Dodaj do ulubionych

ślady niemieckości

07.07.11, 16:57
Witam!
W jakich rejonach Żar jest najwięcej śladów "niemieckości" przedwojennej ? W szczególności interesują mnie poniemeickie cmentarze. Wujek mi opowiadał ,ze podobno w okoliach ulicy Zakopiańksiej i dzisiejszego Relpolu były piekne cmentarze. Nie wiem, czy mu sie cos czasami nie pomyliło.
PS. Mam wielką prosbę. Wie ktoś w jakim terminie były ferie zimowe w roku szkolnym 2000/2001 w województwie lubuskim? Nigdzie kurcze nie mogę znaleźć tej informacji. W celach statystycznych jest mi potrzebna.
Obserwuj wątek
    • lizun9 Re: ślady niemieckości 07.07.11, 20:38
      Najmniej śladów niemieckości znajdziesz na osiedlu Moniuszki i oś przy Męczenników Oświęcimskich. No i na oś Zawiszy. Cała reszta miasta pełna jest takich śladów. A cmentarze były na miejscu dzisiejszego parku przy Zakopiańskiej, przy Skarbowej, w pobliżu Spokojnej i św. Brata Alberta - w parku przy kaplicy Ewangelicko-Augsburskiej.
      • cameel.m Re: ślady niemieckości 08.07.11, 14:15
        No nie zgodzę się że na Zawiszy jest jej najmniej. Przecież koszary i najstarsza część osiedla jest całkowicie poniemiecka. Niemal wszystkie studzienki kanalizacyjne na starej części osiedla mają dekle z napisem "Kanalisation Sorau". Przy końcu drogi biegnącej wzdłuż koszarowego muru w krzakach leży granitowy nagrobek z lat międzywojennych.
        • erykzary Re: ślady niemieckości 11.07.11, 00:33
          najpierw zapytaj co w tym mieście zbudowali Polacy, a odpowiedź na swoje pytanie wywnioskujesz sam ;-) mieszkamy w pięknym, ciekawym, trochę zaniedbanym ale NIEMIECKIM mieście przygarniętym w granice nie wiem już której RP ;-)
          • lizun9 Re: ślady niemieckości 11.07.11, 08:27
            Powiedziałbym nawet, że miescie bardzo zaniedbanym i regularnie niszczonym, zarówno przez mieszkanców jak i władze samorządowe.
    • croolick Re: ślady niemieckości 07.07.11, 21:22
      zaranin22 napisał:

> Witam!
      > W jakich rejonach Żar jest najwięcej śladów "niemieckości" przedwojennej ?

Hmm, fajnie odpowiedział lizun9. Tak naprawdę tej niemieckości jest pełno wokół. Wyziera spod zwietrzałego tynku, wyłazi przy każdej okazji, a to stary włącznik na klatce schodowej a to pokrywa kanału kanalizacyjnego...

> Wujek mi opowiadał ,ze po
      > dobno w okoliach ulicy Zakopiańksiej i dzisiejszego Relpolu były piekne cmentar
      > ze. Nie wiem, czy mu sie cos czasami nie pomyliło.

Nic mu się nie pomyliło. Tu była najpiękniejsza żarska nekropolia. Cementarz został zlikwidowany dopiero w 1963 r. a w zeszłym roku natrafiono jeszcze na pozostałości XVII i XVIII-wiecznych nagrobków podczas budowy ronda ks. Demela.

Polecam:

zary.info/art,zary,69.html
    • lizun9 Re: ślady niemieckości 12.07.11, 12:17
      A tak swoją drogą znalazłem fajną mapkę pokazującą gdzie znajdowały się najbardziej charakterystyczne obiekty w mieście - wieże, pomniki, cmentarze.
      Może się przyda :)
      domzig.pagesperso-orange.fr/Sorau/Stadtplan.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka