robert.grochowalski 29.04.05, 08:52 czy ktoś mi moze napisać gdzie montują gaz do boxera - chodzi mi o ludzi którzy sie naprawde na tym znają. aaaaa i czy można zamontować do niego sekwencje gazu pozdrawiam rob Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
midera Re: gaz w boxerze 01.06.05, 08:51 mam swiezy gaz w 1,6 /95.co prawda nie sekwencyjny ale...dziala!!!na kompie heveliusa.montowalem w szczecinie u gosci z gaz-techu(od elpigazu).dla mnie rewelka.nic nie szrpie,przelacznie niewyczuwalne a idzie jak na benzynie.pozdrawiam.w razie co pytac. Odpowiedz Link
mogatti Re: gaz w boxerze 01.06.05, 11:13 Oczywiście ze można nie ma żadnych przeciw wskazań aczkolwiek wszystko zależy od instalatora, w przypadku boksera tylko sekwencja. Sztuką która stanowi o jakości pracy zamontowanej instalacji jest jej odpowiednie zestrojenie, czyli właściwie zaprogramowanie komputera sterującego. W przypadku najpopularniejszych modeli samochodów, instalatorzy dysponują gotowym oprogramowaniem, lub w ostateczności mogą go pobrać netu. W przypadku aut z silnikami boxer nie wszystkie, pewne rzeczy trzeba dostroić samemu. Jak ? Komputer sterujący instalacjami wtrysku gazu np.BRC pełni role pasywna czyli szczytuje dane z fabrycznego komputera sterującego instalacją benzynową i przetwarza je na dane potrzebne do pracy instalacji LPG. Informacje o chwilowym stanie silnika są zatem bardzo dokładne bo pochodzą z wszystkich czujników zamontowanych przez producenta samochodu. Oznacza to że po prawidłowym montażu instalacji oraz wprowadzeniu właściwego oprogramowania wszelkie parametry samochodu pozostaną bez zmian! A jeżeli Podczas zasilania benzyna występowały jakieś nieprawidłowości, występują one także podczas pracy na gazie. Centralki np.SEQENT nie zestroimy oczywiście śrubokrętem. Do wprowadzenia oprogramowania i jego ewentualnej korekty używa się przenośnego komputera (laptopa) którym tak jak w tuningu elektronicznym weryfikuje się lub tworzy mapy sterujące pracą instalacji. To tak w skrócie nie będę się rozpisywał bo jest to temat Rzeka natomiast jeśli miał by montować instalacje gazowa to tylko u kompetentnego fachowca nr.1 Piotr Oleksyk, szef serwisu w firmie CZAKRAM centrali importerskiej firmy BRC w Polsce Dariusz Sajka, Firma Auto Gaz AutoGaz – (012) 645 55 87 Info: CZAKRAM – czak_oleksyk@poczta.onet.pl Pozdrowienia dla Alfistów Odpowiedz Link