Dodaj do ulubionych

Milion HEMI

23.08.05, 09:18
W tym miesiącu grupa Chrysler wyprodukowała w swojej fabryce w Saltillo (Meksyk) milionowy egzemplarz nowoczesnego silnika HEMI V-8. Pierwsze jednostki tego typu pojawiły się w roku 1951, zdobywając coraz większą popularność w latach 60-tych ubiegłego wieku. Obecnie silniki HEMI oferowane są w wersjach o pojemności 5.7 oraz 6.1 litra (340 i 425 KM), dostępne dla prawie wszystkich modeli z jednostką V-8 marki Chrysler, Dodge oraz Jeep w gamie modelowej 2006.

Najczęściej w silniki HEMI wyposażane są egzemplarze modelu Dodge Charger (67%) oraz Durango (52%), podczas gdy dla modeli Dodge Ram 1500, Magnum oraz Chrysler 300 wielkość ta wynosi odpowiednio około 49, 46 oraz 42%. Dla porównania, tylko 19% egzemplarzy Jeep Grand Cherokee napędzanych jest jednostkami HEMI.

W ofercie rok modelowy 2006 prawie wszystkie modele grupy Chrysler napędzane silnikiem HEMI dostępne będą standardowo z systemem MDS, który pozwala wyłączyć cztery cylindry w sytuacjach, gdy nie jest wymagana pełna moc. Dzięki temu zużycie paliwa zmniejsza się o 10 do 20%, zależnie od stylu prowadzenia i sposobu eksploatacji samochodu.

www.samar.pl/index.html?__action=sec,4&news=8199

Stary ale jary - prosze co mozna zdziałać z dobrą konstrukcją silnika :)
Obserwuj wątek
    • fanfan1 Re: Milion HEMI 23.08.05, 10:23
      Myślę, że jako główną zaletę tego silnika nie można uważać oszczędność paliwa
      rzędu 10-20%, ponieważ jest to śmieszna oszczędność z punktu widzenia
      mieszkańca USA. Bardziej chodzi o elastyczność tego silnika i "power",
      dosłownie i w przenośni. Słyszałeś pracę takiego silnika ?
      • sherlock_holmes Re: Milion HEMI 23.08.05, 10:27
        Nie wiem :) Jeździłem Grand Cherokee V8, ale to było parę lat temu i prawdopodobnie to była "zwykła" v-ósemka. Ale i tak dźwięk piękny, nawet rzędowa szóstka BMW wysiada :)
        • typson Re: Milion HEMI 24.08.05, 12:02
          > Ale i tak dźwięk piękny, nawet rzędowa szóstka
          > BMW wysiada :)

mi sie tam bardziej V6 podoba. R6 takie kosiarkowate...
    • astro_glide Re: Milion HEMI 24.08.05, 01:01
      Mialem okazje przejechac sie Chargerem z Hemi.Co prawda bylo to moze jakies 2-3
      kilometry ,ale fajnie bylo .Przyjemne odczucie .Co prawda sa silniki mocniejsze
      i pracuja lepiej niz Hemi ,ale Hemi to legenda i cena nie do przebicia.
    • frax1 Re: Milion HEMI 25.08.05, 05:14
      Ten silnik jest rewelacyjny... dźwięk i moc...
      Pozatym 300C z tą jednostką wbija w siedzenia jak głupi...
      Szczerze mówiąc to chciałbym mieć napis na tylnej szybie "Yes it got a HEMI"
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka