forume_f149 24.04.13, 13:22 Jakoś nie widać zainteresowania tym tematem, a szkoda. Wam wszystkim w głowie tylko polityczne dyskusje i spory :/ A tak to możemy się rozerwać i pozwiedzać ciekawe miejsca :) Może dodajmy ciekawe znaleziska :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lizun9 Re: Cała Polska w Street View. No i Żary 24.04.13, 17:57 Chrzanisz, od dawna nikt tu zadnych politycznych tematów nie porusza. W ogóle mało który temat jest poruszany :) Ale skoro tak namolnie te strit viu reklamujecie to odpowiem, ze ja ciekawe miejsca wolę na żywo. Google mi do tego niepotrzebne..;) Odpowiedz Link Zgłoś
forume_f149 Re: Cała Polska w Street View. No i Żary 28.04.13, 14:32 Ale to bardzo przydatny program. A tak w ogóle już od dawna nosiłem się z zapytaniem o pewną rzecz, a Google mnie w tym wyręczyło i przypomniało; co to za napisy na tych budynkach, co one oznaczają i co tam wcześniej było? i.imgur.com/jYQ7Y3F.jpg (Początek ulicy Męczenników przy torach kolejowych i garażach) i.imgur.com/CSUu5fK.jpg (Początek ulicy Podwale, koło sądu i ulicy Cichej) Co to za napisy? Ktoś wie? Czy jest w mieście więcej takich? Wrzucajcie więcej takich miejsc z Żar. Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Cała Polska w Street View. No i Żary 28.04.13, 23:00 forume_f149 napisał: > i.imgur.com/jYQ7Y3F.jpg > (Początek ulicy Męczenników przy torach kolejowych i garażach) To hala zakładów mechanicznych Wilhelma Heckel'a (o czym dobitnie świadczy napis). Produkowali na potrzeby kolei - układy przekładniowe, transmisyjne, obrotnice, systemy sterowania ruchem. Co ciekawe po drugiej stronie torów były też zakłady kolejowe - produkowali wagony a firma nazywała się Wendt und Habicht. > i.imgur.com/CSUu5fK.jpg > (Początek ulicy Podwale, koło sądu i ulicy Cichej) Fabryka i skład mebli Hermanna Huebnera. > Czy jest w mieście więcej takich? Wrzucajcie więcej takich miejsc z Żar. Wrzucamy, wrzucamy. Od dawna. Na blogu www.podgladzarski.blogspot.com p.s. A nie lepiej zamiast siedzieć przed kompem samemu ruszyć na poszukiwania? Zapewniam Cię, że takich miejsc jest jeszcze baaaaardzo dużo a do wielu miejsc nigdy samochód Google nie dotrze. Odpowiedz Link Zgłoś
forume_f149 Re: Cała Polska w Street View. No i Żary 29.04.13, 14:18 Okej, dzięki za odpowiedź :) Jak tylko znów zaświeci słońce, to biorę rower i udaję się na wycieczkę po Żarach w poszukiwaniu podobnych poniemieckich pozostałości :) Po drugiej stronie torów jak wiadomo była wagonówka, a więc miała ona coś wspólnego z tym Wilhelmem Heckelem? I jak rozpoznałeś do kogo należał ten zakład, skoro ledwo widoczny napis to tylko "Maschine"? Wszedłem na Twojego bloga, haha te kaczuszki w stawie koło Lidla mnie powaliły :D Często tamtędy przechodzę i jeszcze nigdy ich tam nie widziałem! Zawsze ten "staw" był pusty, tzn bez kaczek, tylko sama woda, a zimą oczywiście zamarznięty. Kiedy tam można spotkać kaczki? Dąb Traugutta to na skateparku na Szymanowskiego? Dalej tam stoi? To, co budują koło Lidla, to jakiś kolejny market ma być. Kiedy ten kiosk na Lotników zniknął? Dam głowę, że ostatnio tam będąc nadal stał jakiś kiosk, ale nie pamiętam czy ten sam. Byłem przecież w Aptece Targowej i przechodziłem tamtędy tydzień temu... Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Cała Polska w Street View. No i Żary 29.04.13, 16:37 forume_f149 napisał: > Po drugiej stronie torów jak wiadomo była wagonówka, a więc miała ona > coś wspólnego z tym Wilhelmem Heckelem? Nie. To była parowozownia Kolei Śląsko-Marchijskiej. Wagonownią stała się z powodu znacznie większej rangi nadanej po wojnie żagańskiemu węzłowi kolejowemu, który był modernizowany z rozmachem do połowy lat 80. XX wieku. jak rozpoznałeś do kogo należał ten z > akład, skoro ledwo widoczny napis to tylko "Maschine"? I tu się ujawnia zasadnicza przewaga naocznych oględzin w porównaniu do Google :-) > Kiedy tam można spotkać kaczki? Nie znam się na ptakach, ale to był dzień, gdy widziałem na wielu zbiornikach i oczkach wodnych kaczki. Może właśnie przyleciały? > Dąb Traugutta to na skateparku na Szymanowskiego? Dalej tam stoi? Stoi a obok papieski, wbrew pozorom tu niewiele jest aktów dewastacji > To, co budują koło Lidla, to jakiś kolejny market ma być. Wiem już czytałem, że Polo Market. Kiedy ten kiosk na Lotników zniknął? Dam głowę, że ostatnio tam będąc nadal sta > ł jakiś kiosk, ale nie pamiętam czy ten sam. Byłem przecież w Aptece Targowej i > przechodziłem tamtędy tydzień temu.. Przyzwyczaiłeś się i nie zauważyłeś, że już go od miesiąca nie ma. A propos niedługo zniknie Odzieżówka łącznie z budynkiem zbudowanym w latach 80... Odpowiedz Link Zgłoś