pc_maniac m/s Princess Amira (*****) 21.11.05, 12:59 (cytat: zdzisek99 29.02.04, 20:40) "Statek nalezy do firmy Catharact Nile Cruises (podobnie jak m/s Sobek). Spędziliśmy na nim kilka dni płynąc z Luxoru do Assuanu. Standard na oko 3*. Kabiny niewielkie (bez balkonów, okna nieotwierane), dwa łóżka (materac na kwadratowej drewnianej ramie bez nóg), szafki, lustro, klimatyzacja (po odkręceniu paru śrubek może służyć jako lodówka do chłodzenia pepsi co prawda wysyko trzeba się wspinać ale z braku laku... Telewizor na wyposażeniu firmy Universum z programatorem na potencjometrach wieloobrotowych - w sumie staroć i rozpad. Brak TV SAT na pokładzie, jedynie dostępna jest zwykła antena zbiorcza (he he - a i to za duże słowo dla tego kawałka druta na maszcie). Czasem udaje się złapać jakąś stację TV w trakcie rejsu. W sumie szkoda czasu na grzebanie przy tym złomie. Łazienka z prysznicem, wc i bidet na wyposażeniu. Nie najczyściej (na ścianach zamiast fliz plastik - coś a la siding - plastikowa, biała boazeria). Mieszkaliśmy na pierwszym piętrze (statek ma 3 piętra i pokład widokowy - parter liczę jako poziom lustra wody, poniżej były kabiny dla załogi), w przedniej częsci statku. Słyszeliśmy skargi innych pasażerów na pokoje w tylnej częsci statku (hałas silnika statku) oraz mieszkających na poziomie lustra wody (wilgoć i stęchły zapach). U nas było ok - widać mieliśmy więcej szczęscia. Pokład widokowy pokryty jest trawopodobną zieloną wykładziną (muszą ją malować farbami bo jak się chodzi na bosaka to potem ma się zielone podeszwy). Na przodzie statku jest basen o szerokości ok 3 m i długości 5-6 m. Głębokość od 1.70 m do 1.40 m. Dodatkowo połączone 3 brodziki o mikroskopijnych rozmiarach (do moczenia nóg). Woda w basenie jest wymieniana na początku rejsu - pod koniec rejsu basen to istne bajoro z grubym kożuchem po olejkach do opalania. Restauracja na statku wygląda przyzwoicie, obsługa miła i nienachalna, jedzenie o bardzo skromnym wyborze i w małych ilościach. Bardziej popularne potrawy (przede wszystkim mięso) były pilnowane przez kucharzy którzy sami nakładali porcję pilnując aby nie były one za duże. Desery standardowe - dużo ciast. Owoce serwowane do posiłków to główni melon, melon i jak dobrze sie poszuka to... melon Raz dali nam arbuza. Po takim jedzeniu zatęskniliśmy za jedzeniem serwowanym w hotelu w Hurgadzie (aż tak źle było). Nie mam porównania z innymi statkami - ale oprócz jedzenia to reszta mi się podobała - wróciłbym na niego chętnie jakbym miał taką możliwość (byle trafić tylko do tej samej kabiny w której mieszkałem " Odpowiedz Link Zgłoś
monjan Re: m/s Princess Amira (*****) 20.04.06, 14:50 pływałam na tym statku na rejsie z kopernikiem statek jest z sieci Pharaohotels, oficjalnie ma 5 *(chyba egipskich) u nas miałby co najwyżej 3. www.pharaohotels.com/amira.htm ogólnie statek mocno podstarzały Lata świetności miał za sobą, choć ja się tam dobrze bawiłam. Pokój dostaliśmy na górnym pokładzie-małe kajuty, ale posprzątane, TV nie działa, okno nie otwierane-minus. Łazienka z „prześliczna” bordowa armaturą, prysznic to spływ na ziemi- dosyć słaba wentylacja- trzeba wietrzyć żeby nie było czuć grzyba. Górny pokład też leciwy-leżaki wypłowiałe, basen z zimna wodą-ale orzeźwia! Największy plus statku-restauracja, jedzenie bardzo dobre, różnorodne, smaczne, bardzo mało melonów-na pewno podają sezonowe owoce, bo my jedliśmy pomarańcze, mini banany, guawy, figi i grapefruity-pyszne!! Woda do posiłków duż butla 8 LE- płatna przy wyokrętowaniu w recepcji. Obsługa bardzo miła i szybka. Codziennie ok. 22 w barze atrakcje-występy tancerki brzucha, zespołów folklorystycznych, disco, galabija party. Przy postojach wydają kart pokładowe-żeby się pasażerowie nie zgubili. Moim zdaniem, nie ma co się nastawiać na luksus na statku-i tak tylko się na nim śpi, bo program zwiedzania jest bardzo napięty. zdjecia statku www.a-1hotels.com/eg/LUXOR-ASWAN/html/princess_amira_nile_cruise.html Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisek99 m/s Universe (*****) 26.11.05, 09:38 Kolejny statek który zaliczyłem podczas kolejnego rejsu W stosunku do poprzedniego statku opisanego na forum forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14938&w=32294384&a=32294471 ten wydaje się być o conajmniej klasę lepszy. Na poziomie wody nie ma żadnych kabin dla pasażerów - wszystkie są wyżej położone. Na poziomie wody znajduje się restauracja. Kabiny w dość przyzwoitym standardzie (nie żaden luksus ale czysto i porządnie). W kabinie 2 łóżka (oddzielne) przedzielone stolikiem nocnym, pod ścianą sługi stolik (blat?) z lustrem na ścianie, odbionik TV z pilotem (na statku jest antena satelitarna z pozycjonowaniem - niestety - pozycjonowanie chyba nie działa, obrazu w czasie rejsu praktycznie nie było - dopiero w Asuanie można było coś oglądać). Kabina dodatkowo wyposażona w lodówkę (pustą - brak mini baru). Brak telefonu w kabinie. Nasza kabina miała balkon z dwoma krzesełkami po bokach. Można sobie było siedzieć na nich i podziwiać widoki (choć z góry jest lepiej). Problemem było uszkodzone zamykanie drzwi od balkonu (nie dało się ich zablokować i każdy mógł się dostać do pokoju - o ile w czasie płynięcia nie ma z tym problemu to gorzej jest jak statek gdzieś cumuje - wtedy pojawia się strach o dobytek pozostawiony w kabinie). Łazienka wyposażona w kabinę prysznicową, umywalkę i sedes (brak bidetu). Ręczniki czyste, regularnie wymieniane. Na ostatnim piętrze znajduje się coś a la dyskoteka (jest parkiet po środku i ustawione oświetlenie dyskotekowe) - do tego bar i sporo stolików dookoła. Tu odbywają się imprezy typu Galabija Party i Nubian Show. Na górnym pokładzie znajdują się: basen (mały - wymiary ok 3m na 5m - głębokość ok 1,50m) otoczony większym brodzikiem z wyłączoną fontanną oraz jaccuzzi (mały brodzik do siedzenia z otworami przez które pod dużym ciśnieniem wpuszczana jest woda w okolice pleców siedzącego. W jaccuzzi były 4 takie otwory - z tego dwa działały a i ciśnienie było dość słabe. Jednak miło było się potalać - pod koniec dnia w jaccuzzi woda była już makabrycznie syfiata jednak co noc była przez obsługe wymieniana (jednak niecka nie były czyszczona i trochę syfu nawet po wymianie wody zostawało). W sumie do przeżycia. Ponadto na pokładzie znajduje się mini siłownia (w pełnym słońcu bez żadnego daszku) - dla zdesperowanych. Na końcu pokładu jest mała kabina w której urzęduje masażysta (chyba 20 minut masażu gratis w pierwszy dzień rejsu - potem już extra płatny). Masa leżaków, kilka zadaszonych miejsc do ukrycia się przed słońcem. Po pokładzie krążą kelnerzy roznosząc drinki (wszystko extra płatne - coca cola w puszcze 10LE). Bardzo zwracają uwagę na to co się pije i czy nie zostało to wniesione na statek nielegalnie (mieliśmy małą utarczkę z powodu przelania do butelki baraki puszki fanty - woda była przez to lekko zabarwiona i lekko słodka - na co oni się na nas rzucili, że przynosimy sobie drinki z miasta). O 17:00 na pokładzie podawana jest herbata (lipton) i ciasto. Nie ma problemu z otrzymaniem dokładki (przynajmniej na moim rejsie - bardzo małe było obłożenie statku i część kabin była pusta). Posiłki serwowane na statku na wysokim poziomie, właściwie porównując do wszystkich moich pobytów w Egipcie (hotele i wcześniejszy rejs statkiem) - to ten statek miał jedno z lepszych wyżywień (najlepszy był hotel Sharming Inn w SSH). Jedzenie w dużych ilościach i urozmaicone. Nikt nie wydzielał deficytowych potraw. Obsługa bardzo miła - zapamiętywali gdzie ludzie sobie po raz pierwszy usiedli przy stolikach i na następne posiłki przygotowywali te stoliki nakrywając na nich tylko tyle miejsc ile wcześniej przy nich siedziało pasażerów. Bardzo to było miłe i człowiek czuł się trochę wyróżniony. Na desery tradycyjnie sporo ciast, puddingów i owoców (dość duży wybór). Recepcja prowadzi usługę a la sejf - wsadza się kosztowności do koperty papierowej którą obsługa pracowicie zakleja i każe się podpisywać na łączeniu papieru - i tak zabezpieczone koperty chowają - za darmo. Na I piętrze znajdują się 3 sklepy (2 z ciuchami i pamiątkami i jeden jubilerski) - wszystkie chyba należą do jednego właściciela. Ceny w sklepach dość przyzwoite - właściwie to taniej w nich było niż na ulicy po wyjściu ze statku - ceny raczej nie do targowania ale bardzo niskie. W jednym ze sklepów zamówiliśmy sobie koszulki z napisami po arabsku "Nie jestem rosjaninem i nie mówię po rosyjsku" - za t-shirt zapłaciłem chyba z 10USD (no ale wyszywali mi to extra). W sumie większość z naszej grupy zakupiła galabije właśnie w tych sklepach i wyszło im to taniej niż na ulicy (nie wspomnę już o cenach na śluzie w Esnie). Sprzątający pokoje byli super - ze względu na małą ilośćpracy (mało nas było) mieli dużo czasu na robienie zwierzaków z ręczników. Mieli na prawdę dużo umiejętności i chęci na to. Robili zwierzaki nawet po parę razy na dzień - m.in. węże, łabędzie, pawie, krokodyle, małpy a nawet słonia (nasze szczoteczki do zębów robiły za kły). Większość zwierzaków miała na sobie różne elementy naszego wyposażenia (np. okulary p.słoneczne - zwykle nie nasze ale wzięte przez obsługę z innego pokoju) - po odkryciu takich zwierzaków krązyło się po pokojach i pytało o właścicieli różnych "akcesoriów" Po każdym wyjściu ze statku na zwiedzanie przy powrocie w recepcji czekała obsługa z herbatkami i mokrymi ręczniczkami. Galabija Party dennie zorganizowana - właściwie to chodziło tylko o wciśnięcie ludziom drinków - żadnych pokazów nie było. Nubian Show - bardzo fajnie zorganizowane. Sporo zabawy i dużo pokazów. No i mieliśmy bardzo atrakcyjne tancerki nubijskie (inna grupa z Alfa Star płynąca innym statkiem narzekała że tańczyła u nich jakaś gruba baba Podsumowując: bardzo miło wspominam ten rejs. Uważam, że statek jest dobry, a wszelkie jego braki rekompensuje obsługa i jej umiejętności. Z przyjemnością bym jeszcze na niego wrócił. Odpowiedz Link Zgłoś
dzinio1 Re: Statki w rejsach po Nilu 20.02.06, 12:42 Bardzo proszę o info na temat jak przebiega rejs po Nilu tzn. jaki jest program zwiedzania. Czy impreza jest warta wydanych pieniędzy.Czy ktos był na takim rejsie w systemie 7+7.Jakie są zalety i jakie wady tej oferty. I może ktoś wybiera się w tym roku od 30.06.2006 z Triady. Odpowiedz Link Zgłoś
mozdzins m/s Nile Crocodile 11.04.06, 13:02 www.egyptmelody.com/Crocodilo.htm korzysta z niego Exim Statek nadgryziony zębem czasu ale w sumie wygodny.Brak kabin na poziomie wody.Chyba tylko jedna kabina z łożem małżeńskim.Wyżywienie w miarę smaczne choć podczas naszego rejsu doszło do zatrucia wiekszości uczestników - podejrzewamy że przez wodę ze zbiorników. Bar, restauracja , basen , jaccuzi sklep z pamiątkami. W miarę przystępne ceny za napoje na statku - taniej niż w hotelach w Hurghadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ben07 Statek M/S "Oonas" - druga nazwa "Waves" 17.05.06, 15:26 Statek M/S "Oonas" - na stronie armatora podaję adres www.pharaohotels.com/ statek po remoncie nosi też nazwę "Waves". Jest to faktycznie statek pięciogwiazdkowy - (Superior). Statek nie jest za duzy taki w sam raz - jest chyba z 40 kabin na trzech pokładach. Restauracja jest na najnizszym pokładzie tuż nad linią wody. Satatek w środku ładnie utrzymany, dywany, kanapki, fotele itp. Cały czas coś sprzatają, pucują, obsługa pracuje że hej! Statek jest po remoncie, robili go chyba tej zimy.Brak balkonów przy kabinach. Okna nie otwieralne (klima) Kabiny duże, nowe wyposażenie(meble), w łazience też nowe sprzęty - wanna z prysznicem. Klimatyzacja regulowana z kabiny, regulacja polega tylko na zwiekszeniu lub zmniejszeniu nawiewu klimy,taką kostką przy nawiewie w suficie kabiny(nie ustawia się temperatury). Klima działała aż za dobrze, w nocy trzeba było ją wyłaczać, bo było zimno. Działa prawie bezgłośnie, tak że wogóle nie przeszkadza w spanku.W kabinie lodóweczka żeby schłodzić napitki, mały sejf do przechowywania walorów. Oprócz łóżek jest też kanapka na dwie osoby i telewizor (bez polskich stacji)Ogólnie kabina wygląda bardzo fajnie, czysto, sprzatają tak że aż miło patrzeć. tradycyjne układanki z ręczników, plus fajne kukły tak ze widać jak stara się obsługa za tradycjny niewielki bakszysz. Restauracja na dolnym pokładzie, ładnie utrzymana. Jedzenie bardzo dobre, duzy bufet i wybór. Bufet śniadaniowy się powtarza, ale jest z czego wybierać. Codziennie kucharz smaży omlety,albo sadzone według zyczeń. Duzy wybór sałatek jarzynowych,i innych jarzyn (pomidory, ogórki, oliwki,itp.)Żółte i białe sery przypominające ser feta, jakiś ich wędliny takie pomielone. Na ciepło jakieś parówki, coś co przypomina leczo, jajka, farfele (takie kotleciki z cicierzycy) b.dobre, jakieś smażone jarzyny, oczywiście dżemy, masełko, kupa róznych wypieków -jakieś ciastka, rogaliki, jakieś owoce. Tak że jest co wybrać na śniadanie. Kawa, herbata, Na lunch bufet przypominający bufet kolacyjny z tym że na kolacje wszystkiego jest razy 2 -zawsze jakieś mięsa (wołowina, kurczaki, ryba), zawsze jakieś dwa różne ryże, pieczone ziemniaki z pomidorami, makarony smażone przez kuchrza z jakimiś sosami pomidorowymi, masa jakiś słatek jarzynowych, duży wybór ciast, jakieś rogaliki, zawsze jakieś owoce (arbuz,figi,melon,pomarańcze,małe zielone banany). Po prostu można przytyć przy tych posiłkach. Woda duża (7,5 LE), cola puszka (8LE), piwo Stella mała puszka (22LE) trzeba sobie kupić. Około 16 na pokładzie słonecznym podją kawe lub herbatkę z jakimś ciasteczniem. Pokład słneczny - niewielki basen, parasole, dużo leżaków, dach przeciwsłoneczny, stoliki i krzesełka, drink bar, oraz masaże. Pełen relax. Oczywiście odbywa się Galabija Party, wystepuje tańczący derwisz i tradycyjna rosjanka w tańcu brzuch, nawet nieźle jej szło... Tak, że statak "Oonas" wart jest polcenia. Odpowiedz Link Zgłoś
joteks M/S Rosetta (****) 10.09.06, 21:57 Statek ma oficjalną kategorię 4 gwiazdki. Moim zdaniem zasługuje najwyżej na trzy. Na postojach przechodziliśmy kilka razy przez inne statki czterogwiazdkowe i wyglądały o wiele lepiej od tego. Kajuty są małe. Po wstawieniu dostawki (dla trzeciej osoby) nie ma gdzie postawić nogi. Jedzenie całkiem dobre. Obsługa raczej miła. Odpowiedz Link Zgłoś
astarso Re: M/S Rosetta (****) 08.10.06, 09:14 Pływałam po Nilu statkiem Aton, stsek w porządku, ładne kajuty, wnętrza, przestronny, podobno 5 gwiadek, tylko jedzenie, dobre, ale nie super, bo wczesniej i póżnije byłam w hotelu Empire w Hurghadzie, i tam jedzenie było po prostu świetne, ale ogólnie choć to podobno 5 gwiazdek, to za jedzenie 4,5, za resztę 5.Byłam z Rainbow, i z wyieczki jestem zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
labradorka5 Re: Statki w rejsach po Nilu 18.12.06, 18:54 Ja polecam Royal Regency ***** Odpowiedz Link Zgłoś
dora19791 Re: Statki w rejsach po Nilu 22.06.07, 20:15 A ja polecam Miss Word 5*De Lux.Najwyzszy standard,bo gwaizdki akurat malo tu mowia.Przechodzilismy czesto przez inne statki i nie widzialam lepszych(kilka w podobnym standardzie)a wiekszosc mijanych statkow byla gorsza;stara i brudna.Bylismy na nim z mezem w maju,z alfa star.Rezydent mowil,ze to jeden z tych najlepszych statkow,byl zdziwiony,ze alfa go wziela(niby pierwszy raz).Wszystko bylo super,piekny,wygodny statek,jedzenia duzo i urozmaicone.Nasza wycieczka miala kabiny na samej gorze Odpowiedz Link Zgłoś
maat7 Re: Nile Pearl statek TUI ??? 06.07.07, 09:55 Czy ktoś płynął tym statkiem i może podzielić się wrażeniami??? Zgodnie z opinią TUI to 5* luksusowy statek, zgodnie z kategoryzacją egipską 4*. Czuję się lekko zdezorientowana i nie wiem czy brak tej 1* będzie mógł mi zepsuć wakacje, czy też liczyć na opinię TUI, które raczej gwarantuje to co opowiada (choć w Egipcie i na Nilu to mało prawdopodobne, aby cokolwiek zepsuło moją radość że wreszcie po latach długiej rozłąki tam jestem, no chyba że się struję na amen . Szperając po internecie znalazłam info o tym statku ze zdjęciami, ale zdjęcie wnętrza kabiny było bardzo mizerne i mówiąc szczerze też mało zachęcające (estetyka wnętrza ala lata 70-te). JEdnakże mam nadzieję, że Ktoś był na tym właśnie statku i będzie mógł rozwiać moje wątpliwości Odpowiedz Link Zgłoś
madziks81 Re: Nile Pearl statek TUI ??? 19.12.07, 17:09 Jak wyglda program zwiedzania? Czy bardzo napiety ? Czy placiliscie dodatkowo za wesjca czy wszytsko jest juz wliczone w cene. dzieki za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
0nna Qeen Nefer (****) 28.01.08, 21:27 Bardzo przyjemny pobyt, czyściutko, smacznie, wesoło. Miałam w opcji rejsu pełne wyżywienie ale dokupiłam All inc- więc było drinkowanie, dogadzanie sobie, towarzystwo... Z przyjemnoscia powtórzyłabym cały pobyt włącznie z całym programem. Odpowiedz Link Zgłoś
imka.allegro m/s Regina 5* 27.03.08, 20:32 Rejs styczeń 2007, biuro TUI. Zasługuje na 5* mimo nieco skromniejszego wystroju niż inne pięciogwiazdkowce przez jakie miałam okazje przechodzić. Kabiny wygodne, tv, lodówka, sejf, w łazience umywalka, suszarka, wc, bidet, kabina prysznicowa. Ręczniki śnieżnobiałe Starannie sprzątany na bieżąco. Okna w kabinach nieotwierane i niestety brudnawe, fotki nie wyjdą ;-> Dwa sklepiki: złoto, srebro, gadżety, tekstylia, pocztówki. Pralnia na statku. Obsługa baaardzo sympatyczna. Jedzenie smaczne, bardzo urozmaicone, w ilościach olbrzymich, starannie (czysto!) i wręcz elegancko podawane. Statek należy do agencji Travco, obecny link do strony statku www.travcotels.com/cruises_regina_index.htm Odpowiedz Link Zgłoś
magda900 sun & fun 09.05.08, 10:32 Czy ktoś wie jakie statki wynajmuje biuro sun&fun? Odpowiedz Link Zgłoś
imka.allegro m/s Ra 5* 13.05.08, 15:41 Rejs listopad 2007, z Logostourem. Moim zdaniem statek zasługuje na max 3*. Korytarze wąskie, kabiny bardzo ciasne, pokłady bardzo niskie - wszędzie wrażenie ciasnoty. Łazienka katastrofalna www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/10edd53ccaf3799f.html Suszarka do włosów nie mieściła się w łazience, była zamocowana na ścianie w kabinie. Brak sejfu, tv nie włączałam. W kabinach na Main Deck okna otwierane. Awarie w kabinach - woda stojąca na podłodze w łazience w jednej (sprzątanie nie pomogło, leciała cały czas), paląca się (ponoć żywym ogniem) klima w innej. Podczas rejsu awaria klimatyzacji na dwóch pokładach, masakryczna duchota w restauracji, a sam rejs w wyraźnie odczuwalnym i widocznym przechyle na prawą burtę. W porównaniu z innym statkiem - jedzenie najwyżej średnie. Braki deserowo-owocowe pod koniec posiłku, obsługa zabiera naczynia jak najprędzej - czasem wręcz sprzed nosa. Sklepik z gadżetami, pocztówkami, złotem, ciuchami. Basen brudny. Statek z floty Eastmar Travel - nie chciałabym trafić na niego ponownie. Odpowiedz Link Zgłoś
goszka21 Re: m/s Ra 5* 25.05.08, 19:52 podnoszę ten wątek, bo mógłby to być początek rankingu statków<czy tez barek> Odpowiedz Link Zgłoś
yrec61 Re: m/s ATON 5* 26.05.08, 09:39 na rejsie z rainbow tours. czysto, wygodnie, dobre i obfite jedzonko Odpowiedz Link Zgłoś
eliii Re: m/s Crown Empress 5* 26.05.08, 20:38 Armator Travco-rejs TUI/scan holiday.Hotelowiec - ponad 100 kabin.Kabiny duże.Meble gustowne (łóżka king size, okrągły stolik z fotelami, szafeczki nocne, dwie sofki, stoło-komoda (z szufladami, rozsuwana szafa w przedpokoju, na podłodze wykładzinka).Telewizor,lodówka,sejf,telefon,suszarka.W łazience sedes, umywalka i wanna z prysznicem.Czyściutko, sprzątane 2x dziennie, ręczniki czyste, wymieniane też 2xdziennie.Klimatyzacja sprawna.Okna formatu "balkonowego" rozsuwane (brak balkonu).Zasłonki zmieniane, ale plamy widziałam.Restauracja na dolnym pokładzie ogromna.Jedzenie urozmaicone (kolacje tematyczne) i bardzo smaczne.Na wejściu do "stołówki" szklaneczka soku na przywitanie, reszta napojów (oprócz kawy i herbaty do śniadania) płatna.Nikt nie chorował (na 21 osób), choć świeżych owoów, warzyw i sałatek oraz ciast z galaretką było sporo . 4 pokłady + pokład słoneczny.Klimatyzowany bar na przedostatnim z górnych pokładów.Butik (tekstylia, pamiątki, pocztówki, precjoza). Pokład słoneczny pokryty zieloną wykładziną (stopy zmieniały kolor o ile ktoś był w stanie chodzić po tym boso-żar straszliwy).Basen czyściutki i malutki, taki do pomoczenia nóg.Leżaków i parasoli dużo, ręczniki czyste, wymieniane na bieżąco.Stolików na tea time też starczało.Standard ogólny: marmury i złote klamki.Obsługi dużo, chłopaki sympatyczne.Przy recepcji skrzynka pocztowa- byłam w szoku, że kartki dotarły w ok.tydzień.W kabinie (na poziomie recepcji) słychać było łomot silników.Zdjęcia sa na stronie Travco i wszystko się zgadza.Może ludzi za dużo, ale pooddychał człowiek atmosferą luksusu. Odpowiedz Link Zgłoś
mat.monika MARKIZ / Songs of Egypt 03.11.08, 23:39 Gdyby z kabiny wyrzucić jedno łóżko ,wstawić szfkę na bagaze i cały odnowić może mógłby sie ubiegać o 4 i piątą gwiazdkę ale obecnie z trudem zasługuje na 3, Widać ,że te pięć gwiazdek kupił lub dostał po znajomosci.Maleńkie kabiny z wąskimi łóżkami ( oj bardzo to utrudniało podróż poślubną młodym parom ).Zacieki na sufitach, stojaca woda na podłodze w łazience, zaduch na pokładzie pierwszym (słaba klima i okna bez możliwości otwarcia)maleńkie francuziki (robale)o poranku biegające po podłodze łazienki. I tylko obsługa starająca się cierpliością i pracowitością nadgonić fizyczne niedoskonałości statku. Odpowiedz Link Zgłoś
fazib Re: m/s Ra 5* 09.05.09, 20:55 Byłem na tym statku na początku kwietnia 2009. Wszystkie statki mają mniej więcej taką samą szerokość, czyli szersze korytarze to węższe kabiny.Można to sprawdzić na śluzie w Esnie jak mało miejsca jest do ścian śluzy. Kabiny mają podwójne otwierane drzwi na mini, mini balkonik. Łazienka malutka (to przecież statek) ale czysta. Sejfu w kabinie nie ma. Klimatyzacja działała. Jedzenie dobre, codziennie darmowe podwieczorki. Basen czysty, ale jaccusie nie działało. Jestem zadowolony z rejsu na tym statku Odpowiedz Link Zgłoś
fazib Re: m/s Ra 5* 09.05.09, 21:04 Statek RA ocena jedzenia: Minimum o jedną gwiazdkę lepsze niż w pięciogwiazdkowym hotelu Al Nabila Makadi Bay, ale pół gwiazdki gorsze niż w pięciogwiazdkowym hotelu Grand Azur Horizon. Odpowiedz Link Zgłoś
szuwaxpl Re: Statki w rejsach po Nilu 14.12.08, 19:48 Witajcie - właśnie wróciliśmy z rejsu7+7 AStar [rewelacja] Statek M/s FLORENCE 5* super , choć przechodząc przez inne na nabrzeżu wydawały się ładniejsze , ale było naprawdę miło . Jedynie drinki jak chyba na wszystkich w cenach astronomicznych Obsługa fajna , jedzenie bardzo dobre , czyściutko 1k , pozdrawiam Nil Odpowiedz Link Zgłoś
caprio22 Re: Statki w rejsach po Nilu 16.12.08, 18:37 A jak wyglądała sprawa z hotelem w opcji Fortuna? Wybieram się na imprezę z AS w styczniu, tez 7+7 (Egipt Starożytny, wybrałam hotel 4****, ale niezbyt jestem zachwycona, że tak jadę lekko "w ciemno": nie wiem jaki statek, jaki hotel, a dodatku pani w biurze AS powiedziała, że to wcale nie musi byc Hurghada...Napiszcie coś więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
szuwaxpl Re: Statki w rejsach po Nilu 16.12.08, 18:59 Witaj - bądź spokojna , na statku są wszyscy - nawet ci,którzy mają opcję 5* , jeśli dotyczy hotelu - to trzeba pamiętać o kilku dolcach w paszporcie lub trzeba odwalić cyrk jeśli coś nie pasuje w pokoju lub kajucie na statku. Fortuna , to poprostu przydzielenie hotelu w którym w danym czasie jest przeważnie mniej gości no i Los lub koło fortuny działa Pamiętaj ,że na objazdówce potrzebne są dwie walizki 1. odzież 2. dużo banknotów Było tak , że chciałoby się to wszystko powtórzyć - teraz byłbym mądrzejszy , ale i tak było super. pozdr piotr PS także byłem pełen lęków , ale teraz rozumiem - to inny świat ! dzwoniłem przed wyjazdem do BP AS i niczego nie wiedziałem , tzn. pani nie umiała odpowiedzieć na ani jedno pytanie OK! Odpowiedz Link Zgłoś
mat.monika Re: Statki w rejsach po Nilu 28.12.08, 01:31 Jeżeli nie zależy Ci na nocnym życiu miasta to nie przejmuj się jeżeli hotel nie bedzie w Hurghadzie.Możesz zostać umieszczona w hotelu w odległości 50 km od Hurghady w np.Safadze ,Makadi, El Gounie. Ale nie martw się , jezeli to jest Twój pierwszy raz to napewno wszystko Ci się spodoba.Tylko postaraj się w pierwszym tygodniu spożywać wyłącznie potrawy gotowane aby uniknąć lub opóźnić pojawienie się biegunki. Odpowiedz Link Zgłoś
caprio22 Re: Statki w rejsach po Nilu 28.12.08, 20:00 Nie, nie zależy mi na nocnym życiu Hurghady - wręcz przeciwnie, wolałabym hotel dalej od centrum. To nie jest mój "pierwszy raz..." w Egipcie, więc mam już jakieś wyobrażenie o hotelach. Zawsze wybieram je dosyć starannie, pod kątem rozrywek dla mojej latorośli (baseny, zjeżdżalnie, animacje), a tutaj decyduje za mnie "koło fortuny". Ale staram sie myśleć pozytywnie, bo przecież 2 tygodnie z dala od pracy - musi byc dobrze!!! I dzięki za rady! Odpowiedz Link Zgłoś
goszka21 Re: Statki w rejsach po Nilu- Miss World 22.01.09, 11:22 5*. z biura Alfa Star. Statek spełniający nasze oczekiwania. czysto, miła obsługa, jedzenie b.dobre . Kabiny super, tylko nasza była obok maszynowni, więc hałaśliwie mieliśmy. W kabinie jednak nie spędzaliśmy dużo czasu. Pokład plażowy. troszeczke za mały jak na taką ilosc turystów. Brak lezakó dla wszystkich chętnych. Basen mały ale wystarczał na potrzeby kąpiących się. Statek ogólnie na 5-tkę Odpowiedz Link Zgłoś
caprio22 Re: Statki w rejsach po Nilu 07.02.09, 16:42 Wróciłam, i - niestety - moje obawy co do "koła fortuny" wybierającego hotel okazały się słuszne. Alfa Star zakwaterowała nas w Reemyvera Sun Smile!!! Hotel, a raczej restauracja hotelowa i jej menu - naprawdę paskudne - i pod względem smaku, i higieny. A po rejsie to odczucie tylko się pogłębiło. Płyneliśmy statkiem "Golden Boat" i było naprawdę bardzo dobrze wewnątrz - nie należało po prostu zbyt mu się przyglądać z zewnątrz. Drobne usterki w kabinie były naprawiane szybciej lub wolniej, menu bardzo urozmaicone, a potrawy smaczne. I przede wszystkim czysto!!! Basenik na pokładzie słonecznym miły, tylko woda zimna, ale dzieciom to nie przeszkadzało. Wrażenie po rejsie cudne, natomiast hotel - po prostu się nie mieści w żadnych standardach, a Alfa Star bezczelnie twierdzi, że "przecież ma 4 "słoneczka", choć według kategoryzacji EGIPSKIEJ zasługuje tylko na 3*. Całkowita żenada!!! Reklamacja w drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
ma.dy Re: Statki w rejsach po Nilu 16.02.09, 12:31 Ja wróciłam 24.01.09r. z wycieczki 7+7 z Alfa Starem. Również miałam to szczęście trafić na statek Golden Boat Mimo, że statek nie zachwyca wyglądem zewnętrznym, to jestem pewna, że parę lat temu był uznawany jako jeden z lepszych. Statek generalnie utrzymany w dobrym stanie, wszędzie czyściutko, jedzenie na prawdę pyszne, obsługa miła, łazienki w kajutach też w jak najlepszym stanie (chyba jest to pierwsza rzecz na jaką kobieta zwraca uwagę). AS zakwaterował nas potem w Sindbad'zie Aqua Parku, więc hotel wylosowaliśmy również bardzo dobry. Bardzo polecam rejs statkiem z AS. Odpowiedz Link Zgłoś
ryjofonek M/S L'aube du Nil (5*) 09.03.09, 11:05 Zdjęcia i info: egipt-online.eu/hotele_i_statki.htm Odpowiedz Link Zgłoś
mat.monika Re: M/S L'aube du Nil (5*) 01.11.09, 15:45 Czytam posty i widzę ,że większość miała problem nie ze statkiem tak jak ja ale z hotelem. Rada dla tych ktorzy dopiero wyruszają : jest możliwość wyboru hotelu, oczywiście odbywa się to za dopłatą . Ja hotel wybrałam sama ,dopłaciłam 200 zł ale dzięki temu część pobytową miałam zadowalającą. Odpowiedz Link Zgłoś
koniczynka777 Re: M/S L'aube du Nil (5*) 26.05.10, 09:11 Plynelam w/w statkiem. od 8 maja do 15 maja.Bylo swietnie.Statek czysciutki,kabiny obszerne,jedzonko pyszne,program zwiedzania ciekawy.Z wnoszeniem napojow na statek nie bylo klopotow zadnych. Odpowiedz Link Zgłoś
adkarin Re: Statki w rejsach po Nilu 05.06.10, 23:12 GOLDEN BOAT . jesienią byliśmy na wycieczce typu Egipt w przekroju z Alfą star. Statek z zewnątrz nie ciekawy szczególnie na tle innych, ale w środku przyjemny, pokoje niewielkie, czyste minus mała kabina prysznicowa wejść było łatwo, ale z wyjściem gorzej. telewizora nie oglądaliśmy bio nie można było złapać polskiego programu. Jedzenie przepyszne crossantów , ciastek francuskich nasączonych syropem i zupy pomidorowej nigdy nie zapomnę. Obsługa bardzo miła najmilsza z jaką mieliśmy doczynienie (napiwki daliśmy zbiorczo naszemu opiekunowi Haniemu(człowiek z pasją, wymarzony opiekun z dużą wiedzą) i on przekazał go obsłudze na początku rejsu tak więc później nie daliśmy ani dolara). Troche kiepsko było z czystością basenu pod koniec rejsu czyli po 5 dniach. W Asuanie przez dwa dni mieliśmy małą zadymę , statek początkowo był tak ustawiony, że niektóre pokoje były zadymione, ale po interwencji Haniego ponoć się poprawiło. Ogólnie milo wspominam ten rejs. Odpowiedz Link Zgłoś
kkk Nile Treasure 4* all 30.07.10, 10:40 Czy był ktoś na rejsie statkiem Nil Treasure ze Sky Club ?? Odpowiedz Link Zgłoś