Dodaj do ulubionych

Hilton MarsaAlam Nubian czySentido Oriental Dream?

10.04.12, 10:01
Tak jak w temacie proszę o pomoc. W tym roku planujemy wybrać się do Marsa Alam po raz pierwszy i mamy dylemat co do wyboru hotelu. Jeżeli ktoś był i może powiedzieć coś o plaży - czy konieczne jest obuwie ochronne? Słyszałam, że w hiltonie trzeba długo iść aby dostać się na plaże, co byłoby dla nas niedogodnością...Ewentualnie może ktoś poleci inny hotel? Wszelkie informacje będą bardzo przydatne i z góry dziękuję za informacjesmile
Obserwuj wątek
    • asiaz_malami Re: Hilton MarsaAlam Nubian czySentido Oriental D 11.04.12, 17:44
      Hej,
      Ja również wybieram się do hotelu Hilton w Maju. Czytała dużo na temat tego hotelu i myślę, że będzie to bardzo dobry wybór. Opinie w internecie ma bardzo dobre np na www.holidaycheck.pl.
      Tutaj podam ci parę filmików gdzie można zobaczyć dokładnie jak wygląda hotel i plaża.
      www.youtube.com/watch?v=znWQZZpv30U
      www.youtube.com/watch?v=Z8ZpTSxH1yU&feature=related
      www.youtube.com/watch?v=v6huGr83V-g&feature=related
      www.youtube.com/watch?v=EAsQ2ZRvbdg&feature=related
      www.youtube.com/watch?v=znWQZZpv30U&feature=related
    • des4 ani ten, ani ten 12.04.12, 12:38
      wybierz Solymar Abu Dabbab albo Brayka Bay, to jedyne w rejonie Marsa hotele położone jednocześnie przy plaży z piaszczystym dnem i przy rafie

w przypadku innych hoteli rafę oglądasz po przejściu przez pomost, a dodatkowy minusem jest często wzburzone morze, o taplaniu się dzieciaków w wodzie też możesz zapomnieć
      • aleksandrajx Re: ani ten, ani ten 12.04.12, 17:22
        Tyle, że sol y mar ma złe opinie...a hilton jest położony obok niego więc plaża jest chyba podobna?
        • asiaz_malami Re: ani ten, ani ten 12.04.12, 18:00
          Dokładnie:
          cytuje wypowiedz osoby która tam była:
          "Po stronie hotelu Hilton zatoka zdecydowanie bardziej spokojna, po stronie oddalonego ok. 10 min. Plażą innego hotelu Sol Y Mar Abu Dabab (dużo gorszy standard) – b. mocne porywy wiatru – odstraszały całkowicie turystów z plaży tamtego hotelu.
          Rafa zaczyna się od plaży Hiltona, natomiast wejście do morza jest od strony plaży publicznej – ok. 30 m. – wyznaczone bojami. Tam piasek na dnie – nie potrzebne jest obuwie ochronne. "
          • kolpik124 Re: ani ten, ani ten 12.04.12, 19:03
            Nie wiem skąd te "opinie" na temat Sol Y Mar. Byłam tam rok temu, nic hotelowi nie miałam do zarzucenia jeśli chodzi o standard, obsługę i jedzenie, jedzenie zresztą było atutem bo mają włoskiego szefa kuchni smile

Hilton jest po drugiej stronie zatoki od Sol Y Mar, rok temu był jeszcze w budowie. Co do plaży faktycznie Sol Y Mar ma plażę z piaszczystym dnem i jednocześnie obok rafy. Dzieci mogą wejść tam do pasa w wodę i od razu oglądać rybki smile Można się też tradycyjnie pluskać w wodzie, co jest niemożliwe od strony Hiltona, bo tam od razu plaża graniczy z rafą.

Fal wielkich nie zauważyłam, plaża Sol Y Mar jest w głębi zatoki, a Hiltona na skraju, a były dni że dmuchało całkiem mocno, zresztą jak już wyżej napisano, przy Hiltonie plaża graniczy z rafą, więc nie ma co tam falować bo to skorupa przykryta w czasie przypływu kilkucentymetrową warstwą wody, aby się zanurzyć trzeba przejść pomostem na skraj rafy i otwartego morza, a tam już jest głębia i buja całkiem mocno.

Na plaży publicznej nie ma leżaków hotelowych, są płatne.
            • kolpik124 Re: ani ten, ani ten 12.04.12, 19:09
              30 metrów? Po mojemu to ok. 200 smile
              • asiaz_malami Re: ani ten, ani ten 12.04.12, 19:28
                spacerek do wody jeszcze chyba nikomu nie zaszkodził big_grin ... zwłaszcza po sytym obiadku ....mi to absolutnie nie przeszkadzasmile ... ale różne są gusta
                • kolpik124 Re: ani ten, ani ten 12.04.12, 20:13
                  Ależ oczywiście. Ja np. wolę hotelowy leżak przy plaży nadającej się do kapieli smile

Tylko nie cytuj osób piszących o "falach" i "gorszym standardzie" bo to też rzecz gustu, wypowiadaj się najlepiej na temat miejsc i hoteli, które samodzielnie odwiedziłaś.
                • aleksandrajx Re: ani ten, ani ten 12.04.12, 20:25
                  Mam rozumieć, że plaża hiltona jest zaraz obok tej publicznej, gdzie można wchodzić do "piaszczystego" morza? Jak wrócisz w maju może napiszesz jakąś relację?smile
                  • asiaz_malami Re: ani ten, ani ten 12.04.12, 20:36
                    aleksandrajx - nie ma problemu, jak wrócę podzielę się opinią smile.
                    kolpik124 - wybierając hotel zawsze kieruje się opiniami turystów, wiem że nie zawsze pokrywają się z rzeczywistością ponieważ jeden lubi to , inny coś innego ... ale jeśli jeden hotel ma lepsze opinie od drugiego to wybieram ten o którym są pozytywniejsze opinie smile.
                    Pisałam wcześniej że opieram się na tym, co przeczytał w necie bo skoro tam nie byłam to opisuje to co udało mi się dowiedzieć i tymi informacjami chciałam się podzielić z aleksandrą.
                    Nie napisała tego po to aby się z kimkolwiek kłócić, tylko podzielić się informacjami które udało mi się przeczytać .... ale ty to chyba inaczej odebrałaś....no cóż .
                    • aleksandrajx Hilton Marsa Alam 12.04.12, 20:41
                      Do - asiaz_malami:
                      To będę Ci bardzo wdzięcznasmile Może zrobiłabyś zdjęcie tej publicznej plaży? Z niecierpliwością będę czekała na Twoją relację. Jeśli nie na forum, to napisz na meila: chanel90@interia.pl
                      • kolpik124 Re: Hilton Marsa Alam 12.04.12, 21:24
                        Trudno cokolwiek sądzić o Hiltonie, skoro rok temu były to tylko fundamenty z wystającym drutami zbrojenia.

A co opinii, zgadzam się, że są pomocne, chociaż ze swojego doświadczenia wiem, że trzeba je traktować ostrożnie. Jadąc do Sol Y Mar też wchodziłam na holidaycheck, wakacje.pl i tripadvisor i oglądałam mrożące krew w żyłach zdjęcia wykonane przez tych którzy włazili pod umywalkę i fotografowali odstającą o pół centymetra fugę big_grin

A potem się zastanawiałam czy na wakacje jedzie się aby cieszyć się morzem i słońcem, czy po to aby wchodzić pod umywalkę wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka