Dodaj do ulubionych

opisy postaci

13.08.05, 15:56
Jakis czas temu na www.chmielewska.pl byl plan zrobienia opisow - spisow
postaci do wszystkich ksiazek Guruy. czy ktos wie gdzie moznaby te tworczosc
przeczytac?
Obserwuj wątek
    • ida14 Re: opisy postaci 13.08.05, 19:29
      o ile sie nie myle narazie nigdzie. al
      prace są w toku
    • g0p0s Re: opisy postaci 15.02.06, 15:23
      Zdaje się, że udało się dla Klina. A może my też coś takiego zrobimy?
      • wiewior8 Re: opisy postaci 15.02.06, 15:53
        chmielewska.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=242&mode=thread&order=0&thold=0
    • pumex_x Re: opisy postaci 15.02.06, 16:20
      Wszystkie spisy sa tutaj: wszystkoczerwone.blox.pl/html .
    • groha Re: opisy postaci 15.02.06, 16:34
      A nie odrzuca Was od szkolnego opisywania postaci w poszczególnych lub
      kolejnych książkach? Mnie odrzuca. Jak opisać taką np. Joannę, Alicję, Diabła,
      Tereskę czy innych bohaterów, na przykładzie jednej książki? Oczywiście, da
      się, tylko po co? Sensowna, moim zdaniem, byłaby tylko charakterystyka
      poszczególnych postaci w oparciu o całą twórczość, a przynajmniej - o konkretny
      cykl powieściowy. A najlepiej kontynuować takie wątki, jak np. te o mężczyznach
      i kobietach Chmielewskiej, które gdzieś tu już były, a dzięki którym można
      obgadać dokładnie wszystkich bohaterów. Wszystkich! O ileż ciekawiej traktować
      problem przekrojowo, niż międlić tylko jedną książkę, czyż nie? Może i trochę
      trudniej, ale za to jak efektownie. No i nie kojarzy się ze szkolnym przymusem,
      który, jak myślę, nikomu miłym nie był, nie jest i nie będziesmile
      Może więc założymy wątek o bohaterach, w którym będzie coś w rodzaju: lubimy-
      nie lubimy-opisz postać-uzasadnij dlaczego, a potem już samo poleci? Chyba, że
      taki już tu był lecz zginął w mrokach dziejów? Trzeba pogrzebać.
      • wiewior8 Re: opisy postaci 15.02.06, 16:43
        tylko że to nie był przymus smile i chodziło o stworzenie czegoś takiego, co sama autorka stworzyła do np. Wszystkiego czerwonego.
      • pumex_x Re: opisy postaci 15.02.06, 16:56
        Nie ma nie bylo i niebedzie zadnego przymusu smile
        Skoro uwazasz, ze jest to bez sensu, to uwazas tez, ze bez sensu bylo stworzenie
        przez Autorke takich spisow do Podejrzanych i Wszystkiego Czerwonego? Co
        stakiego niektorym bardzo ulatwia czytanie. (raczej nie Chmielewskomaniakom smile )
        • g0p0s Re: opisy postaci 15.02.06, 20:11
          Zaraz, zaraz. Groha napisała o skojarzeniu ze szkolnym przymusem, o którym
          pamięć utrzymuje się długo, nie tylko u Grohysmile
          Pomysł na stworzenie list postaci do poszczególnych powieści wraz z (oby)
          dowcipną charakterystyką to jedno, a projekt prześledzenia poszczególnych
          bohaterów w twórczości to drugie.
          Nikt nie neguje potrzeby i stosowności podejścia pierwszego. A już zwłaszcza w
          wykonaniu Autorki smile Szczerze pisząc, to też to miałem na myśli odkopując
          wątek. Na forum był taki spis do 'Powieści bardzo sensacyjnej' - bardzo zgrabny.
          Groha proponuje podejście szersze. Ona to potrafi. I liczy na udział
          pozostałych forumowiczów. Wystarczy odszukać i przeczytać wątek 'Baba z
          naprzeciwka'. Z tym, że tym razem mamy się zająć postaciami pierwszoplanowymi.
          Jeżeli się włączy wiele piszących może być bardzo interesująco. Prawda?
          • groha Re: opisy postaci 15.02.06, 21:10
            O, jejku, jejkusmile) Pumexie, odpisywałam na post G0p0sa nie widząc Twojego
            (szybkość transferu, mój operator znowu chce w łeb), więc nie miałam absolutnie
            zamiaru podważać sensu już dokonanego spisu postaci. Teraz go zobaczyłam i
            jestem pełna podziwu dla mrówczej pracy, naprawdę. Więc już na mnie nie krzyczwink
            G0p0sie, ślicznie dziękuję, że tak mnie ładnie wytłumaczyłeś. Sama bym tego
            lepiej nie zrobiłasmile
            Temat przekrojowej charakterystyki bohaterów nadal podtrzymuję. Uważam, że
            byłaby to świetna zabawa i na pewno udałoby się to zrobić z wrodzonym nam
            dwocipem, błyskotliwością i polotemsmile A przy okazji, mógłby to być wielki wkład
            w monografię Guruy. Którą w końcu ktoś musi porządnie napisać. A kto ma to
            zrobić, jak nie my? Nie mówię, żeby już, natychmiast, dzisiaj... smile)
            P.S. Pisząc "my" nie mam na względzie żadnych podziałów, "onych", rywalizacji
            itepe., bowiem wyprana jestem z tego, jak obrus na świąteczny stół. I wierna
            hasłu: "chmielewszczycy wszystkich krajów łączcie się!" Aż po gróbsmile
            • pumex_x Re: opisy postaci 15.02.06, 21:17
              Ja nie krzycze smile
              • groha Re: opisy postaci 15.02.06, 21:25
                Wiem, żartowałamsmile)
                • vivictoria Re: opisy postaci 16.02.06, 20:36
                  Najwspanialsza postać to Florencja smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka