Dodaj do ulubionych

KARA ŚMIERCI !?

14.07.04, 01:34
W ostatnim czasie wróciła sprawa przywrócenia kary śmierci w Polsce. Ostatnie
brutalne i bezsensowne morderstwo młodej dziewczyny w pociągu wywołało lawinę
dyskusji na ten temat.
Ciekaw jestem co o tym myślicie ?
( z góry zaznaczam że jestem przeciwnikiem jej wprowadzenia !!! )

Pozdrawiam i czekam na merytoryczne odpowiedzi a nie tylko populistyczne
okrzyki
Obserwuj wątek
    • rembel Re: KARA ŚMIERCI !? 03.08.04, 17:19
      Jako wieloletniemu studentowi prawa nie wypada mi o tych planach powiedziec
      inaczej jak totalny bezsens. Nawet Turcja wprowadzila moratorium na wykonywanie
      wyrokow smierci , a my w koncu jestesmy juz w UE ! Przez tyle lat spotkalem
      wielu profesorow ,taoretykow i praktykow prawa, ale tylko jeden mowil nam cos
      o tym ze w koncu moznaby , bo chodzi tu o aspekt odstraszajacy kary.... Ale
      jakie odstraszanie ? Przeciez wyrodek spoleczny jak ci co "swietowali" urodziny
      nie mysli o tym czy bedzie siedzial rok , 5 czy dostanie czape.... W/g mnie
      kara przede wszystkim powinna byc nieuchronna. I wtedy mozna mowic o aspekcie
      odstraszajacym. A po drugie trzeba zmienic wiezienia i wprowadzic nowe rodzaje
      kar , dac mozliwosc pracy, niekoniecznie zarobkowej. Ale wiadomo kasa... A
      pomysly na kare smierci jako zloty srodek proponuje z powrotem wepchnac w buzie
      populistom typu A. Lepper (o dziwo ostatnio przycichl , pewnie szykuje nowe
      pomysly) i wziasc sie do roboty w reformowaniu wymiaru sprawiedliwosci i
      wieziennictwa a nie p...... glupot.
      • bziancol zwyrodnialcy 05.08.04, 20:08
        ostatnio czytałem w polityce, że istnieje grupa więźniów którym resocjalizacja
        w niczym nie pomoże, wychodzą z pierdla po 15 latach (za dobre sprawowanie, bo
        dostali wyroki 25) i po tygodniu kogoś zabijają lub gwałcą.
        Są pewne dewiacje, których nie da rady wyplenić z ich życia, bo są poprostu
        chorzy psychcznie i w dodatku nieuleczalni, więc po co ich matka żiemia nosi a
        my za to płacimy........
        Jak raz dostał szansę i nic to nie pomogło to powinien dostać czapę, pracownik
        więxienny z takiego człowieka to żaden pracownik, gó...no zrobi..
        • picooz Re: zwyrodnialcy 05.08.04, 21:57
          a któż nam dał prawo by zabijać !!!!!!!!
          czym byśmy się różnili od tych morderców i zwyrodnialców????????
          czy tylko tym że my to robimy w imieniu prawa????????!!!!!
          • picooz Re: zwyrodnialcy 05.08.04, 22:05
            czy ktoś odważyłby się osobiście dokonać egzekucji na skazanym?????????
            • bziancol Re: zwyrodnialcy 06.08.04, 19:52
              ja nie wiem czy ty jesteś taki naiwny czy co?!
              chciałbyś ich zrozumieć ale nie swoją miarą, ale nie tędy droga
              mówisz "kto nam dał takie prawo by zabijać?"
              to w takim razie ja zadam tobie inne pytanie
              KTO zwyrodnialcom DAŁ PRAWO ZABIJAĆ?!
              niektórzy z nich twierdzą że są naznaczeni i czyszczą świat tak jak ten STREET
              FIGHTER z wa-wy co parę lat temu latał w nocy z mieczem.....
              naprawisztakiego człowieka który ma swój świat, swoje przekonania, będące
              często jego religią.......
              moim zdanie powinno być ząb za ząb.
              jak bóg kubie tak Castro bogu
              • picooz Re: zwyrodnialcy 06.08.04, 22:44
                szcerze mówiąc to nie mogę zrozumieć twoje wypowiedzi w świetle tego co
                napisałeś wcześniej rembelowi ????????????

nikt nie ma prawa zabijać drugiego człowieka. czy to przestępca czy nawet
                sedzia wydający wyrok!!!!!!!!!!

jedynym rozwiązaniem jest skuteczna izolacja ( ale nie taka jak teraz w
                warunkach prawie jak hotelowych )oraz skuteczna resocjalizacja osobników które
                się kwalifikują do takiej terapii
                • bziancol Re: zwyrodnialcy 07.08.04, 21:26
                  wiesz co? tak obserwuję twoje wypowiedzi na tym forum i na fakty.wwl i dochodzę
                  powoli do wniosku że to ciebie trzeba izolować.......
                  przeczytaj doberze co piszę i jakie mam przekonania a potem się wydurniaj......
                  • picooz Re: zwyrodnialcy 07.08.04, 23:13
                    ????????????????????????????????

a to dlaczego uważasz że należało by mnie izolować?????????????
                    czy dlatego że mam inne zdanie od twojego???????????
                    w 100% zgadzam się z opiniami rembela , czy to oznacza że jego też należy
                    izolować od reszty??????????

napisz co ci się nie podoba w moich wypowiedziach na ww forach!!!!!!!!!
                    • rembel Re: zwyrodnialcy 09.08.04, 20:13
                      Ej ! Panowie , tylko mnie nie izolujcie smile Nic o mnie , beze mnie
        • rembel Re: zwyrodnialcy 06.08.04, 09:10
          Bziany , wyobraz sobie ze przez 20 lat przebywasz w jednym pokoju z 4 swirami -
          czy po wyjsciu umialbys "normalnie" patrzec na swiat ? O to chodzi ze nasze
          zaklady karne skupiaja sie tylko na izolowaniu a resocjalizacji to poki co nie
          ma w nich zadnej. Bo resocjalizowac tzreba przez cos - prace , rozmowy,
          spotkania, a u nas spycha sie mordercow, zlodziei i tych co siedza za alimenty
          w jednej celi. Poza tym znajdz prace po wyroku jak masz w papierach ze
          siedziales w kiciu. Nie ma opcji bo kazdy bedzie cie kojarzyl z morderca ,
          nawet jesli nim nie jestes. Jedno co moge zaproponowac ostrzejszego to
          kastracja - niekoniecznie fizyczna , bo mozna tez zastosowac chemiczna,
          gwalcicieli - recydywistow. Drugie to resocjalizacje a nie izolowanie.
          • picooz Re: zwyrodnialcy 06.08.04, 10:03
            rembelw 100 % się stobą zgadzam , mam podobne zdanie nt: więziennictwa w
            Polsce , przywcócenia kary śmierci itd.
          • jurand_x Re: zwyrodnialcy 06.08.04, 13:03
            rembel a co powiesz na temat resocjalizacji po przeczytaniu ostatniego artykulu
            w onecie (info.onet.pl/960774,12,item.html) ?
            • rembel Re: zwyrodnialcy 07.08.04, 15:48
              A co chciałbys uslyszec ? smile
              • jurand_x Re: zwyrodnialcy 09.08.04, 13:47
                Nic nie chce uslyszec ... kazdy ma swoj punkt widzenia.
                • rembel Re: zwyrodnialcy 09.08.04, 19:33
                  No to powiem ci ze w poprawnej politycznie Ameryce bedzie to w/g mnie woda na
                  mlyn przeciwnikom kary smierci wszelakiej masci , a gubernator ktory nie
                  skorzystal z prawa laski raczej nie moze liczyc na re-elekcje. Chociarz wyroku
                  dokonano na poludniu , a tam jednak dalej patrza troszke inaczej na murzyna czy
                  homoseksulaliste , wiec moze i z kara smierci nie do konca tak bedzie. takie
                  tam gdybanie , generalnie utrzymywanie kary smierci w tak rozwinietym kraju jak
                  stany to dla mnie rzecz co najmniej dyskusyjna.
          • bziancol Re: zwyrodnialcy 06.08.04, 19:44
            rembel czy ty umiesz czytać???? ja mówie o najcięższych przypadkach, a w
            takowych forma kastracji nie przyniesie skutku, wyładuje się w inny sposób.Masz
            rację na temat resocjalizacji, ale nie znam kraju w którym przeprowadzana
            byłaby w taki idealistyczny sposób o jakim wspominasz......
            poza tym są różne zdania na ten temat, więc nie wiem czy kiedykolwiek dojdziemy
            do porozumienia i "złotego środka", bo to temat często sięgając do podstaw
            naszego bytu, np. wiary.....

• rembel Re: zwyrodnialcy 07.08.04, 15:47
              Umiem , umiem czytac Bziancol i to jest wlasnie to o czym mowisz ze jest to
              bardzo szeroki problem. No bo przeciez te najciezsze przypadki tez mozna
              rozpatrywac jako wynik braku lub niewystarczajacej resocjalizacji recydywistow,
              aczkolwiek to nie zawsze wlasnie oni sa sprawcami tych najciezszych
              przestepstw. Rozumiem tez ze postulat "dobrej" resocjalizacji jest troche zbyt
              bajkowym i cukierkowym, bo tak sie nie da - chyba ze w panstwach o nieco innej
              mentalnosci spolecznej - patrz. Skandynawia.
              Dlatego w pierwszej wypowiedzi napisalem ze w naszym Kraju , kara musi byc
              przede wszystkim nieuchronna , a dalej powinna isc za tym pelniejsza
              resocjalizacja i stwarzanie jakiejkolwiek mozliwosci startu po wyroku tym ,
              ktorzy maja chec i ochote skonczyc ze swoja przeszloscia. Kara smierci ? w/g
              mnie zdecydowanie nie.
              • bziancol Re: zwyrodnialcy 07.08.04, 21:29
                dalej będę podtrzymywał swój pogląd że najcięższe przypadki trzeba eliminować,
                może zamrażać jeżlei nie zabijać, ale tak by nie narażało to nas społeczeństwa
                na koszty....
                • rembel Re: zwyrodnialcy 10.08.04, 12:37
                  Tak , ale tu wlasnie sie pojawia pytanie - po czym osadzic ze dany przypadek
                  jest najciezszy i na pewno nie rokuje szans na poprawe ? Wiem o czym mowisz
                  bziany , takich ludzi najchetniej sam bym odstrzeliwal, ale tu chodzi o to ze
                  sedzia wydaje wyrok w majestacie prawa, poza tym to tez czlowiek i do konca
                  zycia moze miec koszmary ze przez jego dzialanie nie zyje ktos kto zyc moglby
                  dalej. Jakakolwiek nie bylby szuja. Ponadto wolalbym aby taki "najciezszy
                  przypadek" mial swiadomosc zasadzonej mu ciezkiej kary - przeciez czapa tego
                  nie daje - dopoki siedzi w wiezieniu i czeka na wyrok jest najbardziej
                  szanowana wsrod wiezniow osoba......
                  • bziancol Re: zwyrodnialcy 10.08.04, 20:54
                    eeeeeeeee tam wkraczasz w bardzo śliskie dziedziny życia jak np. sumienie. ale
                    w prawie sumienie nie jest zbyt dobrze widziane, prawda studencie prawa???
                    sędzie nie może mieć wyrzutów jeżeli jego decyzja w jego przekonaniu jest
                    słuszna, a najlepiej gdyby była niezawisła i sprawiedliwa (co u nas w kraju
                    jest raczej rzadkim zjawiskiem).
                    wiem że trudno powiedzieć czy dany przypadek jest ciężki czy nie, na pierwszy
                    rzut oka, ale przecież zawsze jest jakiś czas kiedy toczy się rozprawa, wtedy
                    można przeprowadzic jakiś wywiad na temat tejże osoby (środowiskowy jak również
                    specjalistyczne badania typu psychologiczne, socjologiczne, akceptacja
                    społeczeństwa, itd.), często można na ich podstawie zbudować portret
                    osobowościowy człowieka i w pewnym stopniu zarysować pewien model jego
                    późniejszych poczynań (choć wiadomo, że dopóki czlowiek czegoś nie zrobi to
                    trudno przewidzieć tok zdarzeń, ale gdy zdarzy się to samo po raz drugi albo po
                    raz n-ty, no to nie mów mi że nie wiadomo jaki to przypadek, w sensie lekki czy
                    ciężki).
                    poza tym tak na koniec to chodziło mi o takich kolesi lub laski (przecież one
                    również mogą być okrutne) kiedy już raz dostali szansę..... i jej nie
                    wykorzystali, tylko zrobili to samo lub coś równie złego przeciwko
                    społeczeństwu i jego bezpieczeństwu
                    • rembel Re: zwyrodnialcy 11.08.04, 19:11
                      Dobra, git - dzis wypije z Toba bro , patrzac jak Real wymierza kare smierci
                      Wisle. Taka kare toleruje smile
    • wiedzmin9 Re: KARA ŚMIERCI !? 05.09.04, 13:19
      FORUM- FAKYÓW- MILCZY
      • rembel Re: KARA ŚMIERCI !? 06.09.04, 19:58
        Wsciekles sie ? O co ci chodzi ?
        • picooz Re: KARA ŚMIERCI !? 01.11.04, 20:00
          Polecam komentarz pana Kielaka
          www.zyciepowiatu.wolomin.com/zyciepowiatu/?artykul=MjAwNDEwMGVjMDcyNzcuaHRtbA==
          • egzorcysta00 Re: KARA ŚMIERCI !? 01.11.04, 21:00
            www.egzorcysta.pl/.....http://www.egzorcysta.pl/spis_tresci.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka