maria421 10.12.03, 15:54 Jest to ostatnio bardzo modne okreslenie. Ale co to wlasciwie jest? Jak Wy pojmujecie polityczna poprawnosc? Potrafilibyscie to zdefiniowac? Jest to cos pozytywnego czy jest to cos zlego? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
artur666 Re: Polityczna subiektywnosc 10.12.03, 15:59 W swiecie komuny, byc towarzyszem. U Adolfa wskazane bylo byc nazi. Tak wiec zalezy jaki wiatr wieje. chore co? Odpowiedz Link
clairejoanna Re: Polityczna poprawnosc 10.12.03, 16:01 Dla mnie jest to niewypowiadanie własnego zdania, bo nie pasuje to do ogólnego, terźniejszego światopoglądu. Pozdrowienia, CJ Odpowiedz Link
ertes Re: Polityczna poprawnosc 10.12.03, 16:04 W zalozeniach i na poczatku mialo to sens. Niestety zostalo to zupelnie przekrecone, przeinaczone, wyolbrzymione i zaszlo tam gdzie nie powinno bylo. Nie wiem czy jest wiekszy idiotyzm. Uwazam ze polityczna poprawnosc zamienila sie czesciowo w rasizm skierowany przeciwko bialej rasie. Kiedys, w Kanadzie, dziecko (4 klasa) zrobilo mi uwage ze powiedziales o kims grubas (fat) i wyjasnilo ze nie powinienem uzywac tego slowa! Takich kwiatkow jest niestety wiecej. Wspolczuje Wam w Europie skoro tam zaczyna podnosic coraz silniej glowe :( Odpowiedz Link
lalka_01 Re: Polityczna poprawnosc 10.12.03, 16:13 Ale to nie jest w Europie: info.onet.pl/840010,69,1,0,120,686,item.html Odpowiedz Link
ertes Re: Polityczna poprawnosc 10.12.03, 16:42 Wlasnie, za kilka czy kilkanscie lat bedziecie niestety mieli to samo. Mnie sie nawet o tym niechce myslec bo zaraz mnie szlag trafia. Christmas nie jest Christmas tylko X-mass albo Holiday Season na przyklad. Normalnie mam odruchy wymiotne jak to widze. Odpowiedz Link
don2 Re: Polityczna poprawnosc 10.12.03, 17:04 Politycznie poprawny bylem dla jednych,politycznie niepoprwny dla drugich. potem wszystko sie zmienilo i na koniec mam to w dupie. Odpowiedz Link
soup_nazi Re: Polityczna poprawnosc 11.12.03, 21:52 ertes napisał: > Christmas nie jest Christmas tylko X-mass albo Holiday Season na przyklad. Xmas nie ma nic wspolnego z "pc" i bylo uzywane wiele lat przedtem zanim wynaleziono "pc". Po prostu skrot, wiec mozesz sie wsciekac na lenistwo spellingowe tubylcow, ale nie na "pc" w odniesieniu do tego. Odpowiedz Link
dead_skunk Slownik wyrazen politycznie poprawnych 10.12.03, 16:39 Słownik wyrażeń i zwrotów politycznie poprawnych czyli political correctness po naszemu Wielce demokratyczne narody Ameryki Północnej już dawno zadbały o to, aby nikt nie czuł się pokrzywdzony na skutek swojej odmienności fizycznej, psychicznej czy społecznej. Najwyższa pora, abyśmy i my wprowadzili do obiegowego języka sformułowania nie urażające osób i zjawisk odmiennych od przyjętych norm. SEKS homoseksualista osoba alternatywnie zorientowana seksualnie pedofil ukierunkowana pro młodzieżowo osoba alternatywnie zorientowana seksualnie prostytutka prywatny płatny specjalista ds. seksu biseksualista osoba seksualnie niewybredna, osoba o poszerzonej adaptywności seksualnej, osoba niezdecydowana seksualnie ciężarna czasowo ciemiężona goła baba tekstylnie niedowartościowana osoba płci żeńskiej impotent pełnowartościowy członek społeczności z dysfunkcją reprodukcji, konsument Viagry erekcja czasowy objaw niezrównoważenia hormonalnego, objaw niekontrolowanego nadciśnienia krwi NARODOWOŚCI murzyn (w USA) afroamerykanin murzyn osoba o wzmożonej pigmentacji skóry, melaninowo wzbogacony biały osobnik melaninowo zubożony indianin rdzenny Amerykanin arab osoba z kulturowo uwarunkowanym ręcznikiem na głowie żyd niesłusznie prześladowany wietnamiec śniady biznesmen rusek biznesmen zza Buga ZDROWIE inwalida sprawny inaczej niemowa osoba o wzmożonej werbalizacji ruchowej głuchy zorientowany wizualnie, czytający z ruchu warg ślepy zorientowany słuchowo, osoba o orientacji kontaktowej, widzący daktyloskopijnie, optycznie ciemniejszy, fotonowo niereceptywny inwalida na wózku sprawny inaczej korzystający z indywidualnego kołowego środka transportu o napędzie ręcznym murzyn inwalida na wózku sprawny inaczej osobnik o wzmożonej pigmentacji skóry korzystający z indywidualnego kołowego środka transportu o napędzie ręcznym jąkała osoba z samopowtarzalną dysfunkcją płynności artykulacji kurdupel osoba o obniżonym środku ciężkości, osoba z krótszym czasem wędrówki impulsów nerwowych, wertykalnie zdegradowany grubas osoba obdarzona alternatywną budową ciała, osoba nielimitowana wagowo garbus osoba o łukowej architekturze ciała staruszek długo żyjący, osoba geriatrycznie zaawansowana, rozszerzony w czwartym wymiarze świrus, wariat precepcyjnie odmienny mańkut optycznie odwrotny narkoman chemicznie zdegradowany łysy aerodynamicznie wydajniejszy schlany, nawalony, pijany przestrzennie zagubiony szczerbaty osoba o zwiększonej wydajności oddechowej zezowaty podwójnie perceptywny SPOŁECZEŃSTWO biedak, nędzarz ekonomicznie nieprzystosowany kloszard bezdomna osoba, przemieszczający się przyszły właściciel posesji, osoba niemeldowana więzień, skazany społecznie izolowany żebrak bezrobotny na praktyce samobójstwo autoeutanazja, egoistycznie ukierunkowane spowodowanie bezterminowej dysfunkcji getto strefa etnicznie homogeniczna gang grupa młodzieżowa śmieciarz terenowy przedstawiciel przemysłu utylizacji zużytych dóbr materialnych śmieci zużyte dobra materialne, dobra w recyklingu nudziarz interesujący inaczej leniwy motywacyjnie zubożony głupi inteligentny inaczej bałagan alternatywna aranżacja przestrzeni bałaganiarz organizacyjnie niesprawny ofiara wypadku drogowego osoba poszkodowana komunikacyjnie, osoba czasowo dysfunkcyjna trup, zwłoki osoba bezterminowo dysfunkcyjna złodziej wtórny dystrybutor Produktu Krajowego Brutto kanalarz górnik rud płynnych grabarz dostawca ostatniej posługi EKOLOGIA krowia farma bydlęcy obóz koncentracyjny myśliwy morderca zwierząt, mięsny najemnik sklep mięsny smętarz zwierzaków hamburger zmielone krowie ciało cheeseburger dodanie zniewagi do okrucieństwa Zalecenia Komisji d/s Czystości Języka Polskiego pod wezwaniem Pana b. Ministra Podkańskiego Zdzisława W trosce o czystość języka polskiego Komisja zaleca zastępowanie obco brzmiących nazw produktów, towarów, usług, terminów technicznych, nazwisk, itp. odpowiednikami w języku polskim. W nawiasach kwadratowych oryginalna wymowa dla osób nie znających języków obcych. Oto przykładowe rozwiązania, zalecane przez Komisję: Nazwa obca Wymowa Zalecany odpowiednik Mr. Proper [mister proper] Pan Właściwy Mr. Muscle [mister masyl] Pan Muskuł Cool Water [kulłoter] Chłodna Woda Microsoft [majkrosoft] Małymiękki Arnold Schwarzenegger [arnold szłorceneger] Arnold Czarnomurzyński leasing [lizing] dzierżawing Colgate [kulgejt] Chłodne Wrota Kentucky Fried Chicken [kentaki frajd cziken] Kurczak Pieczony po KentuckuKurczak Uwolniony w Kentucky Lady Speed Stick [lejdi spidstik] Pani Szybka Laska Johnson's baby [dżonsons bejbi] Dzieciątko Jankowskiego Chanson d'eau [szansą do] Pieśń Wody Always Classic [olłejs klasik] Zawsze Klasyczne Odpowiedz Link
xurek Re: Polityczna poprawnosc 11.12.03, 12:50 Polityczna poprawnosc to „nowy kodeks“ moralny stajacy w i usilujacy zinstytucjonalizowac obrone wszystkiego, co „biedne, slabe, pokrzywdzone i negatywnie-odmienne“, w ideologii i zalozeniach niewiele rozniacy sie od zalozen chrzescjanstwa. W sumie bardzo piekna, aczkolwiek po czesci utopijna, idea. Na codzien najbardziej widoczny w walkach o nieuzywanie slow i zwrotow wszelkich, ktore to ma, przy wystarczajaco sumiennym stosowaniu, doprowadzic do zmiany struktur myslowych poprzez „werbalny autotraining“. Czesto przekraczajacy granice wszelkiego zdrowego rozsadku nie mowiac juz o naturze homo sapiens. Wypaczony nieraz tak, iz walczac ze starymi dyskryminacjami automatycznie stwarza nowe. Szkoda, ze w zalozeniach swych sluszny, tak sie przesadnie wynaturza, ze czlowiek automatycznie staje sie „przeciw“. Xurek Odpowiedz Link
don2 Re: Polityczna poprawnosc 11.12.03, 12:55 Xurku,masz racje jak zawsze(oczywiscie jak to po mojej mysli :)))) ) ja w ramach werbalnego autotreningu,narazilem sie kilku znajomym.Oni twierdza ,ze nigdy tak nie bluzgalem jak ostatnio ! I wez im to wytlumacz,ze to nowy trynd i poprawnosc polityczna. D. Odpowiedz Link
xurek Donie, zle im tlumaczysz :)) 11.12.03, 13:21 Political corectness niekoniecznie sankcjonuje bluzganie (zalezy od tego, na co i za pomoca czego bluzgasz), wiec rownanie to jakies takie nierowne. Proponuje przeniesc Twoje wyjasnienia z dziedziny socjopolitycznej do czystej psychologii i umotywowac postepowanie bluzgajace za pomoca „gewaltfreies Agressionsabbautrainig durch verlbale Kanalisierung“. Tego moim zdaniem nie mozna sie w zadnej formie przyczebic, no i trendy, jak wszystkie psychiczne treninig, tez jest :)))) Alaskanka ujelaby to pewnie profesjonalniej, no ale z braku laku......... Xurek-zawsze-pomocny :)) Odpowiedz Link
don2 Re: Donie, zle im tlumaczysz :)) 11.12.03, 13:51 To ja to wlasnie stosuje.Nieagresywne ,lagodne uzycie kanalizacyjnego jezyka. nawet nie wiedzialem ze jestem taki poprawny tryndowato. Odpowiedz Link
i.p.freely Re: Ja mam gdzies 11.12.03, 15:55 ta cala polityczna poprawnosc. Czlowiek nawet skomentowac nowej fryzure wspolpracownika nie moze bo nuz ktos uslyszy i bedzie sexual harassment law suit ... I po co mi to? Odpowiedz Link
swiatlo Re: Polityczna poprawnosc 12.12.03, 18:33 Xurek dobrze to napisała. To jest tak samo jak zinstytucjonalizowanie moralności albo pozytywnego nastawienia. To znaczy że jak ktoś jest niemoralny albo negatywnie nastawiony to go do sądu i do więzienia. Można propagować pozytywne nastawienie, ale powinno się to odbywać wyłącznie w indywidualnej sferze moralnej. Nie wolno zmuszać do pozytywnych postaw poprzez terror prawa oraz monopolizację mediów. Wywołuje to bowiem efekt odwrotny. Zresztą PP bynajmniej nie powstała w miłosiernych środowiskach chrześcijańskich, ale na skrajnie lewicowych uniwersytetach kalifornijskich. A to już sporo o tym świadczy. Przykładem pokrętnej filozofii PP jest jej stosunek do chrześcijaństwa. Arcykapłani PP będąc bardzo wybiórczy i nieobiektywni są skrajnie wrodzy wobec religii chrześcijańskiej. Jest to jedyna religia do której oni czują autentyczną nienawiść. Chrześcijańskość Europy i USA jest FAKTEM OBIEKTYWNYM oraz HISTORYCZNYM i kapłani podważając ten fakt odwracają zupełnie historię i wypaczają zdrowy rozsądek. Odpowiedz Link
swiatlo A poza tym 12.12.03, 18:41 A poza tym to ja nie umiem się logicznie wyrażać o PP. Podobnie jak nikt normalny nie potrafi logicznie rozmawiać na przykład o faszyzmie. Jeśli się jakiejś filozofii organicznie nienawidzi, czuje się do niej organiczny i fizyczny wstręt, jeśli jedyną emocjonalną reakcją na nią jest żądza walenia po mordzie, to wówczas emocje tak uderzają do głowy, że wszelka próba sklecenia logicznego zdania nie ma po prostu sensu. Uprzedzając atak C-J podam że podobnie jak ktoś przyjdzie do ciebie i zacznie ci usiłować logicznie argumentować o faszyzmie albo anty-semityzmie, to też uznasz że wykracza to poza logikę i po prostu dasz mu pięściami po łbie. Odpowiedz Link
maria421 Re: A poza tym 12.12.03, 19:08 Taki ladny pierwszy wpis, Swiatlo, ze juz Cie pochwalic chcialam, a w drugim zaraz znowu o waleniu piesciami po lbie. I to porownanie poprawnosci politycznej do faszyzmu.... Odpowiedz Link
ertes Re: A poza tym 12.12.03, 19:11 hehe Mario dokladnie takie samo wrazenie. Choc ja bym dodal ze pierwsza czesc pierwszego wpisu byla najlepsza :) Odpowiedz Link
swiatlo Re: A poza tym 12.12.03, 22:00 Nie no Mario, nie staram się porównywać PP do faszyzmu. To są zupełnie inne kategorie, inny zasięg i inny rozmiar zła. Chodziło mi jedynie o opis reakcji na rzeczy, do których się ma z góry negatywny stosunek emocjonalny. Wówczas mowa o logicznym myśleniu nie ma sensu. Akurat faszyzm mi przyszedł do głowy. Jak masz lepszy przykład to możesz mi pomóc się wysłowić :) Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Re: Polityczna poprawnosc 16.12.03, 04:44 maria421 napisała: > Jest to ostatnio bardzo modne okreslenie. Ale co to wlasciwie jest? > Jak Wy pojmujecie polityczna poprawnosc? Potrafilibyscie to zdefiniowac? > Jest to cos pozytywnego czy jest to cos zlego? Polityczna poprawnosc to zakladanie kaganca naturalnym ludzkim odruchom w imie obrony mniejszosci. W wiekszosci wypadkow popo jest tylko maska, pod ktora stare nawyki hulaja az milo. Pozdrawiam Luiza-w-Ogrodzie ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>¸. .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º> Odpowiedz Link