Dodaj do ulubionych

Za to każdy czyta w listopadzie

01.11.12, 18:00
Gooniu, ten Grisham to jaki? Ja sobie od niego długą przerwę zrobiłam, bo mnie zaczął nudzić. Odżył?
Obserwuj wątek
    • hamerykanka Re: Za to każdy czyta w listopadzie 01.11.12, 21:14
      Mi wpadla w rece Krowa Niebianska, wiec zaczelam sobie odswiezac...i chce sie znowu zakrzyknac "Gdzie byl redaktor?" czy nikt juz nie sprawdza bledow?
      Kiedy Eluni wpada wieksza gotowka, decyduje sie jechac o Ikei i zakupuje kompetne umeblowane razem z usluga wniesienia i ustawienia. Jak zyje Ikea zawsze sprzedawala w setce pudel i pudelek i trzeba to bylo sobie zlozyc samemu (na dowod mam zdjecie mojej kuchni i paru innych mebli jako stos pudel do pol sciany wysoki). tu nagle wniesienie, ustawienie i uzytkwanie...hmmm...
      W innym miejscuwygrana lokuje na dolarowej karcie KREDYTOWEJ (?), z czego wynika potem taki dialog z Biezanem:
      --Duzo ma pani pieniedzy? (...) Na koncie to pani trzyma?
      -Nie, na dwoch kartach kredytowych. Dolarowej i zlotowkowej."
      Czyzby gurua nie korzystala z bankow ze myli karty kredytowe i debetowe? Ze na karte kredyowa wplaa sie dolary i na niej trzyma, a pozatym te pieniadze nie sa w banku,tylko na karcie?
      Czy ktos moglby mi to przystepnie wyjasnic? Bo jakos odechciewa sie czytac dalej, jesli sa takie bledy merytoryczne..
      (
      • the_dzidka Re: Za to każdy czyta w listopadzie 01.11.12, 21:23
        > Kiedy Eluni wpada wieksza gotowka, decyduje sie jechac o Ikei i zakupuje kompet
        > ne umeblowane razem z usluga wniesienia i ustawienia. Jak zyje Ikea zawsze sprz
        > edawala w setce pudel i pudelek i trzeba to bylo sobie zlozyc samemu (na dowod
        > mam zdjecie mojej kuchni i paru innych mebli jako stos pudel do pol sciany wyso
        > ki). tu nagle wniesienie, ustawienie i uzytkwanie...hmmm...

Mylisz się. Mój "komputerowy" pokój plus parę sprzętów w innym to jest właśnie IKEA i broń borze nie upadłam na głowę do tego stopnia, żeby samodzielnie składać ogromne biurko, stół na sześć osób i rozkładaną sofę. Jak najbardziej IKEA ma taką usługę - dwóch panów przywozi zakupy do domu, montuje i jeszcze ustawia tak, jak im pokażesz. Płaci się za to 12% wartości montowanego sprzętu.

> --Duzo ma pani pieniedzy? (...) Na koncie to pani trzyma?
        > -Nie, na dwoch kartach kredytowych. Dolarowej i zlotowkowej."

Sama jadąc za granicę wpłaciłam trochę euro na moje konto, z którego mogłam wypłacać wyłącznie kartą kredytową.
        • hamerykanka Re: Za to każdy czyta w listopadzie 02.11.12, 00:54
          Dzieki bardzo! Ulzylo mi smile
          • the_dzidka Re: Za to każdy czyta w listopadzie 02.11.12, 20:30
            Zawsze do usług! *macha znad biurka z IKEI*

• yvi1 Re: Za to każdy czyta w listopadzie 01.11.12, 22:46
      Jak tak troche zdziecinnialam.Odkrylam "Rodzine Penderwikow" i tak mi sie jakos fajnie na duszy zrobilo.Pozatym sie katuje MM,stare z uwielbieniem,nowe z przerazeniemsmile
      I Evanovich.
      Zyciowych dramatow i kryminalow nie czytam,bo za duzo tego mialam w mijajacym roku i teraz duzo wesolych rzeczy potrzebuje.
      • goonia Re: Za to każdy czyta w listopadzie 02.11.12, 15:58
        Balamuku, dopiero przeczytalam polowe. Mnie sie podoba, ala ja go lubie i jedna ksiazke rocznie jaka wydaje zawsze czytam z przyjemnoscia. Jesli Tobie sie troche znudzil, to mysle, ze ta ksiazka jest nieco slabsza i w takim razie nie polecam. Za to dwie poprzednie uwazam za bardzo dobre.
        The Associate i The Confession. A z niekryminalnych swietna jest Skipping Christmas.
        • balamuk Re: Za to każdy czyta w listopadzie 02.11.12, 16:52
          A to sprawdzę, co tu ostatnio chodzi.
          Na razie wykańczam kolejny tom "Feliksa, Neta i Niki", całkiem przyzwoita literatura dla młodzieży.
    • the_dzidka Re: Za to każdy czyta w listopadzie 02.11.12, 20:32
      Czytać to czyta, nic nowego, wyznam za to sekretnie, że właśnie odkryłam (dopiero teraz!) serial "Sherlock" BBC z Benedictem Cumberbatchem i zakochałam się śmiertelnie, gorąco, na zabój i na wieki - w serialu, w tytułowym bohaterze i w aktorze! smile
      • jottka Re: Za to każdy czyta w listopadzie 02.11.12, 20:36
        o, to mnie się nowy filmowy doktor watson spodobałsmile znaczy holmes przyjemnie odklejony, ale aktor grający watsona bardzo pięknie to robi. a oglądałaś wszystkie odcinki czy tylko któryś? bo ja popadłam w zachwyt nad pierwszym z nich ("studium w różu"), a następne jednakowoż jakby słabsze.
        • balamuk Re: Za to każdy czyta w listopadzie 02.11.12, 20:44
          Ech, Benedykt jest piorunujący... Watson też nie najgorszy, przyjemnie pooglądać. wink
        • the_dzidka Re: Za to każdy czyta w listopadzie 02.11.12, 20:49
          Już w tej chwili zaliczone mam wszystkie, najbardziej mi się podobała Wielka Gra i Skandal w Belgravii.

Watson jest fantastyczny, zresztą ja bardzo lubię tego aktora z "Autostopem przez Galaktykę", ale ten Sherlock! Na pierwszy rzut oka brzydal i kompletny świr, po chwili zaś mroczny, niepokojący, rozbrajający, przewiercający tymi lodowatymi oczami jak u husky... rany boskie, BARDZO ŹLE ZE MNĄ.

https://www.fansshare.com/media/content/360x270_jonny-lee-miller--benedict-cumberbatch-has-been--very-supportive--6793.jpg
          • balamuk Re: Za to każdy czyta w listopadzie 02.11.12, 20:55
            Pociesz sie, że nie jesteś sama. Czy ja wiem, pociesza cię to? wink))
            Husky boski, tak nie myślałam, coś to w sobie ma. smile
            • the_dzidka Re: Za to każdy czyta w listopadzie 02.11.12, 20:56
              > Pociesz sie, że nie jesteś sama. Czy ja wiem, pociesza cię to? wink))

Bardzo smile smile smile
              • balamuk Re: Za to każdy czyta w listopadzie 02.11.12, 20:57
                Yesssss!!! smile))
                • yvi1 Re: Za to każdy czyta w listopadzie 02.11.12, 21:36
                  My z M. juz dawno fani nowego Sherlocka.
                  Czekamy z niecierpliwoscia na 3 sezon,ale przez Hobbita sie przesunie chyba.
                  Tak wogole to sie out'ne .jestem serienjunkie ....smile
                  • papuga_ara Re: Za to każdy czyta w listopadzie 04.11.12, 22:16
                    Ja się zaś kocham na zabój w Robercie Downey Juniorze big_grin, jeśli mowa o Sherlockach.
                    A czytam teraz "McDusię" MM.... Sentyment mnie pcha do kuchni Borejków smile
          • asia.sthm Re: Za to każdy czyta w listopadzie 05.11.12, 08:59
            o tak, Sherlock umie kobiecie rozumem zawirowac. Watson tez nie jest niewinny - ma w sobie cos co sie bardzo rzadko trafia.

Z czytadel to Johan Theorin Zmierzchem mnie oczarowal - znakomicie opowiada i wspaniale pisze. Jakby komus wpadlo w rece to bez ryzyka sie uraczy. Powiesc kryminalna.
            • kocio_pierzaczek Re: Za to każdy czyta w listopadzie 05.11.12, 09:04
              Ja też przeczytałam McDusię. Troszkę mi teraz za słodko, więc pędzę dziś do biblioteki po odtrutkę jakąś, na krwawy kryminałek mam chęć.
              • papuga_ara Re: Za to każdy czyta w listopadzie 07.11.12, 23:16
                kocio_pierzaczek napisała:

> Ja też przeczytałam McDusię. Troszkę mi teraz za słodko

Kociu!!! Cóż widzą oczy moje! Za słodko? Wszak tom ten - w odróżnieniu od dotychczasowych - krwią ocieka!! Najpierw Józinek Magdusią tarmosił "jak szczurem" (cytat chyba dosłowny), potem Ignaś broczył z łuku brwiowego w środku nocy, potem Józinek broczył nosem, bo mu Ignaś porządnie przyłożył garnkiem, a następnie Ida prawie trafiła Józinka słoikiem z musztardą, któren to słoik szczęśliwie był się rozbił o ścianę, a nie o Józinkowy łeb, lecz i tak zrozpaczona matka krzyczała do niego "o mało cię nie zabiłam...". Do końca książki jeszcze nie dotarłam, ale spodziewam się dalszych atrakcji. Za słodko???
            • bbbzyta Re: Za to każdy czyta w listopadzie 05.11.12, 13:20
              Pochylam się nad losem XIX-wiecznej guwernantki w "Agnes Grey" Anny Bronte.
              • kocio_pierzaczek Re: Za to każdy czyta w listopadzie 05.11.12, 13:39
                Nie pędzę. Biblioteka tylko do 16. Wrrr.
                • moleslaw Re: Za to każdy czyta w listopadzie 05.11.12, 15:54
                  Czytzamy wszystko co wpadnie w ręce. Teraz jest to drugi tom sagi "Przeznaczenie" , "Filipek i rodzina" Strękowskiej - Zaręby i czeka najnowsza Chmielewska smile
                  • balamuk Re: Za to każdy czyta w listopadzie 07.11.12, 17:46
                    Tajemnice Czarnej Wdowy - Wiesław Chrostek. Zaskakujące, całkiem wspólczesna powieść przygodowa dla młodzieży. Jak za dawnych czasów. smile
                    • kocio_pierzaczek Re: Za to każdy czyta w listopadzie 08.11.12, 08:27
                      Miron B. Pamiętnik z powstania warszawskiego.
                      • ewa9717 Re: Za to każdy czyta w listopadzie 08.11.12, 09:15
                        Ho, ho, Kociu!
                        Po takiej pozycji prawie wstyd powiedzieć, że z rozkoszą kundlę się w rożnych Nesserach, Kallentoftach, a przerywniki robię z Simenonów wink
    • czekolada72 Re: Za to każdy czyta w listopadzie 09.11.12, 13:44
      Poczet polskich królowych i księżnych / Zbigniew Satała.
      • kocio_pierzaczek Re: Za to każdy czyta w listopadzie 09.11.12, 13:54
        Spoczko, Ewcia, dla równowagi wzięłam jakiś lekki kryminałek młodej polskiej autorki oraz do poduszki już nie Miron (w sensie Białoszewski, nie w sensie Puchatek), tylko Wielkie Zasługi. smile
        • papuga_ara Re: Za to każdy czyta w listopadzie 09.11.12, 16:46
          Ewa, przeczytałam radośnie, że kundlisz się z rozkoszą w różnych Neseserach (wiem, że dowodzi to mojej ignorancji) i umarłam na wesoło big_grin
          • goonia Re: Za to każdy czyta w listopadzie 09.11.12, 17:16
            Michael Crichton "Pirate latitudes" (polskie wydanie "Pod piracka flaga") prawdziwa powiesc przygodowa z piratami. No i kolejny dziewiczy, jak dla mnie, autor. Jakos sie do tej pory nie skladalo, zeby cos jego autorstwa przeczytac.
            • balamuk Re: Za to każdy czyta w listopadzie 09.11.12, 19:06
              Głównie z filmami go kojarzę, czytałam chyba tylko "Śpiączkę". I to dawno. Dobrze pisze?
              • kocio_pierzaczek Re: Za to każdy czyta w listopadzie 10.11.12, 19:32
                Papuga! oraz dobiłaś mnie! A się nie mogę śmiać bo kichnęłam rano i warga mi pękła na pół! Dopadnę i zabiję! A przedtem oskubię!
      • czekolada72 Re: Za to każdy czyta w listopadzie 14.11.12, 06:53
        Opus Dei / John L. Allen, Jr
        BARDZO DOBRA!
        • kocio_pierzaczek Re: Za to każdy czyta w listopadzie 14.11.12, 09:14
          A ja napoczęłam kryminał Mai Kotarskiej pt. "Dracena przerywa milczenie". Mocno trąci mi w pozytywny sposób "Podejrzanymi" JCh. Morderstwo w instytucie naukowym, każdy mógł zabić. Fajnie się czyta.
          • felis2 Re: Za to każdy czyta w listopadzie 14.11.12, 09:36
            Kevin Hearne "Kroniki żelaznego druida". Tom pierwszy świetny, drugi prawie też, choć jakiś niedosyt mi pozostawił, a trzeci napoczęłam i nie kusi kontynuowaćsad Może się jednak rozkręci, te dwa pierwsze dobrze się czytało, polubiłam tego druida i szkoda by mi było, gdyby się popsuł całkiem.

Andrzej Pilipiuk "Oko jelenia. Sfera Armilarna" czyli tom szósty przeczytany tylko żeby skończyć cykl. Początek był niezły, a później coraz gorzej, nudniej i rozwleklej, zakończenie godne Disneya. Błe.

Dlaczego tylu pisarzy upiera się przy dziełach wielotomowych, chociaż nie ma pomysłu na wszystkie?

Stephen King "Mroczna wieża". To jest bardzo dziwne, ale chyba będę czytać dalej.
            • asia.sthm Re: Za to każdy czyta w listopadzie 14.11.12, 10:38
              Dostalam od przyjaciolki "Agatha Raisin i tajemnice salonu fryzjersliego" wraz ze wstepna informacja o bohaterce. To zupelne wariactwo i zdaje sie ze ze cala serie nalezy przeczytac.
              Czuje , ze wpada sie po uszy.
              Zna kto, wie i wpadl?
              • ewa9717 Re: Za to każdy czyta w listopadzie 14.11.12, 10:42
                O, chyba zacznę polowanie wink
                polki.pl/kultura_ksiazki_artykul,10030134.html
                • asia.sthm Re: Za to każdy czyta w listopadzie 14.11.12, 10:53
                  No toz mowie! Jesli moja Ania wtyka mi to w lape, a ogolnie nie jest kryminalistka, to ja jej wierze, ze nalezy w wejsc i wchodze.
                  • ewa9717 Balamuku! 16.11.12, 19:22
                    Czem prędzej się za "Pancerne serce" wzięłam (okazało się, ze kundelek miał w brzusiu) i już jestem po. Przeżywkę miałaś ze względu na zbrodnię, Harry'ego czy Kaję?
                    • balamuk Re: Balamuku! 16.11.12, 20:24
                      Ze względu na Harry'ego. To nieuczciwe tak człowieka katować! Ja mam przerost wyobraźni...
    • jolunia01 Re: Za to każdy czyta w listopadzie 16.11.12, 23:39
      Z powodu zajęć pozapracowych musiałam zorientować się, co teraz młodsza i średnia młodzież czyta zatem jestem po lekturze 9 tomów przygód Ulissesa Moore'a i 6 tomów przygód Artemisa Fowla. Przede mną jeszcze 4 czy 5 tomów "Century" i chyba będę wystarczająco przygotowana do konwersacji.
      • ewa9717 Re: Za to każdy czyta w listopadzie 17.11.12, 08:29
        Czas prosić gajowego Maruchę o odstrzał, musiałam guglnąć, żeby wiedzieć o czym piszesz...
        • balamuk Re: Za to każdy czyta w listopadzie 18.11.12, 12:31
          W ramach lenistwa pogościowego - "Otwarte drzwi" Rankina, niestety bezrebusowe. Za to lekkie i przyjemnie, mogliby to Anglicy sfilmować.
          A poza tym poradnię językową usia www.fil.us.edu.pl/ijp/poradnia/
          i nabytek z Musztardówki stary.krakow.prv.pl/ - uzależnia okropnie. smile
    • balamuk Re: Za to każdy czyta w listopadzie 19.11.12, 18:25
      Dawid Bieńkowski - "Biało-czerwony". Zaczęłam w drodze z pracy i zupełnie mi się nie podoba.
      • kocio_pierzaczek Re: Za to każdy czyta w listopadzie 20.11.12, 08:48
        Słownik skrótów NATO.
        • ewa9717 Re: Za to każdy czyta w listopadzie 20.11.12, 08:49
          To jest ich aż tyle?????????????????????????????
          • kocio_pierzaczek Re: Za to każdy czyta w listopadzie 23.11.12, 09:29
            I to ile...
    • g0p0s Re: Za to każdy czyta w listopadzie 21.11.12, 12:18
      Strona paraoficjalna podaje, że 3 część Pafnucego się ukazała. Przypominam, że nie nowy 3 tom, tylko poprzednie 2 zostały wydane jako 3.
      • ewa9717 Asiu, masz zdanie? 22.11.12, 08:50
        Wpadła mi w ręce "Stieg Larsson, czyli zbrodnia po szwedzku" niejakiej Krystyny Ylvy Johansson. Moim zdaniem kobita pisać nie za bardzo umie i ma do powiedzenia nic. Postponują ją też na forach za poprzedni wypust (nie czytałam), czyli "Małzeństwo po szwedzku". Asiu, zetknęłaś się?
        • asia.sthm Re: Asiu, masz zdanie? 22.11.12, 09:37
          Nie zetknelam sie, ona pisze po polsku i chyba tylko w Polsce narazie wydaje.
          Chyba odpuszcze, szczegolnie to malzenstwo, hi hi.
          O Larssonie jest publikacji od groma, do wyboru do koloru.
          Ja czekam na ostatnie 200 stron Millenium i jesli nie doczekam, to wszystkich ich co sie kloca bede straszyc po nocach - nie daruje!
          • goonia Re: Asiu, masz zdanie? 22.11.12, 17:39
            Akurat czytam M.C Beaton "Kissing christmass Goodbye" czyli Agatha Raisin w roli glownej. To jest akurat jedna z nowszych w serii (z 2007r). Kilka wczesniej przeczytalam, ale mam mieszane uczucia i dlatego nie pochlonelam calej serii do tej pory. Podoba mi sie styl pisania, ksiazki sa ciekawe, ale denerwuje mnie Agatha. Doszlam do wniosku, ze jest za bardzo prawdziwa, ze wszystkimi swoimi wadami i niedoskonalosciami. Nie musze sie z nia utozsamiac, ale chcialabym lubic glowna bohaterke. A to mi sie nie udawalo do tej pory.
            Przyznaje, ze w obecnie czytanej ksiazce prezentuje sie duzo korzystniej niz w starszych.
            • goonia Re: Asiu, masz zdanie? 23.11.12, 17:44
              Dzis zaczelam "Lalke" Jacka Dehnela i strasznie jestem zla, bo mi praca w czytaniu przeszkadza. Zakochana jestem w jezyku i opowiesci. Mam nadzieje, ze dalej bedzie rownie dobra jak na poczatku.
              • asia.sthm Re: Asiu, masz zdanie? 23.11.12, 19:01
                Gooniu , to Lala nie zadna lalka, niepowtarzalna, najpiekniejsza.
                Dolaczysz mur beton do wielbicieli Jacusia - od tego nie ma ucieczki, przepadlo klepadlo.
                Alez ci zazdroszcze, ze zakochanie po uszy cie czeka.
                • goonia Re: Asiu, masz zdanie? 23.11.12, 21:16
                  No i sie wydalo, ze do autorow i tytulow nie przywiazuje zadnej wagi. Zawsze musze zerknac na okladke, zanim napisze co czytam, a teraz myslalam, ze krotki tytul jednak zapamietalam. Figa oraz skleroza.
                  Lale mam z lokalnej bilblioteki, ale niestety nic wiecej nie ma. Trzeba bedzie sporzadzic liste i zaopatrzyc sie przy nastepnej wizycie.
                  • moleslaw "Obraz pośmertny" Marininy 24.11.12, 11:33
                    Od razu mam pytanie bo może wiece więcej, daczego Alina i Smułow cieszą się że znalezli garaż dla smochodu tylko !!! dwa przystanki od domu? Nie rozumem tego,toż to strasznie daleko. Nie mam samochodu więc ignorantka ze mnie.
                    • kapitan_marchewa starość? 25.11.12, 05:26
                      Mam ogólnie rok pamiętnikarsko-biograficzny. Z życiorysów jobsa i wałęsowej mogę startować w "wielkiej grze", teraz równolegle czubaszek i broniewski, a czeka kora i mann z materną.
                      Czy czytanie książek wspominkowych to oznaka starzenia się?
                      Wspominkowa jest też marta węgiel "jak wytrzymać..". Może tylko męczące jest jej ciągłe rozdrażnienie atmosferą i sytuacją w tvp i wspominanie afery lwa r. Ale czytało się rewelacyjnie.
                      A czy ktoś może zna cykl o "martwych" charlaine harris? Pewnie jestem bardzo do tyłu sad
                      Czy pisuje tutaj nandita?
                      ps.Staram się jak najmniej używać wielkich liter, bo ponoć przesadzam..
                      • ewa9717 Re: starość? 25.11.12, 08:40
                        No i przegłeś, Kapitan, przegłeś w drugą wink
                        A ja dorwałam przejechaną na innym forum w tę i z powrotem ostatnią Musierowicz.
                        I uważam, że wcale nie jest taka zła wink
                        • moleslaw Re: starość? 25.11.12, 10:28
                          O faktycznie Musierowicz jest świetna. Co do wspomnek to wcale a wcale się nie dzwię też czytuję tematycznie aż do przesytu i wtedy zmieniam gatunek.
                          • papuga_ara Re: starość? 25.11.12, 13:23
                            Zaczęliśmy wczoraj nowego Irvinga i rżeliśmy w pociągu big_grin
                            • kocio_pierzaczek Re: starość? 26.11.12, 09:09
                              A ja, mało ambitnie tym razem. Wampiry na tapecie. smile I nie jest to Zmierzch. smile
                              • balamuk Re: starość? 26.11.12, 09:38
                                Papużka mnie dobije, cały czas czytam "rżnęliśmy w pociągu"! wink
                                Skończyłam "Trociny" Vargi, bardzo mi się podobały.
                                • papuga_ara Re: starość? 26.11.12, 10:45
                                  A nie, jednak "rżeliśmy" bez "n"! A w ogóle to nie wiem, czemu pisałam o sobie przez "my", pewnie to się da jakoś zdiagnozować big_grin
                                  • balamuk Re: starość? 26.11.12, 10:51
                                    Multiple personality?... To ile was jest, Papużki? wink
                                    • g0p0s Re: starość? 26.11.12, 11:16
                                      Majestat.
                                      • balamuk Re: starość? 26.11.12, 11:36
                                        A to sorry <przykuca w eleganckim dygu>.
                                        • papuga_ara Re: starość? 26.11.12, 12:15
                                          A no właśnie, no właśnie... Nie żadne tam pospolite mulitply, tylko Majestat, taaaa jest! big_grin
                                          Dygnięcie przyjmuję zatem majestatycznie smile
                                          • moleslaw "Depozyt" 27.11.12, 06:09

Z dziką zachłannością jak zwykle.
                                            • kapitan_marchewa Re: "Depozyt" 09.12.12, 06:42
                                              Lubiem was. I tyle. smile
    • czekolada72 Re: Za to każdy czyta w listopadzie 29.11.12, 12:51
      Purpura i czerń : prawdziwa historia monsiniora Hugh O'Flaherty'ego, bohatera watykańskiego podziemia / James P. Gallagher

Na jej podstawie byl film z Gregorym Peckiem "Purpura i czerń"
      • kocio_pierzaczek Re: Za to każdy czyta w listopadzie 30.11.12, 09:31
        Wampiryczny trzeci tom. smile I chodzi po mnie Ania z Z. Wzgórza. Proszę się nie śmiać, całe lata tego nie czytałam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka