roseanne 07.06.16, 22:39 co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: zdjecia 07.06.16, 22:45 rzezba przy Brodway st tak sie przewozi rowery bez nazwy :) wejscie do centrum informacji na placu pionierow fontanna Kelly, przy centrum muzycznym gora Hood rzezba "dream przy Convention Center opis na budce :) park rozany Odpowiedz Link
ania_2000 Re: zdjecia 08.06.16, 01:53 Roseanne, bylas na wyciagniecie reki:) - szczegolnie przy fontannie i auditorium Kellera:) ten bez nazwy to widok z okna trimetu (tutejszego tramaaju) na Pearl district. mam nadzieje, ze milo spedzilas tutaj czas - pogoda akurat nie byla najlepsza na chodzenie, dzisiaj juz upal sie zmniejszyl i wracamy do normalnsoci od jutra:) Odpowiedz Link
roseanne Re: zdjecia 08.06.16, 02:02 ze z tramwaju to owszem ;), tylko nie wiedzialam co pojezdzilam calkiem sporo, potuptalam jeszcze wiecej a ostatnie kilka dni na wybrzezu, dokleje jeszcze zdjec Odpowiedz Link
roseanne Re: zdjecia 2 08.06.16, 22:02 fontanna, jedna z wielu, ze fogurkami zwierzat, w tle widac srny i misia, byly tez okragle z kaczkai w srodku :) budynek z ciekawa elewacja ryba, jak kazdy widzi, niekoniecznie potrzebuje wode wszechobecne zrodelka z pitna woda, od pojedynczych do poczrwornych, jak ta dwa nastepne to ogrod japonski szyld przed sklepikiem, wzystko wyjasnia i food trucks Odpowiedz Link
jutka1 Re: zdjecia 2 08.06.16, 22:51 Świetne. Ostatni raz byłam w SD w '95, i to kompletnie inne miasto teraz. :-) Odpowiedz Link
roseanne Re: zdjecia 2 08.06.16, 22:54 to portland, nie SD :) w okolicach Lajolla to ja bylam jakos kolo 2012 Odpowiedz Link
ania_2000 Re: zdjecia 2 09.06.16, 00:53 budynek z ciekawa elewacja to jest FBI - i ta elewacja to prety na ktorych oplataja sie winrosla/ivy - i to rosnie w gore. Doroslo juz chyba do trzeciego pietra. ryba - na elewacji to jest knajpa rybna - South Park, maja tam wszystko co sobie zamarzysz jezeli chodzi o morskie jedzenie - no moze nie wszystko ale prawie;) food trucks sa bardzo popularne - jest nawet jeden polski, z pierogami, bigosem i kielbasa - maja nawet czasami makowca. oczywiscie jest to nie do porownania z jedzeniem orginalnym w PL ale zawsze cus. Jutka - to jest PORTLAND Oregon hahaha. Odpowiedz Link
roseanne Re: zdjecia 2 09.06.16, 01:02 apropos seafood, to przyznam, ze na wybrzezu bylo super probowalam klmary smazone w mace ryzowej, steemed clams, grilowane ostrygi i lososia - to ostatnie najslabsze wszystko tradycyjnie panierowane musze omijac szerokim lukiem M mial burgera z halibuta Odpowiedz Link
jutka1 Re: zdjecia 2 09.06.16, 07:33 Aaaa, no to rozumiem, czemu pomyślałam, "jak to SD sie pozmieniało". hahahaha :-)))))) Odpowiedz Link
ewa553 Re: zdjecia 08.06.16, 13:25 sliczne zdjecia, rose. Rowery przewozi sie u nas w ten sposob w podmiejskich pociagach, tzn.widzialam tylko w takich, ktore jezdza po naszej wedrowkowo/rowerowej okolicy pelnej winnic. Dobry pomysl, prawda? A raz wracalysmy z Francji, obok nas siedziala sredniej wielkosci rodzina, z dzieciaczkiem najwyzej rocznym. Wysiedli na przystanku w szczerym polu, powyciagali swoje rowery i jak pociag ruszyl to zauwazylysmy, ze zapomnieli "siodelko/nosidelko" dla tego malenstwa. Do dzis sie glowimy jak sobie dali w tym szczerym polu rade... Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: zdjecia 09.06.16, 09:44 Czy to wszystkie zdjecia z Portland? Jakos miejscami przypominaja mi te zdjecia atmosfere z moich stron. Troche taka alternatywno-hipsterowska (hipster?) Ja lubie takie klimaty. Bardziej oficjalne budynki wowczas stanowia mile urozmaicenie. Ludzie pewnie tez. Wyglada super. Odpowiedz Link
