Dodaj do ulubionych

Zelenka jak Bunuel, czyli sieriozny blagier

IP: *.icpnet.pl 30.09.05, 20:33
znakomity film. trafiłem na niego kiedys w nocy na dwójce.. i po 5 sekundach
odechcialo mi sie spac. w koncu nie mozna spac, kiedy brzuch boli ze śmiechu:-)
Obserwuj wątek
    • Gość: ? Re: Zelenka jak Bunuel, czyli sieriozny blagier IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.05, 01:03
      ostatnie zdanie to jakieś brednie, co też Czesi mogą w polskim kinie ciekawego
      widzieć?
      Oni o nas mówią - "konik i szabelka", więc cóż w polskim kinie dla siebie
      mogliby ciekawego znaleźć, zwłaszcza, że od 15-tu (jak nie lepiej) lat NIKT nic
      nie znalazł.
      • Gość: Justyna Przesadzasz IP: *.atman.pl / *.atman.pl 01.10.05, 16:34
        z tym polskim kinem to przesadzasz. Zelence na przyklad podobalo sie "Wesele"
        Wojtka Smarzowskiego - chociaz mnie sie wydawalo, ze to film za bardzo polski,
        zeby mogl go zrozumiec obcokrajowiec.
        A jednak ;) ...konika tam nie ma, ale szabelka (metaforycznie, mentalnie) na
        pewno jest.
      • Gość: muka! Polskie kino IP: *.aster.pl 03.10.05, 14:11
        Jak się wygłasza takie tezy to warto mieć coś na ich potwierdzenie. Tymczasem
        moi czescy znajomi faktycznie strasznie krzywią się na swoje kino. Twierdzą że,
        na przykład "Samotni" to film wymyślony, który nie ma nic wspólnego z
        rzeczywistym światem (sic!). Dlatego bardziej podoba im się kino polskie. Też
        nie mogłem wyjść ze zdumienia, gdy to usłyszałem, ale taka jest prawda. Żeby
        było jeszcze zabawniej, jako przykład naszego "realizmu" przywoływali wczesnego
        Pasikowskiego. Choć ogromne wrażenie zrobił też na nich "Dług". I to wszystko
        ludzie wykształceni, po studich humanistycznych.
    • rudy102_t_34_85 Wiem że ta uwaga jest trochę nie na miejscu... 03.10.05, 17:11
      ...i od groteskowo-surrealnego filmu nie należy oczekiwać wiarygodności
      historycznej ale warto przypomnieć że Kokura faktycznie nie została
      zbombardowana nuklearnie z powodu złej pogody,ale to miała miejsce nie 6 ale 9
      sierpnia a więc 3 dni po Hirosimie.Nalot miał przeprowadzić B-29
      nazwany "Bock's Car" a nie "Enola Gay" która już wcześniej zrobiła
      swoje.Ostatecznie bomba atomowa FAT MAN spadła na Nagasaki gdzie "Bock's Car"
      dowlókł się na resztkach paliwa po bezowocnym krążeniu w powietrzu w okolicach
      Kokury w nadziei na rozpogodzenie.Podczas ataku na Hirosimę ŻADNYCH problemów z
      pogodą nie było! Inna sprawa że film o sztucznej szczęce w d... nie pretenduje
      do miana "sensacjii XX wieku" więc pewnie niepotrzebnie się czepiam...
      ps.nie szukajcie Kokury na współczesnej mapie gdyż to miasto już nie
      istnieje.Nic mu się złego nie stało ale zostało wchłonięte przez rozrastającą
      się mega-metropolię tokijską,obecnie jest częścią stolicy Japonii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka