Dodaj do ulubionych

Okrętka i Tereska- po ile lat "mają" dziś?

13.12.06, 23:27
czytam właśnie "zwyczajne życie" - jest świetne, zwłaszcza że akcja rozgrywa
się w mojej dzielnicy, wiec mi, jako dziewczynie o słabej wyobraźni, łatwiej
jest umiejscowić zdarzenia, czytałam tez inną książkę , w której występują
dziewczyny- tytułu nie pamiętam, ale tez była ok, więc , skoro już weszły
obie w moje życie, to ciekawa jestem w jakim wieku by były dziś
Obserwuj wątek
    • meduza7 Re: Okrętka i Tereska- po ile lat "mają" dziś? 13.12.06, 23:32
      Wciąż w tym samym, podejrzewam, tak jak Janeczka i Pawełek, którzy przez 15 lat
      tkwili w podstawówce...
      • mzrr21 Meduza 13.12.06, 23:42
        czy Ty sie przypadkiem nie równasz hieroglif??
    • mzrr21 Re: Okrętka i Tereska- po ile lat "mają" dziś? 13.12.06, 23:46
      A tak swoja drogą to w okolicy 45 lat
    • mzrr21 Re: Okrętka i Tereska- po ile lat "mają" dziś? 13.12.06, 23:49
      Wyciągnęłąm z pólki "Większy kawałek świata", wydanie 1976. One wtedy były
      przed maturą, czyli 18 + 35 = 53. Równolatki
      • meduza7 Re: Okrętka i Tereska- po ile lat "mają" dziś? 14.12.06, 00:13
        Nie, Hieroglifowi jeszcze się nie równam, ale jak chcesz, to się postaram smile
        Pisząc o Janeczce i Pawełku miałam na myśli to, że gdy pojawiają się po raz
        pierwszy w "Nawiedzonym domu" (wyd. 1979), są dziećmi z podstawówki, a gdy
        pojawiają się po raz - jak dotąd - ostatni, we "Wszelkim wypadku" (wyd. 1993)
        nadal są uczniami podstawówki. Właśnie zresztą tknęła mnie myśl, że tak
        naprawdę pierwszy raz spotykamy ich już w "Większym kawałku świata", kiedy to
        pracowicie zamydlali jezioro i już wtedy Janeczka była określana jako
        dziewczynka około 11 lat. O ile dobrze pamiętam.
        Co do Tereski i Okrętki, również mam wrażenie, że akcja "Ślepego szczęścia"
        rozgrywa się w czasach ładne parę lat późniejszych od "Większego kawałka..." a
        dziewczyny nic się nie postarzały. Ale może mi się tylko tak wydaje, bo dawno
        tego nie czytałam.
        • mzrr21 Re: Okrętka i Tereska- po ile lat "mają" dziś? 14.12.06, 06:37
          Masz złe wrażenie, Ślepe szczęscie dzieje sie parę miesięcy później. Kawałek
          świata to wakacje, szczęście to ferie zimowe w styczniu. Cztery czy pięć
          miesięcy. Przeczytaj ze zrozumieniem. A tak nawiasem, czego sie czepiasz.
          • blue_eyes P&J 14.12.06, 07:40
            > meduza7 Pisząc o Janeczce i Pawełku miałam na myśli to, że gdy pojawiają się
            po raz pierwszy w "Nawiedzonym domu" (wyd. 1979), są dziećmi z podstawówki, a
            gdy pojawiają się po raz - jak dotąd - ostatni, we "Wszelkim wypadku" (wyd.
            1993)...

Nie do końca możemy tak obliczać tzn. datami wydania. Z tego co pamiętam '2/3
            sukcesu' treściowo następują tuż po 'Skarbach' - J&P wplątują się w aferę
            znaczkową jesienią, tuż po powrocie z wakacji u ojca, natomiast przedział
            wydawniczy wynosi 3 lata - odpowiednio 1988 i 1991.
            • meduza7 Re: P&J 14.12.06, 08:06
              Pewnie tak. Prawdę mowiąc czytałam cały cykl dosyć dawno, wiele rzeczy mi
              umknęło, pewnie będę musiała jeszcze raz (ze zrozumieniem).
              • edyta95 Re: P&J 14.12.06, 09:20
                Jak czytałam to one były w moim wieku i tak mi już zostało. Psychicznie więc są
                moimi rówieśnicami. Faktycznie można to wyliczać na różne sposoby. Albo po
                datach wydania, albo jak kto lubi. Na pewno można to zrobić bez niepotrzebnych
                złośliwości. W końcu temat bardzo przyjemny.
                miłego dnia wszystkim

to jest wersja mocno ocenzurowana bo okres przedświąteczny i złagodniałam
                • bumbecki Re: P&J 14.12.06, 09:31
                  Edyta - miodzio smile smile
                  • mzrr21 Re: P&J 14.12.06, 09:58
                    Czy to moja wina, że zrobiłam się złośliwa, zgryżliwa i wredna?
                    • edyta95 Re: P&J 14.12.06, 09:59
                      Tak
                      • mzrr21 Re: P&J 14.12.06, 10:02
                        Zawsze w okolicach 17 grudnia jest wredna franca, a teraz jeszcze mi ten
                        czerwony chodzi i mi sie potęguje
                        • edyta95 Re: P&J 14.12.06, 10:09
                          To jest żółta kartka ode mnie
                          Możesz robić tak jak ja, napisać co się myśli, skasować, zrobić tak parę razy.
                          Do druku podać wersję przemyślaną.
                          • mzrr21 Re: P&J 14.12.06, 10:25
                            edyta95 napisała:

> To jest żółta kartka ode mnie
                            > Możesz robić tak jak ja, napisać co się myśli, skasować, zrobić tak parę
                            razy.
                            > Do druku podać wersję przemyślaną.
                            Może i masz rację, ale .......
    • krowa_w_kropki Re: Okrętka i Tereska- po ile lat "mają" dziś? 14.12.06, 10:05
      Dla mnie one też one pozostają nastolatkami a Janeczka i Pawełek dziećmi z
      podstawówki. Ale pamiętam, że Gurua kiedyś spytana czy będzie o nich jeszcze
      pisać odpowiedziała, że dziś to byłyby stare baby a Janeczka i Pawełek dorośli
      ludzie, zapewne z rodzinami. A może w Autobiografii o tym pisała, głowy nie dam,
      ale poczułam się tym jej stwierdzeniem mocno zaskoczona. W każdym razie jeślli
      ona sama tak uważa, to chyba lepiej że już o nich nie pisze. Niech pozostaną
      zawsze dziećmi i nastolatkami smile
      • dorka_31 Re: Okrętka i Tereska- po ile lat "mają" dziś? 14.12.06, 11:34
        A ja tam chętnie bym przeczytała książkę o Janeczce i Pawełku jako dorosłych.
        Ciekawa jestem kim by byli, czym by się zajmowali. No bo przecież z takich
        nieprzecietnych dzieci na pewno wyrośli bardzo ciekawi ludzie smile)
        • lylika Re: Okrętka i Tereska- po ile lat "mają" dziś? 14.12.06, 11:36
          Z tego towarzystwa to tylko Pawełka można zapytać ile ma lat. Kobiet o wiek się nie pyta. Nie wypada.smile
          • krowa_w_kropki Re: Okrętka i Tereska- po ile lat "mają" dziś? 14.12.06, 11:44
            Jeszcze można o to spytać Januszka. Jego wypowiedzi miodzio. Czytając
            Przeprowadzkę do dziś się śmieję.
    • mzrr21 Re: Okrętka i Tereska- po ile lat "mają" dziś? 14.12.06, 10:28
      Edyta, nie martw się, za chwile zamilknę i nie będe prawić złośliwości.
      Zdarzyło mi sie raz, a Ty tak od razu hura na Józia. Józio biedny, chory,
      przestraszony, a Ty od razu żółta kartka.
    • mzrr21 Re: Okrętka i Tereska- po ile lat "mają" dziś? 14.12.06, 11:43
      Jak Pawełek powie, to bedzie wiadomo. janeczka była rok albo jest rok starsza
      • meduza7 Re: Okrętka i Tereska- po ile lat "mają" dziś? 14.12.06, 12:11
        Jedno jest pewne: ile by lat nie mieli, pozostaną Janeczką i Pawełkiem, a nie
        Janiną i Pawłem. Ja się dziwię, że przy tej pasji Gurui do zdrabniania imion
        Alicja uchowała się i nie została jakąś Alutką.
        • edyta95 Re: Okrętka i Tereska- po ile lat "mają" dziś? 14.12.06, 12:47
          Alutka, fuj. Całe szczęście.
          • asia.sthm Re: Okrętka i Tereska- po ile lat "mają" dziś? 14.12.06, 12:55
            A o cobie Asiunka...brrr drugie fuj
    • g0p0s Re: Okrętka i Tereska- po ile lat "mają" dziś? 14.12.06, 12:58
      Pomimo istenienia pierwowzorów wielu postaci, traktuję to osobno. Ale jak ktoś
      chce liczyć wiek postaci poza książkami, to proszę bardzosmile
      • meduza7 Re: Okrętka i Tereska- po ile lat "mają" dziś? 14.12.06, 17:48
        To coś takiego jak dzieci inżyniera Karwowskiego w "Czterdziestolatku 20 lat
        później". Dla mnie to były jakieś obce osoby, w żaden sposób nie potrafiłam ich
        skojarzyć z tamtymi dzieciakami.
    • goonia Re: Okrętka i Tereska- po ile lat "mają" dziś? 15.12.06, 18:04
      Tyle samo co w ksiazce, niezmiennie.
    • eulalija Re: Okrętka i Tereska- po ile lat "mają" dziś? 15.12.06, 20:48
      Tak, tylko dla sprostowania, Janeczka była o rok młodsza od Pawełka. Dziewczyny
      pojechały na wakacje w ćwierć wieku po wojnie (pada tam stwierdzenie, że min w
      jeziorze nie może być ćwierć wieku po wojnie). Więc w 1970 roku mają 18 lat, a
      co za tym idzie, teraz mają 54 lata, Janeczka ma więc (-7) 47 lat a Pawełek 48.
      Pawełek jest prawdopodobnie szczęśliwym mężem Karoliny (chyba, że dotrzymał
      danej sobie w szczenięctwie obietnicy, że nigdy się nie ożeni) a Janeczka (po
      archeologii) ze Stefkiem, rozkopują górę na drodze do Souger (nie pamiętam
      nazwy, książka głęboko).
      • eulalija Re: Okrętka i Tereska- po ile lat "mają" dziś? 17.12.06, 10:28
        Poprawka! Kajam się nisko. Wakacje powinny być w 71-ym lub w 72-im. Robin
        opowiada jak 27 lat temu pod sam koniec wojny, więc tylko zima 44/45 wchodzi w
        grę, grupa facetów rozpoczęła działalność gospodarczą polegającą na łupieniu
        szwabów wywożących swoje skarby. Całe towarzystwo jest o ro lub dwa młodsze.
        • blue_eyes Re: P&J again 03.01.07, 20:29
          Wracam do tematu, bo akurat czytam [i mam urlop tak poza tym] 'Wszelki
          Wypadek'. I wszystko jest już jasne - akcja w książkach z Pawełkiem i Janeczką
          rozgrywa się na przestrzeni około trzech lat, na co mam stosowny cytat. A
          książki jako takie dzieli dużo więcej - pierwsza 1979, ostatnia 1993.
          Teraz ten cytat - pani Krystyna w WW rzecze tak do porucznika: "Co do psa,
          zaraz wyjaśnię. Ma fenomenalny węch i niezwykłe wyczucie ludzkich emocji. [...]
          Jedno, czego został nauczony, czy może sam się nauczył, to informowanie państwa
          o wszystkim, z czym się zetknął. Przybiega, zawiadamia, że coś się dzieje i
          prowadzi na właściwe miejsce. Trwa to już przeszło dwa lata."
          Więc równie dobrze może teraz powstać książka P&J i nadal będą nastolatkami z
          podstawówki. No, gimnazjum. Tereska i Okrętka TAKŻE MŁODE SĄ!
          • g0p0s Re: P&J again 04.01.07, 11:03
            Gurua kilkakrotnie nagabywana o to dawała odpór. Podczas spotkania
            festiwalowego była informacja, że nawet była jakaś próba kontynuacji, ale
            niezadawalająca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka