Dodaj do ulubionych

Fahrenheit 9.11

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.04, 11:17
Widziałem już kilka dokumentów tego reżysera i choć konstrucja jest mentalnie
mocno amerykańska to i tak myśle że dla europejskiego widza będzie to film
czytelny. Osobiście nie mogę się doczekać polskiej premiery.
Obserwuj wątek
    • Gość: marol ja troszke nie na temat... IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 30.06.04, 14:51
      kocham Cie Izus...
    • Gość: kaska Re: Fahrenheit 9.11 IP: 193.112.136.* 05.07.04, 15:54
      Ja wlasnie obejrzalam ten film w prapremierze w Anglii. I zrobil na mnie
      niesamowite wrazenie! Poczatkowo myslalam, ze bedzie to kolejny document
      poswiecony wydarzeniom z 9/11 i bylam w bledzie. Film przedstawia zwiazki
      klanu Bush z Saudi Arabia oraz rodzina Bin Laden a takze jak doszlo do wojny w
      Iraku... Moore nie stara sie wplynac na sposob postrzegania calej sytuacji, ale
      po prostu odwoluje sie do faktow... Wychodzac z kina czlowiek zdaje sobie
      sprawe jak wiele dzieje sie w tle i jak niewiele my mamy wspolnego z tym co sie
      dzieje na swiecie... Bardzo ten film polecam i zgadzam sie z opinia Witz'a, ze
      dla europejskiego widza bedzie ten filmy bardzo czytelny...
      • Gość: mirinda propagandowa bezrefleksyjna kiszka IP: *.sasiedzi.pl 06.07.04, 17:07
        tez ogladalem ten film i do zachwytow mi daleko
        po pierwsze moore rozczarowuje - film jest w porownaniu z poprzednimi jego
        filmami polityczna propagandowa papka i jako taka przemilcza pewne fakty a inne
        podaje jako nie ulegajace watpliwosci
        film bedzie zrozumialy dla kazdego nie tylko europejskiego widza, gdyz jako
        klecona pospiesznie propagandowka mial byc ukonczony przed wyborami a
        zrozumialy nawet dla najwiekszych idiotow
        niestety argumenty moore'a sa bezrefleksyjne i podawane wylacznie dla tych
        ktorzy chca sie z nim zgadzac - jezeli chodzi o sposob argumentacji dziwi mnie
        ze moze sie to komus podobac - niczym niemal nie rozni sie to od propagandy prl-
        owskiej, chocby nie wiem jak sprawnie bylo zrobione. Facet ma po prostu manie
        na punkcie busha i ja demonstruje dla ludzi ktorzy maja taka sama manie. Jezeli
        ktos ma watpliwosci to juz pojawiaja sie problemy - nie ma w tym dokumencie
        pokazania dwoch stron sporu. jednostronne , plaskie, bezwartosciowe i obliczone
        wylacznie na wybory i na skandal - niestety ksiazki pisze moore jeszcze
        bardziej demagogiczne i plaskie
        i na koniec - nie moglem sie oprzec wrazeniu - zarowno czytajac jego ksiazki i
        ogladajac dokumenty, ze dokladnie ta sama szkola interpretacji i argumentacji
        posluguje sie u nas lepper - moore jest lepiej wyksztalcony, sprawniejszy, ale
        tak samo jak lepper rzuca oskarzenia, porownuje, szkaluje - ten zlodziej, ten
        lobuz, ten idiota itd... Tym ktorzy padaja na kolana przed moorem polecam
        ksiazki glowinskiego, bralczyka, porownania z dokumentami propagandy prl i
        wiecej refleksji ludzie, wiecej krytycyzmu...
        • Gość: Fryderyk Re: propagandowa bezrefleksyjna kiszka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.07.04, 18:03
          A czemu ani słowem nie wspominasz o tej propagandzie,którą bez przerwy
          posługuje się Bush?Słuchając go każdy może wyciągnąć wnieosek,że ma do
          czynienia z idiotą.Rozumiem więc Moore'a doskonale.
        • Gość: radeksocal Re: propagandowa bezrefleksyjna kiszka IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 10.07.04, 19:12
          Nie mieszkajac w Stanach i czerpiac wiadomosci z polskich, lub przefiltrowanych
          amerykanskich mediow, nie sadze zebys mial jakiekolwiek pojecie o tym co Bush ze
          swoim obozem politycznym na prawde tutaj robi. Wlos sie jezy na glowie!
          Machina propagandowa Bush'a jest potezna i swietnie dotowana. Prawdziwa wolnosc
          slowa jest juz w Ameryce przeszloscia (zapoznaj sie z Patriot Act, przeglosowany
          przez Republikanow, to zobaczysz). Busz jest w tym wzgledzie na tym samym
          poziomie co byli przywodcy komunistyczni!
          • Gość: felusiak Re: propagandowa bezrefleksyjna kiszka IP: *.nyc.rr.com 11.07.04, 03:46
            No ten Busz to istny rozbojnik. Sieje propagande i zabrania wolnosci slowa.
            Kontroluje wszystko. A ten patriot act to sami zli, diabelscy republikanie
            przeglosowali. Ladnie brzmi i latwowierni uwierza.

Po pierwsze Bush nie ma do dyspozycji srodkow przekazu. Wobec tego jak moze
            glosiic propagande skoro nie posiada tuby.

Jesli w prawie 2000 kin wyswietlany jest Fahrenheit 911 bedacy zwyklym
            antybushowskim propagandowym paszkwilem to zapewniam was, ze wolnosc slowa ma
            sie dobrze. Taki film o Chiracu zostalby we Francji zdjety natychmiast.

A Patriot Act zostal uchwalony stosunkiem 98:1 przy jednym nie glosujacym. Za
            glosowalo 49 republikanow i 49 demokratow. Sen. Landrieu nie glosowala a jedynym
            oponentem byl Sen. Feingold.

radeksocal jest typowym przykladem wielbiciela tworczosci Moore'a.
            Zdradze wam, ze oni maja kluczyk i sprezynke i juz sa nakreceni.
            • Gość: odp. felusiowi Re: propagandowa bezrefleksyjna kiszka IP: *.icpnet.pl 15.07.04, 12:43
              > Po pierwsze Bush nie ma do dyspozycji srodkow przekazu. Wobec tego jak moze
              glosiic propagande skoro nie posiada tuby?

FOX (nie tylko FOX News) jest bezczelną tubą; inne korporacje tv wola milczec
              albo chwalic; wiekszosc stacji radiowych to ostoja konserwatywnych homofobow,
              NRA, KKK itp., gazety? hmmm... tu jest roznie, ale wiekszosc czytanych, to
              hurraoptymistyczne czytadla

> Jesli w prawie 2000 kin wyswietlany jest Fahrenheit 911 bedacy zwyklym
              antybushowskim propagandowym paszkwilem to zapewniam was, ze wolnosc slowa ma
              sie dobrze. Taki film o Chiracu zostalby we Francji zdjety natychmiast.

oczywiscie nie zostalby zdjety we Francji; ale z Twojej wypowiedzi widac, ze
              buszysci maja obsesje na punkcie Jacquesa Chiraca; jak przeciw Bushowi to za
              Chirakiem? to nie jest chyba az takie proste?

> A Patriot Act zostal uchwalony stosunkiem 98:1 przy jednym nie glosujacym. Za
              glosowalo 49 republikanow i 49 demokratow. Sen. Landrieu nie glosowala a jedynym
              oponentem byl Sen. Feingold.

so? to ze demokraci nie maja kregoslupa i glosuja za, swiadczy tylko o tym, ze
              oni sa niewiele wiecej warci (w innych kwestiach: socjalnych, swiatopogladowych
              sa lepsi od R.)
              • Gość: felusiak Re: propagandowa bezrefleksyjna kiszka IP: *.nyc.rr.com 17.07.04, 00:20
                zapewniam cie, ze nie wiesz o czym mowisz. Stek bzdur tu napisales.
                Wyglada, ze jestes naszpikowany propaganda to znaczy wyprano ci glowke.
                Ale takich "ekspertow" jak ty tu wielu po haszczach biega.
                • Gość: totu Re: propagandowa bezrefleksyjna kiszka IP: *.lv.lv.cox.net 18.07.04, 19:27
                  Gość portalu: felusiak napisał(a):

> zapewniam cie, ze nie wiesz o czym mowisz. Stek bzdur tu napisales.
                  > Wyglada, ze jestes naszpikowany propaganda to znaczy wyprano ci glowke.
                  > Ale takich "ekspertow" jak ty tu wielu po haszczach biega.

Steki bzdur to ty wypisujesz, a film tak ci zalazl za skore ze piana z ust ci
                  nie schodzi. Propaganda jest naszpikowane wszystko co ogladamy na codzien w TV
                  czy slyszymy w radiu, film Moor'a tylko otwiera oczy tym ktorych ta
                  bushystowska propaganda karmi od lat. Uwazasz sie za "experta" wiedzacego
                  wszystko, nie dochodzi do twojej swiadomosci ze moze to ty wlasnie jestes
                  zaslepiony i otumaniony paszkwilowa propaganda codziennych "NEWS"
                  • Gość: felusiak Re: propagandowa bezrefleksyjna kiszka IP: *.nyc.rr.com 23.07.04, 16:24
                    no i wyszlo szydlo z worka. Wystarczy jedynie zapoznac sie z raportem komisji
                    911 aby jednoznacznie stwierdzic, ze Moore, Joe Wilson i Richard Clark klamia
                    dla pieniedzy. Moore klamie dla idei.
                  • Gość: Fizyk Re: propagandowa bezrefleksyjna kiszka IP: *.eracent.pl / 212.180.147.* 24.07.04, 20:22
                    Teoria spisku wytlumaczy sie wszystko. Jezeli jakies fakty nie pasuja do idei,
                    to dorzuca sie wyjasnienie typu "oni sa otumanieni propaganda albo glupi". W
                    ten sposob nie przekona sie "spiskoteoriowcow" zadnymi argumentami. Bush jest
                    be i spiskuje ze wszystkimi wszedzie, od bin ladena az po amerykanskie stacje
                    telewizyjne. I caly swiat staje sie taki prosty :)
            • Gość: Zappa Re: propagandowa bezrefleksyjna kiszka IP: *.client.comcast.net 18.07.04, 10:24
              Po pierwsze Bush ma do dyspozycji co zechce i to w Polsce wydaje sie, ze nie ma
              wplywu na srodki masowego przekazu. W Polsce tego nie widac, ale to co
              pokazuje telewizja FOX to gorzej niz TOP CANAL 15 lat temu! Dzieki Patriot Act
              oni maja prawo czytac nasze emaile, listy, moga Cie nawet nie wpuscic do
              samolotu, tylko dlatego, ze nie lubisz Busha i nie kryjesz die z tym. Czy nie
              przypomina Wm to glebokiej komuny?
        • coorvicky Re: propagandowa bezrefleksyjna kiszka 20.07.04, 01:46
          W odróżnieniu od prlowskiej propagandy Moore nie kryje swoich intencji.
          W odróżnieniu od prlowskiej propagandy Moore wykorzystuje fakty.
          W odróżnieniu od prlowskiej propagandy Moore nie udaje.
          A co w tym dziwnego, że Moore nie przekazuje racji drugiej strony???
          To jest atak na Busha, Moore tego nie kryje. Nie widziałem jeszcze sytuacji,
          kiedy atakujący w imię "sprawiedliwości" okłada tez siebie.

Gość portalu: mirinda napisał(a):

> tez ogladalem ten film i do zachwytow mi daleko
          > po pierwsze moore rozczarowuje - film jest w porownaniu z poprzednimi jego
          > filmami polityczna propagandowa papka i jako taka przemilcza pewne fakty a inne
          >
          > podaje jako nie ulegajace watpliwosci
          > film bedzie zrozumialy dla kazdego nie tylko europejskiego widza, gdyz jako
          > klecona pospiesznie propagandowka mial byc ukonczony przed wyborami a
          > zrozumialy nawet dla najwiekszych idiotow
          > niestety argumenty moore'a sa bezrefleksyjne i podawane wylacznie dla tych
          > ktorzy chca sie z nim zgadzac - jezeli chodzi o sposob argumentacji dziwi mnie
          > ze moze sie to komus podobac - niczym niemal nie rozni sie to od propagandy prl
          > -
          > owskiej, chocby nie wiem jak sprawnie bylo zrobione. Facet ma po prostu manie
          > na punkcie busha i ja demonstruje dla ludzi ktorzy maja taka sama manie. Jezeli
          >
          > ktos ma watpliwosci to juz pojawiaja sie problemy - nie ma w tym dokumencie
          > pokazania dwoch stron sporu. jednostronne , plaskie, bezwartosciowe i obliczone
          >
          > wylacznie na wybory i na skandal - niestety ksiazki pisze moore jeszcze
          > bardziej demagogiczne i plaskie
          > i na koniec - nie moglem sie oprzec wrazeniu - zarowno czytajac jego ksiazki i
          > ogladajac dokumenty, ze dokladnie ta sama szkola interpretacji i argumentacji
          > posluguje sie u nas lepper - moore jest lepiej wyksztalcony, sprawniejszy, ale
          > tak samo jak lepper rzuca oskarzenia, porownuje, szkaluje - ten zlodziej, ten
          > lobuz, ten idiota itd... Tym ktorzy padaja na kolana przed moorem polecam
          > ksiazki glowinskiego, bralczyka, porownania z dokumentami propagandy prl i
          > wiecej refleksji ludzie, wiecej krytycyzmu...

---------------------------------------------------------------
          PS, do kogo, ci wiedzą: Jestem komunistą, żydem, pedałem, lesbą, czarnuchem,
          żółtkiem lewakiem, ćwokiem, masonem, powinienem się leczyć itd. To już wiem.
        • Gość: Andrzej Człowieku, weź się ogarnij IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 09:08
          Oglądałem.
          Moore bardzo dobrze poradził sobie z zadaniem ośmieszenia Busha, chociaż dla
          mnie obecny prezydent USA zawsze był ogoloną republikańską małpą.
          Rzeczywiście jego najnowszy film to nie dokument, lecz coś na kształt satyry
          lub paradokumentu o faktografii rodem z agitki TVP. Jednak nie dokońca słuszne
          jest wieszanie psów na Moorze. Dlaczego? Bo racja jest po jego stronie. Wojna w
          Iraku to dobry intreres dla oligarchii amerykańskiej z Bushami na czele, a giną
          prawdziwi ludzie, wielu zostaje kalekami, a część długo nie będzie mogła
          pozbierać się po stracie towarzyszy broni i nigdy nie pozbędzie się wizji
          rozpłatanych, poparzonych ciał. Bush i jego wesoła kompania mają już na
          sumieniu bardzo wiele istnienień, dlaczego Moore miałby ich potraktować
          uczciwie? Od ich manipulacji, decyzji giną ludzie. Czy w czasie seansu
          filmu "Farenheit 9.11" ktoś zginą?
          • Gość: Brawoooo Re: Człowieku, weź się ogarnij IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 13:35
            Brawoooo!!!!!!!!!!!!!!!!lepiej bym tego nie ujęła!!!!
        • Gość: Porzyk Re: propagandowa bezrefleksyjna kiszka IP: *.acn.pl 25.07.04, 12:35
          Zgadzam sie w 100% z Twoja opinia. Widziałem film i jestem załamany. Film
          podzielony na dwie częsci (1- zrobienie z Busha idioty, a raczej pokazanie ze
          bez kartki i pomocy z zewnatrz nie jest w stanie sobie poradzic ;2-pokazanie
          tragedii wojny w Iraku) staje sie w pewnymmomencie nudny. Mnie nawet zaczal
          denerwowac. Wyszedlem wkurzony z kina. Ciekawe czy Moore chodzi do tego samego
          psychiatry co Lepper...
          I jeszcze ta kobieta, ktora najpierw wysylala wszystkie swoje dzieci do wojska
          i zarzekała sie ze kocha swoj kraj i wszystko co jst z nim zwiazane raptem, po
          stracie syna zaczyna psioczyc na ta sama ukochana Ameryke. Ludzie troche
          konsekwencji i troche powagi. Jak sie wysyla dzieciaka do wojska i jest sie z
          tego dumnym trzeba sie liczyc z tym ze ten dzieciak moze zginac. Dziwicie sie
          ze senatorowie nie wysylaja dzieci na front? Ale to juz glebszy problem
          zamoznosci i mozliwosci kariery... Czy ktos wie, bo nie moge znaleźć tej
          informacji: czy Moore służył w wojsku czy cale zycie byl taki obleśny i
          spasiony ze dostał rentę za nadwagę i krecił tanie filmy?
        • Gość: Zosia Re: propagandowa bezrefleksyjna kiszka IP: 62.225.152.* 09.09.04, 10:26
          Z twej wypowiedzi wynika, ze chcesz byc krytykiem "propagandy prl-
          owskiej", a nie filmu. Tak idiotyczno-filozoficzne rozwazania swiadcza o
          gleboko koscielnych przekonaniach. Jestes wychowankiem teologow? to zajmij sie
          sprawa sw.Brygidy, a nie krytyka filmowa.
      • Gość: jacek2 Re: Fahrenheit 9.11 IP: *.w82-121.abo.wanadoo.fr 11.07.04, 13:06
        Kaska czy ty na prawde wierzysz w to co Moore chce pokazac ?? W tym
        propagandowym gniocie zrobionym w stylu filmow propagandy nazistowskiej i
        bolszewickiej !! Wniosek jest prosty gdyby nie bylo tego wstretnego Busha to na
        swiecie zapanowala by socjalistyczna nirwana!! Analogicznie z prof
        Balcerowiczem w Polsce - pierwszym hamulcowym powszechnego dobrobytu w 3RP !!!!
        • Gość: realista Re: Fahrenheit 9.11 IP: *.gpw.com.pl 12.07.04, 17:04
          Film lewackiego (kapitalisty..:)))) został zrobiny wyłącznie dla kasy (stąd
          kapitalisty) ponoć w pierwszym tygodniu zarobił ponad 20 mln $, więc wiadomo o
          co chodzi. Nie widziałem tego "gówna" ale domyślam się, że pachnie to
          komunistyczną propagandą i manipulacją. Jak widać w USA demokracja ma się
          dobrze, bo pomyślce czy w Polsce albo w Rosji taki film byłby wyemitowany?
          pozdr
          • Gość: radeksocal Re: Fahrenheit 9.11 IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 13.07.04, 07:52
            Skoro nie widziales tego filmu, nie wiem skad czerpiesz swoje opinie! Najpierw
            pojdz i go zobacz na wlasne oczy, potem komentuj! Film do tej pory zarobil
            prawie 60 milionow. I dobrze! Wiadomo, ze rezyser kazdego filmu dokumentalnego
            przedstawia fakty w taki sposob, zeby jego przeslanie bylo przejrzyste i
            przekonujace. Specyficzny montaz scen, narracja, czy nawet dobor sciezki
            dzwiekowej moze kazdemu rezyserowi w osiagnieciu zamierzonego celu pomoc. Film
            ten nie jest jednak propaganda, poniewaz, owszem przedstawia gabinet Bush'a w
            negatywnym swietle, ale nie przedstawia Demakratow jako antidotum, czy ludzi,
            ktorzy lepiej by sobie z tym wszystkim poradzili. Moore jest bardzo
            utalentowanym rezyserem i uzywa wszystkich mozliwych narzedzi w celu jak
            najepszego ukazania pewnych faktow. Oczywiscie, ze kilka scen zrobionych jest
            "pod publicznosc". Na niektore sceny patrzy sie jednak z zupelnym
            zaangazowaniem i przekonaniem, ze to, co widzi sie na ekranie, jest prawda.
            A co do demokracji w Ameryce: Farenheit 9/11 nie wszedlby na ekrany gdyby nie
            glowna nagroda w Cannes. Republikanie dosc dobrze blokowali jego dystrybucje
            przez kilka miesiecy. W koncu film dostal kategorie R (restricted), ktora nie
            pozwala osobom ponizej 18-go roku zycia na obejrzenie tego filmu w kinie bez
            opieki doroslego. Dlaczego?

Prawie wszyscy zamachowcy 11-go wrzesnia byli obywatelami Arabii Saudyjskiej.
            Gdzie Bush wyslal wojska? Do Iraku.
            W Afganistanie jest mniej amerykanskich zolnierzy, niz liczba policjantow w
            duzym amerykanskim miescie. Oczywiscie, ze zlapanie Bin Laden'a jest niemozliwe
            (Poczekajmy jednak! Morze zaraz przed wyborami w listopadzie ktos go jednak
            znajdzie...)
            Broni masowego razenia w Iraku nie ma.
            Poziom inteligencji Busha: 91 punktow. Ledwo skonczyl Yale University (srednia
            ocen- 3). Nie potrafi zlozyc prostego zdania po angielsku.
            Poziom inteligencji Clintona 182 punkty (The Lovenstein Institute rating system)
            Najmniej konferencji prasowych w historii wspolczesnych prezydentow USA.
            Najwiecej dni na wakacjach.
            Caly swiat znienawidzil Busha, a przy tym cala Ameryke.
            • Gość: aniutek Re: Fahrenheit 9.11 IP: *.139-136-217.adsl.skynet.be 14.07.04, 02:00
              Wlasnie obejrzalam film w Belgii.Zgadzam sie z cala opinia.Rzeczywiscie Bush ma
              ogromne problemy z wyslawianiem sie.Jednak najbardziej wstrzasnely mna
              przedstawione fakty,a ja naiwna(jak wiekszosc Amerykanow i nie tylko)
              myslalam,ze Saddam to cale zlo.A to Bush i cala spolka!A nasz Rzad w to
              wszedl,zwazywszy na plynace z tego korzysci.Tylko dla kogo,bo na pewno nie dla
              spoleczenstwa ani tysiaca zolnierzy(w wiekszosci zebranych z ulicy),ktorym
              obiecano 'zlote gory'po wstapieniu do armii.W wiekszosci sa to mlodzi
              chlopcy,ktorzy przeszli 'pranie mozgu'.Zreszta nie tylko oni.Uwazam,ze Moore
              otworzyl nam oczy i ukazal wielka ulomnosc dzisiejszych rzadzacych,ktorzy
              doskonale wiedza gdzie,jak i z kim wejsc w spolke,by sie niezle dorobic,a cala
              reszta sie nie liczy.Tylko dlaczego kosztem zycia ludzi mlodych,biednych i
              czesto bezrobotnych(jakos zaden z amerykanskich senatorow nie wyslal swoich
              doroslych pociech do Iraku)Warto zobaczyc.
          • Gość: ja Re: Fahrenheit 9.11 IP: *.miamfl.adelphia.net 13.07.04, 17:31
            Gamonie. Najpierw zobaczcie to, o czym dyskutujecie.
          • Gość: totu Re: Fahrenheit 9.11 IP: *.lv.lv.cox.net 18.07.04, 19:36
            Gość portalu: realista napisał(a):

> Film lewackiego (kapitalisty..:)))) został zrobiny wyłącznie dla kasy (stąd
            > kapitalisty) ponoć w pierwszym tygodniu zarobił ponad 20 mln $, więc wiadomo
            o co chodzi.

Moore byl milionerem przed nakreceniem tego filmu, nie musial wiec robic czegos
            co moglo mu zaszkodzic na 'zdrowiu' zeby zarobic, jest mase innych tematow,
            bardziej bezpiecznych. Piszesz wiec idiotyzmy mowiac ze chodzilo o pieniadze.

> Nie widziałem tego "gówna" ale domyślam się, że pachnie to
            > komunistyczną propagandą i manipulacją. Jak widać w USA demokracja ma się
            > dobrze, bo pomyślce czy w Polsce albo w Rosji taki film byłby wyemitowany?

moze najpierw zobacz a pozniej okreslisz co widzialec, tylko ciemniak wyraza
            swoja opinie na podstawie podsunietych mu informacji. A moze ty jestes jak
            krowa, bo krowa nie ma wlasnego zdania?

• Gość: realista Re: Fahrenheit 9.11 IP: *.gpw.com.pl 19.07.04, 12:03
              "Moore byl milionerem przed nakreceniem tego filmu, nie musial wiec robic
              czegos
              co moglo mu zaszkodzic na 'zdrowiu' zeby zarobic, jest mase innych tematow,
              bardziej bezpiecznych. Piszesz wiec idiotyzmy mowiac ze chodzilo o pieniadze."

Ponoć koś kto ma 100 mln jest bogatszy od tego kto ma 70, a zachłanność takiego
              kutasa widoczna jest gołym okiem. A co do bezpiecznych tematów, to na nich kasy
              się nie robi, pieniądze zarabia się w głownej mierze na sensacji i
              kontrowersji.
          • ping-pong Re: Fahrenheit 9.11 03.08.04, 13:33
            Gość portalu: realista napisał(a):

> Film lewackiego (kapitalisty..:)))) został zrobiny wyłącznie dla kasy (stąd
            > kapitalisty) ponoć w pierwszym tygodniu zarobił ponad 20 mln $, więc wiadomo
            o
            > co chodzi. Nie widziałem tego "gówna" ale domyślam się, że pachnie to
            > komunistyczną propagandą

Zgadles. Film byl finansowany przez dwa ostatnie kraje komunistyczne: Kube i
            Koree Pld.
    • Gość: William Re: Fahrenheit 9.11 IP: 194.29.151.* 14.07.04, 15:06
      Widzialem ten film tydzien temu.
      Uwazam iz kazdy w Polsce powinien obejzec uwaznie jak wyglada Ameryka przez
      pryzmat przeciwnika Busha. Nasi "wodzowie" glryfikuja ten kraj chcac wypelnic
      pustke po poprzedniej milosci do " brata ze wschodu ". Wielka polityka
      napedzana biznesem bez zadnych skrupulow. Prosty facet -prezydent USA - jest
      karykatura inteligencji swiatowej. Czy my jako kraj zawsze musimy wdawac sie w
      gry wielkich i tyko tracic na tym. Nie dziwota, iz polska nie
      istniejaca "cenzura" miala problem z tym propagandowym dokumentem filmowym.
      Polecam aby wyrobic sobie poglad na rzeczywistosc.
      • orbulon Wielce edukacyjny film 16.07.04, 10:34
        Oczywiście można się spodziewać wielkich kolejek przed kinami w Polsce całych
        band antyglobalistów, ekologów i innych ciekawych okazów politycznych.

To, że Moore już przez sam wygląd i sposób mówienia przywodzi na myśl
        paranoika i człowieka zbyt wywyższającego się media i ludzie jakoś nie potrafią
        dostrzec. Można w sumie powiedzieć, że doczekaliśmy się Dr.Goebelsa XXI
        początków XXI wieku.

Ciężko gadać z luzmi, którzy nie rozumieją dzisiejszej sytuacji politycznej.
        Walka z terroryzmem islamskim nie może być prowadzona przy użyciu
        tzw. "argumentów słownych". A jeżeli ktoś chce tego spróbować to proszę pogadać
        tymi argumentami z mr.Osamą.

Ten film to niewątpliwie remake "Pancernika Potiomkin"
    • Gość: Shamick W koncu Prawda pokazana .... IP: *.as.uky.edu 16.07.04, 21:29
      Ludzie pomalu zaczna sie dowiadywac o p. Bush - i wielki czas!
      Nawet jesli pewne rzeczy sie nie sprawdza z tego co p. Michael pokazuje, to i
      tak wielkie czas zaczac prawdziwa dyskusje!
      'Terrorysi" nie nienawidza kogokolwiek bez powodu - juz na pewno nie nienawidza
      USA za to iz "USA jest wolnym krajem" a raczej iz jest KOLNOIZATOREM ktory
      msyli iz dzieki sowje (jedynej na swiecie) wielkiej armi nie musi sie z nikim
      liczyc, ani z U.N. nawet!
      Tak mysleli keidys CCCP tez i Hitler tez tak myslal - tylko ze w koncu sie
      piniadze skoncza ... nie nie dla terrorystow bo oni walcza "od serca" za darmo
      a nie jak cale armie w ktorych ludzie ida kolonizowac bo sie im za to placi (i
      to nie tak zle)
      Nikt nie probuje usprawiedliwic Terrorysmu ale dosc tych glupich rzeczy w TV i
      prylatywaniu kazdemu kto politycznie przeciwstaiwa sie USA czy ISrael, ...ot
      terorrysta!
      nIE TEDY DROGA DO ROZWIKLANAI SYTUACJI -
      • oda_nobunaga Re: W koncu Prawda pokazana .... 20.07.04, 13:01
        Te shamick , a po jakiemu to jest napisane bo ja nie wiem, zap... lasz w jakims
        narzeczu , ja poprosze o ten slownik:)) Ja wiem ze lewacy nie naleza do
        bystrzakow no ale bez przesady, kilka zdac zlozyc poprawnie powinniscie umiec:)
        • Gość: Lew Re: W koncu Prawda pokazana .... IP: *.era.pl 20.07.04, 15:11
          Polecam wszystkim recenzje z mało znanego poratlu
          www.global.net.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=94
          Prawie nie znanego ale nie znaczy to że złego.
          Może tylko mniej komercyjego.
          Pozdrawiam
          Lew
          • Gość: P-77 Re: W koncu Prawda pokazana .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 09:57
            Moore jest artystą, który przedstawia swoją wizję świata. Film jest dokumentem
            w tym tylko sensie że nie jest fabularny natomiast dobry dokument nie musi być
            obiektywny. Teraz druga strona chce nakręcić taki sam film o Michaalu Moore a
            także ma powstać film "DC 9/11" przedstawiającyu Busha jako męża stanu - jeśli
            twórcom tego filmu uda się przekonać, że Bush to wielki przywódca uznam, że
            zrobili film genialny. Piszę to bez ironii.
            • Gość: felusiak Re: W koncu Prawda pokazana .... IP: *.nyc.rr.com 24.07.04, 20:30
              Gość portalu: P-77 napisał(a):
              > ...natomiast dobry dokument nie musi być obiektywny.

Masz absolutna racje z jednym ale. Dokument musi opierac sie na faktach a
              takowych w filmie zabraklo.
      • Gość: Z dalekiego kraju Re: W koncu Prawda pokazana .... IP: *.client.comcast.net 24.07.04, 22:27
        Shamick, jaka uczelnie reprezentujesz? University of Kentucky?
        Cokolwiek, to watpie abys reprezentowal tam soba KOGOS (Professor, Assistant
        Professor, Lecturer... jaki masz tytul naukowy? BA? MS? PhD?) W koncu i
        sprzataczki uniwesyteckie maja dostep do internetu i adres e-mail.
    • Gość: maris Re: Fahrenheit 9.11 IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.04, 17:28
      Moore zarabia kase na mieszaniu ludzi z gnojem.Nagle wszyscy ida do kin aby
      obejrzec marny dokument o czlowieku ktory ma caly kraj na karku.Film polega na
      wylapywaniu slabych chwil prezydenta,nie ma nic o innych sytuacjach.Jak jest
      taki moralny ten Moore to niech odda cala kase na dobo dzieci w Iraku.Komercja
      nic wiecej.
    • Gość: Maciej Janiec Re: Fahrenheit 9.11 IP: *.markom.krakow.pl / *.markom.krakow.pl 24.07.04, 01:44

Wreszcie jakiś film, który każe pomyśleć. Można nie zgadzać się z metodami i
      wnioskami jego autora, ale wypadałoby się nad nimi zastanowić. Po co
      rzeczywiście była/jest wojna w Iraku? Kto na niej korzysta? Co ma ona wspólnego
      z zamachami z 11. września? Dlaczego biorą w niej udział Polacy (obok m.in.
      Palau i Maroka ;)? Jak funkcjonuje współczesna demokracja?

Pozdrawiam,

Maciej Janiec
      www.mjaniec.org
    • Gość: . Jak zdobyć popularność dla dokumetu ? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 24.07.04, 18:56
      Zapytajcie Pana Moora , on wie. Tym razem pokazuje politykom jak się robi wiec
      polityczny w kinie . Szkoda że te ukryte prawdy , nakarmił kłamstewkami. Fajnie
      że po lekturze recenzjii , wiemy co w tym filmie jest.
      • Gość: olaw Nowa mapa świata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.04, 17:12
        Najciekawszy zabieg Moora. Pokazanie szczęśliwych Irakijczyków przed wojną, sto
        razy bardziej szczęśliwych niż Amerykanie z małej miejscowości, gdzie
        bezrobocie sięga 50% i ludzie z biedy wysyłają dzieci do wojska (oczywiście
        dzieciom każe się walczyć w Iraku, gdzie dzieci giną).
        Podejrzewam, że Moore uczył się rzemiosła w Korei Północnej, gdzie dzieci w
        szkole dowiadują się jak wielka nędza panuje na Południu.
    • Gość: gosciu Re: Fahrenheit 9.11 IP: 217.96.29.* 26.07.04, 17:08
      Film obsypany wszystkimi mozliwymi nagrodami w gazecie dostaje 2 gwiazdki...
      Owszem, dokument, propaganda, tanie chwyty. Ale ten film do perelka, mozna
      krytykowac, ale kunszt rezysera trzeba docenic. Recenzentowi wystawiam 2
      gwiazdki, nie wiecej.
      • Gość: wstan Re: Fahrenheit 9.11 IP: 212.244.84.* 27.07.04, 06:08
        uk.news.yahoo.com/040726/325/eyv7g.html
    • poczta.tvn.pl A co z globalizacją? 28.07.04, 11:01
      Zaplącz globalizację po chińsku: www.butik.pl/chinskieznaki
      • Gość: krytyk języka Re: Kto to tlumaczył? IP: *.chello.pl 28.07.04, 11:42

Czemu tam jest tyle błędów gramatycznych? To naprawdę nikomu nie przeszkadza?
        Dystrybutor wypuszcza film i ma to gdzieś? (ryzykować życiem - też
        coś)

• tomekpl-66 Re: Fahrenheit 9.11 28.07.04, 22:20
      widzialem film. i mam mieszane uczucie. jestem przeciwko wojnie ( bo pochodze z
      takiego kraju, gdzie wojna trwala latami ), wiec i jestem przeciwko wojnie w
      Iraku.ale skad mam wiedziec ze nastepca Busha bedzie od niego lepszy pod tym
      wzgledem. a jesli chodzi o inne jego wiazania z rodzina Bin'a to jedna sprawa,
      druga bedzie skad tez wiadomo ze np. Kerry nie ma takiego podobnego.dopolki co
      nie ma bo jeszcze nie ma takiego Moore's na niego ...
    • Gość: ja Re: Fahrenheit 9.11 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 13:32
      Film utwierdził mnie jeszcze bardziej w przekonaniu, że ta wojna pod
      hasłem "walka z terroryzmem" to jedynie wymysł Busha, jeszcze bardziej go
      znienawidziłam, choć i tak było to dość mocne uczucie we mnie ;) Cały film
      siedziałam wlepiona w ekran. Gorąco polecam!!!!
    • Gość: me Re: Fahrenheit 9.11 IP: *.chello.pl 31.07.04, 14:55
      moore zrobił dobry film, chociaż przyznaję: czasem w męczący i nachalny sposób probuje nas przekonać do swoich racji. podaje nam fakty na tacy, przyprawia je sosem groteskowym, wzruszającym lub zbyt ostrym by dało sie te fakty przełknąc... i nawet jeśli nas to nie przekonuje - zmusza do myślenia.

:(

• Gość: mynak świetna ilustracja amerykańskiej mentalności IP: *.swic.dialup.inetia.pl 02.08.04, 17:19
      problem w tym , iż każdy reżim przedstawia siebie w jak najlepszej formie. Film
      odsłania nagość króla co niestety nie wszyscy widzą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka