Dodaj do ulubionych

Wycieczka szlakiem świdermajerów

05.05.09, 19:18
Zgodnie z wcześniej ustalonymi planami działalności TWCh w roku 2009, sekcja praska (podsekcja południowopraska) organizuje wycieczkę "Szlakiem Świdermajerów". Ustalony termin - niedziela 31 maja br. Trasa wycieczki - Józefów, Świder, Otwock, Karczew, Otwock Wielki.
Obserwuj wątek
    • lylika Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 05.05.09, 20:55
      Jestem bardzo za, tylko nie wiem czy mężydło nie będzie wtedy na jakiejś parowozjadzie. W razie czego będę szukać kogoś, kto mnie zabierze.
      P.S.
      Dużo nie ważę smile
      • lylika Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 05.05.09, 22:48
        U kogo mam się zapisać na wycieczkę?
        • the_dzidka Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 05.05.09, 23:51
          31 maja może być u mnie. Chętnie poznam okolice Wawy. Pod warunkiem,
          że mi na wszelki wypadek przypomnisz tydzień wcześniej smile
    • bumbecki Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 06.05.09, 12:32
      ja się piszę smile a jaki będzie środek transportu ? nogi, rower czy
      może auta ?
      • 36krzysiek Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 06.05.09, 12:57
        Chętnym do wszelakich wyjazdów.
    • bbbzyta Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 06.05.09, 12:52
      Ja bardzo chętnie, jeśli jakaś dobra duszyczka mnie zabierze...
    • stara.gropa Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 06.05.09, 12:55
      Trasa wycieczki - Józefów, Świder, Otwock, Karczew, Otwock Wielki.

Kajakiem da się przepłynąć.
      • g0p0s Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 06.05.09, 13:02
        Składakiem z żaglem z nocnej koszuli?
        • stara.gropa Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 06.05.09, 13:03
          I z patelnią zamiast wiosła.
          • jotka13 Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 06.05.09, 13:08
            Jednocześnie pisałyśmy wink
        • jotka13 Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 06.05.09, 13:06
          I z patelnią w ręku wink
      • bumbecki Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 06.05.09, 13:28
        jasne, ze da się przepłynąć smile Świder to fajna rzeczka do spływu smile
        • 36krzysiek Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 06.05.09, 15:32
          Do żadnego kajaka wsadzić się nie dam!
    • edeka5 Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 06.05.09, 19:23
      Linki dla zachęty:
      www.swidermajer.pl/
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=375865
      www.otwock.mnw.art.pl/
      www.karczew.pl/index.php?module=CMpro&func=viewpage&pageid=8
      • jotka13 Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 07.05.09, 13:47
        Czuję się bardzo zachęcona wink
    • edeka5 Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 23.05.09, 14:43
      Przypominam, bo to już tylko tydzień do wycieczki.
      Trasa wycieczki wymaga środków transportu, proszę się umawiać między sobą. Ja już mam komplet.

Miejsce spotkania - Michalin, parking przy stacji kolejowej, po zachodniej stronie torów, o godz. 11.
      Proponujemy na zakończenie grillowanie gdzieś nad Świdrem. Jeden grill nasz, przydałby się drugi i oczywiście coś na grilla wedle uznania. Ewentualnie coś do siedzenia na łonie natury.
      • bbbzyta Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 23.05.09, 17:12
        Ja na to jak na lato, jeśli ktoś mnie zabierze smile
        • lylika Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 25.05.09, 10:43
          bbbzyta napisała:

> Ja na to jak na lato, jeśli ktoś mnie zabierze smile
          ...
          Zabierze. smile
      • edeka5 Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 25.05.09, 08:38
        edeka5 napisała:

> Miejsce spotkania - Michalin, parking przy stacji kolejowej, po
        zachodniej stro
        > nie torów, o godz. 11.

Niedziela 31 maja.
        • lylika Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 25.05.09, 10:42
          No, nareszcie poukładaliśmy sobie wszystko w rozumie. Mężydło jedzie w sobotę parowozowo, a w niedzielę jedziemy świdermajerowo. Bierzemy Zytę, grill i coś na grilla. Możemy się tylko troszkę spóźnić. Będziemy Was ścigać. smile
          • the_dzidka Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 25.05.09, 11:11
            No cóż, skoro moja propozycja transportu została pominięta
            milczeniem, to ja jednak zostanę sobie w Warszawie.
            • heniulaa Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 25.05.09, 19:32
              Dzidka ja się zgłaszam mnie zabierz!!!
              • lylika Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 26.05.09, 21:45
                No i koniec zgryzot Dzidki. Heniulaaa brawo!
                • lylika Pytanie do Barona! 26.05.09, 21:46
                  Co bierzesz na świdermajerówkę? Grilla mam na myśli.
                  • lylika Re: Pytanie do Barona! 26.05.09, 21:51
                    Uprzedzając głupie pytania zeznaję:
                    biorę:
                    -grilla
                    -naczynia
                    -kiufteta
                    -sos tzaziki
                    -raczki staropolskie
                    -bułkę paryską
                    mogę wziąć sos śmietanowo śledziowy do kartofli
                    kartofle ktoś by musiał wziąć na siebie
                    w domyśle: Baron
                    • 36krzysiek Re: Pytanie do Barona! 26.05.09, 21:56
                      Niestety nie pojadę na wycieczkę, weekend spędzę w pracy.
                      • lylika Re: Pytanie do Barona! 26.05.09, 22:05
                        Matuniu kochana, wszyscy będą pilnować kredek??? W dodatku w godzinach nadliczbowych???
                      • lylika Re: Pytanie do Barona! 26.05.09, 22:10
                        36krzysiek napisał:

> Niestety nie pojadę na wycieczkę, weekend spędzę w pracy.
                        ...
                        A nie możesz tego piżgnąć? Tak tylko pytam.
                        • bbbzyta Re: Pytanie do Barona! 27.05.09, 09:49
                          Kartofle mogę wziąć na siebie, ale w jakiej postaci? Nigdy pyr nie grillowałam wink Proponuję sałatkę kartoflaną, ale jestem otwarta na propozycje.
                          • cafeszpulka Re: Pytanie do Barona! 27.05.09, 10:51
                            a co to są raczki staropolskie ? bo jak chce wyguglać to się pytają czy chciałam wpisać kaczki staropolskie.
                            • lylika Re: Pytanie do Barona! 27.05.09, 11:04
                              Śliwki suszone, moczone w koniaku, nadziane bryndzą i owinięte plasterkiem boczku.

https://img36.imageshack.us/img36/1520/h001copy.jpg
                              • cafeszpulka Re: Pytanie do Barona! 27.05.09, 11:06
                                Rany Julek, boczku szkoda !
                                • lylika Re: Pytanie do Barona! 27.05.09, 11:13
                                  cafeszpulka napisała:

> Rany Julek, boczku szkoda !
                                  ...
                                  Szkoda, to jak krowa do studni narobi. wink
                              • bumbecki Re: Pytanie do Barona! 27.05.09, 12:30
                                a dlaczego to się nazywa staropolskie ??
                                nie sądzę aby to na dworze Jagiełły czy innego Bolka Plątonogiego
                                podawali...
                                • lylika Re: Pytanie do Barona! 27.05.09, 13:54
                                  bumbecki napisała:

> a dlaczego to się nazywa staropolskie ??
                                  ...
                                  Nie wiem. W latach siedemdziesiątych ubiegłego stulecia zobaczyłam ten przepis w jakiejś gazecie. Potrawa była tak zatytułowana.
                          • lylika Re: Pytanie do Barona! 27.05.09, 11:11
                            Myślałam o ziemniakach w mundurkach, lekko obgotowanych i pozawijanych w folię aluminiową.
                            • edyta95 Re: Pytanie do Barona! 27.05.09, 11:30
                              ugotować w mundurkach, przekroić na pół, obsmarować olejem z
                              dowolnie wybranymi ziołami (oliwa z oliwek też można, tylko po co).
                              Smażyć żywcem na grilu aż się przyrumienią. Jak zawiniesz w folię
                              będą zwyczajnie ugotowane, bez pysznej skórki.
                              Ale oczywiście ja się nie wtrącam, zrobicie jak uważacie. A pod
                              pośladki takie podusie sobie weźcie, a i czapraki też smile
                              • jotka13 Re: Pytanie do Barona! 27.05.09, 11:36
                                cholera, miśnieńskiej porcelany nie posiadam...
                                • lylika Re: Pytanie do Barona! 27.05.09, 11:40
                                  Może być Rosenthal. smile
                                  • lylika Re: Pytanie do Barona! 27.05.09, 12:18
                                    Nie chcę krakać, ale pogodę zapowiadają marną. Zimno i deszcz.
                                    www.twojapogoda.pl/
                                    • cafeszpulka Re: Pytanie do Barona! 27.05.09, 12:21
                                      Nic to, będziecie jedli raczki w gumiakach smile
                                      • lylika Re: Pytanie do Barona! 27.05.09, 13:58
                                        cafeszpulka napisała:

> Nic to, będziecie jedli raczki w gumiakach smile
                                        ...
                                        Raczej nic nie będziemy jedli w gumiakach. W deszczu grille się marnie rozpalają.
                                        • bumbecki Re: Pytanie do Barona! 27.05.09, 14:28
                                          eee... podczas lądowania w Garwolinie był i deszcz i grill smile jedno
                                          drugiemu nie przeszkodziło smile
                                          • edyta95 Re: Pytanie do Barona! 27.05.09, 15:34
                                            jakaś ładna wiatka się przyda
                                          • lylika Re: Pytanie do Barona! 27.05.09, 16:01
                                            bumbecki napisała:

> eee... podczas lądowania w Garwolinie był i deszcz i grill smile jedno
                                            > drugiemu nie przeszkodziło smile
                                            >
                                            ...
                                            Ale to było w Garwolinie, a my jedziemy do Świdra.
                                            • bbbzyta Re: Pytanie do Barona! 27.05.09, 16:57
                                              Może poprosić Asię o taniec na weekend, ale na odwyrtkę? Jak mi przyleje w sobotę na Pikniku Naukowym, to też będzie masakra.
                                            • bumbecki Re: Pytanie do Barona! 28.05.09, 07:56
                                              sądzę, że skoro udało się wtedy to nie ma powodu aby teraz się nie
                                              udało. Ale oczywiście musu nie ma - kto będzie chciał pobawi się
                                              przy rozpalaniu grilla, ktoś inny zrezygnuje z zabawy.
                                              • lylika Corobimyzwycieczką...? 29.05.09, 22:19
                                                Pchamy się w deszcz i burze czy wręcz przeciwnie?
                                                • lylika Re: Corobimyzwycieczką...? 30.05.09, 20:05
                                                  Jak wyżej.
                                                  • lylika Re: Corobimyzwycieczką...? 30.05.09, 21:23
                                                    W akcie despracji odpowiadam sobie sama:
                                                    Wycieczkę przekładamy na pogodny dzień. smile
                                                  • lylika Re: Corobimyzwycieczką...? 30.05.09, 21:27
                                                    P.S.
                                                    Jutro śpię do jedenastej. smile Albo dłużej.
                                                    Hi hi - jeśli mnie jakieś licho nie obudzi o piątej, albo wcześniej. Ono tak potrafi.
                                                  • lylika Re: Corobimyzwycieczką...? 30.05.09, 21:29
                                                    Jeszcze tylko komunikat do Zytki. Kartofle zużyj na jutrzejszy obiad. smile
                                                  • bbbzyta Re: Corobimyzwycieczką...? 30.05.09, 21:40
                                                    Jawohl! MDM się ucieszy! (z tych kartofli) smile
                                                  • lylika Re: Corobimyzwycieczką...? 30.05.09, 21:53
                                                    Ile razy piszesz MDM, widzę plac Kostytucji (z poprawkami) od strony alej Jerozolimskich w stronę placu Zbawiciela, z całym placem; z lewej z kawiarnią, i z prawej ze sklepem sportowym.
                                                    Na całym placu został tylko sklep sportowy. Komu to przeszkadzało?
                                    • ewa9717 Re: Pytanie do Barona! 27.05.09, 12:31
                                      new.meteo.pl/
                                      Tu wciąż aktualizowana, na kolejne 2 dni. No i ze wszystkimi
                                      szczegółami.
            • heniulaa Dzidka! 27.05.09, 18:26
              To co z tym wyjazdem?!
          • bbbzyta Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 25.05.09, 11:23
            Dziękuję smile
    • edeka5 Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 31.05.09, 19:02
      ...odbyła się zgodnie z planem w dniu dzisiejszym.
      Zmiana związana z pogodą to zamiast grilla obiad w Karczmie Żywieckiej.
      • kurcgalopek Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 31.05.09, 20:39
        Jakieś fotki i sprawozdanie będą?
        • bumbecki Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 01.06.09, 18:00
          kilka fotek można zobczyć u mnie w albumie smile
          • edeka5 Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 01.06.09, 21:07
            Zdjęcia już są, to parę słów opisu.
            Spotkaliśmy się w Michalinie, w mocno okrojonym składzie, a nie doczekawszy się pozostałych ruszyliśmy. Przez mostek na Świdrze (rzece), którym jeździła kiedyś kolejka wąskotorowa do Karczewa przejechaliśmy do Świdra (osiedla). W Świdrze i Otwocku zachowało się jeszcze wiele przedwojennych, drewnianych domów. Niestety część jest zaniedbanych i zapewne wkrótce zostanie rozebranych. Całe szczęście są też odnowione. Takie i takie są na zdjęciach Bumbeckiej. Pogoda nam sprzyjała, bo obejrzeliśmy co było planowane, przed deszczem. Deszcz trochę przyspieszył nasz przejazd do Otwocka Wielkiego do pałacu Bielińskich, ale nie przeszkodził obejrzeć wnętrz. Niestety zdjęcia były zabronione, ale można tutaj obejrzeć
            otwock.mnw.art.pl/index.php
            Park pozostał do obejrzenia na następny raz. Latem w parku odbywają się koncerty.
            I tutaj program wycieczki uległ zmianie, czyli nie było warunków na rozpalenie grilla. Obiad był w Karczmie Żywieckiej. W międzyczasie pogoda na tyle się poprawiła, że pojechaliśmy jeszcze połazić nad Świdrem. I tu atrakcja - wiszący mostek nad rzeką. Nie były to Andy, ale ja czułam się niepewnie.
          • eulalija Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 01.06.09, 23:40
            A ten Twój album to na której, że tak zapytam kolokwialnie, stronie
            stoi???
            • asia.sthm Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 01.06.09, 23:50
              ja tez nie umiem sie dostac do cudzego gazetowego albumu jak mi sie linka pod nos nie podstawihttps://www.vicke.be/img/sport3/spor202.gif
              • bumbecki Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 02.06.09, 08:21
                o proszę - tu są zdjęcia :
                Świdermajery
                • eulalija Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 02.06.09, 08:37
                  Bardzo piękne Świdermajerysmile Dzięki. Wprawdzie szyja mi się nieco
                  wygła, żeby te poprzeczne obejrzeć, ale co tam, wyprostuje sięsmile
                  Mostek wiszący to gdzie jest? Bo on nad Świdrem prawda? Czy może nad
                  Mienią?
                  I ładne zdjęcia dzikiego Świdra, rzeczka mojego dzieciństwa, rodzice
                  mnie tam co niedziela letnią porą wozili pociągiem z dworca
                  Śródmieściesmile
                  • bumbecki Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 02.06.09, 08:48
                    obracanie zdjęć to nie moja sprawka - ja ładuję je w wersji
                    pionowej.
                    Mostek na Świdrze smile miejscowość jakoś na K... ale nie pamiętam...
                    • edeka5 Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 02.06.09, 09:23
                      bumbecki napisała:

> Mostek na Świdrze smile miejscowość jakoś na K... ale nie pamiętam...

Kopki koło Wólki Mlądzkiej
                      • eulalija Re: Wycieczka szlakiem świdermajerów 02.06.09, 09:39
                        Dzięki Edekosmile
                        Może i mogłabym bez tej informacji spać spokojnie, bo podobno im
                        mniej wiesz tym krócej zeznajesz, ale jakoś przywykłam wiedzieć i
                        nie mogłam się opanowaćsmile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka