Dodaj do ulubionych

OSTRZEGAM PRZED LINIAMI LONTICZYMI LOT!!!

17.06.20, 21:21
tutaj tez na wszelki wypadek wkleje moj tekst z facebooka:

wczoraj rano zabuchowalam loty Zurych-WaWa-Gdansk na 5. lipca i z powrotem na 12-go.W poludnie otrzymalam potwierdzenie oraz informacje z karty kredytowej, ze pieniadze zostaly przez LOT odciagniete. Dzisiaj o 17-tej LOT skasowal moje loty proponujac mi voucher badz wybranie innego terminu, opcji zwrotu pieniedzy nie ma. To jest ukartowane oszustwo, by wyludzic kase.
Obserwuj wątek
    • ania_2000 Re: OSTRZEGAM PRZED LINIAMI LONTICZYMI LOT!!! 17.06.20, 22:34
      Bydlo. Podali powod?
      Ale kloc sie, bo wydaje mi sie ze jest jakies prawo unijne, ktore zmusza linie lotnicze do oddania kasy - a nie voucheru. tylko trzeba tam zadzwonic do nich.
      Pisze to dlatego, ze u mnie byla podobna sytuacja, ale z Condorem. Kupilismy bilety do PL, ktore jak wiadomo zostaly skasowane ze wzgledu na Covid. I nie dostalismy zwrotu kasy tylko vouchers. Ale maz ktoregos dnia wzial sie w kupe i zadzwonil - i powiedzial, ze nie chcemy voucherow, tylko zwrot pieniedzy. Oddali.

Druga opcja - dzwon do credit card i tam powiedz ze chcesz zwrot pieniedzy.
      • xurek Re: OSTRZEGAM PRZED LINIAMI LONTICZYMI LOT!!! 17.06.20, 22:53
        ten bilet kupilam wczoraj. potwierdzili lot, skasowali kase i wyslali mi anulacjie dzisiaj. Weszlam na ich strone - mozesz zabukowac lot w tym samym dniu, tylko o innej godzinie....

Wyslalam ostrzezenie nia forum facebookowym "Polacy w Szwajcarii" i jest juz ponad 20 osob wykiwanych w ten sam sposob..... Na moim normalnym koncie tez potwierdzila te praktyke jedna osoba. Robia to specjalnie, by wyludzic pieniadze

A tutaj wklejam argumentacjie:

Dzień dobry,
        ..
        Informujemy, że z dniem 1 lipca 2020 Polskie Linie Lotnicze LOT rozszerzą siatkę połączeń o rejsy międzynarodowe. Ze względów epidemicznych rozkład lotów opracowany do 14 lipca 2020 obejmuje przede wszystkim rejsy do krajów Strefy Schengen oraz popularne destynacje wakacyjne. Kolejne kierunki będą przywracane stopniowo, tym samym Twój rejs został anulowany.

Pasażerowie, którzy posiadają bilety na odwołane rejsy mogą w dalszym ciągu skorzystać z nowych, elastycznych zasad wymiany biletu, w tym m.in. zamiany wartości biletu na voucher, ważny nawet przez okres 2 lat na wszystkie połączenia LOT-u. W ramach elastycznej zmiany biletu możesz także wybrać inny termin lub trasę lotu, korzystając z dodatkowych benefitów.

Z podjęciem decyzji nie musisz się spieszyć. Wymiany biletu na voucher lub wyboru nowego lotu możesz dokonać przez rok od daty zakupu oryginalnego biletu.  
        Zapoznaj się z wybranymi możliwościami jakie dla Ciebie przygotowaliśmy:
        • minniemouse Re: OSTRZEGAM PRZED LINIAMI LONTICZYMI LOT!!! 18.06.20, 04:19
          I nikt nie jest winny, i nie ma osoby za to odpowiedzialnej, prawda...?
          • maria421 Re: OSTRZEGAM PRZED LINIAMI LONTICZYMI LOT!!! 18.06.20, 08:33
            Masz prawo do odzyskania pieniedzy za bilet:

www.radiozet.pl/Podroze/Koronawirus-i-odwolany-lot.-Czy-pasazerom-nalezy-sie-odszkodowanie
    • roseanne Re: OSTRZEGAM PRZED LINIAMI LONTICZYMI LOT!!! 18.06.20, 15:02
      m ma dokladnie to samo, podeslalam mu twoje posty...
      tylko czyta i lapie sie za glowe jak koms sie wciaz udaje tylu ludzi naciagnac na darmowa pozyczke bezterminowa!!!
    • luiza-w-ogrodzie Re: OSTRZEGAM PRZED LINIAMI LONTICZYMI LOT!!! 19.06.20, 03:04
      Az trudno uwierzyc ze firma tej wielkosci i o tak dlugiej historii zdecydowala sie na wyludzanie pieniedzy w ten sposob. Zanim oddadza pieniadze za bilety minie jakis czas, w ciagu ktorego moga ta forse wprowadzic w obrot i zarobic na odsetkach.

Konkurencja pewnie robi to samo. Az strach pomysled o podrozach lotniczych. Po Europie mozna jeszcze poruszac sie samochodami. autobusami i pociagami, ale kto planuje podroz miedzykontynentalna ten nie ma wyboru, musi sie zdac na linie lotnicze.
    • akawill Re: OSTRZEGAM PRZED LINIAMI LONTICZYMI LOT!!! 07.10.20, 17:19
      Ostrzegam ogólnie przed LOT-em. Nie tak dawno uważałem że świetnie że mają tyle bezpośrednich lotów z Chicago do Krakowa, ceny dobre, nie mają osobnych opłat za bagaże tak jak wszystkie inne linie, no to super.

No ale... Miałem bilet na czerwiec, lot został odwołany. LOT podał opcje, między innymi na zmianę terminu na przyszły rok, którą wybrałem. LOT przyjął wniosek, ale nie wydał nowego biletu, mimo że nowa data widniała w grafiku, więc powinno być automatycznie. Czekałem blisko dwa miesiące na nowy bilet - bez rezultatu. Więc chciałem wysłać wiadomość e-mail. I tu okazuje się że nie ma adresu. lot_info@lot.pl nie działa. Innego nie widać mimo starannego szukania. Jak to możliwe, żeby nie było kontaktu elektronicznego? Więc dzwonię. Numer telefonu podobno w Chicago, ale kierunkowy 212 więc jednak Nowy Jork. Dziwne, ale w sumie nieważne. Dzwonię... skorzystałem z porady i wybieram opcję po angielsku (podobno czekanie trwa krócej niż godziny w przypadku polskojęzycznego rozmówcy). Wyjaśniam sytuację i okazuję się że moja opcja zmiany terminu nie istnieje i że mogę dostać voucher albo zwrot pieniędzy. Próbuję wyjaśnić, że dostałem potwierdzenie wniosku, że była taka możliwość - na nic. Obawiając się, że voucher może być g...err...mało warty wybieram zwrot pieniędzy. Informują mnie że potrwa 3 miesiące. Drapię się w głowę jak to możliwe, że tak długo, ale nic, macham ręką. Po skończonej rozmowie, w minutę później mam telefon z LOT-u z Warszawy - ten sam pan zapomniał wspomnieć o szczególe, z mojego punktu widzenia zupełnie nieistotnym. Czy muszę dodać, że słaby angielski i ... słabe szkolenie obsługi klienta. I z Warszawy? To w Nowym Jorku też nie mają biura? Mam wrażenie, że gdyby mieli biuro w Indiach i stamtąd obsługę, byłoby lepiej.

Jest problem. W międzyczasie zlikwidowałem kartę kredytową, którą dokonałem zakupu, a LOT będzie zwracał na tą kartę. Pojawia się myśl, żeby poprosić LOT o zwrot na inną kartę albo czekiem i od razu mam wątpliwości czy to będzie możliwe. Ręka opada. Kurcze, dużo pieniędzy. Dzwonię do Citibank, żeby przywrócić kartę. Niestety nie mogą bo za długo była nieważna, ale informują mnie że to nie przeszkodzi w przyjęciu pieniędzy i przesłaniu mi czekiem. Minuta przez telefon z szybkim rezultatem i to lepszym od spodziewanego.

I tu refleksja: psiocząc na to i tamto w Jusa, najwyraźniej zapominam, że pewne sprawy działają tu naprawdę dobrze. A nie wszędzie tak jest. No i popełniam błąd oczekiwania pewnych standartów.

Ciągle czekam na odpowiedź od problemy_techniczne@lot.com w sprawie aktualnego adresu e-mail. Minęło 5 dni. Doczekam się? Spojrzałem na Internet co ludziska piszą o ich doświadczeniach. Włosy się jeżą. I myśl - jeszcze nie dostałem tych pieniędzy; czy dostanę? Nie mam zamiaru stawiać się w podobnych sytuacjach w przyszłości co oznacza rezygnację ze wszystkiego z szyldem LOT.

Jak to było: czego i Wam życzę.
      • jutka1 Re: OSTRZEGAM PRZED LINIAMI LONTICZYMI LOT!!! 10.10.20, 00:22
        Akawillu, niestety przeczołgali Cię przez klasykę gatunku "Covid-LOT = kupa łajna". Czytałam o tym w różnych miejscach na necie, i współczuję. Szlag mnie tylko trafia. :-/
        • roseanne Re: OSTRZEGAM PRZED LINIAMI LONTICZYMI LOT!!! 10.10.20, 02:32
          Tia... obiecane "wauczery" za odwolany lot z marca ciagle sie u M nie pojawily
          • kan_z_oz Re: OSTRZEGAM PRZED LINIAMI LONTICZYMI LOT!!! 10.10.20, 03:30
            To ostrzezenie to obecnie mozna juz dodac do wielu innych linii lotniczych. Przeciez wiadomo, ze czesc padnie.
            Virgin tutaj poddala sie do administarcji i nie sadze aby zwrocili za bilety. Zrobili to na samym poczatku.
            Qantas z Jetstar, ktory jest tania wersja Qantas sie utrzymuje dzieki ciezkim dotacja rzadu.

Sprzedaja pizamy, wino, ubezpieczenia oraz loty wirtualne. Jak dlugo? Kto wie.

Zamkniete granice z Vanuatu, Tonga, NZ, QLD, WA, wszystkimi wyspami prawie wokol Australii. Viktoria w izolacji od 3-ch miesiecy.
            Jakie bilety lotnicze.
    • ertes Re: OSTRZEGAM PRZED LINIAMI LONTICZYMI LOT!!! 13.05.21, 20:12
      Nigdy wiecej nie kupie biletu na te linie.
      Takiego dziadostwa nie widzialem juz dawno.

• ertes Re: OSTRZEGAM PRZED LINIAMI LONTICZYMI LOT!!! 13.05.21, 20:20
        W styczniu 2020 przyleciala tesciowa. Miala odleciec 2 lipcu.
        Zostala oczywiscie dluzej. Miala odleciec w czerwcu 2021.
        Lot pozwolil bez problemu zmienic bilet.
        W marcu dostalem wiadomosc ze lot jest odwolany a poniewaz nie odebralem od nich telefonu to nie mozna przebukowac. Email dostalem o 5 rano naszego czasu. Nikt nie dzwonil.
        To nie te czasy ze mozna takie kity wciskac.
        Wyslalem wiec wedlug instrukcji prosbe o refund. Cisza...
        Dzis probowalem zadzwonic do LOT. Numer w Nowym Jorku. Informacja ze maja za duzo telefonow i sie rozlacza...

No zesz k***a ...
        • xurek Re: OSTRZEGAM PRZED LINIAMI LONTICZYMI LOT!!! 13.05.21, 20:27
          mnie kase oddala karta kredytowa, ktorej musialam podpisac, ze sie w moim imieniu moga z LOTem uzerac.
        • roseanne Re: OSTRZEGAM PRZED LINIAMI LONTICZYMI LOT!!! 13.05.21, 21:18
          wspolczuje klopotu
      • ertes Re: OSTRZEGAM PRZED LINIAMI LONTICZYMI LOT!!! 17.05.21, 20:15
        Troche sie zrehabilitowali. Oddali kase.
        Coprawda odpowiedzieli dopiero po 4ch dniach ale dobre i to.
        • roseanne Re: OSTRZEGAM PRZED LINIAMI LONTICZYMI LOT!!! 17.05.21, 22:50
          No... To się rozumie...
    • skynews Re: OSTRZEGAM PRZED LINIAMI LONTICZYMI LOT!!! 19.05.21, 01:53
      Krzyczący tytuł wątku jest super, też bym się wściekł i nie ma takiej opcji żebym im odpuścił - zwrot i jeszcze
      odszkodowanie (i to pięciocyfrowe) !

Ale, ale...LOT to jeszcze nie jest najgorszy - w końcu z opóźnieniem ale jednak zwracają pieniądze.
      To jest skandal ale tak postanowiono: KE zachęcała nawet europejskie airlines do takiej strategii a nagrodą
      miało być zezwolenie na pomoc ze środków publicznych. Chodziło o przetrwanie lockdown'ów za dotacje i pieniądze klientów, którym wciskano vouchery ważne na początek 2 lata . Pisały o tym już w kwietniu 2020 chyba Financial Times i NZZ.
      Np. Lufthansa do końca 2020 r. w/g ZDF (niemiecka tv) zebrała od klientów ca. 2 miliardy € (2 x 1000 milionów !)
      i otrzymała pomoc publiczną w wysokości 30 miliardów € mimo że wartość giełdowa Lufthansy to max. 4 miliardy.
      Pomoc jest nie tylko od rządu niemieckiego: szwajcarskiego i belgijskiego również bo Lufthansa jest właścicielem miedzy innymi Swiss i Brussels Airlines - spółki_córki. Nie udało im się łyknąć LOT'u...jeszcze.

Najlepsze było jak w trakcie programu live w ZDF prowadzący dzwonił na infolinie Lufthansy z pytaniem o zwrot pieniędzy i ciepły, miły kobiecy głos przekierowywał rozmowę dalej do kolejnych miłych z Call Center aż pętla się zamknęła i wszystko wracało do sytuacji wyjsciowej.
      Airlines nie są jedyne...towarzystwa żeglugowe ponaciągały ludzi na jeszcze większe sumy...

• akawill Re: OSTRZEGAM PRZED LINIAMI LONTICZYMI LOT!!! 26.05.21, 19:37
      Mam pytanie do Europejczyków. Nie dotyczy LOT-u ale trochę na temat.

Akawillek został "uziemiony" z CashPoints od Norwegian Airlines. Miał bilety z USA do Londynu, gdy jeszcze Norwegian latał przez Atlantyk przed pandemią (teraz już nie). Zrobił błąd zamieniając koszt biletów na te CashPoints (=voucher) i teraz wygląda że karta kredytowa nie zwróci przez tą zamianę.
      Moje pytanie: czy można jakoś sprzedać prywatnie te CashPoints na jakimś rynku wymiany, jakimś eBay czy czymś takim?
      • jutka1 Re: OSTRZEGAM PRZED LINIAMI LONTICZYMI LOT!!! 26.05.21, 21:45
        Akawillu, nic o takich transakcjach nie słyszałam, ale też niezbyt mnie temat interesował - siłą rzeczy.
        Rozumiem, że Norwegian nie wypowiada sie w temacie?
        • akawill Re: OSTRZEGAM PRZED LINIAMI LONTICZYMI LOT!!! 26.05.21, 23:17
          Norwegian w sumie wygląda dość w porządku, przechodzili reorganizację i w tym czasie nie zwracali pieniędzy i ograniczyli wykorzystywanie CashPoints o czym informowali. Właśnie zobaczyłem, że reorganizacja nawet jakoś poszła - skurczyli się ale bedą dalej latać. Ważność CashPoints przedłużyli do końca 2022. Problem w tym, że latają teraz tylko po Europie i trudno będzie wykorzystać. Chodzi o równowartość 2000 USD.

PS. No chyba żeby jakieś Europe hopping zrobić...
          • jutka1 Re: OSTRZEGAM PRZED LINIAMI LONTICZYMI LOT!!! 27.05.21, 08:46
            No to pozostaje Europe hopping :-)
          • skynews Re: OSTRZEGAM PRZED LINIAMI LONTICZYMI LOT!!! 28.05.21, 02:39
            "Problem w tym, że latają teraz tylko po Europie i trudno będzie wykorzystać. Chodzi o równowartość 2000 USD."

Myślę że Norwegian już raczej nie często wzniesie się w powietrze...
            wprawdzie przedwczoraj CEO Norwegian Jacob Schram w/g norweskiej agencji NTB w oświadczeniu
            giełdowym powiedział że "walcząca o finansowe przetrwanie linia lotnicza pozostawia za sobą miesiące ochrony przed bankructwem ??? i w ten sposób zakończyło się pozyskiwanie kapitału na ratowanie spółki."
            Po tej wiadomości akcje spółki poszły w górę ale przed zamknięciem giełdy znowu zaczęły spadać.
            Oprócz tego koncern dostał zezwolenie sądów w Norwegii i Irlandii na emisje nowych akcji i jednocześnie masowe zwolnienia pracowników oraz sprzedaż samolotów co nie tylko moim zdaniem, jest przygotowywaniem insolvency - kontrolowanego bankructwa.
            Norwegian ma problemy finansowe już od kilku lat: w/g analityków głównie z powodu nieudolnego ząrzadzania a uziemienie Boeing'ów 737 MAX i lockdawn'y doprowadziły praktycznie do upadku.

Moim zdaniem:
            napisz list adresowany do tego CEO J.Schrama z żądaniem zwrotu równowartości 2000 USD do 14 dni
            z opcją przekazania sprawy "kancelarii adwokackiej swojej rodziny" - ważne żeby pismo było adresowane do konkretnej osoby (zawsze tak robię bo dzwonienie do call_center jest bez sensu).
            W praktyce takie pismo trafia do sekretariatu, który przekazuje je do działu prawnego firmy a tam profesjonaliści wiedza co robić - nie chcą ryzykować z powodu stosunkowo niedużej z punktu widzenia koncernu sumy, dodatkowych kosztów postepowania. Najczęściej bardzo szybko kasa jest na koncie...

Jak Norwegian zgłosi do sądu niewypłacalność /bankructwo to nie dostaniesz nic bo zawsze pierwszeństwo mają banki i wielcy wierzyciele...
            • roseanne Re: OSTRZEGAM PRZED LINIAMI LONTICZYMI LOT!!! 28.05.21, 03:17
              Uwaga warta zapisania w kajeciku, w przypadku mozliwych innych przekretow.
              Podziekowal 😀

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka