Dodaj do ulubionych

Mój Nikifor

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 03:25
Ja już się nie mogę doczekać tego filmu... To musi być rewelacja sezonu,
jeśli nie roku.
Obserwuj wątek
    • Gość: many Mój Nikifor IP: *.4net.pl 24.09.04, 01:37
      W NationalGeographic jest krótki artykuł o Nikiforze - intresujący. Jak film
      jest zrobiony z wyobraźnią może być bardzo fajny bo postać malarza jest bardzo
      interesująca, miał niezwykłą osobowość i spojżenie na świat - sam dla siebie był
      geniuszem. Cikawe czy film oddaje choć część 'ducha' Nikifora?

• Gość: POLECAM****** POLECAM****** IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.04, 21:42
        POLECAM******
        • Gość: SUPER!!! K. FELDMAN REWELACJA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.04, 21:44
          j.w.
    • Gość: asdf A ja czekam na kolejną część Harry'ego Pottera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 02:19
    • Gość: Finka Re: Mój Nikifor IP: 5.5R4D* / *.oracle.co.uk 24.09.04, 10:51
      To straszne - jak mozna napisac "historia dwoch ludzi"???!!!!! Dwojga ludzi!
      • efedra Re: Mój Nikifor 24.09.04, 17:36
        "Ludzie" to rzeczownik rodzaju meskiego (liczba mnoga od "czlowiek").
        niezaleznie od tego, jakiej ci luidzie sa plci.
        "Dwojga" mowi sie i pisze wtedy, kiedy wiadomo, sa to kobieta i mezczyzna.
        W tym wypadku chodzi o dwoch mezczyzn, wiec nie ma powodu, ani nawet mozliwsci
        pisac "dwojga". Bylby to po prostu blad.
        • Gość: maroKONOP Re: Mój Nikifor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 20:35
          Masz rację Efedro, ale nie stawiaj przecinka przed "ani".
    • Gość: xxxxxxxxxxxx Re: Mój Nikifor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.04, 11:15

Nikifor byl mezczyzna, ale te role gra kobieta.
      Sposob i umiejetnosc pojmowania pewnych rzeczy rozni jednak te plcie.
      Ogladajac ten film wiem, ze pod postacia Nikifora kryje sie kobieta.
      Osobiscie troche mi to przeszkadza.
      Czy nie znalazl sie odtworca meskiego rodzaju.
      • Gość: kjml Re: Mój Nikifor IP: *.chello.pl 26.09.04, 00:11
        a ja wcale nie wiedziłem ze pod postacia nikifora jest kobieta, serio. Film
        super, bardzo dobry. A wracajac do roli mikifora, jak przeczytałem kto go gral,
        osłupiałem, pewnei jak bym wiedział to bym sobie wmawiał ze "przecierz widac ze
        to baba". nic nie widac. nie ma co sie czepiac. super zagrane, ekstra zdjecia,
        wszystko warte nasladowania.
    • Gość: rzygam Re: Mój Nikifor IP: 80.51.243.* 24.09.04, 11:24
      Juz dajcie spokoj z ta brzydka baba :P
      • Gość: Volk. Beobachter Re: Mój Nikifor IP: 217.153.88.* 24.09.04, 16:46
        Ta baba, ta aktorka... a raczej to coś...
        jest tak obleśne, brzydkie i brudne że odechciewa się iść do kina.
        Jak można było dać coś tak turpistycznego?
        Te brudne paznokcie... szkoda że Krauze nie pokazał glutów na nosie Nikifora i
        jak sobie wyjmuje miód z uszu...
        Bleeee!!!!! Fuj!!!! :P
        Ta qpa białka razi moje poczucie estetyki!
        Jak patrzę na zdjęcie tej baby - to omal nie rzygnę!
        Czy polski film nie potrafi stworzyć czegoś radosnego, czegoś co jest jasne,
        piękne i różowe???
        Zawsze musimy pokazywać ohydę? Nie wystarcza nam deresyjna szarość, smutek na
        co dzień?
        Qrwa zrobili Ediego - smutek, że żal dupę ściska, zrobili "Cześć tereska" -
        uffff..., teraz Nikifor.... ja pier... Co będzie dalej...???

I tym gównem chcemy zdobyć oscara???
        Buuuuachachaaaa!!! :D :D :D :D !!!
        • Gość: . Mylenie Biur - to u nas normalka IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 24.09.04, 17:14
          Historia Nikifora w kobiecej postaci w Kinie ?
          Ile te dzieło zarobi u Polskich koneserów ?
          Czy historia nie jest raczej na film TV ?
        • Gość: Gość Re: Mój Nikifor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 18:09
          Jak czytam takie opinnie jak twoja to .... brak mi słów. Jak można pisać takie
          rzeczy? Krystyna Feldman to bardzo dobra aktorka i wielka osobowość , a jak już
          chcesz rzygać to popatrz w lustro...
          "Czy polski film nie potrafi stworzyć czegoś radosnego, czegoś co jest jasne,
          piękne i różowe???"
          Przepraszam ale nie kapuje... Wolisz oglądać głupie komedie niż prawdziwa
          kino??? To "gówno" to prawdziwe dzieła i chwała za to że jeszcze takie powstają.
          • Gość: noida Re: Mój Nikifor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 23:02
            "Piękne, jasne i różowe" to akurat nie zawsze musi byc od razu głupia komedia.
            Widziałeś/łaś kiedyś piękny i mądry optymistyczny film? Bo ja naprawdę
            niewiele. Dużo łatwiej jest zrobić film smutny, najlepiej o zaniebdanych
            dzieciach i bitych żonach, nalepić etykietkę "filozoficzny" lub "ambitny" i
            sprzedać jako dzieło, niż zrobić film naprawdę mądry, ciekawy ale optymistyczny
            i nie popadający w kicz. I jestem nawet skłonna się zgodzić z autorem
            poprzedniego posta, że jak już w Polsce zrobią dobry film, to jest tak smutny,
            że nic, tylko się powiesić.

Co nie oznacza oczywiście, że zgadzam się z opinią na temat obrzydliwości. Mnie
            tam zbytnio nie brzydziło, bo w końcu Nikifor taki był- brudny, z gruźlicą,
            wadą wymowy i malutki. Co nie zmienia faktu, że pięknie malował i że warto było
            zrobić o nim film. A na mnie nie pluł, więc nie widze problemu.
            • Gość: Gość Re: Mój Nikifor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.04, 09:17
              >"Piękne, jasne i różowe" to akurat nie zawsze musi byc od razu głupia komedia.
              Widziałeś/łaś kiedyś piękny i mądry optymistyczny film? Bo ja naprawd
              niewiele."
              Sama sobie odpowiedziałaś na pytanie :)
          • Gość: Karol Re: Mój Nikifor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 23:38
            < Krystyna Feldman to bardzo dobra aktorka i wielka osobowość

Zgadzam się.
        • Gość: bolo ty popie...a mendo! IP: *.crowley.pl 13.10.04, 20:37
          jestes tak głupi)a) że az trudno to wyrazić. Mam nadzieje że tak będzie wyglądac twoja matka,ojciec lub ...ty. To prawie niemal pwene. Ale sztuki w tym nie bedzie. Jedynie fizjologia.
          Spierd...j.
        • maga_luisa Re: Mój Nikifor 20.10.04, 18:45
          Idź na "Ileś tam pierwszych randek" albo "Jak stracić chłopaka w ileś tam dni".
          Będzie różowo.
    • Gość: gość jeden Re: Mój Nikifor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 17:12
      jestem bardzo ale to bardzo ciekawa tego filmu; mój ojciec będąc w krynicy
      natknął się na niego ,pamietam ,że po powrocie opowiadał o nim i o tym ,że
      miejscowi bardzo jego wyśmiewali... ;p.feldman to wspaniała aktorka,która
      stwarza charakterystyczne i zapadające w pamięć postaci
    • babusz Nikifor czyli Epifaniusz Drewniak, Lemko 24.09.04, 18:47
      Nikifor w rzeczywistosci zwal sie Epifaniusz Drewniak. Byl Lemkiem. Imie
      Nikofor nadalo mu otoczenie, a nazwiska nie uzywal.
      Wladze komunistyczne PRL probowaly go spolszczyc, dlatego Sad Powiatowy w Nowym
      Sączu 18 wrzesnia 1962 wydal decyzje wydania mu dokumentow z polskobrzmiacym
      nazwiskiem Krynicki, piszac w uzasadnieniu "znany malarz z Krynicy Nikifor nie
      posiada nazwiska, lecz z uwagi na stałe zamieszkanie i na ścisłe powiązanie
      jego twórczości z Krynicą postanawia się nadać mu nazwisko Krynicki"

Po 41 latach sad w Muszynie anulowal ta decyzje na wniosek dzialaczy
      Zjednoczenia Lemkow.

"Nie mam wątpliwości, że prawdziwa tożsamość Nikifora brzmi: Epifaniusz
      Drowniak – stwierdziła sędzia Barbara Tischner. – W trwającym od 6 lat
      postępowaniu zgromadzone dowody, liczne opracowania krytyków sztuki, a także
      liczne zeznania świadków, którzy bardzo dobrze znały Nikifora. Ważne znaczenie
      miał wyciągu ksiąg metrykalnych z biskupstwa grekatolickiego w Przemyślu, gdzie
      widnieje następujący zapis: Epifaniusz Drowniak, ur. 21 maja 1895 r. w Krynicy,
      syn Eudokii Drowniak – córki Grzegorza i Tatiany. Przydomkiem Nikifor artysta
      posługiwał się w codziennym życiu, tak nazwali go znajomi i krytycy sztuki, w
      rzeczywistości jednak miał inne imię i nazwisko."

"Gdyby funkcjonował jako Łemko, to padałoby pytanie: a czemu Łemków wysiedlono,
      co to była akcja "Wisła"" - stwierdzili wnioskodawcy, Lemkowie, witajac
      orzeczenie oklaskami.

Zapedy polonizacyjne jednak nadal trwaja.
      "O ewentualnym zaskarżeniu wyroku zadecyduje dyrekcja muzeum, proces nie wniósł
      nic nowego do wiedzy historycznej o artyście, który i tak będzie bardziej znany
      na świecie jako Nikifor niż jako Drowniak – powiedział kustosz Muzeum Nikifora
      w Krynicy, Zbigniew Wolanin. Pełnomocnik muzeum, mecenas Waldemar Babiński w
      toku procesu dowodził, że problem tożsamości Nikifora jest sztuczny, że nie ma
      potrzeby, aby zmieniać przyznane przez sąd w 1962 r. nazwisko i imię."

Dla Lemkow, walczacych o wlasna tozsamosc narodowa, o historyczna prawde, taka
      potrzeba istniala i dobrze, ze takie orzeczenie zapadlo.
      • Gość: Travel Epifan Drowniak IP: *.amwaw.edu.pl 25.09.04, 02:31
        Никифоp - Епіфан Дровняк

Tak brzmiało właściwe nazwisko wielkiego łemkowskiego malarza.
        Ukrywał je, bo bał się represji po akcji "Wisła".
        Ówczesne władze zabraniały meldowania Łemków w ich rodzinnych ziemiach.
        Zresztą trzykrotnie był wysiedlany i trzy razy wracał.
        Te wywózki zresztą walnie przyczyniły się do utraty zdrowia, gruźlicy, na którą
        zapadł.

• Gość: Petro Re: Epifan Drowniak IP: 217.153.198.* 26.09.04, 03:13
          Moja Babcia go znała, szkoda, że nie dożyła - film zapewne bardzo by ją wzruszył.
    • Gość: kk ŚWIETNY! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.04, 21:40
      nie wiem dlaczego ten film ma w "gazecie" tylko 3 gwiazdki?!!! jest to jeden z
      lepszych filmów jakie widziałem. jest madry i niesie przesłanie. zmusza do
      myślenia. szkoda tylko, że nie wszystkich...
      • Gość: michu O gustach sie nie dyskutuje IP: 81.210.124.* 25.09.04, 21:48
        O gustach sie nie dyskutuje. Jednym sie podoba, drugim mniej, a jeszcze innym
        nie.Mnie sie ogolnie podobal, ale czy byl az tak dobry, zeby nazywac go filmem
        roku?-wg mnie nie.Ja bym go zaliczyl do srednio udanych-film jakich
        wiele.Pozdrawiam
        • Gość: ton2 Re: O gustach sie nie dyskutuje IP: 81.210.22.* 30.09.04, 12:45
          Dyskutuje sie prawie wylacznie o gustach.
          • Gość: bolo Gusta.... IP: *.crowley.pl 13.10.04, 20:46
            jeden lubi słuchać disko polo a drugi mozarta. O gustach sie nie dyskutuje. Ale nad głupotą można sie uśmiać.
    • Gość: Tom Re: Mój Nikifor IP: *.dip.t-dialin.net 26.09.04, 22:49
      Witam panstwa.jestem osoba nieslyszaca i wiem kim byl Nikifor.Moim zdaniem to
      juz bardzo pozno ujawnieniu biografii Nikifora.Mam pretensje do wszystkich
      rezyserow za to,ze kreca nowe Filmy po Polsku dla slyszacych a gdzie dla osob
      nieslyszacych tzn w kinie filmy Polskie nie ma napisy a to bardzo zle i mam zal
      do wszystkich ktorzy pracuja w roznych branzach filmow,ktorzy zapominaja o nas
      czyli osoby nieslyszace,ktorzy jestesmy obywatelami RP Ploskimi.Czujemy
      dyskrymnowani!Wiem ze jest telegazeta nr 777,ale sa krotsze.Mam nadzieje,ze
      moze cos zrobicie dla osoby nieslyszace i dlatego prosze was zeby w kinie byly
      napisy po polsku gdyz filmy polskie a my placimy za seans!!!!!!!!!!!!!!!
      Pozdrawiam dla wszystkich wybitnych rezyserow i aktorow.Tom.
      • Gość: maroKONOP Re: Mój Nikifor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 20:53
        Masz rację! Dobry pomysł...
    • Gość: pelek PRZECIĘTNY IP: *.comarch.pl 30.09.04, 12:29
      Film przeciętny, oparty na dobrze przetartych schematach, jednowątkowy, w
      zajawce do tego filmu mieści się cała jego treść. Świetnie rozreklamowany,
      motywem przewodnim kampanii marketingowej jest rola Pani Feldman.

Dalej czekam na jakiegoś "kopa" od polskiego kina - może to będą "Pręgi"?
      • Gość: bolo Kop?? IP: *.crowley.pl 13.10.04, 20:49
        kopa to da ci życie durna szmato. Jak nie rozumiesz to ni zabieraj głosu. Zacznij od podręczników do pierwszych klas szkoły podstawowej, pózniej szkola srednia, wyzsza. Moze sie rozwiniesz. Chociaz watpie.
    • Gość: letny Re: Mój Nikifor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 14:08
      Bardzo dobry, poetycki film. Oczywiście nie każdemu przypadnie do gustu.
      Wybitna rola Krystyny Feldman.
      Co ciekawe Wyborcza tydzień temu przyznała filmowi 3 gwiazdki, w tym tygodniu
      film dostał jedną gwiazdkę więcej. Czyżby recenzent po jakimś czasie zrozumiał
      film?
    • Gość: AP Re: Mój Nikifor IP: *.who.vectranet.pl / 81.15.225.* 03.10.04, 19:33
      Aktorstwo i muzyka - rewelacja! Film ten pokazuje bezgraniczne się poświęcenie
      innej osobie. I to bezinteresownie.
      A Niemen na koniec... wzruszający!
    • Gość: bolo Re: Mój Nikifor IP: *.crowley.pl 13.10.04, 20:50
      piękny film. Tylko tyle moge powiedzieć.
    • Gość: Robert Ewo, dziękuję że mnie zaprosiłaś IP: *.crowley.pl 13.10.04, 20:52
      dzięki Tobie zobaczyłem ten wspaniały film. Dziękuję.
      • Gość: ;-) Re: mój Nikifor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 23:33
        Zaserwowanie przeboju Niemena z dolby digital, było wielkim ładunkiem,
        emocjonalnym dla mnie- właśnie w takich warunkach słychać było jaki to
        wspaniały utwór !- choć to tak naprawdę nie powinno się wliczać to ogólnego
        wrażenia z filmu, jak widziałem pan recenzent tak jak ja zastanawiał się po co
        właśnie ten utwór ? Czemu świat jest dziwny w związku z tym filmem? Teraz
        myślę, że może dlatego, że tak wspaniały, światowej klasy artysta, zamiast już
        od początku pławić się w bogactwach, był zwyczajnym żebrakiem nie był
        rozchwytywany, za to wręcz niechciany- to jest właśnie jeden z dowodów na ową
        dziwność świata
    • Gość: norton8 Re: Mój Nikifor IP: *.inds.pl / 80.48.184.* 15.11.04, 21:42
      Bomba!!! Feldman doskonała, dopełnieniem jest podsumowanie. Mam wrażenie,
      że "Dziwny jest ten świat" Niemen śpiewa właśnie dla Nikifora i o nim.
    • Gość: marta hej IP: 82.177.78.* 26.11.04, 07:14
      bylam na tym fimie ale go nie ogladalam :/ bo byl do dupy !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka