Dodaj do ulubionych

Mistrzostwa Swiata

16.05.06, 15:52
Jak myslicie? Zaslyniemy?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3348016.html
Obserwuj wątek
    • swiatlo Re: Mistrzostwa Swiata 16.05.06, 18:41
      Mecz Polska-Niemcy to będzie koszmar. Zarówno na boisku jak i poza nim.
      Mam nadzieję że niemiecka policja poradzi sobie z bandami zarówno polskimi jak
      i niemieckimi.
      Chociaż nie wiem czy nie lepszym wyjściem jest aby niemiecka policja się nie
      wtrącała i pozwoliła skinom po obu stronach się po prostu nawzajem powybijać.
      • ertes Szlagierem 16.05.06, 18:46
        bedzie (jesli sie uda) mecz Polska-Anglia.
        • swiatlo Re: Szlagierem 16.05.06, 18:57
          ertes napisał:

> bedzie (jesli sie uda) mecz Polska-Anglia.

Wtedy szkoda mi będzie fanów angielskich. Z naszymi bandami nie mają szans.
    • jutka1 Re: Mistrzostwa Swiata 16.05.06, 19:20
      Futbolowo raczej nie zaslyniemy, niestety czarno to widze.
      Poza-futbolowo moze zaslyniemy, i tez to czarno widze.
    • ewa553 Re: Mistrzostwa Swiata 16.05.06, 19:37
      mam nadzieje, ze uda sie uniknac najgorszego. Pamietam, ze jak sie cos mialo
      dziac w Mannheim, to przy kazdym zjezdzie z autostrad staly wozy policyjne i
      kazdy byl kontrolowany. Oczywiscie wszystkich nie uda sie zatrzymac, ale moze
      choc czesc? Wizja Swiatly, gdzie sie wzajemnie chuligani wytluka jest
      pociagajaca, ale zal mi tych ktorzy od niechcenia, przy okazji ucierpia przy
      tym.
      • don2 Re: Mistrzostwa Swiata 16.05.06, 20:36
        Wszystko jest juz dogadane-Niemcy przegrywaja 1 golem (samobojczym) strzela go
        sobie niejaki Wischnievsky-Polacy spiewaja Wi ar de czampions,powiewaja
        szalikami i zapalniczkami-brataja sie z niemieckimi kibicami i dochodza do
        wniosku ,ze Giertych Kaput !! i udaja sie w radosnym pochodzie do knajpy " Zum
        rose schwulen " tam wypijaja po 30 piw na ryja,odspiewuja humny panstwowe i
        spokojnie rozchodza sie do domu spiewajac "na hause gehen wi nee"na melodie O
        Titina.
        • jutka1 Re: Mistrzostwa Swiata 17.05.06, 10:38
          Bardzo ladny scenariusz, Donie ;-)))

Ja bede tez kibicowac Francji, ze wzgledu na sentyment oraz przystojniactwo
          Zidane'a i Barthez'a :-D
          • ewa553 Re: Mistrzostwa Swiata 17.05.06, 14:57
            a ja zaraz jade na lotnisko po mojego siostrzenca i jego synow, nastepnie
            bedziemy ogladac w TV mech FCBarcelona, bo siostrzeniec im kibicuje
            (przywiozlam mu z Barcelony ich szal, zeby sie przy meczu nie przeziebil:))))
            W lodowce stoi juz pyfko, pizze zamowie. Jednym slowem mily wieczor:))))
            PS o pilce noznej wiem tyle, ze 22 facetow bije sie o jedna pilke, a taki jeden
            czy dwoch rozdaje kolorowe kartki. mam nadzieje, ze wieczor mimo tego bedzie
            fajny.
          • tortugo Re: Mistrzostwa Swiata 17.05.06, 18:18
            jutko, zdaje sie ze ani Zidane'a ani Bartheza nie bedzie w druzynie Francji,
            wiec komu, ach komu, bedziesz kibicowac? ;)

Postanowilem zrobic w domu mini-festiwal z okazji tych mistrzostw, no bo tam i
            nasze Orly, i te moje nowe orly hamerykanskie, a i moje chlopaki obaj kopio i
            sie interesujo, znajomi tez i w ogole. No wiec, jako ze musialem zrezygnowac z
            wakacji w Polsce tego lata, kupuje plazme zeby bylo lepiej widac i sie ciesze
            jak dziecko :) Dostalem juz nowe koszulki z husarami oraz plakaty miast, w
            ktorych bedziem grac, do dekoracji. Kibicowac bede, w tej kolejnosci, Polsce,
            USA i Czechom (mam przyjaciol tutaj). Bedzie kupa ludzi, kupa meczow i fajowo:)

~:O:o
            • ertes Re: Mistrzostwa Swiata 17.05.06, 18:21
              W temacie plazmy na mistrzostwa jestem na czasie :)
              Dzis FEDEX przywozi wiec jakbys mial pytania a jeszcze decyzji nie podjales to
              wal :)
              • tortugo Re: Mistrzostwa Swiata 17.05.06, 18:39
                a dobra, bo faktycznie jeszcze nie jestem zdecydowany. Powiem najpierw co wiem.

Ekran moze byc najwyzej 37, bo to najwiekszy co sie zmiesci tam, gdzie mam go
                wsadzic (i to nie wszystkie 37 sie zmieszcza, wiec jest to pierwszy i
                najwiekszy limiter. Mam do dyspozycji 38 cali szerokosci wneke). Zawezilem do
                4, w kolejnosci preferencji:

1. Panasonic 37 plasma, model TH-37XP60U, 1024x720 (chyba progressive, ale moze
                interlaced; napisane: native resolution)
                2. LG 37 LCD, model 37LC2D, 1366x768p
                3. Sharp AQUOS 37 LCD, model LC-37D40U, 1366x768 (patrz 1.)
                4. ViewSonic 37 LCD, 1366x768 (patrz 1.) ten to jest monitor, ale $700 taniej
                od pozostalych. nie wiem czy po wszystkim wyjdzie taniej, jeszcze nie
                rozpoznawalem tej czesci.

No to poradz :))
                ~:O:=o
                • ertes Re: Mistrzostwa Swiata 17.05.06, 19:02
                  Pamietaj ze te cholery musza miec dobre chlodzenie czyl miejsce z tylu i nad bo
                  grzeja dosc ostro i je potrafi szlag trafic.
                  Rowniez patrzylem na Panasonic ale jak zaczalem pytac, rozgladac sie itp to
                  wyszlo ze zeszloroczny model byl super a tegoroczny jest taki sobie. Duzo
                  dobrego natomiast czytalem o Samsung. LG rowniez ale jakos nie jestem przekonany
                  do tej marki wiec wogole odpuscilem. tyle ze o LG tez sporo dobrego sie mowi.
                  Przez przypadek udalo mi sie trafic w Sears stojace obok siebie Samsung i
                  Panasonic. Postalem, pogapilem sie i wyszlo mi ze Samsung.
                  Sam obraz az tak bardzo chyba w nich sie nie rozni, wydawalo mi sie ze Samsung
                  mial ciut zywsze kolory.

Kupilem tutaj:
                  www.onecall.com/ProductSearch.aspx?sHist=12-82
                  W poniedzialek rano a juz dzis odbieram.

Wczoraj natomiast wracajac od znajomych wieczorem zupelnie sie pogubilem
                  i przez przypadek wyladowalem w poblizu Fries wiec oczywiscie wlazlem tam.
                  Oni chyba sa glownym dealerem Samsunga bo ilosc i mnogosc modeli mieli
                  niesamowita. Jesli masz gdzies w SD to mozesz porownac sobie jak to wyglada.

1080p w tej chwili maja tylko DLP z rear projector. Wszystko inne 1080i.
                  Co sie jednak okazuje to wszelkie satelity i cable kompresuja sygnal HDTV wiec
                  maks co w sumie sie osiaga jest 720p czyli praktycznie EDTV.

I jak mowie uwazaj z ta wneka na odpowiednie chlodzenie.
                  • ertes Re: Mistrzostwa Swiata 17.05.06, 19:14
                    Nie Fries, tylko Fry's hehe :)
                    Zawsze mi sie to kojarzy z frytkami.
                  • tortugo Re: Mistrzostwa Swiata 17.05.06, 19:33
                    o, chlodzenie to doskonaly tip - dzieki, zastosuje :)

co do resolution, uwazam ze 720p czy 1080i - wsio ryba, tak czy siak obraz
                    bedzie rewelka, choc chcialbym miec w zapasie te progressive scanning.

Moj glowny dylemat to: plazma czy LCD? plazma milsza dla oka i zewszad tak samo
                    ogladalna, ale podobno ekran sie wypala. Tylko po jakim czasie? Bo my to tak
                    przecietnie 1-2 godz dziennie ogladamy tv, i nieoczekuje aby to podskoczylo z
                    okazji nowego odbiornika, wiec czy jest to praktyczy limiter, gdy "life" plazmy
                    jest reklamowane na 50,000 godzin? Chcialbym zeby ten aparat posluzyl nam
                    powiedzmy 7-10 lat. A z pilota zawsze moge wydlubac guziczek Pause dla
                    dodatkowych oszczednosci ekranu ;)))

Drugie wazne kryterium to marka, jako ze nie chce klopotow. Consumer Reports
                    dobrze wycenia Panasonic, natomiast o LG nic nie widzialem. Samsung tez dobrze,
                    Sony najlepiej, ale i cena tez naj.

Frye's tu mamy, wiec pojde i poogladam jeszcze. W miedzyczasie spojrze na net
                    czy Samsung ma cos z 37 co sie zmiesci w mojej wnece. (A propos, wneka jest z
                    tylu otwarta, a z gory mam zapas miejsca. Mysle, ze maly wiatraczek zalatwi
                    sprawe.)

Niech no ja spojrze na te twoja stronke skades zakupil swoj.

• tortugo Re: Mistrzostwa Swiata 17.05.06, 19:38
                      wyglada na to, ze Samsung nie ma nic w moim rozmiarze. Co do linku, ceny te
                      same co w sklepach, wiec nie bede placic shipping, pojde, kupie i przywioze.
                      • ertes Re: Mistrzostwa Swiata 17.05.06, 19:43
                        Zobacz co maja we Fry's.
                        Jesli ogladacie TV tylko 2 godziny to mysle ze nie masz sie co martwic a 50000
                        godzin to chyba kolo 20 lat :)
                        Zbliza sie tez Memorial Day, mozesz sie wstrzymac gdyz mozliwe ze beda mili
                        obnizki :)
                    • ertes Re: Mistrzostwa Swiata 17.05.06, 19:45
                      Sony to coraz wiekszy szmelc i cala firma schodzi na psy.
                      Moj Sony chodzil poltora roku i szlag go trafil.
                      Odradzam.
                      • don2 Re: Mistrzostwa Swiata 17.05.06, 20:21
                        Sony 50" TV 3CLD,HD Ready,Dolby VS,HDMI. +PSP ,cena 2450 $
                        • tortugo Re: Mistrzostwa Swiata 17.05.06, 20:28
                          Don, masz taki, czy polecasz jako dobry "deal"? Bo mowie, dla mnie to cale
                          pudlo moze miec max 38 cali szerokosci. Poza tym, HD Ready = potrzebne bedo
                          akcesoria, czyli kilkaset $$$ trza by dodac. Ale mimo to, moze to nadal dobra
                          okazja...

Moze na nastepny zakup, za te 7-10 lat, wywale te swoja szafe i powiesze na
                          scianie. Chcialbym to zrobic juz teraz, ale powodow dosc aby nie ;)

• ertes Re: Mistrzostwa Swiata 17.05.06, 20:39
                            HD ready znaczy ze musisz dolozyc skrzynke zeby ogladac HDTV.
                            Jak masz cable to to sa grosze.
                            Jesli ma tuner to mozesz lapac HDTV z powietrza za darmo.

I jeszcze raz: Sony odradzam bo szmelc a drogi. Sa lepsi.
                          • ertes Re: Mistrzostwa Swiata 17.05.06, 20:50
                            Tortugo, a Ty chcesz HD czy chcesz bez?
                            • don2 Re: Mistrzostwa Swiata 17.05.06, 20:57
                              nie mam takiego :)) mam 28" sanyo.dla mnie starcza.Poczekam az naprawde pozbeda
                              sie "dzieciecych chorob" te plazmy itp oraz stanieja znacznie ,to kupie.Co
                              prawda od jesieni wygaszaja analogowe nadawanie ale podobno moj ma cos digital
                              gotowe.
                            • tortugo Re: Mistrzostwa Swiata 17.05.06, 22:17
                              no tylko HD
                              • ertes HD 17.05.06, 23:33
                                Niestety Kalifornia jest tak zacofana jesli chodzi o HDTV ze az sie chce plakac.
                                Mogliby sie od Kanady nauczyc jesli idzie wiele nowinek technicznych.
                              • ertes Raport dla Zolwia 18.05.06, 17:44
                                HD jest po prostu super.
                                STD jest gorzej niz tragiczne :(
                                • tortugo Re: Raport dla Zolwia 18.05.06, 21:38
                                  zaraz zaraz... czy chcesz mi powiedziec, ze na plazmie nie da sie ogladac
                                  STDTV? Hmm...
                                  • ertes Re: Raport dla Zolwia 19.05.06, 03:52
                                    Da sie ale jakosc jest pozal sie boze...
                                    Musisz sam sprawdzic czy ci bedzie odpowiadalo.
                                    • ertes Re: Raport dla Zolwia 19.05.06, 08:14
                                      Wreszcie wymyslilem co jest zle. Cable box jest do kitu. W moim jest TV Tuner
                                      wiec po przelaczeniu kabli bezposrednio do TV obraz jest calkiem niezly.
                                      Bede musial wymienic box albo zawolam technikow niech wymysla co z fantem zrobic.
                                      Acha, sprawdzilem ze mistrzostwa beda na ESPNHD2 ktorej u nas nie ma :(((
                                      • ertes Re: Raport dla Zolwia 19.05.06, 20:38
                                        Sluchaj, grzeje sie to bydle jak cholera wiec musisz miec sporo miejsca na
                                        odprowadzenie ciepla wokol TV.
                                        STD TV juz moge powiedziec jest calkiem OK pod warunkiem ze masz dobry box.
                                        Od wczoraj gapie sie na ESPN2 i uwazam ze badzie mozna calkiem przyjemnie
                                        obejrzec mecze. Acha, kilka meczy ma byc na ESPNHD i ponoc ABC a to mamy u nas.
                                        Time Warner na olimpiade dolozyl specjalny program w HD. Watpie zeby nasz COX
                                        wpadl na taki super pomysl :( Zreszta watpie zeby ktogolwiek wpadl na pomysl :(

Jak bedziesz kupowal do dokup sobie dodatkowa gwarancje. Moj szmelc Sony zepsul
                                        sie po poltora roku czyli po fabrycznej ale za to w polowie sklepowej.
                                        • ania_2000 Re: Raport dla Zolwia 19.05.06, 21:13
                                          soccernet.espn.go.com/news/story?id=339604&cc=5901
                                          • ertes ESPN 19.05.06, 21:30
                                            Tak, ja wiem o tym. Problem w tym ze wiekszosc gier bedzie pokazywana na ESPN 2.
                                            A to mamy tylko w analogu. Mecze USA beda na ESPN 1 wiec w HD u nas. Moze ABC
                                            wrzuci cos na weekendowe mecze.

Hokeja u nas w HD tez nie uswiadczysz. Zacofana Kalifornia pod tym wzgledem.
                                            • ania_2000 Re: ESPN 19.05.06, 21:53
                                              tez mam digital cable i musze powiedziec, ze uwielbiam ogladac przyrodnicze
                                              programy w HDTV - szczegolnie te nagrywane dla IMAX:) cudo.

wydaje mi sie, ze wszystkie mecze beda w HD - tak jak olimpiada.

• ertes Re: ESPN 19.05.06, 23:08
                                                Tak, Aniu, beda, ale jak napisalem na ESPN2 HD a tego w Kalifornii nie ma na
                                                kablu . Jest tylko w Dish Network :(
                                  • ro-bert Re: Raport dla Zolwia 19.05.06, 20:22
                                    tortugo napisał:

> zaraz zaraz... czy chcesz mi powiedziec, ze na plazmie nie da sie ogladac
                                    > STDTV? Hmm...

Nie daj sie zwariowac. Ogladac sie da i to lepiej niz na sredniej jakosci
                                    odbiorniku tradycyjnym. Po zakupie Pana TH-42PV60E przed dwoma miesiacami
                                    postawilem go na ca. dwa tygodnie obok mojego starego Sony (5 lat, 100Hz, 82
                                    cale) aby porownac obraz. Obydwa podlaczone do TAKICH SAMYCH Sat Receiver (bez
                                    HD). Jakosc obrazu przy przekazie tradycyjnym nawet lepsza na Pana niz na Sony.
                                    Aby moc podziwiac HD czekam jeszcze na zamowiony juz Sat Receiver Humax HD
                                    1000. Ponoc przy sygnale z Humax pdawanym przez HDI, tradycyjnie przekazywany
                                    obraz traci na jakosci, dlatego nalezy podlaczyc go nie tylko przez HDI ale
                                    rowniez przez SCART i w zaleznosci od odbieranego sygnalu przelaczac z HDI na
                                    SCART.

PS1
                                    Pana 42 cale moge tylko polecic. 2 miesiace i na razie jestem zupelnie
                                    zadowolony. Zastosowany tam panel jest rewelacyjny. Uwaga! Przy 38 calowym
                                    zwroc uwage na poziom glosnosci wentylatorow (maja mniejsza srednice niz przy
                                    42 calowym i dlatego musza miec wieksza predkosc obrotowa co oczywiscie wplywa
                                    na poziom glosnosci) W 42 calowym slychac je tylko gdy startuja.

PS2
                                    Oprocz dobrego aparatu TV rownie wazny jest receiver. Poniewaz w zacofanych
                                    Niemczech na razie HD idzie tylko przez satelite, mamy tu do wyboru tylko dwa
                                    odbiorniki satelitarne: Pace i Humax. Obydwa nie sa jeszcze zupelnie bez wad.
                                    Co jakis czas przychodzi aktualizacja software. Zdecydowalem sie na Humax.
                                    Zamowilem w necie. Czekam.

PS2
                                    Nie wiem jak bardzo jestes zaawansowany w podjeciu decyzji o kupnie ale nie
                                    zapominaj, ze np. telewizor Pana (przynajmniej na rynku europejskim) kupujesz
                                    bez odpowiedniej podstawy. Czyli musisz jeszcze przy cenie dodatkowo kalkulowac
                                    cene (podstawy, ramy na sciane czy stolika)

PS3
                                    Ceny w Niemczech leca na dol (Prawdopodobnie po WM pojda jeszcze bardziej na
                                    poludnie) Moj Pana 42 cale do dostanie przed dwoma miesiacami za ca. 2000 €
                                    mozesz juz teraz (bez podstawy) kupic za ca. 1700€
                                    • szfedka Re: Raport dla Zolwia 19.05.06, 20:25
                                      łojezu robuś
                                      Ty tutaj?

milo Cię widzieć :)
                                      • ro-bert Re: Raport dla Zolwia 19.05.06, 20:30
                                        szfedka napisała:

> łojezu robuś
                                        > Ty tutaj?
                                        >
                                        > milo Cię widzieć :)

Ja tutaj????
                                        Toz ja tu caly czas (czytam pewnie bardziej dokladnie niz
                                        wiekszosc "aktywnych") a ze ochoty na pisanie nie starcza... no coz powody
                                        znane;)
                                        • szfedka Re: Raport dla Zolwia 19.05.06, 20:33
                                          Komu znane? Bo nie mnie. Lenistwo?
                                          Będziesz w Bydzi w tym roku?
                                          • ro-bert Re: Raport dla Zolwia 19.05.06, 20:37
                                            szfedka napisała:

> Komu znane? Bo nie mnie.

Wielu rzeczy nie znasz. Wielu nie rozumiesz ;) Twoje prawo, nawet nie musisz
                                            sie starac ich poznac czy zrozumiec. Ot zyzn:)

> Będziesz w Bydzi w tym roku?

Chyba raczej nie. Dlaczego pytasz?
                                            • szfedka Re: Raport dla Zolwia 19.05.06, 20:43
                                              No kurde...chyba siem pochlastam i zaczne wierzyc jak juz rozumiec nie moge ;)

A pytom siem bo bendem tam kilka godzin to bym Ci piwo postawila we mlynie
                                              gdybys przez przypadek tez tam siem zablonkal.
                                              • ro-bert Re: Raport dla Zolwia 19.05.06, 20:55
                                                szfedka napisała:

> A pytom siem bo bendem tam kilka godzin to bym Ci piwo postawila we mlynie
                                                > gdybys przez przypadek tez tam siem zablonkal.

A ja juz myslalem, ze Ci ochota na stawianie przeszla :))))

Poza tym wiesz, ze ja facet porzadny i sie nie blakam a juz zupelnie nie przez
                                                przypadek ;)
                                                >
                                                • szfedka Re: Raport dla Zolwia 19.05.06, 21:00
                                                  Klamiesz, porzadnych facetow nie ma.
                                                  • ro-bert Re: Raport dla Zolwia 19.05.06, 21:04
                                                    szfedka napisała:

> Klamiesz, porzadnych facetow nie ma.

Corko, uwierz! Sa!!!
                                    • tortugo Re: Raport dla Zolwia 22.05.06, 20:35
                                      dzieki za porady. Kupilem panasonic 37", jeszcze nie podlaczylem wiec nie wiem
                                      co z tymi halasujacymi fanami. Co do reszty, wiem juz wszystko co potrzebuje
                                      wiedziec i sprawy zaklepane :) Teraz czekam na faceta od kabla zeby mi
                                      zainstalowal HD receiver i HD-DVR i jadziem :)

• jutka1 Re: Mistrzostwa Swiata 17.05.06, 22:24

tortugo napisał:

> jutko, zdaje sie ze ani Zidane'a ani Bartheza nie bedzie w druzynie Francji,
              > wiec komu, ach komu, bedziesz kibicowac? ;)
              No wiesz? Beda, beda....

France squad
              Goalkeepers: Fabien Barthez, Gregory Coupet, Mickael Landreau.
              Defenders: Eric Abidal, Jean-Alain Boumsong, Pascal Chimbonda, William Gallas,
              Gael Givet, Willy Sagnol, Mikael Silvestre, Lilian Thuram.
              Midfielders: Vikash Dhorasoo, Alou Diarra, Claude Makelele, Florent Malouda,
              Patrick Vieira, Zinedine Zidane.
              Forwards: Djibril Cisse, Thierry Henry, Franck Ribery, Louis Saha, David
              Trezeguet, Sylvain Wiltord.

fifaworldcup.yahoo.com/06/en/060515/1/6shz.html
              • chris-joe Re: Mistrzostwa Swiata 19.05.06, 04:08
                W te czampionaty podklejam sie pod Brazylie. Polske olewam ideologicznie i
                pragmatycznie :)

W Toroncie zakupilismy choragiewke zielono-zolta do okna samochodu za CAD 15 i
                tusze, ze inwestycja sie emocjonalnie zwroci z nawiazka :)
                • ertes Re: Mistrzostwa Swiata 19.05.06, 04:17
                  Idziesz na latwizne ;)
                • luiza-w-ogrodzie Re: Mistrzostwa Swiata 19.05.06, 04:51
                  Musz egdzies odszukac wielka polska flage uszyta specjalnie na Olimpiade - bede
                  sie nia owijac w trakcie ogladania meczow (transmisje beda b. wczesnie rano w
                  zimowe noce)
    • ozpol Jak widze to tylko ja to przezyje na zywo?!?!?! 23.05.06, 13:48
      Ja pedaluje z Australii do Europy zeby kibicowac a wy w domach siedziec
      bedziecie!!!
      Ja bede na meczu Polska - Kostarika w Hanowerze i mam boja bo jak sie
      zwala"kibice" to moze niebyc wesolo.
      Takze przypadlo mi "szczescie" dostania biletow na mecze Ukrainy czyli
      wszystkie 3. Co zz ironia losu ale przynajmniej bedzie spokojnie.
      Mozja australijska zolta koszulka bedzie pasowala do Ukrainy i nie bedzie
      draznic opozycji.
      Podam na bierzaco wrazenia z "pola" walki.
      • ertes Re: Jak widze to tylko ja to przezyje na zywo?!?! 24.05.06, 03:01
        Moj znajomy wygral loterie FIFA na mecze Polakow :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka