Gość: Grześ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.05, 13:27 Yes! Yes! Yes! Już nie mogę się doczekać! Trailer i fragmenty filmu, które widziałem są REWELACYJNE! Pozdrawiam wszystkich również z niecierpliwością czekających na polską premierę :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mario Re: 7 nominacji do Złotych Globów dla "Brokeback IP: 87.194.25.* 03.01.06, 18:46 Boski, boski, boski. Widzialem w niedziele na pokazie przedpremierowym w Londynie. Urzekajacy w swojej prostocie, nieteatralnosci, razacy sila emocji. Po prostu genialny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moxie Piekny. IP: *.putnamlovellnbf.com 09.01.06, 23:18 W ogole plakac sie chcialo. Na szczescie Heath i Jake sa ladniejsi niz ich opisy w ksiazce Annie Proulx. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maurycy Re: 7 nominacji do Złotych Globów dla "Brokeback IP: 85.218.184.* 11.01.06, 07:18 Brokeback Mountain jest filmem wstrzasajacym i wstrzasajaco pieknym. Nie jest to film dla motlochu, ale dla widza wrazliwego, inteligentnego, otwartego na swiat, nie postrzegajacego rzeczywistosci dwubarwnie, ale w jej wszystkich odcieniach. I choc powszechnie uwaza sie, ze Brokeback Mountain to film gejowski, to sadze, ze jest to uogolnienie, poniewaz pokazuje on, ze ludzka seksualnosc jest zagadnieniem niezwykle zlozonym, nie dajacym sie zaszufladkowac w ustalone kategorie biologiczne. Brokeback Mountain jest powalajaca z nog opowiescia o nieprawdopodobnie glebokiej przyjazni dwoch (pozniej zonatych i dzieciatych) kowbojow przez cale ich dorosle zycie. Seks jest tylko czescia tej wiezi, ale nie wypelnia jej zupelnie. O wiele glebsze sa wiezi emocjonalne laczace glownych bohaterow. Po pierwszym doswiadczeniu sexualnym jeden z nich, Ennis, mowi: "Nie jestem pedalem". "Ani ja" - odpowiada mu Jack. Ciekawa jest wypowiedz Ennisa w dalszej czesci historii - nie ma jej jednak w filmie- jest w ksiazce- "Jack, ja zawsze sypialem z kobietami. Ty jestes jedynym facetem w moim zyciu i z zadnym innym nie potrafilbym tego zrobic". Najbardziej dramatyczne jest ostatnie 15-20 minut filmu i radze miec w pogotowiu chusteczki - poleja sie lzy, nawet u malo wrazliwych. Film obejrzalem po raz pierwszy 2 tygodnie temu zagranica i bylem zachwycony reakcja publicznosci. Sala kinowa wypelniona byla niemal do ostatniego miejsca. Samotnych facetow lub pary, ktore mogly uchodzic za gejowskie, bylo tyle, co kot naplakal. Na sali dominowaly pary hetero i mlode kobiety. Publicznosc przyjela film z cichym dostojenstwem, a na koncu wiele osob mialo lzy w oczach. Bylo tez troche smiechu, ale jedynie na poczatku filmu, gdzie rezyser wsadzil pare humorystycznych scen. Potem dominowal juz nastroj smutku. Trailer do filmu jest super, ale wodzi widza za nos. Po jego obejrzeniu nieco inaczej wyobrazalem sobie losy bohaterow. Film dokonal dramatycznej korekty wszystkich moich przedfilmowych wyobrazen. I na koniec uwaga pod adresem osob szczegolnie wrazliwych na krzywde ludzka: po obejrzeniu tego filmu mozecie stracic apetyt i spedzic wiele bezsennych nocy rozmyslajac nad losami Ennisa del Mar i Jacka Twista. Przed tworcami filmu mozna zrobic tylko jedno: chapeaux bas! Ocena filmu w skali od 1 do 10: sto punktow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: 7 nominacji do Złotych Globów dla "Brokeback IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 11.01.06, 11:17 Dla mnie amerykanski film roku. Widzialam wczoraj, poruszyl mnie doglebnie. Jesli komus podobaly sie: "Droznik", "Bezdroza" czy "Prosta Historia" powinien koniecznie isc. Zachwycajace krajobrazy, swietna gra aktorow, takze drugoplanowych. Mistrzowski film, zapadajacy w pamiec. Film o tym jak jedno spotkanie moze odmienic cale nasze zycie - zniszczyc je albo wzbogacic. Tak czy inaczej nigdy juz nie bedzie tak samo, bez wzgledu na to jak bardzo bysmy chceili wymazac to z naszej pamieci i probowac zyc na przekor temu. Film o tym jak niszczycielska sile niesie za soba fascynacja druga osoba (milosc?) 'A must see' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: 7 nominacji do Złotych Globów dla "Brokeback IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 12.01.06, 12:33 ... cd A tak najprosciej... ..film o tym czym jest milosc a czym nie jest, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domi Re: 7 nominacji do Złotych Globów dla "Brokeback IP: *.bulldogdsl.com 13.01.06, 18:48 FILM JEST SWIETNY a gra aktorow zasluguje nietylko na Globa ale tez i na oscary. Widzialm juz - w Londynie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz "Brokeback Mountain" IP: 85.218.184.* 15.01.06, 14:54 Grecka tragedia staje sie bajka dla grzecznych dzieci po obejrzeniu "Brokeback Mountain"! Tragedia, ktorej swiadkami sa widzowie, a z ktora Ennis del Mar musi sie zmagac do konca swojego nieszczesliwego zycia, jest wprost biblijnych rozmiarow, choc przebiega w zupelnej, zupelnej ciszy: nie ma nawet do kogo zwrocic sie o pomoc, nie mozna sie nikomu poskarzyc. Mozna jedynie cierpiec w ciszy i samotnosci. I nagle biblijne "Za wiernego przyjaciela nie ma odplaty, ani rownej wagi za wielka jego wartosc" staje sie prawdziwe, az do bolu, w ktorym Ennisowi przyszlo spedzic reszte zycia. Watpliwe, aby kiedykolwiek jeszcze nakrecono lepszy film! Odpowiedz Link Zgłoś