asikx 31.10.03, 12:38 Jak sie nazywał materiał wybuchowy ukryty w kamiennych kupach na Mazurach? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klarisa Re: Zagadki część 4 31.10.03, 12:56 Czy możesz powiedzieć z której to książki? Odpowiedz Link
asikx Tak, Większy kawałek świata. 31.10.03, 12:59 Tereska usilnie rozpalała nim ogień. I właśnie to im wybuchło na wyspie "- dobrze, że nie wybuchło jak piekłyśmy tego szczupaka - jakby wybuchło jak piekłysmy szczupaka to by mnie szlag trafił!" cytat z pamięci.... Odpowiedz Link
edyta95 Re: Tak, Większy kawałek świata. 31.10.03, 13:02 mam jakieś skojarzenia z karbidem ale niekoniecznie Odpowiedz Link
chiara76 Re: Tak, Większy kawałek świata. 31.10.03, 13:15 To chyba był węgorzyk, a nie szczupak) Odpowiedz Link
asikx Szczupak, szczupak - na pewno 31.10.03, 14:02 Na wyspie, kiedy im ognisko wybuchło piekły szczupaka - bo to własnie szczupak ukradł im kajak. Węgorza złapały później i właśnie w celu uwędzenia budowały kuchnie, pod którą Tereska chciała rozpalić zagadkowym materiałem. Wyglądał z daleka jak patyki, z bliska jak gruby ołówek bez grafitu. Nie karbid niestety.... Zgadujcie dalej Odpowiedz Link
bumbecki Re: Szczupak, szczupak - na pewno 31.10.03, 14:11 to chyba był ekrazyt ..... pzdr. 1/2 bymbecek Agnieszka Odpowiedz Link
franula Re: Brawo! Zagadka od Ciebie? 31.10.03, 14:57 co z zagadka? moze ktos inny zada - np ktoras z autorek prawidlowych odpowiedzi o narzedzia dziurawienia opon? Odpowiedz Link
asikx No to jak nie ma chętnych - to proszę nowa: 31.10.03, 15:00 Co przedstawiały dwa obrazy stanowiące część oszałamiającej zawartości paczki dla kacyka? Odpowiedz Link
marella Re: No to jak nie ma chętnych - to proszę nowa: 31.10.03, 15:10 Na jednym na pewno niewiasta załamywała ręce nad grobem, a na drugim - coś mi się kojarzy,że był jeździec na koniu ? Odpowiedz Link
asikx Re: No to jak nie ma chętnych - to proszę nowa: 31.10.03, 15:11 rycerz - ale zaliczona.... Twoja kolej Odpowiedz Link
marella Kolejna zagadka 31.10.03, 15:13 Ja, jak zwykle, zapytam o ulicę - nie wiem dlaczego, ale najlepiej to pamiętam, a że jestem w pracy i nie mam przy sobie książęk - muszę polegać na pamięci. A pytanie brzmi - na jakiej ulicy mieszkała Basieńka i Roman, a także z czym się skojarzyła głównej bohaterce nazwa ulicy? Odpowiedz Link
franula Re: Kolejna zagadka 31.10.03, 15:16 czy to byla ul. Wybieg (obok nomen omen Spacerowej)? co sie kojarzylo J. z wybiegiem dla krow? Odpowiedz Link
marella Re: Kolejna zagadka 31.10.03, 15:21 Tak!! Chyba łatwe to było, bo taka szybka odpowiedź ... Odpowiedz Link
franula Re: Kolejna zagadka 31.10.03, 15:26 co takiego zrobila p. Chmielewska w dniu rozprawy rozwodowej co najdobitniej przekonalo sedzine o koniecznosci udzielenia rozwodu coz zycie nasladuje ksiazki - a to z Autobiografii Odpowiedz Link
bumbecki Re: Kolejna zagadka 31.10.03, 15:32 wylała na siebie perfumy )) wygladala jak kurtyzana z którą mąż nie może wytrzymać a nie chce podać z litości prawdziwej przyczyny 1/2 bumbecek Agnieszka Odpowiedz Link
asikx Re: Kolejna zagadka 31.10.03, 15:32 Wylała na siebie całą butelkę perfum i taka woniejąca wkroczyła na salę.... Odpowiedz Link
bumbecki lodówka 31.10.03, 15:38 Co bylo zamiast glowy w turystycznej lodówce w Paryzu ?? 1/2 bumbecek - Agnieszka Odpowiedz Link
asikx No to moja nowa... 31.10.03, 15:37 też z autobiografii Jakiego porównania użyła J.C. aby skłonić syna do poszukiwania źródeł finansowania innych niż mamunia? Odpowiedz Link
bumbecki Re: No to moja nowa... 31.10.03, 15:40 czy nie bylo to cos o piciu z kaluzy gdy za plecami duzo czystej wody .... 1/2 bumbecek - Agnieszka Odpowiedz Link
franula Re: No to moja nowa... 31.10.03, 15:42 Bylo czerpaniu z kaluzy gdy za plecami ocean a zamiast glowy byl ananas - tylko ze ta zagdaka juz dzisiaj byla!!!! Bumbecki dawaj nowa! Odpowiedz Link
bumbecki Re: No to moja nowa... 31.10.03, 15:44 franula napisała: > Bylo czerpaniu z kaluzy gdy za plecami ocean > a zamiast glowy byl ananas - tylko ze ta zagdaka juz dzisiaj byla!!!! > Bumbecki dawaj nowa! ojej, nie czytal wszystkich zagadek ... moge znow nie trafic 1/2 bumbecek - Agnieszka Odpowiedz Link
asikx Re: No to moja nowa... 31.10.03, 15:43 Tak.... a ananas w lodówce zamiast głowy już gdzieś tu był... Dawaj nową! Odpowiedz Link
marella Jeszcze jedna nowa... 31.10.03, 15:49 Mam nową zagadkę - jakim autobusem, a konkretnie chodzi o numer, jezdził Donat (chyba to był on), bo nieudanym napadzie w "Upiornym legacie"? Odpowiedz Link
franula Re: Jeszcze jedna nowa... 31.10.03, 15:58 ej, nie ma tak reguly sa takie: kto odpowie ten zadaje wszyscy mamy ochote odpowiadac Odpowiedz Link
bumbecki nastepna 31.10.03, 15:49 kim okazala sie postac "pilnujaca" porwanego Taty w "Bocznych drogach" ?? dodam ze byla "elegancko" ubrana 1/2 bumbecek - Agnieszka Odpowiedz Link
asikx Re: nastepna 31.10.03, 15:50 hihihihihihihihihihi też już niestety było - sama zadawałam to była piękna biało-czarna krowa Dawaj inną.... Odpowiedz Link
bumbecki Re: nastepna 31.10.03, 15:53 o nie, wiecej nie wymyslam ... wole zgadywac )) 1/2 bumbecek - Agnieszka Odpowiedz Link
asikx Zagadka marelli: 31.10.03, 15:58 "Mam nową zagadkę - jakim autobusem, a konkretnie chodzi o numer, jezdził Donat (chyba to był on), bo nieudanym napadzie w "Upiornym legacie"?" przeniosłam - bo tam wyżej ginie w odmętach wątku.... Odpowiedz Link
marella Re: Zagadka marelli: 31.10.03, 16:04 Dziękuję ) Rzeczywiście tam się trochę bałagan zrobił. Odpowiedz Link
rebbi Re: Zagadka marelli: 31.10.03, 17:19 To była setka Czyli autobus nr 100 Dobrze pamiętam????? rebbi. Odpowiedz Link
smitte Re: Zagadka marelli: 31.10.03, 18:50 Nie 100 tylko 111. Przez was czytam wszystkie książki od nowa, takiego np Wszystkiego Czerwonego to już z 5 lat nie czytałam. Przy okazji odpowiadam na pytanie, które pojawiło się dawno, na początku zabawy, o ciotki Alicji. Z tego co pamiętam nie uzyskało odpowiedzi. Jedna była Jytte, a druga Inger. Mam pytanie z tej samej beczki. Co przedstawiały rzeźby Thorkilda? Przy okazji tylko, widać co społeczeństwo robi w pracy, przychodzi 16 i wątek zamiera, hi hi. Teraz do boju wkraczają ci ze stałym łączem.))) Pozdrawiam was najserdeczniej, uważajcie na drogach i ubierzcie się ciepło na wizyty na cmentarzach. Wracam do lektury. Odpowiedz Link
white.falcon Re: Zagadka marelli: 31.10.03, 19:14 To były rzeźby syren - o nich pisała Pani Joanna we "Wszystko Czerwone". Moja zagadka: Co takiego zgubiła Alicja, czego w żaden sposób "nie szło" zgubić, bo było "niewymiarowe"? Pozdrv. Odpowiedz Link
anexxa Re: Zagadka marelli: 31.10.03, 20:00 alicja zgubila karnisz do zaslon. zagadka: co chciala robic wandzia nazajutrz po przyjezdzie? jesli bylo w ktoryms z poprzednich, scusi. xx. Odpowiedz Link
edeka5 Re: Zagadki część 4 31.10.03, 20:16 Wandzia chciała się wypąkać. Proszę o potwierdzenie czy dobra odpowiedź Odpowiedz Link
edeka5 Re: Zagadki część 4 01.11.03, 09:34 Moja zagadka - z tej samej książki. Ile języków znała Dorotka? Odpowiedz Link
chiara76 Re: Zagadki część 4 01.11.03, 11:04 14?? Ale nie wiem, czy dobrze, a zagadek nie umiem zadawać, może to, jakie to były kamienie, minerały, co odkryli Janeczka i Pawełek w Algierii? Odpowiedz Link
edeka5 Re: Zagadki część 4 01.11.03, 11:29 14 - dobrze, a nad minerałami muszę się zastanowić. Odpowiedz Link
edeka5 Re: Zagadki część 4 01.11.03, 11:44 Ametysty zagadka - jak miała na imię najstarsza prawnuczka Matyldy? Odpowiedz Link
rebbi Re: Zagadki część 4 02.11.03, 17:45 Helena. A po jej samobójczej śmierci najstarsza prawnuczka została Justyna. Moja zagadka: Gdzie studiowała Elżbieta Karpiowska????? Odpowiedz Link
mika_p Re: Zagadki część 4 02.11.03, 20:45 rebbi napisała: > Moja zagadka: Gdzie studiowała Elżbieta Karpiowska????? Na Politechnice Warszawskiej ? Odpowiedz Link
marella Re: Zagadki część 4 03.11.03, 09:11 A z jakiej to jest książki - mam zupełną pustkę w głowie ! Odpowiedz Link