levy 28.03.02, 23:13 Przed chwilą usłyszałem tą wiadomość w radio. Zajrzałem od razu na strony CNN i dowiedziałem się czegoś ciekawego - czy wiedzieliście, że urodził się on w Suchej Beskidzkiej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: onek Re: Zmarł Billy Wilder...... IP: *.opole.dialup.inetia.pl 29.03.02, 09:04 Należał już trochę do innej epoki. Pozostało po nim przede wszystkim "Pół żartem, pół serio" z niezapominianym finałem "Nobody's perfect". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Zmarł Billy Wilder...... IP: *.czes.gazeta.pl 29.03.02, 11:00 W Suchej Beskidzkiej jest nawet tablica ku jego czci i ulica jego imienia. Z tym, że - jak gdzieś przeczytałem - jego rodzina to nie byli polscy Żydzi, ale zdecydowanie niemieccy - ojciec był urzędnikiem CK Austrii na krótko przysłany do załatwienia jakichś spraw do Suchej w Galicji. Stale mieszkali w Wiedniu, gdzie Billy spędził młodość, zaczął kareirę w teatrze i filmie, a potem przeniósł się do Niemiec. Tam już kręcił pierwsze filmy, ale zasłynął jako scenarzysta i w wyjechał do USA po dojściu Hitlera do władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu Re: Zmarł Billy Wilder...... IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.02, 11:35 Słyszałem w dzienniku porannym. Szkoda. Chociaż i tak żył bardzo długo. Mój ulubiony film Wildera to Poł żartem pół serio. Świetny jest też Bulwar zachodzącego słońca i Garsoniera. Odpowiedz Link Zgłoś