ertes 08.11.05, 22:34 Co tam jest? Jak sie mieszka? itp itd Potrzebuje troche info od Vankuwerczykow. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chris-joe Re: Richmond, BC 08.11.05, 22:42 Richmond to chyba najwieksze miasto chinskie w Kanadzie. Szybko sie zmienialo i rozbudowywalo jeszcze za moich lat. Nalezy do tzw. Greater Vancouver. Tam tez jest vancouverskie lotnisko. Ceny nieruchomosci dzis pewnie niebotyczne, ale nie jestem pewien. Ja nigdy R nie lubilem. Ale jak mowie- miasto z pewnoscia juz nie do poznania. Odpowiedz Link
chris-joe ps. 08.11.05, 22:45 W przypadku "The Big One"- pierwsze idzie pod tsunami. Lezy w depresji- wloskiem tylko oddzielone od pacyficznej English Bay. Odpowiedz Link
ertes Re: Richmond, BC 08.11.05, 22:56 W Richmond zle bo Chince, w Surrey zle bo Hindusi itp. To gdzie w Vancouver sie mieszka? Odpowiedz Link
chris-joe Re: Richmond, BC 08.11.05, 23:12 Zalezy od kasy- mozesz zamieszkac np. w ekskluzywnej British Properties, im wyzej na gorze tym drozej (ulice zaczynaja sie alfabetycznie od A na dole do Z na szczycie: po adresie mozesz goscia wycenic...) Ale i tam etnicznie bardzo wymieszanie. Blizej centrum, ale rownie ekskluzywnie- w Shaughnessy: autentyczne stare mansions, glownie old money. South Vancouver, w kierunku na Richmond, ale jeszcze przed wyspa- mniej ekskluzywna, ale takze okazala dzielnica willowa. I blsko miasta. Poza tym- dalej od miasta: Burnaby, Coquitlam, Port Coquitlam, Port Moody. To sa juz dosc typowe suburbia, w niektorych miejscach ladne, w innych bardzo ladne. Blisko natury- laski strumyczki, wzgorza i takie tam. Zreszta w Vancouver do rain forest o rzut kapslem od piwa. Narty calkiem niezle niemal w samym miescie- North Van. A odjazdowe o 1.5 godziny jazdy na polnoc- Whistler. Latem ocean (ale nie goracy), mnostwo wysp i wysepek na byle weekend. Gory za sciana- dobre do lazenia, do wspinania i na skalki. Dla amatorow przyrody i outdoors- najlepsze miasto w Kanadzie. Klimat lagodny, ale pada (deszcz) przez cala zime. Odpowiedz Link
chris-joe Re: Richmond, BC 08.11.05, 23:26 Ulubionymi zajeciami Vancouverczykow jest "doing coffee" i "bitching about the city"... Mimo, ze miasto to od lat jest w pierwszej trojce "najlepszych miast do mieszkania swiata". W tym roku znow uznane za nr.1 Obu Ameryk. Odpowiedz Link
ertes Re: Richmond, BC 08.11.05, 23:30 Mieszkalem kiedys w Surrey. Troche padalo ;) W sumie szkoda ze nie zostalem. Teraz nie wyobrazam sobie jak mozna mieszkac w klimacie z taka straszliwa zima jak w TO i ohydnym, mokrym latem. Swoja droga co powoduje ze Vancouver jest numer 1? Odpowiedz Link
chris-joe Re: Richmond, BC 08.11.05, 23:53 Tzw. "jakosc zycia". Jak to sie ocenia i szacuje- nie mnie pytaj. Spece biora tu pod uwage wiele roznych czynnikow: klimat, dochody, stopien bezrobocia, dostepnosc do edukacji i opieki medycznej oraz ich jakosc, ogolne bezpieczenstwo mieszkancow, stan czystosci srodowiska, dostep do przyrody, warunki rekreacji itp. Ja coraz bardziej i czesciej mysle o Vancouver... W Vancouver myslalem, ze nie ma nic gorszego niz 4 miesieczna mzawka, teraz nie wyobrazam sobie by bylo cos gorszego niz 4 miesieczne -30-40 stopni... A to juz za rogiem. Gdy mieszkalem w Van. to mimo, ze marudzilem (jak kazdy Vancouverczyk), to gdy wracalem z podrozy i wjezdzalem do miasta do mi za kazdym razem dech zapieralo i radosc ogarniala- mimo, ze juz po dwoch dniach znow zaczynalem narzekac. Teraz zas, gdy wracam do Mtl- za kazdym razem mowie sobie "Shit, back to this dump!" i wpadam w depresje... :) Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Richmond, BC 09.11.05, 21:43 Vancouver bardzo ladne - slicznie polozone, pelne uroku miasto - bylam jako turystka, wiec widzialam je od tej reprezentacyjnej strony:) tyle ze wscieklizny mozna dostac bylo - jak tam ludzie jezdza!!! - starsze chinskie albo japonskie panie w bialych rekawiczkach, z kapelusikiem, ledwo im glowy bylo widac. ich bolidy rozwijaly predkosci chyba w max dochodzace do 20 mil/h Chris-Joe - jesli mozna, to sie zglosze do ciebie (troche pozniej, raczej latem:) po porady dot. turystyki namiotowej:) A na narty w Whistler to sobie od dawna pazurki ostrze, kiedys uznawano je o wiele tansze i mniej zatloczone niz np. stokow w Colorado - teraz pewnie juz nie. Fama sie rozniosla i wszyscy sie pchaja. Odpowiedz Link
ertes Re: Richmond, BC 09.11.05, 21:48 Whistler z reguly jest na jednym z pierwszysch miejsc we wszelkich rankingach narciarsko/snowboardowych. Ja jezdze w Mammoth w Kalifornii ale tez niestety zaczyna sie robic tloczno a juz przejechanie przez LA w piatek wieczorem jest po prostu tragedia. Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Richmond, BC 09.11.05, 22:02 Tutaj mamy pod nosem Mt.Hood - sezon zaczyna sie w ten weekend ja jezdzilam glownie w Colorado - Breckenridge/Keystone, Vail - bardzo bardzo polecam - niedrogo i do upadlego - a powder tam jest chyba niepowtarzalny:) Ludzi troche jest - ale gdzie ich nie ma. Odpowiedz Link
chris-joe Re: Richmond, BC 09.11.05, 23:16 W ciagu 15 lat w Vancouver natura zachwycalem sie glownie z "pewnej odleglosci":) Ale jak przyjdzie czas na twoje, ania, odwiedziny w BC, to sie rozejrzymy. Whistler zas totally kicks ass! :) No, ale wraz ze zblizajaca sie olimpiada, ludzi z pewnoscia wiecej. Ale i tzw. infrastrukury pewnie tez. Ponoc -wreszcie!- droge z Van. do Whistler beda rozbudowywac. Ciekaw tylko jestem jak... ona tuz za Van. ledwo jest przylepiona do gor nad oceanem. Ale widoki sa cudo. Ertes, myslisz o "relocation"? Odpowiedz Link
ertes Re: Richmond, BC 10.11.05, 00:12 > Ertes, myslisz o "relocation"? Nie, na razie mi tu dobrze :) Ale ze mna nigdy nie wiadomo bo lubie zmiany. Probuje jednego takiego z Toronto namowic... a Richmond wpadlo mi do glowy bo akurat tam jest filia mojej firmy. Ale swoja droga to dawno nie bylem w Vancouver, trzeba by sie wybrac tym bardziej ze mam znizke na Whistler :) Odpowiedz Link
swiatlo Wizytówka z kałachem 10.11.05, 18:30 Podoba mi się. Ciekaw jestem czy to zdjęcie było robione gdzieś w Afganistanie... Odpowiedz Link
ertes Re: Wizytówka z kałachem 10.11.05, 18:41 Ciesze sie ze Ci sie podoba. Kalacha mozesz kupic juz za $199 jakbys szukal tylko ze teraz juz nie wolno sprzedawac z wieksza pojemnoscia magazynka :( Moze w Oregonie sa inne prawa. Odpowiedz Link