Dodaj do ulubionych

Najlepszy Polski Krytyk Filmowy

25.11.02, 16:39
bardzo lubię Sobolewskiego za jego doskonale analityczne teksty...
i Wojciechowski z 'Filmu' za to, że nie mowi o banalach:)
Obserwuj wątek
    • Gość: pawel Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy IP: *.ae.krakow.pl 25.11.02, 17:23
      1.KAŁUŻYŃSKI
      2.Sobolewski
      3.Pietrasik.
      • Gość: żyrafa Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy IP: 212.244.27.* 18.02.03, 22:19
        1. Żurawiecki
        2. Kłopotowski
        3. Ciapara/ Sobolewski

Na marginesie: Co się stało z Bartoszem Żurawieckim, piszącym niegdyś
        dla "Filmu"?
    • Gość: Kasia Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.02, 19:57
      Kałużyński;
      oraz Konrad Eberhardt - duża wrażliwość ale dawno temu umarł.
      • Gość: Mastaz Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy IP: proxy / *.chello.pl 25.11.02, 20:03
        Kałużyński sie zgadzam... a proponuje jeszcze najgorszego... Mossa.. eheh
        wkurza mnie ten koles.
        • Gość: dodo Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy IP: 209.226.65.* 25.11.02, 20:24
          kaluzynski i s.p. jackiewicz - glownie jako wysmienity duecik adwersarzy.
          no i pan stanislaw janicki od "starego kina" - moze to nie dokladnie
          w kategorii krytyki filmowej ale lekko z pogranicza... na tym samym pograniczu
          zreszta umiescilabym rafala marszalka.
          sobolewski? pietrasik? wciaz jakos malo indywidualne te ich rozne wypowiedzi -
          niby wszystkie fakty poukladane i nawet punkt widzenia sie pojawia ale zawsze
          to jakies takie... bez pazura, bez pasji, bo ja wiem... pewnie sie czepiam ;-)
          • Gość: szcz Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy IP: *.czes.gazeta.pl 25.11.02, 21:37
            Ten wątek był już kiedyś na forum.Powtórzę to, co wtedy
            wpisałem. Dla mnie niedoścignionym wzorem jest nieżyjący
            Krzysztof Mętrak (głównie za wspaniały barwny język).
            Zgadzam sę też z pochwałami Jackiewicza i Eberhardta.
            Niestety, wszyscy już odeszli. Zostały tylko książki.
            Z żyjących dla mnie nr 1 ex aequo to Andrzej Kołodyński
            i Tadeusz Sobolewski. Autorytetem jest Jerzy Płażewski,
            choć akurat preferuje kino za jakim ja nie przepadam.
            Warto wspomnieć Andrzeja Wernera i Konrada Zarębskiego.
            Kałużyński to przede wszystkim bardzo wielka wiedza i
            osobowość. Co do jakości jego recenzji mam wątpliwości.
            Wielką szansę zostania dobrym krytykiem miał przed laty
            Maciej Pawlicki, ale polityka zasłoniła mu świat.
            Generalnie polska krytyka filmowa ma się bardzo średnio.
            Nie ma tu gwiazd takich jak niieodżałowana Pauline Kael.
            • kiryllov Metrak 25.11.02, 23:35
              wlasnie, nic dodac, szcz, nic ujac.

Sobolewki, on sie jednak czesto myli.
              ale madry bardzo czlowiek, bez dwu slow.

(za zagraniczna anty-gwiazde zas uwazam Serge Kaganski, z
              Inrockuptibles, za najbzdurniejsza krytyke - film-obiekt to byl Le Fabuleux
              destin d'Amelie Poulain, oskarzony o rasizm i czystkowosc
              etniczno-spoleczna...)
              • Gość: szcz Re: Metrak IP: *.czes.gazeta.pl 26.11.02, 12:08
                W poprzednim poście zapomniałem wymienić i pochwalić
                Adama Garbicza. On nie często pisze recenzje w prasie,
                w TV w ogóle się nie pojawia, ale to wspaniały znawca
                filmu. Jego kolejne tomy �Kina. Wehikułu magicznego� to
                prawdziwy skarb dla miłośników kina, nawet jeżeli niie
                zawsze zgadzamy się z ocenami konkretnych filmów.
            • Gość: KW Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy IP: spc:* / 126.17.60.* 30.12.02, 15:11
              Gość portalu: szcz napisał(a):

> Ten wątek był już kiedyś na forum.Powtórzę to, co wtedy
              > wpisałem. Dla mnie niedoścignionym wzorem jest nieżyjący
              > Krzysztof Mętrak (głównie za wspaniały barwny język).

Z ciekawostek - tegorocznym laureatem nagrody im. Krzysztofa Mętraka dla
              najlepszych krytyków filmowych młodego pokolenia został Michał Chaciński -
              publicysta "Esensji" (www.esensja.pl), "Świata Filmu" i "Gazety Telewizyjnej"
              (cykl "Co obejrzy Marek Nocny").

K.
            • Gość: hmm Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.01.03, 18:05
              z ciekawości: czy Mateusz Werner jest synem wspomnianego Andrzeja, czy jedynie
              zbierzność nazwisk?
              • ulster Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy 28.04.03, 16:55
                Gość portalu: hmm napisał(a):

> z ciekawości: czy Mateusz Werner jest synem wspomnianego Andrzeja, czy
                jedynie
                > zbierzność nazwisk?

Tak
                • ulster Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy 28.04.03, 16:57
                  Tak jest synem.
          • Gość: fil KŁOPOTOWSKI NA PREZYDENTA!!! IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 18.12.02, 17:03
            KŁOPOTOWSKI JEST THE BEST!!!!!!!!!!!!!!Facet wie co pisze, wali prosto z mostu,
            ale pozostaje obiektywny. Przeczytajcie sobie jego artykuł o kinie offowym w
            najnowszym "Filmie"
    • noico KJZ- nie jest zły 26.11.02, 19:40
      K.J. Zarębski dość fajnie pisze, a poza tym wybiera niegłupie filmy.
      Kałużyński zna się tylko na tych filmach, które ogląda czyli perły z lamusa.
      Najgorszy tuman to Jacek Szczerba. Zero polotu, umiejętności ujmowaniam tematu.
      Moim zdaniem też brak wrażliwości. Nie powinien być publikowany.
      • Gość: żelatyna Re: KJZ- nie jest zły IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.02, 22:57
        noico napisała:

> K.J. Zarębski dość fajnie pisze, a poza tym wybiera niegłupie filmy.
        Jasne, sadząc po nadtytule w Gazecie Telewizyjnej, "kiedys uwielbiał filmy
        klasy B, stawiające na popisy kaskaderskie i fajerwerki wybuchów"... (cytuje z
        pamięci, ale cos w tym stylu)
        > Kałużyński zna się tylko na tych filmach, które ogląda czyli perły z lamusa.
        > Najgorszy tuman to Jacek Szczerba. Zero polotu, umiejętności ujmowaniam
        tematu.
        Tuman wśród tumanów. Tuman z Tumanowic Wielkich. Tumcio Tumańcio.

>
        > Moim zdaniem też brak wrażliwości. Nie powinien być publikowany
        Na przemiał z nim:)))
        • Gość: Skorpion Szczerba i Mossakowski na emeryturę IP: *.localdomain / localhost 05.12.02, 13:23
          Zgadzam się, że Szczerba to kretyn nad kretynami, ale taki na przykład Paweł
          Mossakowski to też niezły muł, fatalnie piszący, ograniczony i zupełnie
          pozbawiony gustu. Na dodatek nieobca jest mu także sztuka plagiatu. Swoją
          recenzję z "Ataku klonów" w dużej mierze zerżnął z recenzji w tygodniku "Time"
          (choćby to zdanie o Yodzie, który z Gandhiego zmienia się w Rambo).

Ja osobiście staram się unikać obu wyżej wspomnianych patałachów jak zarazy.
          • Gość: Skorpion Szczerba i Mossakowski na emeryturę, część II IP: *.localdomain / localhost 05.12.02, 15:06
            Aha, a co do najlepszego krytyka w Polsce, to niestety, nie potrafię go
            wskazać. Brakuje nam kogoś takiego jak Mętrak, kogoś mądrego, erudycyjnego,
            czującego kino.

Obecnie polegam głównie na krytykach obcojęzycznych, zwłaszcza na niezrównanym,
            doświadczonym Philipie Frenchu z angielskiego "Observera".
          • Gość: Giuditta Re: Szczerba i Mossakowski na emeryturę IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.03, 00:10
            Mossakowski to tragedia... We wszystkich filmach zawsze
            znajdzie cos do czego mozna sie przyczepic. Poza tym jest
            niekonsekwentny. Kiedy recenzowal "Mullholland Drive"
            Lyncha, to -oczywiscie- plawil sie w ochach i achach, ze
            "tajemnicza atmosfera", "nikt nie zrozumial o co chodzi i
            to jest takie swietne, bo teraz kolejne tygodnie bedziemy
            mogli sie zastanawiac np. czym bylo pudelko". Oczywiscie,
            Lyncha skrytykowac nie mozna, niezaleznie co zrobi -a jak
            sie tego nie zrozumie, tym lepiej!- , bo to zawsze musi
            byc swietne. Zas kiedy opisywal "One Million Dollar
            Hotel" to radosnie oswiadczyl, ze on "zupelnie nie
            zrozumial, o co w tym filmie chodzi", i "byc moze nie byl
            nawet taki zly, ale on w sumie nie wie" i dlatego nie da
            mu jednej, ale dwie gwiazdki (moze trzy, nie pamietam),
            czyli tyle ile sie przecietnie daje amerykanskiej komedii
            o nastolatkach. Najzabawniejsze bylo to, ze kiedy
            pojechalam do Krakowa zobaczylam, ze tam recenzent
            (nazwiska niestety nie pamietam) nie tylko ZROZUMIAL film
            -to chyba podstawa, jesli chcemy sie na jakis temat
            wypowiedziec- ale jeszcze dal mu 5 czy 6 gwiazdek...
            Naprawde, zaczynam miec odruch, ze jak Mossakowski cos
            zjechal, to pewnie jest niezle :)
      • kiryllov Szczerba? jak to? 30.11.02, 23:30
        ech, tu sie nie zgadzam zupelnie. Fakt, ze nie widzialem ni nie czytalem
        czlowieka od kilku lat, ale mam niemalo milych wspomnien i rad jego w
        glowie.
        Jacek Szczerba, powtarzam, ma swojego w dalekim swiecie fana;-) (i
        dluznika, zwlaszcza, za kilka bezcennych wskazowek)
        • Gość: veni Re: Szczerba? jak to? IP: 212.160.232.* 21.12.02, 19:42
          Szczerba jest OK. Zarębski do pięt mu nie dorasta.
          • Gość: ktos Re: Szczerba? jak to? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.02, 21:52
            Szczerba jest czepialski, nudny i niec nie rozumie (imho)
        • kopperek Re: Szczerba? jak to? 05.01.03, 15:28
          Bardzo cenie Szczerbe za to, ze do filmu podchodzi bez
          uprzedzen i w recenzji potrafi napisac o tym, co
          faktycznie go uderzylo, a nie systematycznie i wg
          recepty. Widac, ze to prawdziwy pasjonat.
    • oyey Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy 02.12.02, 17:12
      zdecydowanie Kałużyński (na zasadzie przeciwieństw przyciąga pewnie do siebie
      wciąż omylnego T.Raczka), Pietrasik - wykłada kawe na ławe, jeszcze Szczerba,
      tylko czasem lubi pisać w recenzji o wszystkim, co nie dotyczy samego filmu.
      Natomiast Mossakowski - to chyba największe nieporozumienie w Polsce jeśli
      chodzie o recenzentów.
      • Gość: ren Najlepszy Polski Krytyk Filmowy-Jacek Szczerba IP: *.zab.cdp.pl / *.kat.cdp.pl 06.12.02, 12:07
        Najlepszy Polski Krytyk Filmowy-Jacek Szczerba. nic dodać nic ująć (jak w jego
        recenzjach)
        • noico Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy-Jacek Szczerb 06.12.02, 17:20
          Bo w jego recenzjach już nie ma co dodawać. Cały film, łącznie z puentą jest
          opowiedziany.
    • Gość: Kasia Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy IP: 213.216.73.* 08.12.02, 18:43
      Dla mnie absolutnym numerem jeden wsród polskich krytyków filmowych jest Jan
      Olszewski. Człowiek o wielkiej wiedzy, erudyta, bardzo przenikliwy umysł. A do
      tego ma wyjatkową wrazliwość i niespotykaną umiejetność kojarzenia oraz
      znajdowania tropów kulturowych w dziełach filmowych. Na jego recenzjach
      w "Filmie" polegam od lat i jeszcze nigdy sie nie zawiodłam. Oby więcej takich
      ludzi. Niestety nie widze na polskiej scenie godnych następców. Chociaz bardzo
      cenię Tadeusza Sobolewskiego i Mateusz Wernera. A Jacek Szczerba powinien
      dostac tytuł najgorszego krytyka za brak kompetencji, wrazliwości, tolerancji
      i życzliwości w ocenie filmów.
      Pozdrawiam,
      Kasia
    • Gość: Maga Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.12.02, 20:10
      Płażewski!, Jackiewicz!, Sobolewski, Kałużyński, Janicki, Werner.
    • Gość: PIOtr Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy IP: *.acn.waw.pl 11.12.02, 17:58
      Pawel Mossakowski jest najgorszy. Poza tym jak mozna oceniac filmy, bedac
      przedstawiecielm producenta i dopuszczac do powstania takie szajsy
      jak "Operacja KOza"?
      • Gość: rajmund Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.02, 10:44
        on sie skompromitował wieloma recenzjami, wiec szkoda gadac, kto go czyta ?
        nikt. nie nadaje sie i juz
      • oyey Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy 27.12.02, 22:44
        w dzisiejszym co jest grane, mossakowski po raz kolejny narzeka, że nie było
        pokazu przedpremierowego dla prasy więc on nie mógł napisac recenzji. Ale były
        normalne pokazy przedpremierowe, więc nie stało nic na przeszkodzie, żeby pan
        M. poszedł na nie, jeśli tak bardzo zależy mu na wydawaniu "wyroków" w dniu
        premiery danego filmu
    • Gość: Lester Kłopotowski !!! IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 12.12.02, 23:49
      Cóż, moze Kłopotowski to nie do końca krytyk filmów, ale go podziwiam. Mozna
      sie z nim nie zgadzać, ale nie mozna pozostać obojetnym - typ nie boi sie
      nikogo i mówi o rzeczach, ktore wielu chcialoby powiedzieć, ale brak im odwagi.
      A na minus - Moss oczywiście (i nie Kate oczywiście ;-)
    • Gość: rekin Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy IP: proxy / 195.245.213.* 18.12.02, 11:35
      Jacek szczerba jest Bezapelacyjnie najlepszym krytykiem i najbardziej
      kompetentnym, ma swoje zdanie i gradacje wartości, ocenia zawsze filmy
      porównując je do najlepszych. Zawsze wiem jak go czytam że jeżeli napisze ze
      film jest dobry nie będzie to średnie kino. Dużo krytyków zachwyca się ponad
      miarę średnimi filmami, on zawsze zachowuje umiar.A że jest ostry,ktoś musi
      oceniać filmy bez podlizywania się autorom(patrz Tadeusz Sobolewski).
    • Gość: Cela Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy IP: *.lonet.gdynia.pl 18.12.02, 12:09
      Oto moja prywatna, bardzo osobista lista:
      1.SOBOLEWSKI -absiolutnuie najlepszy, bardzo ciepły i WARAZLIWY, w każdym
      filmie stara znaleźć się coś dobregto ( spójrzcie na Szczerbę !!!!), analizuje
      filmy dokładnie ( jeszcze raz spójrzcie na Szczerbę), ma swoje zdanie ( tym
      razem nie patrzcie na Szcerbę, który jest królem własnego zdania), które
      potrafi obronić
      2. Michałek- kto o nim jeszcze pamięta?!
      3. cały zespół ,,Kina"
    • Gość: macek Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 18.12.02, 16:52
      KAŁUŻYŃSKI po trzykroć
    • Gość: laik zupełny Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.12.02, 23:11
      Kałużyński ma duża wiedzę, ale bardzo często się myli. Nie bierze do siebie
      starej dziennikarskiej zasady "Sparawdza, panowie dziennikarze, sprawdzac"
      (Tuwim). Np. pamietam jak mnie kiedyś zadziwił pisząc, iż bohater jakiegoś tam
      filmu nie przejął się zbytnio masakrą w Guernice (w czasie wojny domowej w
      Hiszpanii) dlatego, że nie był typowym Hiszpanem (Kastylijczykiem) lecz
      Baskiem. No ale styl ma ciekawy, błyskotliwie pisze chociaż często się z nim ni
      zgadzam - np. w jego ocenach filmów "Titanic" (on wielbi) i "Władca Pierścieni"
      (ja wielbię)
    • Gość: Pyniok Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy IP: *.citicorp.com 20.12.02, 16:22
      Najlepszy jest Z. Pietrasik z Polityki, bo zawsze okazuje sie, ze trafil w moj
      gust. Czy moze byc lepszy krytyk?
    • biankorniko Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy 26.12.02, 18:42
      Żurawiecki i Kołodyński (za specyficzne gusta i guściki)
      • Gość: Troll Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.03, 13:10
        ZURAWIECKI - bo niewatpliwie ma osobowość, wyrobiony gust i świetne, ostre
        pióro. Jego recenzje wzbudzają często we mnie bardzo skrajne emocje, ale nigdy
        nie zostawiaja obojetnym. KLOPOTOWSKI -(swietne recenzje w cyklu 'Nowojorski
        multipleks')- poki nie wsiada na swojego ulubionego konia (tzn. 'baronowie
        polskiego kina'- ileż można???).
        Piotr Wojciechowski - jeden z najmniej konkretnych krytyków jakich znam,
        zawsze wdaje sie w filozoficzne dywagacje, zwykle bardzo mętne i mało majace
        wspólnego z treścią filmu. Nigdy nie zapomnę jego chwytającej za gardło
        interpretacji ostatniej sceny 'Ogniem i mieczem', kiedy to dwuznaczne
        spojrzenie jakie Helena Scorupco rzuca odjeżdżajacemu Bohunowi odczytał jako
        pełne żalu pozegnanie Rzeczpospolitej z oddzielajaca sie od niej siostrą
        Ukrainą... Por favor...
    • yasny KAŁUZYŃSKI 27.12.02, 01:10

• Gość: ju Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy IP: 217.153.26.* 27.12.02, 20:58
      Pan Zygmunt Kałużyński - i długo, długo nikt inny ... Czytać i uczyć się !
    • Gość: Ania Olencka Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy IP: *.do.biaman.man.bialystok.pl 28.12.02, 21:14
      Najlepszym krytykiem jest niewątpliwie Kałużyński. Cenię go jednak bardziej za
      dawne recenzje, teraz czasem mnie zawodzi. Na pewno madrym facetem jest tez
      Sobolewski (niestety niekiedym zbyt łagodnym). Reszta krytków wyborczej trzyma
      dla mnie jeden bardzo przeciętny poziom. Akurat za recenzentami "Filmu" raczej
      nie przepadam, moze tylko Żurawiecki ma odwagę aby rzeczy, które mu się nie
      podobają, ostro krytykować. Jednak najgorszymi krytykami (i do tego totalnymi
      idiotkami, które promują beznadziejne kino) jest Janicka i Ciapara. Kiedy one
      opisują film w superlatywach, wiem, ze nie będzie mi się podobał
      (eufemistycznie mówiąc)
      • Gość: KW Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy IP: spc:* / 126.17.60.* 30.12.02, 14:59
        Gość portalu: Ania Olencka napisał(a):

> Najlepszym krytykiem jest niewątpliwie Kałużyński. Cenię go jednak bardziej
        za
        > dawne recenzje, teraz czasem mnie zawodzi. Na pewno madrym facetem jest tez
        > Sobolewski (niestety niekiedym zbyt łagodnym). Reszta krytków wyborczej
        trzyma
        > dla mnie jeden bardzo przeciętny poziom. Akurat za recenzentami "Filmu"
        raczej
        > nie przepadam, moze tylko Żurawiecki ma odwagę aby rzeczy, które mu się nie
        > podobają, ostro krytykować. Jednak najgorszymi krytykami (i do tego totalnymi
        > idiotkami, które promują beznadziejne kino) jest Janicka i Ciapara. Kiedy one
        > opisują film w superlatywach, wiem, ze nie będzie mi się podobał
        > (eufemistycznie mówiąc)

Zurawiecki juz od kilku miesiecy nie pisze do Filmu, przeniosl sie do "Swiata
        Filmu" (niedawno pojawil sie jego trzeci numer, IMHO merytorycznie bije "Film"
        na glowe).

K.
    • Gość: w kaluzynski jest najlepszy (i tak) IP: *.pam.szczecin.pl 30.12.02, 10:01
      a i tak najlepszy jest zygi kaluzynski ktory mimo 80kilku lat na karku poraza
      erudycja znawstwem profesjonalizmem oryginalnoscia i niebanalnym poczuciem
      humoru
      • elevator KAŁUŻYŃSKI I DŁUUUUGO NIKT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 31.12.02, 09:31
        Najlepszym krytykiem jest Zygmunt Kałużyński. Cenię go przede wszystkim za brak
        koniunkturalizmu i zwykłą szczerość. Wdzięczny mu jestem za to, że w czasie
        kiedy wszyscy krytycy opluwali Matrixa, plasując go wśród filmów karate
        (łącznie z Wyborczą, która dała filmowi dwie albo trzy gwiazdki; później
        oczywiście zmienili swoją ocenę) on jedyny potrafił dostrzec w Matrixie coś
        więcej niż zwykłą łupaninę. No a teraz wszyscy rozpływają się w zachwytach,
        jakie to odkrywcze dzieło.
        Najgorszym panem piszącym o filmach (nie nazwę go krytykiem, bo to nobilitacja)
        jest pan Mossakowski. Kompromitujące tego pana nie są pseudownioski do jakich
        dochodzi w swoich recenzjach ale zwykła nieznajomość lub niezrozumienie filmu.
        Zwykłym policzkiem w twarz okazała się dla mnie jego recenzja Hrabiego Monte
        Christo (w kinach w sierpniu i wrześniu). Pan recenzent rozpływał się w
        zachwytach nad ekranizacją powieści Dumasa, podczas gdy sam film z powieścią
        łączyły wyłącznie nazwiska głównych bohaterów (ci co czytali książkę wiedzą o
        czym mówię). Reasumując, smutne gdy czołowy recenzent najpoczytniejszego
        polskiego dziennika nie ogląda lub nie rozumie filmów, które recenzuje
        (ewidentne błędy w recenzjach np. Kręgu i Resident Evil) i nie czyta książek,
        których ekranizacje recenzuje. Smutne jest, gdy taki recenzent wysoko ocenia
        ewidentne gnioty (zarówno dla smakosza jak i laika) mieszając jednocześnie z
        błotem naprawdę ciekawe pozycje.
        • Gość: smicha Re: KAŁUŻYŃSKI I DŁUUUUGO NIKT !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 25.01.03, 15:43
          Szkoda że u boku wielkigo Kałużyńskiego tak mizerny Raczek:)
      • Gość: gzyk Re: kaluzynski jest najlepszy (i tak) IP: *.ampluscom.pl 25.03.03, 21:34
        Tak tak tak.
    • Gość: KW Najgorszy Polski Krytyk Filmowy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.12.02, 12:12
      Czytajac opinie tu zamieszczane, uderzyl mnie jeden fakt. Choc nie ma zgody co
      do najlepszego krytyka, to wydaje sie, ze jest zgoda co do krytyka najgorszego.
      A wydaje sie nim byc - Pawel Mossakowski. Od razu zanacze, ze zgadzam sie z ta
      opinia. W ciagu ostatnich kilku lat mialem okazje obserwowac wiele tragicznych
      wpadek pana Mossakowskiego - niezrozumienie filmu (Matrix, ale takze np.
      pisanie o Vanilla Sky, ze nie wiadomo o co chodzilo, gdy wszystko jest w typowo
      amerykanski sposob wylozone w koncowce), jawne udowodnienie, ze nie ogladal
      filmu, a pisze recenzje, absurdy (Druidzi w Gwiezdnych Wojnach, stwierdzenie,
      ze Bond zaczyna ewoluowac w kierunku SF - 25 lat po "Moonrakerze"!) i wiele
      innych. Moze nie sa ta wpadki tak kompromitujace jak recenzja niejakiego TEKI
      z "Insidera", ale przez lata nazbieralo sie ich naprawde mnostwo.

Pytanie - dlaczego tak wielki i opiniotworczy dziennik jak GW uczynil z pana
      Mossakowskiego swojego czlowoego recenzenta? Przeciez on totalnie zniecheca do
      kierowania sie "Co jest grane" przy wyborze repertuaru!

K.
    • daner Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy 02.01.03, 20:23
      ja wtej chwili najbardziej cenię sobie zdanie Bartosza żurawieckiego-świetne
      wyczucie, świetny styl,dobrze,że odnalazłam go po przerwie w "świecie filmu".
      W latach 80-tych podobnie pisał Maciej Pawlicki,ale potem mu przeszło.Zawsze
      ceniłam p.Jana Olszewskiego za niezwykłą kulturę i erudycję,a jeszcze parę lat
      temu zaczynałam lekturę "filmu" od "nowojorskiego multipleksu" pana
      Kłopotowskiego-teraz dostał psychozy na temat tzw.baronów polskiego kina i po
      chłopie.Z Kałużyński mnie rozczula,szczególnie określeniem"pożycie damsko-
      męskie",lubię go czytać,dużo wie i pamięta.
      • Gość: markus Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy IP: *.cplus.com.pl 04.01.03, 16:06
        Sobolewski - w eseju krytycznym, mossakowski w krótkiej recenzji. To osobne
        gatunki, inna konkurencja.
        • Gość: soso kaluzynski i pietrasik IP: 195.41.66.* 07.01.03, 07:23

Kaluzynski bo zawsze podbijal mi adrenaline jak sie pojawial na ekranie i
          zazwyczaj sie nie mylilem bo cos zabawnego wykrzesal a na dodatek czesc
          merytoryczna byla zgodna (przewaznie) z mymi odczuciami. Niezapomniane jego
          wejscie to fragment bodajze filmu Szulkina i prosba Kaluzynskiego 'Prosze
          panstwa, prosze nie odwracac telewizorow do gory nogami, to tylko polski film
          artystyczny'. Na ekranie kamera pokazywala jakis dlugasny korytaz z lampami
          przymocowanymi do podlogi (tak naprawde to kamera byla odwrocona 'do gory
          nogami').
          Pietrasik ma werwe i zaciecie.
          Najbardziej dennym i akademickim w najgorszym tego slowa znaczeniu byl dla mnie
          zawsze Plazewski. Dobze idzie z nim w parze Jackiewicz.
          Fajny byl tez facio ale nie pamietam nazwiska, taki mocno zaokraglony i zawsze
          przestraszony. Mowil do rzeczy choc moze bez specjalnego polotu. Michalek?

pzdrw

soso
    • Gość: Peter Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy IP: *.chello.pl 10.01.03, 18:44
      Tez mysle, ze najlepszy albo po prostu moj ulubiony to Sobolewski.
      Wystepuje tez na TVP2 w wieczorze "Kocham kino". I madrze mowi!
      • Gość: pstryk Ciapara najgorsza! IP: *.localdomain / 192.168.21.* 15.01.03, 16:04
        Najgorsza recenzentka filmowa to ELżbieta Ciapara. Nawet Szczerba ma przy niej
        coś sensownego do powiedzenia.
        W ogóle "Świat filmu" jest dużo lepszy niż skomercjalizowany doszczętnie -
        ostatnimi czasy - "Film".
    • Gość: yawokim Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.03, 06:10
      KORNATOWSKA KORNATOWSKA KORNATOWSKA
    • Gość: Meya Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy IP: *.dos.pl / 192.168.0.* 15.02.03, 22:18
      stawiam na Mateusza Wernera, patrz listopadowy nr Filmu
      • Gość: kfia krytyk jaki by nie byl to nie wyrocznia... IP: *.CampusNet.ucl.ac.be 15.02.03, 23:08
        lubie czytac recenzje. choc rzadko chodze do kina ostatnio.
        lubie J.Szczerbe, T. Sobolewskiego, Z.Kaluzynskiego. ciekawa jestem ich zdania
        nawet jesli film mnie nie interesuje za bardzo. akurat ich wymienilam, bo
        czytam wyborcza i polityke. ale to co napisza o danym filmie, to tylko ich
        opinia. moze byc uzyteczna co najwyzej. lubie czytac ich recenzje: wyjasniaja,
        podpowiadaja na co zwrocic uwage. i to tyle. najwazniejsze chyba czy mi sie
        film podoba.. jaka jest moja opinia o nim. nie obchodzi mnie co mysli najlepszy
        krytyk filmowy swiata, mam swoja wrazliwosc i jak sama obejrze film, to go
        ocenie na wlasne potrzeby.
        jesli chodzi o "najgorszego krytyka" w wypowiedziach, P.Mossakowskiego, to jego
        recenzje tez czytam. z czystej ciekawosci.. co tym razem..:)
        a propos recenzentow GW, coraz bardziej denerwuje mnie R. Leszczynski.
        przestalam czytac jego teksty nawet z czystej ciekawosci. psuje mi humor. albo
        wkurza. np. recenzujac plyte War Child.. tekst o tym, ze na plycie znalazla sie
        tak plaska interpretacja tak plaskiego kawalka jak "Back for good" boysbandu
        Backstreet Boys.. coz.. nie jestem fanka ani BB, ani Take That, ale nie
        nazwalabym sie krytykiem muzycznym. za duzo wody sodowej chyba mu uderzylo do
        glowy i tam zostalo, pochlaniajac wiedze.
    • orbulon Re: Najlepszy Polski Krytyk Filmowy 18.02.03, 09:42
      NIE MA TO JAK KAŁUŻYŃSKI. GOŚCIU JEST KAPITALNY!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka