Gość: Kotka Re: Osada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 22:21 Wytłumaczcie mi, jakie było niezwykle głębokie przesłanie tego filmu??? Bo chyba nie takie, ze "las jest głęboki, szeroki, latają w nim dziwne stwory i pamiętajcie dzieci, ze czerwony jest be"??? Odpowiedz Link Zgłoś
astrit Re: Osada 16.08.04, 10:15 No i w jaki sposób mieszkańcy osady byli tacy samowystarczalini jesli nie utrzymywali kontaktów z wredną cywilizacją? I to na tyle długo, że dorosło pokolenie urodzone już w osadzie? Sami produkowali papier? Szkło? Wydobywali żelazo? I co jedli? Bo żeby utrzymać całą ludność osady wraz z żywizną musieli mieć spore pola, a wyglądało na to, że to tylko mała wioseczka otoczona dookoła lasem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikka Re: Osada IP: 80.48.129.* 13.08.04, 23:04 UWAGA SPOILER! Film zupełnie nieprzekonujący. Od samego poczatku dziwi sprzeciw wobec wyprawy tego, co go gra Phoenix do miasta, bo na pierwszy rzut oka widac, że osada nie jest samowystarczalna: skad biorą paliwo do tych pochodni, ciuchy i inne tego typu rzeczy. Od poczatku czuc, że to jakies podejrzane. zachowanie naszej bandy utopistów też jest totalnie nieprawdopodobne. Co stało na przeszkodzie by nasz szef starszyzny trzymał w skrytce krókoofalówke i poprosił panów streazników o przyniesienie potrzebnych lekarstw, by potajemnie podac je umierajacemu. Nie, lepiej wysłać ślepą dziewczynę "na przygodę" do lasu, który nawet bez potworów nie jest zbyt przyjaznym miejscem, czego dowodzi przygoda z dziurą. wiadomo, że i tak będą musieli powiedzieć prawdę dzieciom kiedy bedą już bardzo starzy - to dlaczego nie zastosować pewnych srodków bezpieczeństwa typu potajemne dostawy antybiotyków. Nie wierzę, że jakakikolwiek rodzic mógłby patrzeć na śmierć dziecka i nie pomóc tylko dlatego, że my tu bawimy się w przebierańców, dla dobra... na własnie dla dobra dziecka, które umiera?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdrewnik Re: Osada IP: *.chello.pl 21.08.04, 01:14 Mikka - nie zadajesz sobie czasami pytania dlaczego Swiadkowie Jehowy nie pozwalaja przetaczac sobie krwi, Amiszowie zyja w poprzednich epokach, Wegetarianie wzdragaja sie przed spozywaniem miesa, a wiekszosc innych ludzi nie kradnie nawet gdy im czegos brakuje? Pewni ludzie - chyle czolo przed ich wyborami - zwyczajnie wierza w swoje idealy i przekonania starajac sie tej wiary dochowac, czasami za najwyzsza cene. Czy taka odpowiedz Cie satysfakcjonuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuzyn Re: Osada IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 14.08.04, 06:52 Film zaskakuje.Czasem akcja wydaje sie być przeciągana ale zara następuje moment przełomu gdzie wbijamy sie w fotel i czekamy co stanie sie dalej.Oczywiscie nie można zdradzic jak sie zakończył bo "Oni tego nie lubią". Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macmf75 Re: Osada IP: *.kom / *.kom-net.pl 14.08.04, 13:11 przedpremiera byla totalna porazka.... w trakcie projekcji ludzie masowo opuszczali sale kinowa... flaki z olejem... przewidywalnosc.... i niczyja gra aktorska nie powala.... strach to ja bym lepiej zagral.... POMYSL DOBRY ALE NA FILM ANIMOWANY TUDZIEZ KROTKOMETRAZOWY.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grisza Re: Osada IP: 213.199.221.* 14.08.04, 15:27 "Niespodziewane zakończenie" przewidzieć można czytając recenzje prasowe filmu i orientując się w obecnej modzie na matrixopodobne niespodzianki. Zręczność reżysera i gra aktorów nie rekompensuje dłużyzn i całkowitego braku napięcia. Film zapowiadany przez świetne trailery zdecydowanie rozczarowuje i to już od pierwszych scen. Zdecydowanie nie wykorzystano tu grozy jaką wytwarza las w nocy, nędznie wypadły też sceny, które w założeniu autorów filmu miały wgniatać widzów w fotele. Przerażona ślepa dziewczyna, która po zapadnięciu się w zamaskowaną dziurę w środku lasu, z lekkością motylka przerzucająca swój ekwipunek na krawędź owej dziury a następnie podciągając się i wychodząc z niej (wszystko to gdy wisi na wystającym korzeniu na jednej ręce) zawstydzić może Rambo czy Strażnika Texasu, widza jedynie wprawia we wściekłość, że dał się skusić na tą szmirę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Denis Re: Osada IP: 195.136.112.* 14.08.04, 19:30 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15&w=14801000&a=14911368 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beatka Re: Osada IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 14.08.04, 20:50 coz za totalny syf, po raz kolejny, kiedy zapomnialam o zasadzie - nigdy wiecej USA 15 lat - robilo mi sie niedobrze. Nie znosze kiedy aktorzy tlumacza mi z ekranu o co chodzi, zwroty akcji ? kiedy gdzie ? tajemnicze zakonczenie ? na litosc boska ! Za to okolica swietna, chcialabym posiedziec na werandzie i patrzec sie na takie mgly... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaga Re: Osada IP: *.magma / *.magma-net.pl 14.08.04, 21:32 Nie idźcie na na ten film. Totalna beznadzieja. Historia zna już takie osady: Albania, Korea PN, Kuba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marko Re: Osada IP: *.big / 217.98.50.* 14.08.04, 22:11 Ludzie! nie watro marnowac czasu na ogladanie tego filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akatombo_7 Pokonać strach... IP: *.netlandia.pl 15.08.04, 18:04 Od wczoraj jestem zamyślona za sprawą "OSADY". Nad życiem, nad tym co dobre i złe, co straszne i bardziej straszne. Myślę o tym czego się boję w życiu i czy można od tego uciec. "OSADA" mnie przestraszyła, ale bardziej moimi przemyśleniamy, które przyszły po filmie i chwilami w ciemnej sali kinowej było mi chwilami tak bardzo smutno, bo może się ktoś ze mną zgodzi, że ten film jest bardzo smunty, zarazem jednak mądry i słuszny. Mogłabym długo mówić:-) Reżyser od początku filmu przekazuje nam ważne spostrzeżenia na temat życia w mieście, na temat władzy pieniądza, na temat świata, w jakim żyjemy. Film uczy nas, że człowiek jest w stanie pokonać każdego rodzaju strach, jaki w nim tkwi - pokonać to, czego się boimy - niezależnie czy to duszek z szafy, utrata niewinności czy "Ci O Których Się Nie Mówi". Jestem pełna przemyśleń... :-) Jest mi tylko szkoda tych, którzy starają się porównywać "OSADĘ" do "Szóstego Zmysłu" - po co?! Gdyby reżyser za każdym razem robił podobny film, znudziłby nas i na pewno byśmy marudzili. W "OSADZIE" odkryłam świeżość, prawdę, zgrabnie opowiedzianą historię, miłość, której cały świat pada do stóp i... zamyślenie, jakie dała mi ta historia. Jeśli jeszcze nie widzieliście "OSADY" to polecam wybrać się jak najprędzej - nim wszyszcy zaczną huczeć, jak się kończy :-) I błagam, nie oglądacie w napięciu typu "czym nas tym razem reżyser zaskoczy". Zaskoczy, owszem, ale to przyjdzie samo, w porę. I nie obawiajcie się banału... Odkryłam w tym filmie nie tylko rewelacyjnie skompletowaną obsadę, świetnie odegrane role, cudowne zdjęcia i "pogłębiającą" niepokojący klimat muzykę, ale przede wszystkim smutne i mądre przesłanie... Nie mogę nic więcej napisać :-) Jestem pod wrażeniem! Obejrzyjcie prędko to pogadamy... Naprawdę warto:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee Re: Osada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 19:26 Ktoś powiedizal, że w ostatnich latach jedyną dobrą rzeczą, jaka zostanie nam po wszystkich obecnie kręconych/nakręcanych/wyświetlanych filmach będą ich zpaowiedzi. Li i jedynie. Składam gratulacje specom od reklamy, że tak genialnie sklecili trailer "Osady", który zagoni społeczeństwo do kin. Niestety, po filmie miałam mieszane uczucia - głównie dlatego, że dąłam się nagrać na takiego bubla. Czasami dawąłam sobie spokój z uwaznym śledzeniem akcji, bo po co?? Ale... momentami mówiłam 'nie, nie, cisza, oglądamy dalej, robi się ciekawie" i tak na zmianę, przez jakieś 2 godziny. Poza aktorką grającą niewidomą Ivy i Adrianem Brody nie widzę w filmie nic porywającego, poruszającego. Zachwyca malownicza sceneria, kostiumy, muzyka, czasami atmosfera (chłopcy na próbie sił, scena, kiedy ludzie wracają ze ślubu siostry Ivy i domniemany 'atak' z lasu). Dobra, nie wiem. daję sobie spokój. i tak wszyscy się jakoś tym dziwnie zachwycają. Odpowiedz Link Zgłoś
fiodorus Banał z grupą wsparcia w tle 15.08.04, 22:51 Ja bylem zawiedziony :-(. Po zajawce w kine liczyłem na coś w rodzaju klasycznego filmu grozy. A tu okazało się, że reżyser zabawił się kosztem widza. Fajnie oglądało się początek, ale im bliżej końca tym gorzej. A zakończenie po prostu śmieszne!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Drożdż Re: Osada IP: *.ix.p.lodz.pl 15.08.04, 23:45 Najnudniejszy film jaki widziałem na przełomie ostatnich 10 lat. Zamysł filmu może był ok (dobre 2 minuty filmu - jak dziewczyna "widzi" samochod) , ale wyszedł film nudny , ciągnący się jak flaki z olejem, nie mający nic wspólnego z horrorem, ani nawet z thrilerem. Te osoby które wychwalają ten film pod niebiosa są po prostu dziwni- podniecają sie jakimis niuansami i oczekujący od treści jakis gornolotnych "przeżyć" , zamiast ogladac i dobrze sie bawiąc - jesli film jest ok. Mówiąc krótko "Osada" dostaje ocene 1 w skali 0-10. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Drożdż Osada-nuda 1000% beznadziej, żenada nie horror IP: *.ix.p.lodz.pl 15.08.04, 23:48 Najnudniejszy film jaki widziałem na przełomie ostatnich 10 lat. Zamysł filmu może był ok (dobre 2 minuty filmu - jak dziewczyna "widzi" samochod) , ale wyszedł film nudny , ciągnący się jak flaki z olejem, nie mający nic wspólnego z horrorem, ani nawet z thrilerem. Te osoby które wychwalają ten film pod niebiosa są po prostu dziwni- podniecają sie jakimis niuansami i oczekujący od treści jakis gornolotnych "przeżyć" , zamiast ogladac i dobrze sie bawiąc - jesli film jest ok. Mówiąc krótko "Osada" dostaje ocene 1 w skali 0-10. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arabis Re: Osada-nuda 1000% beznadziej, żenada nie horro IP: *.chello.pl 31.08.04, 17:41 W pełni zgadzam sie z ta opinią. Jedno wielkie rozczarowanie. Grozę budzi tylko fakt ile zapłaciło sie za bilet do kina... Film jest nudny, aktorzy raczej bezpłciowi i baaardzo nie wyrózniajacy sie, a fabuła... cóz kolejny amerykański film za kupę kasy. Akcji i narastającego napięcia właściwie nie zauważyłam a rozwiązanie było do przewidzenia. Poza tym co to za horror skoro nie ma w nim nic nierzeczywistego czy w ogóle strasznego?????????? DNO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BeBe Re: Osada IP: *.rethmann.pl 16.08.04, 09:55 Szkoda pieniędzy. Pomysł jest płaski i niespójny w wielu miejscach. Po około 1/3 filmu znałem już całą historię. Dobra muzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peggy Sue Re: Osada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 10:08 tak,muzyka dobra ale film mnie osobiscie rozczarowal. lepiej gdyby potwory byly potworami a nie mistyfikacja,momentami film zmienial sie w dramat obyczajowy- skomplikowane milosne uklady miedzy mieszkancami;)i to bylo nudne, kazdy czekal na jakis boom a nic takiego sie wydarzylo. na poczatku bardzo dobre trzymanie w napieciu,dobre zdjecia i muzyka-budowanie niepokoju ale niestety nic z tego nie wyniklo. przeslanie?nie mozna stworzyc utopii,nie mozna uciec przed cywilizacja,nie mozna stworzyc idealnego swiata ale to akurat nie jest za bardzo odkrywcze. podsumowujac zapowiadal sie bardzo dobry film a wyszedl sredni. a ostatnie zdanie "nie mowcie nikomu jak konczy sie OSADA,oni tego nie lubia" w kontekscie calego filmu wywolalo w kinie salwy smiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maga straszna kupa, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 10:02 mimo świetnej obsady. Wyświechtane schematy rodem z Hollywoodu + aura pseudotajemniczości. Nieudolna próba uświadomienia nam naszych matrixów. Lipa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Osada to porażka IP: *.k.mcnet.pl 16.08.04, 15:59 Film to wyjątkowa porażka. Dla wielbicieli horrorów głęboki zawód, bo to takie nie wiadomo co. Reżyser miał chyba kilka pomysłów, które koniecznie chciał umieścić w jednym filmie i wyszło tragicznie. Nudne, nieśmieszne i niestraszne. Jedyne plusy to momentami fantastyczne zdjęcia i rewelacyjny Adrien Brody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sir_Jarod ALE PORAŻKA - z daleka od kina IP: *.kablowka.net 16.08.04, 17:37 Błagam, poczytałem trochę pozytywne opinie na temat "Osady" i płakać mi się chce, tylko nie wiem czy ze śmiechu czy z żalu nad tymi zachwytami. Amerykanie zawsze i po wieki będą produkowali filmy rozrywkowe i niech tak zostanie. Dla 'katharsis'- zapraszam do teatru. Film jest beznadziejny, nudny, przewidywalny i niespójny. Nie oczekiwałem potworów i krwi chlapiącej na ekran tylko zaskoczenia, wartkiej akcji, chwytającej za gardło, zwrotów i powolnego odkrywania tajemnicy przed widzem - zawiodłem się setnie, szkoda że za bilet nie odzyskam straconych pieniędzy.Nie chcę psuć i tak miernych wrażeń opowiadając film, choć bez tego trudno go krytykować. Zostanę za tym przy podsumowaniu - RATUNKU! Nigdy więcej. "Szósty zmysl", przyznaję, to było dzieło wibitne. Ale to coś? Cóż tu więcej opowiadać - obraz tak fatalny, że szkoda słów - z daleka od kina, powtarzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: ALE PORAŻKA?? - to skandal!!! IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.04, 00:41 i beszczelne wyciaganie pieniedzy. Calosc wyglada tak jakby na planie jakies wiekszej produkcji zostaly rekwizyty, scenografia i kamera a grupa aktorow postanowila dla jaj nakrecic jakas bylejaka kiche pt. "zrobmy knota a potem spalmy tasmy". Niestety tasmy ktos znalazl i wymyslil sobie zeby stosujac extra reklame wyciagnac z tego smietnika jakies pieniadze. NIE IDZCIE NA TA SZMIRE i mowcie wszystkim znajomym zeby nie szli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: debo1 Re: Osada IP: *.spray.net.pl 16.08.04, 19:25 Film jest super i mała rada do tych co go tak zaciekle krytykują -leczcie swoje chore główki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sir_Jarod Re: Osada IP: *.kablowka.net 17.08.04, 12:48 Zanim nazwiesz kogoś chorym, sam wybierz się do lekarza. To tak na początek. Przeczytaj inne opinie i zobaczysz, że proporcja krytyki do zachwalania tego upadku twórcy "Szóstego Zmysłu" jest mniej więcej 50/50. Film jest fatalny, bez dwóch zdań. A obrażanie innych świadczy tylko o niskim poziomie piszącego i rzuca jeszcze gorsze światło na fanów 'Osady'. A tak żebyś zrozumiał: "Jeśli komuś takiemu jak ty podobał się ten film to wiem już o nim wszystko, jak zresztą o tobie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: debo1 Re: Osada IP: *.spray.net.pl 17.08.04, 18:18 Ale się uśmiałem, nie chciałem innych obrażać, ale ciebie z miłą chęcią lamusie i frajerze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sir_Jarod Re: Osada IP: *.kablowka.net 20.08.04, 19:26 No tak... "Lamusie", "frajerze". Czy ktoś z osób czytających te posty ma jeszcze wątpliwości co do poziomu intelektualnego "debo1"? Podobnie jak i wartość "Osady" Chyba już rozszyfrowałem Twój nick - też zaczyna się od liter deb.. Resztę powinieneś sobie dośpiewać. Pozdrawiam wszystkich przeciwników Osady. Sir Jarod Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gauche Re: Osada IP: *.ztpnet.pl 17.08.04, 12:19 Mialem watpliwa przyjemnosc ogladnac wczoraj Osade. Odradzam wszystkim wydanie kilkunastu zlotych na ogladanie takich filmikow. Brak jakiejkolwiek logiki, zakonczenie, ktorego domyslic mozna sie po kilkunastu minutach, aktorstwo na poziomie Klanu ( z wyjatkiem Brody'ego ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Osada IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 11:51 OSTRZEGAM!!!!! STRASZNE PIERDY!!...bo tu nie ma nic co mogłoby podnieść poziom adrenaliny.... lipa...z cyklu filmów przyrodniczych...oklepany temat...sceny bez akcji....TRAJLER TO OSZUSTWO!!!!!..."i tylko nie mówcie znajomym jak kończy się film" ...co to K.... jest pytam???!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolcia Re: Osada IP: *.icpnet.pl 19.08.04, 11:07 Wczoraj byłam na tym filmie i szczerze mówiąc zawiodłam się. Owszem są dobre momenty i świetnie zgrana muzyka z akcją, ale ogólnie w filmie jest mało akcji i momentami się śmiałam zamiast się bać. Pomysł na film dobry, ale ogólnie średnie wrażenie po filmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Osada IP: 62.233.177.* 20.08.04, 17:23 Osada, jeżeli ktoś się spodziewał horroru to się zawiedzie tak jak ja. Natomiast pomysł na film i zakończenie oryginalne. Ale ja chciałem się bać :( W sumie nie polecam. Mogłem pójść na rudego kota ;) bym się pośmiał. Chyba, że jak w osadzie (miało być strasznie) będzie nie śmiesznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JuStyNa Re: Osada IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.04, 21:44 Szczerze mowiac to spodziewalam sie czegos lepszego biorac pod uwage obsade i rezysera...niestety pomylilam sie...film byl beznadziejny!!!Jedyne co w miare bylo fajne to muzyka...Reszta do kitu!!!NIE IDZCIE NA TEN FILM!!!Juz lepiej isc na garfielda :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdrewnik Re: Osada IP: *.chello.pl 21.08.04, 00:19 Jesli udalo wam sie jeszcze nie przeczytac tzw.recenzji, to darujcie sobie jej lekture. Pisal ja ktos tak powierzchownie patrzacy na swiat, ze az plakac sie chce. Zastanawiam sie czasami, czy pisanie recenzji to dobre zajecie dla niektorych. Mysle, ze z taka wrazliwoscia to i kopanie rowow moze byc zajeciem zbyt subtelnym dla autora. Powtarzam nie czytajcie recenzji!!!!! Idzcie do kina i sami sprawdzcie co myslicie na temat filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro330 Re: Osada IP: 80.249.0.* 23.08.04, 21:37 bardzo popieram twoj postulat nie wierzmy krytyce wierzmy w swoj osad w soj energie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcela OsAdA bIsSs IP: 81.15.254.* 22.08.04, 13:17 Według mnie gilm "Osada" był dobry, ale mógł być lepszy :P:P. Reżyser się za bardzo nie popisał, ponieważ zakończenie jest tak jakby dwuznaczne, ale i tak wiadomo OCB, więc z drugiej strony jest jednoznaczne...Nie wiem...Jakoś po prostu chyba liczyłam na więcej...Przykro mi Odpowiedz Link Zgłoś