Dodaj do ulubionych

Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ

03.02.22, 16:00
lubimyczytac.pl/ksiazka/4983164/stulecie-winnych-poczatek
Stulecie Winnych. Początek / Ałbena Grabowska
Cykl: Stulecie Winnych (tom 0.1)

Chyba najlepszy tom z całego cyklu.
Obserwuj wątek
    • balamuk Re: Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ 03.02.22, 19:39
      Alison Belsham - "Łowca tatuaży". Na razie nieźle się czyta. Choć nie wiem, czy powinnam była się za to brać, czuję podejrzany niepokój lewego ramienia i łopatki, one się domagają... wink
      • jottka Re: Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ 03.02.22, 21:54
        Bernardine Evaristo, Dziewczyna, kobieta, inna oraz Brit Bennett, Moja znikająca połowa - jak rzadko czytuję powieści, tak te są świetne. i wcale nie tak jak je reklamują, że język, że mniejszości (i rasowe, i seksualne), ok, wszystko to tam jest, ale to są przede wszystkim żywo i z werwą napisane teksty z jeszcze lepszymi postaciamismile
        • ewa9717 Re: Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ 04.02.22, 14:21
          O, nie zauważyłam, że i w książkach już luty, dopisałam się w styczniowym. wink
          • jottka Re: Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ 06.02.22, 00:44
            "Państwo Gucwińscy" Marka Górlikowskiego, bardzo dobre. taki wywiad z pp. Gucwińskimi z ich biografiami krzyżowany plus relacje świadków epoki. acz nie za wesołe, za to bardzo dobrze widać zmianę w stosunku do zwierząt.
            • balamuk Re: Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ 07.02.22, 16:46
              Adler-Olsen nr 8, wymęczył mnie, bo nie lubię czytać o terrorystach, ale może kolejne będą standardowe. wink
    • czekolada72 Re: Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ 10.02.22, 12:07
      lubimyczytac.pl/ksiazka/4978242/apteka-pod-zlotym-mozdzierzem-dziedzictwo

Kolejna saga zakończona. Ten tom jednakże chyba najsłabszy.
      lubimyczytac.pl/ksiazka/308261/przekonaj-mnie-ze-to-ty

Zaś tego, mimo nadbałtycko-hiszpanskich klimatów nie polecam, bo nudne niemiłosiernie!
      • czekolada72 Re: Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ 11.02.22, 14:28
        lubimyczytac.pl/ksiazka/4995462/wiedzmy-na-tropie
        Wiedźmy na tropie / Małgorzata J. Kursa
        Cykl: Wiedźmy (tom 4)

A to polecam!
        • balamuk Re: Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ 11.02.22, 19:03
          No i nie mam szczęścia, nikt mnie nie lubi. sad Najpierw Jussi katował mnie terrorystami, potem dla odprężenia wzięłam najnowszego Harlana z Winem w roli głównej i... Niech zaraza weźmie takie odprężenie, wciórności! Nie wiem, czy bardziej się zeźliłam, czy wynudziłam, tak zglebować całkiem sympatyczną i oryginalną postać, kto to widział. Nadęty mantyka. Buuu.
          • ewa9717 Re: Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ 12.02.22, 17:55
            No, terrorystyczny Jussi też mi nie leżał, Harlan mnie irytuje. Jeśli nie czytałaś, popraw sobie humor "Biografią Wisławy Szymborskiej" Bikont i Szczęsnej, smakowitsza nawet od "Kobusza".
            Na uśmiech jedna z propozycji, jakie otrzymała po Noblu: minister kultury Zdzisław Podkański (czy tłumaczy go, że z PSL-u?) poprosił, by stawiła się w sejmie i przedstawiła posłom próbkę swojej twórczości.
            • jottka Re: Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ 12.02.22, 20:25
              z perspektywy min. Glińskiego, który bez żenady przyznał, że kolejnej noblistki nie dał rady przeczytać, to min. Podkański jawi mi się całkiem sympatycznie... Przynajmniej chciał się zapoznaćsmile
              • balamuk Re: Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ 13.02.22, 02:27
                Gliński to palant, a ten drugi - no cóż, wtedy przemiany dopiero się zaczęły, to i zareagował jak towarzysz. Pewnie chciał dobrze. wink Nie mają szczęścia ci nasi nobliści, Miłosz nie po myśli, Tokarczuk nie po myśli...
                • jottka Re: Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ 13.02.22, 14:20
                  ja bym powiedziała, że to zasadniczo dobrze, kiedy artyści są nie po myślismile
        • czekolada72 Re: Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ 14.02.22, 13:58
          lubimyczytac.pl/ksiazka/4939982/cud-miod-malina
          Cud Miód Malina / Aneta Jadowska

Czary mary, hokus pokus, a jaki apetyczny tytuł smile
          • ewa9717 Re: Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ 15.02.22, 16:37
            Nie chciało mi się iść do biblioteki, a ze metodycznie szukam w drugich rzędach zaginionych "Owczych ścieżek", jakoś mi w ręce wpadło "Nad Niemnem", które jako małolata czytałam z własnej i nieprzymuszonej oraz nawet z przyjemnością. Nie zaglądałam do ksiązki może i z czterdziesci lat. I tak jak "Trędowata" bije na łeb wszystkie swoje parodie, tak ta jedna z tzw. wielkich powieści XIX wieku stała się już chyba swoją własną parodią - ale trzeba czytać, jak poleciłam Balamukowi - dokładnie, każdy wyraz, każde zdanie, a nie rzutami oka na stronę. Przeżyłam niezapomniane chwile, przepona wygimnastykowana. A już jak próbowałam sobie zwizualizować niektóre z opisanych postaci czy sytuacji, spłakałam się ze smiechu. Ekranizację uważam za genialną.
            • balamuk Re: Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ 15.02.22, 21:45
              Tak, wiem [tu Balamuk w spazmach osuwa się na polepę], wiem! Może jak będę na emeryturze?
              Ale z tą wielką powieścią to pojechałaś, parę osób się w grobach przewraca i nie chodzi mi o Jana i Cecylię, czy jak tam im było. wink
              O, wiem, film sobie obejrzę.
              • ewa9717 Re: Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ 17.02.22, 15:22
                Nie pojechałam, Balamuku, taż tak to oficjalnie poloniści nazywajo! wink
        • czekolada72 Re: Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ 16.02.22, 09:03
          lubimyczytac.pl/ksiazka/4889344/wiedzmy-na-wakacjach
          Wiedźmy na wakacjach / Małgorzata J. Kursa
          Cykl: Wiedźmy (tom 2)

lubimyczytac.pl/ksiazka/4935707/wiedzmy-w-opalach
          Wiedźmy w opałach / Małgorzata J. Kursa
          Cykl: Wiedźmy (tom 3)

Te książki , cały cykl, ma jeden wielki minus - człowiek lata do kuchni po jedzenie jak głupi! I produkuje takoż....
          • czekolada72 Re: Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ 17.02.22, 08:41
            lubimyczytac.pl/ksiazka/4966953/dziedziczka-z-moczarowisk
            Dziedziczka z Moczarowisk / Jacek Skowroński, Maria Ulatowska
            Cykl: Pałac w Moczarowiskach (tom 2)

W sumie - nie polecam.
            • czekolada72 Re: Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ 21.02.22, 08:13
              lubimyczytac.pl/ksiazka/4982362/sasiedzi

Sąsiedzi / Małgorzata Gutowska-Adamczyk
              Cykl: Osiedle Sielanka (tom 2)

Mam wrażenie, że ostatnio Autorzy cierpią na brak kasy, i wydaja kolejne tomy cykli wyłącznie po to, żeby dostać kasę za zadrukowany papier. Ech...
              • ewa9717 Re: Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ 21.02.22, 11:12
                To ostatnio trwa już bardzo długo. Dla rozrywki wzięłam 3 Jacki Reachery, ale coraz gorzej się to czyta, komiksowo-sztampowe i dość wk... irytujące. Również ze względu na korektę, która puszcza kwiaty niebywałe, np. płynącą stróżkę (kilkakrotnie, więc...), i nie idzie wcale o zażywającą relaksu w wodzie dozorczynię. Poza tym podobał mi się kantorek przy warsztacie samochodowym: "... był dość ciasnym pomieszczeniem o wymiarach 5 na 5 metrów." Wrażenie ciasnoty niewątpliwie było spotęgowane tym, że na całość umeblowania składało się biurko i trzy fotele. Ze smutkiem pomyślałam, że chyba mieszkam w kilku mysich norkach, bo żadne z pomieszczeń w mojej chaupie nie osiąga rozmiarów tego ciasnego kantorka...
    • czekolada72 Re: Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ 22.02.22, 10:08
      lubimyczytac.pl/ksiazka/4965630/male-miasta-problemy-urbanistyczne-stale-aktualne
      Małe Miasta. Problemy urbanistyczne stale aktualne / Hanna Adamczewska-Wejchert, Kazimierz Wejchert

Książka wręcz historyczna, wydana w 1986, ale opisująca plany naszych architektów i urbanistów od czasów tuż powojennych. Już w lym roku 1986 krytykowano i narzekano na nierealizację założen odbudowy małych miasteczek... a co teraz mamy - tylko plakac....
      • czekolada72 Re: Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ 23.02.22, 12:01
        lubimyczytac.pl/ksiazka/10141/pan-samochodzik-i-zamek-w-checinach

Pan Samochodzik i zamek w Chęcinach / Tomasz Olszakowski
        Cykl: Pan Samochodzik (tom 77)

Niezły pomysł na weekend smile
    • czekolada72 Re: Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ 24.02.22, 07:59
      W tłusty Czwartek - książka z pączkiem! Od pączków się zaczęło...
      lubimyczytac.pl/ksiazka/4964854/kapus-w-kapuscie
      Kapuś w kapuście / Małgorzata J. Kursa
      • czekolada72 Re: Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ 27.02.22, 10:14
        Dwie książki, których absolutnie nie polecam!!
        lubimyczytac.pl/ksiazka/4245599/czas-odzyskany
        Czas odzyskany / Ałbena Grabowska
        Cykl: Alicja w krainie czasów (tom 3)
        Jedyne co w tej książce interesujące - to perły na tej konkretnej okładce smile

lubimyczytac.pl/ksiazka/4973535/blizny-przeszlosci
        Blizny przeszłości / Krystyna Mirek
        Cykl: Blizny przeszłości (tom 1)
        Seria: Mroczna strona

To miał być mroczny thriller. Niechby był średnim kryminałem. A jest bełkotliwa sieczka - przez cały tom NIC sie nie dzieje, a rozwiązanie zagadki ponoć w trzecim tomie.
        • jottka Re: Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ 27.02.22, 13:04
          a bo ty się uparłaś na czytanie pani Mirek, co oglądam z podziwemsmile w zasadzie to już lepiej sięgnąć po wydawane na nowo perły (pun intendedsmile peerelowskiego kryminału milicyjnego, jest Kłodzińska, jest Sekuła, jest Edigeysmile

a tu piękna recenzja z dzieła wspomnianej Kłodzińskiej, jak nie macie czasu, to zjedźcie na dół i przeczytajcie zacytowany opis przyjęciasmile

www.facebook.com/Kurzojady/photos/a.355405654594159/2438866072914763/?type=3&theater
          • ewa9717 Re: Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ 27.02.22, 14:47
            Ach, piękne! I choć żyłam w tamtym czasie, i już nawet byłam kumata, parówki z musztardą mogłyby się zdarzyć tylko na przyjęciu w akademiku pod koniec miesiąca. wink Ale i tak czytaliśmy! A, chyba też z Kłodzińskiej i też chyba Szczęsny, a szło jakoś tak: zamszowa kurteczka, tranzystorek na rzemiennym pasku, do tego płynny portugalski i już mamy zagranicznego (z Zachodu of kurz) reportera. wink
            • balamuk Re: Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ 28.02.22, 18:04
              Parówki rządzą, sie wie.
              • czekolada72 Re: Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ 28.02.22, 18:43
                Uparłam się 😁 ładnie powiedziane 😁
                Utknęłam teraz w przewodnikach, bo nazad pakowałam na półki. Czy ktoś jeszcze, oprócz mnie, korzysta z papierowych 🤔 Koleżanka powiedziała: a wyrzuć wszystko, teraz wszystko jest w necie...
          • czekolada72 Re: Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ 28.02.22, 18:46
            Ale! Ja w tym miesiącu tylko jedna Mirke próbowałam 😁 właściwie na Kursie się skupiłam a te bardzo lubię.
            Edugeyow mam wszystkich, po Tatusiu, i wszystkie przeczytałam w podstawówce już 😉
            • balamuk Re: Czytadła na PRZEDWIOSIEŃ 28.02.22, 19:17
              Daniel Cole, trylogia "Szmaciana lalka". Dobre, nie powiem, ale i tak głowy do czytania nie mam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka