Dodaj do ulubionych

Pułapka Brokeback Mountain

• Gość: Magda To jest film o miłości a nie o seksie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 18:58
      Szkoda,że Polska tak długo była izolowana od normalnego świata. Smutne efekty
      widać po tych wszystkich agresywnych komentarzach. Polska to chyba
      najciemniejszy z katolickich krajów swiata. To jest film o prawdziwej miłości,
      a nie o seksie.
    • Gość: tahiri Re: Pułapka Brokeback Mountain IP: *.11.15.vie.surfer.at 24.02.06, 19:01
      Odezwal sie znawca kina...Juz bys sobie naprawde oszczedzil komentarzy, jesli
      nie masz o czyms pojecia.
    • Gość: Radek Byłem z żoną i synem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 19:04
      Byłem z żoną i synem.Jeszcze nigdy z kina nie wyszliśmy w kompletnym milczeniu.
      Film jest naprawdę przepiękny. (To, jak zachowują się kinie niektórzy jest
      bardzo smutne, to tragedia kraju, który jeszcze niedawno płakał po JP2)
    • Gość: Akinimod I to jest recenzja filmu? IP: *.lns3-c12.dsl.pol.co.uk 24.02.06, 19:11
      Dziwna ta recenzja. Strasznie skupia sie na gejowosci dwoch glownych bohaterow i
      traktuje to jako cos niezwyklego i zaiste zaskakujacego. To tak jakby ktos
      recenzowal horror i pisal: Otoz jest sobie widmo i glowna bohaterka szalenie sie
      go boi. Ten strach zbliza nas do niej w sposob metafizyczny i pozwala na
      dojrzenie jej wewnetrznych przemyslen. Jej pelne strachu spojrzenie jakoby
      wpuszcza widza do srodka jej duszy i pozwala zrozumiec dynamike jej relacji z
      widmem i ze swiatem...
      Przepraszam, ale to chyba jakies nieporozumienie.
      To jest film o milosci z nieco socjologicznym zacieciem, badajacym zycie
      jednostek i ich relacji w malej spolecznosci z tradycyjnymi wartosciami (temat
      stary jak swiat: ekspploatowany juz w greckich tragediach, pisal o tym Lorca i
      wielu innych, filmy na ten temat robil Lars von Trier).
      'Brokeback Mountain' to ladna wariacja na ten sam temat, ale ma naprawde
      niewiele wspolnego z recenzja. Faktycznie jest to kino dobre i intymne, ale
      pisanie, ze ten film sprawia ze wszyscy beda na niego patrzec 'w sposób
      rozumiejący, rozgrzeszający, bez poczucia osobistego zagrożenia, w myśl
      ewangelicznej definicji miłości' jest juz troche naiwne.
      Mam wrazenie, ze ta recenzja jest dla ludzi, ktorzy wciaz mysla, ze geje maja
      swoja rzekoma 'odmiennosc' wypisana na twarzy i do tego wszstkiego mozna ich
      rozpoznac po zielonych paznokciach/smierdzacym oddechu/podejrzanym
      zachowaniu/rozowych wlosach. I powyzszy tekst ma im powiedziec: nie bojcie sie,
      mozecie spokojnie pojsc na gejowski film i nie staniecie sie automatycznie
      gejami. To nie grzech. No za poza tym glowni bohaterowie nie wygladaja na gejow,
      wiec nie ma sie co martwic.

Przeciez to jakies nieporozumienie.

Film jest moim zdaniem dobry, ale recenzja tragiczna i pretensjonalna.

Pozdrawiam,

Akinimod.
    • Gość: Amaterasu Re: Pułapka Brokeback Mountain IP: *.aster.pl 24.02.06, 19:38
      jak czytam pelne obrzydzenia posty "zniesmaczonych" facetów o homoseksualistach
      to zawsze się zastanawiam czy ta ostra reakcja nie wynika ze zwyklego strachu i
      z tego że czujecie się w obowiązku potępić, by nikt nie zakwestionowal Waszej
      męskości albo nie wziął Was za jednego z "nich". Jak tak to z Wami jest
      "prawdziwi mężczyźni", co? ;-)
    • Gość: greet Re: Pułapka Brokeback Mountain IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 19:44
      Piękny film. Szkoda tylko że tak mało ludzi na niego pójdzie nie dlatego że nie
      chcą, ale dlatego że wstyd im iść na "pedalski" film, bo jak się wytłumaczą
      przed innymi...
      • Gość: mariusz_robert Re: Pułapka Brokeback Mountain IP: 87.206.203.* 24.02.06, 20:01
        sadzac po ilosci wpisow na temat tego filmu Brokeback Mountain ma zapewniony
        sukces komercyjny nawet w ciemnym polskim katolandzie, uwazam ze prawdziwi
        faceci nie maja problemow z zaakceptowaniem innych niz ich wlasna preferencja
        seksualna, jestem doglebnie rozczarowany niektorymi wpisami na tym forum, to
        zenujace, a polskikatolik powolujacy sie na boga jest najzwyklejszym pajacem,
        bo kto dal jemu i wam prawo mowic co jest grzechem w oczach Boga? jutro ide do
        kina na ten film i mowie wam....do zobaczenia w kinie katolickie polskie szuje..
        • Gość: gej Re: Pułapka Brokeback Mountain IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.02.06, 22:26
          mariusz_robert, popieram kazde slowo.
    • Gość: ekspert Re: Pułapka Brokeback Mountain IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.02.06, 21:06
      Jest to ogolnie znany fakt, ze najbardziej krytyczni wobec spolecznosci gejowskiej sa ci ktorzy sami nie sa heteroseksualni ale bojac sie swojego otoczenia nie wyjawiaja swej orientacji. Nazywa sie to 'kompensacja'. Wydaje im sie, ze krytyka danego zjawiska sprawi, ze otoczenie nie bedzie ich z nim utozsamiac. Oczywiscie nie ma nic zlego w byciu gejem lub lesbijka i zycze tym ludziom aby kiedys zaakceptowali swoje preferencje.
      • Gość: omnipotentny Re: Pułapka Brokeback Mountain IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 24.02.06, 21:35
        słyszałem kiedyś coś takiego;) : gej unika geja. zadawaj się z gejem żeby nie
        wyjść na geja
    • Gość: MARTA Re: Pułapka Brokeback Mountain IP: 65.173.228.* 24.02.06, 21:35
      widzialam ten film miesiac ponad temu i wcale nie byla to plajta.
    • caballero_andante Re: Pułapka Brokeback Mountain 24.02.06, 22:28
      Ja na tym byłam, a nie jestem ani kowbojem ani "inaczej". Brokeback Mountain
      jest dla mnie nie filmem o gejach, ale filmem o miłości. I tyle. Skąd wiesz, że
      film okaże się całkowitą plajtą, skoro go nie widziałeś? (Nie polegałabym na
      recenzji z "Nowego dziennika".)
      • Gość: krea Re: Pułapka Brokeback Mountain IP: *.chello.pl 24.02.06, 22:33
        Wlasnie wrocilam z kina.
        Wcale mi sie nie podobal ten film.
        Najlepsze co moge docenic to krajobrazy.

Na prawde nie wiem, nad czym te zachwyty. Gdyby to byla opowiesc o kobiecie i
        mezczyznie, to po prostu byla by nudna....
    • dziewice Re: Pułapka Brokeback Mountain 24.02.06, 23:01
      moja laska na to mnie dzisiaj ciagnela, ale powiedzialem, ze bede krzyczal w
      kinie GEEEJEEEE PEDALYY :) i sobie odpuscila hehe, a tak serio to co pojde na
      taki film i albo zwymiotuje, albo sie nie bede mogl ciupciac przez pol roku. taa
      wiem zaraz mi to ktos napisze HOMIKOFOBIA itd..

• glimpsi Re: Pułapka Brokeback Mountain 24.02.06, 23:26
        dziewice napisał:

>
        > ......
        > wiem zaraz mi to ktos napisze HOMIKOFOBIA itd..

to nie homikofobia
        to zanik mozgu
        >
      • Gość: ralf nie jestes homofobem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 23:37
        Nie jesteś homofobem. Jestes po prostu facetem ze skłonnościami homo i dlatego
        tak nienawidzisz wszystkiego co się z gejami łączy
        • Gość: Amaterasu Re: nie jestes homofobem IP: *.aster.pl 25.02.06, 10:30
          Gość portalu: ralf napisał(a):

> Nie jesteś homofobem. Jestes po prostu facetem ze skłonnościami homo i dlatego
          > tak nienawidzisz wszystkiego co się z gejami łączy

jeśli tak faktycznie jest, to nienawidzi też siebie, bardzo smutne...
          jakieś błędne koło :-(
      • Gość: bs23 Re: Pułapka Brokeback Mountain IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 02:08
        Dziwice to prostak do potęgi!Burak!!!
    • Gość: Kasai Re: Pułapka Brokeback Mountain IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 24.02.06, 23:25
      Film jest fajny, to faktycznie smutna historia o zakazanej i powstrzymywanej milosci, ktore zawsze sa
      wzruszajace (Romeo i Julia), wiec jakie znaczenie ma plec bohaterow?
      • Gość: dragon Re: Pułapka Brokeback Mountain IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 23:44
        byłam! Po wyjściu - faktycznie cisza, podczas seansu kilka momentów śmiechu,
        wszyscy wyszli zamyśleni.
        Było mi tak przykro, żę gdyby był obok mnie mój facet, chybabym go zjadła z
        potrzeby bliskości... Film jest o uczuciu, prawdziwym.
        Rewelacyjne role Ledgera i Jake Gyllenhaala. Nominacje do Oscarów ZASŁUŻONE,
        za film, za rezyserię... za wszystko. Za to że umie poruszyć człowieka
    • Gość: Zireael Re: Pułapka Brokeback Mountain IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 00:38
      Jestem lesbijką. Film mnie znudził. To znaczy, bardzo ładne zdjęcia, aktorzy
      przyjemni, kilka scen kapitalnych - ale jako całość? Za długie, zbyt monotonne,
      męczące. Po wyjściu z kina o filmie niemal nie myślałam.
      Dobrze się oglądało, ale dziwi mnie powszechny zachwyt. Ten film jest
      przeciętny. I niewiele więcej.
    • Gość: moskit Re: Pułapka Brokeback Mountain IP: *.cable.ubr06.edin.blueyonder.co.uk 25.02.06, 00:41
      Film jest piekny, chwyta za serce i rozdrapuje dusze. Zas autor tego arykulu
      nie potrafi sie najwyrazniej pogodzic z prawda ze homoseksualizm nie jest od
      dawna czyms nienaturalnym, bo sam pisze m.in: o szczególnym przypadku ludzkiego
      zboczenia.
    • Gość: cycek [...] IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 25.02.06, 03:14
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Agata Re: Pułapka Brokeback Mountain IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 25.02.06, 06:03
      Wstyd mi za tych Polakow, ktorzy, zaslaniajac sie wiara chrzescijanska, sieja
      nienawisc i zgorszenie dla innosci. Mamy jeszcze dluga droge przed nami, zeby
      sie z tego Sredniowiecza wygramolic.
      • carlitos35 Niestety - tak, Agato. 25.02.06, 08:30
        Gość portalu: Agata napisał(a):

> Wstyd mi za tych Polakow, ktorzy, zaslaniajac sie wiara chrzescijanska, sieja
        > nienawisc i zgorszenie dla innosci. Mamy jeszcze dluga droge przed nami, zeby
        > sie z tego Sredniowiecza wygramolic.
    • Gość: Marley Re: Pułapka Brokeback Mountain IP: *.lv.lv.cox.net 25.02.06, 07:32
      Wspaniale sie podpisales pod swoim zalosnym postem. Katolicyzm to brak
      tolerancji, dlatego w Polsce dzieje sie to, co sie dzieje...szkoda slow..
    • Gość: Gej Re: Pułapka Brokeback Mountain IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 25.02.06, 08:35
      Film jest znakomity Polecam Heterykom
      • Gość: astygmatyk To bedzie sukces kasowy w PL IP: *.netcologne.de 25.02.06, 10:09
        czterysta iles postow: ten film NIE bedzie plajta nawet w polsce, skoro wzbudza
        takie kontrowersje.
        W mniejszych miejscowosciach dewotki beda staly przed kinami z rozancami, moze
        nawet Mlodziez Wszechpolska sie pojawi, przez co film trafi do TV i ludzie z
        checi sensacji pojda go zobaczyc.
        Tak bylo kiedys z "Zyciem Briana" w Irlandii
    • ookk wzruszająca historia, cała widownia płakała... 25.02.06, 12:02
      Film trwa dwie godziny, a w sumie scen intymnych uzbiera się może minuta. Poza
      jedną parą na widowni, która wyszła przy drugiej scenie (później już nie było),
      wszyscy byli oniemiali. A tamci, widocznie nie wiedzieli na co przyszli,
      wystarczy przeczytać opis filmu, na który się idzie... Zresztą odprowadziły ich
      ciche śmieszki. Historia wielkiej miłości, niemożliwej i trudnej. Naprawdę się
      spłakałam.
    • Gość: Olga Re: Pułapka Brokeback Mountain IP: .1.* / 193.164.126.* 25.02.06, 13:37
      A ja juz widzialam jakis czas temu i bardzo mi sie ten film podobal. I zupelnie
      zgadzam sie z tym, co pan Sobolweski napisal na temat wolnosci kina. Pieknie
      powiedziane, i jakie prawdziwe!
      • Gość: gej Cenzura IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.06, 14:37
        Z przykrością stwierdzam, ze panuje tu cenzura. Moj post zostal usuniety ze
        wzgledow regulaminowych, zupelnie nie wiem dlaczego. Domysłam się, że dotknął
        do żywego jakiegoś homofoba urzędującego w redkacji. Zabolało go, to co
        napisałem. Inne posty, w których się ludzi obraza, wyzywa od pedziów, ciot i
        pedałow dla redakcji portalu Gazeta.pl są OK. Ja, w moim wpisie, nikogo nie
        obrażałem. Kurcze, co za kraj.
    • sonifizzle Re: Pułapka Brokeback Mountain 25.02.06, 14:44
      Ja poszłam i uważam film za bardzo dobry.
      A wcale nie jestem "innym kowbojem" :)
    • temperow Żonki zal 25.02.06, 16:01
      e tam jakby chlopaki byly obrotne to by zalozyli ranczo gdzies daleko, jeden by
      robil za parkobka i po sprawie, przeciec u redneckow wiele takich ranczow, i
      nie tylko pedzie tam mieszkaja, ale zwykle robole co se baby znalezc nie moga.
      Naciagany film i tyle, prawdziwy kowboj by wiedzial co z fantem zrobic.
      NIKOMU nie zal tych babeczek, co se chlopa geja znalazly a szkoda, bo co one
      komu winne. Tez babka z sercem zlamanym bez sensu, i jak tu komu wierzyc jak
      nawet KOWBOJ sie okazuje HOMO - DRZYJCIE DZIEWCZYNY BO NIE ZNACIE GODZINY, JAK
      NA TAKA PADNIE TO BEDZIE BEC I SZLOCH he he
      • wojtello2 Re: Żonki zal 25.02.06, 16:50
        Tak masz racje zonki zal. Ale to wlasnie normy spoleczne i ogol zmusza pewne
        osoby do zycia poprawnego. Tak dochodzi do krzywdy ludzi niewinnych - biednych
        zonek. W tym filmie kazdemu bohaterowi dzieje sie jakas krzywda i najlepsze jest
        to, ze zadna z tych krzywd nie jest przesadzona tylko 100%-owo mozliwa.
      • carlitos35 "He he" 26.02.06, 09:37
        temperow napisał:

> e tam jakby chlopaki byly obrotne to by zalozyli ranczo gdzies daleko, jeden
        by
        >
        > robil za parkobka i po sprawie, przeciec u redneckow wiele takich ranczow, i
        > nie tylko pedzie tam mieszkaja, ale zwykle robole co se baby znalezc nie moga.
        > Naciagany film i tyle, prawdziwy kowboj by wiedzial co z fantem zrobic.
        > NIKOMU nie zal tych babeczek, co se chlopa geja znalazly a szkoda, bo co one
        > komu winne. Tez babka z sercem zlamanym bez sensu, i jak tu komu wierzyc jak
        > nawet KOWBOJ sie okazuje HOMO - DRZYJCIE DZIEWCZYNY BO NIE ZNACIE GODZINY,
        JAK
        > NA TAKA PADNIE TO BEDZIE BEC I SZLOCH he he
    • Gość: leninus_ Re: Pułapka Brokeback Mountain IP: *.gprspla.plusgsm.pl 25.02.06, 16:50
      Co za pedalskie dno. Takie bzdety promują panowie z Gazety. Brawo relatywizm
      moralny i precz z imperializmem drobnomieszczańskim ;)
      • wojtello2 Re: Pułapka Brokeback Mountain 25.02.06, 16:55
        Bardzo elokwentny komentarz.
        • Gość: mariusz_robert Re: Pułapka Brokeback Mountain IP: 87.206.203.* 25.02.06, 17:31
          przeslanie filmu jest dla mnie jednoznaczne...nie wolno widziec w swoich
          ukrytych pragnieniach czegos niewlasciwego i warto miec w zyciu odwage by
          czegos waznego/najwazniejszego nie stracic, takie filmy warto krecic bo zawsze
          znajdzie sie ktos kto je zobaczy i kogo chwyci za serce, film nakrecony z
          patosem, miejscami "ckliwy" ale jak inaczej mozna pokazac milosc i
          przeznaczenie ludzi, nad ktorym unosi sie "duch bozy", uwazam ze nikt kto nigdy
          nie byl zakochany nie zrozumie tego filmu, ale to juz nie moj problem...
    • Gość: ufok79 Re: Pułapka Brokeback Mountain IP: *.crowley.pl 25.02.06, 23:00
      film bardzo dobry. chociaz trwa ponad 2h nie nudzilem sie ani troche. polecam
      wszystkim wrazliwym
    • Gość: Cander Re: Pułapka Brokeback Mountain IP: *.acn.waw.pl 25.02.06, 23:20
      Rewelacja!!!
    • Gość: Blotunga Re: Pułapka Brokeback Mountain IP: *.zamosc.mm.pl 26.02.06, 10:01
      Widziałam ten film.Mam 50 lat, dwoje dorosłych dzieci, sporo przeżyłam, ale tak
      pięknej historii miłości chyba nie widziałam.Pieknej, bo pokazującej
      właśnie "uniwersalność" tego uczucia.Widz ma dowód,że "to coś" bierze się z
      głębi psychiki, z otchłani duszy ludzkiej, jest niezależne od norm obyczajowych
      i wychowania.Nieprzypadkowo akcja dzieje sie wśród kowbojów, przez co unikamy
      spłycenia osądu...(a gdyby to byli tancerze...)Ten film uczy pokory.Bo ponad
      naszą wolną wola jest chyba cos więcej...Wola boska...Wszyscy powinni to
      obejrzeć!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka