Dodaj do ulubionych

WIGILIA PIERWSZY RAZ

10.12.05, 23:52
W tym roku robienie wigili przypadlo na mnie. proszę poradźcie co mam
przygotować( w mojej rodzinie zawsze było tradycyjnie , 12 potraw itd.) Nie
chce wywolywac szoku potrawowego a chcialabym zeby bylo smacznie , miło i
swiatecznie.Przyjme wszystkie rady i przepisy.
Obserwuj wątek
    • ixxa Re: WIGILIA PIERWSZY RAZ 12.12.05, 14:37
      www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?grp_prz=35&PHPSESSID=c05668d9570af2ed9b8a0ae2011b85eb
      • janwer Re: WIGILIA PIERWSZY RAZ 13.12.05, 18:34
        Zamierzasz się uczyć w wigilię? Od razu 12 potraw?
        Zrób np trzy różne budynie z torebek, z pięć gorących kubków, paprykarz
        szczeciński i konserwy rybne zamiast karpia i gotowe. Szanse Twoich domowników
        na zjedzenie CZEGOKOLWIEK w wigilię znacznie wzrastają.
        • riki29 Re: WIGILIA -Odpowiedz dla JANWERA 13.12.05, 22:30
          Słuchaj janwer. Może u ciebie wyglądaja tak wigilie. U mnie nigdy. Wierz mi ,
          że mogłabym cie zaskoczyc przyjemnie gdybys zjadł potrawę przygotowaną przeze
          mnie.Jesteś bezczelny, nic nie powiedzialam ,że chce sie uczyć, mialam
          nadzieje , że ktos podpowie mi jakis ciekawy przepis ale jak mam dostawać
          odpowiedzi od takich kretynów jak ty to wole polegac na swoich przepisach.
          ty pewnie przyjdziesz sie najeść do kogoś. Jak masz sie tak wypowiadac to
          lepiej bierz przykład z ryb.
        • p_e_k_o Re: WIGILIA PIERWSZY RAZ 13.12.05, 23:49
          janwer napisał:

> Szanse Twoich domowników na zjedzenie CZEGOKOLWIEK w wigilię znacznie
          > wzrastają.

Tak, pod warunkiem, że byliby kompletnie pijani.
          • riki29 Re: WIGILIA PIERWSZY RAZ-odpowiedź dla Peko 14.12.05, 00:31
            ludzie czemu wy jestescie tacy podli? Ja jak czlowiek zwróciłam sie o rade a wy
            zachowujecie sie jak ostatnie gnoje.Taka kultura w Żarach. Wstyd.Czy sami
            debile tu mieszkają?Jedynie ixxa- to jedyna normalna osoba
            • p_e_k_o Re: WIGILIA PIERWSZY RAZ-pytanie do RIKI 14.12.05, 08:25
              riki29 napisała:

> ludzie czemu wy jestescie tacy podli? Ja jak czlowiek zwróciłam sie o rade a
              > wyzachowujecie sie jak ostatnie gnoje.Taka kultura w Żarach. Wstyd.Czy sami
              > debile tu mieszkają?Jedynie ixxa- to jedyna normalna osoba

A możesz mi łaskawie i kulturalnie wyjaśnić, dlaczego zwracając się do mnie
              piszesz "ludzie", "wy", "gnoje", "debile" ?

Poza tym, nie wiedziałaś, że wszyscy na tym forum są nienormalni (wyjątek
              oczywiście stanowi ixxa)? Wchodzisz na forum psycholi i potem się dziwisz, że
              nie chcą rozmawiać o pierogach?

No i wreszcie - tak trudno wpisać w googlach "przepisy wigilijne"? Albo po
              prostu zajrzeć na www.wigilia.pl ?
              • ixxa Re: WIGILIA PIERWSZY RAZ-pytanie do RIKI 14.12.05, 09:05
                Ej nie przesadzajcie, prawdą jest ,że znalazło sie tu kilka beszczelnych
                opisów! A jeśli chce ktoś o coś zapytać to pewnie ma powód -licząc na
                odpowiedz od osób które mogą pomóc.
                (Do "riki 29" - ja nie jetem mistrzynią kuchni , ale często korzystam ze
                sprawdzonych przepisów z tej strony , pozdrawiam i życzę smacznego!)
                • janwer Re: WIGILIA PIERWSZY RAZ-pytanie do RIKI 14.12.05, 14:19
                  Autorka wątku robi pierwsze kroki w internecie. Dlatego nie próbuje nawet
                  odnieść się z rezerwą i dystansem do mojej odpowiedzi. Poczucie humoru jest jej
                  zupełnie obce.
                  Z zaproszenia na wigilię nie skorzystam. Nie lubię sfrustrowanych kucharek.
                  • riki29 Re: WIGILIA PIERWSZY RAZ-Odpowiedź dla Janwera 14.12.05, 15:40

Po pierwsze wcale nie zapraszalam Cie na wigilie(czytaj uważnie tekst)
                    Po drugie jestem bardzo pogodna osobą i mam duze poczucie humoru, natomiast
                    drażnia mnie wredne odzywki kiedy ja potrzebuje porady.
                    po trzecie wcale nie jestem początkująca ani internautka ani kucharka.
                    Jeśli nie umiesz poradzic mi cos mądrego to lepiej sie nie odzywaj.
                    nie mozesz odpowiedzieć, a sfrustrowany jestes pewnie ty skoro tak sie
                    zachowujesz
                    • janwer Re: WIGILIA PIERWSZY RAZ-Odpowiedź dla Janwera 14.12.05, 18:18
                      Potrzebujesz porady i mamy obowiązek natychmiast odpowiedzieć?
                      No tak.
                      Przecież po to tu wszyscy siedzimy cały dzień. To nasz obowiązek - odzywać się
                      tylko, kiedy ktoś potrzebuje porady.
                      Ciekawe skąd Ci przyszło do głowy, że masz prawo do udzielania głosu i oceny
                      wypowiedzi na tym forum?
                      • riki29 Re: WIGILIA PIERWSZY RAZ-Odpowiedź dla Janwera 14.12.05, 18:37
                        Po pierwsze wcale Ci nie kaze odpowiadac, nikt Cie do tego nie zmusza.Poprostu
                        jak masz sie odzywac nie na temat to lepiej wcale tego nie rób. Mysle , że
                        zamiast ubliżać znajomej głupimi tekstami lepiej bys zrobil kilka ładnych zdjęć.
              • riki29 Re: WIGILIA PIERWSZY RAZ-odpowiedź dal peko 15.12.05, 00:34
                dziwisz sie mi ze tak piesze o tobie. a zastanowiles sie jak ja sie czulam
                czytajac twoja wypowiedź.
                fajnie ze twierdzisz ze to forum dla debili, bo ja tego nie powiedzialam, jakos
                na innych forach rozmawia sie rzeczowo i normalnie, tylko na forum żarskim brak
                kultury.
                nie dziw sie ze uzylam takich słów, normalnie tego nie robir, ale za
                bezczelnosc nalezy sie bezczelnosc.
                a co do tego dlaczego nie weszlam na strony , które podales? a nie pomyslales ,
                ze chcialam znac przepisy i porady ludzi z żar.
                poza tym sam dales sobie odpowiedz-trzeba bylo bez zbednych słów podac mi te
                strony, to bym ci pieknie podziekowala.
                • p_e_k_o Re: WIGILIA PIERWSZY RAZ-odpowiedź dal peko 15.12.05, 08:03
                  riki29 napisała:

> dziwisz sie mi ze tak piesze o tobie.

Tak

> a zastanowiles sie jak ja sie czulam czytajac twoja wypowiedź.

Nie, tym bardziej, że mój post odnosił się do wypowiedzi Janwera.

> fajnie ze twierdzisz ze to forum dla debili, bo ja tego nie powiedzialam,
                  > jakos na innych forach rozmawia sie rzeczowo i normalnie, tylko na forum
                  > żarskim brak kultury.

W takim razie co tu jeszcze robisz?

> nie dziw sie ze uzylam takich słów, normalnie tego nie robir, ale za
                  > bezczelnosc nalezy sie bezczelnosc.

A jednak trochę się dzwię. Oko za oko, powiadasz?
                  Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek nazwał Cię wariatką, debilką, czy
                  czymś w tym rodzaju.

> a co do tego dlaczego nie weszlam na strony , które podales?

Po prostu nie wpadłaś na to?

> a nie pomyslales, ze chcialam znac przepisy i porady ludzi z żar.

No tak, kuchnia wigilijna w Żarach jest jedyna w swoim rodzaju. To nie to samo,
                  co np. w Zielonej Górze, czy Żaganiu.

> poza tym sam dales sobie odpowiedz-trzeba bylo bez zbednych słów podac mi te
                  > strony, to bym ci pieknie podziekowala.

A zamiast tego, bez wyraźnej przyczyny, popisałaś się wyjątkową kulturą,
                  której - jak sama zauważyłaś - w Żarach jest jak na lekarstwo.
                  • riki29 Re: WIGILIA PIERWSZY RAZ-odpowiedź dal peko 15.12.05, 08:40
                    nie twierdze ,że Żarskie wilgilie sa inne niz np. w Zielonej Górze ale
                    interesowala mnie opinia ludzi zŻar, no i sie przekonałam , niestety.
                    Owszem, moze nie wyzwales mnie od wariatek itp. ale ja znowu nie
                    twierdzilam ,że twoje jedzenie bedzie smakowac gosciom pod warunkiem , że bedą
                    pijani.Ty masz pretensje, że brak mi kultury? Ja wyznaje ,że za chamstwo nalezy
                    sie chamstwo. Nie słyszales słynnej maksymy, że agresja wywołuje agresje?
                    Przecież to Ty zacząłęś, ja tylko grzecznie zadałam pytanie, nikt nie kazał ci
                    odpowiadac.
                    • p_e_k_o Re: WIGILIA PIERWSZY RAZ-odpowiedź dal peko 15.12.05, 10:10
                      riki29 napisała:

> Owszem, moze nie wyzwales mnie od wariatek itp. ale ja znowu nie
                      > twierdzilam ,że twoje jedzenie bedzie smakowac gosciom pod warunkiem , że
                      > bedą pijani.

Nie zrozumiałaś. Nie odniosłem się do Twoich umiejętności kulinarnych, ale do
                      proponowanego menu: "trzy różne budynie z torebek, z pięć gorących kubków,
                      paprykarz szczeciński i konserwy rybne zamiast karpia".

No chyba, że faktycznie przygotowałabyś taką właśnie kolację wigilijną.
                      • riki29 Re: WIGILIA PIERWSZY RAZ-odpowiedź dla peko 15.12.05, 10:42
                        Dziwne , że wlasnie teraz tak to interpretujesz, ja wlasnie zrozumialam to jako
                        obraze, byc moze nie miales takiego zamiaru ale mnie uraziles.
                        gdybys byl osoba która jadla posiłek zrobiony przeze mnie i zepsułabym potrawe
                        to nie obraziłabym sie na to co napisałes( pewnie przyznałabym ci jeszcze racje
                        i razem moglibysmy sie z tego smiac). Jednak nie jadłes , wiec nie mozesz sie
                        wypowiedziec.A o budyniach pisał Janwer a nie ja.
                        • p_e_k_o Re: WIGILIA PIERWSZY RAZ-odpowiedź dla peko 15.12.05, 11:39
                          riki29 napisała:

> A o budyniach pisał Janwer a nie ja.

Wiem o tym, dlatego właśnie moja wypowiedź nie odnosiła się do TWOJEGO pytania,
                          ale do JEGO wypowiedzi, którą zresztą cytowałem. Spójrz na drzewko. Jasne?
                          • riki29 Re: WIGILIA PIERWSZY RAZ-odpowiedź dla peko 15.12.05, 12:33
                            Tak , ale ja odebralam to inaczej. Chyba przyznasz , że mozna to zinterpretowac
                            inaczej.
                            Żaby urozmaicic to , to w tej chwili siedze i sie śmieje z tego.
                            • p_e_k_o Re: WIGILIA PIERWSZY RAZ-odpowiedź dla peko 15.12.05, 13:31
                              riki29 napisała:

> Żaby urozmaicic to , to w tej chwili siedze i sie śmieje z tego.

No to WESOŁYCH ŚWIĄT !
                              • riki29 Re: WIGILIA PIERWSZY RAZ-odpowiedź dla peko 15.12.05, 14:11
                                Ja równiez życze Ci wesołych, spokojnych Swiąt.
                                • ixxa Re: WIGILIA PIERWSZY RAZ-odpowiedź dla peko 15.12.05, 15:12
                                  ALE SIĘ SYMPATYCZNE SKOŃCZYŁA TA BATALIA
                                  • lasica068 Re: WIGILIA PIERWSZY RAZ-odpowiedź dla peko 15.12.05, 21:32
                                    skoro "batalia" się skończyła to moze w koncu jakiś przepis? Przepis znalazłam w
                                    "Staropolskiej Kuchni" autorstwa Francuza i Polki, przepis (typowo
                                    wigilijny}sprawdziłam juz kilka lat temu i od tej pory nie wyobrażam sobie świąt
                                    bez tej potrawy, jest nieco pracochłonna, z wielkim powodzeniem zastępuje uszka.
                                    Oto przepis:
                                    Kruche pierozki do barszczu
                                    kruche ciasto: 20 dkg mąki, 12 dkg masła, 1 małe jajko lub dwa żółtka, łyzka
                                    śmietany i 1/2 łyżeczki soli. Wszystko razem siekamy, szybciutko zagniatamy i
                                    odstawiamy do lodówki (lub zamrażarki w zależności od konsystencji) na 30 min.
                                    potem cienko rozwałkowujemy, kieliszkiem od wina wycinamy kółka w które
                                    nakładamy farsz jak do uszek (grzyby, pieczone cebulka, sól, pieprz, trochę
                                    bułki tartej), kółka składamy na pół, sklejamy brzebi a gotowe pierozki
                                    smarujemy delikatnie roztrzepanym jajkiem (dla koloru) przekładamy na blachę i
                                    wkładamy do goracego piekarnika. Pieczemy aż osiągna złoty kolor. Podaje sie je
                                    na ciepło, choć zimne też są bardzo dobre.
                                    uwaga!!! podałam proporcje wg. książki, niestety z tych ilości wychodzi
                                    pierożków bardzo mało, a znikaja w super szybkim tempie. Sa po prostu PYSZNE, no
                                    i wg mnie, mniej pracochłonne niż uszka. Proponuje na początek, jesli chcesz
                                    spróbować tego, zrobić z podwójnej ilości.a co do minusów tej "przekąski" - jest
                                    bardzo kaloryczna...
                                    • riki29 Re: WIGILIA PIERWSZY RAZ-odpowiedź dla lasica 068 15.12.05, 22:19
                                      Bardzo Ci dziekuje.Jednak istnieją normalni ludzie w Żarach(a juz nabrałam
                                      ochoty do wyprowadzki:)
                                      Własnie o coś takiego mi chodziło.
                                      Przepis brzmi świetnie.
                                      Zanim go zrobie na wigilie, to jutro zrobie z małej porcji dla sprawdzenia.
                                      Bardzo Ci dziekuje, o kaloryczność sie nie przejmuje bo jestem za chuda i
                                      próbuje właśnie przytyc(od 2 tygodni nie pale).
                                      Pozdrawiam
                                      • lasica068 Re: WIGILIA PIERWSZY RAZ-odpowiedź dla lasica 068 15.12.05, 22:39
                                        gratuluję rzucenia palenia !!!!!!!!
                                      • riki29 Re: WIGILIA PIERWSZY RAZ-odpowiedź dla lasica 068 23.12.05, 17:10
                                        kochana! Bardzo bardzo Ci dziekuje za przepis na pierożki z grzybami.
                                        REWELACJA. Zrobiły furore w mojej rodzinie. Na wigilie szykuje potrójna porcje.
                                        z tej okazji życze Zdrowych, Wesołych i Spokojnych Swiat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka