Dodaj do ulubionych

Cała prawda o TWCh

19.06.06, 13:37
Mam prośbę do członków TWCh.
W związku z powtarzającymi się pytaniami co to za stwór, to TWCh i jak zostać
jego członkiem, czy moglibyśmy ułożyć leksykon podstawowych pojęć związanych
z naszym stowarzyszeniem. Takie ABC TWCh.
Właśnie dostałam maila od pewnej pani, która prosi mnie, żebym napisała jej
czym się zajmujemy i jak wstąpić do TWCh.
Zaczynam więc:
TWCh - Towarzystwo Wszystko Chmielewskie - stowarzyszenie proste,
zarejestrowane w 2004 roku. Należy do niego ponad 50 osób, wszyscy to
zbzikowani (innych nie przyjmujemy) miłośnicy twórczości Joanny
Chmielewskiej.
Obserwuj wątek
    • g0p0s Re: Cała prawda o TWCh 19.06.06, 13:47
      Wątek - temat dyskusji na forum internetowym (->forum internetowe). Zwykle po
      kilku postach (->post) temat założyciela wątku jest skutecznie zepchnięty w
      kąt, a dyskusja biegnie rączo w kierunku dowolnym, bardziej interesującym dla
      uczestników.
      • stara.gropa Re: Cała prawda o TWCh 19.06.06, 13:50
        Kolego, Wy mi tu nie sabotujcie wątku!
    • g0p0s Re: Cała prawda o TWCh 19.06.06, 14:51
      Forum internetowe - założone przez Ojca Założyciela na portalu Gazety forum
      prywatne. Kiedyś gwarne i rojne miejsce wymiany słowa pisanego. Brak danych na
      temat ile osób tylko czyta i nie pisze. Dane ile osób i jak często pisze są
      czarno na białym. Podobno się różni od innych otwartych forów (?).
      • g0p0s Re: Cała prawda o TWCh 19.06.06, 14:53
        > jak często pisze
        ... jak często piszą ...
    • g0p0s Re: Cała prawda o TWCh 19.06.06, 14:58
      Post - forma wypowiedzi pisemnej na forum internetowym (->forum internetowe).
      Posty są pogrupowane w wątki (->wątek). Najczęściej wypowiedź ogranicza się do
      jednego zdania, a nawet mniej. Mimo to bywa rozumiany przez forumowiczów (-
      >forumowicz). Generalnie towar deficytowy.
    • g0p0s Re: Cała prawda o TWCh 19.06.06, 15:06
      Moderator - opiekun forum internetowego (->forum internetowe). Funkcja
      społeczna nie pochodząca z demokratycznego wyboru. Opieka polega na nie
      wtrącaniu się w dyskusję na forum. Brak godziwego wynagrodzenia powoduje
      skłonności do korupcji wink, jak na razie dzielnie odpierane (te skłonności)
      przez forumowiczów zwyczajnych (->forumowicz).
    • groha Re: Cała prawda o TWCh 19.06.06, 15:52
      Leksykonu chyba nie umiem... Może być samouczek do ćwiczeń w chmielewskości? To
      proszę:
      Celem TWCh jest propagowanie szeroko pojętej chmielewskości poprzez:
      1. Permanentne rozwijanie poczucia humoru oraz innych, trudnych cech własnego
      charakteru, celem zwalczania wszechogarniającego ponuractwa, nadętej poważności
      i tym podobnych okropieństw. Ku pożytkowi ogólnemu i dla zachowania własnych,
      zdrowych zmysłów.
      2. Szerzenie pożądanych wzorców zachowań, ze szczególnym uwzględnieniem nie
      uznawania sytuacji bez wyjścia, nieprawdopodobnych lub niemożliwych do
      przeżycia, albowiem takie w ogóle nie istnieją.
      3. Rozwijanie różnych umiejętności, w tym posługiwania się licznymi
      narzędziami, niekoniecznie w sposób konwencjonalny i nie tylko w celach
      kształcenia zdolności manualnych. Tych innych, jeszcze nie odkrytych też, np.
      literackich, kulinarnych, kryminalnych. Z ostatnimi raczej ostrożnie.
      4. Ćwiczenie się w takich autodyscyplinach, jak: odchudzanie ciała w
      przeciwieństwie do inteligencji, autokrytycyzm oraz lekka autoironia na różnych
      dystansach, błyskotliwość umysłu kontra błyszczenie nosa i tym podobne.
      5. Posiadanie licznych zainteresowań, hobby i koników, celem przybliżenia się
      do ideału.
      6. Posiadanie pozytywnego stosunku do kociego wału i innych zwierzątek oraz
      odczuwanie sympatii do wszystkich chmielewszczyków, na całym świecie. Do całego
      gatunku ludzkiego, jak leci - wskazane, choć niestety, nie zawsze możliwe. Cel
      j/w.
      7. Wieczne posiadanie chęci do życia, dostrzeganie jego walorów i umiejętność
      czerpania z niego przyjemności, niezależnie od wieku, statusu i tym podobnych
      dyrdymałek. A nawet na przekór. Zgodnie z żywym wzorcem, czyli Guruą.
      8. Zarażanie chmielewszczyzną kolejnych pokoleń, nie tylko w ramach akcji "Cała
      Polska czyta dzieciom".
      9. Dbanie o wnikliwą znajomość literatury obowiązkowej, poprzez uczenie się na
      pamięć wszystkich dzieł, dokonywanie analiz porównawczych, studiowanie ich pod
      różnym kątem itp. Dla własnego pożytku. Pamięć należy ćwiczyć, żeby nie uschła.
      10. Oraz inne działania zgodne z regulaminem TWCh.
      Ku chwale Autorki i wszystkich chmielewskich!
      Spokojnie można dorzucić jeszcze parę takich dziesiątek... smile
    • groha Re: Cała prawda o TWCh 20.06.06, 12:06
      Stara Gropo, przepraszam, ale czy jesteś pewna, że TWCh jest tak liczne, jak
      wyżej napisałaś??
      To ja pozwolę sobie dopisać jeszcze dwa punkty do samouczka:

11. Przynależność do TWCh, to nie tylko zaszczyt i przyjemność, lecz także
      regulaminowe obowiązki (patrz: paragraf 8 i 9 Regulaminu Stowarzyszenia) oraz
      te, wynikające z tzw. potrzeb chwili. Aktywni żyją dłużej!

12. W przypadkach niemożności osobistego udzielania się na rzecz TWCh,
      aktywność na niniejszym forum jest formą mile widzianą i zaliczaną do zasług na
      polu krzewienia chmielewszczyzny. Odwrotnie, niż jej brak, rzecz jasna.

No, to tyle jeśli chodzi o prawa i obowiązki. Żeby nie było tak lekko i tylko
      rozrywkowosmile
      • g0p0s Re: Cała prawda o TWCh 20.06.06, 12:29
        No właśnie. Dla przyjemności i rozrywki tu piszemy? Z obowiązku, z obowiązku.
        • lol21ndm Re: Cała prawda o TWCh 21.06.06, 01:06
          g0p0s napisał:

> No właśnie. Dla przyjemności i rozrywki tu piszemy? Z obowiązku, z obowiązku.

Z czego wynika, ze ostatnimi czasy zaniedbalam obowiazek... uncertain
          Pieknie prosze o lagodny wymiar kary...
      • stara.gropa Re: Cała prawda o TWCh 20.06.06, 12:56
        51 osób ma legitymacje TWCh, a czekają jeszcze 3 kandydatki.
        • g0p0s Re: Cała prawda o TWCh 20.06.06, 13:23
          Czyli będzie 52+2 = pełna talia. Można w coś zagrać. Tylko koszulki musimy
          ujednolicićsmile
          • asia.sthm Re: Cała prawda o TWCh 20.06.06, 14:03
            Ja chce byc Jokerem i moge bez koszulki.
            wink
            • g0p0s Re: Cała prawda o TWCh 20.06.06, 14:15
              Joker zastępuje każdą inną kartę. Można różnie traficsmile
              • groha Re: Cała prawda o TWCh 20.06.06, 14:55
                A wszystko i tak zależy od tego, kto rozdaje karty i jaka pula na stolesmile)
                • g0p0s Re: Cała prawda o TWCh 20.06.06, 15:18
                  ... oraz od tego, kto najszybciej strzelasmile
        • siwapp Re: Cała prawda o TWCh 20.06.06, 16:03
          Skoro nas mrowie a mrowie, to może jakiś zjazd TWCh trzeba by było
          zorganizować? Czy ktoś dysponuje tarasem i czerwoną lampą?
          • aganioq Re: Cała prawda o TWCh 20.06.06, 17:43
            ...tarasem nie, ale całym ogródkiem w Jurze Krakowsko - Częstochowskiej
            (zapraszam smile )...natomiast czerwoną lampą owszem, tylko ona nie ogrodowa, ale
            zawsze można coś wykombinować smile
            • siwapp Re: Cała prawda o TWCh 22.06.06, 19:23
              No to lampę mamy, szukamy tarasu smile
              • asia.sthm Re: Cała prawda o TWCh 22.06.06, 20:19
                Mam taras i nawet krzaki blisko.
                • bumbecki Re: Cała prawda o TWCh 22.06.06, 21:08
                  i w dodatku to wszystko w Skandynawii smile))

Jedziemy do Asi smile)
                  • asia.sthm Re: Cała prawda o TWCh 22.06.06, 21:10
                    Chodzcie, mam blisko wyscigi. To tez plus jakby nie bylo smile
                    • bumbecki Re: Cała prawda o TWCh 22.06.06, 21:19
                      muszę sprawdzić jak te promy pływają ...big_grin
                      • mzrr21 Re: Cała prawda o TWCh 23.06.06, 07:26
                        A przepraszam kto finansuje tę imprezę ? W totolotka zdaje mi się nie
                        wygraliśmy jeszcze.
                        • siwapp Re: Cała prawda o TWCh 23.06.06, 11:15
                          To wcześniej musimy zorganizować wyprawę do kasynasmile
                        • g0p0s Re: Cała prawda o TWCh 23.06.06, 11:27
                          Stara.gropa wyniosła z NBPu jakąś kasę w drobnychsmile
                          • stara.gropa Re: Cała prawda o TWCh 23.06.06, 11:35
                            Przypominam, że TWCh posiada gotówkę w wysokości 55 tysiecy PLN. Banknoty są,
                            co prawda zmielone, ale jak je posklejamy, to będzie za co szalećsmile
                    • edeka5 Re: Cała prawda o TWCh 23.06.06, 07:54
                      Asia, a masz już w ogródku ten pojazd syna, co to ma służyć jako miejsca noclegowe?
                      • asia.sthm Re: Cała prawda o TWCh 23.06.06, 15:29
                        > Asia, a masz już w ogródku ten pojazd syna, co to ma służyć jako miejsca
                        noclegowe?

Pojazd o dumnej nazwie Chevrolet stoi w ogrodku u Robina, tam gdzie zapasowe
                        kolo trzymali. I niech sobie Robin w nim schronisko albo kurnik urzadzi.
                        Pojazd zreszta idzie na sprzedarz wedle planow i ciekawe jak im to pojdzie. W
                        koncu straty na czterech sie rozloza wink

Ja mam pokoj po pilocie wolny, goscinne kanapy i duza podloge...i wielkie serce
                        do kompletu !
                        Radze sie spieszyc, bo niebawem to ma sie skonczyc tongue_out
                        • g0p0s Re: Cała prawda o TWCh 23.06.06, 15:59
                          Znając naszą (ostatnio) szybkość umawiania się, to prędko Ciebie nie
                          odwiedzimysmile) Aż szkoda że się takie serce marnuje.
                        • edeka5 Re: Cała prawda o TWCh 23.06.06, 16:11
                          asia.sthm napisała:
                          > Ja mam pokoj po pilocie wolny, goscinne kanapy i duza podloge...i wielkie > serce do kompletu !
                          > Radze sie spieszyc, bo niebawem to ma sie skonczyc tongue_out

Ale co konkretnie ma się skończyć? Serce, kanapy czy może cierpliwość do nas?
                        • bumbecki Re: Cała prawda o TWCh 23.06.06, 16:11
                          >Ja mam pokoj po pilocie wolny, goscinne kanapy i duza podloge...i wielkie serce
                          >
                          > do kompletu !
                          > Radze sie spieszyc, bo niebawem to ma sie skonczyc tongue_out

to wielkie serce się skończy ???
                          • asia.sthm Re: Cała prawda o TWCh 23.06.06, 16:14
                            Wielkie serce mi zostanie , ale chalupa idzie na sprzedaz wraz z weranda,
                            krzakami i ta wielka podloga z kanapami.
                            Potem bedzie cos innego bez schodow.
                            smile)))
                            • edeka5 Re: Cała prawda o TWCh 23.06.06, 16:18
                              To do kiedy konkretnie mamy czas?
                              • asia.sthm Re: Cała prawda o TWCh 23.06.06, 17:32
                                do 12 sierpnia
                                • asia.sthm Re: Cała prawda o TWCh 23.06.06, 17:34
                                  a w ostatnim okresie to na lekkie odmalowywanie czyli remontek dorazny mozna
                                  trafic i byc zagonionym do przesuwania skrzyn.
                                • edeka5 Re: Cała prawda o TWCh 26.06.06, 09:04
                                  To nie zdążę się załapać ;-(
    • mzrr21 Re: Cała prawda o TWCh 21.06.06, 06:56
      Gdzie w Jurze ?
      • aganioq Re: Cała prawda o TWCh 21.06.06, 12:06
        ...jeśli to pytanie do mnie to tak mniej więcej w okolicach Olkusza, Klucz
        (Kluczy?), Ogrodzieńca...taka sobie wiocha smile))
        • mzrr21 Re: Cała prawda o TWCh 21.06.06, 15:33
          Pytałam gdzie, bo może by ten festiwal pożal boże bobożerców zorganizowac.
          Okolica piekna, jest gdzie połazić. Tylko ja oczywiście mam problem z
          transportem.
          • groha Re: Cała prawda o TWCh 21.06.06, 16:17
            Zaraz, zaraz, jaki "pożal boże"? Jeśli już, to: daj nam boże, amen!
            To ma być piękne bobożerstwo przecież. A wszystko, co piękne rodzi się w
            bólach, czyż przesadzam? smile)
            • groha Re: Cała prawda o TWCh 21.06.06, 16:31
              O żesz, no! Przez ten upał chyba na oczy źle widzę. To pożal boże, to nie o
              festiwalu przecież. Mzrr, czyżbyś wątpiła w nasze możliwości bobożerskie? Nie
              wiem, jak inni, ale ja tam mogę dużosmile
              • mzrr21 Re: Cała prawda o TWCh 22.06.06, 07:32
                Zbieraamy sie jak sójki za morze.
                Przepraszam, wczoraj około południa padałam na nos i podpierałam sie rzęsami. I
                tak mi zostało do późnego wieczora.
                • ida14 Re: Cała prawda o TWCh 23.06.06, 22:44
                  szkoda, dłyszałam,ze nastepna wycieczka to na Ponidzie moje kochane, ale jak
                  nie to nie zjem swój bób sama...
              • april02 Re: Cała prawda o TWCh 03.07.06, 13:11
                O, a ja bobu jeszcze nigdy w życiu nie jadłam. Niedopatrzenie cholera smile Kiedy
                zaczyna się sezon na świeży? Zajrzę sobie do "Książki poniekąd" i sobie zrobię.
                Pomysł zjazdu popieram całym sercem, aczkolwiek chwilowo tarasu i czerwonej
                lampy u mnie brak sad
                • aganioq Re: Cała prawda o TWCh 03.07.06, 15:48
                  ...to nadrób szybko to niedopatrzenie...okazja jak znalazł, bobosezon 2006 już
                  się zaczął a bób tanieje z dnia na dzień (u mnie, w Katowicach dziś po 2,50zł
                  za kilogram)...właśnie gotuje mi się w garnku taki świeżutki big_grin więc
                  ewentualnie na wstępną degustację zapraszam do siebie (proszę docenić
                  poświęcenie, bo z reguły zażeram bób sama, nie dopuszczając do miski nikogo tongue_out)
                • g0p0s Re: Cała prawda o TWCh 04.07.06, 11:32
                  Nie wierzę, jak można nigdy nie jeść bobu???
                  Przepis na gotowanie trywialny: garnek z osoloną wodą, żródło ciepła, bób,
                  durszlak.
                  • april02 Re: Cała prawda o TWCh 04.07.06, 12:00
                    Aganioq doceniam zaproszenie i gdybym była bliżej to z pewnością bym z niego
                    skorzystała smile
                    Zachęciliście mnie bardzo, a ponieważ jestem eksperymentatorem w kuchni to
                    dzisiaj kupuję bób i robię. Mam nadzieję, że mi się uda smile Jutro podzielę się
                    wrażeniami.
                  • groha Re: Cała prawda o TWCh 04.07.06, 12:05
                    Od biedy, nawet bez durszlaka się obejdziesmile Aprilku, a może Tobie się wydaje,
                    że nie lubisz b o b u, bo nigdy go nie jadłaś?? To bardzo możliwe. Mam tak samo
                    z ostrygamismile)
                    • g0p0s Re: Cała prawda o TWCh 04.07.06, 13:18
                      Mnie się wydaje, że już lubismile)
                    • asia.sthm Re: Cała prawda o TWCh 04.07.06, 13:41
                      Do ostrygmam dokladnie to samo podejscie. Nie lubie i juz!
                      Nie wiem skad to wiem.
                      • g0p0s Re: Cała prawda o TWCh 04.07.06, 13:45
                        A ja nie wiem, czy lubię, czy nie lubię ostryg. Jakoś się nie spotkaliśmy.
                        • asia.sthm Re: Cała prawda o TWCh 04.07.06, 14:06
                          Ja sie spotkalam, ale blizszego kontaktu skutecznie uniknelam, nie lubie bez
                          probowania.
                          Zjadlam muszle niedawno przez pomylke, odruchowo w morskim gulaszu i odbijala
                          mi sie tydzien, osmiornica zrobia mi kiedys to samo, wiec jak ostrygom zaufac?
                          Wszystko inne z morza bardzo mi sluzy.
                          • g0p0s Re: Cała prawda o TWCh 04.07.06, 14:24
                            Może w złym towarzystwie (gastronomicznym, nie personalnym) gadziny były
                            zjedzone?
                            Małże wyciągane bezpośrednio z morza, pieczone na ognisku i popijane rakiją
                            wcale się nie odbijająsmile
                            Straaasznie dawno temu na jakimś rodzinnym przyjęciu wśród jadła stała sobie
                            puszka z ośmiornicą. Nie było chętnych na takie dziwadło, więc spróbowałem i
                            zeżarłem całą. Puchota była. Od tamtej pory kilka razy testowałem głowonoga z
                            puchy, ale nie smakuje tak jak tamten. Ale też nie przypomina się przez
                            tydzieńsmile
                            • asia.sthm Re: Cała prawda o TWCh 04.07.06, 14:48
                              Bede musia wobec tego zaopatrzec sie w rakije smile) cala butle dla pewnosci.
                              Tak czy siak wole normalne pierogi, kotleta, kapuste, zwykle flaki, smalec -
                              wyjatkowy chart na polskie jedzenie jestem i ciagle mi malo. Taki prawdziwy
                              woloduch na polska kuchnie, a ze glodna teraz jestem jak dwa wilki to az plakac
                              mio sie chce sad

A ta osmiornica z puchy wymagala jakiejs specjalnej popitki ?? czegos musiala
                              wymagac wink
                              • g0p0s Re: Cała prawda o TWCh 04.07.06, 14:57
                                Nieletni wtedy byłem, więc bez popitkismile)
                                Pierogi ruskie, barszcz ukraiński, fasolka po bretońsku...
                                Dobra, nie będę z głodną żartował. Najedz się Asiu. Mecza oglądasz?
                                • asia.sthm Re: Cała prawda o TWCh 04.07.06, 15:58
                                  > Mecza oglądasz?

No masz, pewnie!!
                                  Ciekawe jak mi wyjdzie kibicowanie obu druzynom na raz. Rozdarta jestem jednym
                                  slowem i bede sie drzec podwojnie, podskakiwac podwojnie i pouczac grajacych
                                  jak leci, tak z dobrego serca.
                                  • g0p0s Re: Cała prawda o TWCh 04.07.06, 16:01
                                    No i masz pewność, że Twoi faworyci wygrająsmile)
                                    Sprytnesmile
                              • dorka_31 Re: Cała prawda o TWCh 04.07.06, 20:08
                                Mój mąż małże w sosie był w stanie zjeść tylko przy tekili. Razem z kolegą
                                wrąbali wtedy cały słoiczek. Ale na trzeżwo już mu nie szło wink)
                                Ja wszelkie owoce morza bardzo lubię (podobnie jak sushi), ale ostryg jakoś
                                nigdy nie próbowałam i nie wiem jak to smakuje.
                                • lylika Re: Cała prawda o TWCh 04.07.06, 20:18
                                  dorka_31 napisała:

> Mój mąż małże w sosie był w stanie zjeść tylko przy tekili. Razem z kolegą
                                  > wrąbali wtedy cały słoiczek. Ale na trzeżwo już mu nie szło wink)
                                  > Ja wszelkie owoce morza bardzo lubię (podobnie jak sushi), ale ostryg jakoś
                                  > nigdy nie próbowałam i nie wiem jak to smakuje.
                                  Ostrygi są boskie. Możesz spróbować ostrygi "po polsku". Nie jest taka sama ale ma w sobie coś "w podobie".
                                  Przepis: Swieże żółtko wpuścić do kieliszka niewiele większego od żółtka, dodać dwie krople oliwy z oliwek, trzy krople maggi, cztery krople soku z cytryny.
                                  To służy do "zakąszania" dobrze schłodzonej białej wódeczki.
                                  • lylika Re: Cała prawda o TWCh 04.07.06, 20:53
                                    Zapomniałam dodać, że "zakąszanie" odbywa się tak samo jak "konsumowanie" wódeczki. I nie mieszać - broń Boże!
                                  • dorka_31 Re: Cała prawda o TWCh 04.07.06, 21:52
                                    Coś takiego to ja jadłam jako dzieciak (oczywiście bez wódeczki) wink)
                                    Nawet mi smakowało, bo ja ogromnie lubię maggi i mogę go dodawać niemal do
                                    wszystkiego. Tylko mam wrażenie, ze z ostrygą ma to niewiele wspólnego... W
                                    końcu ostryga to mięczak, a nie jajo. Poza tym, ostrygi to chyba bez maggi się
                                    je... No właśnie, czym toto się polewa (tudzież przyprawia)?
                                    • lylika Re: Cała prawda o TWCh 04.07.06, 21:58
                                      dorka_31 napisała:

> Coś takiego to ja jadłam jako dzieciak (oczywiście bez wódeczki) wink)
                                      > Nawet mi smakowało, bo ja ogromnie lubię maggi i mogę go dodawać niemal do
                                      > wszystkiego. Tylko mam wrażenie, ze z ostrygą ma to niewiele wspólnego... W
                                      > końcu ostryga to mięczak, a nie jajo. Poza tym, ostrygi to chyba bez maggi się
                                      > je... No właśnie, czym toto się polewa (tudzież przyprawia)?
                                      Wyłącznie cytryną. Wciąga się do otworu gębowego z takim ślizgiem. Może dlatego
                                      skojarzono surowe żółteczko z ostrygą. To się kiedyś podawało nawet w eleganckich knajpach i nazywało się "ostryga po polsku". Słowo daję.
                                    • lylika Re: Cała prawda o TWCh 05.07.06, 19:32
                                      dorka_31 napisała:

> Poza tym, ostrygi to chyba bez maggi się
                                      > je... No właśnie, czym toto się polewa (tudzież przyprawia)?
                                      Mogę przesłać dwie fotki z ostrygami. Nie wypada mi wieszać bo prywatne.
                                      To jak?
    • 36krzysiek Re: Cała prawda o TWCh 06.07.06, 13:52
      Stowarzyszenie - organizacja społeczna (zrzeszenie) powoływana przez grupę osób
      o wspólnych celach lub zainteresowaniach. W Polsce do stowarzyszeń nie zalicza
      się partii politycznych, komitetów wyborczych, związków wyznaniowych i
      branżowych organizacji zawodowych (związków zawodowych), takich jak np. cechy
      rzemieślnicze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka