Dodaj do ulubionych

szopa z lajnem

20.07.05, 14:37
Asiu, naprawde masz dzialanie zdalnie natchniajacesmile Duzo myslalam o
Sztokholmie za sprawa tego Nobla i...
Wpisujecie tu wlasne tlumaczenia roznych nazw z roznych jezykow, tak jak to
zrobila Gurua z Allerod!
Na poczatek stacja sztokholmskiego metra - Sen Nocy Letniej. Nazywala sie
Midsommer cos tam - moze Asia umie to ladnie tu dopisac....
Obserwuj wątek
    • asia.sthm Re: szopa z lajnem 20.07.05, 14:51
      Midsommarkransen ? to raczej Wianek Switezianki-Dziewicy, ale niech ci bedzie
      Sen... nie bede sie klocic wink
      Kolo mnie jest ulica Kiselväg. Nikt z Polakow inaczej nie mowi jak: przy
      KiŚlowej
      • stara.gropa Re: szopa z lajnem 20.07.05, 14:55
        Dziewczyny, podrzućcie parę szwedzko-fińskich nazw, to przetłumaczymysmile
        • marrtawu Re: szopa z lajnem 20.07.05, 15:00
          Gropo, to dopomoz z tym, bo oni maja tu nazwy i po szwedzku i po finsku
          jednoczesnie. Czy ulica Pispankatu/Biskopsgatan to Biszkoptowa, Piszpanska czy
          Biskupia?
          • stara.gropa Re: szopa z lajnem 20.07.05, 15:01
            Pispankatu --> pisz pan k. tu
            • marrtawu Re: szopa z lajnem 20.07.05, 15:06
              Na to nie wpadlambig_grin
        • asia.sthm Re: szopa z lajnem 20.07.05, 15:02
          Hässelby Strand
          Saltsjöbaden
          Abrahamsberg
          Täby Kyrkby

Moze byc ? Przyda mi sie smile)
          • stara.gropa Re: szopa z lajnem 20.07.05, 15:05
            No to zadałaś bobusmile
            • asia.sthm Re: szopa z lajnem 20.07.05, 15:07
              Po tym Pispankatu to sobie i z tym bobem poradzisz tongue_out
          • marrtawu Re: szopa z lajnem 20.07.05, 15:10
            > Saltsjöbaden
            Pierwsza czesc kojarzy mi sie wybitnie slono, ale druga wybitnie malo
            elegancko... moze pozostanmy jednak przy solniczkowych porownaniach...

> Täby Kyrkby
            A pamietacie ten wierszyk: ryby na niby, zaby na aby aby, a rak byle jak? No
            wiec dla mnie to sa te zaby - na aby aby...

On sait que le temps c'est comme le vent!
            Jestem w Finlandii
            • asia.sthm Re: szopa z lajnem 20.07.05, 15:15
              Ta mniej elegancka czesc bardzo mnie interesuje

Od dzis mieszkam w Zaby Aby Aby... tak jak:pisz pan na Bertyczow ..piszcie na
              Zaby Aby Aby
              • marrtawu Re: szopa z lajnem 21.07.05, 14:05
                A tak powaznie, to co oznaczaja w orginale te zaby? Cos z kosciolem...?
                • marrtawu Re: szopa z lajnem 21.07.05, 14:06
                  Mialam na mysli oryginal, nie orginalsmile
                • asia.sthm Re: szopa z lajnem 21.07.05, 20:25
                  marrtawu napisała:
                  > A tak powaznie, to co oznaczaja w orginale te zaby? Cos z kosciolem...?

No pewnie, Kyrkby to wioska przykoscielna dokladnie.
                  W Täby Kyrkby znalazlam sobie piekny cmentarz, zeby moje dzieci wiedzialy co i
                  jak , a ze mieszkamy w Täby to im bedzie blisko...no chyba ze ich po swiecie
                  wywieje ..jak mnie.
                  Blisko Wyscigow zreszta no i zadomowiona juz jestem smile))
                  Buzka.
      • marrtawu Re: szopa z lajnem 20.07.05, 14:56
        Tym nietknietym wiankiem mnie rozbroilas. Po 1, jak mozna tak nazwac stacje
        metra? po 2, gdzie w tej nazwie miejsce na to wszystko? hahaha!
        Ciagnac jeszcze ze szwedzkich przygod - nasz prom powrotny wyplywal z
        miejscowosci trele-morelesmile
        • annah11 Re: szopa z lajnem 21.07.05, 03:24
          To cos co sie kojarzy z sola to moze SloneLaznie, byly kiedys MarjanskieLaznie
          inne Prysznice to i takie cos nijakie moze chyba byc. a smile
    • groha Re: szopa z lajnem 21.07.05, 15:20
      Kiedyś, dawno temu, mój małżonek używał czeskiego kremu do golenia (twarzy),
      który mu wyjątkowo podpasował. Pewnie z braku innych na naszym ówczesnym rynku,
      ale to nie istotne. Otóż na opakowaniu tego kremu widniał napis: "krem na
      holene penisty". Przepadło - dla mnie, już na wieki, pozostał kremem na golenie
      penisa, choć już wiedziałam, że takowe w nim nie występują. Za to do moich
      goleni nadawał się wyśmieniciesmile)
    • lol21ndm Re: szopa z lajnem 21.07.05, 19:19
      Swietny temat. Mam tutaj kilka takich, co to tlumacze je bezposrednio, bo sie
      kojarza... ale chwilowo wylecialy mi z glowy... z powodu kuzyneczki...
      Jak mi sie przypomni, to dopisze.
    • lol21ndm Re: szopa z lajnem 21.07.05, 22:54
      Przypomnialo mi sie kilka:

Low Ham
      Four Marks
      Bath
      Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyll-llantysiliogogogoch
      Street
      Ansty
      Sacriston

cdn.
      • asia.sthm Re: szopa z lajnem 22.07.05, 12:00
        Low Ham , wiem.. to Obwisły Tyłek

a to dlugie, to co za cholera ???
        • lol21ndm Re: szopa z lajnem 22.07.05, 21:51
          asia.sthm napisała:

> Low Ham , wiem.. to Obwisły Tyłek

swietne!!!! smile
          od dzisiaj inaczej o tym nie pomysle!!! LOL

>
          > a to dlugie, to co za cholera ???

To nazwa miejscowosci w Pln Walii. Nazwe mozna przetlumaczyc na angielski
          jako: "The church of St. Mary in the hollow of white hazel trees near the rapid
          whirlpool by St. Tysilio's of the red cave"...
          • asia.sthm Re: szopa z lajnem 23.07.05, 23:35
            Pamietasz Dzieci z Leszczynowej Gorki?
            To dlugie to moze byc Kosciol z Leszczynowej Groty - bez sensu, ale tez dlugie
            i latwiej zapamietac...
            smile
    • anchan Re: szopa z lajnem 03.08.05, 14:49
      Eggenberg (miejscowość w Austrii) to oczywiści Góra Jaj
      Sucha Biela (w Słowackim Raju) - Sucha Breja

Z trochę innej beczki. W czasie podróży po Francji nazwaliśmy pojawiające się
      dość często wieże ciśnień w kształcie lejka „chateau lejek”. Ze zdumieniem
      odkryłam, że nazywa się toto „chateau d’eau”.
      • marrtawu Re: szopa z lajnem 03.08.05, 18:50
        Sucha Breja, uwielbiam oksymorony, brawo!
        • marrtawu Re: szopa z lajnem 06.08.05, 20:12
          Nie moge z nimi. Maja tu w programie telewizyjnym cos, co sie nazywa
          Tulosruutu, o ile dobrze pamietam. Srutututu, po prostu.
          • stara.gropa Do Marrtywu 11.08.05, 09:27
            Przed chwilą był program w radio o Finlandii. Czy to prawda, że ich narodowym
            specjałem są czarne cukierki o smaku lukrecji? A na Boże Narodzenie jadają
            brązową breję o wyglądzie i smaku papki dla dzieci (albo czegoś innegosmile)?
            Szczęka mi wypadła z wrażenia.
            • marrtawu Re: Do Marrtywu 11.08.05, 13:17
              Tak, slyszalam, ze gwiazdkowe dania nie sa za pyszne - ale to zdanie tylko
              polowy ankietowanych przeze mnie Finow, druga czesci slini sie na sama mysl.
              Fakt, to rozgotowana marchewa z czyms.
              Jadlam tego cukierka - sa w nich faktycznie rozkochani - cukierek jest czarny,
              w zasadzie to bardziej taki "zelek" niz cukierek w rzeczy samej. Okropnie
              slony! Przypuszcam, ze swietny do piwa, ale ja go ssalam, ssalam z czystej
              uprzejmosci raczej. Poza tym, to co ostatnio powiedziano na temat finskiej
              kuchni jest mocno przesadzone, naprawde jest czym sie tutaj obzerac i juz wiem,
              za czym najbardziej bede tesknic. Ich jedynym, najwiekszym minusem zywnosciowym
              jest kompletny brak normalnej kielbasy.
              Czy TWCh zyczy sobie przywiezienia przeze mnie paczki finskich slonych
              cukierkow na zebranie?

Doklejam tez link, ktory moze Cie zainteresowac - mam nadzieje, ze mi wyjdzie!
              aurinko.krap.pl/kultura/spisprzepisow.html
              • stara.gropa Re: Do Marrtywu 11.08.05, 13:26
                Takimi czarnymi cukierkami zawsze raczy nas Asia.sthm. I zawsze wywołują one
                naszą ciekawość, obwąchujemy je nieufnie. Ostatnio zostały włączone do zestawu
                powitalnego dla nowych Towarzyszysmile))))))))
                Tak, ta Finlandia to musi być ciekawy kraj, chyba się tam wybiorę z wizytą.
                Marto, a może szybko machniesz książeczkę Polka w Finlandii?smile)
                • marrtawu Re: Do Marrtywu 11.08.05, 13:42
                  No wiesz, ze chyba machne? Przynajmniej jesli taka pogoda ma zamiar sie
                  utrzymac dluzej, hehe. A jeszzce wracajac do szoku kulinarnego - oni pija mleko
                  do kazdego posilku, nawet do pizzy! A do wizyty zachecam gorrraco, najlepiej
                  jeszcze w tym miesiacu, to sie spotkamysmile
                  • stara.gropa Re: Do Marrtywu 11.08.05, 13:45
                    Mam nadzieję, że się spotkamy. Jak nie u Finów, to w Szpulce.
                    Na samą myśl o mleku...................(cenzor wyciął)
                    • marrtawu Re: Do Marrtywu 11.08.05, 13:54
                      No wiem, wiem, nikt sie nie daje w rejs wyciagnac, nawet Asia, choc ma blizej.
                      A szkoda... wkleilabym zdjecie katedry z Placu Senackiego, ale nie umiem, wiec
                      moze ujrzysz ja przy innej okazjismile
                      • asia.sthm Re: Do Marrtywu 11.08.05, 14:07
                        Obwieszczenie:
                        zimne mleko z lodowki pije sie do posilkow w calej Skandynawii bo po pierwsze
                        to mleko jest pyszne.
                        Po drugie nikt nigdy nikogo nie katowal w dziecinstwie cieplym mlekiem z
                        kozuchami ani zupka mleczna .
                        A tych czarnych rarytasow nie nauczylam sie lubic nawet po 22 latach.
                        Zluza mi wylacznie do katowania zaprzyjaznionych osob w celu udostepnienia im
                        przezycia smakowego orgazmu tongue_out
                        Czy ja sie jasno wyrazam ?
                        Pozdrowki z deszczowego Sthlmu i buzka
                        • stara.gropa Re: Do Marrtywu 11.08.05, 14:10
                          Taki smakowy orgazm pod postacią czarnych cukierków, to jest rozrywka na jeden
                          raz!
                          • marrtawu Re: Do Marrtywu 11.08.05, 14:15
                            Orgazm? Nawet jesli mialby byc smakowy to powinien dotyczyc tylko tych DOBRYCH
                            rzeczy, a nie slonych zelkow. A ja nawet lubie mleko, tylko po prostu nie
                            pojmuje, jak mozna nim popijac kielbachowate wyroby/pizze/grillowane skrzydelka
                            itd?
                            Pamietam, ze szwedzkie mleko mialy specyficzny, lekko slodkawy smaczek - troche
                            mi zeszlo zanim sie przyzwyczailam, ale potem bylo mi szkoda i teraz czasem
                            sobie anwet za nim westchne... ech...
                            • asia.sthm Re: Do Marrtywu 11.08.05, 14:46
                              A filmjölk pijalas do kielbachowatych posilkow ? to lepsze prawie niz nasze
                              zsiadle mleko.

Ps
                              orgazm moze byc wywolany SILA przezycia, niekoniecznie Rozkosza smile)
                              • marrtawu Re: Do Marrtywu 11.08.05, 15:42
                                Filmjölk to byla niezla zagadka kempingu na Bredång! Z jakiegos powodu dwaj
                                Hiszpanie uparli sie, ze to wlasnie ja i moja kolezanka mozemy wiedziec, co tez
                                oni sobie kupili na sniadanie. Dyskusja rozgorzala: mleko czy nie mleko? Mleko,
                                ale dziwne? Zepsute? itd. nastepnie jeden z nich bardzo chcial nas przekonac,
                                zebysmy sprobowaly i mu powiedzialy - moze ni mogl odzalowac wydanych
                                pieniedzy. zareagowalysmy stanowczo i z oburzeniemsmile I tym sposobem nie pilam
                                filmjölk - a warto?
                                • asia.sthm Re: Do Marrtywu 11.08.05, 15:58
                                  Mozesz sobie to wpisac w rubryke: Nieodzalowane straty.
                                  Znam wielu wielu Polakow , ktorzy do filmjölk-u popadli w dozgonna milosc od
                                  pierwszego wejrzenia .
                                  Hiszpanom raczej by to przez zeby nie przeszlo smile))
                                  • marrtawu Re: Do Marrtywu 12.08.05, 12:40
                                    No to nie ma rady, musze sprobowac jeszcze kiedys. Choc pewnie znajac
                                    przewrotnosc losu, wcale mi nie zasmakujesmile Spytam hostke, czy maja cos
                                    takiegow Suomi, ona jest dwujezyczna, to zrozumie!
                                    • asia.sthm Re: Do Marrtywu 12.08.05, 21:29
                                      Marta, koniecznie spytaj, Finowie maja filmjölk.
                                      Jak gospodyni dwujezyczna to przekaz jej ode mnie:
                                      Marta måste smaka på filmjölk innan hon åker hem. Snälla, hjälp henne att hitta
                                      den.
                                      Tack o hälsar så mycket - Asia från Stockholm.

Marta , Finlandia ma duzo lepsze jedzenie niz Szwecja.
                                      Lepsze dla polskiego smaku oczywiscie smile)))Wyludzalam od Finek w pracy ich
                                      przyniesione z domu lunche w zamian za kupon w firmowej stolowce.smile
                        • bumbecki Re: Do Marrtywu 11.08.05, 14:47
                          asia.sthm napisała:

> Po drugie nikt nigdy nikogo nie katowal w dziecinstwie cieplym mlekiem z
                          > kozuchami ani zupka mleczna .

lubię zupki mleczne, lubię kożuszki ... dziwna jestem, no nie ??

Agnieszka
                          • asia.sthm Re: Do Marrtywu 11.08.05, 15:02
                            a platki owsiane na mleku tez ?
                            • grazyna10 Re: Do Marrtywu 11.08.05, 23:46
                              U Holendrow czarne lukrecjowe cukierki nazywaja sie dropje, ale nie sa slone.
                              Jak dla mnie jest to wstretne i nie bylam w stanie utrzymac tego w ustach.
                              Holendrzy jedza to wrecz tonami. Trzeba tez uwazac w sklepie, bo kiedys kupilam
                              niechcacy gume do zucia o smaku dropje i mentosy dropje. Ohyda.
                            • bumbecki Re: Do Marrtywu 12.08.05, 13:24
                              też smile
                              • asia.sthm Re: Do Bumbecki o owsiance.. 12.08.05, 21:14
                                takie z "glutami" tez???
                                • groha Re: Do Bumbecki o owsiance.. 12.08.05, 21:42
                                  Chryste... Asia, przestań natychmiast! smile)
                                  • asia.sthm Re: Do Bumbecki o owsiance.. 12.08.05, 22:54
                                    A co? juz zemgliło? smile)
                                    Mnie sie moje cale dziecinstwo przypomina i teraz bede sobie odbijac na
                                    nastepnym pokoleniu wink
                                    Takie moje prawo i ha ha ha bede sobie dokazywac. Na mnie tez sie starsi
                                    wyzywali smile
                                    Groha, przepraszam , ale wcale nie zaluje.
                                    Buzka dla Grohy..tralalala

A Bumbecki zginela , poszla sie zastanowic powaznie..tralalala
                                    • groha Re: Do Asi o glucie:) 12.08.05, 23:36
                                      Dokazuj, wyżywaj się i katuj. Ja wybaczę Ci wszystko, jak bratusmile Przepraszam -
                                      siostrze smile) Ale nie glutem, okrutna. Nie glutem! Takie ciepłe, gąbczaste,
                                      żółtawe, tłuste i rozdyźdane w mleku, to ponad moją wytrzymałośćsmile)
                                      • meduza7 Re: Do Asi o glucie:) 13.08.05, 18:24
                                        Drutem, butem, knutem - ale nie glutem!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka