Dodaj do ulubionych

Koronawirus cz. 6

09.12.20, 20:47
Zle sie dzieje w panstwie Dunskim, znaczycie Helweckim. Kantony sie zbuntowaly i nie chcialy wcielic w zycie "rekomendacji" rzadu federalnego, wiec rzad rozwaza zmuszenie ich do tego od piatku.

Zamkniecie wszystkich istytucji kulturalnych, zamkniecie "wszystkiego" w niedziele, zamkniecie wszelkich sklepow i restauracji o 19:00 i jeszcze pare innych "drobiazgow". Obuzenie jest wielkie, rezygnacja i zdeprymowanie rowniez.

Ja jestem tylko wsciekla. W Szwecji ludzie zyja prawie normalnie i maja taka sama smiertelnosc jak Szwajcaria ze swoimi obostrzeniami badz Austria z calkowitym lockdown. Tylko tym, co zyja, zyje sie lepiej.

I nastepny akt cyrku na temat szczepionki. Pojawil sie ponoc jakis list otwarty bylego CEO Bayersdorf do naszego rzadu, w ktorym ten ponoc zwraca uwage na to, ze szczepionka niesie ze soba ryzyko bezplodnosci. Ani rzad ani ow CEO sie oczywiscie nie wypowiedzieli, za to wszstkie media brzecza jak pszczeli ul.

Tym razem rzad powiedzial wprost, ze nie bedzie zadnych odszkodowan za straty poniesione przez gastronomie, turystyke i handel, wiec oburzenie jeszcze wieksze.

Nowe przepisy maja wejsc w zycie ponoc od soboty, wiec jutro z Zastepca idziemy na byc moze ostatniego mozliwego w tym roku drinka.
Obserwuj wątek
    • ertes Re: Koronawirus cz. 6 09.12.20, 21:00
      U nas dyktator (gubernator) Kalifornii wprowadzil obostrzenia. Bardzo ostre.
      Jak pisalem prawie kazdy szeryf juz za[powiedzial ze nie beda nikogo karac.
      Teoretycznie mamy gidzine policyjna od 22-5. Oczywiscie wszyscy maja gdzies.
      Tutaj Szeryf sasiedniego hrabstwa wypowiada sie o gubernatorze i jego nakazach.

www.facebook.com/RCSD.Official/videos/436879577475063
      • luiza-w-ogrodzie Oczywiscie wszyscy maja gdzies godzine policyjna 10.12.20, 02:41
        ertes napisał:

> U nas dyktator (gubernator) Kalifornii wprowadzil obostrzenia. Bardzo ostre.
        > Jak pisalem prawie kazdy szeryf juz za[powiedzial ze nie beda nikogo karac.
        > Teoretycznie mamy gidzine policyjna od 22-5. Oczywiscie wszyscy maja gdzies.

A u nas wiekszosc nie miala tego gdzies, wiekszosc posluchala premierow stanowych (rzad federalny niestety sie nie spisal), zatrzymano gospodarke i przemieszczanie sie ludzi co wstrzymalo rozprzestrzenianie sie wirusa. Teraz wiekszosc gospodarki wrocila do normy; stany regulowaly otwarcie granic w roznych miesiacach wedlug swoich potrzeb. Obecnie najwieksze ograniczenia dotycza imprez w pomieszczeniach zamknietych, np kluby i restauracje maja limit gosci. Turystyka powoli sie odbija od dna, bo Australijczycy zamiast wyjezdzac na wakacje za granice beda spedzac Swieta i lato w kraju, co chociaz czesciowo zrekompensuje strate dochodow z turystyki zagranicznej. Jest prawie normalnie.

Australia jest spoleczenstwem obywatelskim, ludzie sa w stanie poswiecic swoja wolnosc dla dobra spoleczenstwa jesli rozumieja jak to dziala - a wladze jasno to komunikowaly. To jest roznica miedzy nami i USA, gdzie wolnosc obywatela jest najwazniejsza, niewazne, ze cierpia na tym inni. "Oczywiscie wszyscy maja gdzies" brzmi dla mnie przerazajaco, szczegolnie to "oczywiscie".

Luiza-w-Ogrodzie
        Forum AUSTRALIA
        • ertes Re: Oczywiscie wszyscy maja gdzies godzine policy 10.12.20, 03:33
          Aa no tak, zapomnialem ze Australia jest super duper, inne kraje sa conajwyzej be a juz USA jest super be.

>To jest roznica miedzy nami i USA, gdzie wolnosc obywatela jest najwazniejsza, niewazne, ze cierpia na tym inni. "

Zupelnie, ale to zupelnie nie rozumiesz sytuacji ekonomicznej u ans i skad sie bierze ze ludzie maja to gdzies.
          I zupelnie nie rozumiem co cie tak ma przerazac? Przeciez u was jest prawie normalnie, wiec?
          • luiza-w-ogrodzie Re: Oczywiscie wszyscy maja gdzies godzine policy 10.12.20, 03:42
            ertes napisał:

> Aa no tak, zapomnialem ze Australia jest super duper, inne kraje sa conajwyzej be a juz USA jest super be.

Niczego takiego nie napisalam? Szczesliwie dla nas sie zlozylo ze premierzy stanowi sie spisali, no i mamy mniej stanow, wiec latwiej sie dogadac. A moglo byc inaczej.

> >To jest roznica miedzy nami i USA, gdzie wolnosc obywatela jest najwazniejsza, niewazne, ze cierpia na tym inni. "
            >
            > Zupelnie, ale to zupelnie nie rozumiesz sytuacji ekonomicznej u ans i skad sie bierze ze ludzie maja to gdzies.

Wytlumacz mi to prosze.

> I zupelnie nie rozumiem co cie tak ma przerazac? Przeciez u was jest prawie normalnie, wiec?

Przeraza mnie takie nastawienie ludzi do epidemii, nie to ze moze miec konsekwencje dla Australii.

Luiza-w-Ogrodzie
            Forum AUSTRALIA
            • ertes Re: Oczywiscie wszyscy maja gdzies godzine policy 10.12.20, 07:07
              Luiza, caly czas tak piszesz. Kazdy post gdy wspominasz Australie. Czasami to wychodzi bokiem.
              Poza tym za kazdym razem jak zaczynasz cos pisac w tym watku czy wyborczym to musisz w jakis sposob wyrazic sie negatywnie na moj Kraj. Jest to bardzo nieprzyjemne. To caly czas a propos twoich apeli jako Luiza i jako admin. przeciez nie mozna kazdej dyskusji sprowadzac do "Ameryka jest be" i nie ma wiecej co gadac.
              Ale nieistotne.

Mnie natomiast przeraza ze ludzie daja sie zamknac jak barany bez wlasnej woli. Te wszystkie lockdowny nie widac zeby przynosily jakies wiymierne efekty. Swiat pozamykany a ilosc zarazen wzrasta.
              Ludzie powinny miec wybor. Jesli ja chce isc do restauracji i sie narazac to mam do tego prawo. Jesli ktos chce byc zamkniety to prosze bardzo, niech sie zamyka.
              Oczywiscie ja tez sie boje. Ale to nie znaczy ze ludzie maja tracic dorobek zycia bo komus sie wydaje ze lockdown to jest jedyne rozwiazanie.
              Zreszta te lockdowns nie maja sensu i z innych powodow. Jedne biznesy sie zamyka a inne po drugiej stronie ulicy sa pootwierane.
              Nie, nie tedy droga.

Jedyne rozwiazanie to szczepionka.
              • luiza-w-ogrodzie Re: Oczywiscie wszyscy maja gdzies godzine policy 10.12.20, 09:58
                ertes napisał:

> Luiza, caly czas tak piszesz. Kazdy post gdy wspominasz Australie. Czasami to wychodzi bokiem.

Sorki, ale Australia to kraj ktory najlepiej znam. Nie bede przeciez pisac o Finlandii czy Wietnamie :)

> Poza tym za kazdym razem jak zaczynasz cos pisac w tym watku czy wyborczym to musisz w jakis sposob wyrazic sie negatywnie na moj Kraj. Jest to bardzo nieprzyjemne.

USA piekne jest, szczegolnie stany zachodnie, Waszyngton i Oregon. Natomiast politycznie jest to kraj ktory mnie nigdy nie odpowiadal i dlatego nie chcialam tam sie przeprowadzic. Ty tam mieszkasz to i nie mozesz miec takiego zdania, kazda pliszka swoj ogonek chwali, ja australijski a Ty amerykanski :)

>To caly czas a propos twoich apeli jako Luiza i jako admin. przeciez nie mozna kazdej dyskusji sprowadzac do "Ameryka jest be" i nie ma wiecej co gadac

Jako admin? Mowisz jak Kan.
                Kazda dyskusje sprowadzam do Ameryki? Odpowiadam na posty osob piszacych na watku o koronawirusie, Tobie na temat USA, Xurkowi na temat Szwajcarii, sama pisze o moich doswidczeniach z Australii.

> Mnie natomiast przeraza ze ludzie daja sie zamknac jak barany bez wlasnej woli.
                > Te wszystkie lockdowny nie widac zeby przynosily jakies wiymierne efekty. Swiat pozamykany a ilosc zarazen wzrasta.

Ilosc zarazen wzrasta bo ludzie nie przestrzegaja lockdown a w wielu krajach w ogole go nie ma albo jest czesciowy. U nas byly problemy z tlumami na plazach i wielkimi prywatnymi imprezami na kilkadziesiat i kilkaset osob, dlatego wprowadzono drastyczny lockdown ale jego dlugosc byla zalezna od sytuacji stanowej.

> Ludzie powinny miec wybor. Jesli ja chce isc do restauracji i sie narazac to mam do tego prawo. Jesli ktos chce byc zamkniety to prosze bardzo, niech sie zamyka.

Pracownicy restauracji i ich rodziny niekoniecznie chca sie narazac... pracuja zeby zarabiac pieniadze bo nie ma pomocy rzadowej dla bezrobotnych i malych firm. Ja czy Ty mamy wybor, bo mozemy pracowac z domu, natomiast ekspedienci, pracownicy lokali, sluzby porzadkowe, ratownicze i medyczne wyboru nie maja, musza pracowac i stykac sie z dziesiatkami ludzi dziennie.

> Oczywiscie ja tez sie boje. Ale to nie znaczy ze ludzie maja tracic dorobek zycia bo komus sie wydaje ze lockdown to jest jedyne rozwiazanie.
                > Zreszta te lockdowns nie maja sensu i z innych powodow. Jedne biznesy sie zamykja a inne po drugiej stronie ulicy sa pootwierane.
                > Nie, nie tedy droga.

Alez wlasnie tedy, zeby ograniczyc liczbe zarazen wewnetrznych a dla przekraczajacych granice kwarantanna. Kilka krajow azjatyckich, oraz AU/NZ wlasnie udowodnily ze to dziala.

> Jedyne rozwiazanie to szczepionka.

Owszem, jesli 1. bedzie skuteczna i bez skutkow ubocznych oraz 2. przynajmniej 70% ludzi sie zaszczepi. Co proponujesz zanim szczepionka bedzie dostepna?

Luiza-w-Ogrodzie
                Forum AUSTRALIA
    • ertes Re: Koronawirus cz. 6 09.12.20, 21:16
      A wczoraj dostalismy alert na telefony:

ktla.com/news/california/california-sends-emergency-alert-to-socal-residents-to-warn-public-of-stay-at-home-order/
      • ertes Re: Koronawirus cz. 6 09.12.20, 21:40
        Nawet lewicowy NYT pisze o nas:
        www.nytimes.com/2020/12/09/us/coronavirus-california-outdoor-dining-ban.html

Ludzie zaczynaja sie coraz bardziej buntowac.
    • jutka1 Re: Koronawirus cz. 6 09.12.20, 22:05
      A propos świąt. Pierwszy raz będziemy osobno 24.12: mama u mnie, siostra ze szwagrem, siostrzeńcem, teściową, córką szwagra - u nich. Mama nie chce ryzykować (miała rakowe problemy z płucami, operację 2 lata temu, potem leczenie, i dmucha na zimne), więc decyzja podjęta. Może się jakimś skypem połączymy.

W PL czeski film i nikt nic nie wie.
      Testują mało, zaniżają statystyki - zresztą od miesięcy.
      Przewiduję jako obywatel, bo przecież medykiem ani tym bardziej epidemiologiem nie jestem, że luty i marzec znowu będą ciężkie.
      To o PL, o innych krajach się nie wypowiadam.
      • luiza-w-ogrodzie Koronawirusowe Swieta 10.12.20, 02:25
        jutka1 napisała:

> A propos świąt. Pierwszy raz będziemy osobno 24.12: mama u mnie, siostra ze szwagrem, siostrzeńcem, teściową, córką szwagra - u nich. Mama nie chce ryzykować (miała rakowe problemy z płucami, operację 2 lata temu, potem leczenie, i dmucha na zimne), więc decyzja podjęta. Może się jakimś skypem połączymy.

Osobne Swieta to przykra rzecz, ale chyba lepiej osobno niz w trumnie... Bede tylko z corka, pozniej dojdzie do nas jej chlopak, ktory pracuje do wieczora. A 25 grudnia wstane o 4 rano i bede z Mama jadla Wigilie przez WhatsApp. Mame zaprosila kuzynka, ale ona sie boi pojechac.
    • ertes Re: Koronawirus cz. 6 09.12.20, 22:14
      Dodaje to tutaj bo uwazam ze jest ciekawe.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/hg/vf/9bs6/11uhBpaXGwq6L94zX.jpg
      • ania_2000 Re: Koronawirus cz. 6 10.12.20, 00:26
        W Oregonie.
        Od poczatku pandemii.
        87 tys cases - zarazen. 1082 zgonow.

Zamkniete szkoly caly czas, dzieciaki w domach. Sklepy na polgwizdka, obecnie restauracje tylko takeout - wiele biznesow plajtuje. Fitness club zamkniete caly czas, kina tez - dobrze ze do lasow mozna chodzic. Wejsc do publicznych miejsc - tylko w maseczkach. Gdzie to mozliwe - ludzie pracuja z domu. Zgromadzenia zabronione - oprocz demnostracji

No i tak sie kreci dopoki nie oszalejemy.

Ale ale -jeszcze od 20 stycznia 2021 to tylko zostalo nam100 dni - bo bedzie 100 milionow szczepionek, i bedzie swietlana przyszlosc.
        wiec ja to sobie zapisze w kalendarzu zeby nie bylo.
        chociaz nie wiem czy warto, bo przeciez ( wg. Kana nie dozyjemy lol)
        • ertes Re: Koronawirus cz. 6 10.12.20, 00:43
          Jeszcze czego ja nie rozumiem. Od kilku tygodni wprowadzane sa restrykcje a ilosc zarazen caly czas rosnie.
          To o co to chodzi?
          • roseanne Re: Koronawirus cz. 6 10.12.20, 01:47
            Obostrzenia, by zadzialaly powinny byc spelniane.
            Co z tego, ze kina, resto pozamykane, kiedy urzadza sie imprezy na kilkadziesiat osob
            Mlodziez nie zachowuje odleglosci,
            maski sa wysmiewane
            Ilosc srodka dezynfekcyjnego psikana w sklepach w wiekszosci przypafkow wystarcza na zmoczenie paznokci..

Obostrzenia wstawiane, by chronic seniorow, a ci i tak wola urzadzac "snobirds"

Mlodziez moja tez dzis dostala alerty. Ja nie, bo moj model telafonu nie wspolpracuje.
            " Medical emergency. No visits, no gatherings. Inforcing fines. More police presence"

Cbc wspominalo w weekend, ze moze breakdown lockdown, od 20 .12 do 6.01, jak ferie swiateczne, tylko essencials
            Dzis fearless leader cos przebakiwal, ze od 17go.., moze przerwa szkolna przedluzona, moze cos wiecej dolozy...

Zalecane wietrzenie, juz to widze, zima sie jeszcze na dobre nie zaczela...
            • ertes Re: Koronawirus cz. 6 10.12.20, 02:03
              I ja sie nie dziwie ze nie przestrzegaja.
              Luidzie musza jakos zyc. Biznesy nie moge sie po prostu znowu zamykac.
              Niestety trzeba poniesc ryzyko.

Co to znaczy "urzadzanie snobirds" ?

Jesli chodzi o srodki dezynfekujace to u nas tego jest wszedzie pod dostatkiem i w kazdym miejscu.
              • roseanne Re: Koronawirus cz. 6 10.12.20, 02:30
                snow birds, sorry - wylot w cieplejszy klimat na kilka tygodni, badz miesiecy nawet, rowniez w tereny bardziej zagrozone

choc akurat teraz plaza jest moim zdaniem lepszym rozwiazaniem niz niewietrzone ciasne pomieszczenie ( nie ma pieniedzy na ogrzanie, to nie ma i wietrzenia przeciez)

srodki dezynfekujace - sa , wszedzie, ale w niektorych punktach stoi sobie zatrudniona osoba i psika na lapki, ledwo ledwo...

owszem, w warunkach domowych mydo zwykle zupelnie wystarczy :)

do normalnych obostrzen nie mam zastrzezen. gdyby kazdy stosowal sie do odleglosci maseczki i mycia rak wiele by to zmienilo
                no ale sie nie stosuja, stad wyolbrzymianie , zamykanie itd itp - ktore tylko powoduje narastajaca niechec i wrecz odwrotne zachowania
                • ertes Re: Koronawirus cz. 6 10.12.20, 02:51
                  Resorty w Meksyku pootwierane wiec co sie dziwic...tym bardziej za za pol darmo.
                  Sam bym wolal jechac do Meksyku niz nasza ostatnia wycieczka na zimna polnoc Kalifornii ;)
                  Ale, skorzystalem z tanich biletow lotniczych ($150) i mam zabukowany Meksyk w przyszlym roku. Tym razem wracamy na dluzej do Tulum.
                  • ania_2000 Re: Koronawirus cz. 6 10.12.20, 02:56
                    No wlasnie - ceny w Meksyku all inclusive tak kusza!!!, tez patrzylismy na Rivera Maya, ale jednak nie. Niestety. Nie ryzykujemy.
                    Jednak dopoki sie nie zaszczepimy to na zadne tego typu wyjazdy nie bedziemy jezdzic.
                    A taka szkoda :(((, och, normalnie dupke sciska jak patrze na te plaze i te wode, ze plakac sie chce. no coz:(((
                    • ertes Re: Koronawirus cz. 6 10.12.20, 03:07
                      My mamy czas: Thanksgiving 2021.
                      Wyjazd do pln CA byl planowany od zeszlego roku wiec pandemia tu nic nie zmienila.
                      Latamy Volaris z Meksyku i czesto maja duze obnizki ale trzeba planowac na mniej wiecej rok przed i lapac niskie ceny jak tylko sie pokaza.
                      Ten sam cel z LA kosztuje kilkaset dolarow w porownaniu.
                      Do LAX mamy 60 mil a do lotniska w Meksyku 85... Oszczednosc to 1000-1500 dolarow na 3 osoby.
          • minniemouse Re: Koronawirus cz. 6 18.12.20, 02:53
            ertes napisał:
            Jeszcze czego ja nie rozumiem. Od kilku tygodni wprowadzane sa restrykcje a ilosc zarazen caly czas rosnie.
            > To o co to chodzi?

nie no, teraz to mnie już wpieniłeś - jak to, czego nie rozumiesz? sam - osobiście - napisałeś ze wprowadzane (ostre, w twojej własnej Cali) obostrzenia, restrykcje ludzie maja po prostu w dupie. to o co tu ma chodzić? niby?

Minnie
      • luiza-w-ogrodzie Ze statystykami zgonow w USA jest nieco inaczej... 10.12.20, 00:47
        ertes napisał:

> Dodaje to tutaj bo uwazam ze jest ciekawe.

A ja powtorze z poprzedniego watku, ze nic ciekawego w tym nie ma poza statystycznym analfabetyzmem tworcy, ktory porownuje caloroczne statystyki z poprzednich lat do 9 miesiecy 2020 czyli jablka do pomaranczy :). Do konca roku od daty tego zestawienia sa jeszcze dwa miesiace, do tego rejestracja swiadectw zgonu trwa kilka tygodni. Prawdziwe dane co do calkowitej liczby zgonow w USA w 2020 beda znane dopiero pod koniec stycznia 2021 czyli w kwartal po dacie cytowanego przez Ciebie zestawienia. Wiecej tutaj: No one can know for sure what will happen in the future, but we can verify that the original claim is false.

Poza tym lepsze do porownan sa statystyki relatywne, np. liczba zgonow na 1000 mieszkancow (popatrz na obrazek i na www.macrotrends.net/countries/USA/united-states/death-rate ).
        Oczywiscie na pelne statystyki za 2020 trzeba bedzie poczekac do konca stycznia 2021, ale juz teraz widac ze w USA liczba zgonow na 100 mieszkancow zwieksza sie od 2013 roku, co jest spowodowane starzeniem sie spoleczenstwa, wzrastajaca otyloscia i zwiazanymi z nia przewleklymi chorobami, pogarszajacym sie dostepem do darmowej sluzby zdrowia i wzrostem liczby zgonow poprzez zastrzelenie. Cwierc miliona zgonow (jak dotad) spowodowanych koronawirusem na pewno nie poprawi wyniku.

Tu powtarzam dedykacje dla domoroslych statystykow i matematykow:

Luiza-w-Ogrodzie
        Forum AUSTRALIA
        • ertes Re: Ze statystykami zgonow w USA jest nieco inacz 10.12.20, 01:42
          Hmm, nawolujesz do spokoju na forum a piszesz taki agresywny post.

Przeciez mozemy chociaz tu normalnie porozmawiac.

Anyway, najnowsze dane wedlug CDC sa tutaj:
          www.cdc.gov/nchs/nvss/vsrr/covid19/index.htm
          Wedlug tego w do 5 grudnia 2020 zmarlo w USA 2mln 700 tys osob.

Ja nie jestem zadnym znawca ani statystykiem wiec dlatego wrzucilem to zdjecie i napisalem ciekawe.
          Co najwyzej jestem domoroslym znawca...
          I moimi domoroslymi oczami widze ze tam jest jak wol napisane w 2020 do Nov 16th co sie zgadza ze strona CDC. Ty piszesz o 9ciu miesiacach wiec chyba sie pomylilas gdyz jest to 10 i pol miesiaca, i tym bardziej nie jest napisane ze to statystyka za caly 2020 rok.
          • ertes Re: Ze statystykami zgonow w USA jest nieco inacz 10.12.20, 01:44
            Dodam jescze ze jesli odejmieny 250tys zmarlych na covid to wychodzi znacznie mniej.
            Oczywiscie ze dane za caly rok beda znane za miesiac ale watpie zeby zmarlo kolejne 100tys na sam covid.
            I dlatego wedlug mnie jest to ciekawe zestawienie.
          • luiza-w-ogrodzie Re: Ze statystykami zgonow w USA jest nieco inacz 10.12.20, 02:20
            ertes napisał:

> Hmm, nawolujesz do spokoju na forum a piszesz taki agresywny post.

Dlaczego uwazasz ze moj post byl agresywny? Przedstawilam powody dla ktorych uwazam ze wyliczenia z obrazka jaki pokazales sa mylne. Chodzi Tobie o filmik o znajomosci podstaw matematyki? Przypomnial mi sie w zwiazku z mylnymi interpretacjami statystyk, jak i przypomnialo mi sie wydarzenie sprzed kilku lat: znajoma, ktora zapytalam o to, jakie jest prawdopodobienstwo ze jutro spadnie deszcz, odpowiedziala mi: "No jak to jakie? 50% - albo deszcz spadnie, albo nie!" :) Wtedy mnie to zatkalo totalnie, bo uswiadomilam sobie ze ludzie nie rozumieja podstawowych metod rachunku prawdopodobienstwa, czegos, co jest w zyciu bardzo przydatne.

> I moimi domoroslymi oczami widze ze tam jest jak wol napisane w 2020 do Nov 16th co sie zgadza ze strona CDC. Ty piszesz o 9ciu miesiacach wiec chyba sie pomylilas gdyz jest to 10 i pol miesiaca,

Nie pomylilam sie, dane za caly 2020 beda dostepne dopiero pod koniec stycznia ze wzgledu na miesieczne opoznienia w rejestrowaniu zgonow. Czyli dane z obrazka pokrywaja 9 i pol miesiaca, bo w polowie listopada zarejestrowane sa wszystkie zgony mniej wiecej do polowy pazdziernika.

>i tym bardziej nie jest napisane ze to statystyka za caly 2020 rok.

Nie jest napisane, ale porownuje sie dane z niepelnego 2020 z danymi za pelne lata poprzednie, z komentarzem w stylu "jaka pandemia?", co wiekszosc ludzi odbierze jako dowod na spadek liczby zgonow w 2020. To tak, jakbys powiedzial ze w 2020 (do polowy listopada) zarobiles mniej pieniedzy niz w 2019, wiec Twoje zarobki spadly z roku na rok (mam nadzieje ze nie!)

Pisalam w innym poscie o statystykach zgonow w Australii w 2020 i jak sie zmienily. Dotad na COVID zmarlo 908 osob, ale na przyklad z powodu przestrzegania izolacji, mycia rak itp zgony z powody grypy spadly do poziomu kilku procent w porownaniu z latami poprzednimi, zmniejszyla sie tez liczba zgonow w wypadkach drogowych bo byl zakaz wychodzenia z domow poza koniecznymi zakupami (wszystkie dane porownane do tego samego okresu w poprzednich latach). Wstrzymano tez imigracje.

Netto wychodzi na to ze zmiejszyla sie liczba zgonow! Oczywiscie nie wiadomo jeszcze jak zmienily sie statystyki zgonow z powodu chorob nowotoworowych i przewleklych, zaniedbanych bo ludzie bali sie isc do lekarza/szpitala (szpitale byly caly czas czynne, na kilka tygodni wstrzymano tylko procedury medyczne nie ratujace zycia, np, kosmetyczne, operacje zacmy czy wymiane stawu biodrowego). Te informacje beda dostepne chyba w lutym. I jak juz pisalam, lepiej porownywac relatywne statystyki, czyli w przeliczeniu na 1000 albo 100,000 mieszkancow.

Warto bedzie sie przyjrzec jak zmienily sie podobne statystyki w USA, czy np w pewnych kategoriach smiertelnosc spadla co moze czesciowo kompensowac liczbe zgonow spowodowanych koronawirusem. BTW, od 16 listopada (data w Twoim obrazku) w USA znacznie zwiekszyla sie dzienna liczba zgonow na COVID bo przyszla druga fala pandemii. 16 listopada zmarly 682 osoby, ale juz od 18 listopada umieralo ponad 1000 osob dziennie, ponad 3000 tylko 3 grudnia.

Wlasnie naszla mnie refleksja ze fajnie sobie dyskutowac statystyke na forum, gdzie wszyscy jestesmy zdrowi i zarabiamy. Pewnie inaczej (albo wcale) bym pisala, gdyby moja Mama zmarla na COVID...

