IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 19:29
czekam z niecierpliwoscia na ten film z zapowiedzi rokuje dobrze oby sie nie
okazalo ze tylko zapowiedzi sa dobre a reszta to tylko film
Obserwuj wątek
    • Gość: gosia Re: Pojutrze IP: *.pl / 81.210.14.* 21.05.04, 19:30
      bardzo fajny moze być ten film z tego co jest pokazane w zapowiedzi musze
      koniecznie na niego jechać mam nadzieje ze warto i napewno warto go
      obejrzec do robaczenia w kinach na pojutrze
      • worfff Re: Pojutrze 24.05.04, 14:38
        Ten film musial powstac wg schematu filmow katastroficznych, wiec juz moge Ci
        go opowiedziec.
        Na pewno bedzie naukowiec (juz go widac w zapowiedziach) ktory wie, co sie
        zbliza. Ostrzezen naukowca nikt nie slucha. Jego malzenstwo jest w kryzysie,
        badz zona nie zyje. Bedzie musial uratowac swoje jedyne dziecko. Glowny bohater
        zapewne bedzie cierpial, gdyz od smierci zony nie ma prawidlowego kontaktu z
        dzieckiem. I tak przez pierwsza czesc filmu. Druga czesc filmu to katastrofa.
        Potem glowny bohater walczy o zycie wlasne i swojego dziecka. Jedyna zagadka
        jest jak przezyja globalne zlodowacenie. Ono kilka dni nie trwa...
        Wystarczy ogladnac dowolny film z gatunku. Zamien np. trzesienie ziemi czy atak
        obcych na globalne zlodowacenie i juz! Jedynie ten film bedzie sie roznil od
        innych efektami specjalnymi.
        • astrit Re: Pojutrze 26.05.04, 13:56
          worfff napisał:

> Jego malzenstwo jest w kryzysie,
          > badz zona nie zyje. Bedzie musial uratowac swoje jedyne dziecko.

I psa. Nie zapominajmy o psie!

> Glowny bohater
          > zapewne bedzie cierpial, gdyz od smierci zony nie ma prawidlowego kontaktu z
          > dzieckiem. I tak przez pierwsza czesc filmu. Druga czesc filmu to katastrofa.

W której w widowiskowy sposób ginie najgorszy wróg bohatera/tępy burmistrz za
          późno ogłaszający ewakuację/pomniejsi źli, którzy bohaterowi robili wbrew.

• worfff Re: Pojutrze 27.05.04, 12:22
            > W której w widowiskowy sposób ginie najgorszy wróg bohatera/tępy burmistrz za
            > późno ogłaszający ewakuację/pomniejsi źli, którzy bohaterowi robili wbrew.

Na smierc o tym zapomnialem. Przeciez to w kazdym filmie bylo! Dzieki za
            przypomnienie :-)
        • Gość: pojutrze Re: Pojutrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 20:14
          wczoraj bylem na tym filmie. Z zona . (2 x 18 zl) + ( 2x 5,50 zl) +8 zl = 55 zl .
          ( 2 bilety 2 cole parking dla autka ) .
          Mam pytanko . Kto mi odda ta zmarnowana kase ? Film = tragedia... Ludzie sie
          smiali z dialogow , ktore w zalozeniu mialy byc powazne.... Szkoda nawet nie
          kasy ale czasu..
        • Gość: L.b2@ Re: Pojutrze IP: *.internet.radom.pl 20.08.04, 13:22
          > Wystarczy ogladnac
          ja wole obejrzec a nie ogladac
    • Gość: Uszczypnij_muzo Re: Pojutrze IP: *.toya.net.pl 22.05.04, 14:05
      Ja pójdę na ten film ze względu na jeden fakt - by zobaczyć kres USA ;-)
      • Gość: traian nie łudź sie lewaku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.05.04, 17:27
        USa przetrwa i bedzie panować
        • Gość: Uszczypnij_muzo łudzę się, prostaku IP: *.toya.net.pl 28.05.04, 20:42
          Ho, proszę, proszę, widze tu parszywego kapitalistę, pionka systemu; a ścigaj
          się z innymi szczurkami i chodź na Big Mac'a. Najlepiej wywieś za okno flagę
          USA i módl się do Busha, a nie do boga.
          • Gość: johnny a pewnie IP: *.acn.waw.pl 30.05.04, 12:22
            jak sie bede scigal to nie bede jadal big macow, frajerze. a USA pociagna
            dluzej niz ten twoj zafajdany kraik...
            • ignatz Re: a pewnie 30.05.04, 12:34
              "twój"? Ej, ale wiesz że widać że nadajesz z waszawskiej sieci Astera i
              zrobiłes z siebie idiotę?
            • Gość: Uszczypnij_muzo Re: a pewnie IP: *.toya.net.pl 30.05.04, 15:29
              Ten mój zafajdany kraik istnieje od ponad tysiąca lat. USA przy nim to
              dzieciątko, a Amerykanie to pseudonaród z pseudokulturą. Mamiące takich
              idiotów, jak ty, plastykowymi błyskotkami. Wydaje mi się, że ty jednak jesteteś
              tutaj frajerem, proamerykański idioto.
        • ignatz Re: nie łudź sie lewaku 28.05.04, 20:49
          Gość portalu: traian napisał(a):

> USa przetrwa i bedzie panować

Hehehe, dobre. Ej, a słyszałeś o wiecznym cesarstwie rzymyskim i tysiącletniej
          rzeszy? też miały przetrwać wszystko i panować. Serio :-)
    • Gość: ucj Re: Pojutrze IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 23.05.04, 22:02
      oceniając reżysero-producenta-scenarzystę na podstawie poprzednich jego
      "super"-produkcji spodziewam się najgorszego:
      - przerost formy na treścią - efekty specjalny, efekty specjalny, efekty specjalne
      - patetyczne dialogi - umrzeć z amerykę, amerykański styl życia, demokrację
      - zupełny brak logiki - "brak scenariusza ?",
      Kto obejrzał "Dzień niepodległości", "Pearl Harbour", "Patriota" i był zachwycony
      niech jak naj szybciej idzie na seans, pozostali niech dwa razy się zastanowią.
      Według mnie "dobre" są tylko zapowiedzi a reszta.....
      jest milczeniem.

zielono mi...
      ...wiosna
      • Gość: bnm Re: Pojutrze IP: *.g.pppool.de 23.05.04, 22:51
        www.totentanz-online.de/images/kuenstler/kraft09.jpg
    • ron_obvious Toż to wyszło spod ręki Emmericha... 24.05.04, 14:43
      ..wiec zapowiada się kolejny kandydat to miana "najgorszego filmu wszechczasów"
      i murowany zdobywca Złotych Malin. Wystarczy przypomniec inne jego arcydzieła i
      wszystko staje sie jasne:

"Gwiezdne wrota"
      "Dzień niepodległości"
      "Godzilla"
      "Patriota"

hmmm
      • Gość: Uszczypnij_muzo Re: Toż to wyszło spod ręki Emmericha... IP: *.toya.net.pl 24.05.04, 20:21
        Spośród tych filmów patriota był strawialny, myślę, że to zasługa pana
        Gibsona. "Dzień niepodległości" i "Godzilla" to jedne z najgorszych i
        najbardziej "amerykańskich" filmów jakie przyszło mi obejrzeć. Zmieniam swoje
        zdanie - szkoda pieniędzy na "Pojutrze".
        • Gość: xxx Re: Toż to wyszło spod ręki Emmericha... IP: gateway.d* / *.mofnet.gov.pl 25.05.04, 09:20
          papka dla debili którzy lubią efekty
          papka dla debili którzy lubią oglądać zagładę N.Y. poraz 1000
          przez takie gówna ludzie zpominają o prawdziwym kinie i uczy sie ich oglądać
          ten syf, wciska sie go i wciska w te puste głowy
          zżżżżżżżenada, żenia, można obejrzeć jak sie idzie spać
          żal mi tych wszystkich łochów którzy traktują to powarznie
          po prostu kompletne bzdury
          • Gość: as Re: Toż to wyszło spod ręki Emmericha... IP: *.bolix.pl / *.bolix.pl 26.05.04, 13:55
            powarznie, powarznie!!!!

nie moge!!!

intelektualista po politechnice
            • Gość: Uszczypnij_muzo Re: Toż to wyszło spod ręki Emmericha... IP: *.toya.net.pl 26.05.04, 16:22
              Po podstawUwce raczej, powaRZnie mUwiONc.
              • Gość: Seb Re: Toż to wyszło spod ręki Emmericha... IP: *.chello.pl 28.05.04, 13:33
                Dajcie spokój wszystkim ambitnym kinomanom BANDO BAŁWANÓW. Ja wolę kino
                niezależne i bardziej ambitne ... a nie ten amerykański syf
                • Gość: Uszczypnij_muzo Re: Toż to wyszło spod ręki Emmericha... IP: *.toya.net.pl 28.05.04, 18:16
                  Ambitnym kinomanom może i dam spokój, ale takowych tu nie widzę.
          • Gość: przemek Re: Toż to wyszło spod ręki Emmericha... IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 28.05.04, 01:23
            Do odpowiedzi wyzej:
            Autor: Gość: xxx IP: gateway.d* / *.mofnet.gov.pl

Nie ma to jak ciezka praca w Ministerstwie Finansow (mofnet.gov.pl) ...
      • lambert77 Re: Toż to wyszło spod ręki Emmericha... 27.05.04, 12:30
        Może i będzie najgorszym filmem wszechczasów. Może zdobędzie złote maliny.
        Ale :
        Gwiezdne Wrota były fajniutkim filmem idea sama w sobie mi się podobała,
        Dzień niepodległości - przyznaję wypadek przy pracy ale za to jak się ładnie
        budynki rozsypywały :)
        Godzilla - czego się spodziewaliście po remake`u filmu japońskiego,
        Patriota - omijałem z daleka więc się nie wypowiem.
      • Gość: przemek Re: Toż to wyszło spod ręki Emmericha... IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 28.05.04, 01:26
        Zawsze oceniasz filmy przed/bez ich ogladnieciem ?

Rozumiem, ze, delikatnie ujmujac, nie cenisz jakos tego rezysera (i jak widze
        twoja liste to sie wcale nie dziwie), ale akurat ogladalem ten film i bylem
        pozytywnie zaskoczony.
    • astrit Re: Pojutrze 26.05.04, 14:05
      A ja wcale nie oczekuję od tego filmu głebi intelektualnej i dialogów na miarę
      Oskara. Ale efekty na pewno będą niezłe i to właśnie chcę zobaczyć. Nie wielkie
      dzieło, tylko barwne widowisko.
    • Gość: bula Re: Pojutrze IP: *.icpnet.pl 27.05.04, 03:33
      Byłem, widziałem i generalnie się podobało oprócz końcowej sekwencji przemówień
      Prezydenta (jak to w amerykańskich filmach).
      Godny obejrzenia.
      • sigrun Re: Pojutrze 27.05.04, 10:09
        Gość portalu: bula napisał(a):

> Byłem, widziałem i generalnie się podobało oprócz końcowej sekwencji
        przemówień
        >
        > Prezydenta (jak to w amerykańskich filmach).
        > Godny obejrzenia.
        To przemówienie to coś na miarę: "4th of July will be no longer an american
        holiday. Today we celebrate our INDIPENDENCE DAY!!!!" (w tle gwizdy, oklaski,
        łzy w oczach oraz patetyczne gesty)? Jeśli tak, to skonam ze śmiechu, ale film
        obejrzę, jak nie w kinie to na VHS.
        • ignatz Re: Pojutrze 28.05.04, 16:34
          Mój Boże, kiedy usłyszałem w kinie słynne "tudej łi selebrejt ałr indypendyns
          dej!!", to mi si sama ręką do głowy podniosła w salucie, temu wojakowi co go
          chwile potem widać na ekranie też się tak zrobiło. Kumplowi za to podskoczyła
          do czoła noga no i se zwichnął ;-)
    • Gość: selius Re: Pojutrze IP: *.acn.waw.pl 27.05.04, 23:47
      Obejrzałem ten film w prapremierze. Dobre efekty specjalne - zamarzanie w
      mgnieniu oka NY a wczesniej zalewanie go przez ogromny słup wody. Poza tym
      straszna, wręcz śmieszna amerykaska nuda. W sumie - nie polecam!
    • Gość: przemek Re: Pojutrze IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 28.05.04, 01:20
      Kto pisal ta recenzje dla gazety? Nie jest to fantasy, jesli juz to s-f. I
      roznie mozna o tym filmie mowic, ale akurat zarzucanie mu ze jest nudny to
      troche przesada.

Mam wrazenie ze recenzent nie ogladal tego filmu...
    • Gość: chichotka Re: Pojutrze IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.05.04, 12:58
      nie byłam jeszcze na tym filmie ale jutro pójde z moja psiapsiolką psiapsiolką i
      wczoraj powiedziałam ze pojde po jutrze na pojutrze <lol2>
    • kaczmag Re: Pojutrze 28.05.04, 13:18
      film ma bardzo fajne efekty specjalne ale jak na taką ich ilość twórcy filmu
      nie popisali się odnośnie szczegółów. Większość akcji dzieje się na śniegu lub
      lodzie przy temperaturze bliskiej zeru lub bardzo niskej a aktorzy grający w
      takich scenach przy mówieniu sojch dialogów nie wypuszcają charakterystycznej
      dla niskiej temperatury parya wodnej. W filmie z taką liczbą efektów spejalnych
      powinno się zadbać o takie sprawy, po zatym scenariusz filmu jest taki sobie a
      miejscami łatwy do przewidzenia ale w tkich filmach scenarisz jest sprawą
      drugorzędną.
    • Gość: Maru krytyk filmow Re: Pojutrze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.04, 13:19
      Film to hujnia z patatajnią i nic pozatym nie ma ciekawego oprócz efektów
      specjalnych troche nuydno ale bilety tanie pbo po 12 zł. Serdecznie zapraszam
      • Gość: kpsting Re: Pojutrze IP: *.new-york-10rh15rt.ny.dial-access.att.net 22.06.04, 04:53
        > Film to hujnia z patatajnią i nic pozatym nie ma ciekawego oprócz efektów
        > specjalnych troche nuydno ale bilety tanie pbo po 12 zł. Serdecznie zapraszam

BEST RIVIU EVER!
    • Gość: XXX Re: Pojutrze IP: gateway.d* / *.mofnet.gov.pl 28.05.04, 15:13
      PIEPRZENIE
    • ignatz Re: Pojutrze 28.05.04, 16:32
      EMMERICH EMMERICH po trzykroć EMMERICH - to nazwisko jest kamieniem milowym w
      dziejach kinematografii i powinno jako takie być zapisywane jedynie złotymi
      zgłoskami. Ten facet jest zawsze gwarantem świetnej zabawy i najwyższego na
      swiecie stężenia patosu na milimetr tasmy filmowej. Filmu jeszcze nie
      widziałem, ide dopiero jutro, ale już sie cały trzęsę z podniecenia - na "Dniu
      niepodległości" tez byłem w kinie i moało się z wrażenia nie zsikałem (a może
      to ze śmiechu, nie pomnę). A przemówienia prezydenta to się naucze na pamięc -
      swoją drogą, czy Emmerich ma jakiś kompleks że w każdym filmie musi gadać jakaś
      ważna głowa mądre słowa?
      Jeśli jeszcze się okaże że muzykę pisał Zimmer, to zapowiada się NAJWIĘKSZE
      ARCYDZIEŁO W DZIEJACH KINA, mogace konkurować li i jedynie z kultowym
      już "Jądrem ziemi". Klękajcie, narody.
      :-)
    • Gość: traian do wszystkich przeintelektualizowanych manikaów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.05.04, 17:31
      nie zdajecie sbie sprawy ze epickie kono madie in USa jest po prostu najlepsze,
      na tych waszych "ambitnych" filmach już kilka razy zasnałem... bełkot a la
      Almodowar, co za szmira... nie da sie opisać pustki kina europejskiego eeee
      • ignatz Re: do wszystkich przeintelektualizowanych manika 28.05.04, 17:41
        E tam, kino akcji made in Hongkong rządzi, a amerykańscy herosi w porówaniu z
        ich azjatyckimi odpowiednikami wychodzą na miękkie cioty.
        A może masz narkolepsję tylko o tym nie wiesz?
    • Gość: Byłem.... Re: Pojutrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 21:36
      taki sobie...typowo amerykanski...poza efektami specjalnymi...nomen omen...nic
      specjalnego...cukierkowaty...patriotyczny...jak zwykle Ameryka zbawia
      swiat...nie byloby problemu gdyby politycy sluchali madrych naukowcow...warto
      isc dla efektow specjalnych...pozdrawiam
    • Gość: elite1@wp.pl Re: Pojutrze IP: *.speed.planet.nl 28.05.04, 22:09
      wrocilem z kina - kto kocha id4 pokocha ten film - polskie niapisy spieprzone
      niestety
    • Gość: pol Re: Twórca plakatu chyba nigdy nie był w NY ? IP: *.chello.pl 29.05.04, 00:58
      Co robi statua tak daleko od Manhatanu?Ale może to i dobrze bo pewnie jaki
      plakat taki też film i nie stracę dwóch godzin na oglądaniu tej szmiry
      • Gość: feministka Re: Twórca plakatu chyba nigdy nie był w NY ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 08:36
        nie podniecaj się tak
    • Gość: mack Re: Pojutrze IP: *.azory.net.pl 29.05.04, 01:17
      szkoda, ze autor recenzji 'pojutrze' wypisuje bzdury - caly naciagany dramatyzm
      filmu polega na niemoznosci ewakuowania polnocnych stanow ('dla nich jest juz
      za pozno'), a trzeba ewakuowac poludniowa czesc! ale pisze tez, ze film nudny,
      wiec pewnie nie uwazal trudno, tylko niech sie nie wyglupia z takimi tekstami w
      przyszlosci. poza tym przyznaje racje niestety - nudno jak cholera. ciekawiej
      jest zaraz po wyjsciu z kina, bo wszyscy gapia sie w niebo...
      pozdrawiam!
      • Gość: Lugi Re: Pojutrze IP: 218.17.226.* 29.05.04, 01:43
        Wlasnie obejrzalem. No nuda... nie moglem strawic tych amerykanskich
        patriotycznow dupereli - przypomina mi to faszystowskie Niemcy... Kurde - ale
        ci Amerykanie to debile... I niestety - uwazam, ze brak im nowych pomyslow.
        Jest to powtorka poprzednich filmow, tylko innego typu katastrofa. Nie
        polecam... szkoda czasu i forsy.
    • Gość: sraczka ale glupi film IP: *.client.comcast.net 29.05.04, 04:34
      efekty sa fajne, ale ludzie, toz to nuda, zadnej fabuly, wymyslona hisortia
      ktora czlowiekowi dynda, ilez mozna patrzec na padajacy snieg, albo chmury czy
      fale morskie? K...jasna beznadzieja. W hollywood maja mozliwosci do robienia
      filmow, brakuje tylko dobrych historii do filmowania, jednym slowym porzebuja
      ciekawych scenariuszy. podobo rejestruja w hollywood kilkanascie tysiecy
      scenariuszy rocznie i nie moga z tego gowna nic przyzwoitego wybrac?
      Nieprawdopodobne!
      • Gość: zielak Potwierdzam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.04, 06:55
        Slabizna jak jasna cholera. Efekty faktycznie ok, ale nudza sie szybko.
        Amerykanski pompatyzm na kazdym kroku. Flaga amerykanskia kilka razy sie
        przewija, madry i rozsadny prezydent itd. Nie polecam :(
    • Gość: bejbus Re: Pojutrze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.04, 08:17
      najczęściej jest tak ostatnio ,że zapowiedzi są lepsze niż film. żapowiedzi
      mógłbym oglądać kilka razy bo to najlepsze urywy z filmu.ZOBACZYMY
    • Gość: sebec Re: Pojutrze IP: 213.17.133.* 29.05.04, 16:11
      Wielkie rozczarowanie. Widać, że twórcy filmu przespali kilka lekcji fizyki.
      Akcja marna, bohaterzy płascy... szkoda czasu
    • Gość: eol Re: Pojutrze IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.04, 19:43
      Efekty specjalne robią wrażenie; poza tym typowy amerykański film
      katastroficzny, chociaż wizja państw trzeciego świata pomagających zachodniej
      cywilizacji i Amerykanie szturmujący granice z Meksykiem...
    • Gość: docent Re: Pojutrze IP: *.chello.pl 29.05.04, 22:34
      Posłuchajcie docenta i odpuśćcie to sobie. Super efekty, a poza tym niiiiic,
      może poza mądrym przesłaniem ogólnym. Jako film jest to zero: super naiwana
      fabuła, naciągane liczby i amerykańska ckliwość i patriotyzm (amerykański) do
      kwadratu. No bo wyobraźcie sobie: ruscy zatrzymali się na poziomie penicyliny,
      temperatura spada w tempie 10 stopni na sekundę a Castro śmieje się po raz n-ty
      z Ameryki, bo na Kubie trzeba było zaledwie włączyć centralne. Ale mojej żonie
      sie podobało.
      • mpsps Re: Pojutrze 30.05.04, 12:29
        Gość portalu: docent napisał(a):

> Posłuchajcie docenta i odpuśćcie to sobie. Super efekty, a poza tym niiiiic,
        > może poza mądrym przesłaniem ogólnym. Jako film jest to zero: super naiwana
        > fabuła, naciągane liczby i amerykańska ckliwość i patriotyzm (amerykański) do
        > kwadratu. No bo wyobraźcie sobie: ruscy zatrzymali się na poziomie
        penicyliny,
        > temperatura spada w tempie 10 stopni na sekundę a Castro śmieje się po raz n-
        ty
        >
        > z Ameryki, bo na Kubie trzeba było zaledwie włączyć centralne. Ale mojej
        żonie
        > sie podobało.

docent no i o to chodzi - lamiesz sobie glowe nad naukowymi problemami, leb
        dymi no to cos "letkiego" - i ten film to wlsnie "takie cus" - kino wakacyjne
        po prostu. bylem widzialem, podobalo sie. czemu? bo patrze gdzie film zrobiony
        i kto film robi a e tym wypadku oczekiwania byly zgodne z tym co zobaczylem -
        dobry kawal "hoylludu"
      • aniapakero Re: Pojutrze 31.05.04, 15:17
        Poszłam na ten film ponieważ miałyśmy z koleżankami zły humor. Jedynym gorszym
        filmem było "Rogate ranczo" Ale akurat nam godziny nie pasowały.
        Film sprostał oczekiwaniom: był szalenie zabawny w miejscach w których nie
        powinien.
        Wuuuuuuuu, śrrrrrrrrrrrrrrruuuuuuuu świat się wali..... tytanic wływa do miasta
        (buuuuuuuuuuuuuuuuahahhahaha) itd.
        Jednak powinni sobie podarować te wilki- co za dużo to niezdrowo. Jeszcze do
        tego komputerowe:/
        Film typowo amerykański- Nowy Jork w opałach, statuła wolności się wali, napis
        Hoolywood (kurcze jak sie to pisze...;) zostaje zmiecione przez tornado itd.
        I tak dziwne, że nie pokazali jak w "Dniu niepodległości" walącego się łuku
        Triumfalnego. Flaga amerykańska też była, hymn chyba także...esencja
        beznadziejności.

Mam również małe pytanie- po kiego grzyba ten facet lazł po swojego syna?
        Błagam tylko nie odpowiadajcie, że dlatego iż mu obiecał;)
      • aniapakero Re: Pojutrze 31.05.04, 15:19
        Poszłam na ten film ponieważ miałyśmy z koleżankami zły humor. Jedynym gorszym
        filmem było "Rogate ranczo" Ale akurat nam godziny nie pasowały.
        Film sprostał oczekiwaniom: był szalenie zabawny w miejscach w których nie
        powinien:)
        Wuuuuuuuu, śrrrrrrrrrrrrrrruuuuuuuu świat się wali..... titanic wływa do miasta
        (buuuuuuuuuuuuuuuuahahhahaha) itd.
        Jednak powinni sobie podarować te wilki- co za dużo to niezdrowo. Jeszcze do
        tego komputerowe:/
        Film typowo amerykański- Nowy Jork w opałach, statuła wolności się wali, napis
        Hoolywood (kurcze jak sie to pisze...;) zostaje zmiecione przez tornado itd.
        I tak dziwne, że nie pokazali jak w "Dniu niepodległości" walącego się łuku
        Triumfalnego. Flaga amerykańska też była, hymn chyba także...esencja
        beznadziejności.

Mam również małe pytanie- po kiego grzyba ten facet lazł po swojego syna?
        Błagam tylko nie odpowiadajcie, że dlatego iż mu obiecał;)

Następnym razem idę na "Ja, robot" buuuuuuahahahahaa (nawet tylko dla tytułu;)
        • ignatz Re: Pojutrze 31.05.04, 15:56
          Podoba mi się Twoje podejście. Jest takie... no, po prostu mi się podoba. A
          Aasimova fajnie by było gdybyś sobie przeczytała (mówię o "Ja, robot")
    • ignatz Re: Pojutrze 29.05.04, 23:29
      Ludzie, trochę szacunku!!
      Pomijam dupny scenariusz, bzdurne założenia i niesamowite efekty specjalne. Ale
      po raz pierwszy od niemal 40 lat, czyli od "Odysei kosmicznej 2001" W KOSMOSIE
      NIE MA DŹWIĘKU!! ISS porusza się bezdźwięcznie, co jest miodem na me uszy! Jak
      juz mówiłem, torchę szacunku dla tego filmu, z tego własnie powodu!
      Pozdrawiam wszystkich,
      Ignatz
      • orbulon Naukowe bzdury 31.05.04, 12:46
        Lubię {choć przyznać się to dostać baty} filmy Emmmericha. "Pojutrze" mocno
        wciąga i nie powiem, że jest nudny.
        Tylko te psudonaukowe bzdury są śmiechu warte.

.PROTOKÓŁ Z KIOTO. Debilstwo największego rodzaju jakie słyszałem brzmi "przez
        tego busha klimat planety ucierpi" I przez co się pytam. Czy 10.000 lat temu
        zlodowacenie przyszło przez nadmierną emisję gazów do atmowsfery? Klimat już
        wile razy ocieplał się i oziębiał i mały był udział człowieka w tym wydarzeniu.
        Prezydent Bush nie podpisał tego idiotycznego dokumentu ponieważ wiedział , żę
        USA muszą się rozwijać, iść na przód. Nie ma innego wyjścia dla ludzkości jak
        zaufać postępowi {z energią nuklearną włącznie}. Taki Shreader sprzedaje
        Chińczykom techologie nuklearne, ,a wynik będzie taki, żę Europa pozostanei
        zacofana a Chiny i USA będą się rozwijać. Ale to nasza paneuropejska wina, że
        słuchamy ZA CZĘSTO debili co zamiast mózgu mają trawę w głowie.

• Gość: IQ 150 Naukowe skróty, ale NIE BZDURY !!! IP: *.chello.pl 01.06.04, 12:14
          Nie przesadzaj! Ten film akurat pod względem prawdopodobieństwa naukowego nie
          jest taki zły... (Chociaż i tak większość filmów "s-f" do obrzydliwstwa
          przekracza granicę ABSURDU naukawego, jak choćby sprawa tego dźwięku w kosmosie
          lub takiej OHYDY jak "Armaggedon" gdzie Space-Shuttle RAJDOWAŁ w stronę komety
          jak w LIPNEJ grze komputerowej, to akurat ten film jest spoko!)

Otóż, ten film ma spopularyzować problem GAZÓW CIEPLARNIANYCH oraz np. to, że
          SILNIK SPALINOWY JEST SZTUCZNIE KONSERWOWANY przez GLOBALNE LOBBY PALIW
          KOPALNYCH - chociaż TECHNOLOGICZNIE, już od dawna, ludzkość MOŻE PRZEJŚĆ NA
          PALIWA WODOROWE lub inne alternatywy - ale sam POSTĘP NAUKOWY W TEJ DZIEDZINIE
          JEST SZTUCZNIE HAMOWANY przez wszechwładne koncerny naftowe itd...

Przecież mało kto dzisiaj wie, że TRUST firm naftowych z USA w 196x r. wykupił
          sieć tramwajową w Los Angeles TYLKO PO TO, żeby ją w 2 lata zlikwidować i
          zbudować na ich miejsce sieć autostrad...
          • Gość: orbulon Re: Naukowe skróty, ale NIE BZDURY !!! IP: *.wsaiz.edu.pl / 212.244.181.* 08.06.04, 10:01
            Wybacz stary. Może i jest trochę "hamowania" ze stronuy kopncernów naftowych
            {a ściślej krajó arabskich} ale jak dla mnie większej ciemnoty niż zieloni
            {nie myl z ekologami!} nie widziałem
            • Gość: NAUKOWIEC POCZYTAJ PRACE KLIMATOLOGÓW IP: *.chello.pl 11.06.04, 18:04
              > Wybacz stary. Może i jest trochę "hamowania" ze stronuy kopncernów naftowych
              > {a ściślej krajó arabskich}

Nie stary, ze strony takich jak sponsorzy G.Busha typu Texxaco Oil Co.
              Kraje arabskie zarabiają na ropie "tylko" jakieś 10% z tego co poźniej z tym
              surowcem robią koncerny amerykańskie i innych krajów...

> ale jak dla mnie większej ciemnoty niż zieloni
              > {nie myl z ekologami!} nie widziałem

A ja nie mam na myśli ani zielonych ani ekologów tylko NAJWYBITNIEJSZYCH
              NAUKOWCÓW NA ŚWIECIE który alarmują już od kilkunastu lat żeby "coś zrobić"
              żeby zapobiec katastrofie naszej planety!
              FAKTY NAUKOWE SĄ MIAŻDŻĄCE!
              Najwybitniejszych klimatologów i ich głosy często ukazuje np. BBC oraz inne
              renomowane NIEZALEŻNE stacje radiowe i TV.

Tam również można usłyszeć jak niezależni dziennikarze DEMASKUJĄ innych
              pseudonaukowców którzy "udowadniają", że "przyczyną" są plamy na słońcu, a
              potem wychodzi na jaw, że te instyty pseudonaukowe były FINANSOWANE PRZEZ
              KONCERNY NAFTOWE!
              • Gość: orbulon CZYTAŁEM NAUKOWCU IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 13.06.04, 16:45
                Czytałem często w prasie i słuchałem w mediach wypowiedzi różnych naukowców i
                klimatologów.

Zauważ kolego, że naukowcy w samej materii globalnego ocieplenia są cholernie
                podzieleni. Wielu uważa, że przemysł ma znikomy { a nawet w ogóle nie ma} wpływ
                na zmiany klimatyczne na ziemi. Tak samo jest z ewentualnym ociepleniem.

Klimat naszej planety często się oziębiał i ocieplał w dawnych czasach
                {nieprzemysłowych} i jakoś nie było w tym ręki człowieka. W sumie nie wiem po
                co zieloni {i wspierający ich naukowcy} robią "z igły widły" na administracji
                Busha i protokole z Kioto.

A ludzkość potrzebuje postępu. Wiadomo, że musimy w tym przypadku korzystać z
                darów przyrody. Ale chyba po to człowiekowi dał Bóg ziemię aby z niej korzystał.

• Gość: NAUKOWIEC lobby naftowe HAMUJE POSTĘP ! GOSPODARKĄ RABUNKOWĄ IP: *.chello.pl 13.06.04, 17:57
                  > Zauważ kolego, że naukowcy w samej materii globalnego ocieplenia są cholernie
                  > podzieleni. Wielu uważa, że przemysł ma znikomy { a nawet w ogóle nie ma}
                  > wpływ

Tak w filmie też było właśnie pokazane, że w chwili katastrofy w TV głos
                  spikera njusowego mówił: "prawdopodobną przyczyną takich problemów są plamy na
                  słońcu"!
                  A była to znana aluzja do "udowadnianej" jeszcze przed 10 laty przez jeden
                  instytut tezy, że powodem globalnego ocieplenia jest zmiana aktywności
                  słonecznej...

Otóż, dzisiaj W OFICJALNEJ NAUCE JEST PEŁNA ZGODA, ŻE PRZYCZYNĄ JEST
                  NIESPOTYKANA W DZIEJACH KONCENTRACJA CO2
                  - ale o wspomnianym instytucie dziś również, dzięki ŚLEDZTWU DZIENNIKARSKIEMU
                  dziennikarzy z BBC, wiadomo że BYŁ SPONSOROWANY PRZEZ KONCERNY NAFTOWE (tylko
                  po to aby udowodnić za wszelką cenę, że słoń jest w istocie króliczkiem).

> A ludzkość potrzebuje postępu.

Ależ właśnie lobby naftowe HAMUJE POSTĘP !!!
                  Silnik spalinowy "służy" juz od PONAD WIEKU w zasadniczo NIEZMIENIONEJ POSTACI!

Już OD PONAD DEKADY ISTNIEJĄ i samochody z napędem hybrydowym (produkowane
                  seryjnie przez Toyotę i WV, ostatnio w samych USA ich sprzedaż wzrosła w
                  związku ze wzrostem cen ropy)
                  i WODOROWE OGNIWA PALIWOWE (których technologię rozwija obecnie do PERFEKCJI
                  patrzący perspektywicznie Dutch Shell Royal!)

JEDYNIE NIE MA WOLI POLITYCZNEJ - POSTĘP JEST SZUCZNIE i BEZCZELNIE HAMOWANY
                  za sprawą takich koncernów jak Texxaco który WYPROMOWAŁ G.BUSZA!

> Wiadomo, że musimy w tym przypadku korzystać z darów przyrody.

te "dary" nie są do JEDNORAZOWEGO UŻYTKU!

> Ale chyba po to człowiekowi dał Bóg ziemię aby z niej korzystał

ale jej NIE NISZCZYŁ GOSPODARKĄ RABUNKOWĄ (czy wiesz co znaczy to pojęcie?)
                  po "wykorzystaniu" drugiej Ziemi już nie ma...
                  • Gość: orbulon Ropa na razie konieczna!!! IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 13.06.04, 21:57
                    Napęd hybrydowy to wspaniały wynalazek. Ale nie da się go tak od razu
                    wprowadzić w życie. Jest zbyt kosztowny! Ponadto nie wszystko na nim pojedzie
                    {a tym bardziej poleci}. SAmoloty i statki jak niby miały by się poruszać bez
                    ropy naftowej.

Sprawa braku ropy za kilkadziesiąt lat stanie się faktem i to przyznaję, ale
                    póki ją mamy i jest bardziej ekonomiczna to powinniśmy z niej korzystać.
                    W najnowszym "National Geographic" niby przeczytałem, że szczyt wydobycia ma
                    przypaść już na 2010 rok {w opini kilku naukowców}. A pózniej już tylko braki.

Ale nie tylko ropa się skończy. Skończy się i gaz {na czym już jeżdzą
                    samochody}i węgiel. A jak chcesz zrezygnować z tej ropy. Przecież z niej
                    otrzymujemy całą masę produktów. Zauważ, żę klawiatura na której piszesz też
                    jest ropopochodna. Plastik i inne tworzywa nie ma za bardzo czym zastąpić.

A postęp jak ktoś chamuje to nie "nafciarze" tylko araby obrażone na cały
                    zachodni świat i manipulujący swoim bogactwem. Od kryzysu z lat 70-tych
                    przekonali się, że mogą nim straszyć "krzyżowców" i robią to cholernie
                    bezczelnie.

A w sprawie postępu to mój ekologiczny pomysł jest następujący. Po cholere
                    elektrownie węglowe utrzymywać skoro można o wiele taniej otrzymać całą masę
                    energii ze żródeł jądrowych. To jest postęp na przyszłość, tylko zielono-
                    lewackie debile nie mogą się pogodzić z tym {jak i z żywnoścą modyfikowaną
                    genetycznie}.

I jak wyjaśnić oziębienie klimatu na terenie Polski za Władysława Jagiełły
                    {przez co m.in ucierpiała produkcja wina}. Czy to było spowodowane zbyt dużą
                    emisją CO2 do atmosfery?
                    • Gość: ANTYFASZYSTA NAPĘD HYBRYDOWY "TO ELEKTRYCZNY PIERWSZY BIEG"! IP: *.chello.pl 19.06.04, 15:45
                      > Napęd hybrydowy to wspaniały wynalazek. Ale nie da się go tak od razu
                      > wprowadzić w życie.

JUŻ JEST WPROWADZONY W ŻYCIE I SAMOCHODY Z TYM SĄ SERYJNIE PRODUKOWANE PRZEZ
                      TOYOTĘ i WV CHOCIAŻBY A ICH SPRZEDAŻ SUKCESYWNIE ROŚNIE W USA GDY CENY ROPY
                      ROSNĄ!

> Jest zbyt kosztowny!

JEST TAŃSZY! SZCZEGÓLNIE W EKSPLOATACJI A KOSZT SAMOCHODÓW JEST PORÓWNYWALNY I
                      ICH CENY ZMALEJĄ WRAZ ZE WZROSTEM PRODUKCJI

> Ponadto nie wszystko na nim pojedzie
                      > {a tym bardziej poleci}. SAmoloty i statki jak niby miały by się poruszać bez
                      > ropy naftowej.

W ŚWIATOWEJ EMISJI CO2 UDZIAŁ MOTORYZACJI TO 80% !!!
                      I ROŚNIE (!!!) GDY TERAZ NP. PÓŁTORA MILIARDA CHIŃCZYKÓW PRZESIADA SIĘ Z
                      ROWERÓW NA SAMOCHODY ZE ZŁOMOWISK!!

CZY WIESZ JAK DZIAŁA NAPĘD HYBRYDOWY?
                      W NBC FACET ZACHĘCAJĄCY DO KUPOWANIA TYCH SAMOCHODÓW OKREŚLIŁ TO TAK:
                      "TO ELEKTRYCZNY PIERWSZY BIEG"
                      SILNIK ELEKTRYCZNY NAPĘDZA SAMOCHÓD PRZY MANEWRACH, KORKACH I WSZĘDZIE TAM
                      GDZIE BEZSENSOWNIE SIĘ MARNUJE PALIWO (I TRUJE PRZECHODNIÓW)
                      PRĄDNICA ŁADUJE AKUMULATORY PRZY JEŹDZIE "MARSZOWEJ" I DZIĘKI WYMYŚLNEJ
                      PRZEKŁADNI ODZYSKUJE ENERGIĘ PRZY HAMOWANIU - JAK TRAMWAJ LUB METRO!

GDZIE TU "WIDZISZ" PROBLEM ?!
                      CHYBA TYLKO W KONKURENCJI DLA LENIWYCH KONCERNÓW KTÓRE WOLĄ MAFIJNE ROZGRYWKI
                      NIŻ INNOWACJĘ!
                    • Gość: NAUKOWIEC chodzi o PLAGĘ KLĘSK ŻYWIOŁOWYCH np. POWODZI !!! IP: *.chello.pl 22.06.04, 15:54
                      > I jak wyjaśnić oziębienie klimatu na terenie Polski za Władysława Jagiełły
                      > {przez co m.in ucierpiała produkcja wina}. Czy to było spowodowane zbyt dużą
                      > emisją CO2 do atmosfery?

To jest PSEUDO-naukowy pseudo-"argument" - czy musisz sprowadzać dyskusję do
                      tak PRYMITYWNEGO POZIOMU?!

po pierwsze:

Owszem, klimat zmieniał się RAPTOWNIE wiele razy w dziejach Ziemi (na filmie
                      był wspomniany PRAWDZIWY naukowy przykład tego mamuta znalezionego na Syberii
                      co przed wiekami ZAMARZŁ W PARĘ SEKUND w TRAKCIE JEDZENIA - TAK BYŁO NAPRAWDĘ i
                      to nie jedynie fantastyczny wymysł na potrzeby fabuły filmowej!)
                      i klimat ziemski zmieniał sie zapewne z powodów czysto naturalnych np.
                      gigantyczny wybuch wulkanu, zderzenie z większym meteorem, albo gigantyczne
                      obsunięcie się wałów lodowych w okolicach Wielkich Jezior na skutek siły
                      mimośrodowej obrotu Ziemi albo "przemajgnięcie się" prądów morskich po powolnym
                      dojściu do krytycznego punktu równowagi dynamicznego układu chaotycznego (jakim
                      jest klimat Ziemi)...
                      Ale to TYLKO świadczy o tym, że ogólnie KLIMAT ZIEMI JEST MNIEJ STABILNY NIŻ
                      NAM SIE WYDAJE! "Efekt motyla" się kłania ;-)
                      I co? MAMY POGARSZAĆ JESZCZE RYZYKO?!

po drugie:

Owszem, klimat Europy powoli i systematycznie się ociepla od co najmniej
                      tysiąclecia. Przecież dawniej Bałtyk zmarzał w zimie tak solidnie, że biegł
                      przezeń szlak handlowy i budowano na nim karczmy na czas zimy...
                      Ale to był LOKALNY EFEKT (a nie globalny), prawdopodobnie zależny
                      od "powolnych" (przewidywalnych), "niewielkich", ciągłych i "łagodnych" zmian
                      prądów morskich - nie takich jak ta KTASTROFA przedstawiona na filmie

po trzecie:

"Efekt cieplarniany" to nie łagodne ocieplenie jak się niektórym wydaje,
                      że "będzie fajnie" jak w Polsce wyrosną palmy!
                      TO DESTABILAZACJA UKŁADU KLIMATYCZNEGO Ziemi, to PLAGA KLĘSK ŻYWIOŁOWYCH:
                      HURAGANÓW, CYKLONÓW, największych od tysiącleci POWODZI, niespotykanych MROZÓW
                      w zimie i NIELUDZKICH UPAŁÓW latem!
                      TO KATASTROFA DLA EKONOMII ŚWIATOWEJ!]

(Ostatnio gdy w Polsce były katastrofalne powodzie to pokazano w TV w jakiejś
                      wiosce górskiej ZMYTY jak zabawka przez potok powodziowy kościół zbudowany 300
                      lat temu przez Niemców - więc od conajminiej 300 lat coś takiego się nie
                      zdarzyło...
                      Albo NAJWIĘKSZA W TYM TYSIĄCLECIU w powódź Anglii, po czym rząd brytyjski żwawo
                      się zaangażował w popieranie Traktatu z Kyoto.)
          • ignatz Re: Naukowe skróty, ale NIE BZDURY !!! 08.06.04, 12:41
            Chciałbym zobaczyć sieć szerokich autostrad zbudowanych w miejsce linii
            tramwajowych.
            • Gość: normalny a ja bym nie chciał IP: *.chello.pl 11.06.04, 17:49
              tym bardziej, że wiem jak jest z tym w UE
            • Gość: KLIMATOLOG MOTO-OSZOŁOMY ZACOFANE O PÓŁ WIEKU !!! IP: *.chello.pl 11.06.04, 18:14
              > Chciałbym zobaczyć sieć szerokich autostrad zbudowanych w miejsce linii
              > tramwajowych.

Teraz u nas się zaczyna to co przeszło przez USA w latach sześciesiętych!
              Onie mają już to za sobą i zaznacza się coraz bardziej trend odwrotny - ponoć
              film pojutrze współ-finansowała partia Demokretów...

Podczas gdy w Polsce i wogóle w tej części Europy oraz na wschód (Yukos Oil)
              firmy naftowe to PRAWDZIWI WŁADCY ABSOLUTNI mający w kieszeni DOKŁADNIE
              WSZYSTKICH POLITYKÓW!

Tylko może w Unii Europejskiej jakaś nadzieja - wiadomo JAK SILNA JEST PARTIA
              ZIELONYH W NIEMCZECH czy głosy proekologiczne w Skandynawii a nawet w Wielkiej
              Brytanii!
              • orbulon Re: MOTO-OSZOŁOMY ZACOFANE O PÓŁ WIEKU !!! 17.06.04, 15:35
                Tak w UE Skandynawii lobby ekologiczno - rąbane już dawno zaczeło narzucać
                społeczeństwu swój model życia. Jak nie patrząc na twój gówniany wywód
                klimatologu o rzekomym trzymaniu w kieszeni polityków przez "nafciarzy" to nie
                dostzregasz jednej bardzo istotnej rzeczy.

Zielnone matoły przez lansownaie swojego {zdrowego!} stylu życia coraz
                bardziej przypomina w działaniach NSDAP, która też trzymałą wszystk ow swoich
                łapach.

Jak jesteś na energią nuklearną, przeciwny protokołowi z Kioto, popierasz
                żyność modyfikowaną genetycznie, jadasz mięso {przekłety mięsożerca!}, a nie
                daj boże zapalisz sobie papierosa to czym prędzej należy cię wysłać
                na "reedukację".

Europa właśnie przez niewyobrażalną głupotę zielonych mas staje się
                kontynentem zacofania i ciemnoty. W USA lobby zielonych nie ma znaczącego
                wpływu na politykę i dlatego właśnie USA przodują w świecie, zamaist oglądać
                się na "wrażliwość ekologiczną"

A film wątpię aby powstał na życzenie demokratów. Zdecydowan większość z nich
                rozumie swoją misję i nie ma zamiaru słuchać jakichś punkowatych pedalskich
                debili maszerujących po ulicach.
                • Gość: ANTYFASZYSTA "ORLEN" CIĘ NASŁAŁ? ZIELONI Z NIEMIEC WAS WYKURZĄ! IP: *.chello.pl 19.06.04, 15:25
                  A MOŻE TYŚ Z TYCH CO WYKUPILI DZIĘKI MAFII TERENY POD AUTOSTRADĘ MIĘDZYNARODOWĄ
                  PRZEZ ŚRODEK URSYNOWA, ŻEBY DOSTAĆ KOSMICZNE "ODSZKODOWANIA" ZA WYKUP TYCH ZIEM
                  ALE SIĘ DENERWUJECIE, ŻE JEDNAK WYBUDUJĄ OBWODNICĘ ZAMIAST SPUŚCIĆ BOMBĘ
                  EKOLOGICZNĄ POD OKNA SETEK TYSIĘCY NIEWINNYCH LUDZI ???
              • orbulon Zielone matoły są jak NSDAP. 17.06.04, 15:36
                Tak w UE Skandynawii lobby ekologiczno - rąbane już dawno zaczeło narzucać
                społeczeństwu swój model życia. Jak nie patrząc na twój gówniany wywód
                klimatologu o rzekomym trzymaniu w kieszeni polityków przez "nafciarzy" to nie
                dostzregasz jednej bardzo istotnej rzeczy.

Zielnone matoły przez lansownaie swojego {zdrowego!} stylu życia coraz
                bardziej przypomina w działaniach NSDAP, która też trzymałą wszystk ow swoich
                łapach.

Jak jesteś na energią nuklearną, przeciwny protokołowi z Kioto, popierasz
                żyność modyfikowaną genetycznie, jadasz mięso {przekłety mięsożerca!}, a nie
                daj boże zapalisz sobie papierosa to czym prędzej należy cię wysłać
                na "reedukację".

Europa właśnie przez niewyobrażalną głupotę zielonych mas staje się
                kontynentem zacofania i ciemnoty. W USA lobby zielonych nie ma znaczącego
                wpływu na politykę i dlatego właśnie USA przodują w świecie, zamaist oglądać
                się na "wrażliwość ekologiczną"

A film wątpię aby powstał na życzenie demokratów. Zdecydowan większość z nich
                rozumie swoją misję i nie ma zamiaru słuchać jakichś punkowatych pedalskich
                debili maszerujących po ulicach.
                • Gość: ANTYFASZYSTA SAM JESTEŚ PRZECIW DEMOKRACJI i PRAWOM CZŁOWIEKA IP: *.chello.pl 19.06.04, 15:19
                  ...BO JEDYNĄ WARTOŚCIĄ JAKA SIĘ DLA CIEBIE LICZY TO ŁAPCZYWY ZYSK WIELKICH
                  KORPORACJI ZA CENĘ WSZYSTKIEGO CO LUDZKIE!
                  NAJCHĘTNIEJ BYŚ WYSŁAŁ DO OBOZU KONCENTRACYJNEGO WSZYSTKICH KTÓRZY PRÓBUJĄ
                  OPRZEĆ PORZĄDEK ŚWIATA NA PODSTAWACH NAUKOWYCH A NIE NA NACHALNEJ PROPAGANDZIE
                  OLIGARCHÓW ŚWIATOWYCH!
                  • ignatz Re: SAM JESTEŚ PRZECIW DEMOKRACJI i PRAWOM CZŁOWI 19.06.04, 15:37
                    1. Nie wrzeszcz.
                    2. Nie argumentuj ad personam bo się ośmieszasz.
                    3. Nie insynuuj że Orbulon by wysłał tego i owego tu i tam, bo jeszcze się
                    okaże że nie masz rację a Orbulon możliwości i będziesz miał przesrane.
                    4. Jesli jesteś antyfaszystką, zielonym i w ogóle proekologiczny, to wystawiasz
                    reszcie miłośników natury złe świadectwo i nie dziwię się Orbulonowi że mówi to
                    co mówi.
                    5. Zdecyduj się wreszcie kim jesteś.
                    • Gość: ANTYFASZYSTA USA i tak zrobią REWOLUCJĘ ŹRÓDEŁ ENERGII świata! IP: *.chello.pl 19.06.04, 16:08
                      OK, sorry za wielkie litery ale Orbulon pierwszy przekroczył granice
                      grzeczności "podsumowując" wszytkich którzy mają różne od niego zdanie.

Ad. 3. Sugerujesz, że jednak miałem racje z tym, iż Orbulon nie działa sam?

Ad. 4 i 5. Pewnie się zdziwisz, ale
                      CENIĘ politykę G.Busza odnośnie IRAKU! Popieram ten rodział polityki USA jako W
                      PEŁNI UZASADNIONY!

Ale wiem, że nidgy nic nie jest idealne, zwłaszczaa w polityce, i MUSI być "COŚ
                      ZA COŚ"!
                      Interwencja w Iraku była PILNĄ SPRAWĄ dla świata, ale była TYLKO możliwa dzięki
                      poparciu finansowemu "Texaco Oil" i jakichś tam "KRÓLI WĘGLOWYCH" podczas
                      kampanii wyborczej G.Busza.
                      Rozumiem to, nie ma niestety drogi na skróty.

Jednak i tak potem PRZYJDĄ DEMOKRACI i wiele zrobią dla ALTERNATYWNYCH ŹRÓDEŁ
                      ENERGII, podpiszą Kyoto itd... a USA i w tej dziedzinie przeobrażą oblicze
                      świata SKUTECZNIE (jak żadne inne państwo tego nie potrafi i nigdy nie
                      potrafiło)!

Tylko USA są w stanie WPROWADZIĆ RADYKALNE ZDECYDOWANE ZMIANY W SKALI ŚWIATOWEJ!
                      Ponieważ tylko USA mają taki potencjał ekonomiczno-naukowo-technologiczny aby
                      wywrzeć TRWAŁE piętno na funkcjonowaniu całego świata!
                      • Gość: orbulon Zieloni chcą wrócić do średniowiecza IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 20.06.04, 11:08
                        Dobra antyfaszysto. Ja popieram politykę Busha w Iraku nie tyle z powodu ropy
                        co walki z arabskim terroryzmem. A, że ropa ma tutaj znaczenie to rzecz wiadoma.
                        Wojny zawsze prowadzono dla większych lub mniejszych korzyści ekonomicznych.

I zapomniałeś, o jednym istotnym alterntywnym żródle energii. Jest nią energia
                        elektryczna. Po cholere pchać tyle CO2 z węgla do atmosfery skoro mamy
                        superekonomiczną możliwość na elektryczność. Zieloni rzecz jasna temu są
                        preciwni. Walą coś o odpadach radioaktywnych. Tyle, że sam czytałem wypowiedzi
                        kilku naukowców o pozbywaniu się tych odpadów. Jedną z możliwośći jest wysłanie
                        tego w kosmos {nieprawdopodobne co?}.

Nie chodzi tylko o ropę stary. Zieloni jak nikt inny hamują rozwój nauki i
                        postęp ludzkości.

I wątpię aby ewentualny J.Kerry tak nagle podpisał to coś z KIoto. W kampanii
                        obiecuje nowe miejsca pracy. A taki protokół oznacza pozamykanie wielu zakłądów
                        przemysłowych w USA i znaczyne zachamowanie wzrostu gospodarczego.
                        • ignatz Re: Zieloni chcą wrócić do średniowiecza 20.06.04, 15:20
                          To fakt, nikt z odrobinką oleju w głowie nie będzie sądził że USA poszły na
                          wojnę w imię demokracji. A ropa to przecież krew w zyłach dzisiejszej
                          cywilizacji. NIemniej osobiście uważam że w ten sposób nigdy nie zwalczy się
                          terroryzmu. A już na pewno nie zwalczy się przyczyn, co najwyżej skutki, a i to
                          nie do końca. Niemncy przez niemal 5 lat walczyli z "polskimi terrorystami", w
                          Ameryce południowej od lat "lewaccy terroryści" naparzają się z rzadowymi
                          armiami. I tu nie chodzi o ideologię czy ekonomię, ale o psychologię oporu.

Rozumiem że mówiąc "Jest nią energia elektryczna" chciałeś powiedzieć "jest nią
                          energia jądrowa". Tu ciężko się nie zgodzić, choć z wysyłaniem odpadów w kosmos
                          bym się nie spieszył, bo to droga sprawa. I na miejscu rządów i agencji
                          ładowałbym forsę w tokamaki i inne termojądrowe zabawki, bo to dopiero jest
                          alternatywa.

A z Kerrym to pożyjemy zobaczymy, bo to nie jest negatyw Busha, tylko po prostu
                          inny facet. Jakoś wierzyć mi się nie chce że polityk z tak długim stażem nie ma
                          koneksji z tym czy innym przedsiębiorstwem naftowym, w pojedynkę nigdzie by nie
                          zaszedł.

No i nad jednym się zastanawiam, ale to pytanie do pokładowego
                          ekologa\klimatologa\antyfaszysty. Czego chcą ekolodzy? Czy mógłbyś mi wyjaśnić,
                          bo z ekologami to jak z feministkami, wiemy że są, ale operujemy stereotypami.
                          Chętnie się dowiem, a nuż przyznam im rację?
                          • Gość: orbulon Może kiedyś? IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 22.06.04, 10:52
                            Niestety nie ma innej możliwości walki z islamskim terroryzmem. Jest rzeczą
                            neimożliwą aby Osama zasiadł do stołu pokojowego naprzeciw Busha i krajów
                            europejskich.

Rzym też kiedyś szedł na wojnę jedynie po zdobycze, ale przy tym zaszczepił
                            cywilizację wśród dzikusów północnoeuropejskich {czyli nas. Barbarzyńcy
                            przyjęli rzymsko-grecką wyższość i tak narodziła się Europa.

Sądzę, że również USA pozostawią po sobie w Iraku przynajmniej demokrację jako
                            namiastkę cywilizowanego świata.

Poza tym wysyłanie odpadów w kosmos może jest i dzisiaj trochę SF ale nie za
                            jakiś czas. CZy ktoś jescze 50 lat temu sądził, że będzie można romawiać przez
                            telefon komórkowy, klonować, lub wysyłać pojazdy na Marsa.

Dajmy sobie spokój z tą ropą. Na razie nie zostanie wycofana z użycia. Napęd
                            hybrydowy zresztą też póki co jest w fazie eksperymentalej ale za jakieś
                            kilkadziesiąt lat mam nadzieję stanie się codziennością. Wtedy możemy dopiero
                            ograniczyć emisję gazów cieplarnianych do atmosfery.
                            • ignatz Re: Może kiedyś? 22.06.04, 19:27
                              A ja śmiem twierdzić że nie tylko że jest, ale i że obecna jest zła. A
                              Palestyńczycy i Izraelici? Tyle lat to trwa i jakoś nie ma widoku na to żeby
                              strzelanie rakietami do tłumu przynosiło wymierne efekty w postaci (s)pokoju.
                              Dopiero polityczne gesty dobrej woli coś dają. I to nie wysyłanie Marines tu i
                              tam zapewni nam brak terrorystów ale zmiana (choćby malutka) polityki
                              zagranicznej USA. Dlaczego na Kubie obalono Batistę? Czemu z Iranu wygnano
                              Pahlaviego? Tylko czekać jak w Arabii Saudyjskiej sytuacja wymknie sie spod
                              kontroli i ród Saudów, o ile przezyje, dokończy swych dni gdzieś na Florydzie.
                              • Gość: orbulon To wszystko mydlenie oczu IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 23.06.04, 17:13
                                Jestem z tobą gotów się zgodzić ale tylko pod warunkiem, że dobre gesty będą z
                                OBU stron. Co z tego że kolejne rządy izraelskie wyciągają rękę do Arafata.
                                Facet ten jedną rękę podaje a drugą daje znak do kolejnych zamachów. Mieliśmy
                                już Oslo, jeszcze parę lat temu rząd izraela proponował Arafatowi wszytko czego
                                zapragnie {pod warunkiem rozprawienia się z terroryzmem} a on to bezszczelnie
                                odzucił. Dla neigo terroryzm palestyński jest po prostu szansą trwania na
                                scenie politycznej. Dlatego nie za bardzo jestem przeciwny najazdom Szarona na
                                ziemie palestyńskie. Skoro co chwila ktoś się wysadza w powietrze to ciężko od
                                niego oczekiwać aby stał z założonymi rękami.

USA jakoś w sprawie Iranu nic nie zrobiły w 1979r. i skutki otczuwamy tego do
                                dzisiaj. Wyrósł nam tam reżim religijny, który dzisiaj za wszelką cenę chce się
                                uzbroić w broń atomową i jest zagrożeniem dla świata. Carter po prostu zawalił
                                wtedy sprawę. Dlatego zwróć uwagę, że siedzenie z założonymi rękami czy
                                zasaiadanie do stołu z państwem bandyckim jest często stratą czasu i mydleniem
                                oczu. Osamę USA miały szansę zlikwidować {co ostatnio badała komisja senacka} i
                                przez bezczynność Clintona {i Busha zapewne też na początku swojej kadencji}
                                doczekaliśmy się 11 września.

Arabia Saudyjska to inna sprawa. Kraj gdzie łamane są podstawe prawa człowieka
                                {prawa kobiet, wolności wyznania} musi się zreformować. Ale o to ciężko w
                                wahabickim kraju i społeczeństwie.
                                • ignatz Re: To wszystko mydlenie oczu 23.06.04, 17:42
                                  Ano masz rację, przyznaję. Nic nie wyjdzie dobrego z tego, że jeden wyciąga rekę
                                  a drugi tę rękę gryzie. O ile kiedyś żal mi było Arafata (bo stary, schorowany,
                                  i do tego nie może wyjść z domu), to teraz dochodze do wniosku że może
                                  faktycznie lepiej by było gdyby go zabrakło? Może wtedy znalazłby się ktoś
                                  rozsądny, gotowy do pokoju z Izraelem? Pewnie na początku nie byłoby łatwo, ale
                                  ludzie widząc choćby czysto ekonomiczne pożytki z pokoju i mając własny kawałek
                                  ziemi przestaliby odczuwać frustrację, gniew i niesprawiedliwość, a to imho jest
                                  podłożem dla terroryzmu.
                                  A Arabia Saudyjska... cóż, zobaczymy. Jeszcze niedawno USA chciało zamknąć swoje
                                  bazy w AS i przenieśc je do Iraku - mam wrażenie że nie w głowie im teraz takie
                                  pomysły. A bez ewentualnego wsparcia militarnego USA ród Saudów może stracić
                                  swoją pozycję (razem z głowami), sam kraj przekształcić się w coś w rodzaju
                                  Afganistanu, tylko że jeszcze bliżej nas.
                                  To fakt, Osamę można było zlikwidowac wcześniej, tak samo jak Saddama w '91, gdy
                                  szpica pancerna koalicji zatrzymała się 40km od Bagdadu. Ale gdyby tak czowiek
                                  wiedział co sie wydarzy...
                                  Pozdrawiam
                                  Ignatz
                                  • orbulon Re: To wszystko mydlenie oczu 24.06.04, 13:54
                                    Ja też przyznaję, że swojego czasu byłem wielim miłośnikiem Arafata. Ale z
                                    czasem przejrzałem na oczy. Facet ten jest dobrym przejawem ludzkiej hipokryzji.

Arabia Saudyjska i świat arabski muszą po prostu się zreformować. Będą musieli
                                    w końcu zaakceptować demokrację i wolność wyznawanai i przedstawiabnia swojej
                                    wiary czy poglądów.
                        • Gość: kpsting Re: Zieloni chcą wrócić do średniowiecza IP: *.new-york-10rh15rt.ny.dial-access.att.net 22.06.04, 05:47
                          Tak, nieprawdopodobne... tzn. wysylanie odpadow radioaktywnych w kosmos. Hehe,
                          to jest ten rodzaj pomyslu ktory sie rodzi w glowie autorow SF i pozniej rozni
                          lunatycy je podchwytuja. Nie twierdze, ze ty akurat jestes takim lunatykiem.
                          Sam jestem za szerszym wykorzystywaniem energii nuklearnej... im wieksza
                          energia tym wieksze rzeczy mozna robic (dobre rzeczy oczywiscie). W koncu nie
                          po to wyeluowalismy na tej planecie zeby na niej zgnic w zapomnieniu.
                          Od wystrzeliwania odpadow nuklearnych w kosmos wole te metode zakopywania w
                          miejscach zachodzenia na siebie plyt kontynentalnych... mozna tez budowac
                          czystsze reaktory... nie mowiac juz o mozliwosciach fuzji jadrowej (czystsza od
                          rozszczepiania)... ale to dopiero w przyszlosci
                          kp
                        • Gość: rafaliola Re: Zieloni chcą wrócić do średniowiecza IP: *.net.pl / *.net.pl 22.06.04, 09:40
                          > elektryczna. Po cholere pchać tyle CO2 z węgla do atmosfery skoro mamy
                          > superekonomiczną możliwość na elektryczność.

Zgadza sie, ale nie ma nic zlego w CO2. Dzieki wiekszemu steżeniowi CO2 w
                          atmosferze rosliny lepiej rosna. Juz wiele osob o tym zapomnialo a to przeciez
                          lekcje w podstawowce.
                          • Gość: NAUKOWIEC katastrofalny rozrost GLONÓW W OCEANACH ?!! IP: *.chello.pl 22.06.04, 16:11
                            WREDNA DEMAGOGIA !!!

> Zgadza sie, ale nie ma nic zlego w CO2. Dzieki wiekszemu steżeniowi CO2 w
                            > atmosferze rosliny lepiej rosna.

Tak, ale KTÓRE rośliny?!
                            Człowiek MASOWO WYCINA DRZEWA np. niszczy Puszczę Amazońską, a GLONY W OCEANACH
                            ZATRUJĄ INNE FORMY ŻYCIA!
                            Katastrofalny rozrost glonów w oceanach zblokuje promienie słoneczne dochodzące
                            do głębszych warstw wody, spowoduje WYJAŁOWIENIE WYŻSZYCH FORM ŻYCIA MORSKIEGO
                            co pociągnie za sobą ZNISZCZENIE EKOSTSTEMU ZIEMI i RÓWNIEŻ dramatyczne zmiany
                            klimatyczne trudne do wyobrażenia...
                            • Gość: orbulon CO2 kiedyś może się zmniejszy IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 23.06.04, 17:18
                              Prawda jest tak, że dotateczną emisję mieliśmy ostatnio przed rewolucją
                              przemysłową. Dzisiaj NAUKOWCU jest to po prostu już nie możliwe. Oczywiście
                              kiedyś może tak. Ale to wymaga czasu i cierpliwości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka