Dodaj do ulubionych

Bezsenność ****

IP: proxy / 212.223.83.* 16.01.03, 15:13
Ten film jest kopia wczesniejszego filmu z Norwegii. Jak zawsze
oryginal jest lepszy.
Obserwuj wątek
    • Gość: votec Re: Bezsenność **** IP: *.ruczaj.pl 17.01.03, 15:06
      wiec insomnie ogladalem juz miesiac wczesniej na DIVX.film jest w
      miare.troszke jednak za dlógi ale trzyma klimat.ogolnie al pacino
      gra cienko w tym filmie ,ale coz.staruszek z niego powoli sie
      robi :0.dlaczego dopiero teraz jest to premiera w POLSCE? tego
      nie rozumiem .polska-rumunia?wszystko do tylu
    • oyey Re: Bezsenność **** 20.01.03, 10:31
      Film całkiem całkiem, swoiste połączenie klasycznego pewnych hollywoodzkich
      standardow z pewnymi elementami Mementa, co tworzy razem bardzo ciekawą
      końcówke filmu. Pewne sceny powodowały, że momentami czułem się naprawde jak
      na "Memento", dziwne wrażenie. Na początku troche film się wydłuża, ale poza
      tym jest sprawnie zrealizowany, szkoda, że nie ma tak wielu niedomówień, jak
      przy "Memencie". Przy tym filmie z resztą porównania z "Memento" są
      nieuchronne, jest wiele podobieństw, i widać, że reżyser lubi robić z
      kryminałów opowiastki o względności prawdy. W tym fimie ta względność prawdy
      wprowadziła napięcie, napięcie, którego ostatnio w filmach prod. USA jest
      rzadkością.
      • Gość: la michlaque Re: Bezsenność **** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.03, 15:06
        Oyeyu, błagam, nie odmieniaj tytułu "Memento"
        Jak piszesz "przy 'Memencie'", to dostaję skrętu kiszek.
        Brzmi to jak jakaś szemrano-memłana gwara z warszawskiej Pragi.
    • asanti Re: Bezsenność **** 20.01.03, 10:43
      ja niestety nie widzialam oryginalu ale ta wersja mi sie spodobala...
      niezle zmontowany ...
      zronilo to na mnie wrazenie..
    • Gość: Dosia Re: Bezsenność **** IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 20.01.03, 13:49
      Zadam pytanie - glupie pewnie, ale zastanawialam sie nad tym dosc dlugo i
      niestety nie wiem.

A wiec, chodzi o luske, ktora znalazla Hilary Swank, a ktora to luska
      pochodzila z broni 9 mm. Czy ktos mi moze wyjasnic na jakiej podstawie Hilary
      wywnioskowala, ze to Al Pacino postrzelil swojego partnera? Przyznam, ze nie
      trzyma sie to w ogole kupy. Ale moze cos przeoczylam?
      • Gość: k_asia Re: Bezsenność **** IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.03, 14:11
        Hillary odnalazła w archiwum " gazetowym " notkę o akcji w LA, gdzie w
        policyjnej akcji Dormer zastrzelił kogoś z takiej właśnie broni
        • Gość: Dosia Re: Bezsenność **** IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 20.01.03, 15:10
          Ale to w dalszym ciagu przeciez niczego nie dowodzi. Przeciez w ciele partnera
          byla (po tym jak Pacino ja podmienil) kula 38 mm. To skad Hilary wywnioskowala,
          ze Pacino postrzelil swojego partnera kula 9 mm? Przyznam, ze nie rozumiem toku
          rozumowania. W ciele byla kula 38 mm, a fakt, ze Hilary znalazla na plazy kule
          9 mm wczesniej wystrzelona przez Pacino, niczego przeciez nie dowodzi! Cos
          musialam przeoczyc, tylko co?
          • Gość: Wojtek Re: Bezsenność **** IP: *.ey.com.pl / 10.106.68.* 20.01.03, 20:20
            Mialem takie same watpliwosci i nadal je mam bo;

chyba dormer strzelal tylko raz wiec skad sie wziela druga kula na plazy
            chyba ze przeoczylem i strzelal z 9 wiecej niz raz

nawet jesli strzelal wiecej niz raz zadna kula z 9 nie miala by na sobie sladow
            do badan balistycznych (nie mogla przejsc na wylot, bo znaleziono kule w ciele
            hapa, albo przy niej)

Jesli znaleziono kule w ciele hapa - dlaczego byla taka pogieta?

Jedyna odpowiedz to domysly madrej policjantki skad padaly strzaly - ale to
            tylko poszlaka.

Czekam na odzew

Wojtek
            • Gość: Dosia Re: Bezsenność **** IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 20.01.03, 22:34
              Wydaje mi sie ze Pacino strzelal przynajmniej dwa razy. Ostatni strzal byl
              niefortunny, oczywiscie, a pierwszy wydaje mi sie padl mniej wiecej w momencie
              postrzelenia pierwszego policjanta w noge. I tutaj troszke namieszali
              scenarzysci, bo:

1. kuli z nogi tego policjanta nie znaleziono. Wyraznie w filmie mowi sie o
              tym, ze kula przeleciala na wylot i na pewno lezy gdzies na plazy.

z drugiej strony Hilary znajduje wlasnie na plazy "zagubiona kule" i jest to
              kula z 9 mm. A skojarzenie nasuwa sie takie, jakby to byla kula wlasnie z nogi
              policjanta - no bo sobie wlasnie tak lezy na plazy. No, ale wiemy, ze to na
              pewno nie byla ta sama kula. Niby wszystko jasne, ale scenarzysci niepotrzebnie
              poddali nas takiej sugestii.

2. Pacino postrzelil partnera kula 9 mm, ale podmienil ja pozniej na 38 mm,
              czyli de facto, to ze Hilary znalazla zlakana kule 9 mm niczego nie dowodzi.

Chyba, ze wyczula pismo nosem po tym jak przyniosla kule do knajpy i
              powiedziala, ze ja znalazla na plazy. Wtedy Pacino mowi, ze nikt z tam obecnych
              nie uzywa takiego pistoletu! Czyli, ze na poczatku (kiedy jeszcze byc moze nie
              mial w planie podmienienia kuli) nie przyznal sie do posiadania 9tki. A
              poniewaz policjant postrzelony w noge kuli swojej nie znalazl, wiec mozna by
              smialo zrzucic na Wiliamsa, ze to on strzelal 9 mm.

No, ale, jak wiemy, Pacinowi udalo sie zamienic kule na 38, ale jednoczesnie w
              dalszym ciagu niepotrzebnie zatail, ze nie ma 9 mm. I wtedy Hilary zorientowala
              sie, ze skoro klamal w sprawie broni to cos jej tu smierdzi. Po drugie,
              wiedziala, ze kula nadeszla z innego kierunku. No i dopowiedziala sobie reszte.
              Tylko w jaki sposob wytlumaczylaby to, ze w ciele partnera znaleziono 38e?
              Przeciez nie mogla wiedziec, ze Pacino jest w posiadaniu rewolweru 38ki. No bo
              skad?

Czekam na dalsze przemyslenia :)
              • Gość: Miki Re: Bezsenność **** IP: *.acn.waw.pl 22.01.03, 17:22
                Zastanawiam się czy wyżej wypowiadający się (z całym szacunkiem
                dla nich) znają różnicę między łuską a kulą. Proponuję zapoznać
                się z tematem wtedy nieco się sprawa rozjaśni. Pozdrawiam
                wszystkich
                • Gość: Dosia Re: Bezsenność **** IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 23.01.03, 16:20
                  Totez wlasnie dlatego zadalam pytanie aby ktos mi odpowiedzial i wyjasnil moje
                  zastrzezenia.

Nic madrego nie powiedziales a wymadrzasz sie jakbys zjadl rozumow dziesiec.
                  • Gość: Miki Re: Bezsenność **** IP: *.acn.waw.pl 24.01.03, 00:12
                    Szanowna Dosiu z twojego komentarza widzę że została
                    połaskotana twoja duma :)) a chcę podkreślić że nie taki był
                    mój zamiar więc wybacz mi.
                    Kula którą podmienił szanowny pan AL sugerując że pochodzi z
                    broni zabójcy (w której zresztą posiadaniu znalazł się) to kula
                    z rewolweru. Rewolwer nie zostawia łusek-zostają one w bębenku.
                    Łuska odnaleziona na miejscu zbrodni przez panią policjantkę
                    pochodziła z pistoletu-wyrzucającego łuskę po każdym strzale.
                    Ponadto kaliber kuli podmienionej i znalezionej łuski nie
                    zgadzał się. Więc na miejscu zbrodni padł strzał z
                    broni "niewiadomego pochodzenia". Informacja z gazety o
                    wcześniejszej akcji w L.A. odbydwu detektywów wskazywała
                    właśnie na pistolet 9mm czyli taki jakiego łuskę znalazła.
                    Ponadto chcę dodać że w stanach policjanci "niemundurowi" dość
                    często posiadają tzw. back-up czyli dodatkową broń na wszelki
                    wypadek i w gronie policji wie się o tym stąd nasza bohaterka
                    sprawdziła to żegnając się z Alem. Mam nadzieję że Ci trochę tę
                    sprawę rozjaśniłem.
                    Przesyłam pozdrowienia i wierz mi jeszcze daleko mi do
                    zjedzenia wszystkich rozumów:)) PAPA
                  • Gość: Miki Re: Bezsenność **** IP: *.acn.waw.pl 24.01.03, 09:59
                    To jeszcze raz ja:):
                    Trochę się rozpędziłem w tych moich dywagacjach w ostatnim
                    komentarzu i ta informacja z back-up jest niepotrzebna (pisane
                    było po 00:00 więc zmęczenie uderzyło do głowy).
                    Natomiast nie napisałem chyba najważniejszej rzeczy dlatego
                    teraz poprawiam się.
                    Mianowicie łuska 9mm znalazła się w miejscu w którym Al
                    oficjalnie nie strzelał. On z tego miejsca tylko widział.
                    W wyniku analizy topograficznej, pani detektyw odkryła że
                    strzał nie mógł paść z obszaru który wskazał Al tylko z tego
                    obszaru gdzie sam się znajdował.(tu musimy już uwierzyć jej na
                    słowo bo sami tego nie sprawdzimy).
                    Więc mamy wystrzał z broni 9 mm do którego Al się nie przyznał,
                    balistyka wskazuje na jego obszar. Dodatkowo tylko on "sam"
                    przyniósł kulę z ciała ofiary z prosektorium na komisariat.
                    Są to oczywiście poszlaki ale należy zaznaczyć że właśnie w
                    oparciu o nie przeprowadza się śledztwo. Stosując domniemanie
                    można podąrzać określonym tropem lub nie.
                    Mam nadzieję że trochę wszystkim sytuację rozjaśniłem. Należy
                    pamiętać że nigdy dowody nie będą ułożone tak aby jak po
                    łańcuszku dojść do winnego. Tu musi wiedza +
                    doświadczenie+intuicja i wielokrotnie pozytywny zbieg
                    okoliczności.
                    • Gość: Dosia Re: Bezsenność **** IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 24.01.03, 10:55
                      Dzieki za odpowiedz. Rzeczywiscie wszystko widac teraz w innym swietle. Ale...

- czy rzeczywiscie Hilary znalazla luske po kuli, czy sama kule - ja nie wiem
                      jak wyglada jedno, a jak drugie - ale skoro twierdzisz, ze byla to luska, a AP
                      strzelal raz to musiala byc to luska z tej konkretnej Hapowskiej kuli. OK.
                      Rozumiem.

- czy rzeczywiscie znalazla ja w tym miejscu, w ktorym stal AP?

I wlasciwie najwazniejsze pytanie:

aby stwierdzic, ze do Hapa strzelal AP, Hilary musialaby sobie wytlumaczyc w
                      jaki sposob AP wszedl w posiadanie kuli z 13 (no bo przeciez kule podlozyl,
                      wiec musial ja miec)!!! W jaki sposob znalazl sie w jej posiadaniu???? Na pewno
                      HIlary byla inteligentna kobieta, ale w zadnym razie nie moglaby wpasc na to, w
                      jaki sposob ta bron trafila w rece AP, skoro byla to bron zabojcy! Jak to
                      wytlumaczyc?

Za duzo tu poszlak moim zdaniem. Albo HIlary miala leb jak sklep, albo ... sama
                      nie wiem.
                      • Gość: Miki Re: Bezsenność **** IP: *.acn.waw.pl 24.01.03, 16:00
                        Niespodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi z Twojej strony:))
                        (fajnie)
                        Kula to szpiczasta albo zaokraglona część na "górze" pocisku(to
                        ona ma zabić lub zranić), reszta to łuska. W trakcie wystrzału
                        kula w pistolecie albo rewolwerze oddziela się od łuski.Z lufy
                        wylatuje tylko kula, a łuska albo pozostaje(rewolwer) albo jest
                        wyrzucana na bok (pistolet).Gdy nasza pani detektyw podniosła
                        swoje znalezisko było dość dobrze widać całą łuskę.
                        Masz rację że temat skąd padł strzał jest do dyskusji i
                        dywagacji.(to ten niepewny element)
                        Co do podmiany kuli to ze względu na to że broni zabójcy nikt
                        oficjalnie nie znalazł(Al ją sam ukrył) Al mógł na miejsce
                        swojego pocisku podłożyć jakiąkolwiek sensowną(co do kalibru)
                        kulę, nie koniecznie akurat 13. I tak nikt tego by nie
                        sprawdził bo nie było broni.
                        Tak więc to że Al podłożył kulę z broni zabójcy, którą znalazł
                        to dla niego był niezwykle szczęśliwy splot wydarzeń. Gdyby
                        nieznalazł broni Robina:))(gdyby tan jej nie porzucił) podłożył
                        by zapewne inną kulę o innym kalibrze naprzykład i później
                        zwalił to tak samo na Robina:))

Ale trzeba przyznać że jak sobie teraz tak siedzimy i piszemy
                        to inaczej to wygląda niż jak by to było w "życiu". Faktycznie
                        sporo poszlak. Trzeba by pójść do Rutkowskiego i jego się
                        spytać jak on to widzi:))

Pozdrawiam Cię Dosiu
            • Gość: annie strzelal RAZ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 23.01.03, 20:31
              Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> chyba dormer strzelal tylko raz wiec

STRZELAL RAZ, WLASNIE DO HAPA

>skad sie wziela druga kula na plazy
              TO BYLA LUSKA NIE KULA, CZYLI OK BO KULE WYJETA Z CIALA PODMIENIL PACINO

> zadna kula z 9 nie miala by na sobie sladow
              > do badan balistycznych
              TEGO NIE ROZUMIEM? KULA WYJETA Z CIALA JEST NIETKNIETA?

a
              • Gość: hamurabin Re: strzelal RAZ IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.02.03, 13:04
                O rany o co ta dyskusja... ona po prostu czytala scenariusz :)
            • Gość: annie jeszcze raaz IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 23.01.03, 20:33
              Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> chyba ze przeoczylem i strzelal z 9 wiecej niz raz
              >
              > nawet jesli strzelal wiecej niz raz zadna kula z 9 nie miala by na sobie
              sladow
              >
              > do badan balistycznych (nie mogla przejsc na wylot, bo znaleziono kule w
              ciele
              PAMIETAJ ZE KULE KTORA PODLOZYL WYCIAGNA Z PADLINY PRZY DOMKU

A
    • krowa007 Re: Bezsenność **** 21.01.03, 18:08
      Za dużo filmów w życiu widziałam, żeby mnie to-to
      zaskoczyło/przeraziło/wystraszyło/... I po co to było międlić
      przez dwie godziny?
      • Gość: sacto Re: Bezsenność **** IP: *.acn.waw.pl 21.01.03, 19:39
        krowa007 napisała:

> Za dużo filmów w życiu widziałam, żeby mnie to-to
        > zaskoczyło/przeraziło/wystraszyło/... I po co to było międlić
        > przez dwie godziny?
        Proponuje nie oglądać wiecej filmów.
    • Gość: Ginny Re: Bezsenność **** IP: router:* / 10.102.21.* 23.01.03, 08:25
      Film mnie rozczarował. Naprawdę wspaniała to była w nim Alaska. A reszta...
      Dłużyzny, przegadanie, brak logiki w kilku miejscach, zupełnie
      nieprzekonywający Williams. Szłam do kina z wielkimi nadziejami, a teraz żałuję
      tych 13 złotych.
      • Gość: jacek2 Re: Bezsenność **** IP: *.abo.wanadoo.fr 23.01.03, 17:46
        Gość portalu: Ginny napisał(a):

> Film mnie rozczarował. Naprawdę wspaniała to była w nim Alaska. A reszta...
        > Dłużyzny, przegadanie, brak logiki w kilku miejscach, zupełnie
        > nieprzekonywający Williams. Szłam do kina z wielkimi nadziejami, a teraz
        żałuję
        >
        > tych 13 złotych.
        No coz film mam na DVD(R 1) i nie zaluje jego zakupu. Moim zdaniem jest to
        dobry film ! Doskonala kreacja (tradycyjnie!) A.Pacino! Polecam!
      • Gość: Azazello Re: Bezsenność **** IP: *.local.pl / 192.168.1.* 03.02.03, 15:16
        trza chodzić na tańsze seanse
        na marginesie: Alaska super, reszta naiwna, miejscami denerwująca
        nawet 12 zeta to za dużo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka