iwannabesedated 03.12.15, 00:23 Wieści zasłyszane, podczytane, podsłuchane gdzie się da. Na świecie, w przeciągu, na drągu, z radia, z foruma, ustnie, ręcznie czy nożnie przekazane. Można deponować, dementować, komentować i polemizować. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kan_z_oz Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 03.12.15, 09:35 Ewa, nie jestem na fejsie.Nie mam tez zamiaru. Jestem przeciez w podziemiu. Kan Odpowiedz Link
blues28 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 03.12.15, 10:27 Robi nam sie calkiem spora frakcja niefejsbukowców :-) Odpowiedz Link
xurek Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 03.12.15, 13:39 Kan, mozesz blizej okreslic w jakim podziemiu i z jakich powodow siedzisz? Ja nie udzielam sie bardzo intensywnie na facebooku, ale lubie poogladac zdjecia, nieraz naprawde super, co tutaj jest bardzo utrudnione. A czemu niefejsbukowcy nie chca byc na fejsbuku? Mozna przeciez zrobic sobie profil "Hermenegilda Blues" albo "Kan Miller", wlepic zdjecie wielblada jako portret i zaprzyjaznic sie np. tylko z Ertesem i CJ-tem i ogoadac ich zdjecia :) Odpowiedz Link
xurek Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 03.12.15, 13:41 PS: zapomnialam ze tutaj sie donosci a nie dopisuje komentarze wiec donosze, ze zdjadlam obiad z szefem mojej nowej pracy i stwierdzilismy, ze znamy sie od 26 lat co mi wyszlo ze jest jedna z moich najdluzszych "aktywnych" znajomosci. Odpowiedz Link
iwannabesedated Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 03.12.15, 18:07 Przecież napisane, że można komentować? Dementuję, że nie można ;) Wczoraj siedziałam offline, dzisiaj weszłam nieśmiało i mam za swoje. Zamach w Kaliforni, zamach stanu w Polsce. Nie potrafię być zen, choćbym chciała. Ale się będę bardzo starać :) Więc odważę się w środku tej zawieruchy poruszyć temat ulubiony z ulubionych. Kris onegdaj zarekomendował Orhana Pamuka "Stambuł", na półeczce w mojej ukochanej bibliotece nie mieli, ale mieli kilka książek Elif Safak, uważaną obecnie za jedną z najlepszych tureckich pisarek płci obojga. Książka się nazywa Bękart ze Stambułu, i powiem Wam wciąga się bez mydła czy masła. Rodzinna saga z tajemnicą, smaczkami, intrygą, są opisy żarcia, typów ludzkich, zaułków Stambułu, fragmenty nieznanej dla mnie w sumie historii (konflikt Armeńsko-Turecki). Zawsze myślałam, że nasze słowo fasola, jest wybitnie polskim lub słowiańskim słowem, tymczasem wydaje się, iż wzięliśmy je od ... Turków. "Fasulye". A może oni od nas? Ciekawe. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 03.12.15, 23:11 Donoszę, że w Tiutiurlistanie fasolę nazywają podobnie, czyli - kurnia, niestety znowu MY od kogoś przejęliśmy, a nie ONI od nas! - słowo przyszło z tur(ec)kojęzycznych regionów. A, nie! W Grecji też tak nazywają. Hmm. Bądź mądry etc. Gdybym miała na podorędziu machinę czasu, to z wielką przyjemnością bym popodróżowała po krajach i epokach, żeby popatrzeć, gdzie co i jak ze słowami. Oh, well. Odpowiedz Link
iwannabesedated Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 03.12.15, 23:23 Ale Grecja była pod (pardąsik) Turkami przez 400 lat... A skąd się w ogóle wzięła fasola... przecież to z Ameryki Południowej chyba... wielka zagadka fasoli. Odpowiedz Link
maria421 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 04.12.15, 09:04 Slowo "arbuz" pochodzi z Persji. Odpowiedz Link
iwannabesedated Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 04.12.15, 20:28 A wyrażenie, "dać arbuza"? Persja, czyli obecny Iran? Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 04.12.15, 07:51 Xurku, troche zartuje z tym podziemiem. Facebook mi nie podszedl. Nie zastanawialam sie z jakiego powodu. Moze, ze po latach forumowania na GW, facebooka koncept rozmow globalnych, czy zawierania znajomosci via net jest dla mnie spoznionym pomyslem aby mnie zainspirowac do podlaczenia? Kan Odpowiedz Link
blues28 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 04.12.15, 09:53 Mam bardzo podobnie Kanie. Nie pasowalo mi poczatkowo, a teraz mi sie po prostu nie chce. I na razie nie odczuwam braku :-) Odpowiedz Link
ewa553 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 04.12.15, 12:50 nawet nie wiem kiedy, przez kogo i dlaczego znalazlam sie na fejsie. Lubie tam spotykac znajomych, niektorych nawet ktorzy przestali sie tu udzielac. No i w goracych czasach okazuje sie ze jednak - choc nie mam do tego prawa - interesuje mnie to co sie w Polsce dzieje. I tego dowiaduje sie wlasnie stamtad. Mam bardzo malyo znajomych, odrzucam zaproszenia osob kolekcjonujacych ludzi. Za to w gronie moich znajomych jest az dwoje ktorzy zapodaja swietna muzyke i z jednym z nich (i jego synem) swietznie sie o wykonawcach i kompozytorach rozmawia. Rozszerzam swoj horyzont. Odpowiedz Link
swiatlo Spowolnienie systemu 04.12.15, 00:30 Zauważyłem że wejście na forum zajmuje strasznie dużo czasu ostatnio. Strona się zawiesza, trzeba na około ją przeładowywać. I jest strasznie powolna. Czy to tylko tak u mnie, czy inni też tak czują? Odpowiedz Link
ertes Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 04.12.15, 01:05 Donosze ze mam okropna grype Odpowiedz Link
swiatlo Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 04.12.15, 01:09 A u mojej żony zapalenie płuc się odnawia. Cholera jedna. To Northwest. Przed nami pięć miesięcy zimna, deszczu, błota i chorób. Odpowiedz Link
iwannabesedated Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 04.12.15, 01:26 Donoszę, że mi wrasta paznokieć. Odpowiedz Link
swiatlo Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 04.12.15, 01:28 iwannabesedated napisała: > Donoszę, że mi wrasta paznokieć. > To znaczy że się zapętla i wchodzi z powrotem? Odpowiedz Link
maria421 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 04.12.15, 13:56 Donosze ze mam wielkiego siniaka na prawym przedramieniu. Tym razem zamachnela sie na mnie kierownica od mojego roweru treningowego w czasie gdy gimnsatykowalam sie odkurzajac podloge. Odpowiedz Link
ewa553 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 04.12.15, 14:46 a oddalas jej? Odpowiedz Link
iwannabesedated Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 04.12.15, 20:29 Atak kierownicą od roweru, czy to przemoc domowa, akt terroryzmu, czy już bunt maszyn??? Odpowiedz Link
roseanne Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 04.12.15, 16:07 donosze: dzis sie pakuje jutro impreza firmowa choinkowa niedziela wylot Odpowiedz Link
ewa553 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 04.12.15, 17:31 donosze, ze zmarnowalam dzisiejszy dzien na nicnierobienie. Nic pozytecznego. Nic potrzebnego. OIlalam wszystko. Tylko sie martwie bo po glowie chodzi mi od paru godzin powiedzenie z dawnych cytatow ludzi wielkich i malych i psa Fafika: Jesli ktos zabija czas to niech uwaza, bo czas moze go zabic. Czy jakos tak Odpowiedz Link
iwannabesedated Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 04.12.15, 20:30 Nie "może" tylko to zrobi i tak niechybnie. Kiedyś tam. Więc, równie dobrze, można go olać. Odpowiedz Link
chris-joe Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 04.12.15, 23:32 Aaa, Cuba, si? Rose-koszy wszelkich :) Odpowiedz Link
ertes Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 04.12.15, 23:35 CO wy macie w tej kanadzie z ta Kuba? Przeciez Karaiby to taki piekny i ronoraki rejon a wy ciagle Kuba, Kuba i Kuba Odpowiedz Link
roseanne Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 05.12.15, 00:01 bo donosze, ze meksyk juz byl Odpowiedz Link
ertes Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 05.12.15, 01:30 Chyba sobie zartujesz... sam Meksyk to jest wiele miejsc. Ale pomijajac Meksyk to przeciez tam sa setki wysp. Pieknych. Odpowiedz Link
roseanne Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 05.12.15, 02:19 za duzo powagi ostatnio Odpowiedz Link
chris-joe Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 05.12.15, 02:55 Juz pedze z wyjasnieniem, Ertes. Wizyty na Kube sa z Kanady wzglednie tanie. Zawsze niemal tansze niz na wszelkie inne regionalne wyspy, czy tez do Meksyku. Zalezy to tez od miejsca wyjazdu w Kanadzie: z Vancouver wyjazdy do Meksyku wlasnie byly najtansze; Hawaje byly tam bardzo popularne. Z Wschodniego Wybrzeza Kanady, z Montrealu, najtansza ucieczka na tydzien-dwa jest wlasnie Kuba, badz Dominikana. Ta ostatnia jednak nie cieszy sie wielkim wzieciem, bo jest i drozsza, i uwazana za mniej bezpieczna. Z Montrealu, zaleznie od podazy, tydzien all-inclusive na Kubie -jak w moim przypadku, niemal zawsze w tym samym miejscu, niemal zawsze w tym samym czasie (listopad)- to koszt $600- $1000 per twarz. Raz mi sie trafilo tylko $500. I ledwo 5 godzin lotu, bez przesiadek. Odpowiedz Link
blues28 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 05.12.15, 09:30 Rose, enjoy!! I donies po powrocie jak bylo :-) Odpowiedz Link
jutka1 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 05.12.15, 09:34 Ano! Bawcie się dobrze! I ukłony dla małża również. :-) Odpowiedz Link
roseanne Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 05.12.15, 20:25 oui Madame :) Odpowiedz Link
jutka1 Ale plama... 04.12.15, 22:08 Donoszę na siebie samą. Wysłałam smsa do ważnej dla mnie zawodowo osoby, pytając czy ma numer stacjonarny, żebym mogła zadzwonić. Osoba dostała smsa, gdzie proszę o numer sRacjonarny. Kjap. Odpisała, że owszem, choć nigdy jeszcze o telefonie domowym w ten sposób nie myślała, ale że kupuje określenie. Z emotikonem ":-)" Kjap. :-/ Odpowiedz Link
chris-joe Re: Ale plama... 04.12.15, 23:30 Nie lapie donosu. Cos nie tak z telefonem komorkowym vs. stacjonarnym w polszczyznie? "Home" vs. "cell/mobile", right? Odpowiedz Link
jutka1 Re: Ale plama... 04.12.15, 23:41 Na każdy landline się mówi "stacjonarny". Landline nie musi być domowy, może być w biurze, i o to pytałam. Ale - jak widać - łatwo zrobić sRacjonarny, a interpretacja zależy od miejsca, w którym ktoś odebrał smsa. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Ale plama... 05.12.15, 09:41 Tak jest, C-J. Home/office - stacjonarny. Cell - komórkowy. :-) Odpowiedz Link
iwannabesedated Re: Ale plama... 05.12.15, 01:02 .... ups.... ;) sracjonarny... hm... Nice one. Odpowiedz Link
blues28 Re: Ale plama... 05.12.15, 09:34 Jutus, a nie turbuj sie kochana! Ja pisalam "stalam na schodach" i wyslalo sie sRalam na schodach, bywa:-) Poszlo w grupie whatsappowej i byla radocha! Odpowiedz Link
jutka1 Re: Ale plama... 05.12.15, 09:35 HAHAHAHAHAHAAAAA!!!! :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))) Już mi lepiej. :-D Odpowiedz Link
jutka1 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 05.12.15, 16:34 Donoszę, że od godziny jest ciemno. QRV. I donoszę, że zdycha moja mysz od laptopa. qrv Oraz donoszę, że nie wiem, o co chodzi w aktualnym sezonie Homeland. No ale jestem dopiero w drugim odcinku, więc. :-) Odpowiedz Link
xurek Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 05.12.15, 16:39 donosze, ze tutaj dopiero zmerzch i jeszcze cos widac przez okno ( o ktorej w Wawie robi sie rano jasno? Tutaj ok. 7:30). Donosze ze serialu Homeland nie ogladam, ale zaczelam ogladac na arte Occopied, ktory sie zaczal z jakies 3 tygodnie temu. Mnie sie bardzo podoba. Znacie? Donosze rowniez ze udaje sie do kuchni pichcic kolacje: bedzie Roastbeef i zapiekanka ziemniaczana i salatka z ruccoli (po polsku =?) Odpowiedz Link
iwannabesedated .... małża, węża i jeża... ;) 05.12.15, 20:02 ... pozdrowienia dla. Donoszę, że ruccola to rukola, w nocy się odbyła impromptu balanga z okazji urodzin Swietlistego, forum nawiedziła zjawa z przeszłości, chyba z wątku wywołanego przez minnie, ale już znikła. Na pierdulu wątroba Xurka wywabiła z closetu samozwańczych zdalnych diagnostów (niektórzy to, ehem, się po prostu powstrzymać nie mogą, biedne robaczki - "robaczki" courtesy of the one, the only The Szfedzia), na "Mordercach" tym razem ja na białym koniu (ehem, ehem) bronię Marysi przez "zuym" Bluesem, oraz wysyłamy naszych synów na wojnę, czyli Kris, Pyton, Blues, Ewunia i ja. Reszta robi "chórek". Na "Asymilację" nie zaglądałam, więc proszę o donos. Poza tym, mam paranoję, że piękne i zupełnie niespotykane zachody słońca co je mam okazję podziwiać - są wynikiem całkiem niefajnego zjawiska zanieczyszczenia powietrza, na jakąś chyba bezprecedensową skalę. Pięknie to wygląda, ale dziwne jest. Plus śmierdzi... Odpowiedz Link
xurek Re: .... małża, węża i jeża... ;) 05.12.15, 21:05 No to ja uzupelniam, bo wiem, bo przeczytalam i nawet sie dopisalam. No wiec Swiatlo twierdzi ze niektore sie asymiluja zaraz, niektore w drugim pokoleniu a niektore wcale i te to sa te muzulmany. Maria i Ertes twierdza ze tak jest a Chris ze tak to tylko z kuchennego okna wyglada i jakby spojrzec przez okno w livinrumie to wygladaloby inaczej. Pyton zas sie spytol czy Swiatlo nadaje z priva czy z arbejtu a Swiatlo sprawe naswietlil ze z arbajtu i ze go Pyton (na dodatek z malej litery) znudzil. Ja zas napisalam ze chmurki sa bielutkie niebo blekitne a ludzie dobrzy i mili i wszystkim sie spodobalo. O. Przy okazji dodam ze rostbeaf wyszedl znakomity i kartofle tez a salatki nie chclalo nam sie zrobic wiec zastapilismy ja creme fraiche do tej kartoflanej zapiekanki co drastycznie zwiekszylo potrzebe wymyslenia przez Luize w trybie natychmiastowym tego eliskiru co to sie zre i chudnie. I jeszcze donosze ze obejzalam te maupy co je Stokrotka do Islamistow w Kaliforni wkleila i sie mnie spodobaly. Moze byc? Odpowiedz Link
jutka1 Re: .... małża, węża i jeża... ;) 05.12.15, 21:20 xurek napisała: > Pyton zas sie spytol czy Swiatlo nadaje z priva czy z arbejtu a Swiatlo sprawe > naswietlil ze z arbajtu i ze go Pyton (na dodatek z malej litery) znudzil. *************** A Pyton odpisał, że dziękuje, i że wzajemnie (się znudził). O. :-) Odpowiedz Link
iwannabesedated Re: .... małża, węża i jeża... ;) 05.12.15, 21:36 A Luiza nie przyszła, żeby powiedzieć, że wszyscy ją nudzą i idzie w związku z tym do ogrodu? To by już był full monty, royal flush i cherry on top ;) Odpowiedz Link
blues28 Re: .... małża, węża i jeża... ;) 05.12.15, 21:57 Dziekuje najuprzejmiej za forumowy konspekt. Jest mi to niezwykle na reke, gdyz los pokaral mnie za bycie zua kobieta i mi wywichnal ramie. Jak pchalam wyladowany wozek (dzis ludzie bardzo hojni byli) z zakupami dla Banku Zywnosci. No i boli tak okrutnie, ze na razie ibuprofen nie zadzialam. Pojde na islam obejrzec maupy, moze mi ulzy. Odpowiedz Link
ewa553 Re: .... małża, węża i jeża... ;) 05.12.15, 22:45 hehe, tez idem maupy ogladac:) blizej na wontek jak do zoo:) Odpowiedz Link
jutka1 Re: .... małża, węża i jeża... ;) 06.12.15, 10:00 Wywichnęłaś ramię pchając wózek? Bidulu... Odpowiedz Link
blues28 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 06.12.15, 11:27 Doniose, ze ramie pobolewa, ale juz jest lepiej. Niemniej jednak dzis zamierzam sie "szanowac" i nie wyrywac z pomocnoscia. W nocy ból nie dawal mi spac, wiec czytalam prase i moge doniesc dosc oczywista oczywistosc, ze Kristin Scott-Thomas jest jedna z moich ulubionych aktorek, bedac oprócz tego bardzo interesujaca kobieta. Donosze równiez, ze przeczytalam artykul o szkodliwosci naduzywania gadzetów technologicznych. Zatem kochani, jesli nie chcecie pasc ofiara uzaleznienia, bezsennosci, bolesci kregów szyjnych, przegubów i kciuków, to pan profesor, autor artykulu zaleca wstrzemiezliwosc :-) Odpowiedz Link
xurek Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 06.12.15, 11:44 wspolczuwam bolacego ramienia i obiecuje ze nie bede naduzywac :) Odpowiedz Link
ewa553 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 06.12.15, 12:17 Bluesie, to rowniez moja ukochana aktorka! Widzialam chyba wszystkie filmy z nia. Znasz ten francuski film, gdzie jest lekarka, ktora wiele lat spedzila w wiezieniu z powodu...itd.? Rownie znakomita byla aktorka grajaca jej siostre, ale ja pamietam tylko nazwisko Scott... Nota bene: jak sie ma to oswiadczenie do Twojej nocnej lektury prasy? Czy bylo cos ciekawego o niej? Odpowiedz Link
blues28 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 06.12.15, 12:41 Ewciu, byl wywiad z nia, bardzo ciekawy. Zmienila zycia prywatne (rozwiodla sie, ma nowego partnera, przeniosla sie z Paryza do Londynu) a takze zycie zawodowe. Nie znajdujac ciekawych ofert w kinie poswiecila sie teatrowi w londynskim West Endzie. Odniosla ogromny sukces w Elektrze w The Old Vic. Odpowiedz Link
blues28 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 06.12.15, 12:48 Nie chcialabym scurwiac tak fajnego watku, ale musze doniesc, ze informacja nt obchodów 24 rocznicy Radia Maryja oslabila mnie, zniechecila i zemglila :-( To naprawde coraz gorzej wyglada ;-( W trosce o zdrowie forumowe tej niedzieli nie przytocze zadnego cytatu ani linku :-( Odpowiedz Link
maria421 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 06.12.15, 16:13 Bluesie, dobrze ze Kaczynski wreszcie otwarcie przyznal ze PiS zawdziecza zwyciestwo Rydzykowi i jego mediom, czyli przyznal ZALEZNOSC jego partii od mediow Rydzyka. Swoja droga, nie wyobrazam sobie zeby w jakimkolwiek innym kraju UE partia ktora wygrala wybory dziekowala oficjalnie jednej stacji radiowej, telewizyjnej czy prasie. Nie do pomyslenia! Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 07.12.15, 01:37 Donosze, ze w weekend miasteczko przyzylo oblezenie turystyczne. W piatek nie moglam zrobic wiekszych zakupow, bo znalazlam parking prawie poza miastem. Nie chcialo mi sie wiec targac zbyt ciezkich siatek w rekach. Podjechalismy w niedziele puznym popoludniem, czyli do normalnie juz pustego sklepu, a tam szok. Dzikie tlumy oraz prawie puste polki z biegajacymi tylko 2-ma ekspedientkami miedzy kasami (normalnie wiecej nie potrzeba) oraz magazynierami probujacymi zapelnic te polki. Porwalam ostatni ulubiony szampon z polka, z ktorej zniknela cala takowego seria, czyli nie tylko jeden produkt, ale z 6. Kupilam ostatnie butelki ulubionego mleka, przedostatni ulubiony chleb i mocno przetrzebione jajka organiczne. Wyglada, ze Brisbane zaczelo sie u mnie na wsi zaopatrywac... Moj region slynie z produkcji zywnosci, kosmetykow etc, hodowli owocow, warzyw i do nabycia w wiekszosci tylko lokalnie. Kan Odpowiedz Link
maria421 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 07.12.15, 13:30 Donosze ze benzyna staniala i jest ponizej € 1,30 za litr. Odpowiedz Link
xurek Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 07.12.15, 21:55 nie moglam sie powstrzymac :) Odpowiedz Link
ewa553 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 07.12.15, 23:30 musisz zmniejszyc Xurku, widac tylko polowe Odpowiedz Link
maria421 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 08.12.15, 12:38 Donosze ze kupilam bilety kolejowe na podroz do Poznania na Sylwestra. Odpowiedz Link
ewa553 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 08.12.15, 13:05 kreacje tez juz nabylas? Odpowiedz Link
maria421 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 08.12.15, 13:25 ewa553 napisała: > kreacje tez juz nabylas? To bedzie Sylwester w jeansach :) Brat juz wrocil z rehabilitacji wiec wreszcie go odwiedze . Odpowiedz Link
xurek Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 09.12.15, 11:46 donosze o zmianie klimatu w Szwajcu na srodziemnomorski dostarczajac dowodow z 9 grudnia anno domini 15: nasturcja: normalnie o tej porze roku RIP od conajmniej 2 miesiecy tymianek: normalnie o tej porze roku ma brazowoszare liscie i smakuje jak posikane siano nandina: trzymana w doniczce prawie zdechla, przesadzona koncem pazdziernika postanowila zrobic sobie tera sezon wzrostowy rozmaryn: normalnie o tej porze roku nie wzrasta i robi sie szarosielony "Winterrose": jedyne, co o tej porze powinno na samotnej grzadce kwitnac: pietuszka: o tej porze roku RIP od co najmniej miesiaca roze: normalnie o tej porze roku suche badyle Melduje ze jedynie szczypior zachowal sie zgodnie z oczekiwaniami i z dwa tygodnie temu byl zdechl. Odpowiedz Link
ewa553 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 09.12.15, 15:14 nie zalaczam zdjec, ale mysle ze jestem wiarygodna: nasturcje pare dni temu szlag - pardon - mroz trafil. Rozmaryn kwitnie u mnie caly rok, jeszcze nigdy nie zmarnial. Tymianek zmniejsza tylko troche produktywnosc. Pietruszka jest tez swieza przez cala zime. Roze narazie przekwitly, ostatnia wzielam dwa dni temu do wazonika. Ale sa jeszcze paczki, moze cos z nich bedzie? Moj ogrodnik dzwonil wlasnie ze ma nadejsc mroz, ale sucho, zobaczymy czym sie to skonczy - poza obcinaniem galezi na drzewach owocowych. Odpowiedz Link
blues28 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 09.12.15, 15:47 Xurku, wiosenna ta zima u Ciebie :-) Ja dorzuce mój pobliski kwitnace bratki w moim parku. Zdjecia nie bardzo ale bratki widac :-) Odpowiedz Link
ewa553 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 09.12.15, 15:52 Bratki lubia wlasciwie zime, dlatego sadzi sie je jesienia na cmentarzach Odpowiedz Link
xurek Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 09.12.15, 18:47 Donosze, ze zakonczylam prace najemnika, zrobie sobie teraz z godzine przerwy a potem wezme sie za prace czlowieka wolnego. Jak skoncze, to wezme sie za aktualizacje kosztow budowy i odpowiedzi na 3 oferty. Kolo dwunastej planuje drinka, moze z panem mezem, jezeli uda mu sie wrocic do tego czasu. Potrzbujemy "na gwalt" metalowe schody zrobione na wymiar, bo sie drewniany ciesla zbiesil i nie zrobi na czas. Metalowych tez nikt na gwalt zrobic nie chcial, az w koncu pan maz wynalazl w Waldshut pana Turka, co ma taka firme ale zupelnie nie ma czasu i tak go i jego zone omamotal, ze tera siedzi tam dniami i nocami calymi (juz trzeci), pomaga w warsztacie, wozi dzieci na treninig a potem sie z nimi bawi i maluje a pan Turek w godzinach nocnch po wykonaniu innych prac wykonuje nasze schody. Dzisiaj przyjechali na chwile na pierwsza przymiarke, schody beda w "industrial look", najpierw myslalam ze to tej "zabytkowej chalupinki" bedzie pasowac jak piesc do oka, ale wyglada calkiem OK. Pan Turek powiedzial, ze mu sie w calej 20-letniej karierze zawodowej nie udalo jeszcze spotkac takiego "schräge vogel" jak pan Maz. Odpowiedz Link
ewa553 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 09.12.15, 21:25 strasznie mi sie ta miedzynarodowa spolka Twojego Malzonka i Pana Turka podoba. Waldshut zreszta tez mi sie bardzo podoba.. Odpowiedz Link
iwannabesedated Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 10.12.15, 00:12 Rany boskie, gugle mi przetłumaczył to jako "krzywy ptak", czyli coś odnośnie siusiaka, ale czy to pochwała czy obelga? Poza tym donoszę, że nic mi się nie chce, spać mi się tylko chce, a w przerwach czytam Bękarta ze Stambułu. Nawet mi się donosów na inne wątki nie chce pisać, ani nic w ogóle. Odpowiedz Link
xurek Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 10.12.15, 09:05 To chyba normalne ze chce sie spac o tej porze? To nie ma nic wspolnego z siusiakiem chyba najbardziej odpowiada mieszanka dziwak i rajski ptak. Poza tym donosze ze jestem w szpitalu sama i lekarz sie spozni i jest zimno i mgliscie i wk....nie nadal trwa. Odpowiedz Link
maria421 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 10.12.15, 09:28 Xurek, trzymaj sie sama dzielnie w tym szpitalu. Cieple mysli posylam. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 10.12.15, 09:33 Trzymaj się, Xurku! Odpowiedz Link
blues28 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 10.12.15, 10:17 Xurku, trzymam mocno kciuki. Mam nadzieje, ze medyk dotarl i podejmie konkretne dzialania! Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 10.12.15, 11:30 Trzymaj sie. Tyrkinij moze do meza, bo panowie ogolnie to nie z tej planety w kwestii priorytetow. Bez urazy zreszta. Nie jest dobrze byc w takich chwilach samej. Kan Odpowiedz Link
xurek Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 11.12.15, 17:20 Jak spojrze dwia rzedy biurek do przodu to widze rastamana z zawolem wezy powaznego rozmiaru na glowie. A jak zamkne oczy i sie wslucham to slysze piekna niemczyzne bez obcego akcentu infomujaca kolege obok ze jedzie dzisiaj "do domu", czyli do Düsseldorfu. A kolega z totalnie ruskim akcentem mu odpowiada, ze on dopiero na swieta do domu czyli Londynu poleci. I zeby nie bylo mamy tez Niemca, ktory na swieta do domu leci do Moskwy. Ta firma to niesamowita mieszanka. Takiego natezenia chyba jeszcze nie przezylam. W "mojej" czesci biura jest Niemiec z Niemiec, Wegierka wegierska i Wegierka szwajcarska, Izraelczyk z Rumuii i Izraelka z Izraela, Jamaikanin z Düsseldorfu, Rosjanin z Anglii, Niemiec z Rosji, Macedonka, Libanka, dwoch Rumunow z Wegier, dwoch Szwajcarow i jedna pol-Niemka pol-Szwajcarka plus jedna Holenderka i oczywiscie ja :) Odpowiedz Link
ewa553 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 11.12.15, 18:19 multi-kulti w najlepszym wydaniu:) Odpowiedz Link
blues28 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 12.12.15, 08:42 Xurku, bardzo mi sie podoba Twoje miejsce pracy! Wszyscy jacys globtroterowaci tacy, Rosjanin z Londynu, Niemiec z Moskwy, etc.. A ja donosze, ze dzis wydaje proszona kolacje na 8 osób. Musze zrobic chalupe na glanc, sorbet cytrynowy do zamrazalnika, nabyc lubine (wlosi to nazywaja branzino), bo ja upieke na talarkach ziemniaka, piórkach cebuli, etc. Nabyc aguacate na pierwsze (zrobie nadziewane) i moze dobry pate de canard do krakersów na sam poczatek. Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 12.12.15, 08:39 na jesienne smutki ;) parodia reklamy [;matkojedyna.blogspot.com]; Odpowiedz Link
maria421 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 13.12.15, 09:07 Donosze ze uchwalono ze temperaturze nie wolno sie podniesc wyzej niz o 2 stopnie. Podobno tez w planach jest zakaz przekraczania predkosci 100km/h przez wiatry. Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 13.12.15, 10:16 W moim stanie ocean ma pozwolenie podniesc sie do 80cm w terminie i stopniowo. Niemniej prace na stabilizowaniem wydm oraz wypelniania rozmytych plaz trwaja juz od kilku lat, bo sie okazuje, ze wysokie przyplywy wyplukuja piach czesciej niz rozporzadzenia przewiduja. Ubezpieczenia tylko wydaja sie byc w temacie i nie ubezpieczaja domow w przypadku zalania fala powstala z wysokich przyplywu oceanu juz od lat co najmniej 10-ciu. Kan Odpowiedz Link
maria421 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 13.12.15, 13:06 Na Capri, w poblizu Lazurowej Groty sa antyczne schody pod woda. Znaczy ze w czasach rzymskich poziom morza byl nizszy niz obecnie. Przez wieki poziom morza sie podniosl bez zadnej ludzkiej pomocy. Odpowiedz Link
iwannabesedated Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 13.12.15, 22:54 Ubezpieczenia są tak totalnie w temacie, iż obecnie ubezpieczą cię jedynie od rzeczy, na które jest raczej marna szansa, że ci się przytrafią. Poziom wód w różnych miejscach ulega zmianie, w jednych morze oddaje, w innych zabiera. Jedne zmiany są naturalne, i same z siebie. Inne, jak na przykład zniszczenie jeziora zwanego kiedyś Morzem Aralskim, są spowodowane przez pomyloną i destruktywną działalność człowieka. Planeta sama z siebie nie zatruwa nas dwutlenkiem węgla, nie zasypuje megatonami śmieciochów, nie wpompowuje także hektolitrów gówna do wody, ani tej wody nie zalewa ropą z dziurawych tankowców. Jeśli ludzie sam z siebie nie potrafią przestać srywać w kwietnik, to niestety trzeba ustawić tam tabliczki, a jeśli to nie skutkuje, to ustawić tam straż i dźgać drutem w każde wypięte, gołe dupsko. Tak ja to widzę, bo inaczej utoniemy w gównie. A uwaga, że fakt iż nie sramy w kwietnik, nie spowoduje tego, że będzie on wiecznie zielony, bo przecież mamy pory roku gdzie jest on brązowy sam z siebie - dowodzą moim zdaniem miernego poziomu umysłowego produkującego takie uwagi osobnika. Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 14.12.15, 07:37 Lubie czasem posluchac tego gostka. Bardzo ciekawa postac, do tego sunni muslim. www.smh.com.au/entertainment/waleed-aly-takes-on-andrew-bolt-over-climate-change-let-me-nip-this-in-the-bud-20151210-gljuj1.html Kan Odpowiedz Link
iwannabesedated Love, love, love... 21.12.15, 01:28 Widzę, Swiatlo, że bardzo nie lubisz kobiet. Za to w głowie Ci Antoni, i to dawno już, jakaś fascynacja od lat młodzieńczych. To nic złego. Dziękujemy, że się dzielisz. Ciekawe, że na wątku "donosicielskim". Czemu nie opowiedziałeś nam o swojej fascynacji Antonim, tam gdzie rozmowa trwa o ulubionych typach urody męskiej? No nic. Donoszę, że nie mam nic do doniesienia. Chociaż nie, Zniesmaczyła mnie okropnie obecność na wczorajszej demonstracji Lisa i Giertycha. Obu Panów uważam za rzadkie kanalie i wyjątkowe łajno. Ten proces podczepiania się wszelakiej mierzwy pod różne pozytywne inicjatywy jest niezwykle niekorzystny i odstrasza. Mnie przynajmniej, jak widziałam fragment ryczącego na demonstracji Lisa, że mu program zabierają... to niestety, zgryźliwy komentarz strony PiS of shitowej, że jest to ryk odrywanej od koryta świni, jest bardzo do tej sytuacji adekwatny. Bo ten mierny dziennikarzyna wyciskał z publicznej telewizji, za swoje beznadziejne programidło jakieś kompletnie nieobyczajne jak na polską publiczną telewizję - pieniądze. Fuj i Yuck. Odpowiedz Link
swiatlo More love 21.12.15, 06:18 iwannabesedated napisała: > Widzę, Swiatlo, że bardzo nie lubisz kobiet. > > Za to w głowie Ci Antoni, i to dawno już, jakaś fascynacja od lat młodzieńczych > . To nic złego. Dziękujemy, że się dzielisz. Ciekawe, że na wątku "donosicielsk > im". Czemu nie opowiedziałeś nam o swojej fascynacji Antonim, tam gdzie rozmowa > trwa o ulubionych typach urody męskiej? To z tego prostego powodu że mam bardzo powolny refleks. Jak to zdjęcie zamieściłem tutaj to nagle się zorientowałem że ono by o wiele lepiej pasowało tam. Ale było za późno, a nie chciałem się powtarzać. Skąd Twoja teoria o tym że nie lubię kobiet? Zresztą zdefiniuj mi pojęcie: "nie lubić kobiet". Odpowiedz Link
jutka1 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 22.12.15, 13:19 Donoszę dzisiaj, bo wczoraj stychnerf tylko się wyżaliłam 100K. Rodzicielka podkręciła, 3 dni przed moim przyjazdem, kaloryfery z 1.5 do 3, żeby dom się ładnie ogrzał. Przyjeżdżam wczoraj, siadam, i po jakimś czasie robię się sina (metafora, choć nie do końca) z zimna. Sprawdzam, a kaloryfery są ledwie letnie, podczas gdy w mojej sypialni zimne zupełnie, i lodówa. telefon do mojego hydraulika, a ten może przyjechać dopiero dzisiaj o 16:00. Maniek też może przetkać komin od kominka dopiero dzisiaj o 16:00, a kominek od zeszłej zimy dymi i czadzi do pokoju, chyba wspominałam - podejrzewamy ptasie gniazdo na kominie. Nie mogłam więc dogrzewać się kominkiem. Noc spędziłam pod dwiema kołdrami i pledem, obudziłam się o piątej, bo było mi zimno w głowę, więc resztę nocy głowę też miałam po kołdrami. :-(((((((((( Zimno :-/// Odpowiedz Link
ewa553 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 22.12.15, 15:22 Moja siostra jak zapewne wspominalam, miala domek w Jastrzebiej Gorze. Bez ogrzewania. Jezdzila tam juz 1.maja aby zostac do konca wrzesnia. Te pierwsze dni byly zawsze tak lodowate, ze sypiala (jak rowniez ktores z jej dzieci) w kozuchu, pod koldrami (lekko wilgotnymi) i...w czapce. Moze Ci sie na przyszlosc to doswiadczenie przyda? Siostra zreszta ogrzewala mieszkanie elektrycznie, ale oczywiscie musialo pare dni minac zanim bylo naprawde cieplo. Za to w lecie milutku chlodek byl fajny. Odpowiedz Link
blues28 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 22.12.15, 15:30 A to przykrosc wielka :-((( Mam nadzieje, ze: - uwina sie szybko z naprawa pieca grzewczego (bo to chyba cos gorzej niz zapowietrzone kaloryfery?) - Maniek przetka komin i uruchomi kominek a w miedzyczasie Ty nie zalapiesz zadnego kataru/przeziebienia/chrypki etc. Jedyna optymistyczna rzecz, to to ze jednak zimy nie ma, bo strach sie bac co by bylo przy mrozach. Grzej wino z gozdzikiem, herbate z pradem albo choc napar z imbiru :-) Odpowiedz Link
ewa553 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 22.12.15, 16:35 pomyslalam o tym, co mnie w zimie rozgrzewa: nogi do miski z gor aca woda, a potem grube skarpety!! Odpowiedz Link
maria421 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 22.12.15, 19:26 Jutka, trzymaj sie cieplo i ciesz sie ze nie ma prawdziwej zimy. Herbate z rumem na rozgrzewke polecam. Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 22.12.15, 20:11 najzimniej jak spalam to bylo w namiocie kolo Mt.Ranier, mimo ze w czerwcu, to ciagle snieg lezal na camp site. Co prawda mam dobry spiwor, ale spalam w czapce calkowice zamknieta w tym spiworze i musze powiedziec- nigdy wiecej! brrr!! mam nadzieje, ze ogrzewanie naprawia szybciorem raz prask, bo inaczej to ciezko! Odpowiedz Link
blues28 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 23.12.15, 09:49 Donosze, ze nie umiem wkleic video tak jak to robi 100, Swiatlo albo Ertes. No, z youtube umiem ale juz inszego pochodzenia to nie. Chcialam wrzucic z whatsappu i nie dlalo rady! Odpowiedz Link
xurek Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 23.12.15, 11:03 napisz jak to robisz, bo ja wciaz nie umiem :(. Czy Ty co roku spedzasz swieta w 3-miescie? Masz taka rozlegla rodzine czy te tabuny do odwiedzenia to glownie znajomi? Odpowiedz Link
blues28 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 23.12.15, 12:13 Xurku, video z youtube wkleja sie tak samo jak fotke :-) W okienku 1 masz forum, w oknie 2 odtwarzasz filmik z youtube, najezdzasz mysza, klikasz prawym klawiszem, otwiera sie menu i wybierasz skopiowac adres URL Wracasz na forum, klikasz na video, wymazujesz http wklejasz na pasku adres URL, akceptujesz i juz :-) Video z whatsappa nie mialo nigdzie opcji adresu URL :-( A na swieta jezdze od czasu wypadków zdrowotnych. Rodzina nalega. A ja w sumie lubie :-) Rodzine mam spora (juz rosnie trzecie pokolenia, bardzo fajne) i tzw piña, czyli mocno zwiazana. Nie zeby to byl jakis sielski obrazek, bo nie jest, kazde z nas ma cos za uszami, ale nauczylismy sie tolerowac wzajemnie bardzo dobrze. Oprócz tego, w razie czego to stanowimy zwarty mur. Dla przyjaciól od zawsze zarezerwowany jest Sylwester i Nowy Rok :-) Odpowiedz Link
ewa553 Re: Doniesienia, donosy i plotki wolumin czwarty 23.12.15, 16:57 w sumie to swietne rozwiazanie, Bluesie. No bo jakby do Ciebie przyjezdzali tabunem... Albo pojedynczo, to mialabys przez caly rok gosci. Ja w ostatnich latach mialam dwa razy takie spotkania prawie calej najblizszej rodzinki w Polsce i bylo naprawde cudnie. Odpowiedz Link