Luiza-w-Ogrodzie
            Mówił Kon Fu Tse: Chcesz być szczęśliwy kilka chwil? Upij się. Kilka lat? Ożeń się. Całe życie? Załóż ogród...
            • ertes Re: Ze statystykami zgonow w USA jest nieco inacz 10.12.20, 02:46
              Ok, ale nie bardzo widze co ty chcesz udowodnic? Ze bedzie duzo wiecej zgonow bo covid?
              Nie bardzo rozumiem.

I nie zgadzanm sie twoim twierdzeniem ze to jest wszystko opznione. Link ktory pomijasz pokazuje ze dane zostaly uaktualnione 9 grudnia i sa podane do 9 grudnia.

261 tys zmarlych na covid. To wszedzie podaja wiec liczba jest aktualna.
              2703000 zmarlych ogolnie do 9 grudnia.
              To nie zadne domorosle statystyki analfabety jak mnie nazwalas tylko dane rzadowej agencji.
              Powtorze wiec ze dla mnie ciekawe jest to ze w tym roku mimo pandemii wyglada na to umrze mniej osob niz w 2019 roku.
              A propos grypy to w najgorszym roku u nas chyba 2017??? zmarlo 61 tys osob. Jakby tyle dodac to i tak bedzie mniej niz w 2019.
              Caly krzyk zwiazany z pandemia wskazywalby na to ze zgonow bedzie niewspolmiernie wiecej niz w poprzednich latach a tak nie jest.
        • xurek Re: Ze statystykami zgonow w USA jest nieco inacz 10.12.20, 11:13
          A ja powtorze z poprzedniego watku, ze nic ciekawego w tym nie ma poza statystycznym analfabetyzmem tworcy, ktory porownuje caloroczne statystyki z poprzednich lat do 9 miesiecy 2020 czyli jablka do pomaranczy

A ja sie sprzeciwie i stwierdze, ze Twoja wypowiedz to bardzo wyniosla i obrazliwa demagogia usilujaca zdyskretytowac poziom intelektualny adersarza 😊

Tabelka Ertesa nie jest porownaniem. W porownaniu sie porownuje, czyli pokazuje indeksy, faktory, procenty czy inne takie. Tabelka jest zestawieniem i to calkiem rzetelnym, gdyz podaje wszystkie zrodla, lacznie z okresem walidacji danych 2020. Tak wiec nie porownuje jablek z pomaranczami, tylko stawia jak w sklepie warzywnym skrzynke pormaranczy obok skrzynki jablek.

Gdyby jednak pokusic sie o interpretacje i zrobic z owego zestawienia porownanie, to okazuje sie, ze kierunek, w ktorym zinterpretowal ja Ertes jest znacznie bardziej prawdopodobny niz kierunek, w ktorym probojesz zinterpretowac ja Ty. Nawet jezeli okroisz okres porownawczy z 10 do 9.5 miesiecy to Diff. Ix. wyjdzie i tak zupelnie porownywalny z poprzednimi latami,

Wiec nie wiem kto tutaj jest tym statystycznym analfabeta ale za to wiem, ze tego typu epitety nie wnosza do zadnej dyskusji nic dobrego. Dlatego proponuje w przyszlosci porzucic ad personam na korzysc ad rem. Szczegolnie w tak polaryzujacym temacie jak ten kowidowy. W koncu chyba kazdemu powinno chodzic o przekonanie a nie obrazanie strony przeciwnej?

Amen.
          • luiza-w-ogrodzie Re: Ze statystykami zgonow w USA jest nieco inacz 10.12.20, 11:57
            xurek napisała:

> A ja sie sprzeciwie i stwierdze, ze Twoja wypowiedz to bardzo wyniosla i obrazliwa demagogia usilujaca zdyskretytowac poziom intelektualny adersarza 😊

Skadze, pisalam o tworcy tabelki, a nie adwersarzu, czyli Ertesie. Tabelka sugerowala, ze w 2020 bedzie mniej zgonow niz w poprzednich latach (mimo niekompletnosci danych) i komentowala "To gdzie ta pandemia". Dlatego sie przyczepilam do tabelki, nie do Ertesa.

>
            > Tabelka Ertesa nie jest porownaniem. W porownaniu sie porownuje, czyli pokazuje indeksy, faktory, procenty czy inne takie. Tabelka jest zestawieniem i to calkiem rzetelnym, gdyz podaje wszystkie zrodla, lacznie z okresem walidacji danych 2020. Tak wiec nie porownuje jablek z pomaranczami , tylko stawia jak w sklepie warzywnym skrzynke pormaranczy obok skrzynki jablek.

OK, zgadzam sie, tyle ze komentarz pod tabelka "Gdzie jest ta pandemia" z gory sugerowal ze w 2020 spadla liczba zgonow.

> Gdyby jednak pokusic sie o interpretacje i zrobic z owego zestawienia porownanie, to okazuje sie, ze kierunek, w ktorym zinterpretowal ja Ertes jest znacznie bardziej prawdopodobny niz kierunek, w ktorym probojesz zinterpretowac ja Ty. Nawet jezeli okroisz okres porownawczy z 10 do 9.5 miesiecy to Diff. Ix. wyjdzie i tak zupelnie porownywalny z poprzednimi latami,

Nie sugerowalam, ze w 2020 bedzie wiecej zgonow niz w poprzednich latach, ale ze nie lubie pracowac z niepelnymi danymi i zeby poczekac do konca stycznia az beda dostepne statystyki zgonow za rok 2020. Dlatego czepialam sie ze dane za 2020 nie powinny byc zestawiane przed skompletowaniem. Swoja droga ciekawa jestem, co wyjdzie, czy np. wzrosnie procent zgnow z powodu zaniedbanych chorob przewleklych i niezdiagnozowanych zawalow i wylewow.

> Wiec nie wiem kto tutaj jest tym statystycznym analfabeta ale za to wiem, ze tego typu epitety nie wnosza do zadnej dyskusji nic dobrego.

Pojecia "statystyczny analfabetyzm" uzylam wobec poppulacji w ogolnosci (a nie wobec Ertesa!), podajac nawet anegdotke o mojej znajomej i jej przewidywaniach pogody. Uwazam ze powinno sie uczyc dzieciaki teorii prawdopodobienstwa oraz podstaw interpretacji statystycznych, czego nie widze w tej chwili w zadnym systemie szkolnictwa jaki znam.

>Dlatego proponuje w przyszlosci porzucic ad personam na korzysc ad rem. Szczegolnie w tak polaryzujacym temacie jak ten kowidowy. W koncu chyba kazdemu powinno chodzic o przekonanie a nie obrazanie strony przeciwnej?

Nie mialam intencji nikogo obrazac ani leciec po ad personam, jesli tak to zostalo zrozumiane, to mam ewidentnie problem komunikacyjny.

> Amen.

Peace and hapiness, sister :)

Luiza-w-Ogrodzie
            Forum AUSTRALIA
            • xurek Re: Ze statystykami zgonow w USA jest nieco inacz 10.12.20, 13:06
              Nie mialam intencji nikogo obrazac ani leciec po ad personam, jesli tak to zostalo zrozumiane, to mam ewidentnie problem komunikacyjny.

Jak widac z wypowiedzi na watku Ertes wzial do to siebie, ja zrozumialam to jako obraze osoby, ktora stworzyla te tabelke oraz wszystkich, ktorzy uwazaja ja za "sluszna".

wydaje mi sie, ze powinnismy sie wszyscy starac w dyskusjach na drazliwe tematy byc jak najbardziej rzeczowymi i unikac emocjonalnych wpisow.
    • luiza-w-ogrodzie Zle sie dzieje w panstwie Helweckim i nie tylko 10.12.20, 03:08
      xurek napisała:

> Zle sie dzieje w panstwie Dunskim, znaczycie Helweckim. Kantony sie zbuntowaly i nie chcialy wcielic w zycie "rekomendacji" rzadu federalnego, wiec rzad rozwaza zmuszenie ich do tego od piatku.

U nas bylo odwrotnie, stany wprowadzily obostrzenia znacznie surowsze niz federalne dyrektywy i dzieki temu udalo sie wstrzymac rozwoj epidemii.

> Zamkniecie wszystkich istytucji kulturalnych, zamkniecie "wszystkiego" w niedziele, zamkniecie wszelkich sklepow i restauracji o 19:00 i jeszcze pare innych "drobiazgow". Obuzenie jest wielkie, rezygnacja i zdeprymowanie rowniez.

Prawie jak w Australii, tylko tu restrykcje byly ciezsze i malo kto byl oburzony, choc wielu wystraszonych.

> Ja jestem tylko wsciekla. W Szwecji ludzie zyja prawie normalnie i maja taka sama smiertelnosc jak Szwajcaria ze swoimi obostrzeniami badz Austria z calkowitym lockdown.

Nie calkiem jest tak. Szwecja ma 20% wyzsza smiertelnosc na 100,000 mieszkancow niz Szwajcaria (65.6 w Szwecji, 54.6 w Szwajcarii). Druga fala przyniosla znaczne pogorszenie sytuacji w Szwecji, gdzie wprowadzono najsurowsze restrykcje od poczatku epidemii, wiec trudno powiedziec ze ludzie "zyja prawie normalnie".
      Szwedzka konstytucja nie pozwala na wprowadzenie stanu wyjatkowego w czasie pokoju, proces legislacyjny dajacy dodatkowe uprawnienia odpowiednim wladzom wykonawczym jest powolny, wiec w tym kraju zamiast nakazow/zakazow zdano sie na apelowanie do obywateli. Niestety, nie wyszlo to im na zdrowie, Szwecja w tej chwili ma smiertelnosc taka jak UK czy Wlochy w szczycie epidemii.

> I nastepny akt cyrku na temat szczepionki. Pojawil sie ponoc jakis list otwarty bylego CEO Bayersdorf do naszego rzadu, w ktorym ten ponoc zwraca uwage na to, ze szczepionka niesie ze soba ryzyko bezplodnosci. Ani rzad ani ow CEO sie oczywiscie nie wypowiedzieli, za to wszstkie media brzecza jak pszczeli ul.

Szybkie wprowadzenie szczepionki nie pozwala na zaobserwowanie dlugoterminowych skutkow ubocznych. Ja sie chyba nie zaszczepie z tego powodu. Rzad zakupil bodajze szczepionke Pfizera.

> Tym razem rzad powiedzial wprost, ze nie bedzie zadnych odszkodowan za straty poniesione przez gastronomie, turystyke i handel, wiec oburzenie jeszcze wieksze

Nie wiem, czy gdziekolwiek wprowadzono takie odszkodowania. U nas rzad od ponad pol roku placi zasilek dla firm i podwyzszony zasilek dla bezrobotnych, co pozwolilo przetrwac wielu biznesom duzym i malym ale mnostwo zbankrutowalo.

> Nowe przepisy maja wejsc w zycie ponoc od soboty, wiec jutro z Zastepca idziemy na byc moze ostatniego mozliwego w tym roku drinka.

He he, ja od marca kilka razy w miesiacu ide na drinki wylacznie na Zoomie (choc moglabym do restauracji) :) wiec Ty jestes zdecydowanie do przodu w tym temacie.

Luiza-w-Ogrodzie
      Forum AUSTRALIA
      • xurek Re: Zle sie dzieje w panstwie Helweckim i nie tyl 10.12.20, 10:40
        Nie calkiem jest tak. Szwecja ma 20% wyzsza smiertelnosc na 100,000 mieszkancow niz Szwajcaria (65.6 w Szwecji, 54.6 w Szwajcarii).

Zupelnie nie wiem, do czego sie odnosisz, bo jezeli do «ogolnej nie covidowej smiertelnosci» obu krajow to nie rozumiem, po co tutaj o tm mowisz, gdyz nie ma nic do rzeczy.

Jezeli zas mowisz o smiertelnosci «covidowej», to relatywizujac ja o roznice w «smiertelnosci 2019» jest ona w obu krajach taka sama a Twoje liczby wziete niewiadomoskad

Druga fala przyniosla znaczne pogorszenie sytuacji w Szwecji, gdzie wprowadzono najsurowsze restrykcje od poczatku epidemii, wiec trudno powiedziec ze ludzie "zyja prawie normalnie".

Przeczytalas na jakiejkolwiek miarodajnej stronie, jakie dokladnie sa te obostrzenia w porownaniu ze Szwajcaria? Jestem przekonana, ze NIE, wiec ten link to nic tylko pro-pa-gan-da.

Ja za to przeczytalam, co zreszta robie regularnie, zanim sie na jakis temat wypowiem i tutaj wycinek z aktualnych restrykcji:

1: restrykcje WYPOWIADANE SA LOKALNIE I MOGA SIE ZDECYDOWANIE MIEDZY REGIONAMI ROZNIC
        2: Restauracje otwarte jak dlugo chca, max. osob przy stoliku 8, zakaz sprzedazy alkoholu po 22:00
        3: Zakaz zebran wiekszych niz 8 osob (moga sie zmieniac lokalnie) CHYBA ZE JEST TO IMPREZA GDZIE OSOBY SA SADZANE, WTEDY 300!!!!!
        4: NIE MA NIGDZIE NAKAZU NOSZENIA MASEK

TO JA, KOCHANA LUIZO, NAZYWAM PRAWIE NORMALNIE A TY NAJSUROWSZA RESTRYKCJA.

GOD PLEEEAAAASEEEE SAVE HUMAN INTELLECT!!!!!!!
        • luiza-w-ogrodzie Re: Zle sie dzieje w panstwie Helweckim i nie tyl 10.12.20, 12:04
          xurek napisała:

> Zupelnie nie wiem, do czego sie odnosisz, bo jezeli do «ogolnej nie covidowej s
          > miertelnosci» obu krajow to nie rozumiem, po co tutaj o tm mowisz, gdyz nie ma
          > nic do rzeczy.

Kovidowa smiertelnosc na 100,000 mieszkancow. Stad roznica 20% - na 100,000 mieszkancow. Statystyki John Hoskins Centre

> Jezeli zas mowisz o smiertelnosci «covidowej», to relatywizujac ja o roznice w «smiertelnosci 2019» jest ona w obu krajach taka sama a Twoje liczby wziete niewiadomoskad

Nie relatywizowalam w odniesieniu do 2019, porownywalam tylko kowidowa smiertelnosc na 100,000 mieszkancow w obu krajach...

> Druga fala przyniosla znaczne pogorszenie sytuacji w Szwecji, gdzie wprowadzono najsurowsze restrykcje od poczatku epidemii, wiec trudno powiedziec ze ludzie "zyja prawie normalnie".
          >

>
          > Przeczytalas na jakiejkolwiek miarodajnej stronie, jakie dokladnie] sa te obostrzenia w porownaniu ze Szwajcaria? Jestem przekonana, ze NIE, wiec ten link to nic tylko pro-pa-gan-da.

Najsurowsze w Szwecji odkad zaczela sie pandemia, a nie w porownaniu ze Szwajcaria. Artykul jaki przylinkowalam dokladnie wymienia wlasnie to wszystko co strescilas w "wycinku z aktualnych restrykcji" ponizej :)

> Ja za to przeczytalam, co zreszta robie regularnie, zanim sie na jakis temat wypowiem i tutaj wycinek z aktualnych restrykcji:
          >
          > 1: restrykcje WYPOWIADANE SA LOKALNIE I MOGA SIE ZDECYDOWANIE MIEDZY REGIONAMI ROZNIC
          > 2: Restauracje otwarte jak dlugo chca, max. osob przy stoliku 8, zakaz sprzedazy alkoholu po 22:00
          > 3: Zakaz zebran wiekszych niz 8 osob (moga sie zmieniac lokalnie) CHYBA ZE JEST
          > TO IMPREZA GDZIE OSOBY SA SADZANE, WTEDY 300!!!!!
          > 4: NIE MA NIGDZIE NAKAZU NOSZENIA MASEK
          >
          > TO JA, KOCHANA LUIZO, NAZYWAM PRAWIE NORMALNIE A TY NAJSUROWSZA RESTRYKCJA.
          >

Jak wyzej, najsurowsze w Szwecji od poczatku pandemii, nie sugeruje ze sa bardziej surowe niz w Szwajcarii :)

> GOD PLEEEAAAASEEEE SAVE HUMAN INTELLECT!!!!!!!

W moim przypadku wnioskowalabym o to zeby Bozia dala mi lepsze umiejetnosci komunikacji, bo widze wyraznie ze jestem rozumiana zupelnie inaczej niz chcialam :(

Luiza-w-Ogrodzie
          Forum AUSTRALIA
          • xurek Re: Zle sie dzieje w panstwie Helweckim i nie tyl 10.12.20, 13:01
            Kovidowa smiertelnosc na 100,000 mieszkancow. Stad roznica 20% - na 100,000 mieszkancow. Statystyki John Hoskins Centre Nie relatywizowalam w odniesieniu do 2019, porownywalam tylko kowidowa smiertelnosc na 100,000 mieszkancow w obu krajach...

wg. dostepnych mi danych (RKI, BAG) wychodzi zupelnie inny wynikm, czyli taka sama smiertelnosc, jezeli ja zrelatywizowac o faktor "normalnej" smiertelnosci w obu krajach. nie potrafie na tym portalu John Hopkinsa znalezc tych danych, o ktorych Ty mowisz.

jezeli zas chodzi o przytoczenie restrykcji w Szwecji, to jezeli ja pisze w szczegolach jakie sa nowe obostrzenia w Szwajcarii i mowie, ze w porownaniu z tym ludzie w Szwecji zyja prawie normalnie a ty przytaczasz linki, w ktorych sa tylko afekciarskie naglowki o "najsurowszych restrykcjach" a potem same ogolniki, to jak to inaczej zrozumiec?

Sens mojej wypowiedzi byl i nadal jest taki, ze cale te restrykcje, ktorymi nas tutaj katuja i rozwalaja nasza gospodarke nie przyniosly niczego, bo smiertelnosc mamy taka sama jak Szwecja, tyle tylko, ze tam ludzie moga zyc prawie normalnie.

Nadal nie widze, by teza ta zostala podwazona.
    • akawill Re: Koronawirus cz. 6 10.12.20, 18:03
      Parę refleksji z czytania Was.

Pierwsza o wolności. Ertes napisał powyżej (od razu zaznaczam że nie czepiam się samych słów – one tylko zainspirowały): „Ludzie powinny miec wybor. Jesli ja chce isc do restauracji i sie narazac to mam do tego prawo. Jesli ktos chce byc zamkniety to prosze bardzo, niech sie zamyka”. Brzmi sensownie, ja sam w wielu wielu sytuacjach też jestem zagorzałym zwolennikiem wolności. Ale zorganizowane społeczeństwa od dawna inaczej podchodzą do tych zagadnień. Na przykład ograniczenia prędkości na drogach albo posiadania broni palnej. Oraz chyba znacznie lepszy przykład palenia papierosów w miejscach publicznych. Pamiętam jak nowojorskie bary się sprzeciwiały. Nie mam zamiaru argumentować dlaczego i co ma sens a co nie – po prostu piszę, że społeczeństwa ograniczają prawa obywateli do wolności dla jakiegoś tam innego wspólnego dobra. I niekoniecznie oznacza to zamordyzm – choć niektórzy i tak będą to tak traktować. Ciekawym dla mnie były sprzeciwy instytucji katolickich u nas w USA wobec wliczania środków antykoncepcyjnych w planach ich ubezpieczeń zdrowotnych i innych podobnych zarządzeń – że jest to gwałt na ich wolności wyznań religijnych. Ja sobie myślę z polskiego doświadczenia (a jest tego więcej i poważniej na całym świecie), że oni nie wiedzą co to naprawdę znaczy ograniczenie wolności wyznania. No ale ich prawo. Kolejna mała refleksja: nigdy nie spotkałem się z wypowiedzią że 10 przykazań jest ograniczeniem wolności. A przecież jest.

Inna refleksja, która już mnie wcześniej naszła w tych covidowych dyskusjach jest odnośnie priorytetów. Więc u mnie jest to przesunięte w stronę ochrony życia. A wielu ma przesunięte bardziej w stronę ochrony gospodarki. No i na początku wydawało mi się że moje podejście jest powszechne, jest tylko kwestia jak to życie chronić. Teraz widzę, że ludzie mają inaczej i... okay. Oby tylko nie było to wszystko czarno-białe – ja osobiście nie wymagam/oczekuję ratowania każdego życia za wszelką cenę i wcale nie chcę upadku gospodarki.
      • ertes Re: Koronawirus cz. 6 10.12.20, 18:16
        Niewatpliwe jest to dylemat...
        Masz duzo racji w tym co piszesz tylko w tym przypadku powstaje pytanie co jest tym dobrem?
        Zamkniecie calego spoleczenstwa ktorego duza czesc nie odczuwa skutkow finansowych w imie bezpieczenstwa?
        Ale co z ta czescia ktora traci srodki do zycia? Nie twierdze ze to co ja uwzam to najlepsze rozwiazanie, ale wiem na pewno ze nie najgorsze. Na wiosne zamknelismy sie wszyscy w domach z przerazenia. Teraz tez sie boimy ale inaczej. Ostatnio wprowadzane ograniczenia po prostu ida za daleko tym bardziej ze sa bardzo niekonsekwetne.
        Czesc biznesow jest otwarta a po drugiej stronie uklicy zamknieta. To powoduje bunt.
        Nie pomaga tez ze ci co wprowadzaja te ograniczenia sami ich nie przestrzegaja.

>Oby tylko nie było to wszystko czarno-białe – ja osobiście nie wymagam/oczekuję ratowania każdego życia za wszelką cenę i wcale nie chcę upadku gospodarki.

I o to wlasnie chodzi! Ratowac rozsadnie bez niszczenia gospodarki gdyz to moze przyniesc gorszy efekt niz samo ratowanie zycia.
        • kan_z_oz Re: Koronawirus cz. 6 10.12.20, 22:33
          Nie ma co wywracac kota ogonem. Australia przyjela polityke wyeliminowania kovida jako polityka wiekszosci stanowych rzadow.
          W naszym ukladzie sie sprawdzilo. Ograniczenia byly ale powiazane scisle z calkowym zamknieciem. Osobiscie to nie widze sensu np; zamykania restauracji o 19-tej.
          Rozluznienia postapowaly wedle scisle okreslonego planu. Wiadomo bylo co sie dzieje, kiedy na jak dlugo.

Rzad federalny podniosl zasilki oraz ustalil zapomogi dla malego biznesu. Obecnie kraj jest otworzony wewnetrznie i niemalze funkcjonuje juz normalnie. Ekonomia nie padla i ostanie wyniki wskazuja, ze prawie wrocila do normy. Oczywiscie ekonomia nie wrocila tylko 11 milionow australijczykow podrozujacyh po swiecie, obecnie podrozuje i wydaje wewnetrznie.

Moze wiec i tak i siak. Szczepionki nie bedzie as do konca marca, bo rzad czeka na dane glownie z UK, gdzie zainwestowal.
          Obecnie trwaja przygotowania do sezonu cyklonow oraz powodzi. Przynajmniej spadla z glowy czesc problemu kovidowego, bo szykuje sie bardzo mokry i dluugi sezon. Uwazam, ze to wszystko w calosci przyczynilo sie do takiego podejscia oraz ogromnego poparcia calego spoleczenstwa. Australijczycy sa w drylu roznych katastrof od lat i jedna mniej czy wiecej nikogo nie zdziwila.
          • kan_z_oz Re: Koronawirus cz. 6 10.12.20, 22:49
            Statystyki z US wskazujace, ze liczba zgonow z roznych powodow spadla przy wciaz rosnacej poplulacji do liczb z lat...no wlasnie jakich? 2000?

Ertes, pozwole sobie watpic w nagle 'ozdrowienie' jako wynik kovida. Poderzane mocno nawet bez kovida. No chyba, ze wierzysz w cud.
    • ertes Koronawirus i Fake News 14.12.20, 20:28
      Tak mowiono na wiosne...
      I co????

Mamy szczepionke.

I znow Trump mial racje.
      • ania_2000 Re: Koronawirus i Fake News 14.12.20, 22:18
        Tak tak - zauwazyles, jak Main Mass Media wogole traktuja sprawe szczepionki jaki trzeci sort news? Wybory Elektoralane Bidean najwazniejsze, potem Smierc z powodou Covida - a na samym koncu -na marginesie - by the way, dzisiaj jest wprowadzana szczepionka - olbrzymi sukces naukowy, olbrzymie przedsiewziecie logistyczne - przeprowadzane samolotami, truckami, synchornizoane w czasie - dostarczane do pracownikow sluzby zdrowia, pracujacych na pierwszej linii - i o tym w zasadzie male wzmianki tylko.
        Najchetniej by o tym wogole nie mowili - tylko, ze Wielka Brytania zaczela pierwsza i pokazala calemu swiatu, no to nie moga teraz tego ukryc hehehe.
        Powinni teraz ci wszyscy experci od "Miracles" oglosic ze rzeczywiscie - taki sie dokonal, prawda? No ale
        • kan_z_oz Re: Koronawirus i Fake News 15.12.20, 08:51
          Wszyscy mowia tutaj o waszej szczepionce. Pfizer wciaz nie wie czy szkodzi zdrowiu oraz na jak dlugo moze byc skuteczna. Miesiac? Dwa? Dwa jabs jako ratunek dla kraju, ktory obecnie przekroczyl 300tysiecy zgonow.
          Kiedys testowana na dzieciach w Afryce. Obecnie jset testowane na ...ups...US populacji. Take it and wait for the future results. Awsome.
          Dziwne, tutaj nie ma kovida i szczepionki.
          • xurek Re: Koronawirus i Fake News 15.12.20, 11:00
            Pfizer nie dostal zgody na uzywanie tej szczepionki przez SwissMedic jako niewystarczajaco przetestowanej i niewystarczajaco bezpiecznej.... Szwajcaria nadal nie ma szczepionki, rzad powiedzial, ze zewaluowanie nastepnych podan o dopuszczenie do uzycia potrwa co najmniej 3 meisiace. Jest to chyba jedyny punkt, w ktorym spoleczenstwo zgadza sie za rzadem: wszyscy wola nie miec szczepionki niz miec szczepionke "niebezpieczna"
            • ertes Re: Koronawirus i Fake News 15.12.20, 16:35
              Wiekszosc swiata zaraz bedzie miala pozwolonie. Unia ma miec pod koniec miesiaca i juz teraz kazdy kraj kupuje zapasy.
              Zalezy wiec od punktu widzenia. Ja ide sie zaszczepic jak tylko bede mial taka mozliwosc. Tak podejrzewam jak naookolo was wszystkie kraje beda sie szczepic to i was zaczna.
              Poza tym jak narazie to wiecej jest putego gadania o tym ze cos moze byc nie tak niz rzeczywistych problemow. W UK od tygodnia szczepia i praktycznie zadnych efektow ubocznych, Kanada chyba tak samo.

• maria421 Re: Koronawirus i Fake News 15.12.20, 16:46
                Od jutra mamy nowy lock down. Do 10 stycznia, ale pewnie przedluza.

UE jeszcze nie dopuscila szczepionki do uzytku, slyszalam ze po dopuszczeniu szczepionki przez UE, Niemcy chca zrobic wlasne testy i dopiero wtedy dadza zielone swiatlo.
                • ertes Re: Koronawirus i Fake News 15.12.20, 17:14
                  Kazdy robio jak uwaza i dobrze. Pewnie sie to wszystko przyspieszy jak w ktoryms z wczesnych krajow zacznie przynosic pozytywne efekty.

U nas jest lockdown ale tylko na papierze. Coraz wiecej restauracji, salonow i sklepow sie otwiera. Wczoraj bylem w takim bardzo duzym kompleksie zakupowym. Na wiosne jak tam jezdzilem to parkingi byly puste. Wczoraj ku mojemu zaskoczeniu trudno bylo zaparkowac.
                  Kampania odwolania gubernatora ruszyla z podwojna sila... Ale to nie tylko z powodu jego bneznadziejnej polityki podczas pandemii.
                • ertes Re: Koronawirus i Fake News 15.12.20, 23:15
                  Czytam ze
                  Germany has increased pressure on the agency, with its health minister, a leading hospital association and lawmakers all demanding that it approve a coronavirus vaccine before Christmas.

Agencja to EMA "EUROPEAN MEDICINES AGENCY".
                  i dalej:
                  On Tuesday, the EMA announced it was moving up a meeting originally scheduled for Dec. 29 to assess the Pfizer and BioNTech vaccine to next Monday, after receiving additional data from drugmakers.

The announcement came after Germany’s health minister and others had publicly demanded that the agency move quicker.

Chyba wiec Niemcy sa gotowi jak tylko EMA zatwierdzi.

The EMA’s approval is valid in all 27 EU countries and once it is granted, countries can start receiving vaccines for immunization campaigns. An Italian health official says all EU countries want to start vaccinations on the same day.

Spahn has expressed impatience with the EMA, noting that Germany has already created some 440 vaccination centers, activated about 10,000 doctors and medical staff and was ready to start mass vaccinations.

The German Hospital Association chipped in Tuesday as well, demanding that the agency issue emergency authorization for the Pfizer-BioNTech vaccine. That way, it says, workers can go into nursing homes to vaccinate those most at risk of dying from the virus.

Other EU nations are also getting impatient.
                  • maria421 Re: Koronawirus i Fake News 16.12.20, 08:35
                    Niemcy sa gotowi logistycznie, EMA ma zatwierdzic 21 grudnia, o dodatkowym zatwierdzeniu przez niemieckie inystytucje juz nie mowia.

• ertes Re: Koronawirus i Fake News 15.12.20, 19:33
            Blah blah blah blah tak, wiemy, wiemy USA jest BAD, bardzo BAD.

Yaaaaawn....
            • ania_2000 Re: Koronawirus i Fake News 15.12.20, 21:45
              Nation of Islam leader Louis Farrakhan has called the coronavirus vaccine 'a free shot of toxic waste' in a speech urging his followers not to take it.

'We are so frightened over this Covid, now they're getting us ready for this vaccine.
              'Do you believe satan is concerned about vaccinating you? You trust him? After all he has done to destroy us? How could you allow him to stick a needle into you, saying he's helping you?
              'Those of you who are health professionals, they want you to take it first. You notice they're offering you money now?
              This devil…offers you $1,000 or $1,500 to take a shot. They give you free shots of toxic waste.'
              • ertes Re: Koronawirus i Fake News 15.12.20, 23:11
                Za 1500 to ide sie szczepic juz teraz :)
                • ania_2000 Re: Koronawirus i Fake News 15.12.20, 23:22
                  Ja sie dziwie, ze tego matola Farrakhana jeszcze ziemia nosi.

Za tydzien Moderna swoja szczepionke wprowadza.
                  • kan_z_oz Re: Koronawirus i Fake News 16.12.20, 09:52
                    Jako 'emergency' bez aprobaty FDA. US nie jest 'bad'. Ma tylko calkowy rozpad rzadu co widac.
                    • ertes Re: Koronawirus i Fake News 16.12.20, 16:15
                      Niestety ale ja chyba naprawde jestem domoroslym statystycznym analfabeta bo nic a nic nie rozumiem z kanowego wpisu. Musi byc to australijski hoch english ktorym sie wiekszosc posluguje.
    • xurek co zmienilo sie miedzy 2018 a 2020..... 16.12.20, 13:01
      liczby sa takie same, reakcje diametralnie rozne. W 2018 25'000 zmarlych w D na grype nie bylo nawet warte wzmianki, w 2020 taka sama ilosc zmarlych na Covida warta jest wielokrotnego lockdown.

Poza tym CH nie ma szczepionki a badania statystyczne wykazaly, ze 48% spoleczenstwa nie chce sie zaszczepic. We Francji jest to ponoc 54%, powody komunikowane w interviews byly czasem bardzo zabawne.

Oprocz tego nasza telewizornia zapowiedziala, ze ponoc AU oglosilo, ze kto nie przedstawi swiadectwa szczepienia, nie bedzie juz mogl wjechac do Australii. Pytam naszych Australijek, czy to prawda, czy nastepny "kwiatek".
      • ertes Re: co zmienilo sie miedzy 2018 a 2020..... 16.12.20, 16:18
        Nie wiem czy u was tez ale u nas nie pisze sie juz o ilosci umierajacych, no chyba ze w calym kraju bo to robi wieksze wrazenie, ale pisza i mowia o ilosci dostepnych lozek w szpitalach na ICU (OIOM).
        Ze pelno, ze nie ma, ze coraz mniej...
      • maria421 Re: co zmienilo sie miedzy 2018 a 2020..... 16.12.20, 16:41
        xurek napisała:

> liczby sa takie same, reakcje diametralnie rozne. W 2018 25'000 zmarlych w D na
        > grype nie bylo nawet warte wzmianki, w 2020 taka sama ilosc zmarlych na Covid
        > a warta jest wielokrotnego lockdown.

Przeciw grypie mozna sie zaszczepic.

Zerknij na str.47 raportu RKI , zgonow z potwierdzonym laboratoryjnie wirusem grypy bylo 1674

influenza.rki.de/Saisonberichte/2018.pdf
        • ertes Re: co zmienilo sie miedzy 2018 a 2020..... 16.12.20, 17:01
          Szczepionka na grypa ma chyba 50% skutecznosci a wiekszosc sie nie szczepi (zgaduje).
          Rona virus szczepionka 95% :)
          • kan_z_oz Re: co zmienilo sie miedzy 2018 a 2020..... 16.12.20, 22:27
            Moj wpis jest bardzo zrozumialy. Aprobate kazdego lekarstwa na waszym rynku ustala wasz rzadowa ogranizacja o nazwie FDA. To organizacje nie wydala jeszcze aprobaty szczepionki, ktora ma by uzyta, bo nie ma wystarczajaco dowodow, ze nie jest szkodliwa. Nie wiadomo tez na jak dlugi okres czasu ma dzialac aby chronic od zarazenie sie kovidem. Miesiac? Dwa? Pol roku?

Jak czesto powtarzac szczepienia? szcepionke mozna przedawkowac - oczywiscie. 95% brzmi imponujaco, tylko jak sie to wszystko rozlozy na skladniki pierwsze, to jest tylko eksperyment w tym momencie.

Do tego:
            Many employers have said they are considering mandatory vaccines amid a nationwide surge in Covid-19 cases that could lead to some businesses being shut down or limiting their operations.

Eksperyment wyglada, ze stanie sie przymusowym.

Z wyjatkiem;

The US agency that enforces workplace discrimination laws has said employers who choose to require workers to be vaccinated against Covid-19 must be prepared to exempt employees with disabilities and religious objections.

Nalezy natychmiastowo zapisac sie do sajentologii. Dalej mi sie nie chce komentowac bo wyglada, ze jest to jakis zbiorowy przypadek halucynacji.
            • kan_z_oz Re: co zmienilo sie miedzy 2018 a 2020..... 16.12.20, 22:45
              Dyrektor FDA zostal zmuszony przez Trumpa osobiscie do wydania tymczasowego "emergency' zezwolenia jako alretnatywa do bycia natychmiastowo zwolnionym z pracy. Do tego grozilo mu osiscie narazenie sie obecnemu wciaz POTUS-owi, ktory slynie z bycia msciwym niszczacym ludziom kariery i mozliwosci dalszego zatrudnienia. Szef FDA wydal wiec bardzo publiczne oswiadczenie, ze on sam i z wlasnej woli.

Tutaj tylko ludzie kreca glowami. Dyktatura.
              • ertes Re: co zmienilo sie miedzy 2018 a 2020..... 16.12.20, 23:07
                Kanie, ja wiem, wiem ze USA wam w australii nie wychodzi z glow nawet na tyle zeby myslec o wlasnym kraju. Wasze zycie, newsy itp musza byc przeladowane wiadomosciami stad.
                Ale, niemniejjednak Xurek zadala pytanie. Nie, nie o USA.
                Moze jednak sprobujesz odpowiedziec.

Poza tym ja nie rozumiem dlaczego w Australii tak bardzo przejmujecuie sie tym co dla nas decyduje FDA, CDC i inne wewnwetrzne agencje? Co to was obchodzi???
                Poza tym kochanie Unie europejska czyli 27 krajow zaraz dolaczy do tych co sie szczepia. To co? Kto tam bedzie winny szantazu? Niemcy?
              • ania_2000 Re: co zmienilo sie miedzy 2018 a 2020..... 17.12.20, 02:57
                Ty Kan wiesz cos o czym my tutaj nie wiemy? No wez, mow!
                • kan_z_oz Re: co zmienilo sie miedzy 2018 a 2020..... 17.12.20, 04:20
                  Aniu, wiedza jest publiczna. Sama sie wyzej zastanawialas jak ta szczepionka na chybcika zmontowana pod dyktando Trumpa ma dzialac? Przyjmujemy??? No cos Ty - dlaczego. Jest watek to sie wpisalam.
                  • ertes Re: co zmienilo sie miedzy 2018 a 2020..... 17.12.20, 04:24
                    Szczepionka zmontowana pod dyktando Trumpa?
                    Czy ty czasami sie zastanawiasz co piszesz? Chyba nie.
                    • ania_2000 Re: co zmienilo sie miedzy 2018 a 2020..... 17.12.20, 04:31
                      Kan, uspokuj sie z tymi teoriami spiskowymi.
                      Wpierw koniec swiata - teraz nowa rewelacja - szczepionka zmontowana przez Trumpa :) Ja tak pisalam???? gdzie???

• kan_z_oz Re: co zmienilo sie miedzy 2018 a 2020..... 17.12.20, 04:30
                    Xurku, pytanie nie doczytalam. Australia czyli rzad federalny zainwestowal ostro w badnia UK. Do konca marca przyszlego roku nie ma planow na wprowadzenie szczepien bo rzad czeka na wyniki z UK. Szczepienia tam sa dobrowolne. Co po tym nastapi, dokladnie nie wiadomo. Sa tylko projekty i jest mozliwe, ze szczepionka bedzie obowiazkowa np; przy podrozowaniu czy dla pewnych grup zawodowych jak obsluga domow starcow, lekarze itp. Kto, gdzie, kiedy okaze po tym gdy ze szczepionka nie spowodowala powaznych skutkow ubocznych lub smierci.

Szczepionka nie jest tutaj zadnym priorytetem. Jest bardzo mozliwe, ze w polowie roku turysci tutaj przybywajacy beda musieli byc zaszczepieni.

Mnie osobiscie szczepionka nie przeszkadza ani przeraza mozliwosc jej wziecia. Jestem natomiast bardzo sceptycznie nastawiona do szczepionki z grupy kovid, Mars, Sars, gdzie na te ostatnie od lat wielu nic bezpiecznego nie zmontowano na calym swiecie.
                    • ania_2000 Re: co zmienilo sie miedzy 2018 a 2020..... 17.12.20, 04:35
                      Australia dala dupy, bo sama chciala zrobic swoja szczepionke, zainwestowala kasa, niestety nie udalo sie, musiala sie wycofac i teraz dupa blada.
                      Poslizgneli sie i teraz zamiataja pod siebie. Ze niby nie potrzeba.
                      A wogole to jest wina Trumpa haha

teraz rozumiem wasza propagande
                      • ania_2000 Re: co zmienilo sie miedzy 2018 a 2020..... 17.12.20, 04:48
                        www.voanews.com/covid-19-pandemic/australia-abandons-covid-19-vaccine-trials-after-false-positive-hiv-results

SYDNEY - Clinical trials of a COVID-19 vaccine being developed by Australia’s University of Queensland in partnership with biotech company CSL have been abandoned after participants returned false positive HIV test results. The treatment was a key part of Australia’s response to the pandemic, and the government had signed a deal to buy 51 million doses.

A teraz pewnie juz wszystkie dostepne doses od Phizera, Moderny sa zamowione, i Australia zostala na lodzie.

Poza tym nie slyszlalam zeby ta szczepionka byla obowiazkowa - chyba moze w CHinach. Bo u nas napewno nie.
                        Jest dobrowolna, bezplatna i nikt nikogo nie zmusza.
                        Szczepieni sa w pierwszej kolejnosci lekarze, pielegniarki - w szpitalach, ludzie bardzo starzy - schorowani.
                        Mowi sie, ze dla ogolnej populacji szczepienia beda dostepne na wiosne.

Aha - i Trump stoi przy kazdym szczepionym i mu reke wykreca.
                      • luiza-w-ogrodzie Informacja o produkcji szczepionek 17.12.20, 05:06
                        ania_2000 napisała:

> Australia dala dupy, bo sama chciala zrobic swoja szczepionke, zainwestowala kasa, niestety nie udalo sie, musiala sie wycofac i teraz dupa blada.

Nie nazwalabym tego tak czarujaco jak Ty. Rzeczywistosc jest taka, ze na swiecie ponad 150 firm, malych, duzych i WHO wzielo sie za badania nad szczepionka. Wiekszosci sie to nie udalo, w tym i jednej firmie australijskiej - byla to kolaboracja University of Queensland and firmy CSL. Za to CSL bedzie produkowac szczepionke Oxford/AstraZeneca na potrzeby naszego rynku.

Co do produkcji i dystrybucji, zalezy ona od tego, kto sie dobierze do wielkich pieniedzy, jak zawsze w takich sytuacjach najwieksza szanse maja najwieksze formy i firmy ze znajomosciami w polityce :) . W tej chwili uznaje sie ze na drodze do sukcesu sa szczepionki firm Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford/AstraZeneca, Gamaleya/AstraZeneca, Sinopharm, Sinovac, Novavax, Bharat Biotech i kilka innych. Dalsze testowanie, ewentualne skutki uboczne oraz polityka/zrodlo pieniedzy zadecyduja gdzie ktora szczepionka bedzie uzyta. Mysle ze np. Chinczycy beda uzywac swojej a Rosjanie swojej.

> Poslizgneli sie i teraz zamiataja pod siebie. Ze niby nie potrzeba.

Na razie nie potrzeba, mamy doslownie kilka aktywnych przypadkow transmisji wirusa w narodzie (nie licze tych, ktorzy siedza w kwarantannie po przylocie z zagranicy, tam jest bodajze kilkanascie przypadkow). Ale szczepienia zaczna sie w marcu, rzad zamowil 140 milionow szczepionek dla 25 milionow obywateli:

Australia is scheduled to start vaccinations in March 2021 and expects to inoculate its whole population by the end of the year.

All up, Australia has secured 140 million vaccine units to inoculate its 25 million people, one of the highest ratios of vaccine purchases to population in the world, officials said.

(...) Australia’s tally of 28,000 COVID-19 infections is far fewer than in many other developed countries, and with only sporadic cases of the virus now showing up, it has not raced to start vaccinations as in North America and parts of Europe.

> teraz rozumiem wasza propagande

Jaka propagande? Jaka "nasza"? Jezeli myslisz ze wiesz o co u nas chodzi, i co sie pisze w naszej prasie, to czytaj prase a nie Kan. Informuje Ciebie, ze Kan reprezentuje siebie, nie Australie i definitywnie nie mnie.

Zdrowia i spokoju zycze

Luiza-w-Ogrodzie
                        Forum AUSTRALIA
                        • ania_2000 Re: Informacja o produkcji szczepionek 17.12.20, 05:54
                          Droga Luizo, doprawdy nie martw sie o moj spokoj i zdrowie, bo jestes zgryzliwa.
                          Niepotrzebnie.

Odpisywalam Kanowi to po pierwsze. Nie mam zamiaru sie tutaj cytowac i przescigac w licytacji ktore firmy i jakiej wielkosci wzielo sie za badania nad szczepionka, jednak wg mnie jezeli goverment zamawia 51 milionow dosage, to nie byla to mala firma. To tak na zdrowy chlopski rozum
                          .
                          Poza tym o jakijej propagandzie mam pisac jak nie o waszej? O naszej? W naszej propagandzie o Australii nie ma ani slowka - nic. Zadnej wzmianki. Wiemy ze jest piwo Foster i kangury. I to by bylo wszystko.

Rozumiem teraz tez, bo napisalas, ze nie potrzebujecie szczepionek, wiec ok - nie potrzebujecie.
                          Nie wysmiewam wiec sie w zwiazku z powyszym z waszego prezydenta/ministra/rzadu/mieszkancow/- jezeli jest to wasz wybor. Nie umiejszam, czy lub ze jestescie do togo zmuszani.
                          Nie wiedzialam tego - ale teraz wiem.
                          Zycze zdrowia.
                          • luiza-w-ogrodzie Re: Informacja o produkcji szczepionek 17.12.20, 06:30
                            ania_2000 napisała:

> Droga Luizo, doprawdy nie martw sie o moj spokoj i zdrowie, bo jestes zgryzliwa.
                            > Niepotrzebnie.

Nie martwie sie ani nie jestem zgryzliwa, czesto na forum i w emajlach zycze zdrowia i spokoju, ktore sa szczegolnie wazne w tym roku. BTW, standardowe zakonczenie mojego prywatnego emajla to "stay safe, stay well".

> Odpisywalam Kanowi to po pierwsze. Nie mam zamiaru sie tutaj cytowac i przescigac w licytacji ktore firmy i jakiej wielkosci wzielo sie za badania nad szczepionka, jednak wg mnie jezeli goverment zamawia 51 milionow dosage, to nie byla to mala firma. To tak na zdrowy chlopski rozum

Badania kosztuja i cieszy mnie ze rzad australijski popieral badania prowadzone przez nasz uniwersytet. Coz, nie wyszlo, nie wszystko w nauce wychodzi tak, jak by sie chcialo ale to co wydali na australijski projekt to pikus w porownaniu z 3.2 miliarda AUD na badania i dostep do czerech roznych szczepionek zagranicznych. Bodajze na poczatku listopada raportowano ze nasz rzad wydal poltora miliarda dolarow na badania nad szczepionkami prowadzonymi przez Novavax i Pfizer/BioNTech. Wczesniej zainwestowali w 34 miliony porcji szczepionki oxfordzkiej.

> Poza tym o jakijej propagandzie mam pisac jak nie o waszej? O naszej? W naszej propagandzie o Australii nie ma ani slowka - nic. Zadnej wzmianki. Wiemy ze jest piwo Foster i kangury. I to by bylo wszystko.

Wiem, wiem, Australia to malenki kraik nie wiadomo gdzie, ktorym USA nie zawraca sobie glowy, i niech tak zostanie ;) A u nas obecnie pisze sie glownie o lokalnej sytuacji z pandemia, gospodarce, zmianie klimatu oraz o Chinach.

> Rozumiem teraz tez, bo napisalas, ze nie potrzebujecie szczepionek, wiec ok - nie potrzebujecie.

Mysle ze rzad wykupiwszy kilka szczepionek czeka na informacje, ktora z nich jest najbezpieczniejsza, obserwujac kraje w ktorych sytuacja jest na tyle dramatyczna, ze zaczeto szczepienia.

> Nie wysmiewam wiec sie w zwiazku z powyszym z waszego prezydenta/ministra/rzadu /mieszkancow/- jezeli jest to wasz wybor. Nie umiejszam, czy lub ze jestescie do togo zmuszani.

A to juz do Kan piszesz, nie do mnie..

> Nie wiedzialam tego - ale teraz wiem.
                            > Zycze zdrowia.

I nawzajem. Jak jest zdrowie, to wszystko mozna zrobic... wlaczajac dyskutowanie o koronawirusie na forum, czego nie daloby sie zrobic lezac pod respiratorem.

Luiza-w-Ogrodzie
                            Forum AUSTRALIA
                            • ania_2000 Re: Informacja o produkcji szczepionek 17.12.20, 06:53

Droga Luizo,

Ja do Ciebie:

> > Odpisywalam Kanowi to po pierwsze.

a ty do do mnie:

> A to juz do Kan piszesz, nie do mnie..

z mojej strony - EOT
                              • luiza-w-ogrodzie Re: Informacja o produkcji szczepionek 17.12.20, 08:16
                                Aniu,

To chyba jakies nieporozumienie? W Twoim poscie do mnie datowanym 17.12.20, 05:54 napisalas:

"Nie wysmiewam wiec sie w zwiazku z powyszym z waszego prezydenta/ministra/rzadu /mieszkancow/- jezeli jest to wasz wybor. Nie umiejszam, czy lub ze jestescie do togo zmuszani"

Poniewaz nie mialo to nic wspolnego z tym, co ja pisalam, wydaje mi sie ze odpieralas jakies argumenty Kan z poprzedniego postu, dlatego napisalam: "A to juz do Kan piszesz, nie do mnie"

Luiza-w-Ogrodzie

Despite all our accomplishments we owe our existence to a six-inch layer of topsoil and the fact it rains.
                            • ertes Luiza 17.12.20, 07:28
                              Juz trzecia osoba ci pisze ze twoje posty sa ad personam i nieprzyjemne. Chyba czas sie zastanowic ze jednak moze cos jest nie tak i zastosowac sie swoich wlasnych prosb o wywazona dyskusje.
                              • luiza-w-ogrodzie @Ertes 17.12.20, 08:30
                                ertes napisał:

> Juz trzecia osoba ci pisze ze twoje posty sa ad personam i nieprzyjemne. Chyba czas sie zastanowic ze jednak moze cos jest nie tak i zastosowac sie swoich wlasnych prosb o wywazona dyskusje.

A ktoz jest ta trzecia osoba piszaca tak o moich postach?
                                Mysle ze moje posty wydaja sie nieprzyjemne ze wzgledu na to ze w Australii jest spokojniejsza sytuacja jesli chodzi o pandemie. Zaraz postaram sie napisac cos niemilego o Australii, moze taki post bedzie lepiej odebrany :)

Luiza-w-Ogrodzie
                                Mówił Kon Fu Tse: Chcesz być szczęśliwy kilka chwil? Upij się. Kilka lat? Ożeń się. Całe życie? Załóż ogród...
                                • ertes Re: @Ertes 17.12.20, 08:58
                                  Mylisz sie. To co obydwie wypisujecie za kazdym razem o Australii jest tzw annoying, nic poza tym. No i moze troszke smieszne.

Mnie chodzi o ton postow jakie piszesz. Powtorze wiec ze sa bardzo nieprzyjemne.
                                  Wez to pod uwage. I tyle.
                    • ertes Re: co zmienilo sie miedzy 2018 a 2020..... 17.12.20, 08:00
                      > Xurku, pytanie nie doczytalam. Australia czyli rzad federalny zainwestowal ostro w > > > badnia UK. Do konca marca przyszlego roku nie ma planow na wprowadzenie szczepien >bo rzad czeka na wyniki z UK.

To chyba wyssane z palca? Szczepionka w tej chwili rozprowadzana w UK zostala wyprodukowana przez Pfizer/Biontech czyli Amerykansko- niemiecka produkcja.

Z tego co czytam to rzad AU planuje jak najszybciej szczepic ale twierdza ze beda mieli szczepionke dopiero w marcu. Gdzie wiec ten koniec roku???

Ogolnie to niewiele z tego piszesz zgadza sie nawet po szybkim przeczytaniu news w Australii.

• luiza-w-ogrodzie Szczepionki w Australiii 17.12.20, 08:27
                        ertes napisał:

> > Xurku, pytanie nie doczytalam. Australia czyli rzad federalny zainwestowal ostro w > > > badnia UK. Do konca marca przyszlego roku nie ma planow na wprowadzenie szczepien >bo rzad czeka na wyniki z UK.
                        >
                        > To chyba wyssane z palca? Szczepionka w tej chwili rozprowadzana w UK zostala w
                        > yprodukowana przez Pfizer/Biontech czyli Amerykansko- niemiecka produkcja.

Kan dobrze napisala, rzad australijski czeka na szczepionke produkowana w UK, projekt Oxford University/AstraZeneca. Nie ma to zwiazku z wyborem zrodla szczepionki dla wlasnego narodu dokonanym przez rzad brytyjski. Mysle ze to dlatego ze szczepionka Pfizera byla piewsza masowo produkowana, wiec kraje ktore uznaly ze potrzebuja na gwalt szczepic obywateli wybraly pierwsza dostepna.

> Z tego co czytam to rzad AU planuje jak najszybciej szczepic ale twierdza ze beda mieli szczepionke dopiero w marcu. Gdzie wiec ten koniec roku???

Rzad AU nie planuje jak najszybciej szczepic, tylko czeka z tym do marca: Australia is scheduled to start vaccinations in March 2021 and expects to inoculate its whole population by the end of the year. Majac wybor czterech szczepionek sadze ze wybiora jedna z nich obserwujac co sie dzieje w krajach, ktore wprowadzily szczepienia teraz.

> Ogolnie to niewiele z tego piszesz zgadza sie nawet po szybkim przeczytaniu news w Australii.

A konkretnie to piszesz teraz do mnie czy do Kan? Bo juz sie pogubilam...

Luiza-w-Ogrodzie
                        • ertes Re: Szczepionki w Australiii 17.12.20, 08:56
                          Chyba jasne ze ten post nie byl do ciebie skoro widac w nim cytowane fragmenty postu Kana.
      • luiza-w-ogrodzie Swiadectwa szczepienia pasazerow linii lotniczych 17.12.20, 04:36
        xurek napisała:

> Oprocz tego nasza telewizornia zapowiedziala, ze ponoc AU oglosilo, ze kto nie przedstawi swiadectwa szczepienia, nie bedzie juz mogl wjechac do Australii. Pytam naszych Australijek, czy to prawda, czy nastepny "kwiatek".

Kwiatek, trzytygodniowy wiec juz dobrze zwiedniety i to wcale nie bazyliowy a nawet nie australijski :)

Alan Joyce, szef najwiekszej australijskiej linii lotniczej Qantas, trzy tygodnie temu rzucil propozycje zeby podazajac za wytycznymi IATA miedzynarodowe linie lotnicze wymagaly od pasazerow w obu kierunkach swiadectwa szczepienia przeciwko koronawirusowi. W tej chwili wsrod linii lotniczych swiata toczy sie dyskusja na ten temat a IATA juz w listopadzie wprowadzila apke przy pomocy ktorej pasazerowie maja udowodnic ze byli szczepieni:

Qantas is interested in adopting the International Air Transport Associations COVID-19 digital passport, which the global airline industry group revealed overnight as a way for passengers to prove their test or vaccination status wherever they travel and give governments the confidence to allow international travel without quarantine.

Luiza-w-Ogrodzie
        Forum AUSTRALIA
        • xurek Re: Swiadectwa szczepienia pasazerow linii lotnic 17.12.20, 08:37
          czyli to jednak prawda, ze trzeba bedzie pokazac swiadectwo szczepienia, by poleciec do Australii. Podejzewam, ze nie bedzie to jedyny taki kraj.

Ciekawe, jaki wplyw na turystyke bedzie mial ten fakt.

U nas nadal cisza na temat szczepionki, Swissmedic "odczekuje" i strasza, ze wprowadza lockdown, bo mamy za duzo hospitalizacji. Zobaczymy, co bedzie w piatek, bo to jest ulubiony dzien naszego rzadu na kolportowanie nowych hiobowych wiesci :)
          • luiza-w-ogrodzie Re: Swiadectwa szczepienia pasazerow linii lotnic 17.12.20, 09:08
            xurek napisała:

> czyli to jednak prawda, ze trzeba bedzie pokazac swiadectwo szczepienia, by poleciec do Australii.

Na razie to tylko propozycja IATA, czy, kiedy i gdzie to wprowadza, trudno powiedziec. I tylko jedna australijska linia o tym wspomniala, ale do Australii przeciez lataja wszyscy wielcy miedzykontynentalni przewoznicy z Europy, Polwyspu Arabskiego, Azji i obu Ameryk.

>Podejzewam, ze nie bedzie to jedyny taki kraj.

Na pewno nie. IATA miala na wzgledzie sytuacje w Europie, gdy wyprodukowali apke, przez ktora bedzie trzeba sie rejestrowac co uzaleznia mozliwosc podrozowania od bycia zaszczepionym.

> Ciekawe, jaki wplyw na turystyke bedzie mial ten fakt.

Moze pozytywny? Wyobrazam sobie ze kto bedzie chcial podrozowac, ten sie zaszczepi i wowczas bedzie miec wieksza wolnosc latania. Szczesliwcy, ktorzy zaczna latac i publikowac wakacyjne zdjecia na Insta pociagna za soba innych :)

> U nas nadal cisza na temat szczepionki, Swissmedic "odczekuje" i strasza, ze wprowadza lockdown, bo mamy za duzo hospitalizacji. Zobaczymy, co bedzie w piatek bo to jest ulubiony dzien naszego rzadu na kolportowanie nowych hiobowych wiesci :)

U nas tez szczepionkowa cisza i odczekiwanie do marca, wtedy okaze sie ktora szczepionke wybierze nasz rzad.

Luiza-w-Ogrodzie
            Forum AUSTRALIA
    • luiza-w-ogrodzie W Sydney dzis wykryto pieciu nosicieli wirusa 17.12.20, 08:56
      W bogatej gminie Northern Beaches dzisiaj wykryto pieciu nosicieli wirusa, w tej chwili szuka sie osob, ktore byly z nimi w kontakcie. Media trabia o tym na pierwszych stronach, ludzie ustawiaja sie w tasiemcowe kolejki do lokalnego punktu testowania (i pewnie stoja za blisko siebie i sie zarazaja, jesli ktos w kolejce jest nosicielem). Jak w kazdym takim przypadku, naukowcy sprawdzaja genom wirusa zeby zobaczyc czy jest spokrewniony z jakims poprzednio testowanym ale to zajmuje 48 godzin.

Musi to byc zupelnie nowe zrodlo zakazenia w tej okolicy, prawdopodobnie ktos spoza tej gminy, bo testowanie sciekow nie wykrylo obecnosci wirusa w ostatnich dniach. No ale kazda epidemia zaczyna sie od "pacjenta zero".

Na poczatku grudnia bardzo u nas poluzowano restrykcje, co spowodowalo ze wiele osob zaczelo sie zachowywac jakby wirus przestal istniec. Trzy z zainfekowanych osob byly na koncercie na zywo w tym samym klubie. Za tydzien zaczna sie wakacje szkolne, swiateczne podrozowanie, letnie urlopy. Duzo ludzi bedzie wyjezdzac z wielkich miast i przemieszczac sie miedzy stanami, imprezowac a to moze okazac sie niebezpieczne, tym bardziej ze polowa zainfekowanych nie ma zadnych objawow. Mam nadzieje ze nie zostana znowu zamkniete granice miedzystanowe.

Na liderow stanowych nie ma co liczyc. Premier NSW (z tej samej partii co premier Australii) kilka tygodni temu zle sie czula i poszla sie testowac ale oczywiscie nie izolowala sie czekajac na wyniki, co nakazuje robic wszystkim innym. Glosno w mediach opowiada i ona, i Australijski PM, ze NSW to "golden standard" ale mysle ze duza role odegralo tu szczescie, bo wladze stanowe bardzo wolno reaguja na cokolwiek. Swoj swojego popiera... premier Australii to arogancki buc, niestety. Queensland i Victoria maja premierow z Labour Party i znaczaco lepsze wyniki w opanowaniu sytuacji. Nie pomaga tez to ze Sydney jest najwiekszym portem lotniczym i morskim Australii, zatem jest wyzsze prawdopodobienstwo ze tu rozpocznie sie druga fala epidemii.

Planuje wakacyjny wyjazd na pierwsza polowe marca (czyli jeszcze przed szczepionka), ale to dopiero za kwartal, zobaczymy co sie do tego czasu bedzie dzialo. Moze byc i tak, ze jesli wakacje przyniosa wzrost zarazen, to pod koniec lata znowu beda wieksze ograniczenia w poruszaniu sie. W kazdym razie dobrze ze wlasnie kupilam duzy karton papieru toaletowego :)

Poza chodzeniem do fitnesklubu od miesiaca i dwiema kameralnymi imprezami wsrod znajomych od pol roku moj tryb zycia sie nie zmienil, ale pojde sie jutro przetestowac na wszelki wypadek. Zyczcie mi zdrowia!

Luiza-w-Ogrodzie

Despite all our accomplishments we owe our existence to a six-inch layer of topsoil and the fact it rains.
      • kan_z_oz Re: W Sydney dzis wykryto pieciu nosicieli wirusa 17.12.20, 11:25
        W sumie o co chodzi? Ekonomia w 2021 czyli za miesiac przewidywana na wzrost 4.5%. Wzrost od wrzesnia.kutek opanowania kovida. Kto dba kto bedzie latal?

Nie mamy kovida i wszystko funkconuje normalnie czyli to co reszta moze sobie wyobrazic za lata. Zadrosc moi drodzy jest ochydna/ohydna. Niby jak skrzynowiec.
        Nie, Australia nie wpusci nikogo i wszystkie granice sa zamkniete. Bardzo nam to pasuje.
        7/11 kazdego dnia obserwowany w US jest poprostu godny pozalowania.
        • kan_z_oz Re: W Sydney dzis wykryto pieciu nosicieli wirusa 17.12.20, 11:46
          Jestescie nieprzyjemni bo wam nie pasuje, ze Australia nia ma kovida. Australia nie ma kovida bo ludzie sie zdecydowli, ze sie go musza pozbyc.

Reszta ma syf i Australia nie wpusci tego syfa bo kosztowalo nas tutaj to zbyt wiele wysiku/wyrzeczen aby sobie zafundowac gowno od nowa. Enjoy, i prosze nas do tego nie mieszac.
        • xurek Re: W Sydney dzis wykryto pieciu nosicieli wirusa 17.12.20, 13:14
          alez my sie nie wybieramy do Australii, gdyz w tym roku jest juz za malo czasu a od przyszlego Swiata oprocz Australii ma juz nie byc, wiec nie bedzie nikogo, kto by mogl sie do niej wybrac :) :) :).

Ja zapytalam z ciekawosci, bo mnie ta wiadomosc zdziwila i myslalam, ze to moze jakas dziennikarska kaczka.

Poza tym nie mam wrazenia, ze ktokolwiek na tym watku wspominal Australie oprocz tego jednego mojego pytania, wiec nie bardzo rozumiem o co sie tak zacietrzewiasz.
          • roseanne Re: W Sydney dzis wykryto pieciu nosicieli wirusa 17.12.20, 14:56
            U nas w prowincji fearless leader oglosil zaostrzenia
            25 12 do 11 01 tylko essentials otwarte, czyli sklepy spozywcze, sklepy z produktami dla zwierzat i apteki.
            Wszystkie szkoly tylko zdalne.

Czyli prawie tak, jak bylo wiosna w Zurychu. Tu jeszcze az tyle nie bylo .
            Nie ma ograniczen na wyjscia z domu, nie czasowe, ani odleglosciowe.

Kwiatek - mozna z zachowaniem odleglosci spotkac sie na zewnatrz, ale nie we wlasnym ogrodku..
          • ertes Re: W Sydney dzis wykryto pieciu nosicieli wirusa 17.12.20, 15:41
            Hawaje nie wpuszcza cie bez testu w ciagu ostatnich 36 godzin albo bedziessz musiala sie zamknac w hotelu na 14 dni. Jesli wyjdziesz i cie zlapia to wiezienie.
            Ja mysle ze takie przepisy wprowadzi wiekszosc krajow: szczepionka albo zakaz wjazdu. I dobrze.
            • xurek Re: W Sydney dzis wykryto pieciu nosicieli wirusa 17.12.20, 16:08
              Europa miedzy soba ich nie wprowadzi, bo jest to nie do skontrolowania. Wiec..... bede jezdzic autem po Europie :) :) :). I poczekam pare lat: jezeli nie wyrosna wam ogony ani zeby wampirze to moze sie zaszczepie :) :) :)
              • ertes Re: W Sydney dzis wykryto pieciu nosicieli wirusa 17.12.20, 20:00
                Coz, tu na zdjeciu efekt szczepionki podanej Polakowi w UK.
                Zawsze to mniej paznokci do obcinania.
                • ania_2000 Re: W Sydney dzis wykryto pieciu nosicieli wirusa 17.12.20, 21:36
                  o matko!!! nie odzobacze tego! :))))))

• xurek Re: W Sydney dzis wykryto pieciu nosicieli wirusa 17.12.20, 16:09
              Test to jednak co innego niz przymusowa szczepionka.
              • minniemouse Re: W Sydney dzis wykryto pieciu nosicieli wirusa 18.12.20, 03:48
                tak się zastanawiam jaki sens maja te wszystkie dyskusje skoro jedno jest bezapelacyjne - aby zakończyć jakiekolwiek zakażenie potrzeba ściśle przestrzegać higieny i dezynfekować oraz absolutnie unikać kontaktu z zarazkiem - to samo dotyczy coronawirusa.
                dla mnie jest wiec kryształowo jasne ze tak długo dopóki będą tacy co nie przestrzegają restrykcji, to to g..o będzie się wlokło (może i z piec lat, jak nie dłużej, czyli dłużej niz SARS) , a za tym, cierpiała ekonomia, będzie niewygoda, problemy depresja. dlaczego w czystych szpitalach jest mniej zakażeń niż w brudnych?
                i proste, i i tyle.
                szczepionki - owszem robione na hurrah ale czy jest jakieś lepsze wyjście?
                kto ma pomysł jak skutecznie zakończyć pandemie - wystąp!

Minnie
    • luiza-w-ogrodzie Jak namówić mężczyzn do szczepienia się :) 18.12.20, 04:18
      Jak Pfizer namawia mężczyzn do szczepienia się przeciwko koronawirusowi :)

Luiza-w-Ogrodzie

• ania_2000 Re: Jak namówić mężczyzn do szczepienia się :) 18.12.20, 05:46
        A co jak ktos nie ma penisa? ;)

Znaczy sie juz nie ma trust? lol
        • luiza-w-ogrodzie Re: Jak namówić mężczyzn do szczepienia się :) 18.12.20, 05:50
          ania_2000 napisała:

> A co jak ktos nie ma penisa? ;)
          >
          > Znaczy sie juz nie ma trust? lol

Jesli uzytkowniczki wspomaganych przez Pfizera penisow sa zadowolone, to moze i one maja zaufanie do tej firmy? :)

Luiza-w-Ogrodzie
          • ania_2000 Re: Jak namówić mężczyzn do szczepienia się :) 18.12.20, 05:56
            uzytkowniczki wspomaganych penisow hahahahaha
            • ania_2000 Re: Jak namówić mężczyzn do szczepienia się :) 18.12.20, 05:59
              oj, sie usmialam :)- troche mam w czubie, nieprzeprzecze, pilam dzisiaj do ekranu, jak na covidowa impreze przystalo:) dobre Luizo dobre :)
      • maria421 Re: Jak namówić mężczyzn do szczepienia się :) 18.12.20, 08:32
        Fajne to "zawierzenie penisem" :-)
        Ale co maja zrobic kobiety?

Minnie, ja na wiosne tez myslalam ze kwarantanna wszystko rozwiaze i ze do lata bedzie po wirusie. Tymczasem my w Niemczech mamy od 1 listopada czesciowy a od przedwczoraj calkowity lockdown i coraz wiecej zakazen- dzisiaj ponad 33 tysiace.

Hiszpanska grypa 100 lat temu miala wielkie dwie fale i trzecia mniejsza, po czym sama zniknela, bez szczepionki. Jestem niepoprawna optymistka, wiec mam nadzieje ze koronawirus tez tak zniknie.

• kan_z_oz Re: Jak namówić mężczyzn do szczepienia się :) 18.12.20, 09:38
          Mario, kazdy ma tak wizje. U mnie jest poprostu jazda klimatyczna i wizje mnie denerwuja bo leja mi sie na glowe cedry wody, chwasty, wilgoc oraz zniszczenia gdzie w nocy najlepiej przy 130/km jest noc spedzic w lazience. Jakos te Europy czy US kovidowe zmary, ktorych US nie ogarnelo w zadnym stopniu. EU w miare w ramach otwartych granic, mnie nie grzeja lub interesuja. Mnie wkorwiaja.

Kwarantana rozwiazuje tylko nikt w US czy EU jest scisle nie zrobil.
        • luiza-w-ogrodzie Wirus grypy "hiszpanki" istnieje do dzis 18.12.20, 10:48
          maria421 napisała:

> Hiszpanska grypa 100 lat temu miala wielkie dwie fale i trzecia mniejsza, po czym sama zniknela, bez szczepionki. Jestem niepoprawna optymistka, wiec mam nadzieje ze koronawirus tez tak zniknie.

Mario, ta grypa sprzed ponad stu lat nie "zniknela". Wirus ptasi H1N1, ktory przeszedl na ludzi (prawdopodobnie w polnocnej Ameryce) i wywolal epidemie grypy hiszpanki istnieje do dzis. Jak wszystkie wirusy o wysokiej smiertelnosci nosicieli,, najbardziej niebezpieczne jego mutacje zginely razem z populacja, ktora zabil i zostaly tylko odmiany genetyczne, ktore wywoluja sezonowe grypy lub czesc ich genomu zostala przejeta przez inne wirusy.

Wirus H1N1 do dzisiaj istnieje wsrod ludzi i swin a ostatnia epidemia z jego udzialem byla "swinska grypa" w 2009, ktora zabila okolo cwierc miliona ludzi (chociaz tylko 18 tysiecy zgonow zostalo potwierdzone laboratoryjnie). Zatem caly czas istnieje mozliwosc ze H1N1 polaczy sie z materialem genetycznym innych wirusow w populacji ludzkiej lub swinskiej w taki sposob, ze jego zarazliwosc i zdolnosc usmiercania nosicieli wywolaja kolejna katastrofalna pandemie.

Luiza-w-Ogrodzie
          Forum AUSTRALIA
          • kan_z_oz Re: Wirus grypy "hiszpanki" istnieje do dzis 18.12.20, 11:00
            Po co tlumaczysz. Kontakt z wiekszoscia zwierzat w ogrodzie Irwina jest ograniczony bo po pierwsze by one nie zlapaly grypy, po drugie ta grypa nie zlapala - no wlasnie - mutacji jakiejs i przeniosla sie na ludzka populacje.
            Forum rozwiazalo. Kovid to grypa.
            Mnie pasuje i nie mam sie zamiaru dalej wkorwiac.
            • xurek Re: Wirus grypy "hiszpanki" istnieje do d 19.12.20, 00:41
              Kan napisala:
              Forum rozwiazalo. Kovid to grypa.

Jezeli dobrze pamietam, to caly czas sie mowi o tym, ze covid jest jednym z wirusow z grupy "grypowych". czyzbys miala inne informacje? Jezeli tak, to podziel sie, jezeli nie, to covid jest rodzajem grypy i nie wymyslilo tego forum.

W 2018 na grype umarlo w Niemczech 25'000 ludzi. Zrodlo to samo, co ilosc zmarlych na Covida. Nie bylo o tym wzmianki w prasie, nie mowiac juz o lockdownach czy kwarantannach.

w 2020 na covida zmarlo w Niemczech jak dotad 23'000 osob. Konsekwencje: drugi z kolei lockdown, masa obostrzen, maseczki itd itp.

Jak dotad nikt nie odpowiedzial mi na pytanie, na czym polega roznica. Ja nie widze zadnej w ilosci zmarlych, wiec reakcja 2020 nie jest spowodowana iloscia zgonow, tylko czyms innym. Czym? Nie wiem, ale daje mi to powaznie do myslenia.

Poza tym Kan, jezeli dyskusje na temat Covida i zdania odmienne od Twojego Cie wkurzaja, to przestan czytac ten watek. Mnie wkurzala Stokrotna, to dalam jej "ignora":): nie widze co pisze i forum od razu stalo sie milsze :)
              • ertes Re: Wirus grypy "hiszpanki" istnieje do d 19.12.20, 00:58
                Nie bylo jej kilka dni ale wrocila. Tym razem jest spokojnie, poki co.
                Choc jak ognia unika zadanych jej pytan.
              • luiza-w-ogrodzie Smiertelnosc okologrypowa i koronawirusowa 19.12.20, 03:31
                xurek napisała:

> W 2018 na grype umarlo w Niemczech 25'000 ludzi. Zrodlo to samo, co ilosc zmarlych na Covida. Nie bylo o tym wzmianki w prasie, nie mowiac juz o lockdownach czy kwarantannach.

Az 25,000? Wydaje mi sie to bardzo duza liczba, u nas w najgorszym zanotowanym sezonie grypowym czyli w 2017 roku na 25 milionow mieszkancow 1,100 osob zmarlo na grype. W Niemczech przy populacji 83 miliony spodziewalabym sie 3.5 raza tyle w najgorszym sezonie, czyli niespelna 4 tysiace zgonow.

> w 2020 na covida zmarlo w Niemczech jak dotad 23'000 osob. Konsekwencje: drugi z kolei lockdown, masa obostrzen, maseczki itd itp.

> Jak dotad nikt nie odpowiedzial mi na pytanie, na czym polega roznica. Ja nie widze zadnej w ilosci zmarlych, wiec reakcja 2020 nie jest spowodowana iloscia zgonow, tylko czyms innym. Czym? Nie wiem, ale daje mi to powaznie do myslenia.

Jest jednak roznica. Grypa zazwyczaj rozprzestrzenia sie swobodnie, bo jak przypuszczam w przed pandemia COVID w Niemczech poza szpitalami nikt nie nosil maseczek, nie uzywal srodkow dezynfekujacych. Przy grypie nikt nie zachowywal 1.5m odleglosci od innych ludzi, nie wspominajac zamkniecia uczeszczanych miejsc i innych ograniczen. Natomiast jezeli przy wszystkich tych srodkach ostroznosci COVID zabral dotad 23 tysiace ludzi, to ile osob zmarloby, gdyby ich nie zastosowano tak jak to sie robi przy grypie? Tylko wtedy mozna byloby porownywac te liczby, gdyby wobec obydwoch epidemii - grypy i koronawirusa - spoleczenstwo zachowywaloby sie tak samo.

BTW, w sytuacji ograniczen wprowadzonych z powodu epidemii koronawirusa spada rowniez smiertelnosc na grype, bo maseczki, izolacja i dezynfekowanie dzialaja na wszystkie wirusy. U nas w tym roku na grype umarlo 37 osob zamiast okolo tysiaca (w 2020 spodziewano sie ciezkiego sezonu grypowego). Zobaczymy ile osob umarlo w Niemczech na grype w 2020 gdy zostana opublikowane statystyki, ale spodziewam sie ze ta liczba bedzie znacznie nizsza niz w poprzednich latach.

Znalazlam opracowanie Robert Koch Institut - tymczasowe liczby zgonow na tydzien. Wykres na stronie 44 pokazuje zwiekszona smiertelnosc na grype w 2018 roku. Ty moze znasz ten dokument i moze zauwazysz w nim rozne interesujace rzeczy, moja nieistniejaca niemczyzna nie pozwala na interpretacje.

Luiza-w-Ogrodzie
                • maria421 Re: Smiertelnosc okologrypowa i koronawirusowa 19.12.20, 09:11
                  Podawalam juz Xurkowi link z raportem RKI z ktorego wynika ze w 2018 w Niemczech stwierdzono laboratoryjnie 1674 zgodny spowodowane wirusem grypy.
          • maria421 Re: Wirus grypy "hiszpanki" istnieje do dzis 18.12.20, 11:27
            Luisa, po trzech falach zniknela pandemia grypy hiszpanskiej. Lepiej tak?

I prosze Cie, nie odbieraj mi optymizmu :-)
        • minniemouse Re: Jak namówić mężczyzn do szczepienia się :) 19.12.20, 01:11
          maria421 napisała:
          > Minnie, ja na wiosne tez myslalam ze kwarantanna wszystko rozwiaze i ze do lata bedzie po wirusie.

bo tak naprawdę, Mario, co to za kwarantanna. to sa pewne ograniczenia, ale nie taka prawdziwa kwarantanna. takowej chyba nie sposób wcielić w życie, chyba ze może na samiutkim początku, kiedy służba zdrowia i rząd dopiero odkrył covid. natychmiastowe zamkniecie granic w tym momencie i natychmiastowe wytropienie i odizolowanie KAŻDEGO, ale to absolutnie każdego kto miał choćby potencjalna styczność z zakażonymi z pewnością zapobiegłoby pandemii - to po prostu logiczne. tak, byloby skuteczne. ale to jest nierealne. marzenia. olbrzymia logistyka, no i kasa. po pierwsze nikomu sie nie chce, po drugie wydaje sie za drogie, chociaż z pewnością bez porównania tańsze niż ekonomiczne koszta wieloletniej pandemii. zamiast tego jak "kwarantanna" wygląda - w rzeczywistości? minister, rzecznik zdrowia nakazuje i/lub sugeruje by ....(wpisz dowolne). Rzad ma wlepiać mandaty za... wpisz dowolne. a jak z egzekucja tegoz? bałagan i brak wykonawstwa. ludzie robią co chcą. młodzi nielegalne robią sobie podziemne party. kościoły udzielają serwisów wbrew zakazowi, lud pcha sie na msze. antymaskowcy urządzają protesty. ludzie którym żyłka pękła bija sie o brak maski w środkach tranzytu miejskiego lub sklepach. lub zwyczajnie ludzie noszą maski bo musza ale .. pod nosem, na przykład. na przykład widziałam w dzienniku w tv migawkę z restauracji gdzie jeden z pracowników szykujących jedzenie tak właśnie miał założoną maskę - na samych ustach. nos odsłonięty. i ja mogę od nich zamówić jedzenie szykowane niby w "sterylnych warunkach". u mojego lekarza w przychodni pani w recepcji siedzi za szklana szyba, ma przyłbicę na głowie, i podaje mi świstek z data kiedy mam znowu przyjść który wcześniej ...polizała, bo nie mogła wyjąć go ze stosiku...
          itp itp. to wszystko pod szumna nazwa "kwarantanna".

niemniej, niemniej gdyby naprawdę wszyscy religijnie przestrzegali choćby tego noszenia masek, wszelkiej dezynfekcji przed i po i dystansu, to nie byloby wzrostu zakażeń bo skąd?? Mario, skąd? z próżnego i Solomon nie naleje.

Minnie
    • luiza-w-ogrodzie Tymczasem w Sydney... 19.12.20, 07:56
      Grupa ludzi zainfekowanych koronawirusem w bogatych dzielnicach polnocnych plaz wzrosla do 38 przypadkow, kilka z tych osob odwiedzilo centrum Sydney. Niektore stany wymagaja teraz od osob z tej okolicy (albo i z calego Sydney) przekraczajacych granice stanowe przedstawienia wynikow testu i/lub odbycia 14-dniowej kwarantanny. To zmieni plany na letnie wakacje, jesli ktos chcial jechac do innego stanu.

Wstepne badania genomu wskazuja ze jest to wirus przywleczony z USA, prawdopodobnie przez zaloge ktorejs z linii lotniczych, ktora nie przestrzegaly kwarantanny. Zaostrzono wymogi kwarantanny dla obslugi samolotow, ludzie czesto ignorowali zalecenia i chodzili na zakupy i do pubow. Jak zwykle, tylko nadzor i egzekwowanie przepisow pomoga, bo pozostawienie ludziom decyzji o tym, czy beda nosic maski czy przestrzegac kwarantanny nie dziala. Tak, jak to pisala Minnie.

Moze uda sie zatrzymac rozprzestrzenianie sie wirusa w polnocnym Sydney. Zobaczymy. Na razie czekam na wyniki mojego testu, pewnie beda jutro.
      • kan_z_oz Re: Tymczasem w Sydney... 19.12.20, 13:55
        Luizo, nikt cie nie rozumie. Przetlumacze Twoj wpis.
        Jakas bitch z LA bedac chora stawila sie do pracy dla United US Airlines. Wyladowala w Sydney chora z sympomami kovida. Udala sie do hotelu jednego z 36 z listy wyboru wlaczajac polnocne plaze.
        Poszla i poszwendala sie do pubu.
        Dostala pierwszy test na kovida negatywney i NSW departament zdrowia zarzadal drugie badanie.
        Sie nie odbylo, bo CEO United Airlines zaingerowal i wsadzil ja jako pasazera do samolotu...hahhah po tylko 24 godzinach.

Z powobu tej bitch, masz skasowane swieta. Maja je skasowne 5 milionoy w najbardziej zaludnionym miejscu w AU.
    • ertes Szwajcaria 19.12.20, 15:54
      Xurek nie masz wyjscia. Musisz sie zaszczpic.
      Szwajcaria zaaprobowala szczpionke Pfizera

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka