Dodaj do ulubionych

REFLEKSJE PO SESJI

19.03.11, 08:37
MOJĄ UWAGĘ ZWRÓCIŁA BARDZO DUŻA LICZBA OSÓB KTÓRA ZŁOŻYŁA DO BURMISTRZA LUB JEGO PRACOWNIKÓW PISMA I PISMA TE POZOSTAJĄ BEZ ODPOWIEDZI...TO WYRAŹNE LEKCEWAŻENIE LUDZI I ICH PROBLEMÓW.
RAZI TEZ NIEKOMPETENCJA PRACOWNIKÓW...UCHWAŁY PRZYGOTOWANE NIECHLUJNIE Z BŁĘDAMI BEZ UZASADNIEŃ ZMIAN.
CIEKAWY BYŁ WĄTEK KLUBU...POGODZENIE SIĘ RADNYCH Z ZAŁUBIC...TO POZYTYWNE.
NIE BŁYSNĄŁ PAN V-CE BURMISTRZ KTÓRY ATAKOWANY NIE UDZIELIŁ SENSOWNYCH I RZECZOWYCH WYJAŚNIEŃ...ZAMIAST ODPOWIADAĆ KONKRETNIE ZACZĄŁ JAK ZWYKLE OPOWIADAĆ PROPAGANDĘ SUKCESU...I PRZERWANO MU TO.
CIEKAWY BYŁ WĄTEK NOWEGO DŁUGOTERMINOWEGO PLANU FINANSOWANIA...RADNI MYŚLELI ŻE UCHWALAJĄ POPRAWKĘ A TAK NAPRAWDĘ MIELI PRZEGŁOSOWAĆ NOWĄ UCHWAŁĘ...NIKT NIE RACZYŁ ICH POINFORMOWAĆ ŻE RIO ODRZUCIŁ POPRZEDNIĄ...
Z ZAPOWIADANYCH PIELGRZYMEK I OBROŃCÓW 'SŁUSZNYCH' SPRAW NAJLICZNIEJ WSTAWILI SIĘ MIESZKAŃCY ZAŁUBIC...I BYLI CHYBA NAJLEPIEJ PRZYGOTOWANI.
Obserwuj wątek
    • radzymin24 Re: REFLEKSJE PO SESJI 19.03.11, 17:21
      Już niedługo na www.radzymin24.info -SKRZYNKA SKRAG
      Masz pytanie? Skargę? Problem?
      Napisz do nas. Postaramy ie odpowiedzieć bądź usyakać odpowiedź od stron zainteresowanych.
      • elizabeth40 Re: REFLEKSJE PO SESJI 20.03.11, 20:19
        Czy ktoś może zna zasługi nowego dyrektora ZOZ-u np w wojsku lub poprzedniej placówce proszę podzielic się z nami informacjami.
        • robokaka Re: REFLEKSJE PO SESJI 20.03.11, 23:26
          A czy to jest istotne??? Zasługi można sobie dość łatwo przypisać i podpiąć sie pod inicjatywy...sukces ma zawsze wielu ojców...czas wszystko zweryfikuje.
          • embeo Re: REFLEKSJE PO SESJI 21.03.11, 11:50
            Również zauważyłem, że Burmistrz lub jego pracownicy odpowiadają na pytania selektywnie (mam na myśli sekcję "pytania i odpowiedzi" portalu radzymin.pl). Jedne ignorują, inne nie. Szkoda tylko, że system nie jest przejrzysty, tak aby było widać, które pytania otrzymały odpowiedź, a które nie. No ale przejrzystość...? wink
    • robokaka Re: REFLEKSJE PO SESJI 23.03.11, 09:47
      bip.radzymin.pl/upload/ra_18032011.mp3
      polecam to nagranie z sesji...
      • nikos_dyzma Re: REFLEKSJE PO SESJI 23.03.11, 18:21
        robokaka napisał:

> bip.radzymin.pl/upload/ra_18032011.mp3
        > polecam to nagranie z sesji...

Ojejej to jedno wielkie PRZEDSTAWIENIE ze strony naszej władzy, śmiech na sali. smile
        Od kiedy "Krysia" tak mocno kibicuje Rządzy ? . Ja rozumiem, że "wspierała" klub ale we własnym interesie, "budki" z piwkiem i kasa w kieszonce jest. Gest jaki wykonała na sesji lecąc na skrzydłach do Radnego Prezesa z uściskiem był delikatnie mówiąc nie na miejscu, bo udawanie wspaniałej radnej i sołtysiny nie bardzo wyszła.
        Przemówienie P.D wprowadziło mnie w szok, lata milczenia a tu proszę, wyrecytowany wierszyk o wspaniałości klubu, prezesa i chęci pomocy ze strony jednego z najbardziej knujących intrygi w gminie radnych jest aż zadziwiająca.
        Ach, nasi radni-aktorzy pięknie odstawili to przedstawienie smile
        Panie Vice-Burmistrzu wniosek w sprawie przemocy w radzie się Panu udał! Oby więcej takich kabaretów smile
        • przedemerytka Re: informacja dla radnej - Pani Wołynko 23.03.11, 20:55
          W nowo wybudowanych domach, chociaż mieszkańcy nie są zameldowani i nie jest odebrany budynek, ale faktycznie mieszkają - urząd nalicza i pobiera podatek od budynku (przynajmiej ja znam kilka takich przypadków). Zresztą może Pani zapytać o to w dziale podatkowym.

Moim zdaniem Państwo Radni to Wy jesteście przedstawicielami poszczególnych okręgów i winnniście dołożyć starań by przekonywać swoich potencjalnych wyborców, aby wypełniali NIP-3 ze wskazaniem miejsca pobytu Radzymin (a rozliczenia podatkowe kierowali do Urzędu Skarbowego w Wołominie)

Z różnych względów (w tym oszczędnościowych z tytułu niższych opłat np ubezpieczenia pojazdów) część mieszkańców miejsce zameldowania ma inne niż Radzymin i mają do tego pełne prawo, natomiast należy im wytłumaczyć, iż mieszkając w Radzyminie winnni wspólnie budować budżet poprzez swoje podatki, by w przyszłości nasze miasto rozwijało się, by budować infrastrukturę, meliorować teren, budować: szkoły, przedszkola, drogi, chodniki, oświetlenie itd, ale do tego potrzeba pieniędzy.

NIP-3 nie jest bezpośrednio związany z zameldowaniem.
        • robokaka Re: REFLEKSJE PO SESJI 24.03.11, 09:28
          nikos_dyzma napisała:

> robokaka napisał:
          >
          > > bip.radzymin.pl/upload/ra_18032011.mp3
          > > polecam to nagranie z sesji...
          >
          > Ojejej to jedno wielkie PRZEDSTAWIENIE ze strony naszej władzy, śmiech na sali.
          > smile

Faktycznie...to chyba było tylko przedstawienie...juz po tygodniu mogę powiedzieć że z deklaracji niewiele zostało...były prowadzone rozmowy które oczywiście nic nie wniosły...to po prostu temat na przeczekanie...wyciszenie...takie mam wrażenie...a deklaracje i przemowy były imponujące...oczywiście brak propozycji alternatywy pod boisko czy nawet głupie 600m kwadratowych pod budynek klubu...brak chęci pomocy negocjacji ze wspólnotą ani pani radnej ani pana v-ce ani pana burmistrza...podaliśmy kilka alternatyw...żadna nie zyskała aprobaty...ale przemowy były...dajmy jeszcze troszkę czasu...może jednak coś wymyślą choc jestem coraz bardziej zdegustowany tym wszystkim

A co do tego czy radny może być w dwóch komisjach...to może chyba nawet w trzech
          • nikos_dyzma Re: REFLEKSJE PO SESJI 24.03.11, 19:43
            Ja jako mieszkaniec gminy mam jedno odczucie, to co na sesji zostało wypowiedziane z ust v-ce przewodniczącego rady miejskiej i radnej K.P było wcześniej zaplanowanym dialogiem aby ratować własne dobro, bo nie da się ukryć, że K.P i v-ce przewodniczący najlepszej opinii po ostatnich działaniach nie mają. A takie "widowisko" było bardzo dobrym momentem na oślepienie społeczności gminy co do postawy własnej osoby tych oto przedstawicieli naszej władzy.
            Przyznam też, że to co pan S. robi w stosunku do KS Rządza nie wyjdzie mu na dobre. Może i doprowadzi do upadku klubu, ale w ten sam sposób powoli dąży do upadku siebie samego pod względem publicznym. Szare realia. Za wszelkie przekręty ktoś konsekwencje ponieść musi.
    • acha2805 Re: REFLEKSJE PO SESJI 23.03.11, 23:24
      A jak to jest, że jeden radny może być w dwóch komisjach?
      • przedemerytka Re: REFLEKSJE PO SESJI 24.03.11, 08:53
        acha2805 napisał:

> A jak to jest, że jeden radny może być w dwóch komisjach?

Jest to możliwe, ponieważ jest sześć komisji, tak więc gdyby nawet było tylko czterech członków komisji to i tak 6x4 = 24 a radnych jest dwudziestu jeden (21).
        • acha2805 Re: REFLEKSJE PO SESJI 24.03.11, 22:26
          Ale kasę dostają za udział w jednej?
          • acha2805 Re: REFLEKSJE PO SESJI 24.03.11, 22:27
            Poza tym jedna komisja zdaje się jest uszczuplona w składzie, więc jak sądzę dało by się zrobić to w ten sposób, żeby jeden radny nie mógł być w dwóch komisjach...
            • przedemerytka Re: REFLEKSJE PO SESJI 25.03.11, 07:48
              bip.radzymin.pl/upload/ra_20110208_uchwaly_012_2011.pdf
              o ile dobrze interpretuję powyższą uchwałę RM, to radni otrzymuja miesięczną dietę za udział w Sesji i udział w komisjach (komisji w przypadku 2-ch radnych, ktorzy odmówili uczestnictwa w Komisji Zdrowia) - tak więc udział w więcej niż jedna komisja nie powoduje zwiększenia ich diet, natomiast każdorazowa nieobecność oznacza uszczuplenie ryczałtu.
              Uważam, że wysokość diet radnych nie jest wygórowana w stosunku do pracy jaką winni wykonywać na rzecz dobrego funkcjonowania naszego miasta i gminy.

Bardziej zastanawia mnie rezygnacja dwóch radnych z udziału w Komisji Zdrowia i jedynym sensownym wytłumaczeniem tego, jest w moim pojęciu taki mały protest przeciwko z góry ustalonym scenariuszom doboru osobowego i podejmowania decyzji (to o czym mówiła radna Jóśk) oraz być może brak fachowości akurat w tej dziedzinie.

Zastanawiam się czy ja firmowałabym swoim nazwiskiem decyzje, które z góry zapadają w innym miejscu, na które nie miałabym żadnego wpływu i odnośnie których miałabym zbyt mało fachowej wiedzy?

• radzymirr Re: REFLEKSJE PO SESJI 25.03.11, 08:16
                Odnośnie radnych to chyba sama Pani sobie odpowiedziała.. ..skoro nie mają większego pojęcia o służbie zdrowia (a to jest bardzo ważny element funkcjonowania gminy) to faktycznie lepiej nie być w takiej komisji niż dać sobą manipulować (wydaje mi się iż zrobił tak chyba P.Chełchowski a co do wieloletniego Przewodniczącego RM P.Wnuka to raczej kopiował po poprzedniku - tak mi się wydaje przynajmniej obserwując jego dotychczasowe dokonania w samorządzie ). A co do diet.. ..niech będą za ewentualną stratę czasu i ciężką pracę ale tak naprawdę cała ta RM na nie nie zasługuje no poza P.Bonecką (jedyna osoba ,która jest przygotowana do sesji RM!). Co prawda jeszcze P.Brodziak zadaje jakieś pytania powiedzmy wprowadzające w temat ale to za mało bo to są takie pytania prawie jak pytania retoryczne - tak je traktuje UM i reszta RM no i wreszcie chyba sam zadający je. Reszta radnych to żenada!!! Siedzą i patrzą na zegarek czy aby to nie już czas na koniec sesji..no ewentualnie zgłoszą "dziury" w drogach po zimie na powiedzmy swoich ulicach.
                I wreszcie temat Rządzy.. ..ciekawy właśnie jestem jak sprawa ta ma się na dzień dzisiejszy. Tyle przemówień, uścisków a nawet łez ze wzruszenia na sesji.. zakładam więc ,że za pewne jakiś mini stadion narodowy w Załubicach powstanie!!! Może już fundamenty są wylewane..jak Ktoś coś wie to proszę o info.smile
                • radzymirr Re: REFLEKSJE PO SESJI 25.03.11, 08:24
                  I jeszcze jedno spostrzeżenie.. ..skoro P.Burmistrz otacza się takimi pracownikami jak P.Skarbnik czy też P.Prawnik to nie wróże sukcesów naszej gminie. Panie są nie przygotowane ani merytorycznie ani formalnie do sesji RM!!! (w czasie sesji wychodzą i coś konsultują, wyjaśniają). Nie chciałbym wyliczać Komuś wieku ale nie da się nie zauważyć iż te Panie pamiętające zapewne jeszcze czas PRL i nie spełniają wymogów czasów obecnych (chociaż sprawując takie a nie inne stanowiska jest to niezbędne).
                  • przedemerytka Re: REFLEKSJE PO SESJI 25.03.11, 09:24
                    A może Burmistrz ma jednak związane ręce...i kto wie, może i jego pracownicy (kierownicy) też?, co potwierdzałby wywiad z P.D. w Kurierze W.
                    Zresztą słyszałam o co najmiej jednym przykładzie takiego nacisku v-ce RM na pracownika i może kiedyś dowiemy się o tym...

cytuję:
                    Jest nas troje wspaniałych a przy nas jest grupa mądrych radnych.
                    Jesteśmy zgodni, wspólnie podejmujemy decyzje i to jest nasza siła. W poprzedniej kadencji Radzyminowi brakowało właśnie tej siły, jaką jest jednomyślne Prezydium Rady Miejskiej.
                    Jako prezydium Rady Miejskiej zapowiadamy, że będziemy dalej pracować nad tym, aby pewne sprawy uporządkować. Zarówno w podległych miastu placówkach jak też w Urzędzie Miasta i Gminy. Jestem tego zdania, że jeśli część pracowników, w tym kierownicy referatów mają już emeryturę to powinni odejść z zajmowanych stanowisk, odpocząć, dać szansę młodszym. Mam nadzieję, że będzie to się odbywać z godnością.
                    Będziemy o tym rozmawiać z burmistrzami. Uważam, że jako rajcowie miejscy nie możemy pozwolić, aby zło mogło się szerzyć. Jeśli widzimy, że ktoś czyni źle i nic nie robimy aby mu w tym przeszkodzić, jesteśmy współwinni.

Czym mogłoby grozić nieposłuszeństwo wobec "wspaniałej trójcy"? - brakiem absolutorium? niemożnością funkcjonowania organu wykonawczego? ponownymi wyborami?

Kto miałby wejść na miejsce tych, których prezydium RM już odstrzeliłoby? wedle jakich kryteriów odmładzałyby kolejne stanowiska? czy podobnie jak w przypadku ZOZ-u?
                  • elizabeth40 Re: REFLEKSJE PO SESJI 26.03.11, 15:36
                    Potwierdzam przedmówcę.
                • robokaka Re: REFLEKSJE PO SESJI 25.03.11, 08:46
                  radzymirr napisał:
                  > I wreszcie temat Rządzy.. ..ciekawy właśnie jestem jak sprawa ta ma się na dzie
                  > ń dzisiejszy. Tyle przemówień, uścisków a nawet łez ze wzruszenia na sesji.. za
                  > kładam więc ,że za pewne jakiś mini stadion narodowy w Załubicach powstanie!!!
                  > Może już fundamenty są wylewane..jak Ktoś coś wie to proszę o info.smile
                  Ja wiem i chętnie odpowiem...moim zdaniem sprawa utknęła w martwym punkcie...na spotkaniu w "mniejszym gronie" nie było już tak dalece idących deklaracji a wszystkie zapewnienia zaczęły sie rozbijać o inne problemy...jak dla mnie to gra na przeczekanie..populizm na sesji a poza nią dalsza gra...Jak na razie został tylko jeden temat poruszony i zobaczymy co z tego będzie...temat małej działki pod siedzibę klubu którą Burmistrz ma pilotować...a która jest do nabycia od prywatnego właściciela...pod warunkiem oczywiście że ten właściciel będzie zainteresowany sprzedażą lub zamiana na inna i że nie będzie chciał "za dużo" za ten mały plac...temat boiska nie ruszony...brak chęci pomocy negocjacji ze wspólnota ani ze strony radnej i sołtysowej jednocześnie, ani ze strony v-ce burmistrza i jednocześnie udziałowca wspólnoty ani ze strony Burmistrza na którego ustawa z 29 kwietnia 1963 roku nakłada obowiązek nadzoru nad własnościami wspólnoty...jak więc widać na wiele jak na razie liczyć nie możemy
                • przedemerytka Zmowa milczenia ceną "pojednania" vs KS Rządzy... 27.03.11, 10:20
                  z protokołu sesji z 23.02. - wniosek M.Brodziaka:

Składa wniosek o głosowanie nad uchwałą na następnej Sesji.

P.Tadeusz Jędrasik uważa, że sprawa jest bardzo poważna, dlatego najpierw powinny być powołane komisje Rady, Rada Społeczna ZOZ‐u i dopiero po zapozaniu się z opiniami należałoby podejmować uchwałę. Należy także rozważyć sprawę ciągłości pracy ZOZ‐u w razie odwołania Pani Dyrektor, bo obecnie nie ma zastępcy dyrektora. Dlatego popiera wniosek P.Brodziaka , aby odłożyć uchwałę na następną sesję.

Przewodnicząca poddała pod głosowanie wniosek P.Marka Brodziaka o przełożenie podjęcia uchwały o odwołaniu Dyrektora SPZZOZ do czasu powołania stałych komisji Rady i uzyskaniaich opinii:
                  za ‐ 11 głosów
                  wstrzym. ‐ 10 głosów

odnośnie powyższego - czy zmieniło się coś w stanowisku radnych w okresie od 23.02-08-03.
                  Zupełnie nie rozumiem całkowitej amnezji radnych (11-tu za wnioskiem) i (10-u wstrzymujacych się - ważne, że nie przeciw) - bowiem na tej ostatniej sesji 18.03 nikt nie zadał pytania w tej sprawie, czy to do "Wysokiej Rady" czy też do Burmistrza.
                  Czy w przypadku wygranej sprawy w Sądzie Pracy Przez odwołaną Panią Dyrektor (co mogłoby wiązać się z dość dużym odszkodowaniem - sytuacji finansowej naszej gminy to byłby poważny problem) - też nikt z Was nie stanie w obronie decyzji Burmistrza?

I jeszcze do klubowiczów sportowych Rządzy - zapewnienia, uściski, łzy a nawet te pieniążki z 1/2 diety radnego Jabłońskiego nie dadzą Wam możliwości "bycia w grze" , bo "dobrymi chęciami jest wybrukowane piekło" i prawdopodobnie niestety czeka Was dłuższa walka i życzę powodzenia. "Poznacie ich po czynach" jak mawiał PD w swoich słynnych wywiadach. smile
    • pracownik.dwa Re: REFLEKSJE PO SESJI 25.03.11, 09:58
      Po odsłuchaniu sesji widać jakich kompetentnych doradców ma burmistrz. Prawnicy, którzy jednej uchwały nie potrafią napisać bez błędu. Do tej pory nikt na to nie zwracał uwagi bo było towarzystwo wzajemnej adoracji plus Koza a teraz radna Bonecka choćby była w koalicji ze wspaniałą trójcą to wytknie każdy błąd. Matacząca pani skarbnik powinna wylecieć za świadome oszukiwanie radnych. Pani kierownik referatu, która miesiącami nie odpowiada na pisma mieszkańców jest najlepszym pracownikiem dla burmistrza. Kierownicy referatów choćby dopuścili się złamania przepisów są bezkarni. Dwukrotnie byłem ze skargą na jedną panią kierownik (przekroczenie przepisów było udokumentowane pisemnie) i zostałem zignorowany a pani, której działanie kolidowało z prawem pozostała bezkarna. Widać kierownicy referatów mają jakieś haki na burmistrza skoro mogą robić co chcą i pozostają bezkarni.
      • przedemerytka Re: REFLEKSJE PO SESJI 25.03.11, 12:14
        pracownik.dwa napisała:

> Kierownicy referatów choćby dopuścili się złamania przepisów są bezkarni. Dwukrotnie
        > byłem ze skargą na jedną panią kierownik (przekroczenie przepisów było udokumentowane > pisemnie) i zostałem zignorowany a pani, której działanie kolidowało z prawem pozostała > bezkarna.

a nie byłaś(łeś) przypadkiem też autorem pisemnych skarg na byłą już dyrektor SPZZOZ? - tak jakoś mi się skojarzyło, bo piszesz o kierownikach jednostek Urzędu, czyżby więc zachęcony tamtym przykładem pójść dalej tą drogą?

> Widać kierownicy referatów mają jakieś haki na burmistrza skoro mogą robić co chcą i
        > pozostają bezkarni.

I co teraz zrobi (i dlaczego) Burmistrz - wymierzy karę następnym w postaci, zwolnienia, odwołania?
        Jak myślisz oni sobie tak dla zabawy komplikują pracę, czy na zamówienie? bo nie podejrzewam ich o niewiedzę wszak mają dość bogatą praktykę zawodową.

Tak wiem, że najbardziej mądremu doradcy w gminie - nikt nie dorówna wink - czego nie udało Ci się zauważyć po odsłuchaniu sesji.

• pracownik.dwa Re: REFLEKSJE PO SESJI 25.03.11, 13:15
          Przedemerytko mylisz pojęcia nigdy i nigdzie nie skarżyłem się na pracę kierowników jednostek budżetowych podległych gminie a jeżeli chodzi o odwołanie pani Główki to zarówno sposób jak i powody jej odwołania bardzo mnie oburzyły. Moje uwagi dotyczyły kierowników referatów urzędu a skarga dotyczyła ujawnienia moich danych osobowych osobie trzeciej przez kierownika referatu urzędu miasta. Daleki jestem od czystek proponowanych przez najmądrzejszego z doradców a jeżeli chodzi o karanie znając radzymińskie realia to nie zostaną ukarani winni tylko szary pracownik, który może jest najbardziej kompetentny ale nie ma nic do powiedzenia.
          • przedemerytka Re: REFLEKSJE PO SESJI 25.03.11, 13:29
            Zatem przepraszam, jeśli coś źle zrozumiałam z Twojej poprzedniej wypowiedzi, a "wypadki-wpadki" sie zdarzają rozumiem oburzenie jeśli chodzi o Twój przypadek i uważam, że niewiele może by to zmieniło, ale powinieneś ze strony urzędnika otrzymać co najmniej słowo przepraszam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka