Dodaj do ulubionych

AUTOBIOGRAFIA - ???

08.03.06, 08:30
Jezeli było to juz omówione - przepraszam.
Predzej czy pozniej zawsze jest tak, ze w koncu wydam ostatnie nawet grosze
na kolejna ksiazeczke Guruy.
Moje pytanie zas dotyczy Autobiografii - nabylam daaaaaawno temu 4 tomy +
piąty suplement - pierwsze wydania, czyli do roku 1994. Od tego czasu mija
wlasnie 12 lat - i tu sie zaczynaja moje watpliwosci i zwracam sie z nimi do
Was!
Czy zeby miec calosc - powinnam nabyc jakas szosta czesc ktora wyszla w
miedzyczasie, czy jakies uzupelnienie, wznowienie itd? Gdzies mi umklo w
nawale wszystkiego co sie z Autobiografia działo sad
Licze na pomoc i z góry DZIEKUJĘ!!
Obserwuj wątek
    • edyta95 Re: AUTOBIOGRAFIA - ??? 08.03.06, 08:35
      piąty "Aneks do wszystkich pozostałych" został wydany powtórnie powiększony o
      jakieś 100 stron.Tytuł ma chyba "Wtórna młodość" albo jakoś tak, zaraz mnie
      poprawią pewnie. Obecnie jest on nie do zdobycia, sama na niego poluję od ok 2
      lat, był niedawno na Allegro ale poszedł za 200 zł. Obecnie w przygotowaniu
      jest wznowienie całej Autobiografii, z 5 tomem powiększonym i 6 tomem całkiem
      nopwiutkim. 6 tom obiecany na wiosnę. Kiedy całość nie pamiętam. No to się
      trochę wstrzymaj.
      pozdrawiam
      • alytka Re: AUTOBIOGRAFIA - ??? 08.03.06, 14:33
        Mam wtórną młodość, mogę skserowaćsmile. Chociaż, o zgrozo!, nie zapłaciłam za nią
        200 zł...
        • edyta95 Re: AUTOBIOGRAFIA - ??? 08.03.06, 15:09
          kserowanie to piractwo, nie popieramy
          • alytka Re: AUTOBIOGRAFIA - ??? 08.03.06, 17:10
            Zgodnie z prawem, można kserowac ksiązki dla własnego użytku, a ja nie
            zamierzam 5. tomu sprzedawać. Za piractwo można też uznać sprzedaż książek na
            Allegro. Jak myslisz, ile z tych dwustu złotych dostanie Chmielewska...?
            • bumbecki Re: AUTOBIOGRAFIA - ??? 08.03.06, 17:29
              no chyba żadnej aukcji nie można nazwać piractwem mimo, że osiąga się często
              duże przebicie pierwotnej ceny...

pzdr.
              A.
              • alytka Re: AUTOBIOGRAFIA - ??? 08.03.06, 17:31
                Tak samo, w świetle prawa, nie można uznać pojedynczego skserowania książki.
                • vivictoria Re: AUTOBIOGRAFIA - ??? 08.03.06, 22:48
                  Wyjdzie nowe wydanie??? Hmmm... już jednego kompletu się pozbyłam, a teraz
                  wszystko do wymiany?? Czy dwa ostatnie? Tzn, aktualizowane?
            • miang Re: AUTOBIOGRAFIA - ??? 09.03.06, 11:35
              > zamierzam 5. tomu sprzedawać. Za piractwo można też uznać sprzedaż książek na
              > Allegro. Jak myslisz, ile z tych dwustu złotych dostanie Chmielewska...?

oczywiscie ze nie jest to piractwo. w Polsce jak na razie obowiazuje polskie
              prawo, nie prawo microsoftu wink
      • g0p0s Re: AUTOBIOGRAFIA - ??? 10.03.06, 13:57
        Może źle zapamiętałem rozmowy podczas ostatniego spotkania (na lodach), ale V
        tom będzie chyba bez modyfikacji. Nowości mają być w VI.
        Poprzednie 2 wydania V tomu różnią się nie tylko w ten sposób, że nowsze jest
        rozszerzone. Część materiału ze starszej wersji nie weszło do nowszej.
        • czekolada72 Re: AUTOBIOGRAFIA - ??? 12.03.06, 08:49
          Czyli co - zeby miec całosc - powinno sie miec oba poprzednie wydania tego
          tomu?? o matko sad
          A czy ktos je porownał? czy te nowosci z wyd drugiego zostały "wplecione" w
          całosc ksiazki czy stanowia np kolejny rozdział??
          • alytka Re: AUTOBIOGRAFIA - ??? 13.03.06, 19:19
            zaczęłam właśnie czytać obydwa piąte tomy "Autobiografii". W drugim wydaniu nie
            ma np. scenariusza słuchowiska radiowego "Niebo". Poza tym pierwsze wydanie ma
            235 s., drugie zaś 287 s. To tyle na razie, będę donościć dalej, co się dziejena
            placu boju.
            • groha Re: AUTOBIOGRAFIA - ??? 13.03.06, 21:03
              Nie ma "Nieba"?? Jak to dobrze, że mam stare wydanie. Lubię rajskie bażanty,
              Rudą, Bruneta i całą niebiańską resztęsmile Szkoda. Przecież Gurua pisała, że Jej
              się podoba to słuchowisko i dziwiła się, że Polskie Radio nie było
              zainteresowane jego nagraniem (też się dziwiłam). Ciekawe, przestało się
              podobać, czy miejsca na nie nie wystarczyło? No, ale co to za "Autobiografia"
              bez "Nieba"? Eee...
            • edeka5 Re: AUTOBIOGRAFIA - ??? 13.03.06, 21:21
              Mam nadzieję, że V tom już nie będzie bardziej zmieniany. Tak jak i pierwsze cztery. Nie planuję ponownego zakupu wszystkich tomów Autobiografii. Wystarczy, że mam dwa piąte tomy.
              • alytka Re: AUTOBIOGRAFIA - ??? 13.03.06, 22:58
                Mam dwa wydania 5 tomu dzięki przyjaciółce (czytającej dużo, ale zupełnie inną
                literaturę), którą poprosiłam o kupowanie Chmielewskiej. Zmylił ją zmieniony
                tytułsmile.
                • edeka5 Re: AUTOBIOGRAFIA - ??? 14.03.06, 08:24
                  Ja na drugie wydanie V tomu zapolowałam ponad 2 lata temu, jak zorientowałam
                  się, dzięki koleżankom z TWCh, że w moim tomie wszystkiego nie ma.
                  • czekolada72 Re: AUTOBIOGRAFIA - ??? 14.03.06, 10:10
                    No cudownie - czyli powinnam zdobyc drugie wydanie - podajcie jeszcze bardzo
                    prosze!! z ktorego roku!
                    Mam cicha nnadzieje, ze moze kolejne bedzie "zsumowaniem", ale....
                    No i tak jak Poprzedniczka łudze sie, ze wczesniejsze tomy nie wyjda
                    zmienione wink
      • mzrr21 Re: AUTOBIOGRAFIA - ??? 23.08.06, 14:48
        Krzysiu, zobacze ile ta Wtórna młodość ma stron. Może Ci zrobię ksero
    • czekolada72 Re: AUTOBIOGRAFIA - ??? 09.03.06, 13:11
      Dzieki wielkie za info nt Autobiografii, wiosna niedługo wink

Alytko, dzieki za dobre checi, na razie poczekm do tej wiosny smile

A tego co wiem to z xerowaniem jest tak, ze nie mozna xerowac całosci,
      natomiast ksiazka pozbawiona xera np okładki, strony ze stopka redakcyjna itp -
      to juz nie jest calosc i jest w porzadku. Biblioteki omijaja tez w ten sposob
      (czy raczej czytelnicy w b-kach), ze nie za jednym zamachem calosc tylko
      zamawiaja np po 100 , 20 czy 50 stron. I wszystko ok...
    • ida14 Re: AUTOBIOGRAFIA - ??? 18.03.06, 20:14
      Moze jak wyjdzie nowe wydanie to spadnie cena pierwszego i drugiego wydania. Ja
      mam pierwsze i tez bym chciała całość.
      • 36krzysiek Re: AUTOBIOGRAFIA - ??? 23.08.06, 14:34
        i temat nie został wyczerpany, a mnie nadal sen z powiek spędza zmieniony V
        tom "Wtórna młodość", ktorego nie dość, że nie posiadam, to w dodatku nie
        czytałem.
        • dorka_31 Re: AUTOBIOGRAFIA - ??? 23.08.06, 14:39
          36krzysiek napisał:

> i temat nie został wyczerpany, a mnie nadal sen z powiek spędza zmieniony V
          > tom "Wtórna młodość", ktorego nie dość, że nie posiadam, to w dodatku nie
          > czytałem.

A ja mam i czytałam! Mogłabym pozyczyć, ale w piątek mnie nie będzie...
          Mniej-wiecej połowa tomu jest zupełnie inna i są też nowe zdjęcia. Specjalnie
          porównywałam kiedyś (dla koleżankizza oceanu), po czym fotki skanowałam i
          wysyłałam jej mailem, zaś owe pół tomu kserowałam i wysyłałam pocztą.
          Gdybym wtedy wiedziała, to od razu zrobiłabym w kilku egzemplarzach... smile)
          • 36krzysiek Re: AUTOBIOGRAFIA - ??? 23.08.06, 14:48
            No to chociaż wiem, kogo napadać w ciemnym zaułku ewentualnie porwac i okupu
            żądać !
            • g0p0s Re: AUTOBIOGRAFIA - ??? 23.08.06, 14:51
              W Anatolce możecie sobie poczytaćsmile)
            • dorka_31 Re: AUTOBIOGRAFIA - ??? (do Krzyśka) 23.08.06, 15:21
              A czemuż to od razu napadać? Ja wiem, że wojowanie z urzędami może wpędzać w
              bojowy nastrój, ale bez przesady! Ja dobrowolnie pożyczę, nie ma sprawy, tylko
              jak uda nam się spotkać w jednym miejscu i czasie smile)
              Pomyśl o 8 września. Może bedę smile)
              • 36krzysiek Re: AUTOBIOGRAFIA - ??? (do Krzyśka) 23.08.06, 15:24
                8 wrzesnia jest Dzień Kobiet i mogę byc bardzo zajęty smile))
                • dorka_31 Re: AUTOBIOGRAFIA - ??? (do Krzyśka) 23.08.06, 15:28
                  Hmmm... rewolucja w kalendarzu?? Nie ma sprawy, mnie sie podoba smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka