sloggi 19.11.05, 15:26 Może wymienimy w tytułach postów nazwę miasta, a w treści którego dzieła opis (lub wzmianka) dotyczy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marrtawu Górny i Dolny Mokotów, Warszawa:) 19.11.05, 16:12 Prościej będzie, gdzie nie pisała o tych rejonach Odpowiedz Link
mariken Zwolle, Holandia 19.11.05, 20:27 "Mnie zabić" pozdrowienia, mariken, czyli joanna Odpowiedz Link
vivictoria Kazimierz Dolny 19.11.05, 21:04 Wzmianka w powieści, a więcej w autobiografii. Szkoda, że tak mało Odpowiedz Link
groha Re: Bolesławiec, Nysa, Otmuchów 19.11.05, 22:16 Ten pierwszy w "Bułgarskim bloczku". Nysa i Otmuchów w "Bocznych drogach". Miejsca mojego dzieciństwa Odpowiedz Link
cytrynka6543 Re: Bolesławiec, Nysa, Otmuchów 20.11.05, 00:12 No popatrz groho,mojego prawie też! Nysa i Otmuchów o rzut beretem od mojego miejsca urodzenia,ja jestem "pierwsza z Brzegu",tego opolskiego. A tak w temacie dodaję odwieczną Kopenhagę,doskonale znajome Piaski, Lilkowy Cieszyn i...dużo tego! Niech inni sie wykażą pamięcią! Odpowiedz Link
groha Re: Paranagua i Chaumont w CZN 20.11.05, 01:11 No i Toronto, które nie miało końca w "Szajce" Cytrynko, Twój Brzeg, to dla mnie chałwa, chałwa i jeszcze raz chałwa W ogóle, w "Bocznych drogach" sporo się działo na Dolnym Śląsku. Np. o Polskim Carcassone, czyli o Paczkowie też chyba jest wzmianka? Odpowiedz Link
cytrynka6543 Re: Paranagua i Chaumont w CZN 20.11.05, 20:49 Zaprawdę Groho na pamięć moją nie zapadł Paczków,ale może faktycznie był wymieniony? Na Toronto się zgadzam,nie tylko w "Szajce",w "Autobiografii" było tego co niemiara. A co do chałwy brzeskiej,to masz rację,to najlepsza chałwa na świecie,nawet w porównaniu do innostrannych! Uwielbiam waniliową i pistacjową,ale staram się ograniczać w konsumpcji. Co do temtu postu,to dodaję jeszcze Montilly i Trouville z "Przeklętej bariery"- oj,to mi się podobało! Odpowiedz Link
vivictoria Re: Paranagua i Chaumont w CZN 20.11.05, 21:17 Kazimierz w krowie )) tam mała Elunia skamieniała na widok złoczyńcy, został on złapany i wsadzony, a potem się mścił... Odpowiedz Link
marrtawu Re: Paranagua i Chaumont w CZN 20.11.05, 21:21 Racja, racja, po wielokroć racja i dzięki. Przydałoby się stworzyć wielką Chmielewską wyszukiwarę, która by raz - dwa rozjaśniała wątpliwości, nie sądzicie? Odpowiedz Link