Dodaj do ulubionych

Zagadki reaktywacja 2

01.02.05, 16:44
g0p0s napisał:

> Czy była to teleskopowa antena od przenośnego radia (drzewiej: tranzystora)?

Brawowink Twoja kolej.
Obserwuj wątek
    • g0p0s Zagadka 01.02.05, 19:23
      Jak na imię ma Okrętka i dlaczego? (*)
      Jak ktoś będzie pewny dobrej odpowiedzi, to proszę się samodzielnie klepnąć na
      berka. Zgoda?

-----------------------------
      • slotna Re: Zagadka 01.02.05, 20:19
        Ale w koncu dlaczego ma na imie, tak jak ma, czy dlaczego Okretka? ;D

Bo jesli to pierwsze, to nie wiem (po kims z rodziny?), a jesli drugie: droga
        skojarzen, Alina (imie) - Lina - Lina Okretowa (co bylo za dlugie i
        niewygodne) - Okretka. Torche dluzsza ta etymologia byla chyba, niech bedzie
        taka skroconawink)
        • slotna Re: Zagadka 01.02.05, 20:22
          Przeczytalam zagadke jeszcze raz i stwierdzilam, ze drugiewink Zatem:

Czym byla ubrudzona kradziona scierka (z tego powodu nie mozna jej bylo od razu
          odeslac)? Pytania dodatkowe: kto ja ukradl, komu i w jakiej ksiazce?
          • g0p0s Masłem! 01.02.05, 21:47
            To drugie oczywiście! Brawo!

Kradziona cierka była ubabrana masłem.
            Dowód rzeczowy zginął z pokojów gościnnych fabryki słodyczy w Świebodzicach
            (Pchełka miał klucze). Ścierę rąbnęła Teresa. Motyw z „Bocznych dróg”. Jeszcze
            kilk takich akcji i rodzina obrosłaby w piórka.
            Zagadka:
            Czego ojciec bohaterki „Bocznych dróg” notorycznie nie zakładał i w skutek tego
            nie słyszał?
            Gratuluję zwyciężcy smile))

• g0p0s Re: Masłem! 01.02.05, 22:00
              Kurcze blade.
              Z ortografią się nie lubię za bardzo, ale nie jestem dyslektykiem. Brak liter w
              słowach "cierka - ścierka" i "kilk - kilka" wynika z używania różnych
              klawiatur. Przepraszam za zakłócenia w poprzednim (i niestety być może
              następnych) poście.
            • tgosia44 Re: Masłem! 01.02.05, 22:10
              okularów wink (z aparatem słuchowym)
              • g0p0s Pewnie, że tak. 02.02.05, 09:34
                Oczywiście!
                A gdzie zagadka? No gdzie?
                • tgosia44 no więc :) 02.02.05, 11:14
                  do czego i komu służyła morda upiora?
                  • g0p0s Ciąg dalszy 02.02.05, 11:26
                    Odpowiedź: Pawełkowi i Janeczce do straszenia Zmory.
                    Klepnięcie: Plask!
                    Pytanie: Jak ma na imię pies, przedstawiony na okładce "Mnie zabić"?
                    • tgosia44 :P 02.02.05, 11:42
                      Amoże nie odpowiem i dam szanse innym tongue_out
                    • joasia72 Re: Ciąg dalszy 03.02.05, 21:03
                      Odpowiedź: Pies nazywał się Amo i wył grobowym głosem.

Pytanie: Po czym Henio Piegża upewnił się że na miejscu zbrodni (Czerwona
                      Oberża) była kobieta przynależna do jego idola?
                      • stara.gropa Reanimacja wątku 10.02.05, 13:50
                        Po płaszczu.
                        Następna zagadka. Czyje to mieszkanie:
                        "..lokal trzypokojowy z kuchnią i łazienką, porządek w nim panował przeciętny,
                        żadnych brudnych naczyń w kuchni, żadnych śladów libacji, w łazience stertka
                        łachów osobistych, przygotowanych do prania, w jednym pokoju biurko zawalone
                        mnóstwem papierów, komputer, drukarka, ogromna ilość książek wszędzie, nieco
                        zaniedbane kwiatki na parapetach, odzież i bielizna w szafach raczej
                        skotłowana, w lodówce nader nikła ilość alkoholu, wiekowa, ale bardzo ładna
                        dekoracja z suszonych roślin i co osobliwe, w tym wszystkim jakiś wdzięk. Urok.
                        Smak. Talent plastyczny chyba, bo nawet bluzka, rzucona byle jak na krzesło
                        przy tapczanie, pasowała kolorem do otoczenia, nawet śmietnik na biurku tworzył
                        miłą dla oka kompozycję."
                        No, czyje?
                        • eulalija Re: Reanimacja wątku 11.02.05, 10:02
                          Barbary Borkowskiej prawdziwej.

W jakich przedmiotach były ukryte przekłuwacze opon (min. 3 proszę)?
                          • tgosia44 odpowiedź 11.02.05, 15:15
                            parasolka, ciupaga, noga od stolika smile
                            • tgosia44 Zagadka 11.02.05, 15:24
                              jeżeli odpowiedź zostaje uznana (chyba jeszcze kule, ale nie jestem pewna) to:
                              czym przyjechał Rysio po australijskich krewnych Izy?
                              • eulalija Re: Zagadka 11.02.05, 19:57
                                Brawo, też kule, a konkretnie szwedka, odpowiedź na Twoje (imienniczko?)
                                pytanie też znam ale dam szansę.
                                • eulalija Re: Zagadka 11.02.05, 19:59
                                  Narobiłam bałaganu więc ponawiam pytanie Tgosi:

Czym przyjechał po australijskich gości Rysio?
                                  • asia.sthm Re: Zagadka 11.02.05, 21:55
                                    Walcem drogowym.
                                    Dostal go na wyprobowanie.
                                    wink
                                    • tgosia44 blisko ale ... 11.02.05, 22:38
                                      wydaje mi się, że nie, blisko ale to nie walec smile; chyba, że ktoś obeznany z
                                      terminologią mnie poprawi...
                                      pozdrowienia dla wszystkich a szczególnie Eulalii
                                      Małgosia
                                      • anetunia1 Re: blisko ale ... 11.02.05, 22:45
                                        dźwigiem samobieżnym
                                      • asia.sthm Re: blisko ale ... 11.02.05, 22:45
                                        Koparka jakas taka zaawansowana ??? Maly dzwig ??
                                        Nie pojde sprawdzac, bo juz pozno smile))))
                                        Pozdro
                                        • anetunia1 Re: blisko ale ... 11.02.05, 23:01
                                          czy odpowiedź jest dobra i mogę zadać zagadkę?
                                          • asia.sthm Re: blisko ale ... 11.02.05, 23:47
                                            Anetuniu zadawaj, moja odpowiedz jakas mglista i niedokladna.
                                            Prawdziwe zgadywanie to bylo smile))
    • anetunia1 Re: Zagadki reaktywacja 2 12.02.05, 10:49
      To może tak:
      W jakim hotelu mieszkał facet z faszerowanym niedźwiedziem?
      • joasia72 Re: Zagadki reaktywacja 2 13.02.05, 11:03
        Czy to był pensjonat "Pelikan"

pozdrawiam
        Joanna
        • anetunia1 Re: Zagadki reaktywacja 2 13.02.05, 13:42
          Jasne. Twoja kolej. smile
          Pozdrawiam
          • joasia72 Re: Zagadki reaktywacja 2 13.02.05, 23:49
            "...ruskie znaki drogowe miały trojaki charakter."
            No właśnie, jaki?

pozdrawiam
            Joanna
            • slotna Re: Zagadki reaktywacja 2 14.02.05, 05:09
              Obowiazywaly aktualnie; obowiazywaly wczesniej, ale zapomniano je usunac; mialy
              obowiazywac w przyszlosci, ale ustawiono je, bo tak wyszlo.
              • joasia72 Re: Zagadki reaktywacja 2 14.02.05, 16:30
                Oczywiście, Twoja kolej.

pozdrawiam
                Joanna
                • slotna Re: Zagadki reaktywacja 2 14.02.05, 20:29
                  Dlaczego Joanna Chmielewska "puscila w trabe pierwszego gacha"?
                  • asia.sthm Re: Zagadki reaktywacja 2 15.02.05, 00:13
                    Kazal jej myc nogi przed kazdym wejsciem do namiotu i ogolnie byl nie do
                    wytrzymania.
                    - W prawo? w lewo? Prosto?
                    - Nie, nie, nie.
                    Chyba tym sobie przechlapal .
                    Czy ta zagadka ma jedna odpowiedz?
                    • eulalija Re: Zagadki reaktywacja 2 15.02.05, 09:04
                      Hmmm, czy pierwszym gachem był Marek - pedant? A nie Diabeł czasem? Więc za
                      dziwkarstwo. Ale nie odważę się zadać zagadki bez potwierdzenia.
                      • klymenystra sie wtrace 15.02.05, 12:31
                        pierwszy gach byl jeszcze w "Klinie", prawda ? potem był Diabel i potem Marek.a
                        tzw miedzyczasie blodnyn zycia z Taorminy smile
                  • slotna Re: Zagadki reaktywacja 2 15.02.05, 18:00
                    wink)))) No to zagadke zadalamwink) Nie mam ksiazek (zagranica;-/), wiec wymyslam.

Probujcie dalej. Uzyte bylo dokladnie to sformulowanie, o puszczaniu w trabe.
                    Jak sie nie uda, to jeszcze podpowiem.
                    • anetunia1 Re: Zagadki reaktywacja 2 15.02.05, 20:47
                      Ponieważ ojciec pani Joanny wygrał na loterii pół miliona. Czy o to chodzi?
                      Pozdrawiam
                      • slotna Re: Zagadki reaktywacja 2 15.02.05, 23:23
                        Takwink) Gratulujewink))
    • anetunia1 Re: Zagadki reaktywacja 2 16.02.05, 09:02
      Ile języków znała Dorotka?
      • slotna Re: Zagadki reaktywacja 2 16.02.05, 23:18
        14?
        • anetunia1 Re: Zagadki reaktywacja 2 17.02.05, 00:18
          dokładnie. Niezła była swoją drogą. Też bym tak chciała.
          • slotna Re: Zagadki reaktywacja 2 17.02.05, 01:03
            Kazdy by chcialwink)

Moja zagadka: co takiego zaprojektowal (i jaki blad przy tym popelnil) kolega
            Chmielewskiej, ze az profesor (Poniz, bodajze) chcial to pokazac innym
            profesorom? Dodam, ze poczatkowo myslal, iz jest to szczegol posadzki badz
            jakis inny elemnt wykonczenia.
            • abere8 Re: Zagadki reaktywacja 2 17.02.05, 03:53
              Narysowal projekt posadzki 64 m kwadratowe jako 16 na 16 metrow smile

Pytanie: Jak brzmialy dwa hasla, ktore uspokoily p. Joanne, bo dowodzily
              uczciwosci ich wypowiadacza? (Cale zdanie nieboszczyka)
              • klymenystra Re: Zagadki reaktywacja 2 17.02.05, 08:55
                Nie wchodzi sie dwa razy do tej samej wody
                Mięsko na gorąco smile

zagadka: a co juz na zawsze bedzie sie kojarzylo Robinowi z oczami Tereski ?
              • g0p0s Re: Zagadki reaktywacja 2 17.02.05, 10:02
                Czy aby napewno 16x16?
              • slotna Re: Zagadki reaktywacja 2 17.02.05, 13:00
                Przykro mi, ale to nie tak bylo. Malo, ze nie posadzka, to i wymiary sie nie
                zgadzaja.
                • bumbecki Re: Zagadki reaktywacja 2 17.02.05, 14:25
                  a czy to nie był projekt hotelu ??
                • g0p0s Re: Zagadki reaktywacja 2 17.02.05, 14:40
                  To był projekt holu w hotelu, który miał mieć 100 m. kw. (?) i kandudat na
                  architekta zaprojektował go w kwadracie 100 x 100 m. W końcu to logiczne smile
                  Dobrze?
                  • slotna Re: Zagadki reaktywacja 2 17.02.05, 15:03
                    Sluchajcie. Zdania sa podzielone, zadalam zagadke, bo bylam pewna, ale moze
                    teraz napisze jak to pamietam, i umowmy sie, ze ktos kto ma te ksiazke (tom II
                    autobiografii) sprawdzi, ok? (I albo sprostuje, albo nie, a w kazdym razie zada
                    nastepna). Ja nie mam takiej mozliwosci niestety ;-///

Zatem: kolega mial zaprojektowac wlasnie hotel, hol mniej wiecej 80m2, dookola
                    poltora traktu, korytarz i pokoje. Przyniosl do Poniza kartke "nikczemnego
                    rozmiaru", na tej kartce obrazek: wielki kwadrat, dookola pasek i kolejny pasek
                    podzielony na krateczki. Na pytanie Poniza co to ma byc, odpowiedzial:
                    - Hotel, panie profesorze. Hol, poltora...
                    - Panie, ile ten hol ma???
                    - Tak jak pan profesor kazal, 80 metrow. 40 na 40...
                    • eulalija Re: Zagadki reaktywacja 2 17.02.05, 16:38
                      Sprawdziłam, dokładnie tak jak Słotna napisała. Jedyna moja uwaga to nazwisko
                      profesora, tu występuje Pniewski, Poniż był od konstrukcji.

Ile kotów miała Alicja?
                      • tgosia44 Re: Zagadki reaktywacja 2 17.02.05, 16:48
                        zgaduję, że trzy... chyba
                      • slotna Re: Zagadki reaktywacja 2 17.02.05, 22:56
                        O, sorry ;-/ Tak mi sie wydawalo, ze nazwisko niekoniecznie to.
                    • abere8 Re: Zagadki reaktywacja 2 17.02.05, 20:42
                      Uuups, sorry, ale namieszalam smile Ten hol to wlasnie jako podloge sobie
                      wyobrazilam, patrzac z gory, tylko numerki mi sie pomylily sad
                      • eulalija Re: Zagadki reaktywacja 2 17.02.05, 20:56
                        Tgosiu, brawo, czarne trzy, prosimy o zagadkę
                        • tgosia44 Re: Zagadki reaktywacja 2 17.02.05, 23:01
                          Jak Joanna poznała Kocia?
                          • xkropka Re: Zagadki reaktywacja 2 18.02.05, 09:20
                            Miotając się po parkingu przed Grandem?
                            • xkropka Re: Zagadki reaktywacja 2 18.02.05, 09:25
                              Można jeszcze metafizycznie - czuła go przez skórę siedząc na klatce na
                              Piaseczyńskiej smile
                              A pierwszy raz go widziała w Ogrodzie Saskim, kiedy Donat z Pawłem chodzili tam
                              i z powrotem i wpatrywali się w krzaki smile)
                              • tgosia44 Re: Zagadki reaktywacja 2 18.02.05, 11:02
                                no i sama sie podłożyłam... Ale tam nie był Słodki Kocio? Bo mi chodziło kogoś
                                zupełnie innego- takiego bliższego sercu pani architekt...
                                • joasia72 Re: Zagadki reaktywacja 2 18.02.05, 20:00
                                  Poznała go na studiach, gdy pomagał jej skrabać makietę z gipsu.
                                  Pozdrawiam
                                  Joanna
                                  • tgosia44 o właśnie chodziło :) 18.02.05, 21:47
                                    Twoja kolej
                                    • joasia72 Re: o właśnie chodziło :) 18.02.05, 22:30
                                      Jak nazywano młodszego brata drugiej żony Henryka Karpiowskiego.

Coraz trudniej wymyśleć coś nowego.
                                      pozdrawiam
                                      Joanna
                                      • groha Re: Bubel? 19.02.05, 00:50
                                        Czy chodzi o szwagra Zygmunta vel Bubla z "Depozytu"? Bubel, czyli jednostka
                                        wybrakowana. A nazwała go tak jego własna siostra, ze względu na paskudne cechy
                                        jego charakteru. Dobrze zgadłam? smile
                                        • mika_p Re: Bubel? - Tak, Groho 19.02.05, 02:20

Potwierdzam, inni ewentualnie bracia nie są w książce wspomniani. Dawaj
                                          zagadkę, bo ja własnie wymyśliłam swoją i potrzebne mi pytanie, na które będę
                                          znać odpowiedź smile)
                                        • joasia72 Re: Bubel? 19.02.05, 10:45
                                          Oczywiście zgadłaś i dawaj zagadkę, bo ciekawe co wymyśliła mika_p.
                                          Pozdrawiam
                                          Joanna
                                          • groha Re: Bubel? 19.02.05, 13:07
                                            Już pędzę, już lecę z zagadką smile)
                                            W jakim lokalu i w czyim towarzystwie bohaterka miała ochotę
                                            zaśpiewać "Ptasznika z Tyrolu": jeszcze raz, jeszcze raz, jeszcze raz, ptaszku
                                            mój, leć, a piej...?
                                          • mika_p Re: Ale ja nie znam odpowiedzi ! n/t 20.02.05, 21:42

• groha Re: Ale ja nie znam odpowiedzi ! n/t 20.02.05, 23:13
                                              O matko kochana, ale zadałam... Trudno, przepadło. Wobec tego podpowiadam:
                                              lokal znajdował się w Krynicy Morskiej (typowy dla tego kawałka świata), a
                                              osobnik, który wywołał tę dziwaczną chęć u bohaterki, gadał bez przerwy z
                                              męczącą manierą: tu-tu-tu, tylko-tylko, co-co-co, powtórz-powtórz...
                                              Ogłuszający kretyn. Też chowałabym się przed takim smile)
                                              • joasia72 Re: Może to ? 21.02.05, 19:25
                                                To był kuzyn Zygmuś a lokal to zdaje się jakaś smażalnia ryb ze stolikami na
                                                świeżym powietrzu.
                                                Joanna
                                                • joasia72 Re: Może to ? 21.02.05, 20:32
                                                  Mika_p pewnie by zgadła ale nie mogłam się powstrzymać jak wiedziałam o kogo
                                                  chodzi.
                                                  Więc może teraz ja zaproponuję coś innego.
                                                  Co zamierzała robić w wannie chrzestna babcia Wandzia z Ameryki?
                                                  Joanna
                                                  • groha Re: Wiem, ale nie powiem! 21.02.05, 21:12
                                                    Brawo Joasiu! Już się bałam, że z odpowiedzią będzie duża polkasmile)
                                                    Daję fory Mice_p, żeby nie zapomniała swojej fajnej zagadkismile
                                                  • tgosia44 Chrzestna babcia chciała 21.02.05, 21:34
                                                    wypąkać się smile
                                                  • joasia72 Re: Chrzestna babcia chciała 21.02.05, 22:08
                                                    Tgosiu44 dawaj zagadkę dla Miki_p, bo się dopchać nie może.
    • tgosia44 nowa 22.02.05, 00:29
      Po co Janeczka i Pawełek zbierali dziką róże?
      • slotna Re: nowa 22.02.05, 12:42
        Tzn. krzaczki? Zeby wkopac je dookola mrowiska, jako ochrone przed dzikami.
        (Czyn spoleczny i zmazanie grzechu).
        • slotna Re: nowa 22.02.05, 12:43
          Aaaa, sorrywink)) Pospieszylam siewink Mika_p, zadawaj ;DD
          • tgosia44 Re: nowa 22.02.05, 14:29
            no i cisza zapadła...
            • g0p0s Re: nowa 22.02.05, 14:50
              > no i cisza zapadła...
              ...może zawołamy hop hop Hop Hop HOp HOp HOP HOP?
              • mika_p Re: nowa 22.02.05, 17:46
                Nooo, to jeśli mogę zadać...
                Parasol, a właściwie parasolka, ze szpikulcem, należała do Janeczki i była
                jednym z kilku takich narzedzi i wszyscy wiemy, do czego służyły.
                Jest jeszcze jedna książka, nie związana z przygodami blond rodzeństwa, w
                której pojawia się parasol ze szpikulcem. Co to za ksiązka ?
                • eulalija Wepchnę się z odpowiedzią 22.02.05, 19:54
                  W "Nieboszczyku mężu" Karol podpytuje Justynkę jak to będzie z tą jego obroną
                  własną.
                  A, że wiem, to od razu pytam.

Gdzie zostały (tak absolutnie na koniec) schowane pamiętniki babci Matyldy wraz
                  z ich tłumaczeniem ręczno-maszynowym. I żeby nie było łatwo, to kto je musiał
                  znaleźć?
                  • eulalija No! Do roboty! 25.02.05, 11:43
                    Czemu nie widać odpowiedzi? Za trudne czy śnieg klawiatury przysypał?
                    • eulalija Re: No! Do roboty! 28.02.05, 11:06
                      Jestem oburzona! Wzburzona! Gdzie jest odpowiedź?????????
                      • groha Re: 28.02.05, 13:21
                        Już, już... No, zrobiłam sobie kawę, odseparowałam od otoczenia, mogę zacząć
                        myśleć...
                        Jako ostatnia, tobół z pamiętnikiem wygrzebała Agnieszka. Był ukryty w
                        tapczanie babci Justyny i właśnie dla niej przeznaczony.
                        Prosze o potwierdzenie, bo to nie pewność, tylko mgliste odczucie smile
                        • eulalija Re: 01.03.05, 10:41
                          No nareszcie!!!
                          Proszę o zagadkę.
                          • groha Re: zagadka! 01.03.05, 12:44
                            Proszę bradzo, oto zagadka:
                            Co definitywnie zakończyło małżeństwo Eluni i Pawełka i zadecydowało o jej
                            dalszym, jakże ciekawym, życiu?
                            Jako ułatwienie dodam, że rozśmieszyły mnie te trzy kwadranse do łezsmile
                            • mika_p Re: zagadka! 01.03.05, 20:43
                              Makaron typu rurki.
                              Do kompletu były wołowe zraziki w sosie i nalesniki z konfiturami i bitą
                              śmietaną, ale to makaraon wykipiał i zamienił zraziki w potrawę więzienną, a
                              naleśniki w coś tak niejadalnego, że świnie by nie zjadły.
                              • groha Re: zagadka! 01.03.05, 21:03
                                Tak jest! A tak przy okazji, czy spotkałaś makaron, który wymagałby gotowania
                                przez trzy kwadranse, czyli 45 minut? Chyba makaron typu rurki hydrauliczne smile)
                                Prosimy o zagadkę.
                                • mika_p zagadka! 01.03.05, 22:17
                                  MOże to woda się miała zagotowac i długo to trwać miało ? Diabli wiedzą.

Zagadka jest taka:
                                  W jaki sposób państwo Pruchniakowie, siostra i szwagier Marcinka Janiaka,
                                  czcili spadek po Wandzi Rojkównie ?
                                  • groha Re: Nie odpowiadam! 02.03.05, 01:24
                                    Jestem przyzwoity człowiek i nie będę wykorzystywać faktu, że szlajam się po
                                    forum w nocy, gdy normalni ludzie śpią smile
                                    • czekolada72 Odpowiadam! i pytam 08.03.05, 22:38
                                      to ja bede mniej szlachetna, bo jakos nikt sie od prawie tygodnia nie kwapi z
                                      odpowiedzia....
                                      czcili za stołem zastawionym napojami wyskokowymi oraz polmiskiem podsmazonej
                                      kaszanki wiejskiej.

Jezeli odpowiedz zostalaby zaakceptowana - to zadam od razu pytanie:

Jaki nr miala taksówka Jacka Zwolińskiego?
                                      • czekolada72 Przepraszam bardzo, przespalam, ze watek sie urwal 08.03.05, 23:12
                                        i przeniosl w inne miejsce
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka