Dodaj do ulubionych

Zagadki jesienne

05.09.13, 08:12
Wiem, że moja kolej tylko nie wiem jaka zagadkę zadać tongue_out
Czym Gurua chciała atakować napadajacych ja bandytów, chodzi o rzecz która chichocząc wyjmowałaby z dna siatki? (Czy można coś wyjąć z dna siatki? Może lepiej ze spodu? Też mi nie pasuje - redakcjo!!!!)
Obserwuj wątek
    • koszmarna.baba Re: Zagadki jesienne 05.09.13, 09:54
      Widzi mi się, że jajca ale upierać się nie będę. smile
    • g0p0s Re: Zagadki jesienne 05.09.13, 12:09
      Jako samozwańczy prokurent mogę potwierdzić, dla pchnięcia sprawy.
      • szkorbut-lumbago Re: Zagadki jesienne 05.09.13, 12:13
        MOja prawnicz wiedza mówi mi, że działania samozwańczych prokurentów moga nie odnieść zamierzonego skutku tongue_out, ale w tym wypadku faktycznie chodziło o jajko.
        Babo it's your turn right now.
        • koszmarna.baba Re: Zagadki jesienne 05.09.13, 19:11
          Ok.
          Gdzie mieszkał murarz, który w czasie remontu u Guruy wyrzucał zaprawę na ulicę?
          • kocio_pierzaczek Re: Zagadki jesienne 06.09.13, 09:09
            O matko i córko, aleś wymyśliła...
            • szkorbut-lumbago Re: Zagadki jesienne 06.09.13, 09:30
              No, w domu chyba mieszkał, swoim. A nie?
              • koszmarna.baba Re: Zagadki jesienne 06.09.13, 09:52
                No niby tak ale mnie chodziło o to w jakiej miejscowości ten dom stał. smile
                Ale gdybym powiedziała więcej to by się zrobiło śmiesznie łatwe.
                • kocio_pierzaczek Re: Zagadki jesienne 06.09.13, 11:13
                  Truskaw?
                  • koszmarna.baba Re: Zagadki jesienne 06.09.13, 11:38
                    I po co było lamentować skoro wiedziałaś?
                    Teraz Ty się produkuj. smile
                    • kocio_pierzaczek Re: Zagadki jesienne 06.09.13, 11:39
                      A bo ja mam dziś nader przerywane połączenie między półkulami mózgowymi.
                      No dobra. Jak się nazywał Kocio nie-waluciarz?
                      • g0p0s Re: Zagadki jesienne 06.09.13, 12:25
                        Kasia?
                        • kocio_pierzaczek Re: Zagadki jesienne 06.09.13, 12:32
                          A nie. Imię i nazwisko osoby poproszę. Od razu dodaję, że nie o rudego Ptaszyńskiego mi biega.
                          • g0p0s Re: Zagadki jesienne 06.09.13, 12:42
                            Jeżeli idę dobrym tropem, to i tak nici, bo pamiętam tylko 'Dziwę'.
                            • kocio_pierzaczek Re: Zagadki jesienne 06.09.13, 12:45
                              Jezu, jaka Dziwa?...
                              Otóż imieniem Kocia zostały w książkach Guruy obdarzone dwie postaci. Jedna z nich to waluciarz z Upiornego Legata. A druga.... nieco później.
                          • balamuk Re: Zagadki jesienne 06.09.13, 12:48
                            Przydzwoniło mi we właściwym obiekcie kultu religijnego, ino deczko obok - i już miałam napisać, że Słodki Piesek...
                            Konstanty Wielecki to był. Nazwisko znalazłam ręcznie, w życiu bym go nie zapamiętała. smile
                            • kocio_pierzaczek Re: Zagadki jesienne 06.09.13, 13:02
                              Ślicznie, zadajesz.
                              • balamuk Re: Zagadki jesienne 06.09.13, 18:57
                                Ok, łatwe będzie. W jednej z powieści dwie osoby wypytywane są o moczenie odcisków. Kto i w czym?
                                • g0p0s Re: Zagadki jesienne 06.09.13, 21:56
                                  Boczne drogi. Jedną wypytywaną kojarzę, drugiej nie, ale miał być tytuł.
                                  • szkorbut-lumbago Re: Zagadki jesienne 06.09.13, 22:16
                                    Kto moczył i w czym moczył? Czy kto pytał lub też był wypytywany i w jakim dziele? smile
                                    • sitko77 Re: Zagadki jesienne 18.10.13, 00:42
                                      Chopin? Oblatywacz , który w tej sadzawce tu nogi sobie moczył? Dzidzia Guruy uświadomiła menciznę wyżej wymienionej?...

szkorbut-lumbago napisała:

> Kto moczył i w czym moczył? Czy kto pytał lub też był wypytywany i w jakim dzie
                                      > le? smile
                                      • sitko77 Re: Zagadki jesienne 18.10.13, 00:45
                                        sitko77 napisał(a):

> Chopin? Oblatywacz , który w tej sadzawce tu nogi sobie moczył? Dzidzia Guruy u
                                        > świadomiła menciznę wyżej wymienionej?...
                                        ODRZUTOWCÓW, rzecz jasna. Mać.

>
                                        > szkorbut-lumbago napisała:
                                        >
                                        > > Kto moczył i w czym moczył? Czy kto pytał lub też był wypytywany i w jaki
                                        > m dzie
                                        > > le? smile
                                        • szkorbut-lumbago Re: Zagadki jesienne 18.10.13, 10:04
                                          Sitko, odpowiedź na zagadkę jest poprawna, ale czy ta zagadka jeszcze aktywna była? Nie mogę jej znaleźć, ale wnioskując z tego, że wątek trwa albo ktoś już odpowiedział albo z niej zrezygnowałam (tylko dlaczego wink?).
                                          • sitko77 Re: Zagadki jesienne 18.10.13, 13:13
                                            Witaj (cie), zagadka i owszem starawa, ale co mi szkodzi odpowiedzieć, zwłaszcza, że próbując sobie wyobrazić minę aktualnego Guruy, dostałam ataku śmiechu. Rzecz warta zapamiętania...
                                • g0p0s Re: Zagadki jesienne 06.09.13, 22:25
                                  Przeczytałem bez zrozumienia, moja odpowiedź niepełna. Nie będę podpowiadał co pamiętam.
                                  • balamuk Re: Zagadki jesienne 07.09.13, 02:23
                                    No tak, znowu mi skrót wyszedł. wink Kto i w czym miał moczyć?
                                    • ania_m66 Re: Zagadki jesienne 09.09.13, 00:12
                                      mamusia w mleku, a teresa w odrze pod raciborzem smile

balamuk napisała:

> No tak, znowu mi skrót wyszedł. wink Kto i w czym miał moczyć?
                                      • balamuk Re: Zagadki jesienne 09.09.13, 19:17
                                        Bardzo świetnie. wink
                                        No to zadajesz.
                                        • ania_m66 Re: Zagadki jesienne 09.09.13, 20:32
                                          no dobra, to lecim dalej wink
                                          jak nazywala sie sostra babci guruy po mieczu ktora zostawila rodzinie spadek w postaci 12 bonow po 1000 zl?
                                          • koszmarna.baba Re: Zagadki jesienne 11.09.13, 21:29
                                            Ciotka miała na imię Stacha ale o nazwisku pojęcia nie mam.
                                            Może amba zjadła. sad
                                            • ania_m66 Re: Zagadki jesienne 11.09.13, 22:37
                                              imie wystarczy smile
                                              zadajesz
                                              • koszmarna.baba Re: Zagadki jesienne 12.09.13, 08:48
                                                Czym Karolina "ustrzeliła" Joannę na wycieczce po Mahdii ?
                                                • slotna Re: Zagadki jesienne 12.09.13, 09:33
                                                  Niepsiejecalabem.
                                                  • koszmarna.baba Re: Zagadki jesienne 12.09.13, 10:17
                                                    smile
                                                    Zadajesz.
                                                  • slotna Re: Zagadki jesienne 12.09.13, 18:47
                                                    Dlaczego za Tereska leciala butelka?
                                                  • koszmarna.baba Re: Zagadki jesienne 20.09.13, 09:54
                                                    ???
                                                    sad
                                                  • balamuk Re: Zagadki jesienne 20.09.13, 14:17
                                                    big_grin
                                                    Butelka przyczepiła się do Tereski w wyniku stuporu, jakiego ta ostatnia doznała na widok Robina. Przy okazji robienia zakupów w WKŚ. Czy ta miejscowość jakoś się nazywała, bo nijak nie pamiętam?
                                                  • slotna Re: Zagadki jesienne 21.09.13, 02:35
                                                    Zgadlas smile Nazwy tez nie pamietam, chyba bylo tylko o przystani i sklepie.
                                                  • balamuk Re: Zagadki jesienne 22.09.13, 18:02
                                                    W co znakomicie grała mamusia Joanny?
                                                  • mika_p Re: Zagadki jesienne 22.09.13, 18:52
                                                    Nie pamiętam, jak to się nazywa, pikuty? Coś z rzucaniem zaostrzonymi patykami smile
                                                  • slotna Re: Zagadki jesienne 22.09.13, 19:52
                                                    W klipe. Patykami sie nie rzuca, tylko je odbija kijem smile
                                                  • balamuk Re: Zagadki jesienne 23.09.13, 18:09
                                                    Ano w klipę. Nigdy nie pojęłam, jak się w to gra. wink
                                                    Zadajesz.
                                                  • slotna Re: Zagadki jesienne 23.09.13, 19:30
                                                    Kto sie dziwil, ze ma portfel przewodniczacego Rady Narodowej?
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Zagadki jesienne 23.09.13, 20:53
                                                    Czy aby nie Janusz po nocnych libacjach smile?
                                                  • slotna Re: Zagadki jesienne 24.09.13, 10:03
                                                    On ci to byl wink Zadajesz.
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Zagadki jesienne 24.09.13, 11:30
                                                    Gdzie/ u kogo robiła się fontanna w ogórdku? Miejsca takie były przynajmniej dwa.
                                                  • slotna Re: Zagadki jesienne 24.09.13, 12:42
                                                    W nawiedzonym domu i w nieczynnym pensjonacie kolo ruin zamku.
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Zagadki jesienne 25.09.13, 08:21
                                                    Następnym razem wymyśle coś trudniejszego smile. Zadajesz.
                                                  • slotna Re: Zagadki jesienne 25.09.13, 15:12
                                                    Gdzie byl schowany kurczak? wink
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Zagadki jesienne 25.09.13, 15:31
                                                    Pomiędzy. Zrobiony na zimno (czemu mi się sałatką kojarzy?), stał przykryty folia srebrną przed zeschnięciem chroniąca na blacie. Nie stał zatem ani w piekarniku, ani w lodówce wink.
                                                  • slotna Re: Zagadki jesienne 25.09.13, 16:01
                                                    Bingo smile
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Zagadki jesienne 25.09.13, 22:01
                                                    Dlaczego Alicja nie mogła być podejrzana?
                                                  • ania_m66 Re: Zagadki jesienne 25.09.13, 23:41
                                                    chyba raczej dlaczego alicja nie mogla byc morderczynia stolarka wink
                                                    bo podejrzana byla, albo raczej mogla byc ale najmniej, a jak powszechnie wiadomo ten najmniej podejrzany okazuje sie byc na koncu morderca.
                                                    alicja nim (nia w sumie) byc nie mogla, bo jest taka roztargniona, co znakomicie urozmaici i ozywi akcje smile

> Dlaczego Alicja nie mogła być podejrzana?
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Zagadki jesienne 26.09.13, 14:53
                                                    Teraz Ty.
                                                  • ania_m66 Re: Zagadki jesienne 27.09.13, 10:28
                                                    hmmmm...
                                                    w jakiej sprawie przyszla bezimienna siostra alicji do tej ostatniej odkrywajac przy okazji jej zwloki?
                                                    (i jak do cholery sie nazywala w "krokodylu"? wie ktos moze?)

> Teraz Ty.
                                                  • kocio_pierzaczek Re: Zagadki jesienne 27.09.13, 11:16
                                                    Na imię miała Hala.
                                                  • ania_m66 Re: Zagadki jesienne 27.09.13, 12:24
                                                    to jeszcze poprosze o przyczyne wizytowania alicji smile

kocio_pierzaczek napisała:

> Na imię miała Hala.
                                                  • slotna Re: Zagadki jesienne 27.09.13, 12:36
                                                    Chciala pozyczyc zelazko.
        • joanna-alicja-kw Re: Zagadki jesienne 18.10.13, 18:54
          Z całą pewnością jajka i miała przy tym taką minę, że potencjalny bandzior zrezygnował...
    • blackauri Re: Zagadki jesienne 27.09.13, 14:13
      z termostatem!
      • ania_m66 no to na troje babka wrozyla 27.09.13, 16:31
        jedna z waszej trojki niech zadaje. kto pierwszy, ten niejako lepszy. eeee, szybszy, czy jakos tak smile
    • blackauri Re: Zagadki jesienne 27.09.13, 23:52
      To może ja: od zakupu czego wstrzymała się Joanna, ze względu na Zosię?
      • minerwamcg Re: Zagadki jesienne 28.09.13, 00:21
        Polędwicy cudnej urody, bo Zosia miała dość czerwonego smile
    • blackauri Re: Zagadki jesienne 28.09.13, 05:02
      dokładniesmile prosimy o zagadkę!
      • minerwamcg Re: Zagadki jesienne 28.09.13, 16:25
        To ja jeszcze o Zosi - w której książce dowiadujemy się, że Zosia nie żyje?
        • minerwamcg Re: Zagadki jesienne 01.10.13, 23:45
          Dobra, daję podpowiedź - jest to jedna z ostatnich...
          • szkorbut-lumbago Re: Zagadki jesienne 04.10.13, 09:17
            Minerwo jezeli nie ostatnia część autobiografi, to ja nie wiem. I inni nie wiedzą też, więc tego no ....
            • minerwamcg Re: Zagadki jesienne 05.10.13, 23:24
              Krótko mówiąc dupa i pytanie było do luftu. A o Zosi dowiadujemy się w "Porwaniu", tam się pojawia Paweł, ten sam, co we "Wszystkim czerwonym" i "Tajemnicy" - i gdzieś tam przy opisywaniu perypetii rodzinnych nadmienione jest, że jego matka nie żyje.

Dobra, spróbuję następne, tylko niech S-L nie podpowiada smile W której książce Gurua po raz pierwszy wspomina o zjawisku nietolerancji glutenu?
              • balamuk Re: Zagadki jesienne 06.10.13, 14:54
                Nie pamiętam, czy tam było jasno napisane o nietolerancji glutenu, ale córka Jadwigi z WJP chyba takie objawy miała?
                • minerwamcg Re: Zagadki jesienne 06.10.13, 21:21
                  Brawo! Zadajesz.
                  • balamuk Re: Zagadki jesienne 17.10.13, 18:38
                    No to zdaję. Kto o kim mówił, że ma wielkopańskie fanaberie?
                    • slotna Re: Zagadki jesienne 17.10.13, 19:51
                      Rzekomo dziadek Janeczki i Pawełka o małżonce.
                      • balamuk Re: Zagadki jesienne 18.10.13, 14:26
                        Jasne. Leć.
                        • slotna Re: Zagadki jesienne 18.10.13, 15:08
                          Jak nazywaly Chmielewska dzieci, zachecajac ja do biegania?
                          • minerwamcg Re: Zagadki jesienne 18.10.13, 15:55
                            Dzidzia.
                            Hm. Z czyimś nickiem to mi się kojarzy smile
                            • balamuk Re: Zagadki jesienne 18.10.13, 17:46
                              Ha, Minerwo, dej se pozór, bo może wyjść jak z Eulalką. wink
                              A w ogóle skąd to, z Autobiografii?
                              • minerwamcg Re: Zagadki jesienne 18.10.13, 18:07
                                Pierwszego zdania nie rozumiem. Tak, z Autobiografii, tom 1 "Dzieciństwo" smile
                                • balamuk Re: Zagadki jesienne 18.10.13, 18:15
                                  Tzn. uważaj, bo może Dzidka jest równie (negatywnie) wrażliwa na zdrobnienia, jak Eulalija.
                                  • minerwamcg Re: Zagadki jesienne 18.10.13, 20:04
                                    Ee, spokojnie, co do zdrobnień to Dzidka ma własne, zatwierdzone i akceptowane smile A mnie się tylko kojarzy, to jeszcze bezpieczne.
                            • slotna Re: Zagadki jesienne 18.10.13, 23:18
                              Zadajesz.
    • minerwamcg Re: Zagadki jesienne 19.10.13, 10:07
      Kto miał pieniądze w du-du-dupie?
      • minerwamcg Re: Zagadki jesienne 20.10.13, 10:13
        Podpowiadam - osoba mająca pieniądze we wskazanym miejscu mówiąc to szlochała rozpaczliwie.
        • balamuk Re: Zagadki jesienne 20.10.13, 11:14
          No i dlaczego nikt nic nie mówi...
          Ok, Malwina miała w du-du-du.
          • minerwamcg Re: Zagadki jesienne 20.10.13, 15:36
            No Malwina, pewnie. Zadajesz smile
            • balamuk Re: Zagadki jesienne 20.10.13, 17:54
              Wrrr. wink
              Kto protestował przeciwko fioletowemu szaliczkowi?
              • ania_m66 Re: Zagadki jesienne 20.10.13, 17:58
                starszy syn gurui smile

balamuk napisała:

> Wrrr. wink
                > Kto protestował przeciwko fioletowemu szaliczkowi?
                • balamuk Re: Zagadki jesienne 20.10.13, 18:23
                  Yesss, zadawaj! smile
                  • ania_m66 Re: Zagadki jesienne 21.10.13, 12:24
                    jak sie nazywal maz beaty?
                    (zdaje sie, ze w zaleznosci od utworu roznie mu bylo, wiec jedno ime wystarczy smile)
                    • elizka666 Re: Zagadki jesienne 21.10.13, 22:12
                      w "kocich workach" Julian mu było.
                      • ania_m66 Re: Zagadki jesienne 21.10.13, 22:54
                        zadajesz smile

elizka666 napisała:

> w "kocich workach" Julian mu było.
                        • elizka666 Re: Zagadki jesienne 21.10.13, 23:50
                          W jakim celu i gdzie miał być zakupiony sztuczny wąż w pudełku?
                          • elizka666 Re: Zagadki jesienne 22.10.13, 21:13
                            Podejrzewam,że zagadka do bani. Zatem poproszę o gatunek drzewa , na którym siedziała Lucyna i zrzucała dojrzałe owoce na panamę fatyganta siostry. Potomkini drzewa rosła na sławetnej działce pracowniczej.
                            • mika_p Re: Zagadki jesienne 22.10.13, 22:48
                              Grusza to była.
                              Zdaje sie, ze klapsa, ale o rasę nie pytałaś smile
                              • elizka666 Re: Zagadki jesienne 22.10.13, 22:53
                                Jasne,że klapsa. Pytaj.
                                  • sitko77 Re: Zagadki jesienne 23.10.13, 00:22
                                    - Reklamową gablooootęęęę! - oczywiście Włodek - elektryk z Lesia... smile
                                    • mika_p Re: Zagadki jesienne 23.10.13, 00:39
                                      Oczywiście smile Zadajesz
                                      • sitko77 Re: Zagadki jesienne 23.10.13, 10:37
                                        ok. no to jedziemy: czego korzeń wykopać należy w całości dniem pogodnym na wiosnę tuż przed kwitnieniem? smile
                                        • sitko77 Re: Zagadki jesienne 25.10.13, 15:58
                                          Mam nadzieję, że zagadka nie przeze mnie utknęła w martwym punkcie, ale jeśli tak, to podpowiadam: dwie siostry bliźniaczki natrafiają na przepis w bibliotece.
                                          Teraz to już chyba proste?...
                                          Pozdrawiam Wszystkich!

sitko77 napisał(a):

> ok. no to jedziemy: czego korzeń wykopać należy w całości dniem pogodnym na wio
                                          > snę tuż przed kwitnieniem? smile
                                          • joanna-alicja-kw Re: Zagadki jesienne 27.10.13, 00:25
                                            A ja czepiam się innego tematu. Na Powązkach lężą moje dwa ukochane dziadki:Babcia i Dziadek, strasznie blisko Pani Joanny. Nie wyobrażam sobie ominięcia Jej grobu przy okazji.W razie protestu osób towarzyszących będę gębę drzeć.W razie czego-nietypowego, to ja- Joanna, No chyba,że bandzior, to nie wiem jak będzie. Może ja na przestępcę wyjdę.
                                          • szkorbut-lumbago Re: Zagadki jesienne 27.10.13, 12:22
                                            Trudna zagadka to jest, ale moze jednak ktoś?
                                            • sitko77 Re: Zagadki jesienne 27.10.13, 12:56
                                              Kurczę, no to jak za trudne, to już powiem, choć miałam nadzieję, że ktoś wpadnie, zwłaszcza, że jedna z forumowiczek przejęła do swojego języka... O Arcydzięgiel chodziło, z II tomu Diamentu. Pozdrawiam!
                                              • szkorbut-lumbago Re: Zagadki jesienne 27.10.13, 14:10
                                                Niewystraczy, że powiesz. Musisz jeszcze coś zadać smile
                                        • harp-ia30 Re: Zagadki jesienne 28.10.13, 18:06
                                          czy to aby nie był korzeń arcydzięgielu ?
                                          • harp-ia30 Re: Zagadki jesienne 28.10.13, 18:16
                                            Chyba się spóźniłam z odpowiedzią sad
                            • szkorbut-lumbago Re: Zagadki jesienne 23.10.13, 08:44
                              Elika666, zagadka do bani czy nie zmieniać wolno (chociaż lepiej na początku podpowiedzieć), ale odpowiedź podaj proszę. Mnie zawsze ciekawią odpowiedzi smile
                              • elizka666 Re: Zagadki jesienne 23.10.13, 19:37
                                Wąż miał być zakupiony na giełdzie w Słomczynie przez Malwinę w celu ochrony karolowego jaguara. Jego zadaniem było wylezienie z pudełka i wystraszenie złodziei. Tak brzmiała wersja oficjalnie głoszona przez Malwinę. W duchu kobiecina miała wszakże inne plany.
                                • koszmarna.baba Re: Zagadki jesienne 02.11.13, 23:22
                                  ???
                                  • szkorbut-lumbago Re: Zagadki jesienne 04.11.13, 10:45
                                    Jak sitko sie nie odezwie do jutra, to zada harpia. W końcu zgadła, wiemy to bo znamy odpowiedź smile
                                    • sitko77 Re: Zagadki jesienne 05.11.13, 00:19
                                      Ach, no ja nie wiedziałam, że tak utknie, myślałam, że Harpia zada skoro zgadła. Ale mogę jeszcze raz: Jaką odpowiedź na pytanie zadane przez Guruę: "W prawo, w lewo czy prosto?" dał ówczesny partner życiowy wyżej wymienionej, co utwierdziło jej syna w przekonaniu, że mają do czynienia z kretynem?
                                      Pozdrowienia ślę wszystkim.
                                      • salam_ji Re: Zagadki jesienne 05.11.13, 01:14
                                        Nie, nie!
                                        • sitko77 Re: Zagadki jesienne 05.11.13, 09:28
                                          salam_ji napisała:

> Nie, nie!

Tak jest! No to leć dalej! smile
                                          • asia.sthm Re: Zagadki jesienne 05.11.13, 10:16
                                            A nie trzy razy nie?
                                            No kurcze, glowe bym sobie dala uciac ze on szczegolowszy byl w odpowiedzi na pytanie trojczlonowe.

Nie to ze sie zaraz chce klocic, zagadki nawet nie mam nowej.
                                            • szkorbut-lumbago Re: Zagadki jesienne 05.11.13, 13:27
                                              O kurcze, nie przyszło by mi go głowy liczyć. Szczególnie, że wydawało mi sie, że on to zrobił pojedynczo. Sprawdzę smile
                                              • ewa9717 Re: Zagadki jesienne 05.11.13, 13:29
                                                Na pewno więcej niż raz, ale teraz sobie myślę, ze może faktycznie podwójne Salamki całkowicie odpowiada oryginałowi wink
                                      • asia.sthm Re: Zagadki jesienne 05.11.13, 02:45
                                        Nie, nie, nie !
                                        • szkorbut-lumbago Re: Zagadki jesienne 05.11.13, 08:30
                                          Bezdyskusyjnie Salam pierwsza, tylko czy dobrze zgadłyście wink?
                                          • ewa9717 Re: Zagadki jesienne 05.11.13, 08:46
                                            Wydaje mi się, nie tylko dlatego, ze Boh trojcu ljubit', że Asia jest precyzyjniejsza wink
                                            • salam_ji Re: Zagadki jesienne 05.11.13, 19:12
                                              Odpowiedź znajduje się w 4 tomie Autobiografii wyd. 1 s. 47. U mnie jak byk dwa razy wink

Z pytaniem mam zagwozdkę bo, przyznam się, nie śledziłam wątku. Najwyżej jak się powtórzy to będzie łatwiej (zresztą jest tak oczywiste, że mnie wyśmiejecie).

Co miała za złe ówczesnym władzom ustroju? To coś miała w sobie, a widoczny był na pierwszy rzut oka ów brak w dawnych czasach. I jaki absolutnie nie posowałby do jej wnętrza?
                                              Odpowiedzi trzeba podać dwie, ale są ze sobą powiązane wink

Uff... Przepraszam, pytanie jest tak oczywiste, że musiałam zawualua... zawulo... zawulu... oczywistą oczywistośćwink
                                              • asia.sthm Re: Zagadki jesienne 05.11.13, 19:45
                                                poddaje sie! poddaje kopytkami do gory.
                                                Jak mi sie cos ubzdura, to tak sie ubzdura jak beton - az godne podziwu.

Ide sie skupic, moze cos wreszcie zgadne.
                                                • salam_ji Re: Zagadki jesienne 05.11.13, 21:11
                                                  Asiu! No ale jak to się poddajesz? Walcz! wink
                                                  • salam_ji Re: Zagadki jesienne 07.11.13, 21:28
                                                    Wychodzi na to, że pytanie było do bani... Zatem darujemy sobie druga część pytania (o wnętrzu) Jeśli padnie dobra odpowiedź na pierwszą część obiecuję odpowiedziec jaki to (...) wink
                                                    Temat ten poruszała w czasopismach w czasach przed_powieściowych.
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Zagadki jesienne 08.11.13, 08:25
                                                    Samal, chodzi Ci o wszech obecne kłamstwo? Nie bardzo mi pasuje do drugiej części zagadki, ale do pierwszej jak najbardziej smile. Mam jeszcze jeden pomysł, ale poczekam aż się wypowiesz co do tego.
                                                  • asia.sthm Re: Zagadki jesienne 08.11.13, 08:43
                                                    hi hi, to tak jak przedwojenne wychowanie - pasuje tylko do czesci pytania, a dalej klops.

Walcze, Salam, staram sie jak cholera.
                                                    big_grin
                                                  • salam_ji Re: Zagadki jesienne 08.11.13, 09:45
                                                    Niestety nie... tzn to tez ale nie w tym pytaniu.
                                                    Podpowiedz padła:
                                                    Temat ten poruszała w czasopismach w czasach przed_powieściowych.

Dodatkowa podpowiedź: O czym G. Pisała artykuły? M. in o tym. O kłamstwie wtedy nie mogła smile
                                                  • harp-ia30 Re: Zagadki jesienne 08.11.13, 10:30
                                                    Jedyne co przychodzi mi do głowy to wpływ koloru na psychikę człowieka.
                                                    Guru dostała mieszkanie na Ochocie i wszystko w tym mieszkaniu było nie tak :
                                                    1 panowała ciasnota
                                                    2. klepka od podłogi była źle wygładzona , ale najgorszy był tapczan w kolorze buraczkowym, który powodował , że Guru robiła się wściekła i agresywna . Nie wiem czy o to miała m.in żal do ówczesnego ustroju, że wszystko było produkowane seryjnie a nic do siebie nie pasowało.
                                                  • salam_ji Re: Zagadki jesienne 08.11.13, 10:49
                                                    Yes! Yes! yes! KOLOR!
                                                    Gurua miała wyczucie do koloru. Brakowało jej go, umiała zawsze zestawiać kolory. Była szczególnie wyczulona jeśli coś do czegoś nie pasowało. Brak koloru w dawnych czasach dawał jej się we znaki. To, że wszystko było szare, bure ponure, (również wszechogarniający bałagan). Widziała ten kontrast po powrocie zza granicy (np. z Danii). Wszędzie pieknie, kolorowo, poustawiane, a u nas brud i szarość.
                                                    Szczególnie nad tym ubolewała do T. Lewandowskiego w "Chmielewska dla zawansowanych".
                                                    Tam tez powiedziała, że jakby jej ktoś dał choćby najpiękniejszą rzeźbę w kolorze srebrnym to musiałaby ja schować, bo srebrny nie pasuje jej do wnętrz domowych.

Jedziesz Harpio wink
                                                  • harp-ia30 Re: Zagadki jesienne 08.11.13, 13:12
                                                    o Matko !!! zgadłam no to jadę z tym koksem
                                                    Będzie banalnie co by wątek nie umarł
                                                    Jaka sytuacja w życiu Guruy zaważyła na tym , by nie studiować medycyny?
                                                    Prawda , że banalne
                                                  • eulalija Re: Zagadki jesienne 08.11.13, 14:02
                                                    Komuś, czy nie którejś z ciotek, miała opatrzeć skaleczoną czy jakoś podobnie skontuzjowaną nogę?
                                                    Ale to może być majaczenie zaspanej ofiary.
                                                  • eulalija Re: Zagadki jesienne 08.11.13, 14:03
                                                    I miałam dodać, ale nie dodałam, bo mi obcięło tekst, że ją obrzydziło.
                                                  • harp-ia30 Re: Zagadki jesienne 08.11.13, 14:43
                                                    brawo zadajesz
                                                  • eulalija Re: Zagadki jesienne 08.11.13, 15:44
                                                    Lecę!
                                                    Co było ostateczną przyczyną zakończenia przyjaźni między Guruą i Janką?
                                                  • elizka666 Re: Zagadki jesienne 08.11.13, 21:09
                                                    Najpierw sytuacja w Algierii, a później fakt,że Janka powiedziała komuś ze znajomych o powrocie Joanny z wojaży, pomimo,że miała tego nie robić, bo Gurua chciała odpocząć i mieć chwilę świętego spokoju.
                                                  • eulalija Re: Zagadki jesienne 08.11.13, 22:21
                                                    O powrocie z wojaży doniosła chyba Bożenka, ale fakt, chodziło o Roberta mieszkającego w samochodzie w Algieri
                                                    Elizko szatańska zadajesz.
                                                  • elizka666 Re: Zagadki jesienne 09.11.13, 19:00
                                                    Łatwe będzie. Czym Alicja usiłowała uczęstować każdego gościa, jako że sama miała na ty tle fioła?
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki jesienne 09.11.13, 19:16
                                                    Jajcyma?
                                                  • minerwamcg Re: Zagadki jesienne 09.11.13, 19:18
                                                    Jajkami? W każdym razie jajka proponowała każdemu. Joanna nie jadła, bo twierdziła, że jajka to ma w domu, a jak jest w Danii, będzie jeść ryby.
                                                  • elizka666 Re: Zagadki jesienne 09.11.13, 19:52
                                                    Obie odpowiedzi poprawne. No i co teraz? Kto zadaje?
                                                  • minerwamcg Re: Zagadki jesienne 09.11.13, 20:00
                                                    Ewa! Mnie się nie odświeżyła strona i nie wiedziałam, że odpowiedź już jest.
                                                  • eulalija Re: Zagadki jesienne 09.11.13, 22:32
                                                    Dwie minuty dla pływalnej depresyjnej. Jazda Panno Wodna!
                                                    Tak sobie wtrąciłam mimowolnie.
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki jesienne 09.11.13, 22:59
                                                    No to lu: jakiego wakacyjnego wyczynu swojego młodszego dzieciątka (nie ukrywam, mam do niego, dzieciątka, nie czynu, słabość) Gurua nigdy nie potrafiła pojąć ani wyjasnić?
                                                  • april02 Re: Zagadki jesienne 10.11.13, 00:56
                                                    Że po kąpieli w chłodnej wodzie (Bałtyk latem smile) był ciepły i różowy zamiast lodowaty i sinawy? Ale to by była raczej właściwość organizmu a nie wyczyn, więc się nie upieram smile
                                                  • zaisa Re: Zagadki jesienne 10.11.13, 01:44
                                                    Zwinięcia łopatki w trąbkę/spiralkę. Robert zaczął się domagać łyżki, bo łopatka się zepsuła.
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki jesienne 10.11.13, 08:44
                                                    Brawo, Zaisa! Zadajesz.
                                                    Kurczaki pieczone, myślałam, ze zagadka dłuzej się utrzyma wink
                                                  • zaisa Re: Zagadki jesienne 10.11.13, 10:48
                                                    Kto kogo i w jakich okolicznościach pocieszał słowami: "No nie, zwłoki są..."?
                                                  • salam_ji Re: Zagadki jesienne 10.11.13, 11:02
                                                    "Wszystko Czerwone" Paweł do Zosi i Joanny? O śmierci Włodzia i Marianne.
                                                  • salam_ji Re: Zagadki jesienne 10.11.13, 11:08
                                                    Mówił do obu ale pocieszał chyba Zosię?
                                                  • zaisa Re: Zagadki jesienne 10.11.13, 14:12
                                                    Właśnie tak.Pocieszał Zosię, która płakała mu na ramieniu wołając do Joanny, że nie ma żadnych śladów, nic nie ma!
                                                    Twoja kolej, Salam.
                                                  • salam_ji Re: Zagadki jesienne 10.11.13, 20:22
                                                    Łał! Mam nadzieję, że nie skiszę znow wątku smile

Jak nazywał się szlifierz bursztynu, którego nazwisko kojarzyło się z resztką?
                                                  • embepe Re: Zagadki jesienne 10.11.13, 21:58
                                                    salam_ji napisała:

> Łał! Mam nadzieję, że nie skiszę znow wątku smile
                                                    >
                                                    > Jak nazywał się szlifierz bursztynu, którego nazwisko kojarzyło się z resztką?

Szczątek.
                                                  • salam_ji Re: Zagadki jesienne 10.11.13, 23:21
                                                    Tak. Zadajesz!
                                                  • embepe Re: Zagadki jesienne 11.11.13, 10:57
                                                    Ile kosztował wstęp do miejsca, gdzie nielegalnie grano w pokera i w ruletkę?
                                                  • harp-ia30 Re: Zagadki jesienne 11.11.13, 11:05
                                                    czy to była kwota 50 koron ?
                                                  • embepe Re: Zagadki jesienne 11.11.13, 13:31
                                                    harp-ia30 napisała:

> czy to była 50 koron ?

Duńskich zresztą smile

Zadajesz!
                                                  • harp-ia30 Re: Zagadki jesienne 11.11.13, 17:05
                                                    No to lecimy
                                                    Jaki to rodzaj gry na wyścigach( ile koni musi startować), kiedy wygrana wypłacana jest w dwie strony. Dodam , że miejsce ma to tylko w Polsce.
                                                  • harp-ia30 Re: Zagadki jesienne 12.11.13, 15:03
                                                    Czyżbym przesadziła z pytaniem?
                                                    Mała podpowiedź , trzeba zajrzeć do "Wyścigów" , a dokładnie kiedy zasady gry na tychże wyścigach tłumaczone przedstawicielowi władzy
                                                  • salam_ji Re: Zagadki jesienne 13.11.13, 20:07
                                                    Gdy się gra porządek czyli dwa pierwsze konie nie ważne 1-2 czy 2-1 o ile idzie więcej koni niż pięć?Jeśli idzie do pieciu koni to płaca w jedna stronę znaczy trzeba typować 1-2? Laik kompletny jestem więc jak kogo urażę to sorry from the mountain wink wink wink
                                                    Przyznam, że końskich nie czytałam bo serca nie mam. Wyścigi lubię jak najbardziej ale w wersji człowieczej czyli spedway smile
                                                  • harp-ia30 Re: Zagadki jesienne 13.11.13, 20:53
                                                    salam_ji napisała:

> Gdy się gra porządek czyli dwa pierwsze konie nie ważne 1-2 czy 2-1 o ile idzie
                                                    > więcej koni niż pięć?Jeśli idzie do pieciu koni to płaca w jedna stronę znaczy
                                                    > trzeba typować 1-2? Laik kompletny jestem więc jak kogo urażę to sorry from
                                                    > the mountain
                                                    wink wink wink
                                                    > Przyznam, że końskich nie czytałam bo serca nie mam. Wyścigi lubię jak najbardz
                                                    > iej ale w wersji człowieczej czyli spedway smile

a ja już się bałam , że przesadziłam z zagadka smile
                                                    zadajesz
                                                  • salam_ji Re: Zagadki jesienne 14.11.13, 23:59
                                                    Ło matko koncept mi się skończył.

Jaka potrawa wigilijna była serwowana tylko i wyłącznie przez wzgląd na Teresę. Gdyby tej potrawy na Wigilii nie bylo Teresa gotowa była wstac, wyjść i pieszo wracać do domu w śnieżnej zawiei wink

I, jak znam zycie, znów skisiłam wątek wink
                                                  • lysy_knur Re: Zagadki jesienne 15.11.13, 00:14
                                                    karpik?
                                                  • embepe Re: Zagadki jesienne 15.11.13, 00:19
                                                    salam_ji napisała:

> Ło matko koncept mi się skończył.
                                                    >
                                                    > Jaka potrawa wigilijna była serwowana tylko i wyłącznie przez wzgląd na Teresę.
                                                    > Gdyby tej potrawy na Wigilii nie bylo Teresa gotowa była wstac, wyjść i pieszo
                                                    > wracać do domu w śnieżnej zawiei wink
                                                    >
                                                    > I, jak znam zycie, znów skisiłam wątek wink

Coś mi się wydaje, że chodzi o smażoną rybę. Najchętniej o karpia.
                                                    smile
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki jesienne 15.11.13, 08:43
                                                    Teresa wiedziała, co dobre. Mniam wink
                                                  • salam_ji Re: Zagadki jesienne 15.11.13, 10:53
                                                    Tak! Embepe była najprecyzyjniejsza wink Zadajesz!
                                                  • embepe Re: Zagadki jesienne 17.11.13, 11:28
                                                    Jakiej marki był samochód, który przylepił się na mur do nieużywanego pasa na lotnisku Okęcie?
                                                  • joasia_buu Re: Zagadki jesienne 17.11.13, 19:43
                                                    volkswagen ?

"No, pech. Stracił tego volkswagena już ze dwa lata temu. On też mechanik, różne naprawy na lotnisku załatwiał i wjechał swoim samochodem na nie używany pas. I przylepił się na mur."
                                                  • embepe Re: Zagadki jesienne 17.11.13, 20:39
                                                    Proszę państwa, brawa dla Joasi! O ten właśnie fragment chodziło, czyli auto było marki volkswagen. Joasiu, zadawaj!
                                                  • joasia_buu Re: Zagadki jesienne 17.11.13, 20:58
                                                    Taaa... najpierw skakałam z radości że wiem.
                                                    A potem sobie przypomniałam, że prawidłowa odpowiedź wiąże się z zadaniem nowej ...

Mam nadzieję, że się nie powtórzę - bo aż tak na bieżąco nie śledzę...Wybaczcie, jakby co.

Z przyczyny jakiej niewinnej rozrywki, sąsiedzi zaczęli się dziwnie kłaniać Małgosi opiekującej się Teresą? (i dziwnie spoglądali w dodatku!)
                                                  • salam_ji Re: Zagadki jesienne 17.11.13, 21:26
                                                    Teresa pod koniec życia ogłuchła, a lubiła rozwiązywac krzyżówki. Malgosia wywrzaskiwała jej pytanie, a Teresa jeszcze glosniej odwrzaskiwała odpowiedź wink Sąsiedzi słyszeli...
                                                  • salam_ji Re: Zagadki jesienne 17.11.13, 21:29
                                                    Sąsiedzi słyszeli wrzaski słłw dziwnej treści, a przeciez wariatów należy sie bać, zatem sie z szacunkiem kłaniali. Nie drażnić rekina... Nie wiadomno kiedy wariat żartuje wink
                                                  • joasia_buu Re: Zagadki jesienne 17.11.13, 21:53
                                                    Dokładnie o to mi chodziło ...

Zadajesz smile
                                                  • salam_ji Re: Zagadki jesienne 18.11.13, 19:33
                                                    Będzie łatwe wink

Jak miał na imię syn Lilki?
                                                  • april02 Re: Zagadki jesienne 18.11.13, 23:54
                                                    Bohdan

Ale musiałam jednak wstać i sprawdzić czy aby na pewno nie Bogdan smile

A pytanie jest następujące:
                                                    Co wypominał mamuni starszy syn przez dobrych kilka lat?
                                                  • kubikk Re: Zagadki jesienne 19.11.13, 12:14
                                                    Klekota?
                                                  • april02 Re: Zagadki jesienne 19.11.13, 12:23
                                                    Nie smile

Dla ułatwienia dodam, że sprawa jest opisana w dwóch książkach "Autobiografii" i "Wyścigach"

To teraz powinno już pójść z górki smile
                                                  • elizka666 Re: Zagadki jesienne 19.11.13, 23:26
                                                    Matka zlekceważyła konia typowanego przez dziecko zabrane po raz pierwszy na wyścigi w Danii. Nie poinformowała, że ów koń może zostać wpisany jako rezerwa. Dziecko nie wpisał i koń rzecz jasna wygrał. Zresztą dziecko później postąpiło podobnie lekceważąc konie wytypowane przez dziewczynę zabraną po raz pierwszy na wyścigi.
                                                  • april02 Re: Zagadki jesienne 19.11.13, 23:40
                                                    Tak. Chodziło o tę nieszczęsną rezerwę smile To był vifajf a płacili za niego równowartość małego włoskiego fiata. Dzieciątku przeszło jak sobie kupiło samochód smile

Zadajesz.
                                                  • elizka666 Re: Zagadki jesienne 19.11.13, 23:46
                                                    Co wywęszyła , a następnie wyrzuciła przez okno Teresa narażając się na uwagi sióstr, że zachowuje się jak "ciemna masa z prowincji"?
                                                  • zaisa Re: Zagadki jesienne 20.11.13, 05:22
                                                    Niepatroszone kaczki w nowej ściereczce kuchennej? Wiezione do Lucyny?
                                                    Ale to czuły wszystkie jadące. I podejrzewały sąsiadów z przedziału o źródło zapachu.
                                                    Bo nie rajstopy czy pończochy, w których poszło oczko i które zaczepiły się o szyję zawiadowcy czy dróżnika. To nie na węch było.
                                                  • elizka666 Re: Zagadki jesienne 20.11.13, 12:36
                                                    Podpowiem: to coś Joanna znalazła na drugi dzień przylepione na mur do samochodu. Poza tym zostało wyrzucone na dziedziniec, który zgodnie z oczekiwaniami powinien być elegancki, aczkolwiek takowy nie był.
                                                  • joasia_buu Re: Zagadki jesienne 20.11.13, 13:19
                                                    Rybę wędzoną smile
                                                  • elizka666 Re: Zagadki jesienne 20.11.13, 15:08
                                                    Jasne. Jedna ryba więcej nie szkodziła zamkowemu dziedzińcowi. Zadajesz.
                                                  • joasia_buu Re: Zagadki jesienne 20.11.13, 16:34
                                                    To ja z tej samej beczki smile

W czasie jazdy samochodem coś wlazło Joannie pod pedał gazu.
                                                    "Czy któraś z Was miała żółwia ?"
                                                    Co to było i czyje?
                                                  • salam_ji Re: Zagadki jesienne 20.11.13, 20:46
                                                    Etui z okularami Lucyny?
                                                  • joasia_buu Re: Zagadki jesienne 20.11.13, 21:10
                                                    Brawo!
                                                    Zadajesz ...
                                                  • salam_ji Re: Zagadki jesienne 21.11.13, 19:38
                                                    No to jadziem panie kochanku.

Jaka przygoda z grochem (!) przytrafiła się Gurui? Tymczasowo klasyfikację grochu sobie darujmy. Groch to groch. Gurua była prezyzyjna wink
                                                  • kocio_pierzaczek Re: Zagadki jesienne 22.11.13, 07:52
                                                    Tatuś zasmrodził chałupę grochem dla ryb?
                                                  • salam_ji Re: Zagadki jesienne 22.11.13, 15:19
                                                    Yes! Zadajesz smile
                                                  • kocio_pierzaczek Re: Zagadki jesienne 22.11.13, 20:23
                                                    Kto miał chorobliwie zazdrosną schizofreniczkę za żonę?
                                                  • elizka666 Re: Zagadki jesienne 23.11.13, 14:55
                                                    Piotr?
                                                  • minerwamcg Re: Zagadki jesienne 23.11.13, 23:50
                                                    Grzegorz? Aczkolwiek terminami "schizofrenia" i "schizofrenik" Gurua posługiwała się niczym kapitan Marchewa przecinkami...
                                                  • salam_ji Re: Zagadki jesienne 24.11.13, 00:52
                                                    Kojarzy mi sie jedynie Malwina Wolska, która chciała zabić męża jednocześnie bojąc się, ze jej sie uda wink Odpowiedz moja : Karol Wolski.
                                                  • kocio_pierzaczek Re: Zagadki jesienne 26.11.13, 10:16
                                                    Minerwa trafiła i zadaje.
    • minerwamcg Re: Zagadki jesienne 26.11.13, 17:31
      No to zadaję:
      Jak skończyła etola z norek?
      • balamuk Re: Zagadki jesienne 26.11.13, 17:43
        Kotom się dostała?
      • eulalija Re: Zagadki jesienne 26.11.13, 18:10
        Dała się przejechać świętemu Volvo, wcześniej poparzywszy się świeczką?
      • minerwamcg Re: Zagadki jesienne 26.11.13, 20:47
        Bałamuk zadaje, rzeczywiście skończyła jako koci materac w ogrodzie u Alicji. Dała się przejechać i przypalić wcześniej, dlatego też zeszła na koty.
        • balamuk Re: Zagadki jesienne 30.11.13, 17:32
          O rany, przepraszam, zaraz pomyślę!
          • balamuk Re: Zagadki jesienne 30.11.13, 17:43
            Do kogo należał szmaragdowy naszyjnik i kto to był?
            Wiem, że pytanie brzmi idiotycznie, ale chyba rozumiecie... wink
            • maitresse.d.un.francais Re: Zagadki jesienne 30.11.13, 19:01
              Szmaragdowy naszyjnik należał do strasznej babki chrzestnej z Hameryki, Wandy Parker. Podarowany został jej wnuczce chrzestnej, Justynie, więc do niej należał później. tongue_outPP Utwór "Harpie".
              • balamuk Re: Zagadki jesienne 30.11.13, 20:29
                Nie doprecyzowałam i zapomniałam, że tych naszyjników plątało się więcej. wink
                Jest ok, zadawaj, Metreso!
                • maitresse.d.un.francais Re: Zagadki jesienne 30.11.13, 21:24

> Jest ok, zadawaj, Metreso!

O kurcze pieczone, faktycznie, teraz ja!

Kto korzystał z umiejętności gry w klipę i dlaczego?
                  • ania_m66 Re: Zagadki jesienne 30.11.13, 21:44
                    mamunia guruy przeplaszajac zloczyncow w "studniach.."
                    o ile pamietam ofiara okazal sie nie zloczynca, a marek

maitresse.d.un.francais napisała:

>
                    > > Jest ok, zadawaj, Metreso!
                    >
                    > O kurcze pieczone, faktycznie, teraz ja!
                    >
                    > Kto korzystał z umiejętności gry w klipę i dlaczego?
                • eulalija Re: Zagadki jesienne 01.12.13, 08:19
                  To ja jednak doprecyzuję te naszyjniki.
                  Owszem, pierwotnie miała babcia chrzestna, wspomniana wyżej Wandziulka Parker.
                  W drodze losowania precjozów z zamszowego worka naszyjnik trafił się Sylwii.
                  Pożyczyła go Dorotce na językowy ślub.
                  A Dorotka bez losowania miała diamentowy od chrzestnej babci i chowała go w obtłuczonym wazoniku.

PS. Taka mundra jestem bo niedawno czytałam.
            • minerwamcg Re: Zagadki jesienne 30.11.13, 22:32
              Czyżbyś miała na myśli inny szmaragdowy naszyjnik? Jakiś na pewno zostawiła Matyldzie babcia Zawodzka, której z kolei babcia szlajała się z utytułowanym Korsykańczykiem niedużego wzrostu, i od niego dostała ten precjoz.
              • balamuk Re: Zagadki jesienne 01.12.13, 16:03
                Ja sobie o Cecylii Renacie myślałam, ale w ten sposób (i drogą kolejnych doprecyzowywań smile) całkiem niezła inwentaryzacja precjozów nam się zaczęła. wink
                • salam_ji Re: Zagadki jesienne 01.12.13, 19:14
                  No właśnie. Wszak szmaragdy jednym przynoszą szczęście a innym wrecz przeciwnie wink
                  Gdybym miała teraz zadawać zagadkę to zapytałabym komu wręcz przeciwnie wink Ale nie moja kolej.
                  • balamuk Re: Zagadki jesienne 01.12.13, 19:22
                    A to mi ćwieka... No nic, pomyślę sobie. wink
                    Ania zadaje.
                    • ania_m66 no dobra, ja zadaje :) 01.12.13, 20:00
                      jak zaczyna sie przepis na tort mokka?

i maly bonus - w jakim utworze jego fragment zostal poddany recyclingu, ze tak sie nowomownie wyraze wink
                      • salam_ji Re: no dobra, ja zadaje :) 01.12.13, 21:31
                        Wiem jak sie zaczyna, ale choleha bonusik...

"Wziąć sześć silnych dziewek kuchennych...." Wstęp do "Książki poniekąd kucharskiej", ale w jakim utworze wyrecyklingowany? Jakimś przejedzonym jednym z najnowszych chiba?
                        • ania_m66 Re: no dobra, ja zadaje :) 01.12.13, 21:52
                          hmmm, no i co teraz zrobimy?
                          no w sumie bonusik to tylko bonusik, wiec zadajesz.
                          w ostatniej ksiazce recycling nastapil.
                          • salam_ji Szmaragdowo-szafirowo tfu! 02.12.13, 18:52
                            Ojej! Dziekuję smile

Mam nadzieję, że nie skiszę wątku i te cholehne szmaragdy!!! SZAFIRY!!! mnie nie przyniosa pecha... ( no to na "sz" i to na "sz" i pomyliłomisię)

No więc (sic!)
                            "Było gadanie o szafirach (!), jednym przynoszą szczęście, a drugim wręcz przeciwnie.
                            - Jej chyba wręcz przeciwnie…cryingodpowiedzial Paweł)"...
                            O kogo chodziło? Komu przyniosły pecha?
                            • biotka Re: Szmaragdowo-szafirowo tfu! 03.12.13, 18:12

Pameli z "Kocich worków"?
                              • salam_ji Re: Szmaragdowo-szafirowo tfu! 03.12.13, 20:19
                                Tak! Zadajesz smile
                                • biotka Re: Szmaragdowo-szafirowo tfu! 03.12.13, 20:29
                                  O rrrany! Nie wiem czy się nie powtórzę, ale próba nie strzela.
                                  Która bohaterka podejrzewała większość społeczeństwa o chorobę psychiczną?
                                  • biotka Re: Szmaragdowo-szafirowo tfu! 04.12.13, 11:42
                                    Wydawało mi się łatwe, ale jak trzeba to mogę podpowiedzieć smile
                                    • biotka Re: Szmaragdowo-szafirowo tfu! 05.12.13, 21:31
                                      Ok podpowiedź: przekonanie brało się stad, że bohaterka widziała jak ludzie mówili do siebie.
                                      • eulalija Re: Szmaragdowo-szafirowo tfu! 06.12.13, 08:20
                                        Katarzyna Lichnicka z Przeklętej bariery.
                                        • biotka Re: Szmaragdowo-szafirowo tfu! 06.12.13, 08:26
                                          Zgadza się smile To następną zagadkę prosimy smile
                                          • eulalija Re: Szmaragdowo-szafirowo tfu! 06.12.13, 08:53
                                            Już, już.
                                            Jak była ubrana Dorotka na ślubie "językowym"?
                                            • biotka Re: Szmaragdowo-szafirowo tfu! 06.12.13, 13:42
                                              Etola z norek, szarozielona garsonka ciotki Melanii smile i szmaragdowy naszyjnik ciotki Sylwii

(uwielbiam Harpie)
                                              • eulalija Re: Szmaragdowo-szafirowo tfu! 06.12.13, 13:52
                                                Z etoli to chyba zrezygnowała, wzięła futro z popielic po chrzestnej babci i szpilki też jej. Ale chodziło mi o garsonkę do szmaragdów.
                                                Zadajesz.
                                                • biotka Re: Szmaragdowo-szafirowo tfu! 06.12.13, 14:44
                                                  Racja, dawno nie czytałam wink

Oto moja zagadka: kto i w jakim celu został namówiony do wąchania gumki do mazania?
                                                  • elizka666 Re: Szmaragdowo-szafirowo tfu! 06.12.13, 18:46
                                                    Monika z podejrzanych jako najgrubsza w całym biurze. Jej gabaryty służyły do sprawdzenia, ile miejsca trzeba, aby się zmieściła gruba baba. Projektantowi rzecz jasna było to potrzebne.
                                                  • biotka Re: Szmaragdowo-szafirowo tfu! 06.12.13, 21:34
                                                    Zgadza się smile
                                                    Zadajesz smile
                                                  • elizka666 Re: Szmaragdowo-szafirowo tfu! 07.12.13, 17:28
                                                    Kto odmówił okazania policji dowodu osobistego twierdząc, że nie może tego zrobić, ponieważ nigdy nie posiadał takowego dokumentu?
                                                  • ania_m66 Re: Szmaragdowo-szafirowo tfu! 07.12.13, 20:06
                                                    iza brandt. ta z australii.
                                                  • elizka666 Re: Szmaragdowo-szafirowo tfu! 07.12.13, 20:48
                                                    Pytaj.
                                                  • ania_m66 Re: Szmaragdowo-szafirowo tfu! 08.12.13, 19:24
                                                    ojej, przepraszam, zagapilam sie.
                                                    jak miala na imie progenitura baltazara?
                                                    wl iczbie pojedynczej, znaczy sie. znaczy sie ta progenitura w liczbie pojedynczej wink
                                                  • salam_ji Re: Szmaragdowo-szafirowo tfu! 08.12.13, 22:19
                                                    Darek?
                                                  • ania_m66 Re: Szmaragdowo-szafirowo tfu! 08.12.13, 22:26
                                                    tak, dareeeeeek! smile
                                                    zadajesz

salam_ji napisała:

> Darek?
                                                  • salam_ji Morderczo! 08.12.13, 22:39
                                                    Jej jaki express!

Kto został zamordowany pod wierzbą?
                                                  • minerwamcg Re: Morderczo! 08.12.13, 22:45
                                                    Barbara Borkowska, która nie była Barbarą Borkowską?
                                                  • salam_ji Re: Morderczo! 08.12.13, 23:01
                                                    Tak! zadajesz!
                                                    Ale akcja w tych zagadkach. Niczym na wyścigach smile
    • minerwamcg Re: Zagadki jesienne 09.12.13, 20:36
      No to dalej o trupie w krzakach - czyj zewłok leżał w berberysie?
      • april02 Re: Zagadki jesienne 09.12.13, 21:46
        Rudego dżokeja od siedmiu boleści...
        Cholera, muszę wstać żeby sprawdzić nazwisko smile
        Derczyk. Waldemar mu było?
        • minerwamcg Re: Zagadki jesienne 09.12.13, 22:43
          Nazwisko wystarczy, a od biedy i sam rudy od boleści by wystarczył, bo wiadomo, o kogo chodzi smile Zadajesz!
          • april02 Re: Zagadki jesienne 10.12.13, 18:52
            No to lecimy smile
            Kim w młodości chciał zostać młodszy syn Gurui i co z tego wyszło?
            • minerwamcg Re: Zagadki jesienne 10.12.13, 23:20
              a) chuliganem za co na prośbę mamuni dostał w tyłek pałką od dzielnicowego i mu przeszło,
              b) klasą robotniczą, co skończyło się przysyłaniem do Algierii przez mamunię podręczników, bo mądrzy ludzie nie życzyli sobie, żeby się im taka zdolna bestia pętała niedokształcona.
              • april02 Re: Zagadki jesienne 10.12.13, 23:58
                Odpowiedź b jest poprawna. A dokładniej chciał zostać proletariuszem. Efekt uboczny był taki, że po powrocie z roboty milczał jak zaklęty smile
                • minerwamcg Re: Zagadki jesienne 11.12.13, 18:13
                  Dobra, to zadaję. Co pangolin przyniósł z ogrodu Alicji?
                  • elizka666 Re: Zagadki jesienne 11.12.13, 19:37
                    Powtykane z ziemię kolorowe długopisy, którymi Alicja zaznaczała uprawy, sadzonki, cebulki tulipanów.
                    • minerwamcg Re: Zagadki jesienne 11.12.13, 22:34
                      Otóż to. Zadajesz smile
                      • elizka666 Re: Zagadki jesienne 12.12.13, 13:36
                        W domu niejakiego Dromadera mieszkało zwierzątko. Bardzo proszę o bliższe dane owego stworzenia.
                        • slotna Re: Zagadki jesienne 12.12.13, 14:24
                          Kotka syjamska, Kasienka.
                          • elizka666 Re: Zagadki jesienne 12.12.13, 20:37
                            Dobrze. A myślałam,że będzie trudne. Zadawaj.
                            • szkorbut-lumbago Re: Zagadki jesienne 16.12.13, 09:15
                              The Slotna proszona do zadawania smile
                              • slotna Re: Zagadki jesienne 16.12.13, 14:43
                                Zapomnialam jakos, przprszm. Kto jezdzil do Zalesia?
                                • elizka666 Re: Zagadki jesienne 16.12.13, 17:29
                                  Dziobaty
                                  • slotna Re: Zagadki jesienne 17.12.13, 00:30
                                    Zadajesz.
                                    • elizka666 Re: Zagadki jesienne 17.12.13, 21:23
                                      Kto i w jakim celu zamontował w pudełku wilcze paści?
                                      • salam_ji Re: Zagadki jesienne 17.12.13, 22:56
                                        Alicja z ciekawości, bo tyle się mówiło o nich, że chciala zobaczyć jak działają. Zrobiła tak dobrze, ze nie potrafiła rozmontować. Paweł sie w nie złapał, ale niesatysfakcjonująco. W sensie nogi mu nie ucięło... a powinno wink
                                        • elizka666 Re: Zagadki jesienne 18.12.13, 19:28
                                          Zgadza się, że Alicja. Pytaj.
                                          • salam_ji Re: Zagadki jesienne 19.12.13, 21:46
                                            Co robiła Janeczka w słuchowisku radiowym na podstawie "Nawiedzonego domu"?
                                      • joanna-alicja-kw Re: Zagadki jesienne 18.12.13, 01:33
                                        Nie pamiętam ale przeczytałam i cytuję co Pani Joanna powiedziała gdzieś w Depozycie: Gdyby nie to, że istotnie dziwnie wyglądasz, powiedziałbym, że nic się nie zmieniłaś – odparł z lekkim rozbawieniem.
                                        Moja doprowadzona do ostateczności dusza doszła do głosu. Z zimną furią, z pełną świadomością tego co robię, przestałam panować nad sobą.
                                        Moja prababka znała jedną hrabinę i ja nie jestem byle kto!
                                        Depozyt
                                        • slotna Re: Zagadki jesienne 18.12.13, 13:43
                                          Te teksty to chyba z CZN? W Depozycie Joanna nie wystepowala.
                                          • balamuk Re: Zagadki jesienne 19.12.13, 18:44
                                            CZN niewątpliwie, w dodatku w dwóch różnych miejscach. smile
                                            • salam_ji Re: Zagadki jesienne 19.12.13, 21:49
                                              Nie wiem czemu mój post z zagadką jest trzy posty wyżej? Kto chętny odgadnąć proszon o podniesienie wzroku nieco ponad wink
                                              • minerwamcg Re: Zagadki jesienne 19.12.13, 23:23
                                                Kwiczała co chwilę "ojejej!", stając się inspiracją do stworzenia postaci Mizi w "Wielkich zasługach". Niestety, z "Wielkich zasług" już słuchowiska nie zrobiono, chyba dlatego, że do roli Mizi trzeba by zatrudnić nietoperza, czy co tam wydaje ultradźwięki.
                                                • salam_ji Re: Zagadki jesienne 20.12.13, 10:49
                                                  Tak! Zadajesz.
                                                • ania_m66 sorry za offtopa 20.12.13, 13:24
                                                  ale chcialam sie zapytac, czy ktos jest moze w posiadaniu owego sluchowiska z piszczaca janeczka. i jak juz jestesmy w temacie, rowniez wersji "bocznych drog" czytanych w lecie z radiem.

minerwamcg napisała:

> Kwiczała co chwilę "ojejej!", stając się inspiracją do stworzenia postaci Mizi
                                                  > w "Wielkich zasługach". Niestety, z "Wielkich zasług" już słuchowiska nie zrobi
                                                  > ono, chyba dlatego, że do roli Mizi trzeba by zatrudnić nietoperza, czy co tam
                                                  > wydaje ultradźwięki.
    • minerwamcg Re: Zagadki jesienne 20.12.13, 20:47
      No to wio, zadaję:
      Gdzie dokładali siupki-chrupki?
      • ewa9717 W incwiszenie zagadka niechmielewska 20.12.13, 20:56
        Co się ostatnio najczęściej w Polsce przerywa?

• minerwamcg Re: W incwiszenie zagadka niechmielewska 20.12.13, 22:33
          Milczenie?
          • ewa9717 Re: W incwiszenie zagadka niechmielewska 20.12.13, 22:49
            Tak!
            A co najsmieszniejsze, najczęsciej przerywają milczenie te/ci, co wciąż głupio kłapią dziobami o wszystkim.
            Chyba widać, ze jestem wk...no, lekko podminowana, nie?
            • maitresse.d.un.francais Re: W incwiszenie zagadka niechmielewska 30.12.13, 16:54

> Chyba widać, ze jestem wk...no

chyba wk...na?

• maitresse.d.un.francais Re: Zagadki jesienne 30.12.13, 16:56
        minerwamcg napisała:

> No to wio, zadaję:
        > Gdzie dokładali siupki-chrupki?

Akurat czytałam. tongue_out

U Alicji nad jeziorem w baraku dla turystów.

Czym okazała się starożytna maszyna do tortur?
        • slotna Re: Zagadki jesienne 31.12.13, 08:52
          Szatkownica do kapusty.
          • maitresse.d.un.francais Re: Zagadki jesienne 31.12.13, 16:34
            slotna napisała:

> Szatkownica do kapusty.
            >
            A pytanie?
            • slotna Re: Zagadki jesienne 01.01.14, 09:37
              Ile bylo metrow od centrum? wink
              • szkorbut-lumbago Re: Zagadki jesienne 02.01.14, 12:03
                Nie znam odpowiedzi wink, ale zima już jest nawet kalendarzowa (tylko jeszcze nie meteorologiczna) i dużo stron nam wychodzi i tak nie śmiało chciałam spytać czy Ta/Ten co odpowiedź zna nie mogłaby/ nie mógłby zadać nowej zagadki w zimowym wątku?
                • tutul Re: Zagadki jesienne 03.01.14, 11:09
                  Chyba wiem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka