29.09.05, 00:19
Nasz najładniejsza uliczka z każdym dniem traci swój blask!!!!!!
Wystarczy się przejść w niedzielę aby zobaczyć same śmieci, szczeniaków
pijących, znecających się nad ławkami.
Wszystko to się dzieję na oczach władz które dalej sądzą że ludzie się
zmienią, zwłaszcza młodzież.
Po co budować takie coś?
Gdzie obiecana kamera??
Wiem kłopoty z prowadzeniem kabla!
Obserwuj wątek
    • radek80 Re: Cicha 29.09.05, 03:47
      boberzary napisał:

> Nasz najładniejsza uliczka z każdym dniem traci swój blask!!!!!!
      > Wystarczy się przejść w niedzielę aby zobaczyć same śmieci, szczeniaków
      > pijących, znecających się nad ławkami.
      > Wszystko to się dzieję na oczach władz które dalej sądzą że ludzie się
      > zmienią, zwłaszcza młodzież.
      > Po co budować takie coś?
      > Gdzie obiecana kamera??
      > Wiem kłopoty z prowadzeniem kabla!

no rzeczywiscie tragedia. zareklamowalem swojej dziewczynie Zary, nigdy tego
      (jeszcze) pieknego miasta nie widziala. Udalismy sie na ulice Cicha wierzylem,
      ze jest to wizytowka Zar. niestety nie wiedzialem o jej faktycznym stanie. Peko
      ma racje, zaden turysta nie przyjedzie do Zar bo nawet byli mieszkancy, majacy
      nadal sentyment do tego miasta, nie widza sensu powrotu.
      • gigbon Re: Cicha 29.09.05, 08:40
        radek80 napisał:

> no rzeczywiscie tragedia.

A jak myślisz czyja to wina jest, że w narodzie brak jest poczucia
        odpowiedzialności, poszanowania własności czyjejś i wspolnej, znieczulicy
        społłecznej. Bo ja myślę , że to kwestia kultury osobistej części naszej
        społeczności i wychowania wyniesionego z domu. Bo przecież jak idzie ojciec z
        synem i ten ojciec rzuca na ulicę peta , czy butelkę po piwie, to ten syn myśli
        że tak ma być, że to właśnie standar i będzie robił to samo.
        Pewnie kilku forumowiczów będzie miało inne zdanie na ten temat , a napewno
        część z nich obwini za to burmistrza,straż miejską i urzędników. Ja jednak
        myślę, że nawet gdyby ich wszystkich wymienić na nowych prężniejszych,
        ambitniejszych, pracowitrzych, to i tak nie zmienią kultury w narodzie.
    • p_e_k_o Re: Cicha 29.09.05, 08:35
      boberzary napisał:

Też tak zawsze sądziłem... że ludzie w końcu się zmienią i zaczną szanować
      takie rzeczy (zwłaszcza młodzież). A tu ciągle ta sama filozofia - jak coś jest
      wspólne to jest niczyje.

> Po co budować takie coś?

W świetle powyższego - budować, owszem, ale zaraz potem zakratować, postawić
      wysoki płot pod napięciem i wypuścić psy. W innym przypadku wszystko zaraz
      zostanie zniszczone. Taki obraz ulicy Cichej byłby lepszy?
      • pawel.zary Re: bezpłatnie i za darmo 29.09.05, 10:54
        p_e_k_o napisał:

> boberzary napisał:
        >
        > > Wszystko to się dzieję na oczach władz które dalej sądzą że ludzie się
        > > zmienią, zwłaszcza młodzież.
        >
        > Też tak zawsze sądziłem... że ludzie w końcu się zmienią i zaczną szanować
        > takie rzeczy (zwłaszcza młodzież). A tu ciągle ta sama filozofia - jak coś
        jest
        >
        > wspólne to jest niczyje.
        >

Zgadzam się :-) Efekty FAŁSZYWYCH MITÓW tzw. "bezpłatności" i "państwo ma dawać
        za darmo" działają - niestety.
        Skoro ma być "za darmo" i "bezpłatnie", to nie trzeba niczego szanować. Skoro
        powiedzenia, że "czy sie stoi czy sie leży dwa tysiące się należy" i "kto
        pracuje w GS-ie ten zawsze coś wyniesie" :-) były faktycznym odzwierciedleniem
        rzeczywistości, to takie mamy efekty.
        Dzisiaj też WYGRYWA w Polsce postawa ROSZCZENIOWA (stąd zwycięstwo PiS-u, który
        przypomina dawną PPS i dobry wynik Samoobrony).
        Dopóki do świadomości ludzi nie dotrze prosta prawda, że NIC NIE JEST
        BEZPŁATNE, bo wszystko jest opłacane z naszych podatków, to będziemy mieli
        takie efekty - nic nie będziemy szanować (i nie pomoże tu dobre wychowanie
        wyniesione z domu, bo większość i tak będzie deprawowana przez system).

>
        > > Po co budować takie coś?
        >
        > W świetle powyższego - budować, owszem, ale zaraz potem zakratować, postawić
        > wysoki płot pod napięciem i wypuścić psy. W innym przypadku wszystko zaraz
        > zostanie zniszczone. Taki obraz ulicy Cichej byłby lepszy?
        >

Nie. Wystarczy tylko karać wysokimi grzywnami i poprawić egzekucję prawa. W
        Anglii na stadionie piłkarskim nie ma krat - jest tylko linia, której nie można
        przekroczyć i kamery. W Singapurze nie wolno wypluć na ulicy gumy do żucia lub
        rzucić papierka - grożą za to straszne grzywny.
        Jeżeli mamy nieoznakowane, niebezpieczne kąpielisko - to ja uważam, że należy
        je dobrze oznakować info o niebezpieczeństwie (jak ktoś tam wejdzie i zrobi
        sobie krzywdę to już jego sprawa) - Ty twierdzisz (?), że należy ODGRADZAĆ, bo
        państwo(władza) ma myśleć za ludzi (tylko nie pisz o bezpieczeństwie dzieci, bo
        za to bezpieczeństwo mają odpowiadać rodzice).
        • drogba666 Re: bezpłatnie i za darmo 29.09.05, 11:13
          Nie porównuj PPS do PiS bo sie Piłsudski w grobie przewraca.

Wiem Paweł ze ty chcesz sie cofnąć do XIX wiecznej Anglii. Ale oni to
          przerobili i stiwerdzili że państwo w pewnych sprawach musi roztaczać parasol
          ochronny nad swoimi obywatelami.

W Anglii i Singapurze są slamsy, są bandyci, chuligani, wandale itp. Na
          stadionach im sie udało bo nie ma takiej mafii piłkarskiej jak u nas. Kiedyś
          byłem na meczu I liga Lecha Poznań. Na trybunie za krzesełkami leżały deski z
          rozwalonego przed chwilą płotu. W deski powbijane były kilkunasto centymetrowe
          gwoździe. Nikomu to nie przeszkadzało!! Dopóki ochrona bedzie rekrutowana z
          chulignaów stadionowych, a PZPN i prokuratura nie zaczną nakładać kar
          finansowych na kluby nic sie nie zmieni. I nie zrobi tego ani PO, ani PiS bo na
          szczęście nie wszystkie decyzje w tym kraju wychodza od Sejmu.
          • pawel.zary Re: bezpłatnie i za darmo 29.09.05, 15:55
            drogba666 napisał:

> > Wiem Paweł ze ty chcesz sie cofnąć do XIX wiecznej Anglii.

To źle wiesz :-) Coś mam wrażenie, że zarówno TY, funo i nufo dużo wiecie o
            mnie, znacie moje myśli i dokładnie wiecie, co sądzę na każdy temat. Zbliżacie
            sie tą "wiedzą" bardzo niebezpiecznie do poziomu radnego Zenona O., który
            ZAWSZE wie lepiej i "wszystko".

Ale oni to
            > przerobili i stiwerdzili że państwo w pewnych sprawach musi roztaczać parasol
            > ochronny nad swoimi obywatelami.

Skąd wiesz, że tak nie uważam? Stwierdzenie "w pewnych sprawach" jest tutaj
            stwierdzeniem kluczowym.

>
            > W Anglii i Singapurze są slamsy, są bandyci, chuligani, wandale itp.

Tak jak na całym świecie.

Na
            > stadionach im sie udało bo nie ma takiej mafii piłkarskiej jak u nas.

Bo za awantury w miejscaCH PUBLICZNYCH MOZNA DOSTAĆ DOŻYWOTNI ZAKAZ WSTEPU NA
            STADIONY I IMPREZY MASOWE.

Kiedyś
            > byłem na meczu I liga Lecha Poznań. Na trybunie za krzesełkami leżały deski z
            > rozwalonego przed chwilą płotu. W deski powbijane były kilkunasto
            centymetrowe
            > gwoździe. Nikomu to nie przeszkadzało!!

No własnie :-)

Dopóki ochrona bedzie rekrutowana z
            > chulignaów stadionowych, a PZPN i prokuratura nie zaczną nakładać kar
            > finansowych na kluby nic sie nie zmieni. I nie zrobi tego ani PO, ani PiS bo
            na
            >
            > szczęście nie wszystkie decyzje w tym kraju wychodza od Sejmu.

Nie "w tym kraju", tylko w Polsce - naszym kraju. Wiele zależy od woli
            prokuratorów i tzw. "organów", ale pytanie jest dlaczego tak się nie dzieje?
            • drogba666 Re: bezpłatnie i za darmo 30.09.05, 08:12
              Wyciągam tylko wnioski z tego co piszesz i publicznie mówisz. Twoje pomysły o
              stworzeniu liberalnego państwa z prawie niewidoczną rolą opiekuńczą sprowadzaja
              się do modelu rodem z XIX wieku i niewiele sie od nie go różnią.

Nie uprawiaj retoryki jak wódz Maria, który wczoraj dał przykład swojej
              przenikliwości i złośliwości podczas rozmów koalicyjnych.

PS. Jak już poruszasz problem partiotyzmu, zobacz na swoją ulotke wyborczą z
              kalendarzem. Nie zaznaczyłeś na czerwno dnia 11 listopada. To przeoczenie czy
              zapowiedz ze PO zreformuje też święta państwowe. Moze to z jesieni zle sie
              kojarzy?
              • pawel.zary Re: bezpłatnie i za darmo 30.09.05, 10:40
                drogba666 napisał:

> Wyciągam tylko wnioski z tego co piszesz i publicznie mówisz. Twoje pomysły o
                > stworzeniu liberalnego państwa

Jakie dokładnie pomysły? :-)

z prawie niewidoczną rolą opiekuńczą sprowadzaja
                >
                > się do modelu rodem z XIX wieku i niewiele sie od nie go różnią.

Nie jestem socjalistą. Teraz mamy "opiekuńcze" państwo i ludzie umieraja bo nie
                maja dostepu do lekarzy, a z róznych "bezpłatnych" grantów państwowych
                korzystają głównie bogaci i "ludzie układu". Ja dziękuję za taka "opiekę" (za
                którą trzeba notabene płacić spory haracz różnym pośredniczącym urzędnikom).

>
                > PS. Jak już poruszasz problem partiotyzmu, zobacz na swoją ulotke wyborczą z
                > kalendarzem. Nie zaznaczyłeś na czerwno dnia 11 listopada. To przeoczenie czy
                > zapowiedz ze PO zreformuje też święta państwowe. Moze to z jesieni zle sie
                > kojarzy?

To już nawet nie jest śmieszne. :-)
        • p_e_k_o Re: bezpłatnie i za darmo 29.09.05, 20:13
          pawel.zary napisał:

> Zgadzam się :-) Efekty FAŁSZYWYCH MITÓW tzw. "bezpłatności" i "państwo ma
          > dawać za darmo" działają - niestety.

No tak, ale przecież nei będzimy robić odpłatneg owejścia na mury.

> Skoro ma być "za darmo" i "bezpłatnie", to nie trzeba niczego szanować. Skoro
          > powiedzenia, że "czy sie stoi czy sie leży dwa tysiące się należy" i "kto
          > pracuje w GS-ie ten zawsze coś wyniesie" :-) były faktycznym
          > odzwierciedleniem rzeczywistości, to takie mamy efekty.

Myślisz, że te hasła przeniknęły do dzisiejszych wandali?

> Nie. Wystarczy tylko karać wysokimi grzywnami i poprawić egzekucję prawa.

Zawsze byłem zwolennikiem wysokich kar.
          • pawel.zary Re: bezpłatnie i za darmo 29.09.05, 20:36
            p_e_k_o napisał:

> No tak, ale przecież nei będzimy robić odpłatneg owejścia na mury.
            >

I tu się warto zastanowić! Twierdzę, że jak miasto ZROBI PŁATNE (20-50 gr)
            wejście na mury, to ludzie będą płacić, a jak zrobimy 2-10 zł za wejście to
            będą stały kolejki - będzie to punkt dla większości wycieczek nie tylko
            polskich - "wejście na mury obronne w Żarach" :-))) W ramach biletu kazdy
            dostaje kolorowy folderek z mapką. Nie żartuję.
            Jak zrobisz, że wejście na mury jest tylko cztery razy w roku i nie wiecej jak
            20 osób za kazdym razem, to bilety bedą tylko u koników i aukcjach w necie po
            50-100 zł.

>
            > > Skoro ma być "za darmo" i "bezpłatnie", to nie trzeba niczego szanować. S
            > koro
            > > powiedzenia, że "czy sie stoi czy sie leży dwa tysiące się należy" i "kto
            >
            > > pracuje w GS-ie ten zawsze coś wyniesie" :-) były faktycznym
            > > odzwierciedleniem rzeczywistości, to takie mamy efekty.
            >
            > Myślisz, że te hasła przeniknęły do dzisiejszych wandali?
            >

Przeniknęły poprzez rodziców. "Wrogie państwo opiekuńcze" w ostatnich
            kilkunastu latach jeszcze pogłębiło ten stan rzeczy.

• gustaw24 Re: Cicha 29.09.05, 08:52
      boberzary napisał:

Coz, kulture wynosi sie z domu i trudno bedzie zmienic nastawienie
      ludzi. Tym bardziej, ze ze wzgledu na "niska szkodliwosc spoleczna
      czynu" niszczacym pajacom nic (teoretycznie) nie mozna zrobic.

Kamera w tym miejscu na pewno ostudzila by czesc parujacych glow.
      Widac to na deptakach, gdzie po zamontowaniu kamer jakby spokojniej
      sie zrobilo. Jestem za.

pozdrawiam
    • zaranin Re: Cicha 29.09.05, 08:55
      Kamery... i byłyby nieskuteczne w naszym mieście. Np. na deptak miasto kupiło
      takie najtańsze, że w razie gdy coś się wydarzyło "kamery były obrócone w inną
      stronę" albo w najlepszym przypadku "jakość zarejestrowanego materiału jest
      zbyt niska by rozpoznać sprawcę"... żenada... A wandalizm nawiedza całą
      Polskę... to jest okropne i nikt nad tym nie może zapanować... wszystko musi
      być zniszczone... od przystanków i autobusów komunikacji miejskiej, poprzez
      małą infrastrukturę po fasadach budynków (także zabytkowych i odnowionych).

Polska musi być brudna i brzydka bo taką ją chcą widzieć niektórzy młodzi...
      szkoda.
      • gustaw24 Re: Cicha 29.09.05, 09:12
        zaranin napisał:

> Kamery... i byłyby nieskuteczne w naszym mieście. Np. na deptak miasto kupiło
        > takie najtańsze, że w razie gdy coś się wydarzyło "kamery były obrócone w
        inną
        > stronę" albo w najlepszym przypadku "jakość zarejestrowanego materiału jest
        > zbyt niska by rozpoznać sprawcę"... żenada...

Wiesz praktyka mowi, ze nawet jak postawisz atrape to bedzie dzialac.
        Przyklad - fotoradar w Wilkanowie. Zdecydowana wiekszosc kierowcow
        tam zwalnia, chociaz nie znam osoby, ktora doastalaby tam mandat. No
        chyba ze juz wiesc gminna sie za bardzo sie rozniosla i zamontowali
        prawdziwa.
      • p_e_k_o Re: Cicha 29.09.05, 10:36
        zaranin napisał:

> Polska musi być brudna i brzydka bo taką ją chcą widzieć niektórzy młodzi...

A croolick zaraz będzie Cię przekonywał, że to wina urzędników i burmistrza.
        • croolick Re: Cicha 29.09.05, 16:45
          p_e_k_o napisał:

> A croolick zaraz będzie Cię przekonywał, że to wina urzędników i burmistrza.

A peko ci powie, iz nieprawda jest jakoby zulernia rzadzila na Cichej i cos tam
          niszczyla. Kolejny, ktory lepiej wie ode mnie samego co ja mysle...
          • p_e_k_o Re: Cicha 29.09.05, 20:21
            croolick napisał:

> p_e_k_o napisał:
            >
            > > A croolick zaraz będzie Cię przekonywał, że to wina urzędników i
            > > burmistrza.
            >
            > A peko ci powie, iz nieprawda jest jakoby zulernia rzadzila na Cichej i cos
            > tam niszczyla. Kolejny, ktory lepiej wie ode mnie samego co ja mysle...

Jeśli się nie mylę, to nie urzędnicy zwołują meneli na imprezki na Cichej, to
            nie urzędnicy kazali zabazgrać wszystkie drewniane balustrady, wyrzucać tam
            śmieci, rozbijać butelki. To z pewnością nie burmistrz namawiał ludzi, żeby
            zrobili sobie tam zabytkowy kibel.

Mógłbym nawet zaryzykować twierdzenie, że ten cały syf to Twoja wina, bo jako
            nauczyciel nie potrafisz wychować tych młodych wandali. Jak się czujesz z taką
            świadomością?
            • croolick Re: Cicha 30.09.05, 11:05
              > Mógłbym nawet zaryzykować twierdzenie, że ten cały syf to Twoja wina, bo jako
              > nauczyciel nie potrafisz wychować tych młodych wandali. Jak się czujesz z
              > taką świadomością?

Jest mi dobrze, bo zamast byc zarazonym tumiwisizmem urzedasem, staram sie
              prostowac w szkole ponadgimnazjalnej to czego zlego nauczli sie od otoczenia w
              ciagu lat dziececych.
              • p_e_k_o Re: Cicha 30.09.05, 20:06
                croolick napisał:

> Jest mi dobrze, bo zamast byc zarazonym tumiwisizmem urzedasem, staram sie
                > prostowac w szkole ponadgimnazjalnej to czego zlego nauczli sie od otoczenia
                > w ciagu lat dziececych.

Fajnie, ze jest Ci dobrze. :)
                Ale jak widać, tumiwisizm w tej kwestii opanował nauczycieli już dawno i ciągle
                ma się dobrze. Ot wystarczy spojrzeć na stan ul. Cichej. Szkoła wychowuje, tak?
                • croolick Re: Cicha 01.10.05, 00:19
                  p_e_k_o napisał:

> Ale jak widać, tumiwisizm w tej kwestii opanował nauczycieli już dawno i
                  > ciągle ma się dobrze. Ot wystarczy spojrzeć na stan ul. Cichej. Szkoła
                  > wychowuje, tak?

Ty, ale Ci ta szkola krzywde zrobila, dziwne, bo chodzilismy do tej samej
                  podstawowki ale ja takich kompleksow wobec szkoly nie posiadam.
                  A co do wychowania, no coz wychowuje dom i rodzice a szkola postawowa i
                  gimnazjum powinno im w tym pomoc. Ale postaw sobie pytanie jak szkola ma
                  wychowywac Twoja corke jak ojciec stale jej na szkole i nauczycieli najezdza?
                  Moga sie dwoic i troic przdeszkolanki i nauczyciele a i tak glupiomadry tatusiek
                  czy mamuska wie lepiej a pozniej i tak zwali wine za porazke wychowawcza na
                  szkole. Pondto jak chcesz cos wiedziec o wychowaniu dzieci to polecam popytac
                  sie przedszkolanek i nauczycieli szkol postawowych, ja w tej kewstii niewiele
                  moge zrobic wobec 16 - 19-latkow.
                  • p_e_k_o Re: Cicha 01.10.05, 10:38
                    croolick napisał:

> A co do wychowania, no coz wychowuje dom i rodzice a szkola postawowa i
                    > gimnazjum powinno im w tym pomoc.

No przecież to moje słowa!
                    To właśnie podstawowa przyczyna obecnego złego stanu ulicy Cichej.

> Ale postaw sobie pytanie jak szkola ma wychowywac Twoja corke jak ojciec
                    > stale jej na szkole i nauczycieli najezdza?

Wychowaniem mojej córki zajmuję się sam. Najpierw są rodzice, a dopiero później
                    daleko daleko szkoła (na którą zresztą tak bardzo bym nie liczył).

> ja w tej kewstii niewiele moge zrobic wobec 16 - 19-latkow.

Pewnie masz rację, ważne jednak żeby robić cokolwiek.
    • boberzary Re: Cicha 29.09.05, 14:46
      Najlepszym rozwiązaniem jest montaż kamery.
      • p_e_k_o Re: Cicha 29.09.05, 20:23
        boberzary napisał:

> Najlepszym rozwiązaniem jest montaż kamery.

Nic innego chyba nie da się zrobić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka