tody1305 09.01.11, 21:55 Kilka ciekawostek mój hit to Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wolfgang87 Re: Audiovoodoo OT 09.01.11, 23:09 Aaaa więc, jako że ostatnio parę rzeczy się u mnie zmieniło, to napiszę, co żem słyszał. Aaaa więc, słyszałem różnicę pomiędzy dobrym kablem zasilającym a słabym. Słyszał żem dyferencję pomiędzy wetknięciem tego kabla w ścianę a w jakąś listwę. Słyszałem też niestety, iż płyta CD - taka niezbyt dobita, ale wiekowa - posmarowana maginczym alkoholem do czyszczenia płyt gra lepiej. Nie zmienia to faktu, że czasem mozna bajerami przedobrzyc, a czasem moze to nie odniesc zadnego efektu. Bywa i tak ;) Jak voodoo, to voodoo :) Odpowiedz Link
crannmer Co kto slyszal 10.01.11, 08:34 wolfgang87 napisał: > Aaaa więc, jako że ostatnio parę rzeczy się u mnie zmieniło, to napiszę, co żem > słyszał. Slyszales glownie i jedynie sile autosugestii. I bedziesz ja slyszal, az przeprowadzisz porzadnie podwojnie slepy test. Natomiast jak chcesz naprawde slyszalnie poprawic jakosc sluchania sprzetu, to zacznij od akustyki wnetrza i od ustawienia glosnikow. Oraz od samych glosnikow. Odpowiedz Link
wolfgang87 Re: Co kto slyszal 10.01.11, 08:50 Pudło. Słucham na słuchawkach. Na dobre głośniki mnie nie stać :) Autosugestia nie tyle powoduje różnice, co ułatwia usłyszenie ich. Niestety nasz słuch jest bardzo, bardzo cwany i adaptuje się błyskawicznie. Uwierz mi, że można pójść na AudioShow w listopadzie i posłuchać, że niektóre sprzęty pomimo wartości dziesiątek tysięcy złotych potrafią zagrać naprawdę fatalnie. Wszystko zależy od konfiguracji. Na pewnym etapie lepszy kabel, wzmacniacz, listwa - mogą... popsuć. Na szczescie daleko mam do takiego etapu :) Odpowiedz Link
crannmer Re: Co kto slyszal 10.01.11, 09:23 wolfgang87 napisał: > Autosugestia nie tyle powoduje różnice, co ułatwia usłyszenie ich. Z calym szacunkiem, ale to jest bzdura. Autosugestia jest w stanie stworzyc roznice tam, gdzie ich nie ma. Dopiero w opdwojnie slepym tescie, kiedy autosugestia jest wylaczona, slychac, ze zadnych roznic nie slychac. > Niestety nas > z słuch jest bardzo, bardzo cwany i adaptuje się błyskawicznie. Nie widze zwiazku z tematem. > Uwierz mi, że można pójść na AudioShow w listopadzie i posłuchać, że niektóre s > przęty pomimo wartości dziesiątek tysięcy złotych potrafią zagrać naprawdę fata > lnie. Wszystko zależy od konfiguracji. Na pewnym etapie lepszy kabel, wzmacniac > z, listwa - mogą... popsuć. Na szczescie daleko mam do takiego etapu :) Sorry, ale to sa bajania sprzedawcow. Przyjmowane bezkrytycznie przed wdzieczna publicznosc. Po pierwsze glosnik plus akustyka albo same sluchawki. Po drugie zrodlo. Po trzecie wzmacniacz. A po nich dlugo dlugo nic. A juz definitywnie nie przedluzacze i audiolipne bezpieczniki. Co ciekawe, w watku obok wyrazales sie negatywnie o homeopatii. Nie zauwazasz, ze audio-voodoo to tez taka homeopatia? Odpowiedz Link
wolfgang87 Re: Co kto slyszal 10.01.11, 09:34 > > Niestety nas > > z słuch jest bardzo, bardzo cwany i adaptuje się błyskawicznie. > > Nie widze zwiazku z tematem. Jest pewien związek. Mianowicie taki, że słyszenia tych różnic trzeba się uczyć, gdyż słuch jest plastyczny i natura nasza jest taka, żeby te różnice sobie w mózgu niwelować. Trzeba się wsłuchać w niuanse, np brzmienie skrzypiec, albo przestrzeń, albo rozkład instrumentów na scenie (kiedy jakiś klaster dzwiekowy sie rozszczepia i slychac poszczegolne instrumenty). Jesli sie nie wsluchasz, to mozg i sluch jest tak zrobiony, zebys nie odczul roznicy. Bo i po co to komu, prawda? :) > Sorry, ale to sa bajania sprzedawcow. Przyjmowane bezkrytycznie przed wdzieczna > publicznosc. Po pierwsze glosnik plus akustyka albo same sluchawki. Po drugie > zrodlo. Po trzecie wzmacniacz. A po nich dlugo dlugo nic. A juz definitywnie ni > e przedluzacze i audiolipne bezpieczniki. A czemu wzmacniacz? A kto ci tak naklamal? :P A ja do twojej listy dopisze, ze w nastepnej kolejnosci jest zasilanie. Jak juz masz przyzwoity sprzet, to musisz dac mu dobry prad. Roznice przy podpieciu dobrego kabla zasilającego są ko-lo-sal-ne :) > Co ciekawe, w watku obok wyrazales sie negatywnie o homeopatii. Nie zauwazasz, > ze audio-voodoo to tez taka homeopatia? Nie wyrażałem się zbytnio ;) Nie korzystałem nigdy, więc jeszcze nie mam zdania. Teraz jest pytanie, o jakim etapie mowimy. Czy np o kablach za pare stow za metr, czy kablach za 10000 za metr. Te drugie, to dla mnie tez voodoo ;) Tym bardziej, ze na AudioShow moje plyty z klasyka polegly na niejednym sprzecie, wiec na pewnym etapie fachofffcy potrafia jak widac spieprzyc system warty kupe kasy nie umiejac go skonfigurowac cudownymi kablami. Widzielismy super grajace sprzety podpiete jakimis tanimi kablami. Wiec nie ma reguly. Odpowiedz Link
tomek854 Re: Co kto slyszal 10.01.11, 15:41 Jak można się nauczyć słyszenia czegoś, co, jak jest bardzo prosto udowodnić, nie istnieje? > A ja do twojej listy dopisze, ze w nastepnej kolejnosci jest zasilanie. Jak juz > masz przyzwoity sprzet, to musisz dac mu dobry prad. Roznice przy podpieciu do > brego kabla zasilającego są ko-lo-sal-ne :) To prawda. Mój wzmacniacz na brytyjskim prądzie zrobił się jakiś taki bardzo niemrawy, a o piątej po południu robi sobie przerwę na herbacie. Ale za to od kiedy podpiąłem komputer takim grubym, szkockim kablem, to od razu widać różnicę we wszystkich mp3. James Blunt zaczął śpiewać barytonem a Cindy Lauper grubym altem. Zależność od grubości kabla jest oczywista. > Nie wyrażałem się zbytnio ;) Nie korzystałem nigdy, więc jeszcze nie mam zdania O tak, bo to, czy homeopatia działa, czy jest to bzdura zalezy nie od naukowych faktów, a od Twojego zdania na ten temat. To jest dokładnie tak jak z audiovoodoo ;-) > Teraz jest pytanie, o jakim etapie mowimy. Czy np o kablach za pare stow za met > r, czy kablach za 10000 za metr. Te drugie, to dla mnie tez voodoo ;) Pewnie, słyszalna różnica występuje tylko na tanich ;-) Odpowiedz Link
wolfgang87 Re: Co kto slyszal 10.01.11, 16:03 No to trudno. Co ja poradzę. Słysze głosy ;) Kwalifikuję się już do leczenia? forum.gazeta.pl/forum/w,14718,120705578,120705578,Automobil_zbiorowiskiem_osob_chorych_psychicznie_.html Odpowiedz Link
frax1 Re: Co kto slyszal 10.01.11, 16:58 Ja niedawno zacząłem swoją przygodę z hifi. W sumie zacząłem szukać w ciemno. Budżet miałem niezbyt duży bo stwierdziłem, że i tak nie usłyszę poza tym mnie nie stać :P Ledwo ledwo starczało mi na nowy zestaw cd + wzmacniacz + kolumny. Zacząłem szukać używek i znalazłem w stanie nowym, do tego mam moim zdaniem fajny i dość rzadko spotykany wzmacniacz:) Może nie jest to coś co powala na kolana, ale gra fajnie i jeszcze zostało na sporo płyt :) Kable kupiłem polecone od.... mikrofonu :) Pozdrawiam Odpowiedz Link
dr.verte Re: Co kto slyszal 10.01.11, 17:31 i prawidlowo , na wuja przy budzetowym sprzecie inwestowac w drogie kable? ale co to wnosi do tej dyskusji? Odpowiedz Link
frax1 Re: Co kto slyszal 10.01.11, 17:44 Chodziło mi o to, że czasem kable które kosztują kupę kasy wcale nie są rewelacyjne, a z tych tańszych można trafić niezłe. To jest zdanie osób które znacznie więcej wiedzą w tym temacie niż ja i nie jedno już słyszały. Jeżeli słyszysz ok, ale czasem warto zrobić ślepą próbę o której wspomniano, bo może się okazać że poprawiamy tylko swoje samopoczucie. Pozdr. Odpowiedz Link
mrzagi01 Re: Co kto slyszal 10.01.11, 18:00 chyba już wiem dlaczego "pogromcom mitów" nie udało się wyprodukować "brązowego dźwięku". Musi że zły prąd mieli w sieci. Odpowiedz Link
wolfgang87 Re: Co kto slyszal 10.01.11, 18:06 Eh, żebys wiedzial jaki to bol miec swiadomosc jaki syf plynie w kontaktach :D Odpowiedz Link
wolfgang87 Re: Co kto slyszal 10.01.11, 18:01 Jak dobrze. Jestem chwilę w domu. Wlasnie poprawiam sobie samopoczucie :) Zgodzę się z fraxem, że trzeba kombinować. Nie chodzi, żeby drożej, tylko żeby pasowało. Mam jeden nienajgorszy kabel, który leży w szufladzie. Po prostu nie pasował do systemu. Szkoda, ale przeciez nie mozna nic na sile pchac. A naprawde byscie sie zdziwili ile rzeczy mozna wyciagnac nawet z mp3 skompresowanej do 128 kbps. Nie to ze zabrzmi pieknie, ale naprawde zyska bardzo duzo :) Odpowiedz Link
dr.verte Re: Co kto slyszal 15.01.11, 17:38 crannmer napisał: > Slyszales glownie i jedynie sile autosugestii. to glownie czy jedynie? Odpowiedz Link
tomek854 Re: Audiovoodoo OT 15.01.11, 07:20 Tak w temacie... www.xyzaudio.pl/viewtopic.php?f=1&t=55 :-) Odpowiedz Link