roseanne Re: zdjecia 09.06.16, 16:55 jak na razie tylko Portland, the city of Hipsters ! Odpowiedz Link
ania_2000 Re: zdjecia 09.06.16, 20:39 a propo hipsterow to jest tutaj tez taka forma zwiedzania miasta - jedzie sie wspolnym "rowerem" po drodze zatrzymuje w browaraniach na pint i dalej sie oglada downtown. do tego sie spiewa. nie wiem Roseanne czy spotkalas na swojej drodze ten "wesoly autobus" Odpowiedz Link
ewa553 Re: zdjecia 10.06.16, 07:59 u nas taki wesoly autobus pelen naprancow jezdzi np. po winnicach w Dzien Ojca. W karnawale tez widzialam. Chlopcy sie dobrze bawia. Odpowiedz Link
blues28 Re: zdjecia 10.06.16, 08:33 Ale taki wesoly autobus fajnie wyglada :-) W ogóle miasto jest takie "nowe", swieze. Zdjecia bardzo ladne! Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: zdjecia 11.06.16, 10:34 W przyszlym miesiacu syn z sympatia wybieraja sie do US. Leca do Vancouver, skad maja promem dostac sie do Seattle. Stamtad wynajetym na 3 tygodnie samochodem zjada w dol do San Francisco, gdzie maja sie wokol pokrecic pare dni. W sumie planuja w US chyba 6-7 tygodni. Nie znam wszystkich szczegolow bo mamy sie dogadac gdy nas odwiedza przed wylotem. Interesuja ich glownie parki narodowe oraz przyroda. Stad zreszta syn wybral US i jego zachodnie wybrzeze. Wszystkie wskazowki czy info wiec mile widziane. Wyglada, ze Portland bedzie na drodze podrozy. Odpowiedz Link
ania_2000 Re: zdjecia 28.06.16, 07:40 Super wycieczka Kanie - na zachodniej stronie jest chyba 80 procent parkow narodowych, wiec beda mieli co ogladac. Na pewno na ich liscie powinien byc Olympic Park, Crater Lake - Mount St Helens, wulkan ktory wybuchl w 1980. Nasz Mt Hood - tam mozna lazic po sniegu prawie przez caly rok. Jak beda jechali wzdluz wybrzeza hwy 101 na poludnie, to niech sie koniecznie zatrzymaja w Redwood National Park - pozostalosci najwiekszych drzew na swiecie. To jest polnocna California. Tuz obok jest Lessen - taka miniaturka yellowstone, z gejzerami. Aha - tuz pod Seattle jest Mt Rainier - kolejny spory wulkan, polecam chociaz jeden dzien, zeby sie tam przejechac, i przejsc ktoryms hike. btw - jak jest po polsku hike? bo to przeciez nie wedrowka, ani nie spacer - ani tez zadna wspinaczka:) nie znam dobrego odpowiednika. Odpowiedz Link
chris-joe Re: zdjecia 18.06.16, 18:44 A w montrealu, co jest ewenementem w krajach rozwinietych, autobusy nie sa przystosowane do przewozenia rowerow, w metrze mozna ale wlasciwie 'na dziko', czyli bez zadych zabezpieczen; mowia jeno, ze rowery "tylko w ostatnim wagonie", a jak, to twoja sprawa. Ech, Montreal.... Odpowiedz Link
roseanne Re: zdjecia 18.06.16, 20:12 a nie wpierwszym przypadkiem - la tete... i to tylko o okreslonych godzinach z wyjatkiem dni festynowych, festiwalowych, sztucznych ogni i takie tam - kolezanka zostala raz poturgowana przez gawedz, bo probowala sie dostac z rowerem poza godzinami, na zewnatrz bylo oberwanie chmury... Odpowiedz Link
roseanne zdjecia, faza 3 27.06.16, 17:27 Donaciarnia Voo doo - slodycze pakowane w pudelka w kolorze majtkowego rozu - zdjecie ze srodka przybytku nie probowalam, o to tradycyjny wypiek, znaczy pszenica Odpowiedz Link
roseanne zdjecia, faza 4 27.06.16, 17:35 wybrzeze, kilka roznych plaz w okolicy i park Odpowiedz Link
roseanne Re: zdjecia, faza 4 27.06.16, 17:40 na galerii jest jeszcze kilka nieprzeklejonych tutaj do obrobki czeka jeszcze rozdzial ze zdjeciami z obozu drwali Odpowiedz Link
maria421 Re: zdjecia, faza 4 27.06.16, 20:26 Fajne zdjecia, Rose . I podoba mi sie slowo "donaciarnia" :-) Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: zdjecia, faza 4 28.06.16, 05:09 Dzieki Roseanne. Wyglada nieco podobnie do wybrzeza w moich stronach tylko znacznie chlodniej. Nie ma tez atrakcji typu "voo doo". Odpowiedz Link
ania_2000 Re: zdjecia, faza 4 28.06.16, 07:32 musze sie przyznac, ze voodoo donuts jakos nigdy nie sprobowalam:) tourist attractions:) - gdzie im tam do polskich PONCzKow. Kan, moja kolezanka byla na wycieczce w Nowej Zelandii - i powiedziala, ze w sumie niewiele sie rozni od OR. Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: zdjecia, faza 4 28.06.16, 10:29 Tutaj chyba musze zaprotestowac. NZ jest dla mnie najdziwniejszym miejscem na swiecie. Nic sie do takowego nie porownuje. Moze jest podobne do OR ale ma tez Alpy, do ktorych wszystko w EU moze sie rumienic. Ma fiordy gdzie Skandynawia sie tez rumieni. Do tego wszystkiego wulkany, gdzie takich nie ma nigdzie. NZ jest wiec wyjatkiem nieporownywalnym do niczego. Mnie sie tylko skojarzylo w zwiazku ze zdjecia zamieszczonymi aby porownywac US do czegos, bo sobie zdaje sprawe, ze US z cala gama przyrody jest tez nie do porownania. Zachecam do podrozy do NZ. To jest cos. Odpowiedz Link
ania_2000 Re: zdjecia, faza 4 28.06.16, 16:45 Nie wiem nie bylam - baaaardzo chetnie sie wybiore:) Kanie - jezeli ma wulkany, gory, i fiordy - naprawde brzmi to jak Northwest w USA i BC Canada:) Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: zdjecia, faza 4 29.06.16, 04:46 Buuu, myslalam, ze NZ jest takie unikalne... W takim razie zazdroszcze Wam Northwest. Odpowiedz Link
ania_2000 Re: zdjecia, faza 4 30.06.16, 00:50 eee tam - Kanie, wszystko jest wzgledne. Na jednym robi wrazenie cos co po drugiej osobnie splynie niezauwazalenie. New Zealand bez watpienia jest unikatowa i nie do podrobienia - a w zaleznosci od tego kto to wiedzial mamy inne obrazy:) Wszystko ma swoje wady i zalety. Syn z fiance juz sie pakuja? Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: zdjecia, faza 4 30.06.16, 06:11 W ten poniedzialek przylatuja najpierw do nas na kilka dni. Rozumiem, ze wylatuja do USA 10-tego? Nie wiem juz sama... Zazwyczaj lataja wszedzie z bagazem podrecznym...haha Nie wiem jak to robia ani po kim maja. Pakowac sie pewnie beda 9-go. Ile to zabiera 3 pary majtek, skarpet, tyle samo podkoszulek i spodni. Hipsters. Najwiekszym problem to bylo znalesc kogos kto by robil jego prace. Z kumplami prowadza agencje, ktora projektuje i robi strony internetowe. W porywach pracuje ich juz do 10-ciu. Wciaz maly biznes ale juz zbyt duzy aby olac klienta. To zajelo mu chyba ze dwa lata aby przygotowac. Odpowiedz Link
ania_2000 Re: zdjecia, faza 4 30.06.16, 16:56 Fajnie maja nasze dzieci - moga sobie podrozowac po swiecie bez problemow:) Z plecakiem w swiat:) Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: zdjecia, faza 4 08.07.16, 11:53 Dzieciaki leca do Vancouver, gdzie maja zamiar sie zatrzymac na 4 min. Moze 5-6 dni max? Mysla, bo planuja zlapac prom z Vancouver do Victorii i tam posiedziec dzien lub dwa, zanim poplyna w dol do Seattle. W Seattle musza odebrac wynajety samochod 18-go. Pomiedzy jest wiec miejsce na zmiany. Odpowiedz Link