Dodaj do ulubionych

genialny polski film dla cudzoziemca

22.09.13, 22:46
ostatnio na spotkaniu polsko- rosyjsko - hiszpańsko -francusko-niemieckim rozmawialiśmy o kinie i każdy zobowiązał się przesłać tym pozostałym jeden tytuł do obowiązkowego obejrzenia i jeden alternatywny . Każdy z nas może wybrać 2 filmy tylko z kina rodzimej produkcji . Zrobiłam wywiad wsród "krajowych " znajomych i okazało się że niewiele jest filmów polskich jakie można by polecić cudzoziemcowi . Większość z narodowych ikon [ Miś , Wesele etc.] odpada bo jest kompletnie niezrozumiała poza naszym kręgiem kulturowym . W końcu padło na "Ziemię Obiecaną " i Seksmisję . Ale nie chce mi się wierzyć że nie postało nic genialnego , rodzimego i uniwersalnego przez ostatnie 30 lat . Może Wam coś przychodzi do głowy ? przejełam się sprawą bo nuta patriotyczna się we mnie odezwała.
Obserwuj wątek
    • hakenberyyy Re: genialny polski film dla cudzoziemca 23.09.13, 14:16
      Może Sęp lub Drogówka ?

--
      salarizare
      • zigzaur Re: genialny polski film dla cudzoziemca 28.11.13, 20:57
        Układ zamknięty.
        To zrozumie każdy.
        Przewiduję duże powodzenie tego filmu w Rosji.
    • electron_blue Re: genialny polski film dla cudzoziemca 23.09.13, 21:48
      Może coś Jakimowskiego? Najnowszy Imagine lub starsze: Zmruż oczy, Sztuczki?
      • electron_blue Re: genialny polski film dla cudzoziemca 23.09.13, 21:53
        Albo Krauze - Dlug, Plac Zbawiciela?
    • alinka_li Re: genialny polski film dla cudzoziemca 24.09.13, 14:52
      Jestem za Ziemia Obiecaną:) Ze współczesnego kina: może Róża? Albo Różyczka? Śmiesznie wyszło z tymi tytułami:)
      • bromba11 Re: genialny polski film dla cudzoziemca 26.09.13, 13:29
        Jeszcze w obu filmach powinna grać Różdżka... ;)))
    • quba Re: genialny polski film dla cudzoziemca 24.09.13, 20:15
      Krzyżacy
      • szpak.nie Re: genialny polski film dla cudzoziemca 28.11.13, 10:45
        Krzyżacy to ramol, nikt tego juz nie trawi, podobnie jak Potop albo Pan Wołodyjowski.
    • mlekowaniliowe Re: genialny polski film dla cudzoziemca 29.09.13, 20:07
      A Dekalog Kieślowskiego?
    • bebiak Re: genialny polski film dla cudzoziemca 07.10.13, 00:49
      "Edi"
    • marnamania Re: genialny polski film dla cudzoziemca 25.10.13, 14:12
      regularnie "dręczę" mojego mężczyznę, który jest obcokrajowcem, polskimi filmami i właśnie go spytałam co mu się z tego wszystkiego podobało... powiedział, że Kingsajz a zwłaszcza rola Kasi Figury ;) Misia faktycznie nie załapał. Różyczka to może być też fajny pomysł.
      • mamusia1999 Re: genialny polski film dla cudzoziemca 28.11.13, 22:21
        kochana, pokaz mu "rejs" i to dopiero bedzie jazda. moj obcokrajowiec od 16 lat patrzy n amnie jak na kosmitke, bo sobie rejs dosc regularnie puszczam.
    • onsprawiedliwy Re: genialny polski film dla cudzoziemca 05.11.13, 12:40
      jak zobaczyłem tytuł od razu też pomyślałem o seksmisji, więc może po prostu to..
    • mirod80 Re: genialny polski film dla cudzoziemca 07.11.13, 13:45
      Kogel- mogel, galimatias. Dla mnie to jest klasyka :D
      • myslac88 Re: genialny polski film dla cudzoziemca 07.11.13, 22:25
        sądzę, że można polecić coś historycznego: czyli np. Kanał albo Katyń. albo dodać można naprawdę dobrze zrobiony film: Salę samobójców. stawiam na ambitność
        • konijn Re: genialny polski film dla cudzoziemca 27.11.13, 18:33
          mojemu sie podobalo "jak rozpetalem ii wojne swiatowa"
          • szpak.nie Re: genialny polski film dla cudzoziemca 28.11.13, 10:51
            Polskie komedie lepiej nie, nie podobają się, szczególnie tego typu, leczące kompleksy albo te w realiach PRLowskich, gdzie śmieszna ma byc kolejka do sklepu.
            Seksmisja akurat się podoba i jest rozumiana,była emitowana w wielu krajach, natomiast już Rejs, wszystkie Bareje, Sami swoi, wszystkie te nadęte historyczne to zdecydowanie odpadają.
            Co może być "strawialne" wg mnie, lekkiego typu: Dług, Dom zły, Psy, kino nie wysokie, ale zrozumiałe/ Z klasyki wiadomo: najpopularniejsze polskie za granicą: Sanatorium pod klepsydrą, dla niektórych, Pamiętnik znaleziony w Saragossie, też dla ambitnych, Nóż w wodzie, Ziemia obiecana, z nowych poważnych: W ciemności.
        • zigzaur Re: genialny polski film dla cudzoziemca 28.11.13, 21:00
          Lepiej coś aktualnego:
          Układ zamknięty.
        • sotnikov1 Re: genialny polski film dla cudzoziemca 03.12.13, 09:41
          > sądzę, że można polecić coś historycznego: czyli np. Kanał albo Katyń. albo dod
          > ać można naprawdę dobrze zrobiony film: Salę samobójców. stawiam na ambitność

Hahaha! Katyń i ambitne kino. Dobre. To ja stawiam na Tolka Banana.

Co do tematu, to przecież są tłumaczenia Kolorów i Dekalogu.

• szpak.nie Re: genialny polski film dla cudzoziemca 28.11.13, 10:57
      wchodzisz tu:
      www.imdb.com/?ref_=nv_home
      wpisujesz polskie tytuły i przeglądasz recenzje i dyskusje.
      Odrzucasz wszystkie polskie albo wszelkich Kowalskych from Chicago i będziesz wiedzieć co jest rozumiane co nie i przez kogo, przez jaka nację.
      Seksmisja ma pozytywne komentarze:
      www.imdb.com/title/tt0088083/?ref_=fn_al_tt_1
      www.imdb.com/title/tt0088083/board/?ref_=tt_bd_sm
      Takie filmy też są znane, aż 78 recenzji, głownie zagranicznych:
      www.imdb.com/title/tt0056291/?ref_=fn_al_tt_1itd.
      • jewriejka Re: genialny polski film dla cudzoziemca 29.11.13, 00:23
        ja polecilabym:

'Do widzenia, do jutra'
        lub
        'Niewinnych czarodziejow'

moim zdaniem uniwersalne, jak ktos zna stylistyke lat 60-tych
      • absurdello Na pewno recenzent "zrozumiał" film ? ;)) 09.12.13, 14:53
        "Two scientists are chosen as guinea pigs for a time experiment: they are placed in hibernation and should be brought back to life after three years. "

No chyba, że Maksymilian Paradys odpowiada zachodniej wizji polskiego naukowca ... ;))))
    • nasenna Re: genialny polski film dla cudzoziemca 29.11.13, 03:25
      Pomyślałabym o Dorocie Kędzierzawskiej i pewnie zdecydowałabym się na "Pora umierać".
      Sztandarowa Eroica Munka, "Nóż w wodzie", "Niewinni czarodzieje", "Człowiek z żelaza/marmuru", "Przypadek" Kieślowskiego, "Kanał", "Zezowate szczęście".
      • nasenna Re: genialny polski film dla cudzoziemca 29.11.13, 03:35
        Ja jeszcze bardzo cenię Jutro idziemy do kina
    • gazeta_mi_placi Re: genialny polski film dla cudzoziemca 29.11.13, 12:18
      "Kac Wawa"
    • conena Re: genialny polski film dla cudzoziemca 29.11.13, 20:50
      a ja od razu pomyślałam o Janie Jakubie Kolskim i jego filmach. myślę, że świetną propozycją byłaby Historia Kina w Popielawach albo i Jasminum też by się sprawdziło. Szabla od komendanta i Jańcio Wodnik... trudno byłoby mi się na coś zdecydować, za bardzo lubię tego reżysera, a przecież wymieniłam tylko te najbardziej popularne filmy.

z lżejszych rzeczy to może Vinci albo Pieniądze to nie wszystko Machulskiego?

albo Duże zwierzę z najlepszym na świecie Jerzym Stuhrem albo Mój Nikifor. albo Skazany na bluesa, ale tylko ze względu na muzykę Dżemu.

trudna sprawa.
      • x2468 Re: genialny polski film dla cudzoziemca 29.11.13, 23:50
        Niemiecka tv dość często powtarza seksmisję oraz dekalog.
        • marek.zak1 Re: genialny polski film dla cudzoziemca 01.12.13, 09:21
          Seksmisje emituje wiele telewizji a ja sam widziałem w wypozyczalniach w różnych krajach.
          Najbardziej jednak uniwersalnym filmem jest Faraon.
          • poborowy102 Re: genialny polski film dla cudzoziemca 03.12.13, 13:37
            bawiłem się kiedyś pilotem i tak się złożyło, ze trafiłem na Seksmisję po czesku i po niemiecku. Ciekawa sprawa - Stuhr w wersji niemieckiej miał wyważony, spokojny głos intelektualisty, w wersji czeskiej wrzeszczący głos faceta spod budki z piwem.
        • sarniak Re: genialny polski film dla cudzoziemca 01.12.13, 17:00
          Hehe, ja tam widzialam jak moi znajomi smiali sie przy seksmisji. Potem sie okazalo - zeby mi zrobic przyjemnosc, a potem obgadali miedzy soba - co za szmira ten polski film:) No ale sie przyznali wiec ok :D
    • dziewczyna-szamana Re: genialny polski film dla cudzoziemca 01.12.13, 17:59
      A może Kiler? Tylko musiałabyś skombinować jakieś dobre tłumaczenie, bo moc tego filmu tkwi w dialogach
      • kordula22 Re: genialny polski film dla cudzoziemca 01.12.13, 23:54
        Bez zadnego watpienia najlepszymi polskimi filmami jest trylogia Kieslowaskiego- Trzy kolory-
        i Podwojne zycie Weroniki.
        • poborowy102 Re: genialny polski film dla cudzoziemca 03.12.13, 13:42
          Najlepszym POlskim filmem jest "Wałęsa", bo to jest o facecie, który wywrócił mur berliński jedną ręką, a drugą zdemolował ZSRR. Film powstał dzięki dofinansowaniu Amber Gold.
        • pia.ed Re: genialny polski film dla cudzoziemca 07.12.13, 11:30
          W telewizji duńskiej na okrągło puszczali Dekalog, trylogie Kieślowskiego,
          a wcześniej Człowieka z żelaza, marmuru ... Podwójne życie Weroniki tez emitowali.
          Nie wiem czy to zależało od oglądalności, czy tez te filmy tanio kupili ...

Nowych polskich filmów nie widziałam ani w duńskiej, ani szwedzkiej telewizji.
    • workolot Re: genialny polski film dla cudzoziemca 02.12.13, 20:25
      "Kariera N.Dyzmy"
      • baba67 Re: genialny polski film dla cudzoziemca 03.12.13, 10:35
        Va bank,
      • poborowy102 Re: genialny polski film dla cudzoziemca 03.12.13, 13:39
        Va banque to tylko polskie "Żądło".
        • riki_i Re: genialny polski film dla cudzoziemca 03.12.13, 22:25
          "Hubala" proponuję puścić
    • sunday Bolek i Lolek, Reksio 05.12.13, 01:10
      Bolek i Lolek, Reksio -
    • wiara-i-przeznaczenie Re: genialny polski film dla cudzoziemca 07.12.13, 11:30
      Kwestia mentalności. Mnie kino autorskie angielskie wręcz usypia. Wolę kinomatografię czeską, rosyjską lub jugosłowiańską. Nie dogodzi się wszystkim, to nie kosmopolityzm. Przekaz uniwersalny to klasyka. Zawsze była, jest i będzie w modzie
      • hardal Re: genialny polski film dla cudzoziemca 09.12.13, 22:44
        "Ziemia obiecana"-wcześniejsza czyjaś sugestia, którą popieram. Kapitalizm 19 wieku-zachłanny, po trupach, ludzkie krzywdy, tragedie, namiętności wszelkiej maści. Kolejna propozycja już zarekomendowana przez innego forumowicza, do której także przychylam się-Układ zamknięty-21 wiek-kapitalizm równie wściekły, ale bardziej wyrachowany, obrzydliwy. Niezła para.
        • urszula.slo Re: genialny polski film dla cudzoziemca 10.12.13, 22:31
          Jestem obcokrajowcem, mieszkałam w Polsce 7 lat.
          Seksmisja - denerwował mnie ten film strasznie, nie obejrzałam go do końca, nie wydawał mi się ani śmieszny ani nic (może troszeczkę głupi). (Ale oglądałam go dosyć wcześnie, chyba po roku w Polsce, może powinnam go jeszcze raz obejrzeć? :/)
          Katyń - na poziomie, byłam nawet zafascynowana (bo wcześniej o tym nic nie wiedziałam).

Dla mnie jedne z najlepszych filmów - nie tylko polskich lecz w ogóle - to filmy Kieślowskiego. Trzy kolory to genialna rzecz.
          • comodo-nett Re: genialny polski film dla cudzoziemca 12.12.13, 10:17
            Nie dziwie sie ze "seksmisja" nie przypadla Ci do gustu...mamy specyficzny humor i juz
            to tak jak ja mialbym ogladac Beny Hilla, Monty Pytona dla mnie to porazka ale inni sie z tego smieja
    • lucerka Re: genialny polski film dla cudzoziemca 11.12.13, 20:53
      Vabank
    • mrs.courvoisier tylko filmy akcji dla cudzoziemca 12.12.13, 23:16
      Cudzoziemcy są najczęściej z kulturą na bakier, bo w kapitaliźmie kultura jest towarem luksusowym, na który tylko nielicznych stać. Zamiast kultury sprzedaje się tam substytuty kultury takie jak sub-culture, pop-culture, kulcha, czy jak tam zwał. Przeciętny cudzoziemiec, a zwłaszcza Amerykanin, jest więc w stanie łyknąć jedynie t.zw. filmy akcji.
    • kingka00 Re: genialny polski film dla cudzoziemca 13.12.13, 15:04
      ciekawa jestem co wygrało:) niektóre z propozycji filmowych mogą być trudne w odbiorze dla obcokrajowca
      • domi_33 Re: genialny polski film dla cudzoziemca 12.02.14, 23:42
        ja bym postawila na 'nie lubie poniedzialku' to jedyny film dlugometrazowy ktore moje 4 letnie dziecko obejrzalo bez mrugniecia okiem i bez zejscia z kanapy. takze cos w nim musi byc. no i 'drogowka'- mocne kino (ale jej juz na dziecku nie testowalam :))
        --
        • dzidzia_bojowa Re: genialny polski film dla cudzoziemca 15.02.14, 14:02
          "Vinci", "Vabank" i "Kiler" Machulskiego, "Przypadek" i "Podwójne życie Weroniki" Kieślowskiego, "Dług" Krauzego, "Ciało" Saramonowicza- to kilka z wielu filmów, które bym poleciła:)
          • gakoro Re: genialny polski film dla cudzoziemca 21.02.14, 11:59
            "Vinci", "Plac Zbawiciela", "Katyn" i "Krzyk".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka