale ja propnuje Proseco. Minnie Odpowiedz Link
maria421 To jest cudne! 18.11.15, 13:02 Kocham tego malego : www.youtube.com/watch?v=VR1zjZ2Cyaw&feature=youtu.be Odpowiedz Link
minniemouse Re: To jest cudne! 22.11.15, 03:07 to tez piekne Blindfolded Muslim man offers hugs to Paris & he receives M Odpowiedz Link