zu981112 30.09.11, 13:45 jest jeszcze jedna wygrana bitwa - kolejny temat na film youtu.be/h9O475cxaSU Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: acce Re: 1920 Bitwa Warszawska ** IP: *.dynamic.chello.pl 02.10.11, 17:29 Bitwa była wielkim zwycięstwem, ale film to totalna porażka. Chała w 3D. Odpowiedz Link Zgłoś
elde23 Re: 1920 Bitwa Warszawska ** 03.10.11, 10:58 nie umiem pisać recenzji, dlatego odsyłam do autora, z którego opinią się zgadzam engelgard.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Detergent Re: 1920 Bitwa Warszawska ** IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.10.11, 17:47 Doskonały film. Cudowne zdjęcia, wspaniała gra aktorska, prawda historyczna nie tylko w tekście ale i w obrazie. Polska wspaniała kultura w każdym calu. Recenzje jak ta przytoczona świadzczą o tym ,że jednak chamstwo bolszewickie zwyciężyło. Odpowiedz Link Zgłoś
monia515 Re: 1920 Bitwa Warszawska ** 03.10.11, 15:44 Wg mnie Hoffman ma zawsze problem z obsadą. Tak jak kiedys zatrudnił drewnianą Braunek, potem sztywną Skorupco; tak i teraz sie pomylił z Urbańską. Na plus: -zdjęcia -muzyka -Garlicki, Ferency, Wisniewska minus: -Urbańska- jedna mina -zbyt wiele wątków- wszystkie potraktowane zbyt płytko- np. Jan skazany na śmierć za zdradę.... a potem wraca i normalnie walczy w polskiej armii... bez sensu.. -za duzo śpiewów, tańców i wygibasów na scenie I jeszcze coś- Sikorskiego gra Józef Duriasz- aktor ma już 74 lata; a Sikorski w 1920 roku miał 39 lat... - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acce Re: 1920 Bitwa Warszawska ** IP: *.dynamic.chello.pl 03.10.11, 17:18 Urbańska jest w swojej amatorszczyźnie żenująca. Z ról kobiecych oprócz dobrej Wiśniewskiej bardzo ciekawa epizodyczna Sofia Nikołajewna (nie znam nazwiska aktorki). Linda gra jak drewno, jedyny plus to podobieństwo fizyczne do Wieniawy;) Śpiewy i wygibasy zupełnie nie w klimacie epoki. Przypominają raczej produkcje Buffo lub niesławnej Prze4bojowej nocy. Rozumiem, że Olbrychski ma synekurę w produkcjach Hoffmana, ale czy musiał zostać obsadzony w parodii Marszałka, bo inaczej trudno mi określić to co zrobił z postacią Piłsudskiego. Tanie efekty 3D z najeżdżaniem czołgów na widza. Młócka bitewna ociekająca krwią i epatowanie poszarpanymi ciałami w zestawieniu ze słodkim wątkiem romansowym rodzi pytanie co chciał nakręcić reżyser? Melodramat wojenny czy ostry film batalistyczny? Bo wyszło, niestety to co wyszło;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mozambique Re: 1920 Bitwa Warszawska ** IP: 148.81.254.* 04.10.11, 10:32 tylko skupiajac sie na kwestii technicznej : - nienaturalnie wybielone ząbki NAtaszy w 1920 roku bija po oczach niczym jarzeniówa - gigantyczna odstajaca peruka NAtaszki w scenach okopowych wyglada wręcz śmiesznie - leżące "trupy " w okopach mogłyby mniej wyrażnie oglądac sie za NAtaszką, w koncu w 3D trzeci plan widac tak samo wyrażnie jak pierwszy - taneczne wygibasy kabaretowe NAtaszy na pewno nie w stylu lat 20-tych, za ostro i za odważnie - skoro Olbrychski mial udawac PIlsudskiego to nie mozna mu było - na litośc boską - dać wąsów w identycznym kolorze co włosy ? a tu włos ciemnokasztanowy a krzywo przyklejone wąsy czarne ! i to zrobił swietny fachowiec , pan POkromski ? - LInda beznadziejny , chadza sztywno w sztywno zapietym mundurze i to jest cały Wieniawa? - Dziędziel ma minute na ekranie ! szkoda - w scenie finałowej bezapelacyjnie brakuje słów "Janku, ran twych niegodnam całować!" nigdy bym nie podjrzewała ze w takim tłumie tak swietnych aktorów - najelpiej wypadnie Szyc ! Odpowiedz Link Zgłoś
mala200333 Re: 1920 Bitwa Warszawska ** 04.10.11, 14:46 W ostatnim momencie bedac w Polsce go zaliczylam. Szyc jako patriotyczny amant...najslabsza jego rola. Natasza Urbanska sliczna, ale strzelajac z broni maszynowej zalosna. Najlepiej aktorsko choc lekko przerysowany wypadl Ferency. I ta rosyjska aktorka byla dobra. Olbrychski jako Pilsudski siedzacy przy mapie i stukajacy palcami sztuczny. Linda jako pelen temperamentu Wieniawa za sztywny. Wysiedzialam do konca, ale zniesmaczona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ancias Re: 1920 Bitwa Warszawska ** IP: *.devs.futuro.pl 07.10.11, 17:00 1920 Bitwa Warszawska (2011) online bez limitu, pobierz bez ograniczeń Filmy Online i Seriale Online bez limitu oglądania i bez ograniczeń pobierania: megavideo-bezlimitu.pl/MTA/1920_Bitwa_Warszawska_2011 Warszawa, rok 1920. Ola jest aktorką warszawskiego teatru rewiowego i narzeczoną Jana, lewicującego poety i kawalerzysty. Po otrzymaniu rozkazu wyjazdu na front, Jan postanawia oświadczyć się Oli i natychmiast ożenić. Ślubu w kościele św. Anny w Warszawie udziela młodym ksiądz Ignacy Skorupka. Podczas walk Jan zostaje posądzony o sympatie komunistyczne i bolszewicką agitację. Sąd wojskowy skazuje go na karę śmierci. Tymczasem Olę nachodzi w teatrze natrętny wielbiciel, kapitan żandarmerii Kostrzewa. Wkrótce Ola wstępuje do Ochotniczej Legii Kobiet jako sanitariuszka i przygotowuje się do obrony Warszawy. Wciąż ma nadzieję na odnalezienie męża, po którym wszelki ślad zaginął Wątek miłosny przeplata się z dramatycznymi wydarzeniami, których nie szczędzi bohaterom historia Pobieraj i oglądaj filmy bez ograniczeń z MegaVideo, VideoBB, VideoZer, VideoWeed, Putlocker: megavideo-bezlimitu.pl/MTA/ Odpowiedz Link Zgłoś
mcgi Nie widziałem nie słyszałem ale chętnie skomentuję 05.10.11, 10:29 To nie o mnie to o Pawle T. Felis, któremu pomyliły się widowiska z filmami dokumentalnymi. Bitwa miała być co podkreślał Hoffman widowiskiem i jest. Nie miał to być film dokumentalny również nie epopeja. Wyszedł całkiem zgrabny film rozrywkowy. W niczym nie ustępujący podobnym zachodnim produkcjom. Jeśli spojrzymy na to obiektywnie, bo jeśli z polskim zadęciem to zdecydowanie zbyt mało było peanów jacy to my jesteśmy wspaniali, jak ocaliliśmy Europę, a ona potem taka niewdzięczna i nas sprzedała i Katyń i Jałta i Solidarność. Panie Pawle T. Felis jeśli się coś bądź kogoś krytykuje, to trzeba samemu dołożyć staranności, żeby się nie skompromitować. Kubań to część Rosji, a nie Ukrainy. Kozacy kubańscy to Rosjanie, a nie Ukraińcy. Domagarow grał Rosjanina, nie Ukraińca. Powyższe nie jest wiedzą tajemną, średnio rozgarnięty uczeń szkoły podstawowej zna te informacje, w zasadzie wystarczy spojrzeć na mapę. Dlatego z całym szacunkiem Pańska recenzja jest warta tyle ile Pańska wiedza o Kozakach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga.doris Re: Nie widziałem nie słyszałem ale chętnie skome IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.11, 15:15 [i]Wyszedł całkiem zgrabny film rozrywkowy. W niczym nie ustępujący podobnym zachodnim produkcjom. [/i] Obejrzyj a zmienisz zdanie;) Odpowiedz Link Zgłoś
mala200333 Re: Nie widziałem nie słyszałem ale chętnie skome 05.10.11, 16:10 Scenarzysta wzorowal sie na filmie "Kabaret" ale jakos mu to nie wyszlo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli Re: Nie widziałem nie słyszałem ale chętnie skome IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.10.11, 20:04 Doskonały film, wspaniałe widowisko. Urbańska pięknie śpiewa, tańczy i wygląda. Jej kreacja jest przekonywująca. Szyc cudowny. Najpiekniejszy film jaki w życiu widziałam, zdecydowanie chcę zobaczyć go jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Nie widziałem nie słyszałem ale chętnie skome IP: 89.68.141.* 10.10.11, 21:47 Cóż, o gustach się nie dyskutuje...;) Detergencie czy też poli masz charakterystyczne IP więc zmiana nicków nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli Re: Nie widziałem nie słyszałem ale chętnie skome IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.10.11, 22:52 Może film ci się nie podoba bo pokazali jak ruski na fortepian srał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Nie widziałem nie słyszałem ale chętnie skome IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.11, 08:15 Może film ci się nie podoba bo pokazali jak ruski na fortepian srał. Trzymając się Twojej retoryki powinnam zapytać czy film ci się podoba bo pokazali jak ruski na fortepian srał;) Nie podejmę jednak dyskusji bo wiem, że najpierw będziesz usiłował sprowadzić mnie do swojego poziomu, a potem pokonasz doświadczeniem;) A film mnie zwiódł bo scenariusz jest płytki i powierzchowny, role papierowe i co za tym idzie dość kiepskie, 3D się rozłazi i chwilami bardziej irytuje niż fascynuje. No i to co najważniejsze - film nie budzi żadnych emocji, nawet u mnie pomimo fascynacji epoką a w szczególności osobą Marszałka. Po reżyserze tej miary co Hoffman spodziewałam się dużo, dużo więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: IP: *.range86-153.btcentralplus.com 13.10.11, 21:22 Nie mogłabym lepiej tego ująć: kiepski scenariusz, film mimo toczących się bitew i romansów - nudny. To ciekawa historia opowiedziana w nieciekawy sposób. Oglądałam wczoraj w Glasgow i miałam wrażenie, że oglądam film 'edukacyjny': biją się i tłumaczą o co chodzi. Szkoda. Zmarnowana szansa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli Re: Nie widziałem nie słyszałem ale chętnie skome IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.10.11, 23:01 No zobacz mam taki sam gust jak angielski recenzent Philip Bergson. serwisy.gazetaprawna.pl/po_godzinach/artykuly/555630,angielska_prasa_bitwa_warszawska_1920_to_elegancka_epopeja.html IP może oznaczać ten sam serwer ale napewno nie komputer znawco z dobrym gustem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Nie widziałem nie słyszałem ale chętnie skome IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.11, 08:19 "jest pełen napięcia i niespodzianek", i "pełno w nim huku jak na budżet w wys. 9 mln USD". To jest raczej wątpliwa pochwała;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polo Re: Nie widziałem nie słyszałem ale chętnie skome IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.10.11, 00:35 Cała recenzja bardzo pozytywnie odnosi się do filmu. Odnoszę wrażenie,że ty byś chciał aby ten film był słaby ale tak nie jest. To piękny film , który z dnia na dzień zdobywa uznanie widzów w Angli i Ameryce. To cenne dzieło, dorobek polskiej kultury. Przekaz historyczny mimo koniecznego skrótu jest obiektywny i pozbawiony jakiejkolwiek propagandy. Urbańska pięknie śpiewa, tańczy i wygląda. Jej postać jest wiarygodna, Szapołowska jak zawsze barwna i perfekcyjna, Szyc to niezaprzeczalny talent aktorski. Kino, które nie ustępuje amerykańskiemu. Sceny wojenne w 3d genialne, brakowało tylko zapachu dymu i trawy, które ocierały się twarze widzów. 100% filmu w filmie. Napewno będzie nominowany do Oskara i prawdopodobnie go otrzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Nie widziałem nie słyszałem ale chętnie skome IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 12:32 Oskar, czemu nie? Ale bardziej prawdopodobna jest chyba Golden Raspberry Awards;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: Nie widziałem nie słyszałem ale chętnie skome IP: *.range86-153.btcentralplus.com 13.10.11, 21:28 A propos recenzji: napisałi, że Urbańska 'urocza'. Brytyjczycy jak chcą być mili i nie wypowiadać się, czy ktoś jest w czymś dobry, to mówią ,że 'miły'. Dosyc to protekcjonalna recenzja. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Nie widziałem nie słyszałem ale chętnie skome 06.10.11, 08:56 mocno przeceniasz naszych uczniow. Obawiam sie, ze dla wiekszosci nawet hasło "Kozacy" bedzie abstrakcja. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
karolina0195 1920 Bitwa Warszawska ** 25.10.11, 12:29 Film podoba mi się. Nie mam nic do zarzucenia grze aktorów, kostiumy były świetne,muzyka również. Wszystko to składa się na mniej więcej udany film. Odpowiedz Link Zgłoś
martyna-95 1920 Bitwa Warszawska ** 25.10.11, 12:34 Dla mnie film ten był bez rewelacji. Aczkolwiek zbyt brutalny. Nie podobała mi się gra Nataszy Urbańskiej. Nie potrzebnie film ten zrobiony był w 3D. Podsumowując źle nie było, ale dobrze również nie. Odpowiedz Link Zgłoś
koneser_ka 1920 Bitwa Warszawska ** 26.10.11, 00:35 Po przeczytaniu kilku recenzji tegoż filmu wcześniej wiedziałam czego się mogę spodziewać wybierając się do kina. Zakładałam, że najsłabszym ogniwem będzie w tym filmie Borys Szyc- który do roli polskiego inteligenta i amanta nijak mi nie pasuje. Po seansie takie są moje wrażenia...Szyc owszem zupełnie nie pasował mi w tej roli (Czy nie można było zaangażować jakiegoś przystojnego aktora?) ale największym rozczarowaniem była dla mnie Natasza Urbańska, która niestety warsztatu aktorskiego nie posiada żadnego. A jak już posiada, to do grania w jakiś sitcomach. Fabuła oparta na "wielkim" (???) uczuciu tych dwojga- a gdzież było to uczucie? Ich historia opowiedziana bardzo płytko. Reżyser nie poświęcił nawet 5 min. filmu, żeby wprowadzić widza choć odrobinę w historię ich związku. Zero namiętności, gdzie niby była ta wielka tęsknota spowodowana wojną? Film kończy się strasznie banalnie i jeszcze ta infantylna piosenka na zakończenie. Bardzo nie podobały mi się na początku te częste wstawki dosyć tandetnych kawałków musicalowych w wykonaniu Nataszy Urbańskiej. Kolejną kwestią jest zadanie sobie pytania, czy rzeczywiście potrzebne było temu filmowi 3D? Szybkie ujęcia kamerą na pierwszym planie powodowały, że oko nie było w stanie nawet uchwycić tego obrazu. Do pozytywów filmu należy zdecydowanie zaliczyć kreacje drugoplanowe. Np. rolę świetnego Ferencego. Zapamiętałam niektóre świetne dialogi w stylu: "czysta wódka to ani honoru, ani munduru nie plami!";) No i przede wszytskim zdjęcia Idziaka. Scena latających w powietrzu krzyży na cmentarzu bardzo udana. Podsumowując film miał wielki potencjał, wielki budżet- jednak coś zawiodło. To coś to po pierwsze na pewno casting. Kto pozwolił na obsadzenie w głównych rolach Szyca i Urbańską? A po drugie źle opracowany sceniariusz, poprzez bardzo powierzchowne potraktowanie ważnych wątków. Tak dla przykładu. Kto by pomyślał, że Lenin tak neutralnie zareaguje na wieści o klęsce bolszewickiej armii, mówiąc niewzruszenie: no cóż, będziemy musieli teraz budować socjalizm tylko w jednym kraju. Jakoś to do mnie zupełnie nie przemówiło... A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: 1920 Bitwa Warszawska ** IP: *.dynamic.chello.pl 26.10.11, 08:03 Zapamiętałam niektóre świetne dialogi w stylu: "czysta wód > ka to ani honoru, ani munduru nie plami!";) No ale to nie zasługa scenariusza tylko samego Wieniawy, który słynął z takich bon motów. Odpowiedz Link Zgłoś
koneser_ka 1920 Bitwa Warszawska ** 26.10.11, 12:53 A znasz jeszcze jakieś dobre teksty Wieniawy? I jeszcze...scena z czekistą Bykowskim robiącym sobie nasiadówkę na hemoroidy- bezcenna:) --- www.kinokonesera.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojownik22 Re: 1920 Bitwa Warszawska ** IP: *.bielsat.com.pl 15.11.11, 09:43 Tutaj można pobrać 1920 Bitwa Warszawska (2011) DivX AC3 bez limitów i czekania! Kliknij aby pobrać -> 1920 Bitwa Warszawska (2011) DivX AC3 Miłego pobierania :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1920 Bitwa Warszaw 1920 Bitwa Warszawska (2011) online bez limitu IP: *.ip.netia.com.pl 03.12.11, 17:29 1920 Bitwa Warszawska (2011) online bez limitu, pobierz bez ograniczeń Filmy Online i Seriale Online bez limitu oglądania i bez ograniczeń pobierania: megavideo-bezlimitu.pl/MTA/1920_Bitwa_Warszawska_2011 Warszawa, rok 1920. Ola jest aktorką warszawskiego teatru rewiowego i narzeczoną Jana, lewicującego poety i kawalerzysty. Po otrzymaniu rozkazu wyjazdu na front, Jan postanawia oświadczyć się Oli i natychmiast ożenić. Ślubu w kościele św. Anny w Warszawie udziela młodym ksiądz Ignacy Skorupka. Podczas walk Jan zostaje posądzony o sympatie komunistyczne i bolszewicką agitację. Sąd wojskowy skazuje go na karę śmierci. Tymczasem Olę nachodzi w teatrze natrętny wielbiciel, kapitan żandarmerii Kostrzewa. Wkrótce Ola wstępuje do Ochotniczej Legii Kobiet jako sanitariuszka i przygotowuje się do obrony Warszawy. Wciąż ma nadzieję na odnalezienie męża, po którym wszelki ślad zaginął Wątek miłosny przeplata się z dramatycznymi wydarzeniami, których nie szczędzi bohaterom historia Pobieraj i oglądaj filmy bez ograniczeń z MegaVideo, VideoBB, VideoZer, VideoWeed, Putlocker: megavideo-bezlimitu.pl/MTA/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kino-oko Re: 1920 Bitwa Warszawska ** IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.12, 14:35 Po 4 miesiącach od poprzedzonego fanfarami wejścia na ekrany kin, dzieło jest do kupienia jako dodatek do gazety. Koszt gazeta+film - 2,99. To chyba wystarczy za wszystkie recenzje;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Gniot IP: 74.63.112.* 06.02.12, 11:28 Film można ocenić jednym słowem: PORAŻKA. Jest tak realistyczny jak wybielone zęby głównej bohaterki w 1920r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meta Re: 1920 Bitwa Warszawska ** IP: 124.205.237.* 31.05.12, 15:36 Film 2 dni w Nowym Jorku (2011) jest super! Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś