Gość: Luzaczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 10:03 Mam dla Was zagadke-pytanie:czym sie rozni zawracanie z zachowaniem infrastruktury drogi od zawracania z wykorzystaniem bramy i zawracania z uzyciem biegu wstecznego?Wie ktos? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eurofan74 Re: Zagadka 11.07.07, 11:14 Dla mnie to to samo, ale może jakiś instruktor lub egzaminator się wypowie. Pierwsze to formalna nazwa zadania egzaminacyjnego, a drugie to jego praktyczna realizacja. Czy instruktor wskazywał Ci jakąś różnicę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luzaczka Re: Zagadka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 11:20 Bardzo dobra odpowiedz! :) Jeden z instruktorow probowal mi wmowic,ze to sa rozne rodzaje,ale dwoch utwierdzilo mnie w przekonaniu,ze to jest jedno i to samo!Troche beznadziejnie,ze sa rozne nazwy,bo z poczatku wydawalo mi sie,ze to sa jakies cuda z tym zawracaniem,a okazuje sie,ze nawet to nie jest trudne.Szkoda tylko,ze tak pozno sie o tym dowiedzialm,ale lepiej pozno niz wcale ;) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
eurofan74 Re: Zagadka 11.07.07, 11:50 Mnie z kolei mój instruktor w ogóle nie użył tego formalnego terminu, a ja z kolei nie sprawdziłem, jak nazywają się zadania egzaminacyjne. Na szczęście egzaminator powiedził po ludzku, czyli żebym zawrócił z wykorzystaniem bramy, bo gdyby określił to formalnie, to bym nie wiedzoiał o co mu chodzi. I zdałem :) Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra_m Re: Zagadka 11.07.07, 16:01 Przepraszam, że głupio spytam, ale ponieważ terminy te właśnie nie były mi do dziś znane, a znam je zapewne pod inną nazwą, czy możecie w skrócie przytoczyć, na czym polega zawracanie np z wykorzystaniem bramy/wjazdu/podjazdu/zatoczki ? Ja byłam świadoma tylko zawracania na 3, czy to jest to samo ? Odpowiedz Link Zgłoś
eurofan74 Re: Zagadka 11.07.07, 16:13 Przykładowo: Widzisz, że po prawej stronie masz jakiś wjazd (np. do bramy, zakładu itp.). Mijasz go i zaraz stajesz. Dajesz kierunkowskaz, wsteczny bieg i cofasz - jak przy parkowaniu prostopadłym tyłem. Pamiętaj, aby spojrzeć do tyłu, czy ktoś za tobą nie jedzie lub czy coś nie zaczęło wyjeżdżać z tego wjazdu. Potem kierunkowskaz w lewo i skręcasz w lewo - czyli jedziesz dalej w przeciwnym kierunku. Brzmi to trochę groźnie i niezrozumiale, ale jest bardzo proste. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra_m Re: Zagadka 11.07.07, 16:18 Aha, ok, no to oczywiście juz wszystko jasne. To też forma (chyba łatwiejsza?) zawracania na 3. Do tej pory na mieście zawracałam na 3 tylko na wąskich ulicach od krawężnika do krawężnika, co chyba teoretycznie jest trudniejsze niż z bramą czy tam inną infrastrukturą ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zagadka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 16:04 NO a zawracanie na 3? Też przecież jest. Na pewno da się zawrócić bez biegu wstecznego, np. na skrzyżowaniu albo szerokiej dwukierunkowej na linii przerywanej oczywiście. Na 3, to na wąskiej dwukierunkowej od krawężnika do krawężnika (przód, tył, przód), z infrastrukturą, no to z wjechaniem tyłem w bramę, zatokę, uliczkę boczną, itp infrastruktury. Ja na egzaminie, to ominęłam ze trzy boczne uliczki, aż egzaminator zaczął sie denerwować. W końcu wykorzystałam wąski podjazd pod metalową bramę, hehe. Ja to sobie lubię życie utrudniać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luzaczka Re:Do goscia i alexandry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 16:41 Eurofan dobrze to wylumaczyl.Zawracanie na 3 jest dla mnie trudne-instruktor kaze mi wolno jechac i szybko obracac kierownica.Ryczy na mnie:"20 sekund!!!"jesli robie to dluzej znow sie drze.Ma troche racji,ale zawracania nigdy sie nie uczylam,wiec niech powie to tym,ktorzy sprawe olali i mnie tego nie nauczyli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re:Do goscia i alexandry IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.07, 17:06 Na egzaminie wykonane muszą być dwa zawracania: na skrzyżowaniu i na drodze jedno jezdniowej dwukierunkowej.Sposób wykonania pierwszego jest jasny, może być to np.rondo. Sposobów na drugi jest więcej, może być przy użyciu bramy, zatoki, wjazdu,podjazdu i wtedy się to nazywa zawracaniem przy użyciu infrastruktury.Może być również zwykłe zawracanie przy użyciu biegu wstecznego (którego użycie jest wymagane), potocznie zawracanie na 3. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra_m Re:Do goscia i alexandry 11.07.07, 17:21 Alles klaar, dzieki ! Lecę na jazdę, pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
elia_kazan Re: Zagadka 11.07.07, 21:41 nie z "zachowaniem" a wykorzystaniem. Nazywa się to zawracanie z wykorzystaniem infrastruktury przy użyciu biegu wstecznego. Odpowiedz Link Zgłoś