Gość: polak IP: *.icpnet.pl 30.09.05, 20:33 znakomity film. trafiłem na niego kiedys w nocy na dwójce.. i po 5 sekundach odechcialo mi sie spac. w koncu nie mozna spac, kiedy brzuch boli ze śmiechu:-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ? Re: Zelenka jak Bunuel, czyli sieriozny blagier IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.05, 01:03 ostatnie zdanie to jakieś brednie, co też Czesi mogą w polskim kinie ciekawego widzieć? Oni o nas mówią - "konik i szabelka", więc cóż w polskim kinie dla siebie mogliby ciekawego znaleźć, zwłaszcza, że od 15-tu (jak nie lepiej) lat NIKT nic nie znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Przesadzasz IP: *.atman.pl / *.atman.pl 01.10.05, 16:34 z tym polskim kinem to przesadzasz. Zelence na przyklad podobalo sie "Wesele" Wojtka Smarzowskiego - chociaz mnie sie wydawalo, ze to film za bardzo polski, zeby mogl go zrozumiec obcokrajowiec. A jednak ;) ...konika tam nie ma, ale szabelka (metaforycznie, mentalnie) na pewno jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muka! Polskie kino IP: *.aster.pl 03.10.05, 14:11 Jak się wygłasza takie tezy to warto mieć coś na ich potwierdzenie. Tymczasem moi czescy znajomi faktycznie strasznie krzywią się na swoje kino. Twierdzą że, na przykład "Samotni" to film wymyślony, który nie ma nic wspólnego z rzeczywistym światem (sic!). Dlatego bardziej podoba im się kino polskie. Też nie mogłem wyjść ze zdumienia, gdy to usłyszałem, ale taka jest prawda. Żeby było jeszcze zabawniej, jako przykład naszego "realizmu" przywoływali wczesnego Pasikowskiego. Choć ogromne wrażenie zrobił też na nich "Dług". I to wszystko ludzie wykształceni, po studich humanistycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Wiem że ta uwaga jest trochę nie na miejscu... 03.10.05, 17:11 ...i od groteskowo-surrealnego filmu nie należy oczekiwać wiarygodności historycznej ale warto przypomnieć że Kokura faktycznie nie została zbombardowana nuklearnie z powodu złej pogody,ale to miała miejsce nie 6 ale 9 sierpnia a więc 3 dni po Hirosimie.Nalot miał przeprowadzić B-29 nazwany "Bock's Car" a nie "Enola Gay" która już wcześniej zrobiła swoje.Ostatecznie bomba atomowa FAT MAN spadła na Nagasaki gdzie "Bock's Car" dowlókł się na resztkach paliwa po bezowocnym krążeniu w powietrzu w okolicach Kokury w nadziei na rozpogodzenie.Podczas ataku na Hirosimę ŻADNYCH problemów z pogodą nie było! Inna sprawa że film o sztucznej szczęce w d... nie pretenduje do miana "sensacjii XX wieku" więc pewnie niepotrzebnie się czepiam... ps.nie szukajcie Kokury na współczesnej mapie gdyż to miasto już nie istnieje.Nic mu się złego nie stało ale zostało wchłonięte przez rozrastającą się mega-metropolię tokijską,obecnie jest częścią stolicy Japonii. Odpowiedz Link Zgłoś