Dodaj do ulubionych

Myśliwi vol.X

26.02.11, 21:37
Ostatnio jeżdżę dużo nocą i słucham sobie BBC 4 albo Worldwide żeby śledzić co tam się w Libii dzieje i przy okazji słucham też innych programów.

I był ciekawy reportaż o szkodnikach, lisach, szczurach i tak dalej.

I wypowiadał się myśliwy, zwolennik zakazanego niedawno polowania na lisy z psami.

I takie to było sprytne, że aż się postanowiłem z Wami podzielić.

Otóż: polowanie na lisy z psami w ogóle nie jest okrucieństwem dla lisów.

A to dlatego, że lisy nie są świadomymi istotami tak jak np. człowiek.

Więc kiedy leci na nich taka wataha psów oraz zwolenników angielskich tradycji wiejskich na koniach, to one owszem, uciekają, ale w ogóle się nie boją.

Bo one głupiutkie nie rozumieją co to jest polowanie, więc nie wiedzą, że im grozi śmierć. A jak sobie nie zdają sprawy, że im grozi śmierć, to czego mają się bać?

No dobrze, ale to dlaczego uciekają? Ano uciekają przed nieznanym, po prostu.

I jeszcze mają z tego przyjemność, tudzież korzyść, bo jak im się uda uciec, to mają (uwaga!) satysfakcję, że im się udało.

Genialne, czyż nie? ;-)
Obserwuj wątek
    • mrzagi01 Re: Myśliwi vol.X 26.02.11, 21:47
      Jest to po prostu wymuszenie na lisie zdrowej przebieżki, po prostu :)

BTW:
      Latem do mojego sadu zapałętały się dwie lochy ze stadkiem warchlaków, a w fazie największych śniegów w styczniu zamieszkały tam dwie sarny które dokarmiałem, co było urocze, malownicze, etniczne etc.... ale i tak nie potępiam szwagra, który przerabia te boże stworzenia na pasztety, pieczenie i kiełbasy ;)
      • yamasz Re: Myśliwi vol.X 27.02.11, 11:27
        Ja kiedyś przerobiłem sarnę na atrapę do Poloneza.
        Zmieściła się prawie cała, zajęła miejsce fabrycznej atrapy razem z lampami i kawałkami zderzaka. Ale wyskrobywanie jej później z tamtąd to uroczenie nie było. :)
    • ballbreaker Re: Myśliwi vol.X 27.02.11, 11:54
      hmm, nie wiedza przed czym uciekaja ale maja z tego satysfakcje? ciekawy punkt widzenia :]
      • tomek854 Re: Myśliwi vol.X 27.02.11, 16:28
        Właśnie mnie to zafascynowało. Za głupie żeby zrozumieć co im grozi, ale wystarczająco mądre żeby czerpać satysfakcję z uniknięcia tego :-)
        • wiesenblum Re: Myśliwi vol.X 27.02.11, 18:05
          tomek854 napisał:

> Właśnie mnie to zafascynowało. Za głupie żeby zrozumieć co im grozi, ale wystar
          > czająco mądre żeby czerpać satysfakcję z uniknięcia tego :-)

Hm, to zupelnie jak moj szwagier, jezdzacy starym dziurawym seicento w okolcach 170km/h

• wujaszek_joe Re: Myśliwi vol.X 27.02.11, 19:02
            ROTFL
          • tomek854 Re: Myśliwi vol.X 27.02.11, 19:53
            :D
          • typson Re: Myśliwi vol.X 27.02.11, 20:49
            :D :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka